|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Mnie w ogóle dziwi to oburzenie innych, że ktoś śmie o nich rozmawiać za ich plecami - no serio nigdy nie rozmawiacie o ludziach z, cóż, innymi ludźmi?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#812 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Jak są jakieś przepisy dotyczące danego zawodu to obowiązują one na umowie o pracę, a na umowie zlecenia to róbta co chceta
![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#813 |
Zakorzeniona
|
Dla mnie matura to były najgorsze egzaminy w życiu. Nie mówię nawet o trudności, bo egzaminy późniejsze na studiach były o wiele gorsze, ale o samym fakcie, że to MATURA. Jak mam egzamin na studiach, to albo powiem o nim rodzinie/znajomym, albo nie, nikt nie zna daty bez powiedzenia im o niej, wyniki to samo. A o tym, że zdaję maturę, wiedział każdy, termin też jest ogólnie znany, tak samo jak dzień ogłoszenia wyników, więc nie dało się uniknąć pytań i presji, że trzeba zdać i to jak najlepiej. Koszmar.
|
![]() ![]() |
![]() |
#814 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#815 | ||
ma zielone pojęcie
|
Ano właśnie. Poza tym, ohydne jest, moim zdaniem, traktowanie dziadków jak darmowych niań.
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#816 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#817 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#818 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#819 |
Ekspert od Dupy Strony
|
To zależy o jakie narzekanie i jakim znajomym chodzi. Bo jeśli mówi o większych problemach przyjacielowi to dla mnie jest to ok. Czasem dobrze jak ktoś obiektywni spojrzy na całą sprawę.
#820 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#821 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#822 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jestem osobą, która nie boi się powiedzieć tego, co myśli, ale TAK, OBGADUJE INNYCH. ---------- Dopisano o 23:32 ---------- Poprzedni post napisano o 23:31 ---------- No bo obgadywanie to nie to samo, co oczernianie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#823 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Lubię zwrócić się po kłótni do najlepszego przyjaciela, żeby usłyszeć, czy jestem buc czy nie jestem, bo samemu ciężko obiektywnie ocenić ![]() Ooo, a teraz zachowanie, które mnie dziwi, w temacie kłótni ![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201607231707 Czas edycji: 2013-04-28 o 22:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#824 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#825 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Sorry, faktycznie, pisałaś tam o rodzicach dziecka, a nie o rodzicach rodziców... Ale w takim razie:
Cytat:
Rodzice często oboje są w pracy w tych samych godzinach, no na ogół któreś wraca wcześniej, ale te 6-8 godzin dziecko musi z kimś zostać. I tak szczerze to nie wyobrażam sobie płacić opiekunce ponad 3/4 mojej pensji i jeszcze ponosić ryzyko, że ona zajdzie w ciążę i zostanę bez opiekunki i bez pieniędzy.
![]() |
#826 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Niania to zawód, nie wyobrażam sobie siedzieć te 8 godzin dziennie z czyimś dzieckiem (a raczej nie siedzieć, tylko opiekować się nim, bawić się z nim i w jakimś stopniu wychowywać) gdy rodzice są w pracy i brać za to 900 zł. Samo proponowanie takiej kwoty to jakiś żart ![]()
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-28 o 22:43 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#827 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
No niestety, dziecko kosztuje. Jeśli masz zapłacić 3/4 pensji to może się nie opłaca wracać do pracy? ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:46 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#828 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
U mnie w mieście jest taka sytuacja, że dużo osób byłoby zadowolonych z takiej płacy. Zwłaszcza studenci zaoczni. Ubezpieczenie mają, z rodzicami w domu siedzą więc się nie dokładają, coś by robili, a na przyjemności, opłaty za studia, dojazdy by starczyło. BTW widzę, że jakbym wam napisała jaką stawkę ma mój chłopak w robocie to byście popadały ![]()
![]() |
#829 |
Konto usunięte
|
Kiedyś ktoś w tym wątku pisał o pracy za 700 zł (nie jako niania). Ok, ten ktoś się zgodził, ale ja uważam, że to poniżające oferować pracę za takie "pieniądze" i czułabym się upokorzona musząc za takie pracować. Gdybym musiała (rachunki, życie) podjęłabym się takiej pracy, ale szukałabym nowej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#830 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ---------- No cóż, ja bym pracowała. Mieć 900 i nie mieć 900 to dla mnie ogromna różnica.
