|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 15 części naszego wątku ?? | |||
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.15 |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.15 - Pierwsze maluszki na świecie już mamy |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.15 - Witamy na świecie pierwsze maluszki |
|
0 | 0% |
| Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013, cz.15 - Czas zacząć rozpakowywanie |
|
0 | 0% |
| Pięć maluszków na świecie już mamy, na kolejne niecierpliwie czekamy. V-VI 2013 cz.15 |
|
3 | 5,36% |
| Czas leci jak szalony, niedługo nasz poród upragniony. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.15 |
|
0 | 0% |
| Przed porodem stracha mamy, ale dzielnie się wspieramy. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
2 | 3,57% |
| Kolejnych porodów nadchodzi czas co cieszy ale i przeraża nas! Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
0 | 0% |
| Do dnia porodu już całkiem blisko ale jesteśmy gotowe na wszystko. V-VI 2013 cz.15 |
|
1 | 1,79% |
| Wielkie brzuszki już widać z dala, lecz jeszcze nie chcemy iść do szpitala. V-VI 2013 |
|
1 | 1,79% |
| Część maluszków już jest z nami, na resztę niecierpliwie czekamy! V-VI 2013 cz.15 |
|
7 | 12,50% |
| Obniżone nasze brzuchy, bo już wychodzą z nich maluchy. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
0 | 0% |
| Obniżają nam się brzuszki - chcą wychodzić z nich maluszki! MAJ-CZERWIEC 2013 cz.15 |
|
8 | 14,29% |
| Mamy już pierwsze maluszki, reszta nisko nosi brzuszki. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
5 | 8,93% |
| Mamy pierwsze maluszki, reszta już rozchyla nóżki. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
2 | 3,57% |
| Sexi orki maluchy witają, okładów z samca nie zaprzestają. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
7 | 12,50% |
| Wkrótce wyzionę ducha, jak nie wyjdziesz z mego brzucha. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
15 | 26,79% |
| Szamańśkie metody stosujemy, maluchy przywołać chcemy. Mamy V-VI 2013 cz.15 |
|
2 | 3,57% |
| Regularnie się myjemy, do porodów szykujemy. Mamy MAJ-CZERWIEC 2013 cz.15 |
|
3 | 5,36% |
| Głosujący: 56. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zima przestała nas maltretować - chyba czas się rozpakować! Mamy V-VI 2013 cz.1
Cytat:
![]() Cytat:
za 32tc
|
|
#3722 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zima przestała nas maltretować - chyba czas się rozpakować! Mamy V-VI 2013 cz.1
Cytat:
|
|
#3723 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() aa to musiałam nie doczytać o tych 10 tygodniach też nie wiem czy to dużo czy mało Cytat:
Cytat:
---- byłam w sklepie i dopiero zupkę wstawiłam zjadłam sobie rożka lion na pierwszy deser a na drugi mam truskawki z jogurtem naturalnym miała być śmietana ale wybrałam zdrowszą wersję bo na kolację smażę małżowi placki ziemniaczane i sama też się skuszę
|
|||
|
|
|
#3724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W koncu kupilismy prysznic z dużym brodzikiem - 120 cm.. No i ja mam taką mini mini wanne a mój tz prysnic.. większej niestety się nie dalo wstawić bo bym pralki nie wstawiła.. ale lepsze to niż nic ![]() --- o widze ze dalej tematy jedzeniowe.. botwinki też nie lubie.. blech... ani ziemniaczków z koperkiem.. blech blech.. w ogóle nienawidze koperku!! obrzydlistwo! |
|
|
|
|
#3725 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3726 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Julka ma czkawkę Dziś już chyba trzeci raz Podejrzewam, że jej nie lubi, bo zawsze się wierci i kopie
|
|
#3727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3728 |
|
Zakorzenienie
|
Relacja z warsztatów jak rodzić? (czy siakoś tak)
Ogólnie tak jak Ash napisała były 2 wykłady zamiast 3, bo Pani doktor która miała opowiadać o porodzie w szpitalu też w ciąży i coś się jej stało, zę musiala jechać do lekarza i odwołać wykład.. 1. Poród w domu. Tak na szybko, bo to chyba tylko dla większości ciekawostka.. Ogólnie położna mówiła o tym, a) kto może rodzic w domu -Trzeba mieć dobre wyniki zarówno ogólno zdrowotne - czyli odpadają wszelkie dolegliwosci typu chore serce, cukrzyca, jakies przewlekłe choroby. -Trzeba mieć 100 % zdrową ciążę, czyli odpadają cukrzyce, cholestazy, złe wyniki czegokolwiek.. lista była strasznie długa.. -Trzeba chcieś rodzic w domu -Trzeba mieszkać w odpowiednim województwie.. Tylko w kilku jest dostępna położna, która takiego porodu udzieli - w mazowieckim jest np. 7 położnych, w wielkopolskim -4,a w pozostałych to tak po 1-2..W tym np. lubelskiego juz nie bylo w ogóle.... b) co jest potrzebne do porodu w domu w zasadzie nic.. bieżąca woda i temperatura 18-25 st...Położne przywożą cały sprzęt - siedzisko do rodzenia, mogą przywiść basen, leki, zastrzyki, sprzęt do reanimacji, sprzęt do badania tętna itp.. Taką małą sale porodową oprócz znieczulenia zewnątrzoponowego i sprzętu do cesarki.. c) kto może odbierać podorody w domu. Ogólnie położne z dużym doświadczeniem, które znają bardzo dobrze porody szpitalne.. Jest taka organizacja zrzeszajaca te położne i one w ramach tej organizacji się organizują Mają umowę ze szpitalem, załatwiają odpowiednie papiery po porodzie, te same co wystawia szpital itp.d)coś idzie nie tak.. ogolnie, taki poród w domu jest dosyć bezpieczny bo kwalifikują się do niego tylko super zdrowe kobiety z super zdrową ciążą.. Nie ma wywolywania porodu w żaden sposób, więc tym bardziej nie ma zagrożenia na utratę tętna itp dziecka bo te wcześniejsze wywoływania często takie zachowanie wywołują..(masło maślane:P) Jeżeli chodzi o transfery do szpitala, to jak sie zaczyna poród to połozna dzwoni do szpitala ze jest poród w domu i ze mają w razie "w" miec miejsce itp.. Jak cokolwiek się złego dzieje to jadą do szpitala. Ogoleni w przeciagu 5 lat takich transferów było 15%, w tym ok. 90% zakonczyło się porodem naturalnym.. Pojechali do szpitala w razie w.. No i tak statystycznie to w przeciagu 5 lat chyba było 540 porodów w domu.. także maluśko ![]() e) po co rodzić w domu tu bylo pierdu pierdu ze można wybrać pozycję, ze w swoim otoczeniu, ze swoje bakterie itp.. Było też o tym, zeby poinformować sąsiadów o takim porodzie i najlepiej wywieźć gdzieś starsze dzieci, albo załatwić nad nimi opiekę.. 2. Poród lotosowy.. Dla mnie trochę higieniczny hardcore..Osoby o słabych nerwach nie czytajcie!!! Trzeba wyznawać odpowiednią filozofię, żeby takie rzeczy kręciły ![]() O so chodzi.. Rodzi się dzieciaczek i nie odcina się pępowiny.. Zamiast tego łożysko wkłada się na durszlak, czeka aż mu wypłynie żel kogos- kogos i potem na tym durszlaku trzyma aż pępowina nie obeschnie i nie odpadnie od dzieciaczka..A w zasadzie często się zdarza, że dzieciaczek sam sobie ją odrywa.. U Pani która to opowiadala u jednego dziecka trwało to 3 dni, u drugiego 5 dni zanim sobie ją sobie samo oderwało.. tak tak hardcore.... Ogólnie po co taki poród i jakie korzyści..Tu właśnie potrzebna jest filozofia.. Osoba która zapoczątkowała takie porody widziała energię wokół ludzi i już dokładnie nie wiem ale widzała jakąś złą energię przy odciętych pępowinach i łożyskach (?) i doszla do wniosku, że trzeba tego nie odcinac. W międzyczasie szukała po co się odcina itp i w zasadzie okazało się, że się odcina bo to taki zabieg higieniczny.. Znalazła też ze u szympansów się nie odcina tylko właśnie czeka.. Ale ja uważam, że można powiedzieć, ze niektóre ssaki (np. koty) oblizują sobie wargi sromowe, potem wypada im maly ze srodka, rozrywają wody płodowe, potem przegryzają pępowine i zrzerają wszystko dookoła... Co nie znaczy, że homo sapiens też powinien tak robić.. A i były pytania co się robi potem z takim łożyskiem.. I Pani stwierdziła, ze nie po to się rodzi lotosowo, żeby łożysko wywalić na śmietnik.. Zreszta chyba nie można bo to odpad medyczny.. W każdym badx razie można zakopać pod ulubionym drzewem.. Pani akurat ma je w domu.. Jedyne co, to ważne w tym wszystkich jest to, by robić tak jak się uważa.. I żeby to kobiecie rodzącej bylo najlepiej, zgodnie z jej filozofią i poczuciem bezpieczenstwa.. Jeżeli czuje się najbezpieczniej w domu wśrod bliskich i uważa, ze coś daje dziecku jak obok leży łożysko to niech tak robi.. jak najlepiej jej w szpitalu pod opieką lekarzy to żeby rodziła w szpitalu.. a zeby nikt ją na nic nie namawiał czego ona by nie chciała i z czym by się źle czuła.. A i to co warto bylo wynieść z warsztatów to to co pisała już Ash.. Dzieciaczek jak się rodzi to ma kilka organów nie używanych i nieukrwionych w organizmie- ukl. oddechowy, wydalniczy, może trawienny(?) nie pamiętam.. I krew ktora jest w pępowinie i łożysku przydaje mu sie zaraz po porodzie by uruchomić te organy.. Jest ona dotleniona wiec na starcie ma łatwiej.. Jeżeli odetniemy pępowine zaraz jak jeszcze tętni to musi sobie poradzic z iloscią krwi która ma, czyli od porodu jest już lekko oslabiony.. No i tyle.. |
|
|
|
#3729 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Obfociłam część rzeczy, które podostawałam, żebym wiedziała co jest od kogo i mi kręgosłup wysiada. Chwila odpoczynku. Nie wiem już jak te cichy segregować. Muszę zmienić koncepcję i zrobić kolejną segregację i zostawić tylko te do 3 m-cy. ![]() Zgłodniałam... |
|
|
|
|
#3730 |
|
Wtajemniczenie
|
Cudne, naturalne, wiosenne i radosne
|
#3731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja tam widzę plus... teraz chociaż wiem co to poród lotosowy. Dla mnie totalny kosmos. ![]() Co do tętnienia pępowiny, dziękuję za wyjaśnienie. |
|
|
|
|
#3732 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
na plaski wpadaj, zapraszam ale to koło 20 Marchewka dziękujemy za relację |
||
|
|
|
#3733 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:05 ---------- Poprzedni post napisano o 17:03 ---------- Cytat:
|
|
#3734 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najgorsze jest to, że rozmiar rozmiarowi nierówny, a ciężko mi na oko ocenić czy coś jest maluśkie czy wielkie. ![]() Pytanie do dziewczyn, co zamawiały paczkę u sprzedawcy rp_77. Z jakiej firmy kurierskiej mam wypatrywać kuriera?
|
|
|
|
|
#3735 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie wiem, że pomaga na brzuszek, ale ja chyba tego pic nie muszę?? Bo ja mam odruch wymiotny jak czuje zapach koperku.. serio.. nawet jak sobie gdzies na polu rośnie to nie mogę..
|
|
|
|
#3736 |
|
siedzę i myślę
|
aaa zakochałam się w tej sukience http://www.hm.com/pl/product/09315?article=09315-A
|
#3737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A wiecie, ze nie chciał u mnie pójśc na zakupy poza allegro?? Powiedział, zę ceny promocyjne i nie może już taniej sprzedać.. Zakupy tak za 240 zł.. |
|
|
|
|
#3738 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
4 szuflady (w tym jedna na kosmetyki, więc na ciuszki zostają 3) o szerokości.... 70cm, głębokość ze 40? No rozmiary są popaprane ja przykładałam ciuchy te bez metek do tych z metkami i na oko segregowałam ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3740 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a śniadanie mistrzowskie, muszę sobie zamówić o szefa kuchni na weekend ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
trukawki z bitą śmietaną ![]() Cytat:
może jest szansa naprawy?
|
|
#3741 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dokładnie tak bo skoro dzieciątko może mieć problemy po tym co jemy (smażone, ciężkie) to tak samo tym co jemy można mu pomóc tak na chłopski rozum ![]() ja na szczęście uwielbiam koperek, zwłaszcza z ziemniakami (a ziemniaki zakazane chyba nie są?) do tego jajko, pierś albo ryba i mamy super obiad ![]() albo pyszna zupa koperkowa
|
|
|
|
|
#3742 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zastanawiam się jak ja rozwiązałam test gimnazjalny z matematyki... Oglądam ten dzisiejszy (?) i nie wiem czy bym nazbierała kilka punktów. Chyba, że bym postrzelała i trafiła. ![]() Ejjjjjjjjjj... wyobraźcie sobie, że o 12 czy 1 nocy zamówiłam ten materac z przewijakiem i właśnie pan mi go przywiózł. Idę obczaić. |
|
|
|
|
#3743 |
|
siedzę i myślę
|
Na ślub kościelny
![]() Te są fajne i tanie http://www.hm.com/pl/product/11610?a...rticle=11610-D niech Antoś wychodzi, bo chce na zakupy
|
#3744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3745 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() zbieram się do biblioteki i na krótki spacer
|
|
#3746 |
|
Zakorzenienie
|
zalozylam stanik-pdarl sie na dwie czesci=brak stanika i rozpaciany makijaz jak panda
zalozylam bluzke, dzem z blatu starlm,czerwony na bezowa bluzke |
|
|
|
#3747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale też bym sie na jakie zakupy wybrala ![]() A w ogole kopia Mysi dalej chodzi ze mną na gimnastykę, więc na pewno są dwie ta od szpitala u Aaś i ta z gimnastyki .. Ponoć jest w 40 tc.. ale zupełnie nie widać..
|
|
|
|
|
#3748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajne
|
|
|
|
|
#3749 | |
|
siedzę i myślę
|
Cywilny już miałam, a kościelnego jeszcze nie
![]() No właśnie, przydałoby się obmacać i zmierzyć, a przy obecnej figurce to raczej niemożliwe, pewnie dupę byłoby mi widać ![]() Cytat:
|
|
#3750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że Tobie ten fason pasuje idealnie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.

, ale głowa go rano bolała
Wszyscy wyszli najedzeni i zadowoleni
Widziałam zdjęcia szkrabów i są śliczne. Vil Twój Przemek też
Ale dzień fajnie zleciał.

chyba przez nietypowy wymiar czyli 95x65, te 120x 60 są tańsze, tak samo jest z prześcieradłami
miała być śmietana ale wybrałam zdrowszą wersję bo na kolację smażę małżowi placki ziemniaczane i sama też się skuszę

Muszę zmienić koncepcję i zrobić kolejną segregację i zostawić tylko te do 3 m-cy. 

może jest szansa naprawy?