|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#541 |
|
Zakorzeniona
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Naprawdę jest ktoś, kto bierze 10-15 zł za godzinę korepetycji? Ja jako studentka brałam zawsze 35 zł, nie wyobrażam sobie kompletnie tak niskiej stawki. Ale fakt, że to psuje rynek, tak samo jest z tłumaczeniami, kiedy ktoś weźmie 10 zł za stronę.
|
|
|
|
#542 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czyli co, mam jej oddać swoją wypłatę i jeszcze zarejestrować w zusie? dając ogłoszenie do internetu napisałam od razu ile jestem w stanie płacić , po jednym dniu zgłosiło sie ok 20 chętnych. I myślę, że moja opiekunka mając swój zasiłek (ok 600 zł?) plus moje 300- 500 (zależy jaki miesiąc - ile dni pracuje , bo to jest różnie) nie wychodzi tak źle , siedząc na kanapie , pijąc sobie kawke, gdy moje dziecko same się sobą zajmuje. ogląda bajki, odrabia lekcje itp. Nie ma mowy o żadnym układaniu w szafkach , sprzątaniu, nawet szklanki po kawie nie umyje po sobie , tylko ja to robię po powrocie z pracy, więc...
|
|
|
|
|
#543 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Aczkolwiek kojarzy mi się gościu jeden przysiegły, który robi studentami, płaci im tak 5 zł/strona, i przez to ma taniej. Ale to też się szybko kończy bo to jest zrobione źle. Poza tym podatki i VAT się płaci od stawki ustawowej a nie wymyslonej, robienie taniej nie ma sensu. |
|
|
|
|
#544 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Dziwię się, ze ustaliłaś obowiązki niani w ten sposób, ze ona siedzi na kanapie, gdy twoje dziecko ogląda telewizję i samo się sobą zajmuje. Na tym wg Ciebie polega zajmowanie się dzieckiem? Ja oczekuję od niani nieco więcej: dziecko ma regularnie chodzić na spacery niania powina sie z nim bawić w zabawy dostosowane do jego wieku zabierać na zajęcia zorganizowane umożliwić dziecku spotkania z innymi dziećmi już nie wspomnę o jej oświadczeniu, kwalifikacjach i tym, że jest osobą niekaraną. Sorry, ale ta Twoja niania to żadna niania. To raczej zwykły stróż
|
|
|
#545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#546 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziwi mnie bezmyślność i swego rodzaju 'odrealnienie' niektórych matek. Mało nie rozjechałam jakiegoś dzieciaka jadąc rowerem, bo matka pozwalała małej biegać i kręcić piruety na ścieżce rowerowej. Na moją uwagę, że powinna lepiej pilnować swojego aniołka, zareagowała dość bezczelnie, stwierdzając, że to ja powinnam uważać. Ciekawe, czy po jezdni też pozwala jej tak swawolnie ganiać, bo przecież kierowcy mają uważać, nie?
Ona urodziła nowego obywatela, więc nie obowiązują jej już żadne normy i to inni mają się dostosować. Podobnie pani, która jakiś czas temu żaliła się w liście do gazety wrocławskiej, że nie może wejść z dzieckiem do makro, bo regulamin zabrania wstępu osobom poniżej 140 czy 120 cm (już nie pamiętam dokładnie) wzrostu. Straszne, że tak dbają, żeby żadne dziecko nie zostało rozjechane przez wózek widłowy, co za dyskryminacja matek, które na ogół w takich sklepach nie zwracają uwagi na to, co robią ich pociechy.
|
#547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wodę w toalecie królewna po sobie spuszcza?
|
|
#548 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Nie lubię takich uogólnień.
|
|
|
#549 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nie, nie stać mnie na nianię z agencji, nie napisałam, że zawsze tak wygląda jej opiek nad moim dzieckiem, wychodzą też na plac , nie będę się rozpisywać , bo nie o tym temat, ale jestem zadowolona z tej opiekunki , dziecko się rozwija, ale nie wymagam od niej sprzątania,bóg wie czego. mam jej zabronić kawę wypić w moim domu ? po prostu uważam , że jest różnica między ciężką pracą np. przy taśmie , lub w jakiejś fabryce i opiekunką , która ma luz, tv, kawę, herbatę. Akurat moje dziecko nie jest problematyczne, nie drze sie w kółko, normalnie je obiady itp. Poza tym napisałam , że ta opiekunka doskonale wiedziała za ile będzie pracować i nie miała z tym problemu, być może jest to związane z dużym bezrobociem w naszym mieście. Opisuję tylko i wyłącznie moją sytuację. Uważam, że nie mam stróża do dziecka , tylko normalną nianię. Ale co ja tam wiem.. |
|
|
|
|
#550 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do drugiego: nie wszystkie mamy puszczają dzieci samopas po supermarkecie, ale ilość tych, które tak robią jest miażdżąca. Nie ma weekendu, żeby w supermarkecie jakieś dziecko nie wpadło komuś pod nogi, bo rodzice bardziej interesują się promocją na pomidory i banany.
|
|
#551 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#552 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a juz o przejeżdżaniu przez pasy nie mówie, na skrzyzowaniach, gdzie rowerzyści maja pierwszeństwo. sto razy trza sie oglądąc, czy nas ktos nie przejedzie. |
|
|
|
|
#553 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale wczoraj w tesco widziałam na oko max 5 letnie dziecko, które w rączce miało odkręcony krem, z dziurą w tej srebrnej folii ochronnej, i tak grzebało paluszkami w kremiku :3 Jakoś nie uwierzę, że matka wzięła ten krem i za niego zapłaciła tzn. może zrobiło by tak kilka matek, ale najpewniej po prostu odłożyła gdzieś i poszła dalej - ale tu już tylko teoretyzuję, ponieważ kupowałam tylko żarcie dla psa i poszłam do kasy.
|
|
|
|
|
#554 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, ale taka praca "opiekunki" z tym mi się kojarzy
. Nie interesujesz mnie Ty personalnie i Twoja oferta. Dziwią mnie ludzie, którzy oferują pracę, jako opiekunka, niania, pomoc domowa, gdzie zakres obowiązków obejmuje: odprowadzanie i przyprowadzanie do i ze szkoły, zabawę aktywną, przyrządzanie posiłków i wiele innych rzeczy i ma pretensje, że ktoś niżej, niż 5-7€ /h nie weźmie. Przy niektórych dzieciach serio, prędzej poszłoby się na linkę produkcyjną .
|
|
|
|
#555 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#556 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#557 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#558 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#559 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Po co samemu coś wymyślić, skoro pewnie "bratowa zrobi". A tu lipa, bo nie. Jakbym była chamidłem żartym na kasę, to bym odpisała, że spoko ale minimum 100 zł niech szykuje. Skoro mam się wysilać i kombinować, do tego oddawać swoje prawa autorskie jakiejś nieznanej mi pannie, to niech rzuci kasą.
|
|
|
|
|
#560 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() napisałam tylko przykład z tym tv i kawą , w sensie że nie jest to ciężka praca (w przypadku mojej opiekunki) , ale jestem w pełni zadowolona z jej pracy, i uważam, że można mieć dobrą nianię (tak , nianię) i nie oddawać przy tym całej wypłaty, bo gdyby tak było to nie opłacałoby mi się pracować. I napiszę jeszcze raz. Obie strony doskonale wiedziały jakie obowiązki będzie mieć opiekunka i za ile będzie pracować. |
|
|
|
|
#561 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Pamiętam, że zawsze mnie dziwiło "za czasów czata" , ze ludzie pytali o wygląd i zadowalała ich odpowiedź: "178, blondyn, niebieskie oczy". Hmmm... wiele osób można by tak opisać.
|
|
#562 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#563 |
|
Zadomowienie
|
Co to dzieci w sklepach, to denerwuje mnie jak jakas matka wklada dziecko do wozka sklepowego. Nie w to miejsce dla dzieci ale one sobie po prostu stoi w wozku. Jeszcze nic jak jest ladna pogoda, ale kiedys to widzialam dziecko co mialo cale buty z blota i najlepiej na swiecie sobie chodzilo po wozku. Strasznie mnie to denerwuje, bo potem ktos wezmie wozek na zakupy co ma slady i nie wiadomo gdzie to dziecko chodzilo. Dla mnie to niehigeniczne.
Raz uprzejmie poprosilam matke z dzieckiem, czy moglaby posadzic te dziecko na tym siedzeniu a nie w srodku wozka. Bo na zewnatrz padal deszcz i bylo widac, ze dziecko jest czyms ubrudzone- To normalnie kobieta byla tak oburzona jakbym ja strzelilam w twarz i jeszcze zaczela sie ze mna klocic.
Tak jak liczba pi jestem nieobliczalna Edytowane przez dooorra Czas edycji: 2013-04-25 o 16:37 |
|
|
|
#564 |
|
Zakorzenienie
|
Współczuję starć z matkami - świruskami
.
|
|
|
|
#565 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- Cytat:
.
|
|
#566 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Teraz opowiadasz że niania się wykazuje ![]() Sorry. Nie wyobrażam sobie, żeby niania mojego dziecka oglądała u mnie TV- w sensie jakiś swój ulubiony serial np. Oczywiście to jest układ mdzy dwoma stronami. Wam to odpowiada. Ja bym się czuła zażenowana proponując komuś takie pieniądze. Może dlatego, ze mam większe wymagania.
|
|
|
#567 |
|
Raczkowanie
|
nie widzę nic złego w tym, że ogląda u mnie w domu tv, ja wychodzę do pracy o 6 tej , mała wstaje do szkoły ok 7 mej , to mam kazać jej siedzieć i patrzeć jak śpi ? bez przesady...
fakt , może masz większe wymagania, jak ju z pisałam jestem zadowolona z opiekunki, nie czuję się zażenowana oddając jej sporą częsć swojej wypłaty i zostawiając sobie małą część na opłaty, tym bardziej , że często brakuje na podstawowe rzeczy , ale cóż.. |
|
|
|
#568 |
|
Zakorzenienie
|
Ważne że sie dogadałyście i wam pasuje taki układ
dosłownie mały diabeł, wszedzie jej pełno, miała gdzies tv czy gry na kompie, istny szał, chciała nawet pofruwac sobie z 10 piętra![]() Nawet do wc bałam się wyjść na moment żeby sobie czegoś nie zrobiła. Przy rodzicach była milutka, kochana słodka ![]() Wpadłam na pomysł by to nagrać (jej wybryki) powiedziałam że pokaże jej mamie co ona robi jak nie ma rodziców w domu, jak przeklina itp. Od tamtej pory stałyśmy sie psiapsiułkami Na miesiąc dostawałam 300 zł tyle że spedzałam z małą może 2 godziny dziennie, góra 3 i to parę dni w tygodniu.
|
#569 |
|
Konto usunięte
|
Dziwi mnie, to że napisałam dziewczynie pracę maturalną od zera, tzn podała mi tylko temat i to wszystko. Skompletowałam jej biliografię, dałam książki, materiały do przeczytania, napisałam całą pracę, z przypisami wyjaśnieniami, przykładowymi pytaniami od komisji, po prostu full wypas Ameryka, a ona milczy na temat zapłaty...
Miała mi zapłacić za to 100zł, jednak na razie ani widu, ani słychu kasy. Mój TŻ na mnie burczy i fuka, że powinnam najpierw wziąć pieniądze, a potem dać pracę. Eh. |
|
|
|
#570 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.

a wodę w toalecie królewna po sobie spuszcza?

.