|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz XVIII
Więc skąd podpis?
|
|
#3662 |
|
Zakorzenienie
|
Sr@k.
Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2013-04-15 o 21:09 |
|
|
|
#3663 |
|
Raczkowanie
|
Phynn stary podpis, wrocilam juz do swojej wagi i juz chudnac nie chce.
|
#3664 |
|
Zakorzenienie
|
Moje dzisiejsze R :
I: activia wymieszana z jogurtem naturalnym + płatki owsiane, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik + pomarańcza, kilka kiwi, II: dwie kanapki chleba razowego z serkiem twarogowym, sałatą, pomidorem i ogórkiem, III: zupa kalafiorowa + mieszanka chińska(marchewka, seler, por, grzyby) z piersią z kuraka, IV: kilka łych lodów czekoladowo śmietankowych ![]() V: trzy kanapki razowca z serkiem szczypiorkowym, sałatką, pomidorem, ogórkiem, papryką + dwa jajka na miękko mam wrażenie, że coś za dużo, ale chyba dlatego, że kolację zjadłam pół h temu i czuję się pełna. A za lody wiem, że należy mi się ale jakie pyszne były!
|
|
|
|
#3665 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3666 |
|
Zadomowienie
|
Dawno mnie tu nie było (ponad tydzień, to dawno!
) - żyję sobie, dużo się uczę i siedzę na uczelni, trochę ćwiczę (gdy mam czas), no i jem na wypasie . To tak sobie wrzucę dzisiejsze (a właściwie wczorajsze) U.I Kakaowa owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na półtłustym mleku: z bananem, serkiem homo, masłem orzechowym crunchy, konfiturą żurawinową i zbożowymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi II Zupa pomidorowa z ryżem, mięsem z indyka, marchwią, pietruszką i ziołami (+ dokładka) III Jogurt grecki 180g z garścią musli crunchy z orzechami pekan i syropem klonowym; duże jabłko IV 4 kromki ziarnistego razowca z: szynką, rzodkiewkami i ćwikłą z chrzanem / serami pleśniowymi i papryką Do picia: woda źródlana, czarna kawa, 2x zielona herbata.
|
#3667 |
|
Zakorzenienie
|
I ja dołącze. Staram się, aby eR była pełnowartościowa i w miarę zdrowa, aczkolwiek wiadomo, dużo błędów popełnia się ze swojej niewiedzy, także jakby ktoś zerknął byłoby miło. Dodam, że chudnę na tym zestawieniu, ćwiczę i czuje się super
![]() Wczorajsza R śniadanie: jogurt naturalny + płatki owsiane + otręby pszenne + otręby granulowane z suszoną żurawiną + orzechy laskowe + morela suszona + mała łyżka śniadaniowych płatków czekoladowych (:P) + pół średniego banana pokrzywa na zajęciach: 2 kromki ciemnego pieczywa z masłem, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, serem żółtym, wędliną drobiową sok pomarańczowy - szklanka obiad: jajko sadzone (bez tłuszczu) + ryż brązowy + mizeria z jogurtem naturalnym jajko polane łyżeczką oliwy podwieczorek: koktajl z kefiru, truskawek, orzechów włoskich i płatków owsianych do zagęszczenia kolacja: miruna (płat) pieczona w piekarniku z dodatkiem cytryny brokuły gotowane na parze do tego sporo wody
|
|
#3668 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nic się nie stanie, jak zjesz rano całego banana . I trochę płatków czekoladowych też jest ok, trzeba czymś połechtać umysł . Urozmaicenie, potrzebne składniki odżywcze... No i mam nadzieję, że się najadasz .
