|
|||||||
| Notka |
|
| Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Dyskusje luźne i bardziej spięte ;) o ćwiczeniach i diecie :D
Witam, mam pytanie z kategorii "Ryby"
![]() Czy śledzie są pożywne? Na sfd odradzają te kupne w oleju (bo olej może być kiepskiej jakości), tak samo ktoś wspomniał, że kupne w occie mogą niwelować tłuszcze zawarte w rybie. Prawda? Mit? Ja lubię kawałki śledzia (z octu) z jogurtem greckim, papryką i przyprawami. Czy to jest dobry posiłek? Dziękuję za odpowiedź
|
#3242 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kupuje swieżego sledzia i na parze robię
|
|
#3243 |
|
Rzabbocop
|
Śledzie są bogate w omega3
Olej z ryb nie jest najlepszy, zwykle jest to olej słonecznikowy ale bez przesady silnikowy to nie jest, jak dobrze odsączysz to powinno być ok. |
|
|
|
#3244 |
|
Zadomowienie
|
No to świetnie
Nie przepadam za rybami, za wyjątkiem śledzi, które mogę jeść bez opamiętania! Lubię jeszcze makrelę wędzoną, ale już tutaj wyczytałam, że jest polecana (3 razy w tygodniu można?).
|
#3245 |
|
Rzabbocop
|
można
ja już nie mogę się doczekać kiedy małż znowu nałapie i uwędzi makrelki
|
|
|
|
#3246 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3247 |
|
Zakorzenienie
|
dobrze jest cwiczyc w domu przeklinać można
|
|
#3248 |
|
Rozeznanie
|
To jeszcze raz:
Rozgrzewka ok. 10 minut, wymachy ramionami itp. i rowerek. I SERIA 1. Przysiad klasyczny 2. Rozpiętki w siadzie na maszynie (1 obciążnik, nie wiem, ile waży) 3. Ściąganie drążka wyciągu górnego w siadzie do klatki (3 obciążniki) 4. Wyciskanie sztangielek stojąc 3kg 5. Uginanie ramion ze sztangielkami 3kg 6. Uginanie francuskie sztangielek stojąc 2kg -Skłony boczne ze sztangielką 4kg II SERIA 1. Przysiad klasyczny 2. Rozpiętki w siadzie na maszynie -Spięcia brzucha 3. Ściąganie drążka wyciągu górnego w siadzie do klatki 4. Wyciskanie sztangielek stojąc 3kg 5. Uginanie ramion ze sztangielkami 3kg 6. Uginanie francuskie sztangielek stojąc 2kg -Skłony boczne ze sztangielką 4kg -Spięcia brzucha Koniec: Rozciąganie Teraz wygląda to przejrzyściej? Przysiad bez obciążenia, bo skupiałam się na jego prawidłowym wykonaniu, ale następnym razem chyba coś wezmę. Jak sprawa ma się z drętwieniem rąk? "Przeczekać" to i po prostu robić, aż będę dawała normalnie radę? Trixxi: Właśnie pytam, bo nie wiem, jakie są zasady zakładania dzienników A na co dzień nie jem świństw, chodziło mi bardziej o odmierzanie ilości. W każdym razie to już nie ważne, bo na razie chyba jeszcze pozostanę tutaj, jako że nie mogę się zdecydować
|
|
|
|
#3249 |
|
Zakorzenienie
|
spac mi się chce a interwały w planach
|
|
#3250 | |
|
Wtajemniczenie
|
W temacie ryb jeszcze - co z takim polskimi rybami rzecznymi typu sum, płoć, itp. U mnie w sezonie sporo tego jest, ale spotkałam się z opinią, że nie są najlepsze. I teraz nie wiem czy można jeść bez obaw, czy raczej okazjonalnie
![]() Cytat:
możesz też po prostu pisać po przecinku tą drugą serię, np. 2. Rozpiętki w siadzie - 1 obc, 1 obc.A i dowiedz się ile ma taki obciążnik z maszyny ![]() Co do tych ćwiczeń na brzuch to założenie było takie, że robisz obie serie siłowego najpierw i dopiero potem robisz ten zestaw na brzuch 2-3 obwody (zależy, jak dasz radę). Czyli nie wciskasz tych ćwiczeń pomiędzy te siłowe. Ale to drętwienie jest, czy po prostu drżą Ci mięśnie, bolą, itp. i czujesz, że więcej nie dasz rady ?
|
|
|
#3251 |
|
Rzabbocop
|
Ryby słodkowodne, to zależy od czystości wody. Generalnie są ok jako źródło białka ale już omega 3 nie zawierają.
Drętwienie może być spowodowane różnymi czynnikami, stawiam na to że masz lekką dyskopatę albo krzywy kręgosłup na odcinku pomiędzy łopatkami albo też za bardzo spinasz mięśnie w tym miejscu i jest lekki ucisk na nerw |
|
|
|
#3252 |
|
Rozeznanie
|
Ok, ale wypisałam po kolei właśnie ze względu na to, że pomiędzy były te na brzuch. Następnym razem zrobię je na koniec
Akurat niestety jutro nie będę miała kogo o to spytać, ale popatrzę dokładniej, czy nie jest na nich napisane (choć nie mogłam wcześniej tego znaleźć ).Nie pamiętam dokładnie - jutro się przekonam - ale w sumie bardziej bolą niż drętwieją i czuję, że nie dam rady (jednak zrobiłam lecz chyba już bardziej niepoprawnie technicznie).
|
|
|
|
#3253 |
|
Zakorzenienie
|
A wiecie może czy ryby słodkowodne jakieś dobre sa wędzone???
Rzabba-a jak się wędzi ryby-tzn jak długo?Wcześniej jakos sie je przygotowuje do takiego wędzenia?
|
#3254 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3255 |
|
Rzabbocop
|
Muszę małża zapytać ale
![]() tu coś jest http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wed...y-wedzenia-ryb ale wydaje mi się, że makrelki małż wędził kilkadziesiąt minut A jeśli chodzi o przygotowanie to chyba tylko soliliśmy i odrobina pieprzy ziołowego i czosnku |
|
|
|
#3256 |
|
Zakorzenienie
|
bardziej mi chodzi o jakiegos wędzonego karpia
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2013-04-24 o 19:15 |
|
|
|
#3257 |
|
Rzabbocop
|
|
|
|
|
#3258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Boże jak ja tęsknie za siłownią. Uzależniłam się od żelastwa ![]() Choć zastanawiam się czy od czerwca by nie zacząć spokojnie. Bo ostatnio mam dużo siłowego na placu zabaw z córką i daje radę, nic nie pobolewa
|
|
|
|
|
#3259 |
|
Wtajemniczenie
|
zastanawia mnie pare kwestii zywieniowych...
1) jezeli robie napoj z niezmielonych ziaren siemienia lnianego (z dwoch lyzek) i pozniej z tego wychodzi mi szklanka glutowatego napoju to jak liczyc jego kcal i zawartosc przede wszystkim tluszczu? 2) jezeli preparat z omega 3 zawiera zalozmy 1000mg kwasow tluszczowych lacznie to jak to wliczac jako podaz tluszczow do swojego dziennika? jako 1g tluszczu? po prostu? ![]()
|
#3260 |
|
Rzabbocop
|
Omega 3 nie wliczasz do miski
Znajdź sobie jakie wartości ma siemię i od tego policz |
|
|
|
#3261 |
|
Zadomowienie
|
Rzabba dzięki za linka
![]() tylko nadal nie wiem co z tym karpiem poza tym, że jest pyszny ![]() i zdziwiło mnie trochę, że karp zaliczany jest do średnio tłustych ryb sprawia wrażenie dużo tłustszego niż łosoś czy śledź...
|
|
|
|
#3262 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja uwielbiam suma
![]() Karpia też lubię, ale nie za często
|
|
#3263 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tutaj sa podane wartosci dla 100 g ZIAREN: Wartość energetyczna w 100 g: 513,00 kcal Białko w 100 g: 19,80 g Węglowodany w 100 g: 1,00 g Tłuszcz w 100 g: 41,90 g rozumiem, ze mam policzyc ile ziaren wsypuje i dzieki temu otrzymam wartosc kaloryczna napoju? (ziarna odcedzam)
|
|
#3264 |
|
Rzabbocop
|
Jak odcedzasz to nic nie licz
|
|
|
|
#3265 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#3267 |
|
Zakorzenienie
|
A nie jest tak,że niezmielone siemię jest bardziej wartościowe??Że lepiej jest rozgryzać?
|
#3268 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc próbuje opisać jeszcze raz, według mojego atlasu: 1. MC ze sztangielkami tak: KLIK 3X10 2. przysiady ze sztangą przysiad.jpg na razie robiłam z samym gryfem (10kg) 3x10 3. naprzemienne zginanie ramion ze stangielkami z obrotem nadgarstka i uniesieniem łokci 4. wyciskanie sztangielek na ławce siedząc 5. zginanie przedramion ze sztangą na przyrządzie "larry scott" 6. naprzemienne prostowanie przedramion w pionie ze sztangielkami 7.podciąganie sztangielki w klęku podpartym na ławeczce 8. wyciskanie sztangi zza karku (ale też sam gryf 10kg) 9 unoszenie ramion w bok ze sztangielkami 10. unoszenie tułowia z opadu na ławeczce to chyba tyle(na siłowni ćwiczyłam hantlami metalowymi 1=3kg wszystko robię 3x10 ale nie w takiej kolejności, tu tylko wypisałam ćwiczenia jakie robię, Tylko teraz trochę lipa jest z tą siłownią, bo to albo mi nie pasuje, albo mojemu chłopakowi , albo zajęte i się wkurzyłam i nie będziemy tam tak często bywać, ale mam nadzieję że minimum dwa razy w tygodniu. ALE... w domu mam od dziś takie : klik tam jest takie obciążenie 2x2kg i 4x1kg + gryg 1 czyli jedna hantla: 9kg i mam dwie takie więc ja bym prosiła o pomoc w ułożeniu jakiegoś planu, a w sumie dwóch jednego na siłowni z tym sprzętem a jednego w domu z tymi hantlami czy kolejność ma duże znaczenie czy ja sobię mogę ćwiczyć na tym co akurat jest wolne, zwykle zaczynam od dużych mięśni czyli przysiady i mc a potem bawię się małymi mięśniami czytając te ćwiczenia i widząc jaki mam sprzęt na tej siłce można robić więcej innych ćwiczeń, ale chyba nie ograniam jak sie za to zabrać
|
|
#3269 |
|
Raczkowanie
|
Najlepiej, gdy jest zmielone tuż przed spożyciem. Zmielone dużo wcześniej traci na wartości.
Edytowane przez wooow12 Czas edycji: 2013-04-24 o 22:37 |
|
|
|
#3270 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą jak jem to i tak niezmielone,nie chciałoby mi sie tracić czasu,żeby w młynku ręcznym zmielić łyzke czy półtorej siemienia
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.

).

poza tym, że jest pyszny