![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Jak mam to ukryć?
Przepraszam za nietrafną kategorię, nie wiedziałam gdzie mam to dać.
No więc tak. Cięłam się. Tak, cięłam, bo już więcej tego nie zrobię. Co nie zmienia faktu że dalej walczę z innymi rodzajami autodestrukcji(bicie się pod udach pięściami, okładanie się po żebrach, policzkowanie się, drapanie rąk, żeber i brzucha etc).No więc po cięciu...wiadomo. Mam już jedną bliznę. Ostatnio znów się pocięłam ![]() ![]() Miałam też 2 inne cholernie krmpujące sytuacje: 1. Myłam naczynia i podeszła do mnie mama(to było przed 2 cięciem). Zobaczyła bliznę i wmówiłam jej że to tylko otarcie... 2.Siedziałam dzisiaj z koleżanką (Kaśką) na polskim i Kaśka to zobaczyła i się dopytywała co to(ciekawski imoł). Próbowałam jej wmówić że to tylko nacięcia nożem, ale trudno było bo to wyglądało jak zrobione celowo.....i i tak mi nie wierzy. Jak mogę ukryć te cięcia i blizny? Proszę bez hejtów, typu: trÓ emo etc,....Na prawdę miałam problemy z którymi sobie nie radziłam i sięgałam wtedy po nóż. Więc na litość boską, nie hejtujcie mnie i nie pytajcie: 'Po co to zrobiłaś? - myślenie nie boli!' etc... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Copyraptor
|
Dot.: Jak mam to ukryć?
Nie ukrywaj. Powiedz, że się cięłaś, że już tego nie robisz, poproś o wsparcie rodziny i przyjaciół. Idź do psychologa.
To nie jest coś, czego się musisz wstydzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Oj, wiem. Ale ja sie tego bardzo wstydzę. Nie wie nikt i nie chcę żeby ktokolwiek się o tym dowiedział. Muszę to jakoś ukryć, musze...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Zamiast zastanawiać się jak ukryć rany idź do psychologa. Będziesz miała zapewnioną anonimowość i psycholog pozwoli Ci pozbyc się wstydu przed najbliższymi, a przede wszystkim Twoich problemów.
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2013-04-22 o 18:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
wiesz, ja miałam podobny problem.
tylko że po wielu latach doszły nowe blizny w różnych kształtach i rozmiarach - raz przy przeprowadzce niosłam szafkę tak że mi spadła z ręki zdzierając skórę w pionie ![]() kiedyś tam sobie coś wylałam na drugą rękę. i tak dalej i tak dalej, nie martw się, starzejąc się blizny się wycierają i dochodzą nowe, kiedyś to przestanie tak wygladać. a teraz zakup sobie lniane bluzki na lato ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Pomijając fakt, że powinnaś iść do psychologa. Chłopak, nawet najlepszy, psychologiem nie jest, ba, nie powinien być. Skoro zdajesz sobie sprawę, że masz problem, to zrób coś z tym, zamiast się zastanawiać, jak ukryć blizny. Też bym ich pewnie nie eksponowała, po to, by uniknąć głupich pytań - możesz kupić sobie jakieś bardziej stabilne i grubsze od mulinowych bransoletki chociażby, jakieś skórzane czy coś. Ale gdy pytają Cię osoby bliskie, może lepiej powiedz im, że masz problem? Wiadomo, że mogą być na początkowo zszokowane, złe, ale z czasem będziesz miała w nich wsparcie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mojej znajomej mama cięła się będąc młodą dziewczyną i blizny do dziś sa bardzo widoczne.ukrywa je ,ale bliscy wiedzą o nich. nie wiem czego oczekujesz po tym wątku.pomysłów jak masz zakrywać? jedynie ubraniami,bo wielkiego wyboru nie masz,staraj się ich nie opalać,bo blizny zawsze sa jaśniejsze. nie podam ci pomyslów,gdzie można się ciąć,aby nie było widać,lepiej jeśli spróbujesz sobie pomóc wychodząc z tego Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2013-04-22 o 18:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
No zależy jakie to blizny i jak były szyte, ale jak ma się tendencję że takie rzeczy bledną i tak dalej, no to po prostu się zetrą zbledną, z wiekiem dojdą nowe, skóra się rozciagnie i tak dalej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
to nie były szyte blizny.zwyczajne cięcie kreska pod kreską.dziś wyglądają jakby ktoś białym cienko-pisakiem je wymalował na przedramieniu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Catleesi Morza Kocimiętki
|
ja mam całe przedramiona w bliznach, niektóre po części wyblakły (od kompulsywnego drapania się, drapałam prawie do mięcha), niektóre jeszcze nie (niedawne). Jedyne, co mogę poradzić to długie rękawy i szerokie bransolety. I koniecznie, rozmowa z psychologiem. Co do tych, które mówią - powiedz wszystkim o problemie. To nie takie łatwe, a plotki się szybko rozchodzą. Jeden będzie chciał pomóc, pocieszyć, a drugi to obróci przeciwko tej osobie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Konto usunięte
|
Ale właściwie po co mówić? Naprawdę?
Dla mnie takie pytanie się to szczyt chamstwa. Co to kogo interesuje, "jaki koń jest każdy widzi" - podobnie z bliznami. Nietakt na maksa i warto odpowiadać coś głupiego na odczepnego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Biała Dama
|
Tak naprawde nie ukryjesz. Ja przestalam ukrywac mysle ze bransoletki itp tylko przyciagaja wzrok w to miejsce
Trzeba sie pogodzic ze slady zostana. Ja najpierw wymyslalam historie, teraz zwyklych znajomych zbywam mowiac ze niewazne, a bliskim mowie prawde bo kiedy sie interesuja na tyle zeby zapytac nie ze zwyklego wscibstwa ale powaznie i licza na powazna odpowiedz to na nia zasluguja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
BAN stały
|
"'Po co to zrobiłaś? - myślenie nie boli!' etc... " - szkoda, ze tak późno doszłaś do tego wniosku. Ale lepiej późno niż wcale.
---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Kobieto! A komu z wiekiem dochodzą nowe blizny ( w liczbie mnogiej), oprócz tych, co je sobie zadają świadomie lub pozwalają zadać. Oczywiście, wypadki się zdarzają, ale rzadko. Ja jestem pewna, że większość wizażanek , które same się nie raniły lub nie pozwalały na to, nie ma blizn, a jak mają, to jedną - skutek nieszczęśliwego wypadku. Zakryć i czekać, że z czasem minie zamiast rozprawić się z problemem psychicznym, bo "samo minie i robię to już rzadziej" - śmieszne. Autorka jeszcze niedawno się pocięła, to , że mówi, że już tego nie zrobi, o niczym nie świadczy. Alkoholik też mówi, że więcej n ie wypije. Do następnego razu ma rację. Ale ten następny raz zawsze jest, jeśli się nie podejmie zdrowych kroków. Edytowane przez kalincia Czas edycji: 2013-04-22 o 19:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
zuy mod
|
Odp: Jak mam to ukryć?
Ja ukrywalam pod frotkami. Teraz mam jedna czy dwie niewidoczne blizny. Jesli to biale blizny to mozesz zwalic na koty, ale swieze trudniej ukryc.
Bardzo Ci wspolczuje. I dobrze radze isc do psychologa. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Kto?
Autorko, wybierz sie do psychologa. Szukaj pomocy, bo bardzo jej potrzebujesz. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2013-04-22 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
Jak nejlepiej ukryc? Nie ukrywaj
![]() ![]() ![]()
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
Kalincia najwidoczniej masz farta albo to ja jestem sierotą - czy przy aucie, czy przy przeprowadzce czy chociażby pracując w macu/w kuchni (a tam zwłaszcza jak sobie zjarałam co nie co i nie raz) coś sobie zrobię. I obecnie mam plamy plamki blizny blizenki przebarwienia itp na rękach zwłaszcza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Owszem człowiek wiele razy się skaleczył, ale bez przesady aby były jakieś widoczne blizny z tego tytułu, nie sądze aby były tak widoczne jak blizny po cięciach. Przynajmniej na moim przykładzie nie zauważam takowych zmian, a też jestem sierotą i do tego Marysią
![]()
![]() |
#22 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez InkluzjaOstateczna Czas edycji: 2013-04-22 o 20:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Przyczajenie
|
Jeju, nie spodziewałam się aż tylu odpowiedzi. Dziękuję Wam.
Wiem że im bardziej je ukrywam tym bardziej rzucają się w oczy...Rodzice mnie nie zrozumieją, nie mówiąc już o wyrażeniu zgody na wizytę u psychologa....Nie mogę im o tym powiedzieć. Mieszkam na wsi, więc po pierwsze, każdy mnie zna i wie 'od kogo' jestem....Więc jak to na wsi plotki rozeszłyby się z prędkością światła, bo były już przypadki podobne do mojego, kiedy to jakiś moher w kościółku zobaczył że pewna dziewczyna ma blizny i po paru dniach wiedział prawie każdy że Kamila W. się tnie. Do miasta mi się ciężko dostać i jestem w miescie tylko jak jest mój tata...Więc psycholog odpada. Ratuje mnie jedyni Dariusz...Ja też jestem sierotą i zawsze muszę się poobijać, mam siniaka na stopie ![]() ![]() Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi i liczę na dalszą pomoc z Waszej strony. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś malinki ukrywałam pod pudrem i podkładem
![]() Tylko że malinki znikają- blizny nie. Idź do psychologa. W dalszym ciągu masz niepokojące pociągi do samo-okaleczania się. Bliznę może i zasłonisz, ale to co Cię podkusiło żeby ją zrobić już niekoniecznie.
![]() |
#26 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Konto usunięte
|
No właśnie. Jestem w związku z osobą o skłonnościach depresyjnych, ale która nigdy się nie okaleczała i wiem, jak ciężko to znoszę. Skoro zależy Ci na tym chłopaku, to walcz, nie tylko o swoje zdrowie, ale też o Wasz związek. Chłopak dał Ci wyraźny sygnał ostrzegawczy, że nie wyrabia. Jeśli data z Twojego nicka jest rokiem Twojego urodzenia, to wnioskuję, że jesteście bardzo młodzi. Tym mniejsza szansa, że Twój chłopak stanie na wysokości zadania i nie zostawi Cię, wytrzyma psychicznie. Nawet osobom dojrzałym, starszym się to często nie udaje, a co dopiero osobie 15-20letniej?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Mój TŻ nosił frotki, ale mnie to wkurzało. W końcu przemówiłam mu do rozsądku i już się ich nie wstydzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
jestem przerażona skalą tego problemu.nie potrafię sobie wyobrazić jak kaleczenie własnego ciała może przynosić ulgę w cierpieniu .
za bardzo kocham siebie,aby jeszcze kaleczyć swoje ciało,powodować ból pozostawiając przy tym ślady blizny na całe życie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
mój tż robił tak bo chciał właśnie siebie ukarać :P dziwny sposób ale ponoć dużo osób kiedyś to przechodzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:41.