|
|
#3669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Banan tylko połowa bo był ogromny i nie chciałam żeby mi zdominował całe śniadanie A najadam się aż nadto, zwłaszcza śniadaniem (po owsiance byłam głodna w przeciągu 1-2 godz. a po jogurcie z płatkami trzyma mnie nawet do 4 godzin )
|
|
|
#3670 |
|
Zadomowienie
|
utrzymanie
1. śniadanie: kawa z brązowym cukrem. 2 kromki razowego z masłem, sałatą, pieczenią z indyka, pomidorem. potem wpadła pomarańcza. 2. II śniadanie: shake z banana i malin, z dodatkiem lodów waniliowych. 3 placuszki marchewkowe 3. obiad: leczo (papryka, cukinia, kiełbaska, cebulka) z ryżem potem pewnie wpadnie trochę orzechów i migdałów 4. kolacja: pewnie ze 2 kromki z pastą z makreli Edytowane przez Pia Gizela Czas edycji: 2013-04-16 o 10:17 |
|
|
|
#3671 |
|
Zakorzenienie
|
zapotrzebowanie podstawowe wychodzi mi ok.1940kcal, więc chciałabym zmieścić się w 1600kcal
R 1śniadanie: -jogurt naturalny 175g+ banan+kiwi+ 2 łyżki płatków owsianych -kawa rozpuszczalna z mlekiem 1,5% i słodzikiem (1tabletka), -napój sojowy-czekoladowy 250ml (157 kcal, B-7,8g, W-20,3g, T-4,5g) 2śniadanie: -serek wiejski light 200g+ 250g sałatki (sałata lodowa, pomidor, oliwki, mozarella light, łyżeczka oliwy z oliwek) -filiżanka kawy rozpuszczalnej z mlekiem i słodzikiem obiad: -filet z indyka pieczony (200g)+ warzywa duszone 200g+ soczewica gotowana (3 kopiaste łyżki stołowe), -garść orzechów włoskich podwieczorek: -omlet: 2 białka i 1 całe jajo + papryka,pomidor, sałata lodowa z 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego. kolacja(i posiłek potreningowy w jednym): -filet z dorsza pieczony w ziołach+ soczewica (4 łyżki stołowe) w międzyczasie wlewam w siebie ok.2,5-3 litry wody mineralnej, proszę o ocenę czy jest to dobre jadło, czy coś zmienić, jesli zmienić, to co?
|
|
#3672 |
|
Zadomowienie
|
R:
Ś: 1 duża bułka grahamka z masłem, sałatą, serkiem bieluch naturalnym, wędzonym łososiem, ogórkiem świeżym i koperkiem; kawa parzona z mlekiem IIŚ: 1 duża bułka grahamka z masłem, serem żółtym, wędliną drobiową i połową awokado; kawa parzona z mlekiem O: ryż brązowy z natką pietruszki, pierś z kurczaka gotowana polana 1 łyżką oleju sezamowego; marchewka z groszkiem gotowana K: zupa mleczna z kluseczką R: Ś: 1 kawałek chleba dużego razowego z masłem,sałatą, wędliną drobiową i rzodkiewką; kostka twarogu półtłustego z sokiem z pomarańczy i miąszem z łyżką syropu klonowego i orzechami włoskimi; kawa parzona z mlekiem IIŚ: kanapka- 2 kawałki chleba razowego kropidłowski złożone z masłem,sałatą, serem żółtym i ogórkiem świeżym; kawa parzona z mlekiem O: makaron kokardki pełnoziarniste z natką pietruszki; pierś z kurczaka smażona na oleju kokosowym z pieczarkami i marchewką K: łosoś wędzony na gorąco opalany drewnem bukowym, mnóstwo surówki na bazie sałaty lodowej
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3673 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko w śniadaniu dałabym więcej płatków, 2 łyżki to malutko, najadasz się?Dodam od razu moją dzisiejszą eRkę: I: owsianka (4ł. płatków +1ł. otrąb) z serkiem homo naturalnym, kakao i małą pomarańczą. II: żytnia bułeczka na pół: jedna część z pastą z tuńczyka (tuńczyk, rzodkiewki, musztarda i jogurt grecki); druga z twarogiem i rzodkiewkami; kilka listków sałaty i rzodkiewek luzem; kilka kulek winogron. III: grillowana pierś z kurczaka z ryżem brązowym, kiełkami i zieloną fasolką. IV: sałatka z różnych warzyw i pieczonej ciecierzycy, z łososiem wędzonym i kilkoma kosteczkami półtłustej fety. V: pół wędzonej makreli z warzywami. Do picia woda, zielona herbata i ricore z mlekiem; ruch: godzina spaceru, godzina szybkiego marszu i Killer Chodakowskiej. Będę naprawdę bardzo wdzięczna za ocenę
