|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ślub zawarłaś/eś bądź zawrzesz w przyszłości? | |||
Kościelny |
![]() ![]() ![]() ![]() |
149 | 41,85% |
Cywilny |
127 | 35,67% |
Najpierw cywilny, może kiedyś kościelny |
61 | 17,13% |
Jest mi to obojętne, zależy od partnera |
19 | 5,34% |
Głosujący: 356. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#91 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ślub kościelny czy cywilny?
Zbójnico, zgadzam się, że święta kościelne i tradycja są ze sobą mocno zrośnięte.
pytanie tylko, czy właściwie da się je "rozdzielić"? święta Bożego Narodzenia obchodzone są na pamiątkę narodzin Chrystusa. tradycja wzbogaciła je o piękne obrzędy, zwyczaje, jednak wymiar tych świąt jest bezsprzecznie religijny. czy sama tradycja w oderwaniu od tego wymiaru nie staje się tylko "dekoracja" dla dnia, który akurat przypada na 24.12. ? podobnie ślub. tradycją przypisaną do tego wydarzenia jest biała suknia, welon, sypanie ryżem nowożeńców. rzucanie bukietem, wręczanie prezentów i "sto lat". ale czy faktycznie tradycją jest też złożenie przysięgi w Kościele? na zasadzie uroczystego wygłoszenia pewnego tekstu? tak rozumiany "tradycyjny ślub" mnie nie przekonuje. inaczej natomiast rozumiem słowa Marceliny73- decyzja o ślubie kościelnym jako "suma" pewnych zasad, przekonań- niekoniecznie głębokiej wiary- przekazanych i utrwalonych przez właśnie tradycję (rodzinę, otoczenie)
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
EOT Od teraz proponuje chrzty dla wszystkich jak leci: w koncu to nic nie oznacza z punktu widzenia religii tylko to tradycja. Ot katolicyzm po polsku. Ale w sumie racja, jak dla was wasza religia tak niewiele znaczy to ja jestem ostatnia osoba, ktora powinna tutaj glos zabierac. Niech kazdy sobie robi co chce: chrzci dzieci, modli sie, bierze sluby koscielne bo taka tradycja chociaz te slowa to tylko jakas pusta formulka bo slowo bog nie ma znaczenia. Kazdy sam sobie wybiera.
![]() |
![]() |
#93 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wesele też można zrobić bez uroczystości w kościele. ale... no właśnie nie wiem ![]() Cytat:
A może to też jest tradycja? Hm. W tym momencie czuję chęć na użycie dość mocnego słowa, ale się powstrzymam.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie jets to temat kontrowersyjny, bo na dobra sprawę każdy ma racje w swoim postepownaiu dlaczego biorę slub cywilny czy kościelny.
Bardzo ładne jest przysłowie zmienia sie punkt widzenia od miejsca siedzenia Ja wybieram formę pośrednia, a mianowicie slub konkordatowy. Chciałam poza tym pogratulowac Łajce piękne wypowiedzi, bardzo przemyslane, pełenj refleksi i mądrości zyciwej: ![]() Edit- rambo tez piekne wypowiedzi, równie przemyslane i bardzo mądre ![]() Do autorki- wiem,że ten temat jest ciekawy, ale tyle razy wałkowany. Zakładając go trzeba się liczyć z oburzeniem, wytykiwaniem sobie wiary i niewiary, czy zachowania godnego hipokryty, itd. Mnie zaciekawia jedno- dlaczego ludzie robią wesela, chociaz niejednokrotnie status materialny jest na bakier. Sala, kamera, 150 ciatoek i kuzynów, pozyczka na 5 lat.A wszytsko to po to by inni widzieli na co nast stać. Polecam polska komedie "Wesele"- to taka karyrakura współczesnego wesela połaczonego z tradycjami. Ale to tylko taka mała dygresja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Zadomowienie
|
A ja nie wzięłam udziału w sondzie, bo nie ma tam wszystkich możliwości wyboru
![]()
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Odpowiada mi sposób w jaki spędzamy święta, zawsze był on bardziej świecki. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#97 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To przeczytaj swój powyższy post. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Kościelny, chociaż ostatnio oddalilam sie nieco od spraw wiary,
nie wyobrażam sobie przysięgi przed urzednikiem, bylaby to tylko zwykła formalnośc. Chcę slubu koscielnego, chce zlozyc tę przysięgę przed Bogiem bo tylko wtedy bedzie ona miala dla mnie znaczenie i bede ja traktowala jak dozywotnie (dziwnie ro brzmi) przypieczetowanie mojej milosci. slub przed Bogiem moze sie odbyc bez wiekszyc ceregieli, bo tez takie nie maja w tym przyapdku znaczenia natomiast iałą suknię, przyjęcie, rodzinę uważam za tradycję, którą warto kultywowac. Jest pozniej co wspominac, pozatym to chyba jeden z najwazniejszych dni w zyciu wiec warto móc wspominac to jako cos wspanialego, nie tylko jako formalnosc. Szkoda tylko że dla mojego TŻa ślub koscielny to tylko i wylacznie tradycja... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Raczkowanie
|
Łajka ma troche racji - jesli nie wierze w Boga a Kościół jest dla mnie instytucja całkowicie pozbawiona sensu - po co mi ślub Kościelny,skoro to wszystko miałabym i tak "głęboko"...?
w tej kwestii nie uznaje półśrodków - albo wierze i biore slub koscielny albo nie i tylko cywilny,ew. najpierw cywilny a potem koscielny(i to tez w opcji "wierze") sama mam cywilny - tak wyszło z kilku wzgledów(mi.finansowych ale nie tylko), dzieci nie posiadam, miał byc tylko na chwile a zaraz potem miał sie odbyc kościelny..ale na razie mi(nam ) sie nie spieszy natomiast na Koscielny nie jestem jeszcze gotowa, moze to paradoksalne ale ten slub uwazam za nierozerwalny a znalazłam sie w takim punkcie ze naprawde nie jestem pewna czy z tym facetem, noo w sumie juz mezem od jakiegos czasu,chce spedzic cała reszte zycia - jak bede wezme koscielny, moze zostawiłam sobie taka"furtke w razie w...." moze oburze wszystkich ta wypowiedzia..ale to była moja decyzja i uwazam ja za jak najbardziej słuszna na chwile obecna oczywiscie dla Koscioła jestem grzesznikiem,ale wierze w Boga a nie w koscioł - jak bede gotowa aby raz na zawsze przysiegac przed Bogiem - z miła checia zrobie to i to nie dla białej sukni i wesela,chociaz moze i było by fajnie - kto wie ![]()
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
Zaznaczyłam 'c'
![]() Jeśli miałabym brać ślub kościelny to tylko ze względu na partnera. Byłby skromny, bez żadnego wesela i innych ceregieli. Bo po co wydawać niestworzoną ilość pieniędzy na przyjęcie żeby jakiś tam wujek henio, którego wogóle nie znam najadł się i upił ![]() Nie lubię nawet uczestniczyć w weselach jako 'gość' a tym bardziej nie chciałabym być po stronie 'gnębionej' pary młodej przez zespól i innych itp. No chyba że cząstka z promieniowania kosmicznego walnie mnie w głowę i wizja mi się odmieni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Bo pytanie jest jaki jaki rodzaj byście zawarły bądź już zawarłyście. Czyli z góry zakładamy, że jakiś wziąć "trzeba"
![]() Choć faktycznie mogłam dopisać opcje "zaden". Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
"Kobiety są jak przekład: piękne nie są wierne, wierne nie są piękne." G.B.Shaw tu znajdował się podpis mojego ex-męża o treści: dokładnie, kochanie, dokładnie(znał moje hasło) więc...Tobie(skoro zgadzasz się z powyższym cyt.pana Shaw) pozostaje znaleźć sobie taką niepiękną!może Cię nie zdradzi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
BAN stały
|
Cytat:
Można wesele zrobić w remizie i wtedy wujek Henio rzeczywiście się upije. Ale można i w eleganckiej restauracji, gdzie takiego pijaństwa i skrzynek wódki nie będzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
Tylko cywilny. I dobrze mi z tym.
Chociaż wiem, że moja mama i babcia mają mi to nieco za złe. Mieliśmy rocznicę ślubu. Z życzeń nici. Usłyszałam od pewnej osoby, że życzenia będą, ale z okazji rocznicy ślubu ... kościelnego. Mało sympatyczne takie coś, no ale to mój ślub i może życie. Więc nie radzę się przejmować tylko robić wszystko zgodnie z własnym sumieniem i przekonaniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ja bym juz wolała kasę wtopioną w wesele wydać na mieszkanko czy podróż poślubną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dokladnie ![]() ![]() ![]() No, ale tradycja... A co do pytania w watku to bezapelacyjnie slub koscielny bo jestem osoba wierzaca i praktykujaca w zwiazku z czym slub taki ma dla mnie duze znaczenie pod wzgledem duchowosci.
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
tylko i wyłacznie slub koscielny
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
BAN stały
|
Ale nawet jeżeli masz mniej kasy, to NIKT Cię nie zmusza do wynajęcia remizy i zapodawania gościom rozrabianego spirytusu, żeby taniej weselisko wyszło.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Czy ty tego nie wiedzialas,że slub cywilny wlasnie jest po to, aby bylo wszystko uregulowane w sparawach prawnych, nazwisko, dzieci itd. Piszesz jakbys odkrylas ameryke,a teka jest wlasnie rola slubu cywilnego! I cywilny nie bierze sie,aby ludzie nie gadali tylko wlasnie po to, np. jak nasz maz zachowuje to wpuszcza nas do szpitala ![]() A slub koscielny bierze sie wlasnie po to,aby ludzie przestali gadac - że zyją w grzechu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w eleganckiej restauracji też upić się można ![]() A gdybym nawet chciała mieć w remizie to hmmm byłby pewnien problem, w mojej okolicy nie ma remizy, ale za to jest do zdobycia spirytus z metanolem i innymi ulepszaczami od naszych wschodnich sąsaidów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() A ja mam pytanie: czy ktoras z was wziela tylko i wylacznie slub koscielny? bez zglaszania w USC ? Jesli tak to jak dlugo musiala czekac na udzielenie takiego slubu i czy byly z tym problemy? Ja jestem po cywilnym i rozwodzie, mam dzieci i kochanego faceta ale chcemy wziasc slub tylko przed Bogiem. Nie potrzebujemy papierkow!! ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#116 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Raczkowanie
|
Juz raz wzielam slub zgodny z prawem i co mi to dalo????? Balagan w zyciu!!
To jak? jest tu ktos taki? ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
La Moderatoiure
|
Chciałabym kościelny...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
jesli kiedys wezme slub to cywilny
do kosciola mnie nie ciagnie
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.