![]() |
#831 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#832 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
A jeśli nie ma żadnej opcji i nie stać nas na godną pensję dla niani, to po prostu nie wraca się do pracy, i już. To jest konsekwencja posiadania dziecka - nigdy nie ma pewności, czy ktoś nam pomoże w opiece nad nim. Nie wiem czy Tobie się wydaje że niania siedzi na kanapie przed telewizorem i czasem tylko patrzy czy dziecko nie wbija sobie noża w oko, czy co. Jeśli Ty pracujesz 8 godzin dziennie, a za tak samo długą (tylko, że pewnie bardziej odpowiedzialną) pracę w Twoim domu nie chciałabyś zapłacić 3/4 swojej pensji to wiele mówi, co uważasz nt. opiekunek do dzieci. Widziałam kiedyś takie ogłoszenie - odbierz ze szkoły, ugotuj obiad, zrób przepierkę, pomóż odrobić lekcje, zawieź własnym samochodem na zajęcia pozalekcyjne, odbierz, zetrzyj kurze, poczekaj na rodziców bawiąc się kreatywnie. Stawka: 5 zł za godzinę. NO BŁAGAM. Tylko, że jak jedna niania będzie tyrała cały miesiąc za gówniane 900 zł, to po paru latach wszystkie będą musiały zadowolić się taką kwotą, bo rodzice przekonają się, że można znaleźć jelenia za psie pieniądze. Zarabiałam kiedyś w inny sposób (nie jako niania, ale zasada jest ogólna jeśli pracujesz wciąż w innych miejscach) i miałam odgórne polecenie brać nie mniej niż tyle i tyle. Bo jakbym brała mniej, to psułabym rynek - zarabialiby tylko ci, którzy biorą mało, a nie ci, którzy wykonują dobrą pracę. Ludzie się szybko przyzwyczajają, gdy coś jest za darmo.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-28 o 23:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#833 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Nie mówiąc już o tym, że oboje zawsze dążymy do szybkiego wyjaśnienia sprawy, więc nawet nie miałabym za bardzo z kim o wszystkim porozmawiać ![]() Moje podejście wynika z mojej sytuacji jaką mam w moim związku. Żeby mój facet miał okazję porozmawiać o naszych problemach z kimś innym, to musiałby olać moje próby dogadania się, a następnie pójść do jakiegoś znajomego i żalić mu się na mnie. Cytat:
![]() Jak dla mnie to jedyną opcją poza szukaniem lepiej płatnej pracy, jest szukanie tańszej opieki dla dziecka, np. opiekunki z własnym dzieckiem.
![]() |
#834 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Tak samo kwestia powrotu do pracy - gdyby po zapłaceniu opiekunce zostawało mi te 900 zł to bym wróciła(w sumie za mniej też), bo ta kasa dużo zmienia w naszych polskich realiach. U mnie np. można za to opłacić czynsz za mieszkanie i rachunki. I nie uważam by to było niemoralne, bo z kasy, którą ja dostanę w pracy skorzystam i ja, i ta opiekunka. A gdybym nie wróciła do pracy to kasy nie będzie miała żadna z nas.
![]() |
#835 | |||
sissy that walk
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-28 o 23:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#836 |
Konto usunięte
|
No i najprostsze rozwiązanie: jeden rodzic zostaje w domu. Czasem można zmienić pracę na taką wykonywaną w domu. Czasem można pracować na zmiany (od rana do popołudnia dzieckiem zajmuje się matka, od popołudnia do wieczora ojciec, ew. kilka godzin zajmuje się niania i to już mniejszy koszt niż cały etat).
|
![]() ![]() |
![]() |
#837 | |
Copyraptor
|
Cytat:
No to świetnie, ale nie każdy ma taki idealny związek i idealnego faceta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#838 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
#839 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po prostu, zanim zdecydujesz się na dziecko pomyśl, jak zorganizujesz opiekę. Poza tym bez żartów, ale nie opłaca się niani do skończenia 18 lat przez dziecko, to tylko kilka lat. ---------- Dopisano o 00:18 ---------- Poprzedni post napisano o 00:16 ---------- Cóż za wspaniałomyślność... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#840 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:07.