![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Licencja na ślub.
Witam. Czy ktokolwiek oritentuje sie gdzie w Warszawie moge uzyskac licencje na slub? Proboszcz z mojej parafii powiedzial mi otwarcie, ze on mi licencji nie wyda, bo jako Panna mloda slub powinnam brac w swojej parafii.
(ale ja nie chce... w ogole tak na marginesie nie jestem wlasnoscia Proboszcza, zeby on mi dyktowal warunki gdzie ja mam brac slub, przeciez Bóg jest wszedzie ten sam?!). Ślub mam na 31.08. w ogole nie spodziewalam sie, ze uzyskanie takiej licencji bedzie jakimkolwiek problemem. Czas mnie nagli, księża w ogole nie sa przychylni, wszystko pod gorke a mialo byc przeciez tak pieknie... Juz sama nie wiem gdzie isc ![]() HELP!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Licencja na ślub.
Cytat:
---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:25 ---------- Z tym zawsze jest problem i wielu proboszczów nie chce takiej licencji wydawać, bo chodzi przede wszystkim o kasę. Jak nie bierzesz tam ślubu to jemu ucieka parę stówek za ślub. Poza tym jest przyjęte, że ślubujesz przed Bogiem, a Bóg jest taki w tym kościele jak i w tamtym, a to że nie pasuje Ci wystrój kościoła to tylko i wyłącznie Twoja próżność ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Jedyny powód dla którego proboszcz się nie zgadza na ślub w innym miejscu jest chciwość i dla mnie to jest próżniactwo bo księdzem powinno się być z powołania a nie dla kasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
A mieszkasz przy tej parafii?
Ja miałam wystawianą licencję ale nie w parafii do której należą moi rodzice i gdzie ja jeszcze nadal jestem zameldowana a w parafii do której uczęszczam na msze i przy której teraz mieszkam.
![]() |
#5 |
BAN stały
|
znam taką sytuację....
Chłopak potrzebował licencję i ksiądź zarzyczył sobie 800zl za papierek chłopak powiedział,że nie ma tyle. Do dnia dzisiejszego wychowują synka i żyją bez ślubu. Sami księża doprowadzają do tego,że ludzie się nie pobierają. Sami robią problemy. Wiesz,co zgłosiła bym się tam wyżej skąd podlega Twój kościół i zgłosiła tą sytuację. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
niestety w temacie nie pomogę... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
BAN stały
|
zgadza się
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Zgadzam sie z Mel. W innym wypadku pytanie pada, gdzie mieszkacie? Bo jesli mieszkacie blisko parafii w ktorej chcecie sie pobrac (badz tez ta parafia nie przyjmuje parafian regionalnie tylko jak chca) to mozesz poprostu zmienic parafie, z tego co wiem.. moze sie myle, tudziez moze tutaj w UK zasady sa inne ale nam tak doradzil Ksiadz.. Powodzonka
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja słyszałam, że nie potrzeba licencji z parafii panny młodej o ile ślub jest w parafii pana młodego, a jak jest w zupełnie innej to wystarczy "licencja" z jednej osoby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
BAN stały
|
Też tak słyszałam... Na kolędzie ksiądz od TŻta powiedział "Jak nie dostaniecie licencji u narzeczonej to przyjdźcie di mnie, ja wam dam"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przynależność do danej parafii zależy od miejsca zamieszkania, a nie zameldowania. Czyli jeżeli dziewczyna jest zameldowana w mieście X, a chłopak w mieście Y, bo tam są ich rodzinne domy, ale oboje wyjechali na studia do miasta Z, to teoretycznie należą do parafii w mieście Z, pod warunkiem, że mieszkają w mieście Z minimum 3 miesiące. A dlaczego teoretycznie? Dlatego, że jeżeli nie zostali wpisani do parafii w mieście Z, czyli np. nie przyjęli tam księdza po kolędzie, to w praktyce nadal należą do parafii w swoich rodzinnych miastach X i Y i tam mogą brać ślub i starać się o stosowne dokumenty.
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mialam taki sam problem. Poszlam po zgode na slub w innej parafii do mojego proboszcza a tu zonk. Zaczal glupie pytania zadawac i takie tam wiec ja mu jak nie to nie. (chodzilo o kase) Pojechalismy do proboszcza Tzta i nie bylo zadnego problemu. Takze zgoda musi byc albo od twojego proboszcza albo od proboszcza TZta. Za taka zgode nie placi sie nic!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
ja swoj slub bede miala u siebie w parafii wiec moj tz musi wziasc zgode od swojego proboszcza?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 | |
Raczkowanie
|
Glupie pytania w stylu " dlaczego nie tutaj", "dlaczego chodzimy do innego kosciola" "w jaki sposob mu (proboszczowi) udowodnie ze tam chodzimy" "ktory ksiadz bedzie nam udzielal slubu" (skad moge wiedziec ktory akurat wtedy bedzie
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Macie prawo wybrać sobie parafię, która Wam się podoba, bo może tam jest ksiądz, który patrzy na inne wartości, a może po prostu ołtarz cholera jest ładniejszy a nie taki kiczowaty jak u Was. Jednym słowem: porażka. Trzeba było go ustawić do pionu ![]()
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym jest tak jak pisały dziewczyny: Twoja parafia jest tam, gdzie mieszkasz minimum 3 miesiące, więc jeśli np. wyprowadziłaś się od rodziców, to może nawet nie wiesz, że "Twój kościół" jest teraz gdzie indziej (ja nie wiedziałam: uświadomił mnie ksiądz, kiedy spisywał protokół przedślubny i wyciągnął ze mnie, że nie mieszkam już z rodzicami, tylko z narzeczonym ![]()
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
cukraktywna Cóż rzec. Nie ma jak dobry szantaż, ale w ogóle o co kaman (choć sama nie mam nic przeciwko bezalkoholowym weselom, to jednak taka postawa mnie mierzi...)
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Z tego co kojarzę, to cukratywna planuje ślub na piątek.
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
o_O Jego oferta nie miała związku z dniami tygodnia, on wszystkim tak mówi - że ślub za darmo, jeśli nie będzie alko.
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
hmmm ja pamietam z nauk przedmalzenskich, ze licencje moze przygotowac KAZDY ksiadz, nawet nie z parafii obecnej ani poprzedniej -
jedynie to co trzeba zalatwic w swojej obecnej parafii - a wlasciwie tam gdzie sie mieszka to zapowiedzi
![]() |
#24 |
BAN stały
|
ja mam ślub w piątek i żadnych zastrzeżeń nie było z tym,że ksiądź uprzedzi gości aby ten dzień pościć np z piątku w poniedziałek,żeby odpokutować ten dzień,
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Bylam w parafii do ktorej "naleze" niby przez to, ze mieszkam tutaj juz od ponad roku. Ale jak powiedzialam o tym proboszczowi to mi powiedzial, ze on mnie "nie zna" nie przyjelam koledy nie kojazy mnie z niedzielnych mszy wiec on MNIE NIE ZNA i zadnej licencji nie wyda... ogolnie dal mi do zrozumienia, ze go to nic nie obchodzi i ze to moj problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale co do kolędy to niestety tak jest - mojej kolezance tez wypomnial nieprzyjecie koledy
2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu. 2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie. Edytowane przez dezire Czas edycji: 2013-04-22 o 19:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
BAN stały
|
Cytat:
da dyspense i będzie git |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#30 |
BAN stały
|
przestań tak gadać podam na moim przykładzie.
Mieszkam już dwa lata w pewnej miejscowości,praktycznie co weekend mnie tutaj nie ma bo jestem u rodziców,więc jakim cudzem mam chodzić do kościoła skoro mieszkam tutaj ale na weekendy mnie nie ma ? Wszystko zależy od księdza ! co najlepsze tż będzie musiał zanieśćć tutaj zapowiedzi jestem ciekawa jak ksiądź zareaguję. Nie musi nas znać,mieszkamy tutaj i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.