Finanse w związku, problem - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-23, 12:14   #61
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Konto usunięte

Dot.: Finanse w związku, problem

Kopnij go w dupe.
Sytuacja jest chora. Uwaga o slubie i anulowaniu dlugu mistrzowska .

Wedlug prawa nic mu nie bedziesz musiala oddawac. Tym bardziej, że dajesz mu pieniadze do reki i zadnego potwierdzenia nie ma.

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-04-23 o 12:15
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 12:20   #62
201611220859
Konto usunięte

Autorko, to naprawdę jakieś takie z Twojej strony niedojrzałe, decydować się na szybkie zamieszkanie z Tż, potem na jego warunki dot. rozliczania się i jednoczesne pozbawienie się jakiegokolwiek wyboru i samodzielności (nie masz grosza przy sobie), a teraz jeszcze, kiedy Ci się ta sytuacja przestała podobać, rozmowa przez telefon?
Może i chciałaś, żeby przemyślał to sobie, ale też i nie zobaczyłaś jego pierwszej reakcji i zdąży już sobie przygotować to, co chce Ci powiedzieć i w co chce, żebyś uwierzyła.
Serio, nie podejmuje się takich tematów w ten sposób

Doczytałam o paliwie: bez sensu, że Ci liczy, ile benzyny spalił, podwożąc Cię tu i tam.
My mamy osobne konta i chcemy wiedzieć ile na co wydajemy, ile razem mamy bieżących dochodów w skali miesiąca i czy razem wychodzimy na plus, czy minus.
Prowadzę taki arkusz w excelu i samo to wiem, ile zajmuje, a Twojemu Tż naprawdę nieźle się musi nudzić, by jeszcze przeliczać przejechane km, ile spala samochód i ile kosztuje litr benzyny za każdym razem, kiedy Cię podwozi

Edytowane przez 201611220859
Czas edycji: 2013-04-23 o 12:21
201611220859 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 12:35   #63
madana
Zakorzenienie

Powiedzieć, ze to jest chora, mocno chora relacja to powiedzieć za mało.
I jeszcze słowa dziewczyny : " oddałam mu dziś całą pensję"
Chore, chore, chore, a mówimy o czymś, co trwa krótko i na razie to nieziemskie szczęście wspólnego mieszkania wpędziło dziewczynę długi. Matko, jakie to chore.
madana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 12:36   #64
Fleur_D
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Finanse w związku, problem

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Ja mysle ze autorka powinna sie wyprowadzic.
Wcale nie musza zrywac, po prostu jej facet musi sie zmienic i jedna deklaracja ze wywala rozliczenia tego nie zmieni.
Zgadzam się.
To może być jednocześnie dobry test dla związku i kubeł zimnej wody dla faceta.
Autorko, czy Ty w jakiś sposób kontrolujesz te zapisy? Jesteś pewna, że są prowadzone rzetelnie? Przy kimś takim wszystko jest możliwe.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 12:38   #65
Dotka90
Zakorzenienie

Zapisywanie co do grosza kto ile dał i o ile ZA MAŁO
Anulowanie długu po ślubie

Toż to jakiś burak, a nie facet, z którym można o ślubie myśleć.

Ja zarabiam dużo mniej niż mój TŻ. Wszystkie pieniądze mamy wspólne. Z nich opłacamy mieszkanie, rachunki, robimy zakupy, tankujemy oba samochody, robimy przeglądy i kupujemy sobie też poza rzeczami dla nas obojga, coś dla każdej osoby i TYLKO dla niej, typu: nowy ciuch, kosmetyk, gadżet do auta itd.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 12:53   #66
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
No ale wygląda na to, że standard życia teraz autorka ma wyższy, pisała przecież, że jak mieszkała sama to żyła raczej oszczędnie (jakaś bułka na śniadanie, coś sobie gotowała na obiad, nie wydawała więcej niż kilkanaście złotych dziennie). Widocznie teraz wydaje więcej, bo wspólne zakupy = kupowanie też tego, co lubi partner, a dzielą się po połowie chyba. Więc jeśli ona żyła sobie na tańszych produktach, a TŻ teraz wkłada do wózka droższe, jakieś napoje (gdy ona np pijała wodę i herbatę), przegryzki, itp itd, to wychodzi jej więcej nawet na samo jedzenie.
i co z tego, że ma wyższy standard, jak ją na to nie stać? Albo razem go obniżają, tak, by ona była w stanie składać się po połowie, albo on dopłaca do swojego standardu. Mogą też prowadzić dwie oddzielne kuchnie.

