Trądzik - cz. 4. - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-22, 19:03   #421
Magnus123
Raczkowanie

Dot.: Trądzik-cz. 4.

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Ostatnio zrobiłam sobie peeling sodowy wg tego przepisu i podziałał super, bałam się że może zaogni krosty albo przesuszy skórę, ale wszystko jest w porządku i nawet zmiany ropne szybciej się leczą teraz:
http://kascysko.blogspot.com/2012/05...m-peeling.html
Kiedyś robiłam okłady z roztworu sody, bardzo fajnie koi wszystkie stany zapalne, czerwone pryszcze czy gule (o właśnie, może zrobię znowu na moje trzy nieszczęsne dziady).
Rozmawiałam o tym z dermą i mówiła tylko, żeby nie stosować za często, bo ma nieodpowiednie ph, ale widzę, że o tym jest też wzmianka w linku Wydaje mi się, że raz w tygodniu to nie jest za często
Magnus123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-22, 20:45   #422
--Olka--
Zakorzenienie

Niestety ja mam cerę za wrażliwą na eksperymentowanie (naczynka).
Zapisałam się na maj do dermatolożki, o której pisałam, zapytam co myśli o izo w moim przypadku, o zabiegi na blizny. Ciekawe co powie.
Stary 2013-04-22, 20:58   #423
e5f8e1654645f7f709e372d7f739a8569d1c32e2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Visez Pokaż wiadomość
Ja chodzę na pirogronowy 60%, nie odważyłabym się kombinować sama w domu z kwasem o takim stężeniu

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ----------

Lepiej sobie posiedzieć w domu jeśli jest taka możliwość, tak po 6 dniach jest już ok i to co miało się złuszczyć już to zrobiło. Przez pierwsze 2-3 dni po zabiegu skórę miałam taką dziwną pomarszczoną i czerwoną, jakbym się czymś oparzyła. Potem zaczęła pękać i takimi płatkami schodzić, makijaż tego nie zakryje, wychodziłam tylko do spożywczego bo musiałam coś jeść Na kawsy chodzę do dermatologa (Olsztyn). W piątek idę na 3ci zabieg i wg mnie (i otoczenia, nawet Tż powiedział że jest duża różnica) jest poprawa. Przebarwienia zjaśniały a te głebsze nierówności trochę się wyrównały.
To ja bym się na takie łuszczenie nie zdecydowała...
e5f8e1654645f7f709e372d7f739a8569d1c32e2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 14:01   #424
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magnus123 Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź
Kurczę, to ja bym musiała kombinować w wakacje, bo tylko wtedy mam możliwość posiedzenia w domu (tak czy siak się filtruję całe lato, wychodzę rzadko i zawsze z parasolką). A mogłabyś podać nazwisko tego dermatologa?
Wyślę Ci na pw

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

[1=e5f8e1654645f7f709e372d 7f739a8569d1c32e2;4044199 1]To ja bym się na takie łuszczenie nie zdecydowała...[/QUOTE]

Ja nie mam pracy a ślub za pasem, więc póki na bezrobociu to chociaż z cerą zrobię porządek.
Stary 2013-04-23, 14:05   #425
Konto usunięte

Cytat:
Wyślę Ci na pw

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Ja nie mam pracy a ślub za pasem, więc póki na bezrobociu to chociaż z cerą zrobię porządek.
Rozumiem, jednak ja mam małe zaufanie do kosmetyczek i dermatologów, dlatego wolę bawić się kwasami na własne ryzyko w warunkach domowych oraz w mniejszych stężeniach. Bałabym się tego typu łuszczenia. Jednak wolę dłużej poczekać na efekty, a uniknąć tego typu sytuacji.
Ale życzę gładkiej buzi do ślubu
e5f8e1654645f7f709e372d7f739a8569d1c32e2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 15:51   #426
--Olka--
Zakorzenienie

[1=e5f8e1654645f7f709e372d 7f739a8569d1c32e2;4044199 1]To ja bym się na takie łuszczenie nie zdecydowała...[/QUOTE]

Ja jak najbardziej zamierzam się zdecydować, bo małe stężenia nie podziałają na moje spore blizny. A chciałabym choć części się pozbyć.

