|
Notka |
|
Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej? | |||
Tak, dostałem/am rozgrzeszenie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
268 | 81,21% |
NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia |
![]() ![]() ![]() ![]() |
62 | 18,79% |
Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#151 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak się spowiadacie z seksu?
Cytat:
Jak byk pisze o żonie ![]() ![]() Jestem ciekawa ile spośród Was - które uważacie czystośc przedmałżeńską za głupote wymyśloną przez księzy kiedykolwiek spróbowało tak żyć???? Ja tak zyję i jestem szczęśliwa - choć kocham Mężczyznę, którego mam u swego boku, ale Miłośc to nie tylko seks...a i na ta jednośc przyjdzie pora ![]() W czasie gdy w pełni swiadomie przyrzekniemy przed Bogiem, że na zawsze razem i w pełni otwarci na nowe życie, którym obdarza Bóg!!!! ![]() Co Wy na to? ![]()
![]() |
![]() |
#152 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a poza tym to baśń mająca coś obrazować a nie prawdziwi ludzie ![]() ![]() ![]() inne niż żydowskie krainy też miały podobne baśnie o 1-wszych ludziach (np egipcjanie) tylko te żydowskie mają inny charakter - monoteistyczny :P a co do tej obietnicy w sercu - jest piękna, ale nie wiążąca - bo równie szybko można z serca ją wymazać i nikt się nei dowie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Masz racje historia Adama i Ewy nie jest odzwierciedleniem rzeczywistości, ale Bóg chciał aby te Słowa były w Pismie Świętym więc ta "baśń" nie jest potrzebna do poczytania przed zasnięciem, ale do usłyszenia głosu Boga ![]() A On mówi...własnie przez Pismo, ale też przez czysta Miłość(czyt. bez seksu przed ślubem ![]()
![]() |
![]() |
#154 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
choć ponoć nikt nikogo nie zna tak naprawdę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 |
Rozeznanie
|
To moze ja wrócę do głównego wątku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Zadomowienie
|
Ciekawe, że zawsze dostawałam rozgrzeszenie z seksu przedślubem, i żadnych specjalnych problemów nie miałam (może w mojej parafi są jacyś życiowi księżą????), a teraz mam problem bo się zabezpieczam, no to co nie spowiadać się z tego, bez sensu - spowiedź nieważna. Nie chodzić już nigdy w życiu do komunii????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 |
Zadomowienie
|
Ja się tam z takich intymnych sprawnie spowiadam bo nie żałuje
![]() ![]() ![]() pouczają a sami mają dziewczyny po ciuchu :P ale podziwiam tych 2 księży którzy odeszli niedawno z parafii obok bo nie chcieli już żyć w obłudzie i kłamstwie wobec siebie, Boga i swoich kobiet ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#158 |
Zadomowienie
|
Czytałam kiedyś książkę - "Byłem księdzem" - napisana przez księdza który odszedł z Kościoła (tzn. przestał być księdzem), bardzo poruszająca i dająca do myślenia lektura. W jej świetle, rzadko który z księży nie ma różnych wstrętnych nawyków , jeśli to można nazwać nawykami - prostytutki, pieniądze, alkohol - na porządku dziennym dla większości. Seminarium - wylęgarnia homoseksualistów. Kiedy coś zaczyna wychodzić na wierzch - przenoszą takiego księdza w inne miejsce, często nawet do innego kraju - jeśli tego wymaga sytuacja. Nie wiem czym się więc przejmuję, co z tego że on nie dał mi rozgrzeszenia, jeśli sam możliwe, że go nie powinien mieć. Jakoś jednak jest mi nieswojo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 |
Zadomowienie
|
Widze ktoś wcześniej pisał o czystej miłości czyli bez seksu przed ślubem... ale seks to nie jest jakaś nieczystośc dla mnie
![]() Katecheta nam puścił z płyty kazania pewnego księdza, który uważa, że seks przed ślubem jest czymś pięknym jeżeli jest z miłości ![]() ![]() No i seks to piękna forma okazywania miłości ![]() Edit: Mówił też, że masturbacja to nic złego, jak ktoś ma potrzebe to powinien sobie ulżyć, niech tylko zachowa higiene ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#161 |
Zakorzenienie
|
Mam wrażenie, że błędnie podchodzicie do tematu -
Nie spowiadam się, bo to dla mnie nie grzech, księża też grzeszą, więc i ja mogę. To albo wiara albo nie. Bo taka wybiórczość to chyba ma niewiele wspólnego z wiarą. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie chce być stawiana przed wyborem: wierz we wszystko albo won stąd. Ja w Boga wierze a tak się składa, że nie w kler, bo się na nich zawiodłam zresztą zostałam troszkę inaczej wychowana. Bardzo nielubie gdy ktoś mi mówi, że jeżeli coś mi nie odpowiada i z czymś się nie zgadzam to moge/mam nie wierzyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Raczkowanie
|
A ja mam wrazenie, że niektórzy podchodzą do wiary z przesadnym fanatyzmem. Nie można komuś kazać przestać wierzyć, tylko dlatego, że współżył przed ślubem... jeśli zrobił to z miłości, nikogo po drodze nie krzywdząc, to dlaczego ma stawac przed wyborem: wierzę albo nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No problem jest taki, że nawet i Watykan się z tym głowi... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiem, że osoby uznające się za prawdziwie wierzące mnie potępiają i z góry wysyłają do piekła. Usłyszałam już od jednej ściśle praktykującej "Jesteś głupia", gdy wyznałam jej swoje poglądy, no coż w końcu to "przyjaciółka"... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Raczkowanie
|
A ja znowu wracam z moim pytaniem
![]() czy któraś z Was próbowała kiedyś żyć w czystości przedmałżeńskiej(takiej o jakiej mówi Kościół)??? Bo czesto jest tak, że gdy mówię - seks bez ślubu jest grzechem to słyszę argument - "nie probowałaś to co ty możesz o tym wiedzieć". a ja pytam tych, które krytykują Kościół - czy Wy próbowałyście inaczej?? Bo ja z pełnym przekonaniem mówię - NIE ŻAŁUJĘ - kocham, jestem kochana, nie wyrzekam się seksu, ale czekam na czas gdy będe w sakramentalnym związku ![]()
![]() |
#167 |
Przyczajenie
|
"nie czyń bliźniemu swemu , co Tobie nie miło" - masz odpowiedź ....!!! jezeli byłaś w siódmym niebie to o co chodzi??? gdzie tu jest grzech....???
Jeżeli Nasz Stwórca chciałby inaczej to " nasz seksualizm ograniczył by się tylko do "zewu przetrwania gatunku" ale widocznie stwierdził ze należy nam się więcej ....!!! Dzięki Ci Panie za to. A więc moja droga korzystaj z tego do woli, bądź szczęśliwa i daj szczęście bliźniemu....!!! a napewno nie spotka cię z tego tytułu potępienie !!! nara |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja się nie spowiadam,uważam,że z seksu w moim prawie 7 letnim zwiazku nie muszę nikomu się tłumaczyć!Poza tym nie wierze w instytucje jaką jest kościół!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
A chodzisz do kościoła i przyjmujesz inne sakramenty?
![]() |
#170 |
Przyczajenie
|
Moja rodzina wychowala mnie w duchu katolickim, byłam u pierwszej komunii,mam bierzmowanie, mam zamiar wziasc ślub kościelny. Problem jest taki iż ja uważam,że nie potrzebuje chodzić do kościoła by Bóg wiedział co myślę i czuje! Kościól jest tylko instytucją,która coś/kogoś reprezentuje!Takie jest moje zdanie na ten temat.
![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
to po co chcesz slub koscielny brac skoro to Kosciol to puste slowo dla ciebie?
( nie jestem katoliczka)
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 |
Zadomowienie
|
W takim razie weź ślub przed Bogiem , a nie w Kościele. Jak każdy chyba mam jakieś wątpliwości i ale do prawa kościelnego, z niektórymi sprawami się niezgadzam, był okres kiedy całkowicie sie odcięłam od Kościoła, ale teraz nie skreślam, chociaż nie wiem jak to pogodzić (chodzi o antykoncepcję).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#173 | ||
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
A tak w dużym skrócie, mój facet jest wierzący i praktykujący (choć bez przesady, on też sie nie spowiada z "naszych grzeszków" ![]() ![]() Cytat:
![]() Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2007-04-02 o 22:42 Powód: Post pod postem. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#174 |
Przyczajenie
|
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
rozumiem twoj punkt widzenia
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#176 |
Przyczajenie
|
to po co uprawiasz seks jeśli masz wyrzuty sumienia
Ja do czasu ślubu nie współzyłam i cieszę sie bo miałam dzięki temmu wewnetrzny spokój ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 |
Przyczajenie
|
Do spowiedzi rzadko chodze ale jak juz jestem to sie nie spowiadam z takiej rzczy z ktorej mam przyjemność. dla mnie to nie jest grzech.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#178 |
Zakorzenienie
|
Jak się spowiadałam przed ślubem czasem, to zawsze księża (różni) pytali mnie, czy z kimś, czy sama ze sobą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#180 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.