|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. III
Nie wiem co masz na myśli pisząc "mgli", ale ja taki efekt miałam tylko w dwóch wypadkach.
Przy pierwszych moich soczewkach, gdy zbyt długo nie mrugałam i wysychały zachodziły mi mgłą. Wystarczyło używać kropli do oczu i nauczyć się częściej mrugać Potem zmieniłam soczewki z hydrożelowych na silikonowy-hydrożelowe i problem jeśli się pojawia to tylko wtedy kiedy oczy są już naprawdę zmęczone.Drugi wypadek to kiedy pojawia mi się naturalna wydzielina z oka - żaden stan chorobowy, bo oczy mam zdrowe i regularnie badane. Ot, zdarza się, z tego co wiem wtedy, gdy oko chce się pozbyć jakiś paprochów, ciał obcych itd. |
|
|
|
|
#1802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1803 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moim zdaniem ponoś jedną parę ok 2 tygodnie i dopiero wtedy spróbuj inne Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1805 |
|
Zakorzenienie
|
co sądzicie o kroplan systane ultra?
skład : Glikol polietylenowy 400, glikol propylenowy, guar hydroksypropylowy, sorbitol, aminometylopropanol, kwas borowy, chlorek potasu, chlorek sodu oraz chlorek polidronium jako środek konserwujący. ten konserwant... zastanawiam się nad tymi kroplami, bo można je używać 6M po otwarciu...
|
|
#1806 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1808 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Kupiłam nowy płyn i soczewki. Masakra, nie wiem jak mogłam nie zauważyć, ile czasu mam ten płyn.. Najbardziej żałuje soczewek
no ale trudno- teraz mam nauczkę na przyszłość- najpierw myśleć, a potem robić ![]()
|
|
|
|
|
#1809 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=fiolka85;40072474]Jeżeli ich nie przymierzałaś w gabinecie to nie wiadomo czy są do Ciebie dopasowane.
Moim zdaniem ponoś jedną parę ok 2 tygodnie i dopiero wtedy spróbuj inne Dostałam 3 rodzaje soczewek od okulistki, powiedziała, że te w których od niej wyszłam mam troche ponosić, a po jakimś czasie wypróbowac te pozostałe, żeby ocenić które mi bardziej odpowiadają i po miesiącu przyjść na wizytę kontrolną. Niestety nie zapytałam sie po jakim czasie mogę próbowac tych innych, stąd moje pytanie . W takim razie dam jeszcze trochę czasu tym Ultraflexom, a po 2 tygodniach, zgodnie z Twoja radą fiolka85, spróbuję innych (choć jak dotąd nic sie zmienia z widzeniem z bliska...). Dziękuje bardzo za pomoc
|
|
|
|
|
#1810 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=fiolka85;40072474]Jeżeli ich nie przymierzałaś w gabinecie to nie wiadomo czy są do Ciebie dopasowane.
Moim zdaniem ponoś jedną parę ok 2 tygodnie i dopiero wtedy spróbuj inne Dostałam 3 rodzaje soczewek od okulistki, powiedziała, że te w których od niej wyszłam mam troche ponosić, a po jakimś czasie wypróbowac te pozostałe, żeby ocenić które mi bardziej odpowiadają i po miesiącu przyjść na wizytę kontrolną. Niestety nie zapytałam sie po jakim czasie mogę próbowac tych innych, stąd moje pytanie . W takim razie dam jeszcze trochę czasu tym Ultraflexom, a po 2 tygodniach, zgodnie z Twoja radą fiolka85, spróbuję innych (choć jak dotąd nic sie zmienia z widzeniem z bliska...). Dziękuje bardzo za pomoc
|
|
|
|
|
#1811 |
|
Przyczajenie
|
Dostałam 3 rodzaje soczewek od okulistki, powiedziała, że te w których od niej wyszłam mam troche ponosić, a po jakimś czasie wypróbowac te pozostałe, żeby ocenić które mi bardziej odpowiadają i po miesiącu przyjść na wizytę kontrolną. Niestety nie zapytałam sie po jakim czasie mogę próbowac tych innych, stąd moje pytanie
. W takim razie dam jeszcze trochę czasu tym Ultraflexom, a po 2 tygodniach, zgodnie z Twoja radą fiolka85, spróbuję innych (choć jak dotąd nic sie zmienia z widzeniem z bliska...). Dziękuje bardzo za pomoc ![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- |
|
|
|
|
#1812 |
|
Przyczajenie
|
Mam pytanie odnośnie płynu do soczewek. Otóż wraz z próbnymi soczewkami dostałam płyn Opti Free 60 ml i po 5 dniach juz mi sie skończył... Robię to wszystko co zalecane- mechaniczne czyszczenie z jednej i z drugiej strony, opłukanie soczewki, władanie do pojemniczka ze świeżym płynem, pojemniczek tez opłukuję tym płynem. Z tym, że po wyciągnięciu po całej nocy na soczewkach widze jeszcze jakieś 'bąbelki" i jeszcze je przepłukuję... Czy coś źle robię, bo wydaje mi się że po czyszczeniu i całonocnym leżeniu w płynie powinny być po wyjęciu krystalicznie czyste? Jesli w takim tempie zuzywam płyn to ile będa go potrzebowac na miesiąc...
A przy okazji chciałam sie zapytac jakie sklepy internetowe polecacie do zakupu soczewek? Chciałabym sobie porównac ceny soczewek Ultraflex a Air Optix, a nie wiem jakie sklepy sa godne uwagi.. Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
|
#1813 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kupuję w visionexpress.pl z odbiorem osobistym, bo tak jest dla mnie najtaniej. |
|
|
|
|
|
#1814 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny,
Rano 'zgubiłam' soczewkę, nigdzie nie mogłam jej znaleźć no i odnalazła się dopiero po ok. 10 godzinach (oczywiście zdążyła już się wysuszyć. Mimo wszystko włożyłam ją do płynu i już po 5 godzinach wyglądała zupełnie normalnie. Podejrzewam, że i tak nie powinnam jej już zakładać, ale wy pewnie lepiej orientujecie się w tym temacie. Można taką soczewkę jeszcze nosić (i dlaczego)? |
|
|
|
|
#1815 |
|
Nie depcze krokusów
|
Niestety nadaje się tylko do wyrzucenia.
|
|
|
#1816 |
|
Zakorzenienie
|
Ja muszę się przyznać do mojej głupoty. Noszę PV 2HD, ale kupiłam na sztuki Air Optix Aqua Night and Day ( nie pytajcie po co, bo do końca nie wiem) o takich samych mocach i krzywiźnie 8,6 jak moje obecne soczewki i widzę w nich fatalnie. Literki widzę podwójnie, zamazane. Założyłam prawidłowo, sprawdzałam. Już nie będę kombinować
|
|
|
|
|
#1817 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
Byłam dzis na wizycie kontrolnej z soczewkami, po zasygnalizowanych przeze mnie problemach z akomodacją (zamglony, zamazany obraz, niewyraźne widzenie z bliska), miałam ponownie zbadaną wadę, tym razem z rozszerzeniem źrenic kropelkami. I teraz moja wada to: OP: -2,75 cylinder -1,50; OL: -3,25 cylinder -0,25. Na moje zdziwienie i pytanie dlaczego wada tak się różni od poprzedniego badania ( 3 tygodnie wcześniej miałam OP: -2,50 cylinder -0,75; OL: -2,50 cylinder -0,50), usłyszałam, że po rozszerzeniu źrenic to jest moja bezwzględna wada, taka jaką mam na prawdę, a wtedy gdy była badana bez rozszerzania, to jest to wada względna, jaką oko toleruje.. Jestem już skołowana tymi różnymi wynikami i nie do końca rozumiem o co tu chodzi.. (W każdym bądź razie wyszłam od lekarki z następnymi próbnymi soczewkami - OP: -2,50 cylinder -0,75 Air Optix for astigmatism; OL: -2,75 Air optix aqua. Od jutra zaczynam więc testować następne, zobacze jak to będzie z nimi.. |
|
|
|
|
#1818 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Większe rozbieżności wyników wychodzą u dzieci lub osób,które mają problemy z akomodacją ( być może dlatego u Ciebie ciągle wychodzi coś innego) Miejmy nadzieję, że teraz będzie lepiej A czy przed zakropleniem oczu, okulista sprawdzał Twoje akomodację robiąc jakieś testy z bliskich odległości?
|
|
|
#1819 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję fiolka85 za wyjaśnienie, bardziej zrozumiałam twoje wyjaśnienie niż okulistki hehe
. Może faktycznie przez problemy z akomodacją mam takie rozbieżności w wynikach..(w okularach też z bliska nie widzę i zawsze je ściągam do czytania, myślałam, że to normalne skoro jestem krótkowidzem).Przed zakropleniem oczu lekarka podała mi tabliczkę z tekstem różnej wielkości i mając soczewki tych najmniejszych nie widziałam więc zakładała mi jakieś szkiełka jeszcze i dopiero wtedy mogłam odczytać najmniejszy druk. Na razie jeszcze nie testuję tych nowych soczewek, ponieważ złapałam jakiegoś wirusa i przymusowe L4 niestety i kuracja domowa.. ![]() Jak tylko się wykuruję to dam znać jak sprawują się moje oczy w nowych soczewkach. Tymczasem pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#1820 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli młode osoby krótkowzroczne muszą zdejmować okulary do czytania to zwykle świadczy o problemie z akomodacją Trochę nie chce mi się opisywać, więc wkleje filmik jak cwiczyć akomodację w domu samemu. http://www.youtube.com/watch?v=lhjjEWbhKh4 od 3 minuty ![]() Możesz spróbować sama, na pewno to nie zaszkodzi. Najlepiej byłoby gdybyś znalazła optometrystę,który zaplanuje cały trening wzrokowy i dokładnie zdiagnozuje gdzie leży problem, bo właściwie na razie nie ma pewności co jest przyczyną Twoich problemów.
"mur nie przeszkadza, dopóki nie zaczniemy walić w niego głową" Edytowane przez fiolka85 Czas edycji: 2013-04-15 o 22:36 |
|
|
|
|
|
#1821 |
|
Zakorzenienie
|
Ciekawe. Mnie zdarzało się ściągać okulary do czytania [zazwyczaj, gdy czytałam dłuższy czas książkę], ale nigdy nie czułam takiej potrzeby mając na oczach soczewki.
Teraz już tak nie robię w ogóle, bo różnica 0.5 między oczami powoduje, że mam wrażenie jakbym dostawała oczopląsu jeżeli nie patrzę przez okulary lub soczewki
|
|
|
|
|
#1822 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie. Mam pytanie właściwie w imieniu mojego brata
Ma 17 lat, ostatnio okulistka powiedziała, że jego wadę da się wyleczyć pod warunkiem, że ciągle będzie nosił okulary. Kupił i okulary (do noszenia po domu) i soczewki (do noszenia poza domem). Chodzi o te soczewki, to jego pierwsze, nie pamiętam firmy, ale ogólnie nosi je rzadko, bo mówi, że w jednym oku ją ciągle czuje, poza tym kiedy w coś się wpatruje to ma wrażenie jakby "łapały ostrość" Czy może chodzić o to, że są nieodpowiednie dla niego? Swoją drogą dużo czasu zajmuje mu wkładanie ich, jeszcze więcej wyjmowanie Ogólnie noszenie ich nie jest dla niego komfortowe. Czy lepiej spróbować z soczewkami innej firmy czy może za mało czasu minęło żeby się przyzwyczaić (ok. 2,5 tygodnia)?
|
|
|
|
|
#1823 |
|
Nie depcze krokusów
|
Iwona - a ta okulistka na wizycie mierzyła soczewki na jego oczach czy tylko napisała na karteczce, jakie ma kupić i wypuściła do domu?
|
|
|
#1824 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Być może dobierze inne soczewki
|
|
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie wkurza, że minusy mi pomniejszają obraz i czasem mnie to zwyczajnie męczy. Tyle lat noszę okulary [szkła zmieniałam po drodze trzy razy], a dalej mnie to denerwuje. W soczewkach tego nie zauważam, pewnie dlatego, że soczewka pokrywa mi cały obszar widzenia.
|
|
|
|
|
#1826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co więcej, optyk, u którego kupował okulary i te soczewki też nie była chętna do pokazania jak się zakłada soczewki. Ogólnie zaczęła dramatyzować, że to nie takie proste, niektórzy po kilka godzin się uczą wkładać soczewkę itp. Miałam wrażenie, że po prostu nie chciało jej się pokazywać, a my ogólnie "zbaranieliśmy" trochę, bo ani ona ani okulistka nie dopasowała soczewek i jeszcze to "dramatyzowanie" pani optyk :/ Nie wiem czyim obowiązkiem jest dopasowanie soczewek, okulisty czy optyka? Skonczyło się na tym, że brat był u kolei, który już wiele lat nosi soczewki i uczył go jak je zakładać ![]() Widzę, że ogólnie "fajnie" trafił (okulista i optyk)
|
|
|
|
|
|
#1827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mierzyłam na takiej wizycie różne, aż znalazłam takie, które od początku nie przeszkadzały mi na oku. Początki zakładania i zdejmowania były trudne, ale szybko załapałam podstawy i skróciłam czas do kilku minut, a po miesiącu mogłam już w kilka sekund. Jeśli bratu zależy na komforcie jak dają szkła to znajdźcie okulistkę, która prowadzi konsultacje pod kątem soczewek i zapiszcie brata na normalne ich mierzenie. |
|
|
|
|
|
#1828 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Optyk słusznie podniósł raban, soczewka to nie jest kolczyk, który można przymierzyć przy sklepowej ladzie.
|
|
|
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
dolaczam do waszego grona, dzisiaj 1 raz zalozylam i sciagnelam soczewki
|
|
|
|
|
#1830 |
|
Nie depcze krokusów
|
I jak?
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:17.

Potem zmieniłam soczewki z hydrożelowych na silikonowy-hydrożelowe i problem jeśli się pojawia to tylko wtedy kiedy oczy są już naprawdę zmęczone.

Teraz nie wiem co zrobić- czy kupić w przyszłym tygodniu nowy płyn, nalać do pojemniczka i włożyć te dzisiejsze soczewki które zostawiłam w tym płynie? czy te soczewki są już przesiąknięte tym 'starym' płynem i powinnam je wyrzucić i otworzyć nowe soczewki. Nie wiem co robić. Bardzo proszę o pomoc...

(