Visez kiedy ślub? Ile jeszcze zabiegów planujesz?
Nie masz już w ogóle stanów zapalnych?
Stary 2013-04-23, 16:01   #427
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Ja jak najbardziej zamierzam się zdecydować, bo małe stężenia nie podziałają na moje spore blizny. A chciałabym choć części się pozbyć.

Visez kiedy ślub? Ile jeszcze zabiegów planujesz?
Nie masz już w ogóle stanów zapalnych?
Jeszcze jeden albo 2, ślub 8 czerwca więc chyba ten w piątek i koniec bo chciałabym się opalić co nie co a po kwasach to ze 4 tyg nie można. Chciałam iść na solarium i zakrywać twarz kilkoma warstwami ubrań ale przeczytałam że dla promieni UVA (tych odpowiedzialnych za przebarwienia) to żadna przeszkoda...

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

A stanów zapalnych nie miałam tak od sierpnia.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-23, 16:41   #428
xmalineczkax
Przyczajenie

Muszę wylać swoje żale...
Oto moja cera - wymęczona niemal 10letnią walką z trądzikiem. Wulkany pojawiają się rzadko, pozostały zaskórniki w strefie T. Niestety, nadal wyglądam fatalnie. Skóra jest tłusta (błysk już po 2 h), poszarzała, pory poszerzone, wyglądam na starszą niż w rzeczywistości jestem. Jedyny krem, który mnie nawilża niezapychając to cetaphil (balsam). Ale skóra błyszczy się niemiłosiernie. Nie chcę nakładać na siebie dużo makijażu, więc próbowałam Anabell Minerals w wersji matującej, ale mnie zapycha i do tego nasila świecenie. Zależy mi na osiągnięciu efektu "zdrowej" skóry, z lekkim "glow", szukam czegoś, co nie będzie wzmagało błyszczenia skóry. Póki co bezskutecznie. Wiem, że dla kogoś mój "problem" może być śmieszny, ale przez lata nabawiłam się kompleksów, mam wrażenie, że każdy mnie ocenia przez pryzmat mojej cery. Nie wiem już, co mam zrobić, żeby było lepiej.

Wam i sobie życzę wytrwałości w dążeniu do zdrowej, pięknej cery
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg face.jpg (153,2 KB, 148 załadowań)
xmalineczkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 17:28   #429
visionAM
Zakorzenienie

Przecież nie masz ani jednej krosty i czystą buzię bez przebarwień
Nawet nie wiem co doradzić szczerze mówiąc, wg mnie wyglądasz OK, a co do przetłuszczania - może po prostu masz mieszaną albo tłustą cerę i taki już Twój urok
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 19:07   #430
Magnus123
Raczkowanie

Cytat:
Jeszcze jeden albo 2, ślub 8 czerwca więc chyba ten w piątek i koniec bo chciałabym się opalić co nie co a po kwasach to ze 4 tyg nie można. Chciałam iść na solarium i zakrywać twarz kilkoma warstwami ubrań ale przeczytałam że dla promieni UVA (tych odpowiedzialnych za przebarwienia) to żadna przeszkoda...

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------
A stanów zapalnych nie miałam tak od sierpnia.
Zawsze pozostają samoopalacze, ale efekt może być taki sobie. W razie czego nie martw się, bo jasna skóra pięknie komponuje się ze ślubną bielą Tylko jeśli komuś bladość nie pasuje, trzeba dobrać odpowiedni makijaż.

Cytat:
Napisane przez xmalineczkax Pokaż wiadomość
Oto moja cera - wymęczona niemal 10letnią walką z trądzikiem. Wulkany pojawiają się rzadko, pozostały zaskórniki w strefie T. Niestety, nadal wyglądam fatalnie. Skóra jest tłusta (błysk już po 2 h), poszarzała, pory poszerzone, wyglądam na starszą niż w rzeczywistości jestem. Jedyny krem, który mnie nawilża niezapychając to cetaphil (balsam). Ale skóra błyszczy się niemiłosiernie. Nie chcę nakładać na siebie dużo makijażu, więc próbowałam Anabell Minerals w wersji matującej, ale mnie zapycha i do tego nasila świecenie. Zależy mi na osiągnięciu efektu "zdrowej" skóry, z lekkim "glow", szukam czegoś, co nie będzie wzmagało błyszczenia skóry. Póki co bezskutecznie. Wiem, że dla kogoś mój "problem" może być śmieszny, ale przez lata nabawiłam się kompleksów, mam wrażenie, że każdy mnie ocenia przez pryzmat mojej cery. Nie wiem już, co mam zrobić, żeby było lepiej.

Szczerze? Nie mam pojęcia, na co narzekasz. Ja mam co chwilę podskórne gule, które bolą tak, że nie mogę mówić, a policzki mam jak zaorane pole i gdybym miała taką cerę, chyba umarłabym z radości.
Spróbuj może delikatnych kwasów, powinny poradzić sobie z zaskórnikami i błyszczeniem, ale musisz przy nich używać filtra i nie opalać się.
Stary 2013-04-23, 19:12   #431
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:

Wiem, że Ty to, co opisujesz uważasz osobiście za problem, ale są tu osoby, które naprawdę walczą z okropnym trądzikiem i każdy Cię spyta o co Ci chodzi. Ja nie widzę, żebyś wyglądała fatalnie
Ja np. krost już też prawie nie mam zostały przebarwienia, a Ty nawet tego nie masz. Pewnie po prostu obecnie Twoim problemem jest tłusta cera, a nie trądzik.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2013-04-23 o 19:13
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-23, 19:41   #432
xmalineczkax
Przyczajenie

Dzięki za opinie. Zdjęcie nie oddaje w pełni rzeczywistości, części niedoskonałości nie widać. Wiem, że trochę wyolbrzymiam mój problem, ale same wiecie jak to jest, kiedy wszyscy dookoła mają nieskazitelną cerę. Od razu człowiek ciągle się do nich porównuje.

Jeszcze 16miesięcy temu miałam istną "pizzę" na twarzy...
Co pomogło?
1. zmiana dermatologa - zamiast samych wysuszaczy (typu robione w aptece spirytusy) dostałam unidox, brałam go przez 1,5 miesiąca. Do tego krioterapia (raz na 2-3tyg przez 5miesięcy), punktowo duac (duac stosuję do dzisiaj)
2. syndi35 (generyk diane35) przez rok ( hormony były ok, podejrzewali nadwrażliwość receptorów na androgeny)
2. cetaphil balsam do twarzy i ciała
3. perfecta 3w1 żel, peeling, maseczka
4. żel micelarny be beauty (z biedronki)
xmalineczkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-23, 19:42   #433
visionAM
Zakorzenienie

jak dla mnie to Ty masz nieskazitelną cerę, chciałabym mieć taką... może nie jest idealna, ale wygląda zdrowo...
Stary 2013-04-23, 20:43   #434
Konto usunięte

Cytat:

Moim zdaniem masz bardzo ładną cerę rozumiem, że to wszystko może dla Ciebie problemem, ale głowa do góry, bo udało Ci się wygrać z trądzikiem i tego się trzymaj! Ja z kremów matujących najbardziej lubię Garniera - Czysta skóra - długotrwały efekt matujący. Do tej pory nie natrafiłam na lepszy, a nawet skład jak na Garniera jest super. Albo spróbuj z kremami BB, żeby nadać buzi ładniejszy "kolor". Zresztą latem się troszkę opalisz i będzie super zawsze można się posmarować podkładem. A jak nic nie działa na przetłuszczanie to trzeba sobie kupić bibułki matujące i przyzwyczaić się do ich częstego stosowania.
Stary 2013-04-24, 00:17   #435
Kasjopeja 2am
Raczkowanie

Co do kwasów - Dziewczyny, spokojnie, zanim zaczną się w to bawić, najpierw dokładnie poczytam, nie chcę zrobić sobie krzywdy
Dziś zrobiłam peeling sodowy - trzymałam równe 5 min. Trochę szczypało, ale nie podrażnił mi skóry. Zobaczymy jak będzie po nim. Myślę, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi

Spironol nie daje spektakularnych efektów Przynajmniej jeszcze nie. Skóra jakby pojaśniała, ale dalej mam gulki na policzkach (bliżej żuchwy).
I dziwne mam te wypryski - albo drobne, z samą ropą, bez tego czerwonego ogniska dookoła, albo właśnie podskórne gulki z dużą ilością płynu surowiczego.

Zamieszczacie zdjęcia, więc ja moje też zamieszczę Dwa: jedno z okresu sprzed 3 lat, kiedy stosowałam Aknenormin - dla tych, które chcą wiedzieć jakie efekty on daje. Na zdjęciu nie mam żadnego podkładu, bo wtedy nie musiałam nic stosować.
Drugie zdjęcie jest sprzed 2 m-cy - samo czoło, bo światło fatalne i się rozmazało, ale ogólny obraz będziecie miały
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg S5002444.jpg (38,9 KB, 138 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg S5008450.jpg (15,7 KB, 115 załadowań)
Kasjopeja 2am jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-24, 00:20   #436
Kasjopeja 2am
Raczkowanie

Nie mogę się napatrzeć na moją cerę na Izo
Dużo bym dała, żeby mieć taką skórę bez leków;/
Stary 2013-04-24, 00:29   #437
Lirriel
Zadomowienie

Cytat:
Wyślę Ci na pw

Przepraszam, bom trochę nie w temacie (nie nadążam z czytaniem postów), ale czy Ty nie byłaś na kuracji izotekiem i nie byłaś zadowolona z jej efektów?

A ja się męczę triacnealem. Póki co mam takie wysypy, zwłaszcza na podbródku, że mam ochotę się zastrzelić, a już miewałam fazy względnie ładnej cery... ale zawsze coś się musi spartaczyć. :< Brałam liść oliwny dwa miesiące z okładem, prawie trzy, nic mi nie dał. Póki co, zauważam że cera na pewno mi się poprawia jak przyjmuję środki wspomagające działanie wątroby, typu esseliv. Ale to tyle. Ten triacneal pewnie też mi nie pomoże, tylko pogorszy i tak już zostanie. Zaczynam łapać doła. :<

Cytat:

Ja mam taką skórę jak opisałaś... Ale za taką jak pokazałaś na zdjęciu to dałabym się pokroić, bo moja jest o wiele paskudniejsza...

Edytowane przez Lirriel
Czas edycji: 2013-04-24 o 00:31
Lirriel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 09:05   #438
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasjopeja 2am Pokaż wiadomość
Nie mogę się napatrzeć na moją cerę na Izo
Dużo bym dała, żeby mieć taką skórę bez leków;/

Cerę przy izo miałaś tak idealną jakiej nawet u beztrądzikowej osoby nie widziałam! Znam kilka osób po izotretinoinie i owszem, trądziku jako takiego nie mają, ale cera aż tak piękna nie jest.

Dla mnie szczytem marzeń jest cera jaką wkleiła xmalineczkax. Bez wyprysków i blizn.

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2013-04-24 o 09:07
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 09:32   #439
Visez
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lirriel Pokaż wiadomość
Przepraszam, bom trochę nie w temacie (nie nadążam z czytaniem postów), ale czy Ty nie byłaś na kuracji izotekiem i nie byłaś zadowolona z jej efektów?
To nie o mnie mowa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-24, 11:31   #440
Konto usunięte

Cytat:
Co do kwasów - Dziewczyny, spokojnie, zanim zaczną się w to bawić, najpierw dokładnie poczytam, nie chcę zrobić sobie krzywdy
Dziś zrobiłam peeling sodowy - trzymałam równe 5 min. Trochę szczypało, ale nie podrażnił mi skóry. Zobaczymy jak będzie po nim. Myślę, że raz na jakiś czas nie zaszkodzi

Spironol nie daje spektakularnych efektów Przynajmniej jeszcze nie. Skóra jakby pojaśniała, ale dalej mam gulki na policzkach (bliżej żuchwy).
I dziwne mam te wypryski - albo drobne, z samą ropą, bez tego czerwonego ogniska dookoła, albo właśnie podskórne gulki z dużą ilością płynu surowiczego.

Zamieszczacie zdjęcia, więc ja moje też zamieszczę Dwa: jedno z okresu sprzed 3 lat, kiedy stosowałam Aknenormin - dla tych, które chcą wiedzieć jakie efekty on daje. Na zdjęciu nie mam żadnego podkładu, bo wtedy nie musiałam nic stosować.
Drugie zdjęcie jest sprzed 2 m-cy - samo czoło, bo światło fatalne i się rozmazało, ale ogólny obraz będziecie miały
Piękna cera, ja nigdy nawet bez trądziku takiej nie miałam i mieć nie będę. Idealna jak z obrazka. Mam wrażenie, że moja skóra jest z natury niezbyt idealna. Mam nadzieję, że przez te kwasy chociaż zmarszczki mnie ominą na wiele lat.

Edytowane przez e5f8e1654645f7f709e372d7f739a8569d1c32e2
Czas edycji: 2013-04-24 o 11:33
Stary 2013-04-24, 12:51   #441
Magnus123
Raczkowanie

Dziewczyny, a jakich filtrów używacie? Już dawno miałam coś kupić, ale nie wiem, co Nie znoszę filtrowania.
Stary 2013-04-24, 15:13   #442
Kasjopeja 2am
Raczkowanie

Cytat:

Cerę przy izo miałaś tak idealną jakiej nawet u beztrądzikowej osoby nie widziałam! Znam kilka osób po izotretinoinie i owszem, trądziku jako takiego nie mają, ale cera aż tak piękna nie jest.

Dla mnie szczytem marzeń jest cera jaką wkleiła xmalineczkax. Bez wyprysków i blizn.
Miałam taką cerę, że sąsiedzi mnie nie poznawali
A znajomi byli pewni, że zrobiłam sobie jakąś operację plastyczną;p (bo przez to, że zniknęły nierówności i cera bardzo pojaśniała, moja twarz nabrała zupełnie innego wyrazu).
Powiem tak - to był czas jak z kosmosu. Miałam trądzik od 14 rż, a Izo dostałam mając 24 lata. I w ty wieku po raz pierwszy poczułam co to znaczy mieć "skórę". Więc możecie sobie wyobrazić rozpacz jaka mnie ogarnęła po nawrocie;/ Gdybym miała poprawę, ale nie tak spektakularną, pewnie by mnie to tak nie zabolało.
Generalnie na Izo moja skóra wygląda właśnie tak. Jest alabastrowa. Ale ile można się faszerować chemią;/ Poza tym chciałabym mieć dzieci, nie wiem czy to jakoś nie zostaje w organizmie, czy nie wpłynie potem na rozwój płodu. Lekarze mówią, że nie, ale sokoro nie potrafią mnie wyleczyć, to ciężko mi uwierzyć w ich słowa.

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ----------

[1=e5f8e1654645f7f709e372d 7f739a8569d1c32e2;4046752 0]Piękna cera, ja nigdy nawet bez trądziku takiej nie miałam i mieć nie będę. Idealna jak z obrazka. Mam wrażenie, że moja skóra jest z natury niezbyt idealna. Mam nadzieję, że przez te kwasy chociaż zmarszczki mnie ominą na wiele lat.[/QUOTE]

A teraz jak z Krajobrazu po bitwie;p
Ja miałam taką skórą do okresu dojrzewania. Potem coś się poprzestawiało i rzuciło mi na twarz.
Stary 2013-04-24, 23:27   #443
Lirriel
Zadomowienie

Cytat:
To nie o mnie mowa
Ups. Przepraszam, naprawdę się totalnie pogubiłam.

Właśnie dzisiaj sobie odebrałam duże opakowanie czegoś takiego:
http://allegro.pl/tonymoly-dual-effe...173347860.html - wykorzystałam sześć próbek, każda starczyła mi na kilka użyć i powiem Wam, że ten specyfik poprawił mi stan cery (dopóki próbki się nie skończyły... :<). Ma taką żelową konsystencję, trochę jak silikonowa baza (nie mam pojęcia czy ma silikony w składzie, może mieć), ma się tego używać dwa-trzy razy w tygodniu, ale nawet codzienne używanie mi nie zaszkodziło... zobaczymy jak będzie dalej. Ale póki co to najlepszy azjatycki kosmetyk na jaki wpadłam.
Stary 2013-04-25, 07:00   #444
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
A znajomi byli pewni, że zrobiłam sobie jakąś operację plastyczną;p (bo przez to, że zniknęły nierówności i cera bardzo pojaśniała, moja twarz nabrała zupełnie innego wyrazu).
Możesz przypomnieć po jakim czasie od pojawienia się trądziku rozpoczęłaś kurację izo? Miałaś jakieś większe przebarwienia czy blizny? Bo patrząc na zdjęcie to trudno uwierzyć. Jeśli tak, to naprawdę zniknęły "samoistnie"?
Stary 2013-04-25, 07:09   #445
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lirriel Pokaż wiadomość
Ups. Przepraszam, naprawdę się totalnie pogubiłam.

Właśnie dzisiaj sobie odebrałam duże opakowanie czegoś takiego:
http://allegro.pl/tonymoly-dual-effe...173347860.html - wykorzystałam sześć próbek, każda starczyła mi na kilka użyć i powiem Wam, że ten specyfik poprawił mi stan cery (dopóki próbki się nie skończyły... :<). Ma taką żelową konsystencję, trochę jak silikonowa baza (nie mam pojęcia czy ma silikony w składzie, może mieć), ma się tego używać dwa-trzy razy w tygodniu, ale nawet codzienne używanie mi nie zaszkodziło... zobaczymy jak będzie dalej. Ale póki co to najlepszy azjatycki kosmetyk na jaki wpadłam.
a co konkretnie ten krem robił?
Stary 2013-04-25, 09:34   #446
Kasjopeja 2am
Raczkowanie

Cytat:
Możesz przypomnieć po jakim czasie od pojawienia się trądziku rozpoczęłaś kurację izo? Miałaś jakieś większe przebarwienia czy blizny? Bo patrząc na zdjęcie to trudno uwierzyć. Jeśli tak, to naprawdę zniknęły "samoistnie"?
Trądzik pojawił mi się w wieku dojrzewania. Nie pamiętam dokładnie ile miałam lat, ale chyba 14.
Kurację Aknenrominem rozpoczęłam mając 23-24 lata, bo dopiero wtedy o tym leku usłyszałam. Wcześniej byłam leczona maściami zew. (państwowa służba zdrowia).
Mój trądzik był specyficzny. Zawsze miałam usianą pryszczami twarz - całą, nie jakieś tam literki T czy U. Ale nie były to wielkie gule, takie jakie mają niektórzy. Moja koleżanka mające taki właśnie trądzik, wyleczyła go całkowicie Izotekiem, ale zostały jej blizny - takie wgłębienia. Ja nigdy nie miałam blizn - miałam non stop syfy, ale chyba nie takie głębokie jak w przypadku trądziku pozostawiajacego blizny (choć przyznaję bez bicia, że wyciskałam).
Oprócz trądziku moja skóra była strasznie poszarzała, nierówna, jak to kiedyś określiła moja "koleżanka" wyglądała jak "placek z kruszonką" ;/
I możecie nie wierzyć, ale po 10 latach trądziku, 2 tygodnie po rozpoczęciu brania Aknenorminu, moja skóra zaczęła tak wyglądać. W trakcie kuracji stosowałam tylko żel Nuno do mycia i krem Nivea soft do nawilżania + kremy przeciwsłoneczne z wysokim filtrem w lato.

2 tyg. po zakończeniu kuracji wszystko wróciło. Wiec pół roku później rozpoczęłam drugą, rozpisaną na 2,5 roku. Znów trądzik wrócił, więc miałam kolejną.
Nowy dermatolog (ten od Spironolu) powiedział, że taka może być natura mojej skóry i jeśli ta kuracja nie pomoże, to zawsze mogę wrócić do Izo. I chyba to mnie czeka.
Stary 2013-04-25, 10:50   #447
--Olka--
Zakorzenienie

Wierzę, oczywiście, ale powiem ci, że pierwszy raz słyszę o takim przypadku jak twój. Trądzik niepozostawiający dużych blizn się zdarza (niestety nie u mnie), ale tak szybka poprawa na izo i tak szybki nawrót - jakiś kosmos. 3 podejście do izo? Trudna decyzja. Druga kuracja też wyglądała tak jak pierwsza? Mhm... A może spróbuj brać jakieś większe dawki witaminy A (ponad "normalne" dawki, ale nie jakieś ogromne)?
Stary 2013-04-25, 12:41   #448
GhostInTheFog
Zadomowienie

GG do GhostInTheFog

Cytat:
Wierzę, oczywiście, ale powiem ci, że pierwszy raz słyszę o takim przypadku jak twój. Trądzik niepozostawiający dużych blizn się zdarza (niestety nie u mnie), ale tak szybka poprawa na izo i tak szybki nawrót - jakiś kosmos. 3 podejście do izo? Trudna decyzja. Druga kuracja też wyglądała tak jak pierwsza? Mhm... A może spróbuj brać jakieś większe dawki witaminy A (ponad "normalne" dawki, ale nie jakieś ogromne)?
Moze i ja się wypowiem, bo miałam identycznie jak Kasjopeja.

Trądzik mam od 13 roku życia i ani jednej blizny. Już po miesiacu kuracji Izo moja skóra wyglądała właśnie tak jak u niej - czysto i pięknie. Z tym, ze u mnie nawrót po 1 kuracji był po 2 miesiącach, po 2giej, po ponad roku. A no i warto zanaczyć, ze wracało już nieco mniej nasilone.

Edytowane przez GhostInTheFog
Czas edycji: 2013-04-25 o 12:42
GhostInTheFog jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 15:16   #449
Lirriel
Zadomowienie

Cytat:
a co konkretnie ten krem robił?
Z opisu aukcji:
Dla skóry z przebarwieniami.
Dla osób z widocznymi oznakami starzenia.
Do skóry poszarzałej, mało elastycznej i potrzebującej odżywienia.

Intensywna maseczka na noc o podwójnym działaniu - zawartość adenozyny pomaga w zwalczaniu zmarszczek i pobudza produkcję kolagenu. Arbutyna działa rozjaśniająco na wszelkie przebarwienia . Maseczka poprawia kondycję skóry, która boryka się z problemem ziemistego, matowego kolorytu, utratą jędrności i zmęczeniem. Zawarty w maseczce wyciąg z owoców granatu działa odżywczo ,dostarcza antyoksydantów i ma właściwości ,które wiążą wewnątrz skóry substancje odżywcza i nawilżające.
Sprawia, że cera przez noc odzyskuje promienny i zdrowy wygląd.

U mnie szybciej goją się zmiany, skóra się wygładza i następuje znaczne złagodzenie stanu zapalnego. Nie widzę działania na zmarszczki (mam pod oczami mimiczne, dość pogłębione przez stres), ale używałam go dotąd jakieś dwa tygodnie, więc to się okaże. A co do działania wybielającego, to mi się objawia jako łagodzący zaczerwienienia. A, i często rano po wstaniu mam efekt brzydkiej, zmęczonej skóry, ale nie po tej maseczce. Tutaj po prostu z dnia na dzień widzę poprawę.
ALE - nie twierdzę, że jest to cud-kosmetyk, po prostu mi służy. Komuś może nie posłużyć i na przykład zapchać, zwłaszcza jeśli skóra nie lubi się z żelowymi (prawdopodobnie silikonowymi w tym wypadku, chociaż nie zostaje mi pod palcami taka suchość po wmasowaniu, charakterystyczna u mnie dla silikonowych produktów - dlatego nie potrafię tym razem ocenić) konsystencjami...
Stary 2013-04-26, 18:49   #450
jestemann
Rozeznanie

Cytat:
Przecież nie masz ani jednej krosty i czystą buzię bez przebarwień
Nawet nie wiem co doradzić szczerze mówiąc, wg mnie wyglądasz OK, a co do przetłuszczania - może po prostu masz mieszaną albo tłustą cerę i taki już Twój urok
Zgadzam się w 100%! Także głowa do gory, bo Twoja buzia wygląda naprawdę OK!

Nowa torebka MICHAEL KORS ISADORE BLACK szuka domu
jestemann jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości