Syndrom dnia następnego - loki i fale w nocy i rano - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-14, 11:12   #151
myszka2020
Zakorzenienie

Dot.: Syndrom dnia następnego - loki i fale w nocy i rano

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Świetnie. Przydałaby się tylko dokładna nazwa i sprawdzenie, czy w składzie nie ma denata. Jeśli jest, lepiej uważać na wysuszenie.
Może uda mi się dziś na szybkiego wpaść do ross, do zobaczę szybko, jak z denatem, bo chyba u mnie widziałam to psikadełko.
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-14, 16:49   #152
winyl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Może uda mi się dziś na szybkiego wpaść do ross, do zobaczę szybko, jak z denatem, bo chyba u mnie widziałam to psikadełko.
Koniecznie sprawdź, bo bardzo by mi się coś takiego przydało (zgodnego z CG ) .

XOXO
winyl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-15, 10:32   #153
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez winyl Pokaż wiadomość
Koniecznie sprawdź, bo bardzo by mi się coś takiego przydało (zgodnego z CG ) .
Wczoraj niestety nie dało rady, ale dziś jakieś pól godziny w rosmanie będę, to sprawdzę, jak będzie
Stary 2011-04-15, 14:09   #154
winyl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Wczoraj niestety nie dało rady, ale dziś jakieś pól godziny w rosmanie będę, to sprawdzę, jak będzie
Świetnie, czekam na wiadomość .

XOXO
winyl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-16, 11:52   #155
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez winyl Pokaż wiadomość
Świetnie, czekam na wiadomość .
Byłam w ross i widziałam ten sprayożel, ale niestety na składzie była naklejona nalepka z polskim opisem kosmetyku i nie mogłam odczytać, a nie chciałam też odlepiać, zresztą ochroniarz chodził za mną krok w krok Może któraś dobra wizazanka kupiła i odklei naklejkę i nam skład przepisze
Stary 2011-05-07, 10:47   #156
doti8
Raczkowanie

Ja znalazłam sposób na odświeżenie loczków - jak na razie dla mnie najlepszy: spsikać włosy psikadłem - ja zrobiłam z niewielkiej ilości żelu lnianego rozpuszczonego w ok. pół szklanki naparu ze skrzypu (w sumie 150 ml). Chwilę po ugniatać następnie w koszulkę i pod prysznic Niektóre pasma musiałam skręcić i przyspinkować na czas kawy ale fryzura wygląda świeżo i mogę nosić rozpuszczone na drugi dzień po myciu - przy dotychczasowej pielęgnacji rozpuszczone mogły być jeden dzień bo na drugi było siano
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-08, 22:37   #157
natalucha95
Przyczajenie

psikadła - woda+sok z aloesu,

A co to? Czy to jakoś pomaga? Można użyć na suche włosy?
natalucha95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-30, 15:01   #158
Eponine
Przyczajenie

A czy któraś z was wykorzystała czepek na noc? ;>
Mam długie, bardzo puszyste włosy, odpada przerzucanie ich przez ramę, spinanie nic nie daje..
Zainwestować w czepek?
Eponine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 20:50   #159
Dollynka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eponine Pokaż wiadomość
A czy któraś z was wykorzystała czepek na noc? ;>
Mam długie, bardzo puszyste włosy, odpada przerzucanie ich przez ramę, spinanie nic nie daje..
Zainwestować w czepek?
o jakim czepku mówicie? nie w temacie jestem, a też mam problem z włosami na drugi dzień....
Dollynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-01, 20:53   #160
natalucha95
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Dollynka Pokaż wiadomość
o jakim czepku mówicie? nie w temacie jestem, a też mam problem z włosami na drugi dzień....
no właśnie..!
natalucha95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-13, 08:36   #161
softgrey
Zadomowienie

podbijam bo to mój największy problem

na razie raczkuję w temacie i pracuję nad wydobyciem skrętu, ale niestety przez noc ten skręt się kompletnie traci. niestety musze myć włosy wieczorem bo są długie i geste, a i tak wstaję codziennie wcześnie rano więc kompletnie nie miałabym czasu na mycie i suszenie włosów, zwłaszcza że suszarki z dyfuzorem nie mam

z reanimacją rano nie ma problemu, właściwie rano mam ładniejsze włosy niż w dniu umycia - wystarczy im przeczesanie zwilżonymi palcami i kilkukrotne ugniecenie, robią się wtedy ładne fale natomiast przez noc... kompletnie nie mam na to pomysłu przewieszanie, układanie na poduszce odpada, bo nie dość, ze mam włosy do talii, które wszędzie by "lataly" i ocierały się, to dodatkowo strasznie się wiercę podczas snu...