|
|
|
|
|
#3674 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Silniejsze to ode mnie....poza tym jedyny skuteczny poprawiacz nastroju. Zresztą nie pale, nie piję gazowanych, nie jem chipsów itp, mocno ograniczyłam alkohol... więc pozwalam sobie samej trochę "zaszaleć" :P. Ale pozostałe posiłki, staram się zwracać uwagę na to co jem 1. ciasteczko zbożowe (1!) 2. kanapka podwójna z mixem sałat, pomidorem, plasterkiem wędliny i sera 3. Jogurt naturalny z płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i musli crunchy 4. trzy naleśniki z kaszą gryczaną, twarogiem i cebulką 5. pomarańcza 6. kanapka podwójna z chleba razowego jak wyżej. |
|
|
|
|
#3675 |
|
BAN stały
|
Śniadanko: mleko ryżowe w ilości jedna szklanka + płatki fitness, z których ktoś mi wyżarł te czekoladowe i zostały niedobre
+ kostka czekolady starta+mała garstka żurawinyII śniadanie: kanapka - dwie kromki dużego orkisza, szynka drobiowa 3 plastry, trochę pomidora, sałaty lodowej + banan, woda gazowana mineralna Obiad: skusiłąm się na danie chińskie z hortexu, ale podobno zdrowe, zresztą jak patrzyłam na tyły opakowania to wskaźniki w normie. Zjadłam całe ![]() Podwieczorek: 3 rzodkiewki, kawałek papryki, dwa filety ze śledzia z oleju Kolacja: planuję zeżreć 2 jajka na twardo. Cardio Mel B (15 min) + pośladki (10) min + wake up (5 min) czyli 30 ![]() jest ok? Edytowane przez Rule Britannia Czas edycji: 2013-04-16 o 18:50 |
|
|
|
#3676 |
|
Zadomowienie
|
R:
I (7:00) - owsianka sojowo-malinowa (z 5 łyżek płatków owsianych, maliny w cukrze) II (10:00) - kanapka razowa z twarogiem, szynką III (13:00) - kanapka razowa z twarogiem, szynką IV (15:00) - 2 naleśniki pszenne z serem białym na słodko, 1 beza V (16:00) - mięso drobiowe w sosie jogurtowym, 3 łyżki ryżu brązowego, miks warzyw 30 minut ćwiczeń Jillian VI (18:00) - kanapka z masłem orzechowym VII (21:00) - 2 jajka na miękko do picia: słodzone czekoladowe cappucino, 2 szklanki czerwonej herbaty, woda przekąski: połowa grejpfruta, garść orzechów włoskich, kostka gorzkiej czekolady |
|
|
|
#3677 |
|
Zadomowienie
|
R, byłabym bardzo wdzięczna za ocenkę
I: ( po 09.00) owsianka (3 łyżki płatków owsianych, łyżka zarodków, 150 ml mleka 1,5%), 200g jogurtu naturalnego, banan, płatki kokosowe II: (12.30) bułka z ziarnami – połowa z chudym twarogiem, rzodkiewką, sałatą i papryką, druga z plasterkiem żółtego sera i ogórkiem gruntowym ok. 1h treningu siłowego III: (15.30) makaron pełnoziarnisty z połową chudego twarogu i musem jabłkowym (przysmażany na patelni z cynamonem) IV: (18.20) wiejski 200g z łyżeczką miodu i słonecznikiem, marchew V: (21.20) połowa tuńczyka wsw z jakiem i ogórkiem gruntowym |
|
|
|
#3678 |
|
Zadomowienie
|
U
I 2 kromki ziarnistego razowca z serami pleśniowymi i papryką Jillian Michaels Banish Fat Boost Metabolism Complete Workout II Kakaowa owsianka z kaszą manną i otrębami orkiszowymi na półtłustym mleku: z bananem, serkiem homo, masłem orzechowym crunchy, dżemem rabarbarowym i zbożowymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi III Makaron razowy z mięsem z piersi indyka smażonym bez tłuszczu, pieczarkami podduszonymi na oleju rzepakowym, suszonymi pomidorami, cebulą, chili, kaparami, oliwkami i ziołami IV Jajecznica z 2 jaj na oliwie z szynką, rzodkiewkami, szczypiorkiem, pieprzem ziołowym i estragonem Do picia: woda źródlana, 2x czarna kawa, herbaty: biała, zielona, 2x ziołowa
|
#3679 |
|
Zadomowienie
|
R E D U K C J A
Ś: 2 kawałki duże chleba owalne razowego: - pół z masłem, serem edamskim i połową awokado - pół z masłem, serkiem bieluch naturalnym i wędzonym łososiem 1 banan; kawa parzona z mlekiem II Ś: 1 twarożek domowy z garścią orzechów makadamia i garścią suszonych wiśni; kawa parzona z mlekiem P: mufinka pełnoziarnista czekoladowa; kawa zbożowa z mlekiem O: kasza kuskus razowa; marchewka z groszkiem; pierś z kurczaka polana łyżeczką oleju lnianego; herbata pokrzywowa P: duże jabłko 2 h ćwiczeń K: porcja łososia wędzonego na gorąco opalanego drewnem bukowym z limonką; surówka na bazie sałaty lodowej; kawałek chleba razowego z masłem z czosnkiem i ziołami; herbata zielona
Świat nie jest taki zły ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#3680 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moja dzisiejsza Redukcja: I: owsianka (4 łyżki mixu płatków i otrąb) na mleku z gruszką, cynamonem, imbirem i serkiem homo naturalnym. II: omlet z dwóch jaj z małym jabłkiem; herbatnik ![]() III: zdrowy fast food czyli domowy kotlet rybny w grahamce z warzywami plus surówka z różnych warzyw i pieczonej ciecierzycy.IV: wiejski z rzodkiewkami i szczypiorkiem. V: pół wędzonej makreli z warzywami. Zerknie ktoś?
|
|
|
|
|
#3681 |
|
Raczkowanie
|
U:
I. 2 jajka na twardo+2 liście pekinki+ bułka z ziarnami 70 g +kawa z łyżeczką cukru i mlekiem II. Budyń słodka chwila waniliowy z rodzynkami III. 2 szaszłyki (papryka,cebula,boczek,jakieś inne czerwone mięso)+pół torebki ryżu+trochę ugotowanej marchewki z groszkiem z mrożonki IV. kawa jak przy śniadaniu+ duża kostka czeko. żurawinowej V. jabłko VI. serek wiejski lekki 150 g z wkrojonym małym pomidorem,dwoma liściami pekinki,trochę ogórka, jako przyprawy ząbek czosnku i oregano do tego 2 wafle ryżowe, a zaraz wpadnie jeszcze znowu duża kostka czeko ![]() zerknie ktoś i oceni? Edytowane przez roolka Czas edycji: 2013-04-17 o 19:09 |
|
|
|
#3682 |
|
BAN stały
|
R
Śniadanie: owsianka na mleku ryżowym z połowką banana i połlową garści żurawiny II śniadanie: bułka razowa z 3 plastrami szynki drobiowej i warzywami, banan Obiad: 2 naleśniki z mąki razowej z łyżką miodu i bananem (Jezu, zjadłam dziś prawie 3 banany (oO) Podwieczorek: ryba w sosie musztardowym Kolacja: makrela wędzona z ogromną ilością sałaty A w piekarniku dochodzi pasztet z soczewicy na jutro, chyba się polubimy
|
|
|
|
#3683 |
|
Zakorzenienie
|
R
- kromka ciemnego chleba z pasztetem i ogorkiem - serniczek z galaretka i owocami, pomaranczko - warzywa na patelnie - platki z mlekiem - dwie kromki ciemnego chleba z pasztetem i ogorkiem - jagurt |
|
|
|
#3684 |
|
Rozeznanie
|
U
1. miska zupy pomidorowej 2. 2 małe fileciki z piersi kurczaka (bez panierki), ziemniaki, mizeria (z jogurtem naturalnym zamiast śmietany) 3. płatki owsiane, siemie lniane, musli crunchy z jogurtem 4. banan 5. podwójna kanapka z chleba razowego z rodzynkami - plasterki filetu z kurczaka, plaster żółtego sera, mix sałat + jeden mały pomidor +raczki ![]() co można by pozmieniać ? Macie jakieś pomysły co włożyć do kanapki ?muszę się rozejrzeć za pestkami dyni i słonecznika i zainwestować w orzechy
Edytowane przez zakochanaWczekoladzie Czas edycji: 2013-04-17 o 19:59 |
|
|
|
#3685 |
|
Zadomowienie
|
R
ocenicie?
|
|
|
|
#3686 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#3687 |
|
Raczkowanie
|
Mógłby ktoś rzucić okiem?
U 1. Owsianka (szklanka mleka 2%) + 2 łyżki płatków owsianych górskich + 2 łyżki musli + niecała łyżka siemienia lnianego mielonego + łyżka siemienia lnianego + łyżka otrąb pszennych + banan + 4 truskawki + orzech włoski + 4 łyżki serka wiejskiego (zapiekam, ser się topi) 2. Kawa inka (300-400ml) z mlekiem 2% + jabłko 3. 2 kanapki - jedna z polędwicą drobiową (2 grube plastry) + plaster sera żółtego + łyżeczka masła, sałata, rukola, kiełki brokuła, plastry: papryki konserwowej, ogórka konserwowego, ogórka świeżego, pomidora, rzodkiewki, oliwki czarne; druga z 2 plastrami twarogu wędzonego + taki sam zestaw warzyw + kubek (300ml) barszczu czerwonego 4. Połowa piersi z kurczaka (~50g) podsmażana na oleju z pestek winogron + łyżka ugotowanej kaszy gryczanej, warzywa na patelnie z brokułami i kalafiorem, świeże listki szpinaku baby, oliwki czarne i papryka konserwowa + sos z przecieru (nie koncentratu ) pomidorowego. W międzyczasie - sok jabłko-brzoskwinia, herbaty: zielona, czerwona, woda. Myślę, że taki jadłospis oscyluje w granicach ~1500kcal Codziennie ćwiczę ok. godzinki dziennie. Może jakieś rady? Codziennie jem podobnie. |
|
|
|
#3688 |
|
Zadomowienie
|
R
I: (08.30) owsianka (3 łyżki płatków owsianych, łyżka zarodków, 150 ml mleka 1,5%), 200g jogurtu naturalnego, banan, płatki kokosowe II: (11.40) bułka z dynią z chudym twarogiem, połową tuńczyka wsw, rzodkiewką, pomidorem i papryką; kiwi 40 min ćwiczeń III: (15.00) pierś duszona na parze, warzywa na patelnie po grecku IV: (18.00) połowa chudego twarogu z łyżeczką miodu, słonecznikiem i żurawiną V: (przed 22) pieczarki przysmażane z jajkiem bez tłuszczu, ogórek gruntowy Czy ta kolacja nie była zjedzona za późno lub czy jajka mogą być jedzone o tej porze? Byłam w teatrze, więc nie miałam jak zjeść wcześniej. Idę spać trochę po 24, a jeszcze mam się uczyć, więc nie chciałam żeby mi w brzuchu burczało. Edytowane przez Modomanka Czas edycji: 2013-04-17 o 22:02 |
|
|
|
#3689 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3690 |
|
Raczkowanie
|
R.
S: micha gestej owsianki na mleku, platki kukurydziane, 3 wafle a'la ryzowe kubek kefiru O: 2 nalesniki z maki z pelnego przemialu z serem, 1 z cukrem K: kisiel Najadlam sie.
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.

ale jakie pyszne były!

) - żyję sobie, dużo się uczę i siedzę na uczelni, trochę ćwiczę (gdy mam czas), no i jem na wypasie

Nic się nie stanie, jak zjesz rano całego banana
jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...