Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-) - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-15, 12:50   #2461
Dzastin08
Wtajemniczenie

Dot.: Listopadowo-Grudniowe Mamusie 2013 :-)

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Fajnie sie macie , ja musze tyrać pòki co ! Choć z drugiej strony myśle ze umarła bym w domu z nudòw ..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
To fakt, były takie dni że nie miałam z sobą co zrobić ale teraz robi się coraz cieplej więc spacerki, jakieś spotkania z znajomymi itp

Pewnie jak bym miała bardziej satysfakcjonującą pracę to bym przębębniła to tego lata,a tak jest jak jest...

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Edytowane przez Dzastin08
Czas edycji: 2013-04-15 o 12:53
Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 12:51   #2462
agatkaa1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Peggy Pokaż wiadomość

A pytanko mam. Czy są między nami kobiety niepracujące?
Ja do takich należę (zdecydowaliśmy z mężem że odchodzę z pracy jak tylko pokażą się dwie kreski ze względu na tutejsze podejście do sprawy). Mam duuużo wolnego czasu
ja też nie pracuję

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
agatkaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 12:55   #2463
Anoula
Zakorzenienie

CO do pracy to ja głownie jestem studentką, ale od roku dorabiałam jako przewodnik i pan doktor stwierdził, ze jeśli będę się dobrze czuła to jak najbardziej pracować dalej, bo w mojej pracy jest dużo chodzenia, wzmocni się nogi no i powietrze jest u nas bardzo świeże. Ale pewnie na 5 miesiącu skończę pracować, bo za dużo schodów, chyba trochę bym się bała. Chcę chodzić do pracy, zeby w domu nie zwariować.
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 12:59   #2464
anulka2205
Wtajemniczenie

Kto wyjada z lodówki ciężarnej kobiety kapustę kiszoną? Zgroza!
A Wy Dzastin powiedzieliście już rodzicom o dzidziusiu, bo jakoś pamietam, ze pisałaś że trzeba, bo z nimi mieszkacie, ale potem już jakoś nie kojarzę, zebyś wspominała.

O energią mogę się dzielić, jakoś mnie ostatnio aż rozsadza

Wielkie kciuki dla Ani

Edytowane przez anulka2205
Czas edycji: 2013-04-15 o 13:05
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 13:04   #2465
Dzastin08
Wtajemniczenie

Anulka,podejrzewam moją mamę,że sobie podjadała moją kapuchę

Tak powiedzieliśmy jakieś 3 tyg temu (nawet zapomniałam o tym napisać), bardzo się ucieszyli, mama zapowiedziała że nam pomogą przy dziecku jak będziemy tak owej pomocy potrzebować,już imiona w kalendarzu przeglądała Także wszystko fajnie wyszło.

Rodzice Tż też już wiedzą, pogratulowali i to wszystko,nie dzwonią nie pytają więc z naszej strony też cisza.
W ogóle to nie przepadam za jego rodziną, tacy obojętni są do wszystkiego... Tż tam rzadko jezdzi, mnie widzieli przez 4 lata zaledwie kilka razy; więc wybiegając daleko w przyszłosć średnio sobie wyobrażam chrzciny...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Czas edycji: 2013-04-15 o 13:07
Stary 2013-04-15, 13:06   #2466
paulinaizabela
Zakorzenienie

A ja nie mam żadnych zachcianek...ani razu jeszcze nie sięgnęłam po ogórki kiszone albo kapuchę Zawsze wydawało mi się, że takie zachciewajki to przychodzą dopiero później tak w II i III trymestrze

Anulka to ja podbieram trochę powera od Ciebie, bo coś nie moge się zwlec z kanapy

Dziewczyny na emigracji - planujecie powrót na stałe do Polski??
My zawsze twierdziliśmy, że tu zostaniemy ładnych pare lat i nie mamy w planie wrócić w ciagu najbliższego czasu ale wczoraj jakoś mnie tknęło i dużo o tym z mężem rozmawiałam, że chyba chcę wrócić za jakieś 2 lata...chyba mi odbiło Jakoś ten maluszek w brzusiu tak na mnie działa, że już myślę co dla niego będzie lepsze Tam obie babcie a tu tylko my... No nie wiem sama, ale pomysły nam się od razu w głowie pojawiły i tak myślę, że lepiej wrócić po 30-stce niż koło 50. Chociaz z drugiej strony jak jestem w kraju to narzekam, że drogo, pracy nie ma itp. Pierwszy raz mi takie myśli do głowy przyszły...

Edytowane przez paulinaizabela
Czas edycji: 2013-04-15 o 13:13
paulinaizabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 13:08   #2467
anulka2205
Wtajemniczenie

To fajnie, ze chociaż rodzice dobrze zareagowali i widać, ze się cieszą. No i super podejście mamy, że oferuje pomoc, ale tylko w razie potrzeby, bo takie pomaganie na siłę, może być nawet uciążliwe, szczególnie jak się razem mieszka. Także tylko się cieszyć

Wielkie kciuki dla Ani
Stary 2013-04-15, 13:09   #2468
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Anulka,podejrzewam moją mamę,że sobie podjadała moją kapuchę
Oj narobiłyście mi ochoty tą kapustą dobrze ze mam w lodówce ogórkową z weekendu
Stary 2013-04-15, 13:11   #2469
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anulka2205 Pokaż wiadomość
To fajnie, ze chociaż rodzice dobrze zareagowali i widać, ze się cieszą. No i super podejście mamy, że oferuje pomoc, ale tylko w razie potrzeby, bo takie pomaganie na siłę, może być nawet uciążliwe, szczególnie jak się razem mieszka. Także tylko się cieszyć
No dokładnie, mama pracuję więc w sumie nie wiem czy będzie miała tak dużo czasu żeby nam pomagać, wszystko wyjdzie w praktyce

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
Oj narobiłyście mi ochoty tą kapustą dobrze ze mam w lodówce ogórkową z weekendu
Ja się musiałam pocieszyć pomidorówką...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2013-04-15, 13:13   #2470
_Peggy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatkaa1 Pokaż wiadomość
ja też nie pracuję
Ale dlaczego ta smutna mina?

Dzastin08 O to podobnie jak u mnie. Ja w sumie chciałam pracować, ale TŻ mnie namówił by jednak zostać w domu. Nie pracowałam za biurkiem, miałam kontak z chemią, czasami musiałam dźwigać. Lepiej nie ryzykować. Wiadomo, pieniędzy będzie mniej, ale my tego tego zdania że lepiej kupić tańszy wózek czy ubranka, ale dziecku zapewnić spokój i bespieczeństwo

Trele_Morele Podobno inteligentni ludzie się nie nudzą
Ja naprawdę na nudę nie narzekam. Książki czytam, spaceruje, pichce wymyślne obiadki, dziś planuje upiec chleb, wizażuje, szukam inf. o ciąży, ... jest OK. Wiem że są kobiety dla których wizja niepracowania jest strasza, ale ja sobie jak na razie z nią świetnie radzę Zawsze należałam do tych kobiet które płacą za sibie w restauracji , które nie proszą o drobne na podpaski i są samowystarczale w każdej dziedzinie. 5 lat marzeń o macieżyństwie zmienia jednak ciut podejście (a przynajmniej u mnie zmieniło).

Wicie co... ja nie mogę doczekać się kiedy powiemy mojej Teściowej. Ona mnie bardzo wspierała w leczeniu i to będzie pierwszy wnuk/wnuczka więc szczęście będzie ogromne Postatnowiliśmy jednak z TŻ powiedzieć Jej (no i Tacie, który co rok życzy sobie wnuka na Boże Narodzenie )) dopiero po 13 tygodniu. Chcemy oszczędzić im ewentualnych smutków i nerwów .

No i jeszcze moja sister nie wie. Z podobnych powodów co Teściowie. Nie chce by się denerwowała. A jak tylko się dowie zastypie Ją pytaniami okołociążowymi
Stary 2013-04-15, 13:16   #2471
Dzastin08
Wtajemniczenie

Anulka,a u Was rodzina już wie? bo nie wiem czy pisałaś

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2013-04-15, 13:20   #2472
_Peggy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
A ja nie mam żadnych zachcianek...ani razu jeszcze nie sięgnęłam po ogórki kiszone albo kapuchę Zawsze wydawało mi się, że takie zachciewajki to przychodzą dopiero później tak w II i III trymestrze

Anulka to ja podbieram trochę powera od Ciebie, bo coś nie moge się zwlec z kanapy

Dziewczyny na emigracji - planujecie powrót na stałe do Polski??
My zawsze twierdziliśmy, że tu zostaniemy ładnych pare lat i nie mamy w planie wrócić w ciagu najbliższego czasu ale wczoraj jakoś mnie tknęło i dużo o tym z mężem rozmawiałam, że chyba chcę wrócić za jakieś 2 lata...chyba mi odbiło Jakoś ten maluszek w brzusiu tak na mnie działa, że już myślę co dla niego będzie lepsze Tam obie babcie a tu tylko my... No nie wiem sama, ale pomysły nam się od razu w głowie pojawiły i tak myślę, że lepiej wrócić po 30-stce niż koło 50. Chociaz z drugiej strony jak jestem w kraju to narzekam, że drogo, pracy nie ma itp. Pierwszy raz mi takie myśli do głowy przyszły...
My podobnie Kochana. Postanowiliśmy wrócić zanim nasze maleństwo skończy dwa lata. Chcemy by wychowywalo się na Polaka. Chcemy by mało bliski kontak z Dziadkami (w praktyce stety lub nie będzeiemy dzielić z nimi dom). Chcemy żyć w Polsce. Chcemy wpadać na weekendy do Cioc i Wójków. Bardzo brakuje rodziny i "polskości" .

A ile już jesteście w UK? Nam 5 lat minęło. Czas wracać
Stary 2013-04-15, 13:21   #2473
niunia32
Zakorzenienie

ja w pierwszej ciazyod samoego poczatku mia lam ochote na lody... a jak przejezdzalismy obok mcdonalda to maz nie mial wyjscia, musial podjechac

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 13:24   #2474
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
ja w pierwszej ciazyod samoego poczatku mia lam ochote na lody... a jak przejezdzalismy obok mcdonalda to maz nie mial wyjscia, musial podjechac
Za mną też ostatnio chodzą, Mc Flurry

No nic uciekam, muszę jechać po mamę do pracy a później spotkać się na chwilę z kumpelą bo przyszła jej butelka dla córy z allegro.
Popołudniu zajrzę jak już ładowarkę będziemy mieć

Miłego popołudnia ;-*

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Czas edycji: 2013-04-15 o 13:28
Stary 2013-04-15, 13:28   #2475
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
My podobnie Kochana. Postanowiliśmy wrócić zanim nasze maleństwo skończy dwa lata. Chcemy by wychowywalo się na Polaka. Chcemy by mało bliski kontak z Dziadkami (w praktyce stety lub nie będzeiemy dzielić z nimi dom). Chcemy żyć w Polsce. Chcemy wpadać na weekendy do Cioc i Wójków. Bardzo brakuje rodziny i "polskości" .

A ile już jesteście w UK? Nam 5 lat minęło. Czas wracać
A ja właśnie nie jestem jakoś tak bardzo rodzinna ale chyba mnie jakaś tęsknota za krajem wzięła, sama nie wiem już czemu wogóle taka myśl mi zakiełkowała Tu się przecież tak dobrze żyje. Ale postanowiliśmy, że oszczędzamy bardziej i tak za 2 lata może uda się wrócić

Mąż tu jest 9 rok a mi w maju stuknie 7 lat...
Stary 2013-04-15, 13:39   #2476
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
\

Dzastin08 O to podobnie jak u mnie. Ja w sumie chciałam pracować, ale TŻ mnie namówił by jednak zostać w domu. Nie pracowałam za biurkiem, miałam kontak z chemią, czasami musiałam dźwigać. Lepiej nie ryzykować. Wiadomo, pieniędzy będzie mniej, ale my tego tego zdania że lepiej kupić tańszy wózek czy ubranka, ale dziecku zapewnić spokój i bespieczeństwo
No i szkoda żeby się maleństwo chemią truło. Ja mam na uczelni zajęcia w ciemni fotograficznej, właściwie większość zadań już zrobiłam, zostało mi jedno, ale jak za 2 tygodnie dostane zaświadczenie o ciąży to mam zamiar porozmawiać z naszą prowadzącą żeby zamieniła mi to zadanie na inne...
Stary 2013-04-15, 14:22   #2477
anulka2205
Wtajemniczenie

My rodzicom moim to zaraz po teście powiedzieliśmy, mam z nimi takie relacje, ze nie wyobrażałam sobie inaczej, rodzinka męża trochę dłużej poczekała na dobrą nowinę Jedni i drudzy zadowoleni

Wielkie kciuki dla Ani
Stary 2013-04-15, 14:24   #2478
agatkaa1
Zakorzenienie

Cytat:
Ale dlaczego ta smutna mina?
czemu? a bo dodatkowa kasa zawsze lepiej widziana....i zawsze lepiej ją mieć niż nie mieć...napewno byłoby łatwiej ale damy sobie radę

Cytat:
Napisane przez Dzastin08 Pokaż wiadomość
Za mną też ostatnio chodzą, Mc Flurry
za mną tez właśnie chodzą....wczoraj po moim telefonie, bratowa przywiozła mi owocojogurt z MC loda by nie zdążyła dowieźć hehe ale w środę albo w czwartek zachaczę po lody....a jak nie to w niedzielę mam urodzinki więc już zapowiedziałam Tż że może na lody by mnie zabrał....boshe ja sobie tak wszystko planuję a nie wiem czy wszystko z dzidziolem jest ok....

Posiedziałam na polku...tak fajnie miło i przyjemnie jest....zaraz coś przekąszę zrobię make-up i idziemy z Tż i bratankiem na plac zabaw

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
Stary 2013-04-15, 16:56   #2479
agaczilla21
Zakorzenienie

Mikołaj dzisiaj fajnie śpi więc mam czas na to żeby poczytać i popisać. Byliśmy chwile na spacerku a teraz mały padł a ja na lapku...jutro jedziemy na operacje i już mam stresa...
agaczilla21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 17:33   #2480
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Fajnie sie macie , ja musze tyrać pòki co ! Choć z drugiej strony myśle ze umarła bym w domu z nudòw ..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
mam podobnie,choć pewnie z moimi nerwami to lepiej byłoby być na L4
mam dosc stresującą pracę

dzownilam do gina,bo zaczelam brudzic na kolor kawy z mlekiem
jak sie to utrzyma to mam isc do niego wsrode,a jak zmieni na rozowo to mam isc od razu na IP
Stary 2013-04-15, 17:42   #2481
Antibia86
Rozeznanie

ja pracuje ale tak jak Ktoras napisała- mało ambitna praca ale siedze juz na L4 i nie wiem czy wroce po macierzynskim-watpie. ogolnie kilka lat pracowałam w banku, zarobki niezłe ale co sobie zdrowia napsulam to nikt mi nie zwroci. w koncu miałam taki kryzys przed fuzja ze złozyłam wypowiedzenie. w miedzy czasie zrobiłam kurs na konsultanta ślubnego i tym się zajmowałam. niestety sezon sie skonczył...kilka wesel, kilka rozwodów ( takowe imprezy tez organizuje ) no i zaczełam szukać czegos na etat....no i trafiłam znów do finansow tyle że zarobki po prostu zenujące ale tfu tfu pozwoliły nam przeżyc zimę jak TŻ nie miał zleceń....zwłaszcza że mój były zostawił mnie z dość dużym kredytem i jescze długo bedzie się to za mną ciągnąc dlatego każdy grosz jest ważny...
Antibia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 17:47   #2482
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agaczilla21 Pokaż wiadomość
Mikołaj dzisiaj fajnie śpi więc mam czas na to żeby poczytać i popisać. Byliśmy chwile na spacerku a teraz mały padł a ja na lapku...jutro jedziemy na operacje i już mam stresa...
Ojej a co to za operacja??

Cytat:
Napisane przez lusesita23 Pokaż wiadomość
dzownilam do gina,bo zaczelam brudzic na kolor kawy z mlekiem
jak sie to utrzyma to mam isc do niego wsrode,a jak zmieni na rozowo to mam isc od razu na IP
obyś całkiem przestała plamić
Stary 2013-04-15, 18:16   #2483
acelinka
Zakorzenienie

Kochane ale produkujecie

lusesita23 oby plamienia minęły

kurcze anrobiłyśice mi smaka na lody z mc dolandsa paskudy Wyyy w lodówce mam jakieś ale to nie to samo

co do pracy ja chce pracować do końca roku szkolnego, w wakacje i tak w moim przedszkolu będzie remont a od wrzesnia nie ma sensu zaczynać, jak dzieciaki mają miec nową panią to niech jest od początku roku
w poprzedniej ciązy pracowałam do 7 miesiąca w przedszkolach (miałam wtedy zajęcia dodatkowe w różnych przedszkolach) i jeszcze pracowałam jako niania to do 8 miesiąca, aż gin mi kazał leżeć

właśnie natalka oblała mi ściane mlekiem i co wiecej spodobała jej się ta zabawa
acelinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 18:45   #2484
00anulka00
Zadomowienie

czy mogę nieśmiało dołączyć do wątku?
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 18:48   #2485
maomami
Wtajemniczenie

Hej
Przepraszam Was że tak mało się ostatnio udzielam ale jakoś tak nie mam weny, zmęczona przychodzę z pracy. Teraz mam tydzień wolnego ale chodzę na praktyki, bo muszę zrobić.
Dzisiaj byliśmy na wizycie- USG genetyczne, wszystko jest w jak najlepszym porządku, bąbelek ma ponad 6,5 cm, machał do nas swoimi pięknymi paluszkami mąż się zakochał w biciu serduszka, a było kilka razy płci pan doktor nie mógł nam niestety nawet spróbować powiedzieć bo nasz maluszek jest od najmniejszego uparty ( po mamusi i tatusiu też) i większość badania leżał sobie na boczku odwrócony do nas tyłeczkiem Pan doktor go bujał, zaczepiał, mówił do niego ale bąbelek miał go gdzieś
Teraz 18 kwietnia wizyta u mojego gina ale to w sumie taka formalność, pewnie mi powie żebym jakieś witaminy zaczęła już łykać, USG nie będzie robił bo po co.
A jak tam inne dzisiejsze wizyty??

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 18:51   #2486
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
Pewnie, że tak
Napisz coś o sobie

Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
Hej
Przepraszam Was że tak mało się ostatnio udzielam ale jakoś tak nie mam weny, zmęczona przychodzę z pracy. Teraz mam tydzień wolnego ale chodzę na praktyki, bo muszę zrobić.
Dzisiaj byliśmy na wizycie- USG genetyczne, wszystko jest w jak najlepszym porządku, bąbelek ma ponad 6,5 cm, machał do nas swoimi pięknymi paluszkami mąż się zakochał w biciu serduszka, a było kilka razy płci pan doktor nie mógł nam niestety nawet spróbować powiedzieć bo nasz maluszek jest od najmniejszego uparty ( po mamusi i tatusiu też) i większość badania leżał sobie na boczku odwrócony do nas tyłeczkiem Pan doktor go bujał, zaczepiał, mówił do niego ale bąbelek miał go gdzieś
Teraz 18 kwietnia wizyta u mojego gina ale to w sumie taka formalność, pewnie mi powie żebym jakieś witaminy zaczęła już łykać, USG nie będzie robił bo po co.
A jak tam inne dzisiejsze wizyty??
Oj rzadko się odzywasz ale za to jakie piękne wieści przynoszisz Ale macie już dużego dzidziolka

Acelinka to masz wesoło z córcią

Edytowane przez paulinaizabela
Czas edycji: 2013-04-15 o 18:54
paulinaizabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 18:53   #2487
_Peggy
Zakorzenienie

TŻ wychodząc do pracy pocałował jak zwykle i powiedział "kocham Was" Wzruszyłam się

Co do finansów to wiadomo, jakbym pracowała to było by łatwiej. Na szczęście i z samej TŻowej wypłaty nie będzie źle Już na długo przed ciążą rozmawialismy o tym i decyzja jest przeanalizowana z każdej strony Po za tym jak tylko zaczeliśmy starania (czyli ponad 5 lat temu) założyliśmy konto, na które odkładaliśmy pieniądzę na dziecko. Będzie na potrzeby typu szczepienia, basen, ale jak trzeba będziedzie to i do wyprawki się dołoży

A mnie się kwaśnego chce
Kupiłam dziś sobie taką mega kwaśną lemoniadę (aż dziwo że w skladzie tylko woda, sok z cytryny, imbir i cukier). Eh pychota
Normalnie mam non stop zachcianki na słodkie, teraz nic. I dobrze
Stary 2013-04-15, 18:56   #2488
agatkaa1
Zakorzenienie

Cytat:
jasne!
Albo mi się wydaje albo skądś Cię kojarzę??

Maomami cudowne wieści Kochana

26,01,2011[*]
23,04,2013[*]

Nasze Szczęście- IGOREK
Stary 2013-04-15, 18:57   #2489
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Pewnie, że tak
Napisz coś o sobie
nawet nie wiem co, dziecko zaplanowane, nawet poszło zadziwiająco szybko.
Oboje z mężem pracujemy.

mam nadzieję, że tym razem nam sie uda i dziecko urodzi sie zdrowe
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-15, 18:58   #2490
_Peggy
Zakorzenienie

Cytat:
Witaj

Powiedz nam coś o sobie

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości