![]() |
#391 |
Raczkowanie
|
Dot.: Trądzik-cz. 4.
To wszystko, co piszę, wynika z mojego doświadczenia, także mogę mylić się w niektórych sprawach, ale to wszystko mi pomaga
![]() Przede wszystkim muszę unikać silnych stresów i się wysypiać. Jeść regularnie. Codziennie jogurt naturalny i przynajmniej jedno jabłko, do tego jak najwięcej warzyw, najlepiej sezonowych i z lokalnych źródeł. Muszę ograniczać bułki i biały chleb. Mała ilość raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale nie mogę objadać się nimi na co dzień. Piję gluta ze zmielonego siemienia lnianego. Codziennie na czczo piję szklankę wody z cytryną i miodem, a po śniadaniu kawę fusiankę. Jeśli mam ciągle uczucie pełności, biorę przez jakiś czas probiotyki. Unikam wysoko przetworzonej żywności, za mocno usmażonej czy przypieczonej. Poza tym piję herbatki ziołowe i staram się dużo ruszać. W ostateczności piję ziołową herbatkę na przeczyszczenie, ale to już naprawdę ostateczność, bo po tym może być jeszcze gorzej. Żadnych syntetycznych leków. Poza tym fajnie działają też woda Zuber i zioła szwedzkie. To wszystko jest niby proste i oczywiste i każdy to wie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#392 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Sama mam problem z refluksem i rzeczywiście, gdy jelita gorzej pracują to i z cerą gorzej. Edit: nie zauważyłam, ze już odpisałaś ![]() Część z tego ja również stosuję. Niestety przez moją chorobę wiele opcji jest do odstrzału. Ja ograniczyłam smażone, piję tylko wodę niegazowaną i herbatkę z bratka, kanapki przyprawiam ostropestem plamistym, a rano na czczo piję olej z rokitnika. Wyeliminowałam ostre sosy, cytrusy (to głównei przez refluks). Nie wiem czy to te działania przynosza efekty, czy skóra chwilowo zrobiła się lepsza sama z siebie.
Daidai konjou ajisai... Edytowane przez GhostInTheFog Czas edycji: 2013-04-15 o 18:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#393 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#394 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Moje subiektywne spostrzeżenie jest takie że to jak kiszki pracują ma wpływ na skórę. Chociaż mam też obawy, że tradzik mnie będzie nawiedzał zawsze, bo moja mama miała bardzo długo z tym problem, a nawet teraz zdarza się, ze jej coś wyskoczy (a jest po 40tce). Niektórzy się przemęczą w okresie dojrzewania, a potem jest ok, inni - jak większość z nas tu piszących mają jakieś problemy, które niestety trudno zlokalizować;/
Daidai konjou ajisai... Edytowane przez GhostInTheFog Czas edycji: 2013-04-15 o 18:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#395 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ależ proszę ![]() Lista badań od dermatologa: -morfologia -ob -cholesterol -triglicerydy -mocznik -kreatynina -ast -alt -ggt -h.pylori -mocz-bad. ogólne -kał-pasożyty i grzyby -hormony: --tsh --prolaktyna --testosteron --s-DHEA Dziś byłam u Pana Dr z wynikami i stwierdził, że podłoże rzeczywiście może być hormonalne, ale na zasadzie nadwrażliwości receptorów na testosteron. Dlatego wyniki badań mogę mieć w normie. Przepisał mi lek na te receptory i zobaczymy czy to coś da. Chciałam też zrobić peeling salicylowy, ale kiepsko u mnie teraz z kasą, a jeden zabieg to 250zł;/ Może któraś z Was robiła w Wawie taniej i mogłaby polecić? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#396 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
W moim przypadku, dodając kompletnie rozwalone hormony i stres, nie powinnam się w ogóle trądzikowi dziwić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#397 |
Raczkowanie
|
Zapomniałabym jeszcze o sokach warzywno-owocowych! Bardzo dobrze na zaparcia wpływa własnoręcznie robiony sok z buraka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#398 |
Zakorzenienie
|
O sokowirówce marzę od dawna
![]() Kurczę, racja, niby żadne filozofie, wszystko wiem, ale z realizacją kiepsko.
![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Polecam zdecydowanie.
![]() ![]() ![]() Ja też jestem początkująca na razie i jest ciężko, ale warto. Tylko pamiętaj, żeby na początku się nie przesilać, żebyś nie biegała ponad siły, bo możesz sobie krzywdę zrobić. I nie częściej niż 4 razy w tygodniu. ![]() Generalnie dziewczyny widzę, że najlepiej byłoby całkiem zrezygnować z podkładu i pudru, bo jak w weekend bez makijażu więcej chodzę to i cera odrobinę lepsza. Ale jak to zrobić, skoro na twarzy przebarwienia po wypryskach? ![]() Czy Wy jak byłyście w kuracji jakimś specyfikiem, to miałyście np. zakazane od lekarza, żeby nie nakładać makijażu?
![]() Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2013-04-16 o 11:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#400 |
Zadomowienie
|
Ja kiedyś przez jakieś pół roku stosowałam podkład. A potem już nigdy więcej nawet w momentach najgorszego wysypu, bo okazało się, ze strasznie mi pogarszał stan skóry.
Lekarka kiedyś mi powiedziała, ze lepiej by było żebym podkładu nie używała, ale dodała, ze zdaje sobie sprawę że trudno w mojej sytuacji. Dzięki jej sugestii to odstawiłam. To była najlepsza decyzja Od tamtej pory tylko krem, korektor i puder.
![]() |
![]() |
#401 |
Raczkowanie
|
U mnie z kolei nie ma praktycznie żadnej różnicy, nie wiem, dlaczego. W zeszłe wakacje w ogóle nie używałam podkładu i było średnio. Są tygodnie, kiedy nie używam, a mam mega wysyp, a są też takie, kiedy używam codziennie i skóra wygląda dobrze.
Ale generalnie nie ma co używać, jeśli ktoś nie potrzebuje albo kiedy siedzi się w domu. Zawsze to jakieś minimalne obciążenie dla skóry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#402 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#404 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wątek domowy peeling kwasem salicylowym https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=323502 To naprawdę nie jest takie straszne i trudne jak się wydaje ![]() ---------- Dopisano o 18:38 ---------- Poprzedni post napisano o 18:36 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#405 |
Raczkowanie
|
Visez, mam do Ciebie jeszcze parę pytań.
Jak znosisz to złuszczanie skóry? Jest bardzo duże, schodzi wylinka, drobne skórki czy może w ogóle mało znacząco się łuszczy? Da się wyjść do ludzi? Smarujesz czymś specjalnym po zabiegu? I w jakim mieście chodzisz na kwasy? Przepraszam, że tyle pytań, ale wydajesz się zadowolona, a zależy mi na opinii takiej właśnie osoby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#406 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kuracja jest wg mnie dość dziwna, ale postanowiłam mu zaufać. Dostałam Spironol - lek w zasadzie moczopędny, ale z grupy antagonistów aldosteronu i chyba w tym celu został mi przypisany. Dodatkowo do tego dostałam.. Climeę ![]() ![]() Ale myślę, że to wystarczy - znając moją cerę, jeśli to to, to efekty będą widoczne już po tygodniu. Oczywiście dam Wam znać czy to działa ![]() ---------- Dopisano o 12:08 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- [1=e5f8e1654645f7f709e372d 7f739a8569d1c32e2;4034187 4]250 zł za jeden zabieg czy całą serię? Toż to salicyl to jeden z najtańszych kwasów. Kupisz go za 10 zł, dodasz neutralizator za 7 zł i przesyłka... i tyle. Tym kosmetyczkom już całkiem ![]() Wątek domowy peeling kwasem salicylowym https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=323502 To naprawdę nie jest takie straszne i trudne jak się wydaje ![]() [/QUOTE] Jesteś NAJLEPSZA!!! ![]() Dziękuję, poczytam o tych domowych peelingach. 250zł niestety za jeden zabieg i trzeba go powtarzać co dwa tygodnie. Ja jestem obecnie w takiej sytuacji finansowej, że nie stać mnie na jeden (takie rzeczy to w tej chwili 'dobra luksusowe'^^). Poza tym jak mi pomagały leki, to moja skóra była idealna i nie musiałam niczego takiego stosować, więc wstrzymam się ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#407 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#408 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A Tobie pomógł ten lek? Jak długo go stosowałaś? Moja skóra jest podatna na leczenie - tzn jak biorę właściwe leki, to skutki są natychmiastowe. Jak lek może pomóc przez przypadek..? Placebo przy takiej chorobie nie wchodzi w grę, sorry. Na trądzik nie da się wpłynąć pozytywnym myśleniem czy nastawieniem do terapii. Ale nawet idąc tym tokiem, placebo u mnie nigdy nie zadziała, bo mam sceptyczne nastawienie do każdego leczenia. Skoro nie pomogło mi Izo, ciężko mi uwierzyć, że pomoże mi coś innego. Z peelingami i tak się wstrzymam - chcę zobaczyć jak zadziałają leki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lek nie może pomóc przez przypadek, chodziło mi o to, że przypadkową poprawę stanu cery można wziąć błędnie za działanie leku (moja skóra potrafi wariować i raz jest nagle gorzej, raz nagle lepiej bez wyraźnej przyczyny). A w efekt placebo jak najbardziej wierzę (oczywiście nie trwały). Nastawienie, stres odgrywa bardzo ważną rolę, zwłaszcza w obszarze trądziku hormonalnego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#410 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ok, rozumiem już o co chodziło z tym przypadkiem ![]() Dlatego dopóki nie zaobserwuję znacznej poprawy, nie będę się ekscytować. Moja skóra też ma lepsze i gorsze dni, ale na lekach jest nie do poznania. Wiec jeśli taka będzie, uznam, że kuracja jest trafiona. Trochę poczytałam opinii osób leczonych Spironolem - raczej są pozytywne, ale nie znalazłam nic o nawrotach, a to dla mnie najistotniejszy wyznacznik udanej terapii - utrzymujący się efekt po odstawieniu leków. Także nie ma co gdybać, muszę uzbroić się w cierpliwość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#411 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny!
Czy mogę do Was dołączyć? Potrzebuję wsparcia, bo właśnie dziś mam jeden z tych dni, kiedy przychodzi zwątpienie, czy kiedykolwiek będę miała ładną cerę ![]() Mam już 24 lata, walkę z trądzikiem i łojotokiem toczę od prawie 14 lat. Nigdy nie miałam bardzo ciężkiej postaci trądziku, ale nie mogę wygrać z wągrami, zaskórnikami i pojedynczymi ropnymi wykwitami. Każda silna maść poza tym powoduje dziwne czerwone i piekące wykwity na policzkach (a zawsze je omijam jako miejsca ultrawrażliwe, choć również usiane zaskórnikami). Prawdopodobnie moje problemy mają podłoże hormonalne (będę robić badania w kierunku PCO), mam PMS który trwa prawie 3 tygodnie (!) zmieniam się wtedy w "potwora" (wysyp i inne atrakcje). Brałam przez 2 lata różne tabletki hormonalne - poprawa niewielka, właściwie tylko po Cypresie. Kuracji Izotekiem itp. mieć nie mogę, bo mam m.in. problemy z wątrobą i wielu lekarzy mi to odradza. Teraz trafiłam do nowej pani doktor. Wydałam dużo kasy na kosmetyki i leki. Brałam Normatabs i cynk, smarowałam skinorenem. Wywołały wysyp, czyli pogorszyły sprawę. I teraz mam na plecach niemalże pole minowe (nigdy tak nie miałam) i lekarz za bardzo nie wie co zrobić. Czeka mnie więc wymaz ropy z krosty i prawdopodobnie kuracja antybiotykami. Nie wiem już czy coś mi pomoże, a tak marzyłam o ładniejszej cerze na wiosnę i lato ![]() Przepraszam Was na moje długaśne wypociny, ale chciałam się z kimś podzielić moją trądzikową historią. Wokół tyle koleżanek z gładkimi licami. Kończę studia, a to dziadowstwo nie odpuszcza... Mam nadzieje, że kiedyś wszystkie wygramy walkę o piękną cerę. Pozdrawiam ![]() Edytowane przez LoieFuller Czas edycji: 2013-04-18 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#412 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#413 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla mnie najlepszy okazał się kwas glikolowy w stężeniu 30%. Początkowo stosowałam bardzo ostrożnie, ale z czasem zobaczyłam, że nie robi mi krzywdy i bardziej się z nim polubiłam. Kwas salicylowy jest w formie kryształków i ta kosystencja się u mnie nie sprawdziła, bo wolę płynny składnik. Zresztą po pewnym czasie okazało się, że kwas salicylowy mnie uczula, co skończyło się wysypką, która zeszła po jednym dniu. Teraz ponownie kupiłam kwas glikolowy 30% i jeszcze korund kosmetyczny stosowany do domowej mikrodermabrazji. Wczoraj użyłam i efekty są całkiem fajne. Później nawilżyłam buzię, nie mam żadnego podrażnienia. Widać, że może się trochę zacząć łuszczyć. Pewnie za kilka dni powtórzę. ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
Wydaje mi się, że buzię zawsze trzeba przygotować do stosowania kwasu. Można zacząć od małych stężeń 5 czy 10% albo zrobienia toniku z kwasem. Dopiero z czasem warto przejść do większych stężeń. Wiadomo, że zaraz po zastosowaniu kwasu buzia może być czerwona, ale jak efekt utrzymuje się dłużej niż do rana to przesadziliśmy i warto zająć się nawilżeniem, i zmniejszyć stężenie. Nie chodzi też o straszne łuszczenie, żeby skóra schodziła garściami. No i oczywiście na dzień filtr słoneczny. Zresztą kosmetyczka też może przesadzić ze stężeniem i nie będzie wiedziała czy dany kwas od razu nam służy. Edytowane przez e5f8e1654645f7f709e372d7f739a8569d1c32e2 Czas edycji: 2013-04-21 o 11:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#414 |
Zakorzenienie
|
Bluesky wszystko racja, jak najbardziej.
Swoją wypowiedzią chciałam tylko zwrócić uwagę na to, że przed braniem się za kwasy trzeba sporo poczytać, zorientować się, nie przesadzić. Nie dla każdego oczywiste jest używanie filtrów. Znam dziewczynę, która poparzyła się "samorobnym" kwasem, bo "nie wiedziała". I dlatego tylko ostrzegam.
![]() |
![]() |
#415 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#416 | |
Zakorzenienie
|
[1=e5f8e1654645f7f709e372d 7f739a8569d1c32e2;4034187 4]250 zł za jeden zabieg czy całą serię? Toż to salicyl to jeden z najtańszych kwasów. Kupisz go za 10 zł, dodasz neutralizator za 7 zł i przesyłka... i tyle. Tym kosmetyczkom już całkiem
![]() Ja chodzę na pirogronowy 60%, nie odważyłabym się kombinować sama w domu z kwasem o takim stężeniu ![]() ---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#417 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kurczę, to ja bym musiała kombinować w wakacje, bo tylko wtedy mam możliwość posiedzenia w domu (tak czy siak się filtruję całe lato, wychodzę rzadko i zawsze z parasolką). A mogłabyś podać nazwisko tego dermatologa? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
Ja bym musiała brać L4 żeby posiedzieć w domu po takim zabiegu... albo urlop...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#419 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ale i tak chyba te zabiegi najlepiej stosować przy zaleczonej skórze. Ja miałam przez miesiąc gładziutką, a tu nagle 3 nowe gule ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#420 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio zrobiłam sobie peeling sodowy wg tego przepisu i podziałał super, bałam się że może zaogni krosty albo przesuszy skórę, ale wszystko jest w porządku i nawet zmiany ropne szybciej się leczą teraz:
http://kascysko.blogspot.com/2012/05...m-peeling.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:19.