|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 14 części naszego wątku ??
|
|||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.14 |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC2013, cz.14 - Pierwsze maluszki na świecie już mamy |
|
2 | 4,55% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.14 - Witamy na świecie pierwsze maluszki |
|
2 | 4,55% |
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.14 - Czas zacząć rozpakowywanie
|
|
3 | 6,82% |
| Dwa maluszki na świecie już mamy, na kolejne niecierpliwie czekamy. V-VI 2013 cz.14 |
|
8 | 18,18% |
| Zima przestała nas maltretować - chyba czas się rozpakować! Mamy V-VI 2013 cz.14 |
|
9 | 20,45% |
| Zima minęła, wiosna nadchodzi; długie czekanie już nam nie grozi. Mamy V-VI 2013 c.14 |
|
4 | 9,09% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.14 |
|
1 | 2,27% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.14 |
|
5 | 11,36% |
| Kolejnych porodów nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.14 |
|
1 | 2,27% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.14 |
|
8 | 18,18% |
| Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 |
|
1 | 2,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.13
Cytat:
Dokumenty: • dowód osobisty • dowód poświadczający aktualne ubezpieczenie zdrowotne • karta przebiegu ciąży • skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć) • numer NIP pracodawcy lub własny w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej Wyniki badań: • grupa krwi i czynnik Rh (oryginał) • przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh • zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej • badanie GBS zrobione w trakcie ciąży • odczyn WR - badanie w kierunku kiły • wyniki USG (we wczesnej ciąży oraz ostatniego badania) • ostatnia morfologia i badanie moczu Na czas porodu: • ubranie dla mamy • wygodne ubranie i kapcie dla taty • jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek • chusteczki nawilżane • woda niegazowana • gumka do włosów • lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) • dla chętnych: aparat fotograficzny, ulubiona muzyka i odtwarzacz mp3 • skarpetki • coś słodkiego ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Cytat:
Pakiet mam w Medicoverze, ale dla dzieciaczka muszę oddzielnie wykupić.. Moge zakupić pakiet rodzinny za 130 zł miesięcznie (jakoś tak) i objąc tym dziecko i tzta.. ale nie wiem czy to się opłaca czy nie, bo jedni mówią, ze i tak szczepienia i różne wizyty to muszę zrobić w przychodni, wiec bez sensu inni, że się chodzi do lekarza często z takim dzieckiem to mi się opłaci.. A i znalazłam coś takiego: http://www.nfz-warszawa.pl/leczenie/...123/index.html może stąd coś mam wybrać?? Edytowane przez maarchewka Czas edycji: 2013-04-12 o 09:56 |
||
|
|
|
#3332 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Na porody już czekamy-która pierwsza? Obstawiamy! Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.13
Dzień dobry
![]() Witamy się w 38 tc! ![]() Wczoraj już nie miałam siły napisać jak wizyta, ale wszystko dobrze. Podsumowując, mała leży nadal główkowo, szyjka "trzyma", no i moja pchełka z tego co mówił lekarz będzie malutka, jak się zmartwiłam tym czy oby na pewno wszystko ok to powiedział żeby się cieszyć, że lepiej urodzić dziecko 2.8 kg, niż 4 kg... ![]() Cytat:
ehhhhhhh ![]() ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- nie jest to jakieś trudne do zauważenia, niestety.. sama to "wykryłam" ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Cytat:
fajnie, że jesteście już w domku, dla mnie to takie nierealne choć już tak blisko ![]() ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- sprawdź może z lusterkiem? to jest taki mały guzek, przynajmniej u mnie, da się go wyczuć ręką
|
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie że dziś jest światowy dzień czekolady?
trzeba to uczcić
|
#3334 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
szczerze powiedziawszy to nawet mam trochę popsuty przez to humor ;/ ogólnie nie miałam w ciąży w ogóle zatwardzeń, dieta też nie była jakaś tłusta czy ciężkostrawna, więc strach pomyśleć co by było gdybym dodatkowo miała jeszcze zatwardzenia
|
|
#3335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to już strasznie blisko do przytulenia maleństwa
|
|
#3336 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Także to różnie bywa, tym bardziej, że czerwiec, to już okres urlopowy i może być różnie. Axella, moja koleżanka przez całą ciążę... do porodu szła i wymiotowała. Jedyną rzeczą, która jej w jakikolwiek sposób pomagała, to była cola. Zaczynała dzień od coca-coli nie wstając nawet z łóżka. Zdarzały się dni, że wytrąbiła całe 2l. ![]() Cytat:
![]() My też mieliśmy i oba szlag trafił. Marchewka za Twoje wypociny. Bardzo mnie zainteresowały. Zastanowiła mnie tylko kwestia bezpieczeństwa fotelika. Nie da się sprawdzić na ile on jest bezpieczny. Polskie prawo wymaga tylko, aby miał homologację wg ECE R44-03, czy ECE R44-04, a tą homologację mają nawet foteliki marketowe. Ale się wkurzyłam. Byłam z mamą u ortopedy, informacja jak byk, że rejestracja od 7:15 i lekarz przyjmuje 35 osób. Stoimy od 6:15, jako trzecie w kolejce do rejestracji... najpierw znalazł się oczywiście stary piernik, którego kolejka nie obowiązuje, bo jest kombatantem. I on jest trzecią osobą w kolejce! Pytam dlaczego trzecią, skoro jego kolejka nie obowiązuje, to się dowiedziałam, że takie jest prawo, że on jest trzeci! Poinformowałam go, że mnie też nie obowiązuje kolejka, to chciał żebym mu pokazała taką (wskazując na jakąś swoją tą kombatancką) legitymację! No ale do rzeczy... Jak podeszłyśmy do rejestracji, to się okazało, że jednak są zapisy jak wszędzie, czyli na za sto lat i trzeba iść się zapytać lekarza czy jeszcze dzisiaj ją przyjmie. Zawsze jest dwóch lekarzy, dzisiaj tylko jeden i nie zgodził się przyjąć mamy, chociaż ta już trzecią noc nie śpi i ma jej bark odpaść I <3 nfz. Edytowane przez anoxee Czas edycji: 2013-04-12 o 10:15 |
|||
|
|
|
#3337 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A Przemuś jest piękny Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() za wygraną, wierszyk super, u nas też decydował facet od fotelików a drugie miejsce zajęła babka, która wzięła gotowca z netu Tego: Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę,sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje! Ja jako pierwsza pod sercem Cię noszę. Ja o Twe zdrowie najgoręcej proszę. Jestem przy Tobie od pierwszego grama. Tyś moje dziecko, a ja... Twoja mama... No ale niech będzie ![]() i u nas nie było banku komórek macierzystych u nas też z innej grupy ale przeczytał w naszej i później tą babkę zawołali ![]() A co do kota Vil - ja uważam, że dobrze zrobiła, że pozwoliła mu się przywitać z Przemkiem Dzień dobry |
|||||
|
|
|
#3338 |
|
Wtajemniczenie
|
najpierw przywitam się grzecznie ..
witam wszystkie mamusie i pierwszego wątkowego chłopczyka tak jak pisałam noc przewidziana..nieprzespan a.. Wiko wiercił się ..spał całą noc ze mną..budził się i płakał bo mu cieżko oddychac było..wypił około 300ml rumianku który w nocy mu parzyłam żeby popijał na to wyschnięte gardełko którym zmuszal się oddychac..w sumie to co godzine była pobudka.. i tak "przespał "do 10..niedawno oczka otworzył ..znowu piciu..i bajka Pszczółka Maja.. jest wesoły i o dziwo sucho w noskuteraz trochę ponadrabiam.. a i witam się w 31 tc |
|
|
|
#3339 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wizyte Cytat:
za 38 tcc
|
|
#3340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3342 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dla Wiktorka że tak dzielnie walczy z katarem , mam nadzieję że to koniec
|
|
#3343 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja koleżanka urodziła parę lat temu bliźniaki - dwóch chłopców, też byli na świecie troszkę wcześniej i nie ważyli mało jak na bliźniaki, ale też i nie dużo - 2500 i 2000kg i na początku ciągle spali, ona ich budziła, głaskała, cyca podsuwałą, a oni spać chcieli i też nie jedli za dużo. No ale potem się rozkręcili, podrośli, przytyli i uwierz, dali w kość. Więc rzeczywiście - enjoy teraz ten czas, bo jak PRzemuś podrośnie to i potrzeby wzrosną ![]() Dużo zdrówka i siły dla Was |
|
|
|
|
#3344 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
szczerze powiedziawszy mnie też przestraszył widok kota w łóżeczku , ale ja zdecydowanie nie jestem kociarą wolę psiaki. Przedstawiam Wam Sabę - naszego nowofunlanda na razie stacjonuje u teściów, ale ma zapowiedziane, że należy do Nelki jakby tego było mało sąsiadowi urodził się syn Staś, czyli mamy Stasia, Nel i Sabę - jak w pustyni i w puszczy
|
|
#3345 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za nagrodę!
|
|
#3346 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tylko, że to już jest kwestia świadomości i wyboru rodziców. Przy wypisie jedynie co mogą sprawdzić, to czy ma tą homologację, chociaż pewnie prawnie nawet tego nie mogą. Nigdzie nie jest napisane, że muszę odbierać dziecko w foteliku. Tak tylko się trochę doczepiłam.
|
|
|
|
|
#3347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3349 |
|
Zakorzenienie
|
W tych artykułach co Can wrzucała jest napisane małą gwiazdką, że rzad przyjął nowe rozporządzenie i urlop macierzynski będzie wydłużony o kolejne poł roku
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...3&d=1365752187 ale oni chyba tego jeszcze nie uchwalili?? o co kaman? |
|
|
|
#3350 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3351 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3352 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#3353 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
witam sie szybko, bo od rana znowu mam zabiegany dzień Teraz lecę do dentysty. Dzisiaj tez wizyta u gina, ale aż na 16 |
|
|
|
#3354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3355 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Cytat:
|
|
#3356 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kurczę jak blisko. Już niedługo będziesz tulić brzdącamaarchewka żeby nie twoje opisy z SR to byłabym w czarnej dooopie ![]() Dzięki |
||
|
|
|
#3357 |
|
Zakorzenienie
|
nie każde
i jeśli czują, że są akceptowane to tego nie robią
|
|
|
|
#3358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3359 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziś na 14.20 wizyta.Ciekawe kiedy następną mi zrobi. Za miesiąc mogę już urodzic
|
#3360 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma chyba żadnej podstawy prawnej w czym dziecko ma opuścić mury szpitala. Tak naprawdę to mogą mi nagwizdać. No chyba, że się mylę, wtedy by mnie ustawodawca zaskoczył. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.

ehhhhhhh 
regał czeka na zabawki, a walizka na szpital
za dobre wyniki. Żylak odbytu? a jak on to wykrył ?
trzeba to uczcić
szczerze powiedziawszy to nawet mam trochę popsuty przez to humor ;/ ogólnie nie miałam w ciąży w ogóle zatwardzeń, dieta też nie była jakaś tłusta czy ciężkostrawna, więc strach pomyśleć co by było gdybym dodatkowo miała jeszcze zatwardzenia 
przez całą ciążę... do porodu szła i wymiotowała.
Jedyną rzeczą, która jej w jakikolwiek sposób pomagała, to była cola. 
Zawsze jest dwóch lekarzy, dzisiaj tylko jeden i nie zgodził się przyjąć mamy, chociaż ta już trzecią noc nie śpi i ma jej bark odpaść 

wiem, że jest piątek!) 

Jeszcze tylko 10....