jak dotąd pochylalam głowę w dół, robiłam bardzo luźnego rulona i upinałam go na samym czubku głowy klamrą... ale wtedy to nie jest mój naturalny skręt tylko podrabiany
softgrey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-02, 17:32   #162
loczka89
Raczkowanie

Czy można zrobić psikadło do reanimacji włosów z naturalnego żelu aloesowego i wody? Czy trzeba koniecznie coś dodać?
Stary 2013-04-03, 11:52   #163
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Można. Psikadło robi się w określonym celu, stąd ewentualne dodatki.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-09, 11:17   #164
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Szczerze powiem że moje włosy jak je reanimuje to wyglądają najlepiej po pierwszej reanimacji (myję 2, 3 razy w tygodniu). Pewnie temu że nie poświęcam temu dużo czasu. Trochę wody, odrobina żelu i już.
Jak mi chce się bawić, to trochę wody, odżywki bs/balsamu i żelu, tylko że trzeba się trochę pobawić- wolę związać.
Pewnie na to wpływ ma, że śpię na bawełnianej poduszce i średnią zwracam na nie uwagę w nocy.
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 15:49   #165
white69rose
Przyczajenie

No dobrze, poczytałam, wszystko fajnie, pierwsze próby pielęgnacji CG za mną (jestem niestety 2a, sueprwywsokoporowata, mega grube włosy). Oczywiście problem dnia następnego u mnie również się pojawił, ale nie zależy mi na skręcie. Powiedzcie jak ja mam nie czesać włosów przez 2-3 dni pomiędzy myciami?!!! Przecież to jeden wielki kołtun, po jednej nocy moje włosy od skóry wyglądają jakbym się nie czesała przez miesiąc!

Przepraszam, zdenerwowałam się.

Nie da się ich przeczesać palcami absolutnie, a już na pewno nie mokrymi ;( No jak Wy się możecie nie czesać?
white69rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 16:08   #166
martaakow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez white69rose Pokaż wiadomość
No jak Wy się możecie nie czesać?
Zawsze, jak słyszę to pytanie, czuję się jak jaskiniowiec.
Mnie się po prostu włosy nie plączą, dlatego nie mam z tym problemu.
A jeśli nawet od wiatru coś tam się poplącze, to trudno, zostawiam to tak, jak jest, nie ruszam. Nie wiem, o jakim kołtunie mówisz, ja mam wtedy po prostu nieład na głowie. Ale wychodzę z założenia, że albo fale, albo proste rozczesane włosy.
martaakow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-19, 08:52   #167
white69rose
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez martaakow Pokaż wiadomość
Nie wiem, o jakim kołtunie mówisz, ja mam wtedy po prostu nieład na głowie..
Ja wyglądam jakby ktoś położył mi otwartą dłoń na środku głowy i zakręcił kilka solidnych kółek mocno dociskając (co z resztą uwielbia robić mój TŻ, bo wie że doprowadza mnie to do szału).

No ja nie potrafię tych włosów nie dotykać, nie czesać Nie cierpię ich czesać na mokro, zaś uwielbiam jak są przeczesywane palcami przez mojego TŻ. Jak mam bez tego żyć? Przecież on jest delikatny jak słoń, jak napotka jakiś opór, to wyrwie mi połowę włosów
Stary 2013-04-19, 12:22   #168
Eloe77

Dzięki pielęgnacji, którą tu prowadzimy, nie ma szans na opór przy przeczesywaniu włosów. Jednak kręcone nie lubią, gdy się ich dotyka, więc jest to rodzaj wyboru - albo pieszczoty, albo piękne włosy (to jak z goleniem woskiem: albo cholernie boli, albo musisz się golić dużo częściej).

Czesanie na mokro potrafi być przyjemne, jeśli potrafisz to zrobić. A wymaga to prostej czynności - nałożenia porządnej odzywki do spłukiwania na czas dłuższy niż 5 minut i przeczesania włosów grzebieniem o szerokim rozstawie zębów tuż przed samym spłukaniem. Ot cała filozofia.
Jeśli sama sobie nie skołtunisz włosów podczas mycia - do czego większość osób ma predyspozycje - to odżywka zrobi swoje. Ale zaznaczam: porządna odżywka z emolientami innymi niż silikon i antystatykami.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2013-04-19, 14:15   #169
white69rose
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Dzięki pielęgnacji, którą tu prowadzimy, nie ma szans na opór przy przeczesywaniu włosów. Jednak kręcone nie lubią, gdy się ich dotyka, więc jest to rodzaj wyboru - albo pieszczoty, albo piękne włosy (to jak z goleniem woskiem: albo cholernie boli, albo musisz się golić dużo częściej).

Czesanie na mokro potrafi być przyjemne, jeśli potrafisz to zrobić. A wymaga to prostej czynności - nałożenia porządnej odzywki do spłukiwania na czas dłuższy niż 5 minut i przeczesania włosów grzebieniem o szerokim rozstawie zębów tuż przed samym spłukaniem. Ot cała filozofia.
Jeśli sama sobie nie skołtunisz włosów podczas mycia - do czego większość osób ma predyspozycje - to odżywka zrobi swoje. Ale zaznaczam: porządna odżywka z emolientami innymi niż silikon i antystatykami.
Ale ja nic nie wydziwiam, używam tylko polecanych odżywek, przetestowanych przez włosomaniaczki, myję włosy delikatnie, zabezpieczam końcówki, śpię z pieluchą na głowie (!) i nie ma szans żeby suche przeczesać palcami. Do mokrych mam grzebień ogromniasty, odżywkę trzymam ile się da, naprawdę robię co mogę. Jestem falowana, niestety 2a...
Stary 2013-04-19, 15:08   #170
Eloe77

Cytat:
Napisane przez white69rose Pokaż wiadomość
Jestem falowana, niestety 2a...
jakie niestety!?
Warto docenić ten skręt włosa za jego możliwości. Możesz mieć proste albo falowane włosy - to zależy od Ciebie! I nie potrzebujesz do tego specjalnych wysiłków.
Cytat:
Ale ja nic nie wydziwiam
A ja nie pisze, że coś wydziwiasz.
Teraz, gdy już wiemy, jaki rodzaj włosa masz na głowie, łatwiej ocenić, że coś jest nie tak. Tego typu włosy powinny się bardzo łatwo poddawać przeczesywaniu palcami.
Cytat:
używam tylko polecanych odżywek, przetestowanych przez włosomaniaczki
To znaczy? Wszak nie wszystkie odżywki u każdego tak samo działają.
Cytat:
Do mokrych mam grzebień ogromniasty
To znaczy?
Cytat:
odżywkę trzymam ile się da
To znaczy?
Cytat:
naprawdę robię co mogę
Nie wątpię, jednak warto się zastanowić, czy robisz tak, jak potrzebują tego Twoje włosy.
Plątanie to efekt haczenia o siebie łusek, które są odchylone z różnych powodów. Dlatego też warto się zastanowić, co może to haczenie powodować.
Jeśli ja mam włosy typu 3a o wysokiej porowatości, co oznacza sporą podatność na uchylanie łusek i plątanie, nie śpię w pielusze, włosy myję co 3, 4 dni i na każdym etapie ich suchości jestem w stanie je przeczesać palcami, to oznacza, że da się to zrobić. A już szczególnie na włosach takich jak Twoje.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2013-04-19, 15:49   #171
white69rose
Przyczajenie

1. Odżywki
Alterra, Balsamy Mrs Potter's, Gloria i Isana - do tego mam dostęp i na to mnie stać
2. Grzebień
Duży grzebień z szeroko rozstawionymi zębami
3. Czas "odżywkowania"
Nie mniej niż 2 minuty, nie wiem ile trzymam, 5 min, 7 min, 10 min? To zależy co w tym czasie robię. Ostatnie płukanie zimną wodą.
4. Osuszanie
Miękkim ręcznikiem odciskam wodę z włosów jednocześnie starając się już formować fale.

Uważam, że mam włosy wysoko porowate. Gdy przejadę palcami w górę po włosie to wyczuwam mnóstwo zgrubień, ten włos jest po prostu szorstki. Mam bardzo grube włosy i jest ich dużo. Mimo moich wysiłków nie mogę mieć ani prostych ani falowanych. Stosuję i OMO z "olejowym serum", i mycie odżywką, i oczyszczam z ewentualnych silikonów, które są tylko w "jedwabiu" do końcówek. Od środka działam skrzypem i pokrzywą, mam mega zdrową dietę ze względu na żołądek.

Jedyne czego mi brakuje to cierpliwość :P

Dodam tylko, że mogę rozczesać suche włosy palcami. Nie jest to jednak ani super łatwe ani zbyt przyjemne. I muszę być bardzo ostrożna, bo włosy wypadają i łamią się od kiedy zaczęłam tę nową pielęgnację...

Edytowane przez white69rose
Czas edycji: 2013-04-19 o 15:56
Stary 2013-04-25, 10:55   #172
201801220933
Konto usunięte

Czytam ten wątek i chyba moje włosy są jakieś dziwne.
Myję je co 5-6-7 dni, zależy od różnych czynników i udaje mi się utrzymać skręt przez cały ten okres.
Myję je zawsze wieczorem, na noc skręcam w kok, rankiem w dniu po myciu zabezpieczam końce serum Milargan, potem ugniatam żelem, i spryskuję odżywką z filtrem (mam naturalne ciemne włosy, które płowieją).
Najlepszy skręt jest 3-4 dnia. Mam włosy falowane, odkąd używam masek po myciu (wcześniej tylko oleje), moje włosy falują się coraz bardziej, i co ważne równomiernie na całej długości. Kiedy widzę, że włosy są już mocno "zbite" w fale, wieczorem po prostu je rozczesuję na sucho i jak zawsze skręcam w kok na noc. Rano porządnie je zwilżam wodą, a potem ugniatam żelem. Nie wyobrażam sobie nie rozczesywać ich na sucho przez tyle dni, wtedy byłyby jak dready. W ostatnich dniach przed myciem (5-6) zazwyczaj nie dokładam już żelu, wystarczy je ugniatać zmoczonymi dłońmi. 3-4 dnia ponownie spryskuję je odżywką z filtrem. Jak narazie taka pielęgnacja się sprawdza. Oczywiście co kilka myć używam szamponu barwa z sles.

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2013-04-25 o 10:57
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 15:06   #173
Naur
Raczkowanie

O rany, jak zazdroszczę! Masz gęste włosy? Ja musze myć max co drugi dzień
Naur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 20:27   #174
201801220933
Konto usunięte

white69rose: Ja miałam jeszcze gorzej. Kiedy czesałam swoje włosy, jeszcze kiedyś bez pielęgnacji, były splątane przed przeczesaniem, a kiedy po chwili poraz drugi chciałam je przeczesać, były splątane jeszcze bardziej, cóż takie włosy. Teraz też nie przeczesze ich "bezboleśnie", ale uwierz, że dobra pielęgnacja wiele zmienia.

Naur: Ja też do niedawna myłam je co dwa dni, ale sprawa uległa zmianie kiedy zaczęłam brać nowoczesne lekarstwa na pewną przypadłość. Włosy mam z natury bardzo gęste i całe życie miałam z nimi problem. Teraz staram się odzyskać tą gęstośc :/ , im gęściejsze tym lepiej się układają. I pomyśleć, że żadna fryzjerka nigdy nie pokażała mi jak dbać o włosy, zawsze paliły włosy prostownicą. Fryzjerki są do bani.
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 20:55   #175
Naur
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość

Naur: Ja też do niedawna myłam je co dwa dni, ale sprawa uległa zmianie kiedy zaczęłam brać nowoczesne lekarstwa na pewną przypadłość. Włosy mam z natury bardzo gęste i całe życie miałam z nimi problem. Teraz staram się odzyskać tą gęstośc :/ , im gęściejsze tym lepiej się układają. I pomyśleć, że żadna fryzjerka nigdy nie pokażała mi jak dbać o włosy, zawsze paliły włosy prostownicą. Fryzjerki są do bani.
Niestety, mi tylko jedna podpowiedziała co nieco, kiedy po ciąży wypadały mi włosy, ale za to cięcie zrobiła kompletnie niedobrane do włosów
Nie zazdroszczę przypadłości, ale za to zazdroszczę nieprzetłuszczającego się skalpu
Naur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-01, 20:06   #176
domi2101
Przyczajenie

Jaki kosmetyk do odświeżenia skrętu na drugi dzień?

Myję włosy co dwa dni i na drugi dzień ten skręt już nie wygląda dobrze. Ani to proste ani kręcone. Czy znacie jakieś dobre mgiełki albo inne preparaty aby ten skręt na drugi dzień wyglądał równie dobrze?
domi2101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-01, 23:51   #177
Joanku
Zadomowienie

Dot.: Jaki kosmetyk do odświeżenia skrętu na drugi dzień?

Ja do zelu z siemienia lnianego dolewam soku z aloesu i to wlewam do psiukacza, potem zwilzam wlosy odgniatam i fantastycznie się sprawdza, ktoś polecał na forum ostatnio takie Psikadło;
50 ml wody+ kapke ulubionego oleju+ kapke ulubionej odzywki.
Joanku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 12:27   #178
AgataHood
Przyczajenie

U mnie wystarczy nawet delikatne zwilżenie wodą rano podczas mycia. Później mogę szybko wysuszyć suszarką albo pozostawić do wyschnięcia. Szybkie, łatwe i proste rozwiązanie.
Stary 2014-02-02, 15:59   #179
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Taki wątek już istnieje KLIK

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-02, 18:20   #180
201704240951
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Taki wątek już istnieje KLIK
Łączę wątki.
Dziękuję Basiu.
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości