|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej? | |||
| Tak, dostałem/am rozgrzeszenie |
|
268 | 81,21% |
| NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia |
|
62 | 18,79% |
| Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak się spowiadacie z seksu?
Cytat:
Jak byk pisze o żonie No to małżeństwo chyba się rozumie samo przez się![]() Jestem ciekawa ile spośród Was - które uważacie czystośc przedmałżeńską za głupote wymyśloną przez księzy kiedykolwiek spróbowało tak żyć???? Ja tak zyję i jestem szczęśliwa - choć kocham Mężczyznę, którego mam u swego boku, ale Miłośc to nie tylko seks...a i na ta jednośc przyjdzie pora W czasie gdy w pełni swiadomie przyrzekniemy przed Bogiem, że na zawsze razem i w pełni otwarci na nowe życie, którym obdarza Bóg!!!! Co Wy na to? może jakies pozytywne głosy...może sa tu ludzie swiadomi swojej wiary i odpowiedzialności chrztu.......
|
|
|
|
#152 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a poza tym to baśń mająca coś obrazować a nie prawdziwi ludzie ![]() ![]() ![]() inne niż żydowskie krainy też miały podobne baśnie o 1-wszych ludziach (np egipcjanie) tylko te żydowskie mają inny charakter - monoteistyczny :P a co do tej obietnicy w sercu - jest piękna, ale nie wiążąca - bo równie szybko można z serca ją wymazać i nikt się nei dowie ![]()
|
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Masz racje historia Adama i Ewy nie jest odzwierciedleniem rzeczywistości, ale Bóg chciał aby te Słowa były w Pismie Świętym więc ta "baśń" nie jest potrzebna do poczytania przed zasnięciem, ale do usłyszenia głosu Boga ![]() A On mówi...własnie przez Pismo, ale też przez czysta Miłość(czyt. bez seksu przed ślubem
|
|
|
|
#154 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
choć ponoć nikt nikogo nie zna tak naprawdę
|
|
|
|
|
|
#155 |
|
Rozeznanie
|
To moze ja wrócę do głównego wątku
Raz sie tylko wyspowiadałam z tego i już nigdy nie powtórzę tego błędu... Ksiadz nakrzyczał na mnie (nie mylić z nawrzeszczał ), że zniszczyłam swoja miłośc przez to, że sie kochaliśmy i gdybysmy tego nie robili, to na pewno bysmy sie nie rozstali. Tylko co ma piernik do wiatraka??
|
|
|
|
|
#156 |
|
Zadomowienie
|
Ciekawe, że zawsze dostawałam rozgrzeszenie z seksu przedślubem, i żadnych specjalnych problemów nie miałam (może w mojej parafi są jacyś życiowi księżą????), a teraz mam problem bo się zabezpieczam, no to co nie spowiadać się z tego, bez sensu - spowiedź nieważna. Nie chodzić już nigdy w życiu do komunii????
|
|
|
|
|
#157 |
|
Zadomowienie
|
Ja się tam z takich intymnych sprawnie spowiadam bo nie żałuje
to jest grzech tylko wg kleru a mi sumienie nic nie wypomina zreszta nie chce zeby jakiś ksieżulek sie podniecał i wypytywał o szczegóły zresztą jestem ogólnie negatywnie nastawiona do księży :P pouczają a sami mają dziewczyny po ciuchu :P ale podziwiam tych 2 księży którzy odeszli niedawno z parafii obok bo nie chcieli już żyć w obłudzie i kłamstwie wobec siebie, Boga i swoich kobiet
|
|
|
|
|
#158 |
|
Zadomowienie
|
Czytałam kiedyś książkę - "Byłem księdzem" - napisana przez księdza który odszedł z Kościoła (tzn. przestał być księdzem), bardzo poruszająca i dająca do myślenia lektura. W jej świetle, rzadko który z księży nie ma różnych wstrętnych nawyków , jeśli to można nazwać nawykami - prostytutki, pieniądze, alkohol - na porządku dziennym dla większości. Seminarium - wylęgarnia homoseksualistów. Kiedy coś zaczyna wychodzić na wierzch - przenoszą takiego księdza w inne miejsce, często nawet do innego kraju - jeśli tego wymaga sytuacja. Nie wiem czym się więc przejmuję, co z tego że on nie dał mi rozgrzeszenia, jeśli sam możliwe, że go nie powinien mieć. Jakoś jednak jest mi nieswojo.
|
|
|
|
|
#159 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#160 |
|
Zadomowienie
|
Widze ktoś wcześniej pisał o czystej miłości czyli bez seksu przed ślubem... ale seks to nie jest jakaś nieczystośc dla mnie
Katecheta nam puścił z płyty kazania pewnego księdza, który uważa, że seks przed ślubem jest czymś pięknym jeżeli jest z miłości i mówił, że można się kochać jak tylko się chce jeżeli obojgu partnerom to sprawia przyjemnosc No i seks to piękna forma okazywania miłości ![]() Edit: Mówił też, że masturbacja to nic złego, jak ktoś ma potrzebe to powinien sobie ulżyć, niech tylko zachowa higiene a nieczyste rzeczy robią Ci którzy nigdy się nie uśmiechają - po tym można poznać takiego "nieczystego" !
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie, że błędnie podchodzicie do tematu -
Nie spowiadam się, bo to dla mnie nie grzech, księża też grzeszą, więc i ja mogę. To albo wiara albo nie. Bo taka wybiórczość to chyba ma niewiele wspólnego z wiarą. |
|
|
|
|
#162 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sama zauważyłam, że co ksiądz to inne interpretacje... a mnie uczyli żeby samodzielnie nie odczytywać PŚ, bo do tego potrzebna jest wiara teologiczna dlatego Kościół podaje tą interpretacje... Ale bądź tu człowieku mądry jak każdy mówi co innego Nie chce być stawiana przed wyborem: wierz we wszystko albo won stąd. Ja w Boga wierze a tak się składa, że nie w kler, bo się na nich zawiodłam zresztą zostałam troszkę inaczej wychowana. Bardzo nielubie gdy ktoś mi mówi, że jeżeli coś mi nie odpowiada i z czymś się nie zgadzam to moge/mam nie wierzyć. |
|
|
|
|
|
#163 |
|
Raczkowanie
|
A ja mam wrazenie, że niektórzy podchodzą do wiary z przesadnym fanatyzmem. Nie można komuś kazać przestać wierzyć, tylko dlatego, że współżył przed ślubem... jeśli zrobił to z miłości, nikogo po drodze nie krzywdząc, to dlaczego ma stawac przed wyborem: wierzę albo nie?
|
|
|
|
|
#164 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No problem jest taki, że nawet i Watykan się z tym głowi... Ostatecznie ponoć katolik ma się powstrzymywać. I spowiadać się z tego - czyli i żałować.
|
||
|
|
|
|
#165 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie ignoruje moich problemów i nie raz mi pomógł ![]() Wiem, że osoby uznające się za prawdziwie wierzące mnie potępiają i z góry wysyłają do piekła. Usłyszałam już od jednej ściśle praktykującej "Jesteś głupia", gdy wyznałam jej swoje poglądy, no coż w końcu to "przyjaciółka"... |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#166 |
|
Raczkowanie
|
A ja znowu wracam z moim pytaniem
![]() czy któraś z Was próbowała kiedyś żyć w czystości przedmałżeńskiej(takiej o jakiej mówi Kościół)??? Bo czesto jest tak, że gdy mówię - seks bez ślubu jest grzechem to słyszę argument - "nie probowałaś to co ty możesz o tym wiedzieć". a ja pytam tych, które krytykują Kościół - czy Wy próbowałyście inaczej?? Bo ja z pełnym przekonaniem mówię - NIE ŻAŁUJĘ - kocham, jestem kochana, nie wyrzekam się seksu, ale czekam na czas gdy będe w sakramentalnym związku
|
|
|
#167 |
|
Przyczajenie
|
"nie czyń bliźniemu swemu , co Tobie nie miło" - masz odpowiedź ....!!! jezeli byłaś w siódmym niebie to o co chodzi??? gdzie tu jest grzech....???
Jeżeli Nasz Stwórca chciałby inaczej to " nasz seksualizm ograniczył by się tylko do "zewu przetrwania gatunku" ale widocznie stwierdził ze należy nam się więcej ....!!! Dzięki Ci Panie za to. A więc moja droga korzystaj z tego do woli, bądź szczęśliwa i daj szczęście bliźniemu....!!! a napewno nie spotka cię z tego tytułu potępienie !!! nara |
|
|
|
|
#168 |
|
Przyczajenie
|
Ja się nie spowiadam,uważam,że z seksu w moim prawie 7 letnim zwiazku nie muszę nikomu się tłumaczyć!Poza tym nie wierze w instytucje jaką jest kościół!
|
|
|
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
A chodzisz do kościoła i przyjmujesz inne sakramenty?
|
|
#170 |
|
Przyczajenie
|
Moja rodzina wychowala mnie w duchu katolickim, byłam u pierwszej komunii,mam bierzmowanie, mam zamiar wziasc ślub kościelny. Problem jest taki iż ja uważam,że nie potrzebuje chodzić do kościoła by Bóg wiedział co myślę i czuje! Kościól jest tylko instytucją,która coś/kogoś reprezentuje!Takie jest moje zdanie na ten temat.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#171 |
|
Zakorzenienie
|
to po co chcesz slub koscielny brac skoro to Kosciol to puste slowo dla ciebie?
( nie jestem katoliczka)
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#172 |
|
Zadomowienie
|
W takim razie weź ślub przed Bogiem , a nie w Kościele. Jak każdy chyba mam jakieś wątpliwości i ale do prawa kościelnego, z niektórymi sprawami się niezgadzam, był okres kiedy całkowicie sie odcięłam od Kościoła, ale teraz nie skreślam, chociaż nie wiem jak to pogodzić (chodzi o antykoncepcję).
|
|
|
|
|
#173 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A tak w dużym skrócie, mój facet jest wierzący i praktykujący (choć bez przesady, on też sie nie spowiada z "naszych grzeszków" Przepraszam wszystkich za zboczenie z tematu ale zadano mi pytanie! Pozdrawiam.Cytat:
Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2007-04-02 o 23:42 Powód: Post pod postem. |
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#174 |
|
Przyczajenie
|
|
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
rozumiem twoj punkt widzenia
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#176 |
|
Przyczajenie
|
to po co uprawiasz seks jeśli masz wyrzuty sumienia
Ja do czasu ślubu nie współzyłam i cieszę sie bo miałam dzięki temmu wewnetrzny spokój
|
|
|
|
|
#177 |
|
Przyczajenie
|
Do spowiedzi rzadko chodze ale jak juz jestem to sie nie spowiadam z takiej rzczy z ktorej mam przyjemność. dla mnie to nie jest grzech.
|
|
|
|
|
#178 |
|
Zakorzenienie
|
Jak się spowiadałam przed ślubem czasem, to zawsze księża (różni) pytali mnie, czy z kimś, czy sama ze sobą
wiem, wiem, bo to inny rodzaj grzechu, ale nieco to krępujące było. No i zawsze pytania typu, czy planujemy ślub, ile jesteśmy razem itd.
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#180 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdrawiam. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.

wiec wtedy im wolno bylo i o ile pamietam biblie nie zgrzeszyli seksem tylko jakims jablkiem wiec o co kaman

to jest grzech tylko wg kleru a mi sumienie nic nie wypomina
zreszta nie chce zeby jakiś ksieżulek sie podniecał i wypytywał o szczegóły
zresztą jestem ogólnie negatywnie nastawiona do księży :P