Im dłużej o tym czytam, tym szerzej mam otwarte oczy. Dla mnie oczywistym było i jest, w zwykłych koleżeńskich układach nawet, że jeśli na jakieś przedsięwzięcie składają się dwie osoby, z których jednej nie stać na część bądź całość, to ta druga dokłada albo płaci za wszystko. Wypiłam w ten sposób morze wódki na koszt moich kumpli i nakarmiłam stado przyjaciół, których akurat na obiad w knajpie niespecjalnie było stać.

A Autorka ma się zadłużać u swojego chłopaka, żeby ten mógł mieszkać z nią w mieszkaniu odpowiadającym jego standardowi oraz jeść to, co uważa za słuszne. On, nie ona. No paradne.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 13:11   #67
Gwiazdeczka223
Zakorzenienie

Autorko, widzę że się bardzo ucieszyłaś z tego że Twój facet stwierdził że wyrzuca rozliczenia.

Ale pomyśl- dalej będziesz oddawać mu całą swoją pensję i szczypać się czy sobie kupić papierosy czy nie? To jest chore. Ja nie wyobrażam sobie zarabiać, spędzać czas w pracy, i całą pensję z tego oddawać facetowi żeby ON dysponował moimi pieniędzmi.

A w ogóle to skąd masz pewność że on Cię nie oszukuje? Że tak naprawdę nie masz żadnego długu (Bo nie masz dostępu do jego zeszyciku prawda?), tylko on używa podstępu żeby zatrzymać Cię przy sobie?

W ogóle nie wiem jak mogłaś się zgodzić na coś takiego.
Poproś go że chcesz widzieć wszystkie wyliczenia. Ile za czynsz, ile za jedzenie. Bo podejrzewam że to właśnie wspólne zakupy pożerają najwięcej kasy.
Jak robimy z TŻ zakupy (też mieszkamy razem) to za podstawowe rzeczy typu chleb mleko masło płacimy razem, ale za resztę osobno, bo jemy różne rzeczy i w różnej ilości.

No i samochód. Dla mnie sprawa jest prosta. Jego auto, on płaci.
Wolałabym wrócić z pracy autobusem niż oddawać mu za paliwo że po mnie przyjechał, bo dla mnie taka postawa jest oburzająca.

Na Twoim miejscu wolałabym mieszkać sama, mieć swoje pieniądze, i sama o nich decydować.

A jeśli bylibyście małżeństwem, a Ty zarabiałabyś mniej, to co? Też zabierałby Ci pensję i wydzielał z niej działki? "Niestety Kochanie, w tym miesiącu nie kupisz sobie bluzki, bo miesiąc temu dałaś mi 50 złotych za mało"?

No błagam.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-23, 13:13   #68
madana
Zakorzenienie

Zgadzam się z Remebertową; mnie tylko zadziwia, JAKI mechanizm w głowie musi się uruchomić, aby w taki układ wdepnąć, tkwić, dawać się tak finansowo traktować, brać serio teksty "po ślubie ci anuluję dług, ale teraz liczmy się co do grosza". Na razie to jakieś dziwne ubezwłasnowolnienie widzę.
I zadziwiające jest to wszystko w tak krótkim przecież związku. Czy ludzie ze sobą nie rozmawiają?
Stary 2013-04-23, 13:33   #69
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez ciezko_jest_lekko_zyc Pokaż wiadomość
Jeśli by mu nie oddała tych pieniędzy w razie rozstania to moim skromnym zdaniem zachowałaby się jak kretynka. Wiele razy na wizażu były takie problemy, że były nie chce zwrócić kasy - dziewczyna pożyczyła mu jakąś kwotę niemałą, po rozstaniu on ją wyśmiał i kasy nie chciał zwrócić. Oczywiście wszystkie wizażanki piały jaki to on beznadziejny i bez klasy, a tu proszę - któraś już doradza, żeby mu tej kasy nie zwracać
Ja to bym radziła już teraz wymiksować się z tego układu i oddać mu te pieniądze.

W normalnym związku powinno być tak, że więcej do wspólnego życia dokłada ten, kto więcej zarabia. Przynajmniej ja tak to widzę. I nie ma czegoś tak debilnego jak zeszycik na krechę dla jednego z partnerów, żenada jak dla mnie
tylko co innego jak facet mówi do dziewczyny "pożycz xxx zł na nowe auto, zwrócę ci jak będę miał", a co innego jak się prowadzi wspólne gospodarstwo domowe.

jak dla mnie jest to chory układ i mówiąc szczerze nie chciałabym mieć "sponsora" i takich "długów".

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 14:27   #70
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość
i co z tego, że ma wyższy standard, jak ją na to nie stać? Albo razem go obniżają, tak, by ona była w stanie składać się po połowie, albo on dopłaca do swojego standardu. Mogą też prowadzić dwie oddzielne kuchnie.

No nic z tego... Ja nie mówię, że to dobrze, że tak jest. Wyjaśniam tylko skąd może się brać fakt, że wcześniej jej starczało na podstawowe potrzeby a teraz nie starcza, choć teoretycznie we dwoje powinno się żyć nieco taniej.

Dla mnie to też bardzo dziwne, cała ta sytuacja i oczekiwanie, że dziewczyna "sprosta" jakiemuś tam standardowi życia faceta. Osobiście uważam że to oczywiste, że jeśli składają się na jedzenie, to albo powinni się składać tak, jak stać ją (jako mniej zarabiającą) po połowie i żyć skromniej, albo ona daje mniej, on więcej.
Bardzo dziwne też dla mnie jest to, że autorko oddajesz mu do ręki pensję...

Może wyliczcie ile kasy chcecie przeznaczyć na jedzenie i tego się trzymajcie, szczegółowo planując wydatki, żeby starczyło? Może coś się marnuje, może kupujecie za dużo, może coś wyrzucacie? Ja się staram żyć oszczędnie, nie marnować jedzenia, ale też czasem zdarzy się, że coś muszę wywalić. Można na obiad kupować łososia, a można halibuta. Można jeść polędwicę wołową, a można ligawę Można do obiadu wsuwać mrożone frytki, a można ugotować parę ziemniaków. Można kupić kopytka, a można je samemu zrobić. I tak dalej, i tak dalej. Może powinniście też poszukać oszczędności, które tak naprawdę nie zmieniają standardu życia jakoś drastycznie. Jeśli to facet trzyma całą kasę, to on robi zakupy?

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2013-04-23 o 14:29
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 14:29   #71
Duszaniola
Wtajemniczenie

Nie ogarniam. Postawy faceta nawet komentować nie będę, bo szkoda słów.
Ale Autorko, po co pchałaś się we wspólne mieszkanie na wyższym poziomie, skoro Cię na to nie stać, a facet Cię zapisuje w zeszyciku? Nie przegadaliście tego jakoś porządnie? Ile kto daje? Nie wzięłaś pod uwagę, że Ci będzie dług rósł? Ja rozumiem motylki w brzuchu, ale jak można być tak nieodpowiedzialnym i się pchać w takie coś?

Duszaniola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 14:35   #72
mpt
Zakorzenienie

Złapałam się za głowę na pierwszej stronie. Teraz już nie wiem, za co się złapać. Dziewczyno, dałaś się ubezwłasnowolnić. Facet zabiera Ci Twoje pieniądze, równie dobrze mógłby wprowadzić kartki na żywność i rozrywkę. Podsuń mu ten pomysł, bo coś nie wierzę, że tak chory umysł odpuści Ci z kajetem. O matulu, skąd w ludziach bierze się tego typu kreatywność.
Stary 2013-04-23, 14:41   #73
grubella
BAN stały

Facet ma łeb na karku. Nieźle się ustawił.Ma darmową kucharkę, sprzątaczkę,kochankę ,która na dodatek oddaje mu całą pensję zarobioną na innym etacie. I jeszcze dziewczyna ma u niego stale rosnący dług pieniężny i widmo małżeństwa z lichwiarzem i skąpcem.
I nawet facet decyduje czy dziewczyna ma się napić napoju na mieście czy wody z kranu w domu.

Przypomina mi to te nieszczęsne dziewczyny z agencji towarzyskiej , z którymi w taki sam sposób postępują ich "opiekunowie". Obsługują kilkudziesięciu obleśnych facetów dziennie, "opiekun" kasę bierze i jeszcze dziewczyny są mu winne za "ochronę", wikt i opierunek.
O tyle mają one dobrze ,że nie muszą potem wychodzić za mąż za swoich
dobroczyńców.

Autorko, nie stać Cię na mieszkanie z tym panem.
Szkoda ,że dopiero teraz zwróciłaś się o pomoc na forum.
Nie wiem ile jeszcze masz lat studiów przed sobą i pracy w ograniczonym etacie.Przelicz sobie ile Ci jeszcze tego długu może narosnąć. A odsetki na jaki procent?
Bo perspektywa życia,małżeństwa z kimś takim obrzydliwie drobiazgowym to dla mnie jest zatrważająca.

Edytowane przez grubella
Czas edycji: 2013-04-23 o 14:44
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 14:52   #74
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Autorka powinna sobie włączyć teraz "Trudne sprawy" na polsacie, może wtedy ujrzałaby absurd swojej sytuacji.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 15:08   #75
Mahdab
Zakorzenienie

Nie byłabym z tym chłopakiem.

To jest dla mnie ważny temat, sama mimo, że jestem oszczędna, drugiej osobie nie żałuje i byłoby mi przykro, gdybym tego samego nie otrzymywała w zamian. Jest mi niezręcznie, gdy ktoś z bliskich osób chce mi oddać jakieś drobne pieniądze, bo to takie jakieś obce, a gdyby mi chłopak wyliczył to bym umarła z żalu.
Nie znoszę skąpych osób.

Mahdab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-23, 15:11   #76
klempaa
Zakorzenienie

Autorko, mam nadzieję, że przejrzałaś na oczy i nie dasz się zwieść tym, co Ci powiedział przez telefon. Normalnemu człowiekowi będącemu w związku z ukochaną osobą by w życiu nie przyszło do głowy takie rozliczanie. Tekst o anulowaniu długu jeśli się pobieżecie (łaskawca ) też nie. Nie wierzę w jego przemianę i mam nadzieję, ze Ty też nie uwierzysz, bo obudzisz się pewnego dnia z ręką w nocniku.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 15:21   #77
Alewsa
Przyczajenie

W trochę chorym kierunku to już odjechało
Nie jestem jego darmową sprzątaczką i kochanką i nie wydziela mi kartek na jedzenie
Z chłopakiem pogadam więcej jak wróci do domu, po takiej ogólnej rozmowie na razie przeprosił mnie i powiedział, że warunki wspólnego mieszkania ustalimy wspólnie jak wróci. Na razie decyzja jest taka, że każdy oddaje jakiś ustalony procent swojej pensji do wspólnej puli, z której robimy zakupy i płacimy za mieszkanie, a resztę mamy dla siebie. No i przestanie zliczać pomaganie mi finansowo do jakiegoś mojego długu.
Więcej się dowiem jak wróci, jak mi warunki nie będą odpowiadać to się wyprowadzę, jak dojdziemy do czegoś normalnego to zostanę. Może też trochę w tym mojej winy, że wcześniej nie sygnalizowałam wyraźnie, że mi to przeszkadza, teraz zaczęliśmy otwarcie o tym rozmawiać.
Alewsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 15:25   #78
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alewsa Pokaż wiadomość
W trochę chorym kierunku to już odjechało
Nie jestem jego darmową sprzątaczką i kochanką i nie wydziela mi kartek na jedzenie
Z chłopakiem pogadam więcej jak wróci do domu, po takiej ogólnej rozmowie na razie przeprosił mnie i powiedział, że warunki wspólnego mieszkania ustalimy wspólnie jak wróci. Na razie decyzja jest taka, że każdy oddaje jakiś ustalony procent swojej pensji do wspólnej puli, z której robimy zakupy i płacimy za mieszkanie, a resztę mamy dla siebie. No i przestanie zliczać pomaganie mi finansowo do jakiegoś mojego długu.
Więcej się dowiem jak wróci, jak mi warunki nie będą odpowiadać to się wyprowadzę, jak dojdziemy do czegoś normalnego to zostanę. Może też trochę w tym mojej winy, że wcześniej nie sygnalizowałam wyraźnie, że mi to przeszkadza, teraz zaczęliśmy otwarcie o tym rozmawiać.
Ale ziom, on Ci nie pomaga finansowo. Ciebie stać na życie, to życie z nim jest dla Ciebie zbyt drogie. Tobie nie trzeba pomagać, przecież radziłaś sobie sama. Ogarnij się, bo łykasz brednie!
Stary 2013-04-23, 15:28   #79
Alewsa
Przyczajenie

Ale jakie to ma znaczenie? Chodziło mi o pożyczanie mi pieniędzy w tej czy innej formie. Dotychczas gdy byłam bez kasy i go prosiłam to dostawałam co chciałam, tyle że było to wliczane do długu (co aż tak mnie nie dziwiło, no bo z jakiej racji ma mi zawsze sponsorować lody czy nową szminkę). Dlatego też sytuacja z wodą, której nie chciał mi kupić tak mnie zszokowała. Skoro mówi, że to się nie powtórzy, no i też żadnego ogólnego długu nie będzie, tylko wspólny budżet to co mam jeszcze zrobić? Dla zasady go rzucić, chociaż przeprosił i wyraził chęć zmiany sytuacji?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-23, 15:34   #80
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jakie to ma znaczenie? Chodziło mi o pożyczanie mi pieniędzy w tej czy innej formie. Dotychczas gdy byłam bez kasy i go prosiłam to dostawałam co chciałam, tyle że było to wliczane do długu (co aż tak mnie nie dziwiło, no bo z jakiej racji ma mi zawsze sponsorować lody czy nową szminkę). Dlatego też sytuacja z wodą, której nie chciał mi kupić tak mnie zszokowała. Skoro mówi, że to się nie powtórzy, no i też żadnego ogólnego długu nie będzie, tylko wspólny budżet to co mam jeszcze zrobić? Dla zasady go rzucić, chociaż przeprosił i wyraził chęć zmiany sytuacji?
1) Byłaś bez kasy, bo Ci ją zabierał.
2) Co zrobić? Zmienić sposób myślenia. Wcale nie złapałaś Pana Boga za nogi, tylko trafiłaś na nielichą patolę.
Stary 2013-04-23, 15:35   #81
Konto usunięte

Cytat:
Dla zasady? A nie ponizalo Cie proszenie o ten napoj ostatnio? Jak sie czulas jak Ci odmowil? Dla mnie to brak godnosci; wybacz, ale tak jest.

Ciebie na wspolne zycie nie stac. Albo wiec on Ci pomaga finansowo, albo nie mieszkacie razem. Ty wybralas mieszkanie mimo wszystko. Gdzie Twoja duma?

Dla mnie sytuacja jest wybitnie z gatunki sci-fi. Uwaga o anulowaniu dlugu po slubie to jakis dziwny miks szantazu i streczycielstwa. Az tak zdesperowany jest chlopina, ze mysli, ze bez korzysci finansowej za niego nie wyjdziesz?

Najwiekszy szok budzi we mnie to, ze na taki uklad sie zgodzilas: wydzielanie kasy, pozyczki i brak wlasnych 2 zl na soczek. Moze wiec rzeczywiscie do siebie pasujecie?

Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b
Czas edycji: 2013-04-23 o 15:37
4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 15:39   #82
Alewsa
Przyczajenie

Nie jest zdesperowany, jestem jego pierwszą dziewczyną i pewno sam do końca nie wie, jak to rozliczać. Jak na początku związku chciał wszystko za mnie kupować to się postawiłam i zaproponowałam dzielenie się kosztami po połowie i tak już zostało do teraz. Zabrakło nam po drodze rozmowy, że przy wspólnym mieszkaniu trzeba to jednak zmienić.
Dzięki wszystkim za opinie, jak ktoś ma do powiedzenia coś oprócz tego, że mój chłopak to zdesperowany szantażysta a ja naiwna idiotka to zapraszam, bo takie komentarze się już robią męczące.
Zrobiłam co proponowałyście, jesteśmy po rozmowie, będziemy razem planować wydatki, ale nadal źle, mam go rzucić, bo tak. I nie, nie uważam, że złapałam pana boga za nogi. Uważam, że jeśli uda nam się tę sytuację wyjaśnić i wypracować kompromis to wyjdzie to naszemu związkowi na dobre.
Stary 2013-04-23, 15:40   #83
madana
Zakorzenienie

Ba, przy takich cechach pana i zapędach po zaledwie roku związku, rzekłabym, że po ślubie pan rozwinie cały wachlarz możliwości finansowej kontroli. Nie ogarniam, bo za stara i za duża jestem, "oddawania kasy" , która jest moja własna i zarobiona.
Do tego podpiszę się do tego , co napisała Jamestown

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-23, 15:46   #84
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jest zdesperowany, jestem jego pierwszą dziewczyną i pewno sam do końca nie wie, jak to rozliczać. [...]
Haha, on doskonale wie, jak to rozliczać
Dopytaj lepiej o oprocentowanie tego zaległego kredytu, żeby Cię odsetki nie zjadły. Może taniej będzie wziąć kasę w banku i spłacić ukochanego z góry.
Stary 2013-04-23, 15:48   #85
Alewsa
Przyczajenie

Widzę, że znasz go już lepiej niż ja, gratuluję.
Dla mnie wątek zamknięty na razie, sprawa wyjaśniona, jak kiedyś dostanę pismo z banku i trafię do więzienia za długi to nie omieszkam się pochwalić.
Stary 2013-04-23, 15:51   #86
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
Widzę, że znasz go już lepiej niż ja, gratuluję.
Dla mnie wątek zamknięty na razie, sprawa wyjaśniona, jak kiedyś dostanę pismo z banku i trafię do więzienia za długi to nie omieszkam się pochwalić.
Uwielbiam tę klasykę:
- Mój facet jest dziwny, nie chciał mi kupić soku w sklepie, bierze ode mnie całą kasę, wszystko zapisuje i muszę go prosić o każdy grosz.
- Bez kitu jest dziwny.
- Ej, jak możesz mówić, że mój facet jest dziwny?! Widzę, że znasz go już lepiej niż ja, gratuluję.
Stary 2013-04-23, 15:53   #87
Konto usunięte

Cytat:
Nie jest zdesperowany, jestem jego pierwszą dziewczyną i pewno sam do końca nie wie, jak to rozliczać. Jak na początku związku chciał wszystko za mnie kupować to się postawiłam i zaproponowałam dzielenie się kosztami po połowie i tak już zostało do teraz. Zabrakło nam po drodze rozmowy, że przy wspólnym mieszkaniu trzeba to jednak zmienić.
Dzięki wszystkim za opinie, jak ktoś ma do powiedzenia coś oprócz tego, że mój chłopak to zdesperowany szantażysta a ja naiwna idiotka to zapraszam, bo takie komentarze się już robią męczące.
Zrobiłam co proponowałyście, jesteśmy po rozmowie, będziemy razem planować wydatki, ale nadal źle, mam go rzucić, bo tak. I nie, nie uważam, że złapałam pana boga za nogi. Uważam, że jeśli uda nam się tę sytuację wyjaśnić i wypracować kompromis to wyjdzie to naszemu związkowi na dobre.
Nie rozumiesz zupelnie o co mi chodzi. Uwazam, ze Wasz uklad jest chory. Uwazam tez, ze oboje macie jakies problemy: on, bo takie cudo finansowe zaproponowal, Ty, ze zgodzilas sie bez oporu na takie poronione rozwiazanie. Bez znalezienia przyczyny tej sytuacji, moim zdaniem, jestescie z gory skazani na porazke. On nie ma pojecia o partnerswie a Ty masz zadatki na meczennice.

Jeszcze go tlumaczysz <facepalm>. To, ze jestes pierwsza jego dziewczyna nie ma znaczenia.

Cytat:
Napisane przez madana Pokaż wiadomość
Ba, przy takich cechach pana i zapędach po zaledwie roku związku, rzekłabym, że po ślubie pan rozwinie cały wachlarz możliwości finansowej kontroli. Nie ogarniam, bo za stara i za duża jestem, "oddawania kasy" , która jest moja własna i zarobiona.
Do tego podpiszę się do tego , co napisała Jamestown

Ja juz wyobrazam sobie dlug i wyliczanki jak autorka dziecko urodzi i na wychowawczym bedzie siedziec .
Stary 2013-04-23, 15:55   #88
Alewsa
Przyczajenie

Czy zaprotestowałam, gdy tak pisałyście na początku? Nie, jestem wdzięczna za rady, otworzyły mi oczy i w końcu otwarcie postawiłam sprawę, że tak się bawić finansami nie będziemy. Ale z mojej strony sprawa już wyjaśniona, z chłopakiem pogadałam, zmieniamy system i wspólnie decydujemy o wydatkach. Co nie przeszkadza kilku Wizażankom wsiąść po kolei na mnie i na niego i plotkować o tym, jacy beznadziejni jesteśmy.
Tak, mieliśmy mega dziwny układ i tak, będziemy teraz pracować nad tym, by obie strony były zadowolone. Czemu zamiast mnie wspierać tak wielką masz potrzebę, żeby jeszcze kilkanaście razy obśmiać moją głupotę i jego pazerność? Jak się nie zmieni to sama Ci o tym powiem, nie bój się.

Jamestown: a konkretnie? Gdzie widzisz źródło problemu, które powinnam zmienić? Część wypłaty mu oddaję, bo się dokładam do czynszu, to raczej dosyć naturalne... Kwestią omawianą jest to, że ta część nie starczała na wszystkie wydatki i o tym będę z chłopakiem rozmawiać. Część wydatków utniemy, do części on się będzie dokładał.

Edytowane przez Alewsa
Czas edycji: 2013-04-23 o 15:58
Stary 2013-04-23, 15:56   #89
zakonna
Naczelna Nastolatka

oj autorko, masz wodę z mózgu zrobioną. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że albo w trakcie waszych ustaleń w cztery oczy on tak Ci namiesza, że dalej będzie na jego albo on ustąpi, ale za jakiś czas i tak wrócicie do punktu wyjścia. I zapewne przy każdej okazji będzie ci wypominał, że on dla ciebie z takich skrupulatnych rozliczeń zrezygnował a Ty robisz to czy tamto. obym była złym prorokiem.
Stary 2013-04-23, 15:58   #90
mpt
Zakorzenienie

Cytat:
[...]Czemu zamiast mnie wspierać tak wielką masz potrzebę, żeby jeszcze kilkanaście razy obśmiać moją głupotę i jego pazerność? Jak się nie zmieni to sama Ci o tym powiem, nie bój się.
Bo jesteśmy za stare, żeby wierzyć w moc ustalania tak ważnych kwestii przez telefon. Koleś wymyślił sobie sprytny plan i nikomu nie chce się wierzyć, że ot tak wystarczyło powiedzieć "Twój kajecik jest głupi", żeby o wyrzucił. Więc pokazujemy Ci, jak bardzo jesteś zaślepiona. Bo łykniesz jeszcze niejeden manewr - ale to nie jest nasza sprawa, to nie nasz facet, więc cziluj

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości