Licencja na ślub. - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-17, 13:12   #1
doriss
Raczkowanie

Licencja na ślub.

Witam. Czy ktokolwiek oritentuje sie gdzie w Warszawie moge uzyskac licencje na slub? Proboszcz z mojej parafii powiedzial mi otwarcie, ze on mi licencji nie wyda, bo jako Panna mloda slub powinnam brac w swojej parafii.

(ale ja nie chce... w ogole tak na marginesie nie jestem wlasnoscia Proboszcza, zeby on mi dyktowal warunki gdzie ja mam brac slub, przeciez Bóg jest wszedzie ten sam?!).

Ślub mam na 31.08. w ogole nie spodziewalam sie, ze uzyskanie takiej licencji bedzie jakimkolwiek problemem. Czas mnie nagli, księża w ogole nie sa przychylni, wszystko pod gorke a mialo byc przeciez tak pieknie... Juz sama nie wiem gdzie isc Potrzebuje takiej Parafii, gdzie po prostu wydadza mi taka licencje. (oczywiscie "co łąska").

HELP!!!
doriss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 13:29   #2
melleczka
Zakorzenienie

Dot.: Licencja na ślub.

Cytat:
Napisane przez doriss Pokaż wiadomość
Witam. Czy ktokolwiek oritentuje sie gdzie w Warszawie moge uzyskac licencje na slub? Proboszcz z mojej parafii powiedzial mi otwarcie, ze on mi licencji nie wyda, bo jako Panna mloda slub powinnam brac w swojej parafii.

(ale ja nie chce... w ogole tak na marginesie nie jestem wlasnoscia Proboszcza, zeby on mi dyktowal warunki gdzie ja mam brac slub, przeciez Bóg jest wszedzie ten sam?!).

Ślub mam na 31.08. w ogole nie spodziewalam sie, ze uzyskanie takiej licencji bedzie jakimkolwiek problemem. Czas mnie nagli, księża w ogole nie sa przychylni, wszystko pod gorke a mialo byc przeciez tak pieknie... Juz sama nie wiem gdzie isc Potrzebuje takiej Parafii, gdzie po prostu wydadza mi taka licencje. (oczywiscie "co łąska").

HELP!!!
Nie możesz tak zrobić. Licencję możesz uzyskać tylko i wyłącznie od proboszcza parafii Twojej lub Twojego narzeczonego. Nie bez powodu się to nazywa "licencja na ślub w innej parafii", może ją wydać tylko proboszcz z parafii narzeczonych. Idźcie zatem do proboszcza narzeczonego. Możecie też walczyć w Kurii, bo proboszcz teoretycznie nie może Wam odmówić wydania takiego dokumentu i na pewno wygracie. Ale najpierw spróbujcie pokojowo i idźcie do proboszcza narzeczonego. Miejcie też jakieś mocne argumenty, dlaczego ślub chcecie brać gdzieś indziej. A jak to nie pomoże no to Kuria Wam zostaje.

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ----------

Z tym zawsze jest problem i wielu proboszczów nie chce takiej licencji wydawać, bo chodzi przede wszystkim o kasę. Jak nie bierzesz tam ślubu to jemu ucieka parę stówek za ślub. Poza tym jest przyjęte, że ślubujesz przed Bogiem, a Bóg jest taki w tym kościele jak i w tamtym, a to że nie pasuje Ci wystrój kościoła to tylko i wyłącznie Twoja próżność No niestety, ale tak Ci może powiedzieć każdy ksiądz:/ Ale walcz, bo masz prawo brać ślub tam gdzie chcesz.
Stary 2013-04-17, 13:45   #3
takaya
Zakorzenienie

Jedyny powód dla którego proboszcz się nie zgadza na ślub w innym miejscu jest chciwość i dla mnie to jest próżniactwo bo księdzem powinno się być z powołania a nie dla kasy.
takaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 13:59   #4
mezaga
Zakorzenienie

A mieszkasz przy tej parafii?
Ja miałam wystawianą licencję ale nie w parafii do której należą moi rodzice i gdzie ja jeszcze nadal jestem zameldowana a w parafii do której uczęszczam na msze i przy której teraz mieszkam.
Stary 2013-04-17, 14:03   #5
paula1109
BAN stały

znam taką sytuację....
Chłopak potrzebował licencję i ksiądź zarzyczył sobie 800zl za papierek chłopak powiedział,że nie ma tyle.
Do dnia dzisiejszego wychowują synka i żyją bez ślubu.
Sami księża doprowadzają do tego,że ludzie się nie pobierają.
Sami robią problemy.
Wiesz,co zgłosiła bym się tam wyżej skąd podlega Twój kościół i zgłosiła tą sytuację.
paula1109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 16:54   #6
aneczka25057
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez paula1109 Pokaż wiadomość
znam taką sytuację....
Chłopak potrzebował licencję i ksiądź zarzyczył sobie 800zl za papierek chłopak powiedział,że nie ma tyle.
Do dnia dzisiejszego wychowują synka i żyją bez ślubu.
Sami księża doprowadzają do tego,że ludzie się nie pobierają.
Sami robią problemy.
Wiesz,co zgłosiła bym się tam wyżej skąd podlega Twój kościół i zgłosiła tą sytuację.
taaa... bo księdzu kasa "uciekła" za ślub, to chciał zarobić na papierku! ŻAŁOSNE
niestety w temacie nie pomogę...
25.05.2012
Zaślubieni
16.08.2014
aneczka25057 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 18:34   #7
paula1109
BAN stały

zgadza się

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-17, 19:00   #8
WifeToBe
Raczkowanie

Zgadzam sie z Mel. W innym wypadku pytanie pada, gdzie mieszkacie? Bo jesli mieszkacie blisko parafii w ktorej chcecie sie pobrac (badz tez ta parafia nie przyjmuje parafian regionalnie tylko jak chca) to mozesz poprostu zmienic parafie, z tego co wiem.. moze sie myle, tudziez moze tutaj w UK zasady sa inne ale nam tak doradzil Ksiadz.. Powodzonka

Odnalezlismy sie
Nasz Dzien
WifeToBe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 19:17   #9
Kate Noir
Zakorzenienie

Ja słyszałam, że nie potrzeba licencji z parafii panny młodej o ile ślub jest w parafii pana młodego, a jak jest w zupełnie innej to wystarczy "licencja" z jednej osoby Proszę o sprostowanie jeżeli jestem w błędzie bo również jestem ciekawa jak to wygląda.
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-17, 20:01   #10
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Ja słyszałam, że nie potrzeba licencji z parafii panny młodej o ile ślub jest w parafii pana młodego, a jak jest w zupełnie innej to wystarczy "licencja" z jednej osoby Proszę o sprostowanie jeżeli jestem w błędzie bo również jestem ciekawa jak to wygląda.
Też tak słyszałam... Na kolędzie ksiądz od TŻta powiedział "Jak nie dostaniecie licencji u narzeczonej to przyjdźcie di mnie, ja wam dam"
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 08:22   #11
melleczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Dokładnie o tym pisałam. Ślub normalnie można brać w parafii jednego z narzeczonych. Jeśli młodzi chcą się pobrać gdzieś indziej to potrzebna jest licencja wydana przez jednego z proboszczów - narzeczonej lub narzeczonego. Więc oczywiste jest, że idzie się do tego proboszcza, który jest bardziej przystępny. Nawet nam tak nasz proboszcz na naukach mówił i też wprost powiedział o tej kasie, że nie chcą dawać licencji, bo im kasa ucieka.

Ale przynależność do danej parafii zależy od miejsca zamieszkania, a nie zameldowania.
Czyli jeżeli dziewczyna jest zameldowana w mieście X, a chłopak w mieście Y, bo tam są ich rodzinne domy, ale oboje wyjechali na studia do miasta Z, to teoretycznie należą do parafii w mieście Z, pod warunkiem, że mieszkają w mieście Z minimum 3 miesiące. A dlaczego teoretycznie? Dlatego, że jeżeli nie zostali wpisani do parafii w mieście Z, czyli np. nie przyjęli tam księdza po kolędzie, to w praktyce nadal należą do parafii w swoich rodzinnych miastach X i Y i tam mogą brać ślub i starać się o stosowne dokumenty.
Stary 2013-04-18, 17:00   #12
emi_2508
Raczkowanie

GG do emi_2508

Mialam taki sam problem. Poszlam po zgode na slub w innej parafii do mojego proboszcza a tu zonk. Zaczal glupie pytania zadawac i takie tam wiec ja mu jak nie to nie. (chodzilo o kase) Pojechalismy do proboszcza Tzta i nie bylo zadnego problemu. Takze zgoda musi byc albo od twojego proboszcza albo od proboszcza TZta. Za taka zgode nie placi sie nic!
emi_2508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-18, 18:12   #13
paula1109
BAN stały

ja swoj slub bede miala u siebie w parafii wiec moj tz musi wziasc zgode od swojego proboszcza?
Stary 2013-04-19, 13:46   #14
27 sukienek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emi_2508 Pokaż wiadomość
Mialam taki sam problem. Poszlam po zgode na slub w innej parafii do mojego proboszcza a tu zonk. Zaczal glupie pytania zadawac i takie tam wiec ja mu jak nie to nie. (chodzilo o kase) Pojechalismy do proboszcza Tzta i nie bylo zadnego problemu. Takze zgoda musi byc albo od twojego proboszcza albo od proboszcza TZta. Za taka zgode nie placi sie nic!
Głupie pytania, ale w stylu? W tych pytaniach chodziło o kasę?
Stary 2013-04-20, 13:51   #15
emi_2508
Raczkowanie

GG do emi_2508

Cytat:
Napisane przez 27 sukienek Pokaż wiadomość
Głupie pytania, ale w stylu? W tych pytaniach chodziło o kasę?
Glupie pytania w stylu " dlaczego nie tutaj", "dlaczego chodzimy do innego kosciola" "w jaki sposob mu (proboszczowi) udowodnie ze tam chodzimy" "ktory ksiadz bedzie nam udzielal slubu" (skad moge wiedziec ktory akurat wtedy bedzie) o kase sie nie pytal ale wiem jak ta kwestia wyglada u mnie w parafii, gdyz brat bral 2 lata temu tutaj slub. wiec proboszcz "zgarnia" 900zl+ organista polowe czyli 450+ licza dodatkowo po 50zl za kleczniki czyli kolejna stowka= wszystko razem 1450zl. to masakra jakas tyle kasy wolac od narzeczonych. Nie jestem jedyna ktora nie bierze slubu w tej parafii w tym roku.

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ----------

Cytat:
ja swoj slub bede miala u siebie w parafii wiec moj tz musi wziasc zgode od swojego proboszcza?
W takiej sytuacji nie musicie miec zadnego pozwolenia
emi_2508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-20, 15:08   #16
27 sukienek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez emi_2508 Pokaż wiadomość
Glupie pytania w stylu " dlaczego nie tutaj", "dlaczego chodzimy do innego kosciola" "w jaki sposob mu (proboszczowi) udowodnie ze tam chodzimy" "ktory ksiadz bedzie nam udzielal slubu" (skad moge wiedziec ktory akurat wtedy bedzie) o kase sie nie pytal ale wiem jak ta kwestia wyglada u mnie w parafii, gdyz brat bral 2 lata temu tutaj slub. wiec proboszcz "zgarnia" 900zl+ organista polowe czyli 450+ licza dodatkowo po 50zl za kleczniki czyli kolejna stowka= wszystko razem 1450zl. to masakra jakas tyle kasy wolac od narzeczonych. Nie jestem jedyna ktora nie bierze slubu w tej parafii w tym roku. [COLOR="Silver"]
To jakiś absurd... W kółko i do znudzenia będę powtarzać, że musimy coś zrobić, by księża sobie na za dużo nie pozwalali (mówię to ja, zaangażowany członek Kościoła, ot co ). Co to za kasa?! (a nota bene wszyscy mu ją dają bez mrugnięcia? To też błędne koło!)

Macie prawo wybrać sobie parafię, która Wam się podoba, bo może tam jest ksiądz, który patrzy na inne wartości, a może po prostu ołtarz cholera jest ładniejszy a nie taki kiczowaty jak u Was. Jednym słowem: porażka. Trzeba było go ustawić do pionu
Stary 2013-04-20, 16:29   #17
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:

HELP!!!
W parafii Twojego narzeczonego też nie chcieli wydać licencji?
Poza tym jest tak jak pisały dziewczyny: Twoja parafia jest tam, gdzie mieszkasz minimum 3 miesiące, więc jeśli np. wyprowadziłaś się od rodziców, to może nawet nie wiesz, że "Twój kościół" jest teraz gdzie indziej (ja nie wiedziałam: uświadomił mnie ksiądz, kiedy spisywał protokół przedślubny i wyciągnął ze mnie, że nie mieszkam już z rodzicami, tylko z narzeczonym ).
Stary 2013-04-20, 16:44   #18
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
To jakiś absurd... W kółko i do znudzenia będę powtarzać, że musimy coś zrobić, by księża sobie na za dużo nie pozwalali (mówię to ja, zaangażowany członek Kościoła, ot co ). Co to za kasa?! (a nota bene wszyscy mu ją dają bez mrugnięcia? To też błędne koło!)

Macie prawo wybrać sobie parafię, która Wam się podoba, bo może tam jest ksiądz, który patrzy na inne wartości, a może po prostu ołtarz cholera jest ładniejszy a nie taki kiczowaty jak u Was. Jednym słowem: porażka. Trzeba było go ustawić do pionu
Cóż, ksiądz TŻta powiedział, że jeśli chcemy pobrać się u niego, to może udzielić nam ślubu za darmo... Pod warunkiem, że nie będzie alkoholu na weselu

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 18:38   #19
27 sukienek
Raczkowanie

cukraktywna Cóż rzec. Nie ma jak dobry szantaż, ale w ogóle o co kaman (choć sama nie mam nic przeciwko bezalkoholowym weselom, to jednak taka postawa mnie mierzi...)
Stary 2013-04-20, 18:46   #20
Lea_ny
Zakorzenienie

Cytat:
cukraktywna Cóż rzec. Nie ma jak dobry szantaż, ale w ogóle o co kaman (choć sama nie mam nic przeciwko bezalkoholowym weselom, to jednak taka postawa mnie mierzi...)
Z tego co kojarzę, to cukratywna planuje ślub na piątek.
Stary 2013-04-20, 18:54   #21
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lea_ny Pokaż wiadomość
Z tego co kojarzę, to cukratywna planuje ślub na piątek.
o_O Jego oferta nie miała związku z dniami tygodnia, on wszystkim tak mówi - że ślub za darmo, jeśli nie będzie alko.

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 19:00   #22
27 sukienek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
o_O Jego oferta nie miała związku z dniami tygodnia, on wszystkim tak mówi - że ślub za darmo, jeśli nie będzie alko.
Ale w piątek może być wesele alkoholowe - jeśli jest zgoda biskupa miejsca. Z drugiej strony Ksiądz jest niezły. Propaguje tani sposób na ślub - alkohol i kościół odpada, można zaszaleć☠na innych rzeczach
Stary 2013-04-21, 09:42   #23
dezire
Zakorzenienie

hmmm ja pamietam z nauk przedmalzenskich, ze licencje moze przygotowac KAZDY ksiadz, nawet nie z parafii obecnej ani poprzedniej -

jedynie to co trzeba zalatwic w swojej obecnej parafii - a wlasciwie tam gdzie sie mieszka to zapowiedzi

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 13:28   #24
paula1109
BAN stały

ja mam ślub w piątek i żadnych zastrzeżeń nie było z tym,że ksiądź uprzedzi gości aby ten dzień pościć np z piątku w poniedziałek,żeby odpokutować ten dzień,
Stary 2013-04-22, 14:17   #25
27 sukienek
Raczkowanie

Cytat:
ja mam ślub w piątek i żadnych zastrzeżeń nie było z tym,że ksiądź uprzedzi gości aby ten dzień pościć np z piątku w poniedziałek,żeby odpokutować ten dzień,
Proboszcz zapewne uzyskał zgodę od biskupa miejsca (on działa w jego imieniu). To nie jest problematyczne i często stosowane. Ale oczywiście są księża, którzy podniosą larum, i ze złośliwości nie wydadzą zgody (tak jak dziewczyny pisały o licencji). Wtedy trzeba samemu pisać pismo do biskupa (a może to i lepiej? można mu też przy okazji wszystko wygarnąć, co się☠"na dole" dzieje" ).
Stary 2013-04-22, 18:28   #26
doriss
Raczkowanie

Bylam w parafii do ktorej "naleze" niby przez to, ze mieszkam tutaj juz od ponad roku. Ale jak powiedzialam o tym proboszczowi to mi powiedzial, ze on mnie "nie zna" nie przyjelam koledy nie kojazy mnie z niedzielnych mszy wiec on MNIE NIE ZNA i zadnej licencji nie wyda... ogolnie dal mi do zrozumienia, ze go to nic nie obchodzi i ze to moj problem.
doriss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 19:18   #27
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Bylam w parafii do ktorej "naleze" niby przez to, ze mieszkam tutaj juz od ponad roku. Ale jak powiedzialam o tym proboszczowi to mi powiedzial, ze on mnie "nie zna" nie przyjelam koledy nie kojazy mnie z niedzielnych mszy wiec on MNIE NIE ZNA i zadnej licencji nie wyda... ogolnie dal mi do zrozumienia, ze go to nic nie obchodzi i ze to moj problem.
sprobuj w parafii obok

ale co do kolędy to niestety tak jest - mojej kolezance tez wypomnial nieprzyjecie koledy

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

Edytowane przez dezire
Czas edycji: 2013-04-22 o 19:21
dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 11:49   #28
paula1109
BAN stały

Cytat:
Proboszcz zapewne uzyskał zgodę od biskupa miejsca (on działa w jego imieniu). To nie jest problematyczne i często stosowane. Ale oczywiście są księża, którzy podniosą larum, i ze złośliwości nie wydadzą zgody (tak jak dziewczyny pisały o licencji). Wtedy trzeba samemu pisać pismo do biskupa (a może to i lepiej? można mu też przy okazji wszystko wygarnąć, co się☠"na dole" dzieje" ).

da dyspense i będzie git
Stary 2013-04-25, 08:24   #29
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
w sumie to się nie dziwię, skoro bierzesz ślub kościelny to powinnaś chodzić do kościoła, przyjmować księdza w domu itd itd. Nic dziwnego, że nie chce dać papierka osobie która tego nie robi. Poszłabym jeszcze raz do swojego, ale skoro i tam Cię nie znają to pewnie będzie problem.

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 08:53   #30
paula1109
BAN stały

przestań tak gadać podam na moim przykładzie.
Mieszkam już dwa lata w pewnej miejscowości,praktycznie co weekend mnie tutaj nie ma bo jestem u rodziców,więc jakim cudzem mam chodzić do kościoła skoro mieszkam tutaj ale na weekendy mnie nie ma ?
Wszystko zależy od księdza ! co najlepsze tż będzie musiał zanieśćć tutaj zapowiedzi jestem ciekawa jak ksiądź zareaguję. Nie musi nas znać,mieszkamy tutaj i tyle.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości