|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#13051 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Heroicznie staram się jeść cokolwiek więcej.
Śn.: bułka z ziarnami, przylepka, "Figura" wymieszana z półtłustym twarogiem (aaaale postęp), warzywa, łyżeczka dżemu, szczypta płatków kukurydzianych, kawa z mlekiem. II śn.: activia i jabłko III śn.: grahamka z serem topionym i warzywami Obiadokolacja: fasola szparagowa, dwa jajka sadzone, 200 g kefiru 0% + kilka truskawek.
|
|
#13052 |
|
Wtajemniczenie
|
ś: jabłko, grahamka z jajkiem i z pomidorem, 250ml mleka 0,5% z kawą Inką
IIś: grahamka z szynką drobiową i sałatką obiadową (kapusta biała, woda, ogórki, papryka, marchew, cebula, cukier, sól, kwas octowy, sacharyna), pięć orzechów włoskich o: 50g brązowego ryżu z sosem truskawkowym (zmiksowane: truskawki, 50g chudego białego twarogu i 100g białka) p: jajecznica z dwóch jajek podsmażana na łyżce oleju rzepakowego, dwie marchewki, 250ml mleka 0,5% z kawą Inką k: 200g serka wiejskiego, ok.120g zielonego groszku
|
#13053 |
|
Rozeznanie
|
dzisiaj?
1.batonik kinder bueno.. 2.2kulki lodów 3.smazona kielbaska ;] wiem wiem ze nie zdrowo..ale cały dzien bylam na miescie i nie mialam jak nic pozadnego zjesc.. a jak myslicie ile moze miec to wszystko kalorii??
|
#13054 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
eeee...najadłaś sie tym? Nie lepiej było ten batonik kinder bueno zastąpić owsianką z czym dobrym 2 kulki lodów na 2 kanapki z ciemnego chlebka i z warzywkami a ta smażona kiełbaska na jakiś porządny boiadek? dodać jeszcze serka wejskiego i może jakiś twarożek/jogurcik w ramach podwieczorku? Było by zdrowiej ładniej i bardziej dietetycznie
|
|
|
|
|
#13055 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#13056 |
|
Zakorzenienie
|
twarogu nie będzie na kolację, bo.. serek wiejski był a o podwieczorku zapomniałam
i doszła jedna kromka z szynką i rzodkiewką I na tym koniec dzisiaj
|
|
|
|
#13057 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
tragedia
|
|
#13058 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#13059 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
przecież to co powyżej to jadłospis prawidłowej diety, ale diety redukcyjnej, prowadzącej do dalszego chudnięcia. Jeśli zamiast powolutku, z każdym tygodniem zwiększać kaloryczność posiłków i dojść do prawidłowego bilansu kalorycznego bez efektu jojo będziesz tak nagle zaniżać to w ograniźmie zrobi się bałagan, skoki insuliny oraz amylazy(co jest na dłuszą metę niezbyt bezpieczne dla gospodarki cukrowej) i zamiast odpowiednio zrobi się niezdrowo. Jedz spokojnie WIĘCEJ niż osoby odchudzajace się, zapewniam cię, że napewno nie utyjesz. ja dzisiaj: -śniadanie: owisianka z otrębami i suszonymi śliwkami -2 śniadanie: jabłko, kromka razowca z pomidorem i szynką drobiową -obiad: jedzony na mieście w barze green-way: gulasz warzywny (czyli brukselka, kalafior, fasolka i soczewica w pysznym sosiku pomidorowym), brązowy ryż i duuużo surówki z kiszonej kapusty, machwi i buraków -podwieczorek: jogurt probiotyczny 200g z orzechami i cynamonem, 2 kostki wielkanocnej czekolady miętowej after-eight (pyyycha) -kolacja: mała miseczka zupy jarzynowej niezabielanej(musiałam dojeść coby garnek był na jutro czysty, a nie lubię wylewać warzywek) waga dalej bez zmian
|
|
#13060 |
|
Zakorzenienie
|
quote=stokrotka007;403790 6]ty się znowu odchudzasz?
przecież to co powyżej to jadłospis prawidłowej diety, ale diety redukcyjnej, prowadzącej do dalszego chudnięcia. Jeśli zamiast powolutku, z każdym tygodniem zwiększać kaloryczność posiłków i dojść do prawidłowego bilansu kalorycznego bez efektu jojo będziesz tak nagle zaniżać to w ograniźmie zrobi się bałagan, skoki insuliny oraz amylazy(co jest na dłuszą metę niezbyt bezpieczne dla gospodarki cukrowej) i zamiast odpowiednio zrobi się niezdrowo. Jedz spokojnie WIĘCEJ niż osoby odchudzajace się, zapewniam cię, że napewno nie utyjesz. ja sie nie odchudzam Ja nie chce juz liczyc kcal, i POWOLI dochodzi do iluś tam kcal dziennie. Nie chce np co tydzien zwiększac o 100 czy 200. Po prostu jesc normalnie, aczkolwiek zdrowo, i nie musiec liczyc kcal. Chyba nie miałas na myśli ze powinnam POWOLI dochodzi do jakiejs tam liczy kcal? to moze te bóle głowy, stad ze za mało jem.. ![]() Lolcia i Agness radziły nie liczyc kcal...no to w koncu jak... Nie chce tego dziadostwa liczyc, jesc normalnie ale z umiarem. |
|
|
|
#13061 | |
|
xxyy
|
Cytat:
|
|
#13062 | |
|
xxyy
|
Cytat:
niedrogi
|
|
#13063 |
|
Rozeznanie
|
Co taki mały ruch na tym wątku dzisiaj?:P
|
|
|
|
#13064 |
|
xxyy
|
a to moje menu na jutro - powiedzcie czy ok?
mam nadzieje ze nie ulegnie zmianie ![]() śniadanie: 200 g wiejskiego z polowa banana, 50 g sera bialego chudego z lyzeczka dzemu II śniadanie: pol kefiru piatnicy 0%, pol banana, jablko ( koktajl z tego) obiad: duzo zupki warzywnej ( kalafior, brokuly, marchewka, koper, zabielana kefirem 0%, 50 g makaronu pelnoziarnistego fit) podwieczorek: kisiel bez cukru kolacja: salatka z 1 pomidora, pol ogorka, szczypiorku, jednej cebulki, i 90 g tofu sojowego powiedzcie czy ladnie czy cos zmienic?
|
#13065 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#13066 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiem ze bylo by zdrowiej ale nie mialam jak zjesc owsianki w bibliotece narodowej;p od rana do 13 tam siedzialam i stad ten batonik potem polecialysmy z kolezanka na zakupy i kupilysmy lody a ta kielbaska wkradła sie gdzies tam..
|
|
#13067 |
|
Zadomowienie
|
to ja napisze co dzis zjadlam
a bylo tego nie malo i niedokonca zdrowo bo obiadek po za domem u koleznaki :Psn; duza jogobella light z 10 lychami otrebow granulownaych i sliwkami susoznymi 2sn; obwarzanek z sezamkiem , serek homo naturalny , jogobella do picia ob; 2 kawalki pizzy , 3 jabluszka , 1 ciastko hitpo; jogo naturlany z mmusli ko; grachama duzaa z twarogiem z patnicy wymieszanym z cbeulka , rzodkiewka , szczypiorkiem i kiszonym + pomidorek i 4 plasterki weldiny drobiowej , kakauko |
|
|
|
#13068 |
|
Zadomowienie
|
I ,II śniadanie
400g jogurtu sanok 0% a chyba z 10lyzek musli z otrebami(mega sniadanie)kawa bez cukru obiad filet z kurczaka 1/2(pieczony) kiszona kapusta z marchewka podwieczorek: goracy kubek ogorkowy(200ml) kolacja pewnie tunczyk (150 g)wypije kawke i to sniadanie musze odcwiczyc ![]() wyszlo ponad 1500 kal? tak na oko
|
#13069 |
|
Wtajemniczenie
|
Dokładnie, zwlaszcza ze w innych miejscach taki sam pojemniczek dochodził do ceny 3 złotych :/ trzeba patrzeć
|
#13070 |
|
Raczkowanie
|
śniadanko: owsianeczka z 5 orzechami laskowymi i słonecznikiem ,kawa
![]() II sniadanie: grahamka z nasionami 2 połówki z mamusiną pastą jajeczną ze szczypiorem może kwaszony będzie jeszcze do tego jak uda mi się w pracypodwędzić przegryska: activia jabłkowa + owoc obiad: jak ubłagam mamutka to będzie jarzynowa zupka ![]() kolacja: może jakaś sałatka z kwaszonej kapusty? a może macie jakiś ciekawy pomysł?? ![]()
|
#13071 |
|
xxyy
|
|
#13072 |
|
xxyy
|
|
#13073 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#13074 |
|
xxyy
|
ifrit Ty sie odchudzasz?
|
#13075 |
|
Zakorzenienie
|
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
#13076 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#13077 |
|
xxyy
|
śniadanie: 200 g wiejskiego z polowa banana, 50 g sera bialego chudego z 4 lyzeczkami dzemu nieskoslodoznego
II śniadanie: pol kefiru piatnicy 0%, pol banana, jablko ( koktajl z tego) obiad: duzo zupki warzywnej ( kalafior, brokuly, marchewka, koper, zabielana kefirem 0%, 50 g makaronu pelnoziarnistego fit) podwieczorek: kisiel bez cukru, activia sliwkowa kolacja: salatka z 1 pomidora, pol ogorka, szczypiorku, jednej cebulki, i 90 g tofu sojowego spojrzyjcie na to, prosze wprowadzilam amle zmiany bo wyszlo mi za malo kalorii, ale teraz chyba juz jest ok?
|
#13078 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale szczerze jakoś mało kalorii mi się wydaje...
|
|
|
|
#13079 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj mam marne pierwsze dwa "posiłki"
Przed 8:00- Ś: Mleko 2%, płatki fitness [i muszę przyznać, że jak na mnie było ich m a ł o] Przed 10:00- "IIŚ": tylko pomarańcza - ale usprawiedliwiam się Za to nadrabiam obiadem: Mintaj pieczony z sosem koperkowo-śmietanowym, kasza gryczana |
|
|
|
#13080 | |
|
xxyy
|
Cytat:
dorzucilam activie do podiweczorku ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.

i doszła jedna kromka z szynką i rzodkiewką 

pewnie tunczyk (150 g)