Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-26, 17:50   #2791
magnolia79
Irenosława Pierwsza

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII

Ostatnio skończyłam "Florenckie lato" http://lubimyczytac.pl/ksiazka/117936/florenckie-lato
tytuł ma się jak piernik do wiatraka
ani tam Florencji, ani lata, ani wojny, tzn wojna jest, ale jakoś tak tego nie odczuwamy... jednak... książkę bardzo polecam bo autorka stworzyła niesłychanie ciekawe postaci trzech kobiet (na okładce tylko, że dwie siostry) a to raczej książka o jednej z sióstr Tessie i Rebecce... Freddie (druga siostra) jest tam gdzieś obok...

Nie ma tam tajemnic, szybkiej akcji, ale każda czytelniczka znajdzie coś dla siebie, bo każda z bohaterek jest na swój sposób nieszczęśliwa i szuka swego miejsca na ziemi

Książkę dość długo czytałam, ale nie żałuję

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Cytat:
Napisane przez xdate Pokaż wiadomość
Dostałam w bibliotece Pięćdziesiąt twarzy Greya, więc jeśli uda mi się przebrnąć to przekonam się na własnej skórze, cóż to za twór
no prawie wszystkie moje koleżanki przeczytały i aż mi głupio, że ja jeszcze nie

Edytowane przez magnolia79
Czas edycji: 2013-04-26 o 17:49
magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 18:56   #2792
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

"Następna rzecz na liście "
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 19:13   #2793
ja i moj kot
Raczkowanie

"Bez pożegnania". Podobno jedna z lepszych Cobena.
ja i moj kot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 20:08   #2794
marza_mr
Zakorzenienie

Ja nie czytałam ani "Zmierzchu" ani "50 twarzy Greya" szkoda mi czasu na nie. Ale rozumiem, że te pozycje mogą się komuś podobać. Śmieszą mnie tylko osoby, które piszą, że męczą się z tymi książkami, ponoć po to, aby swoją opinię sobie wyrobić. Skoro tak się męczą to najprościej byłoby po zorientowaniu się że to nic wartościowego nie czytać dalej. A często okazuje się że taka masochistyczna osoba nie dość że przeczytała pierwszą część od deski do deski to będzie czytać część drugą.

U mnie na tapecie obecnie "Pierwszy śnieg"
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 20:28   #2795
sowaaaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Skoro tak się męczą to najprościej byłoby po zorientowaniu się że to nic wartościowego nie czytać dalej. A często okazuje się że taka masochistyczna osoba nie dość że przeczytała pierwszą część od deski do deski to będzie czytać część drugą.
też tego nie rozumiem;]

a Harrego Pottera czytaliscie?;] ja wszystkie tomy hehe...i wcale się nie męczyłam, wręcz przeciwnie a nastolatka juz ładnych parę lat nie jestem...
sowaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 20:32   #2796
a ga ta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evvelinek Pokaż wiadomość
świetna książka na poprawę humoru sprawnie napisana, z polotem i ci bohaterowie polecam też drugą część - "Panny roztropne"
Zgadzam się w 100 %! Bardzo łatwo się czyta. Drugą część również posiadam. Co do bohaterów-ciotka Zofia, jak dla mnie bije wszystkich na głowę

Mój Blog
Facebook
Instagram

Postaw mi kawę
a ga ta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 20:36   #2797
201612060923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sowaaaaa Pokaż wiadomość
a Harrego Pottera czytaliscie?;] ja wszystkie tomy hehe...i wcale się nie męczyłam, wręcz przeciwnie a nastolatka juz ładnych parę lat nie jestem...
Harry Potter jest świetny!
Uwielbiam go czytać tak dla relaksu. Wszystkie książki z serii są ciekawe, coś się w nich dzieje i niosą przekazy, ale styl i język są tak proste, ze czytanie tych książek ze zrozumieniem to prawdziwa frajda
Poza tym lubię poczuć się czasem jak mała dziewczynka, a seria o Harrym mi to uczucie daje
201612060923 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 20:43   #2798
magnolia79
Irenosława Pierwsza

[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;40511172]Harry Potter jest świetny!
Uwielbiam go czytać tak dla relaksu. Wszystkie książki z serii są ciekawe, coś się w nich dzieje i niosą przekazy, ale styl i język są tak proste, ze czytanie tych książek ze zrozumieniem to prawdziwa frajda
Poza tym lubię poczuć się czasem jak mała dziewczynka, a seria o Harrym mi to uczucie daje[/QUOTE]
Harrego nie przetrawiłam, ale takie uczucie dają mi Kroniki Narnii

magnolia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 21:13   #2799
marza_mr
Zakorzenienie

Cytat:

Pochłonęłam Harrego Pottera, bardzo mi się podobał. I też nie jestem nastolatką.
Chyba mam słabość do panów o imieniu Harry
marza_mr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 21:32   #2800
wild_horse
Zakorzenienie

"Granica" Zofii Nałkowskiej
"Serwal" Krzysztofa Kotowskiego
Stary 2013-04-26, 21:35   #2801
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Odp: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII

Przypomniała mi sie książka 'czwarta pora roku' - jak bylam w lo to mna wstrząsnęły te wątki i podobały mi sie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 21:35   #2802
IzzieSt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja i moj kot Pokaż wiadomość
"Bez pożegnania". Podobno jedna z lepszych Cobena.
Czeka u mnie w kolejce
IzzieSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 21:36   #2803
Oliwia1997
Przyczajenie

Ja właśnie czytam "Trudne powroty" Anny Onichimowskiej
Oliwia1997 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 22:51   #2804
dioneja
Rozeznanie

Skończyłam "Karuzelę uczuć" Jodi Picoult.

A jeszcze dziś zabieram się za powieść "Emma i ja" Elizabeth Flock.

dioneja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-26, 23:02   #2805
nada13
Zakorzenienie

Hej

Cytat:
Napisane przez Ojoanna29 Pokaż wiadomość
a ja przeczytałam 1 część 2 lata temu i cały czas nie mogę się zabrać za drugą, chociaż czeka na półce, od razu kupiłam komplet

zaczęłam "Bibliotekę umarłych"
ja za to 3 części "Milenium" nie skończyłam. Zanudzał mnie polityczny wątek. Może kiedyś wrócę

[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;40496675]Ja też kiedyś przeczytałam wszystkie części Zmierzchu z nudów
W ogóle mi nie przypadły do gustu...[/QUOTE]

mi się całkiem podobało, ale nie rozumiałam szału, a film to porażka, jakbym była Panią Meyer to bym płakała w kinie.

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
Przeczytałam Zmierzch, pierwszą część jako książkę, potem resztę ale jako tłumaczenie fanów, nie jako normalną książkę. Kiedyś wrócę, z ciekawości do niej. Czy mi się podobała? I tak i nie. Mam takie życie, że fajnie się odstresować taką romantyczną, banalną wręcz historią idealnej miłości. Co w tym złego? Harlekiny też czytuję, mam taką potrzebę. I będę po nie sięgać przez resztę życia, by pomarzyć, odpłynąć i uciec od zła tego świata. Bo w książkach też ważne jest to, że mogą mnie zupełnie odstresować. Nie wstydzę się tego.
I sam Zmierzch nie jest aż taki zły. Irytowała mnie Bella, jej wybory. Natomiast postać Edwarda mnie się podobała, oj sama chciałabym mieć takiego faceta (no, może niekoniecznie wampira ), natomiast otwarcie mówię, że filmów nie znoszę, ze względu na aktorów. Tak źle dobranej obsady to dawno nie widziałam.
I druga rzecz, że teraz ciężko znaleźć dobrą pozycję z wampirami w tle, bo na fali Zmierzchu i pamiętników, jak grzyby po deszczu wypływają pozycje wampir + człowiek = wieczna miłość. Zresztą nie tylko wampir. Ta kombinacja. Ale to jest czasami tak irytujące, banalne i śmieszne. Czytam właśnie taką młodzieżową książeczkę, z uśmiechem na twarzy, ale czytam. Nic nie wniesie do mojego życia, oprócz chwilowego odpłynięcia i wspomnienia "ach ta młodość"
Ważne, że w ogóle się coś czyta. A lepiej czytać coś lekkiego, niż nie czytać wcale.

Co do książek, które mnie irytują do tego stopnia, że nie tknę, to ten wszechobecny Grey.
też lubię od czasu do czasu poczytać o wielkiej miłości

co do Greya to totalna klapa, faktycznie, ale ja lubię przeczytać coś i wyrobić sobie na ten temat własną opinie ale cieszę się, że mam kindla i nie musiałam, w tym celu, wykładać kasy na to dziadostwo.

[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;40502419]Uwielbiam Harrego Pottera, mimo, ze chyba za stara jestem na takie książki
Mnie najbardziej wkurzał Edward. Taki wyidealizowany bohater-przystojny, tajemniczy, odważany i silny. Wampir. Pamiętam jak swego czasu była moda na wampiry, moja młodsza siostra do tej pory chyba ma objawy tej mody
Zmierzch to typ książki, która osiągnęła sukces dzięki błahej romantycznej fabule, tajemniczym wampirom. Ukształtowała sporą część młodzieży, fanów tajemnic, mroku i wampirów.
Książki dla młodzieży mnie nieco wkurzają, choć trafię się i perełki. Takie jak na przykład seria książek Brzydcy Scotta Westerfelda. Tak mnie wciągnęła, że z chęcią do nic wracam. I myślę, ze adaptacja filmowa by się tutaj przydała, choć adaptacji nie lubię. Wolę książki.[/QUOTE]

jaka stara! Na HP nie da rady być za starym! Uwielbiam tę serie. Ahhh, przeczytane wszystkie części mam po 4 razy ten świat jest tak magiczny, że czuje jak się w nim "zatapiam" za każdym razem jak sięgnę po książkę.

Cytat:
Napisane przez Kikia Pokaż wiadomość
Lee Child - Podejrzany. Dopiero gdzieś w okolicach połowy książki się wkręciłam i ciągłe mam ochotę przeczytać dalej i dalej, i dalej

Ktoś parę stron wcześniej pisał o Pokucie - książka jest faktycznie ciężka do przebrnięcia, natomiast film bardzo dobrze (przez te wszystkie długieee opisy) oddal jej klimat, nawet niektóre dialogi są dokładnie takie jak w książce.

W przyszłym tygodniu zaczynę chyba 3 część Grey' a. Zaczęłam to dokończę, ale szału na pewno nie będzie
Film "Pokuta" był świetny, książkę mam w planach

3 cz jest najgorsza. Czytałam na siłę, żeby wiedzieć jak to się skończy, a kończy się totalnie zbyt pięknie jak dla mnie :P

Cytat:
Napisane przez malgo_ Pokaż wiadomość
Pewnie, ale pytanie było o to czy trzeba czytać po kolei, a moim zdaniem nie trzeba. A co do tego, że to bardziej obyczajówka to masz rację
Ja obecnie czytam "Małe kobietki" Louisa May Alcott. Przyjemnie się czyta
mam w planach.

Skończyłam wczoraj "Dużą dziewczynę" Steel i polecam. Lekka, niezobowiązująca lektura a dzisiaj zaczęłam - "Kiedyś wszystko sobie opowiemy" i już kończę. Zupełnie bez szału, historia 16 latki która sypia z 41 letnim pijaczyną pod nosem swojego "narzeczonego"... -_-
nada13 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-27, 01:19   #2806
oh Mandy
Zakorzenienie

Ja w ciągu ostatnich dni przeczytałam:

"Linia życia" Jodi Picoult - świetna książka, czyta się błyskawicznie, więc ją polecam.
"Delikatność" David Foenkinos - lektura na 2 godziny, i tak naprawdę straciłam tylko czas. Spodziewałam się czegoś lepszego, autor - wg opisu z okładki - miał mi szeptać do ucha. Jak dla mnie to był krzyk głupoty, przekombinowana książka o niczym.
"Pomaluj to na czarno" Janet Fitch - pierwsze 80 stron super, czytałam z zapartym tchem, pewnie dlatego, że doskonale znam problem samobójstwa ludzi bliskich. Niestety, później lektura stawała się ciężka, męcząca, długie, nużące opisy, a wulgarność, która początkowo mi się podobała, zaczynała irytować. Bardzo słaba, chyba nie sięgnę po "Białego oleandra" tejże autorki...

Teraz zaczynam: Zanim zasnę - S.J. Watson. Jest to książka, którą bardzo chciałam przeczytać, lubię takie klimaty. Mam nadzieję, że się nie zawiodę, bo przez dwie wyżej wymienione pozycje mam już dość średniaków
Stary 2013-04-27, 05:56   #2807
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Uwielbiam, mam do tej serii niezwykły sentyment, pierwsze dwa tomy dostałam jak miałam 11/12 lat a siódmą to kupiłam w okolicy 18 nie czekając na polskie tłumaczenie. To ostatnie wydarzenie dobrze pamiętam bo akurat jak robiłam 18 to była światowa premiera i dostałam tyle kasy, że spokojnie mogłam wydać te 100 zł na angielska wersję
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 08:19   #2808
dioneja
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez oh Mandy Pokaż wiadomość
"Pomaluj to na czarno" Janet Fitch - pierwsze 80 stron super, czytałam z zapartym tchem, pewnie dlatego, że doskonale znam problem samobójstwa ludzi bliskich. Niestety, później lektura stawała się ciężka, męcząca, długie, nużące opisy, a wulgarność, która początkowo mi się podobała, zaczynała irytować. Bardzo słaba, chyba nie sięgnę po "Białego oleandra" tejże autorki...
Ja powiem tak, "Biały oleander" jest o niebo lepszy. Książki "Pomaluj to na czarno" właśnie po ok. 80 stronie nie mogłam już czytać dalej bo mi się strasznie to nie podobało a czytanie ma sprawiać przyjemność. Sądzę, że gdybym czytała w takiej kolejności jak ty, czyli najpierw "pomaluj to..." a dopiero później miała zabierać się za oleandra to też bym nie miała zbytniej ochoty. Jednak nie zrażaj się bo "Biały oleander" jest wspaniałą książką!

Co do serii o Harrym Potterze. Zaczęłam czytać będąc w podstawówce, a ostatnią część chyba skończyłam czytać jakoś w LO i byłam całą serią zachwycona . Można by rzecz, że są to książki mojego względnie dzieciństwa . A "Zmierzch" oglądałam i za czytanie nie zamierzam się w ogóle zabierać.

dioneja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 09:45   #2809
201612060923
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dioneja Pokaż wiadomość
Skończyłam "Karuzelę uczuć" Jodi Picoult.
Świetna i intrygująca książka.
Ogółem nie lubię Jodi Picoult, jednak Karuzela Uczuć i Czarownice z Sallem Falls(dobrze napisałam ten tytuł ? ) są warte uwagi.
Karuzela uczuć trzyma w napięciu do ostatnich słów. Jak dobry kryminał.
201612060923 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 10:26   #2810
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Uwielbiam!

Ale juz przez Trudny wybor tej autorki nie przeszlam. Chyba powinna pisac dla dzieci,bo cos jej sie nie udalo,takie mam wrazenie.

U mnie Gra o tron w dalszym ciagu. Super sie czyta!
Stary 2013-04-27, 10:52   #2811
ilona_wizaz
Raczkowanie

Teraz czytam "Podręcznik genialnych pomysłów. Od inspiracji po realizację." Cameron Chapman.
Stary 2013-04-27, 11:34   #2812
mariolasl
Zakorzenienie

Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII

"Zamordowana królowa" Maurice Druon

Stary 2013-04-27, 11:40   #2813
madziara_07
Zadomowienie

[1=6007d5c0f676d2f478e53dd b9b0578e19bc7453a_5eb09e8 463afa;40511172]Harry Potter jest świetny!
Poza tym lubię poczuć się czasem jak mała dziewczynka, a seria o Harrym mi to uczucie daje[/QUOTE]

akurat nie przeczytala bo mnie odstraszyla potteromania. ale jak chce sie poczuc jak mala dziewczynka to czytam Basniobor B. Mulla
Stary 2013-04-27, 12:15   #2814
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Odp: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VIII

Mnie tez, ze 2 tomy przeczytałam, ale moze kiedyś wroce?

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 12:23   #2815
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marza_mr Pokaż wiadomość
Pochłonęłam Harrego Pottera, bardzo mi się podobał. I też nie jestem nastolatką.
Chyba mam słabość do panów o imieniu Harry
mam wszystkie tomy w domu
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 12:40   #2816
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Uwielbiam!

Ale juz przez Trudny wybor tej autorki nie przeszlam. Chyba powinna pisac dla dzieci,bo cos jej sie nie udalo,takie mam wrazenie.
Już się kiedyś zastanawiałam, czy pisząc "Trudny wybór" masz na myśli najnowszą powieść Rowling, której tytuł to "Trafny wybór"... tzw. "przejęzyczenie" mnie się ta książka bardzo podobała, ale faktycznie najlepsze jest 200 ostatnich stron, na początku aż tak nie wciąga
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 13:06   #2817
Lusja
Zakorzenienie

"Kaznodzieja" - C. Lackberg

Lusja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 16:00   #2818
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
Już się kiedyś zastanawiałam, czy pisząc "Trudny wybór" masz na myśli najnowszą powieść Rowling, której tytuł to "Trafny wybór"... tzw. "przejęzyczenie" mnie się ta książka bardzo podobała, ale faktycznie najlepsze jest 200 ostatnich stron, na początku aż tak nie wciąga

Az zajrzalam na okladke,czytalam ksiazke prawie do polowy nie wiedzac jaki ma tytul Skad to mi sie wzielo nie wiem...

Ooo,no widzisz ilu ludzi-tyle opinii. Ja nie wiem czy do niej wroce,szczerze mowiac zrazilam sie. No ale moze kiedys. Na razie przede mna 8 tomow Piesni Lodu i Ognia-moze do zimy je skoncze
Stary 2013-04-27, 17:12   #2819
commedia
Raczkowanie

GG do commedia

Szpital Babylon. - Imogen Edwards -Jones

2o13 - 23 (8362 stron)

commedia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-27, 18:41   #2820
KaasiaJot
Raczkowanie

"Złodziejka" - Sarah Waters
KaasiaJot jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości