Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9 - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-04-28, 23:19   #841
201708160922
Konto usunięte

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
I naprawdę myślisz, że to wina rodziców, że tak mało dają opiekunkom? Jakbym zarabiała więcej to i dałabym więcej w nadziei, że praca zostanie lepiej wykonana. Jak nie mam, to nie dam, choćbym chciała - proste.
W zdecydowanej większości - tak!
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 23:20   #842
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
I naprawdę myślisz, że to wina rodziców, że tak mało dają opiekunkom? Jakbym zarabiała więcej to i dałabym więcej w nadziei, że praca zostanie lepiej wykonana. Jak nie mam, to nie dam, choćbym chciała - proste.
Jak mnie nie stać na jakąś usługę, to z niej nie korzystam, a nie daję tyle na ile mnie stać. Szukam innych opcji. Gdy innych opcji nie ma - ja ponoszę za to odpowiedzialność, bo to mój problem.

Cytat:
No słuchaj, jeśli może zarobić tyle w lepszej pracy - to świetnie, niech idzie do lepszej, ja się oburzać i dziwić nie będę. Z założenia jest to praca skierowana do osób, które lepszej znaleźć nie mogą.
Odważne założenie... Tylko nie wiem skąd je wzięłaś Ja to widzę tak: jeśli mogę zarobić 900 zł jako niania i 900 zł jako hostessa, to idę na hostessę, bo mniej się narobię i będę miała czas na inne formy dorabiania. Ale gdyby proponowano mi chociażby te 1500 zł, to pójdę na nianię, bo mnie to kręci. Tylko nie za darmo.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-04-28 o 23:24
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 23:23   #843
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
No i najprostsze rozwiązanie: jeden rodzic zostaje w domu. Czasem można zmienić pracę na taką wykonywaną w domu. Czasem można pracować na zmiany (od rana do popołudnia dzieckiem zajmuje się matka, od popołudnia do wieczora ojciec, ew. kilka godzin zajmuje się niania i to już mniejszy koszt niż cały etat).
No właśnie, czasem. Naprawdę, gdyby były inne rozwiązania to nie szukałabym dla dziecka opiekunki, raz że ja/ojciec dziecka/dziadkowie zajmiemy się dzieckiem lepiej, dwa - kasa zostanie u nas w kieszeni. Opiekunka to ostateczność. To logiczne.

---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ----------

Cytat:
Cóż za wspaniałomyślność...
Raczej po prostu umiejętność liczenia

---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ----------

Cytat:
W zdecydowanej większości - tak!
Chyba rynku pracy, który dziś dla nikogo nie jest łaskawy.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 23:25   #844
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
No słuchaj, jeśli może zarobić tyle w lepszej pracy - to świetnie, niech idzie do lepszej, ja się oburzać i dziwić nie będę. Z założenia jest to praca skierowana do osób, które lepszej znaleźć nie mogą.
Praca niani?
Stary 2013-04-28, 23:26   #845
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Jak mnie nie stać na jakąś usługę, to z niej nie korzystam, a nie daję tyle na ile mnie stać. Szukam innych opcji. Gdy innych opcji nie ma - ja ponoszę za to odpowiedzialność, bo to mój problem.
Skoro wiele osób wykona tą pracę i się z niej utrzyma - to moim zdaniem stać mnie na tę usługę. Odpowiedzialność to ponoszę w momencie, gdy nie mam już z kim zostawić dziecka i jestem w czarnej d**ie.

---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ----------

Cytat:
Praca niani?
Tak.

Stary 2013-04-28, 23:27   #846
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
No właśnie, czasem. Naprawdę, gdyby były inne rozwiązania to nie szukałabym dla dziecka opiekunki, raz że ja/ojciec dziecka/dziadkowie zajmiemy się dzieckiem lepiej, dwa - kasa zostanie u nas w kieszeni. Opiekunka to ostateczność. To logiczne.
Tak, bo jak się uważa, że niania to człowiek niższej kategorii i płaci się tyle, ile się płaci to nie ma co wymagać, że będzie robiła to dobrze, skoro każdy inny będzie lepszy niż niania.
Stary 2013-04-28, 23:31   #847
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Tak, bo jak się uważa, że niania to człowiek niższej kategorii i płaci się tyle, ile się płaci to nie ma co wymagać, że będzie robiła to dobrze, skoro każdy inny będzie lepszy niż niania.
Zaraz będzie, że niania w ogóle z zasady powinna wykonywać dobrze swoją pracę nawet za darmo, skoro kocha dzieci i chce dla nich jak najlepiej Bez sensu dyskutować, skoro ktoś wychodzi z założenia, że niania to człowiek gorszej kategorii i grosze są dla niej wystarczające, bo tylko siedzi z dzieckiem. Na szczęście na stronie z ogłoszeniami, na której bywam oferty, w których rodzice proponują śmieszne stawki są wciąż odświeżane - widocznie jednak nikt nie chce pracować za darmo, nawet niania.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-04-28, 23:35   #848
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Odważne założenie... Tylko nie wiem skąd je wzięłaś Ja to widzę tak: jeśli mogę zarobić 900 zł jako niania i 900 zł jako hostessa, to idę na hostessę, bo mniej się narobię i będę miała czas na inne formy dorabiania. Ale gdyby proponowano mi chociażby te 1500 zł, to pójdę na nianię, bo mnie to kręci. Tylko nie za darmo.
Jeśli godzinowo wychodziłoby to tyle samo to ja bym wolała pilnować dziecka, bo lubię dzieci.
A założenie wzięłam stąd, że do większości zawodów trzeba mieć wykształcenie, do wykonywania zawodu niani - nie. Jakbym szukała niani to wystarczyłoby mi jej zaangażowanie, chęci, poczucie odpowiedzialności - więc raczej cechy charakteru, albo się to ma albo nie. Gdzieś bym miała czy jest po zawodówce, czy po studiach.

---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ----------

Cytat:
Nie człowiek niższej kategorii, a po prostu gorzej płatna praca. Czujesz to?
Widzę, że się nie dogadamy, bo dla mnie 900 zł to nie są grosze i gówniana stawka. Nie da się za to poszaleć, ale da się utrzymać.

Stary 2013-04-28, 23:36   #849
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Jeśli godzinowo wychodziłoby to tyle samo to ja bym wolała pilnować dziecka, bo lubię dzieci.
A założenie wzięłam stąd, że do większości zawodów trzeba mieć wykształcenie, do wykonywania zawodu niani - nie. Jakbym szukała niani to wystarczyłoby mi jej zaangażowanie, chęci, poczucie odpowiedzialności - więc raczej cechy charakteru, albo się to ma albo nie. Gdzieś bym miała czy jest po zawodówce, czy po studiach.
Przecież napisałam, że to sytuacja, w której godzinowo nie wychodzi na to samo. Identyczna jest tylko stawka, reszta wychodzi na korzyść drugiej opcji - krócej i mniejsza odpowiedzialność.

Do wykonywania zawodu niani w jakichś 40% przypadków trzeba mieć coś wspólnego z pedagogiką (studia, wykształcenie), a w około 90% doświadczenie i referencje - szacuję na podstawie dziesiątek ogłoszeń, które przejrzałam.

Cytat:
Nie człowiek niższej kategorii, a po prostu gorzej płatna praca. Czujesz to?
Widzę, że się nie dogadamy, bo dla mnie 900 zł to nie są grosze i gówniana stawka. Nie da się za to poszaleć, ale da się utrzymać.
Bo? Kto tak ustalił? Ty?
Skoro to dla Ciebie świetna stawka, to zostań z tymi 900 zł i zapłać opiekunce dobre pieniądze. Albo oddaj całą pensję i zostań z mężowską, pewnie zarabia więcej niż 900 zł a za to przecież da się utrzymać.

Czas edycji: 2013-04-28 o 23:39
Stary 2013-04-28, 23:44   #850
cholernarejestracja
Copyraptor

Ale dziewczyny, stawki dyktuje rynek...no bycie nianią JEST gorzej płatną pracą, nic na to nie poradzicie
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 23:45   #851
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Owszem bezczelnością jest to że nie zapłacę komuś, kto nie przyjdzie do pracy i zostawi mnie na lodzie, pensję za 30 dni. Może jeszcze ma wysłać kwiaty jak mnie z winy niani zwolnią z pracy.
Po co ta ironia?
Skoro tak bardzo Cię taka ewentualność boli to zawsze możesz wynająć opiekunkę, która prowadzi własną działalności, wtedy tą odpowiedzialność ona bierze na siebie no, ale oczywiście stawka byłaby od razu inna.
Tak samo możesz tyle płacić niani/opiekunce, żeby sobie swoją działalność otworzyła i znowu zmartwienie o płacenie za jej chorobowe odpada Tobie, no, ale znowu to samo - inne stawki wtedy są.

Cytat:
Mnie cóż, na L4 w obu ciążach byłam łącznie miesiąc, więc pewnie straaaasznie dużo.
Czemu innych oceniasz innymi kategoriami niż siebie??
Skoro Ty mało chorujesz to czemu zakładasz, że inni nagminnie?
Czy Twój pracodawca też z obawy o Twoje choroby nie powinien przemyśleć zatrudniania Ciebie? Bo może też ma złe doświadczenia z wcześniej non stop chorującymi paniami, za które musiał płacić, mimo iż zostawiły go na lodzie?

Cytat:
Cóż dzięki takiemu nastawieniu jak twoje "należy się za to że oddycham" tylu młodych ludzi jest zatrudnianych na śmieciówkach- bo L4 krętacza w małej firmie może oznaczać jej bankructwo.
Odbiję piłeczkę
Dzięki takiemu nastawieniu, jak Twoje kwitnie szara strefa oraz to, że ludzie pracujący tak naprawdę oficjalnie nie pracują. Chciałabyś być tak traktowana przez swojego pracodawcę?

Cytat:
Poprzednia niania nie pracowała charytatywnie, ba nawet jej pensja była z górnej granicy co do miasta- ale nie była zatrudniona na etacie ( tak, tak potforem jestem), pracowała prawie dwa lata- pewnie dlatego że źle jej było i kontakt mamy nadal.
Nie, jesteś po prostu nieuczciwa, bo nie tylko nie traktujesz (szanujesz) cudzej pracy i nie traktujesz jej serio, ale jeszcze oszukujesz państwo
Jak rozumiem swoją pracę traktujesz całkiem serio, stąd moje pytanie, czemu pracy innych, już nie?
A gdybyś nianię oficjalnie zatrudniła to zakładasz, że kontaktu byście nie miały? Jakaś logiczna sprzeczność tu wyszła. Zresztą bez związku z tematem.

Cytat:
A i mam nie zakładać że mogę zostać oszukana niestety, mam zbyt wiele lat i doświadczenia życiowego oraz kontaktów z ludźmi żeby zostawiać otwarte mieszkanie, nosić odpięta torebkę i dawać możliwość wykorzystania mnie finansowo.
Z tego też powodu zalecam siedzenie w domu, bardzo bezpieczne
Argumenty od czapy.

Cytat:
Inne możliwości - żłobek, przedszkole. Ewentualnie ktoś chętny z rodziny.
Niania to zawód, nie wyobrażam sobie siedzieć te 8 godzin dziennie z czyimś dzieckiem (a raczej nie siedzieć, tylko opiekować się nim, bawić się z nim i w jakimś stopniu wychowywać) gdy rodzice są w pracy i brać za to 900 zł. Samo proponowanie takiej kwoty to jakiś żart A co do ewentualnej ciąży - ryzyko zatrudniania pracownika. Zawsze można wziąć nianię-mężczyznę.
Właśnie! Niania to często zawód! Pani przedszkolanka też jest zawodem.

Cytat:
Skąd ta pewność?
Znam wielu, których stać, ale po co mają dawać więcej skoro i tak ktoś przychodzi i wykonuje swoją pracę?
Większość ludzi ma podwójną moralność. Inaczej traktuje swoją własną pracę, a inaczej pracę innych.

NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie!
NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie!

Edytowane przez Iwonalodz
Czas edycji: 2013-04-28 o 23:49
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-28, 23:49   #852
201708160922
Konto usunięte

Co jak co, ale za 9 stów to ja się nie utrzymam. Ale jak widać ktoś może.

W kontekście innych wypowiedzi to pewnie nieistotne, ale dziecko ma zazwyczaj dwoje rodziców, więc to nie matka oddaje 3/4 pensji, tylko rodzice płacą niani równowartość 3/4 pensji matki. Ja widzę różnicę.
Stary 2013-04-28, 23:50   #853
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Ale dziewczyny, stawki dyktuje rynek...no bycie nianią JEST gorzej płatną pracą, nic na to nie poradzicie
Ale rynek tworzą ludzie. Znam nianię, którą w całości utrzymują pracodawcy, a na drobne wydatki dostaje 3000 zł. Zdaję sobie sprawę z tego, że to rzadszy przypadek, ale czy z tego względu powinna zrezygnować z pracy i zatrudnić się jako dochodząca za grosze, żeby się nie wybijać? Tu nie chodzi o to, żeby opiekunka chciała zarabiać 10 000 miesięcznie i dawała się całować po stopach za to, że dzieciak nie zginie pod jej opieką, tylko żeby trzymać jakiś poziom. To dotyczy obu stron.

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Znam wielu, których stać, ale po co mają dawać więcej skoro i tak ktoś przychodzi i wykonuje swoją pracę?
Większość ludzi ma podwójną moralność. Inaczej traktuje swoją własną pracę, a inaczej pracę innych.
To jest pies pogrzebany. Ja pracuję za 3000 zł na rękę, mąż tak samo, ale zapłacimy niani 1000, bo da się za to utrzymać, a nie będziemy komuś oddawać 3/4 pensji.

Czas edycji: 2013-04-28 o 23:53
Stary 2013-04-28, 23:55   #854
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Ale rynek tworzą ludzie. Znam nianię, którą w całości utrzymują pracodawcy, a na drobne wydatki dostaje 3000 zł. Zdaję sobie sprawę z tego, że to rzadszy przypadek, ale czy z tego względu powinna zrezygnować z pracy i zatrudnić się jako dochodząca za grosze, żeby się nie wybijać? Tu nie chodzi o to, żeby opiekunka chciała zarabiać 10 000 miesięcznie i dawała się całować po stopach za to, że dzieciak nie zginie pod jej opieką, tylko żeby trzymać jakiś poziom. To dotyczy obu stron.
No ale sama wiesz, że to wyjątek.

Rynek tworzą ludzie, tak, ale ludzie to statystyka. Statystycznie - mniej osób będzie stać na taki wydatek. Statystycznie - więcej osób zaoferuje 9 stów miesięcznie. I, statystycznie, większość tych osób taką nianię znajdzie.

Więc rynek się zmieniać nie będzie tak sądzę przynajmniej...

Pewnie, można o to bić pianę, kłócić się, że to niesprawiedliwe, i tak dalej. Też uważam, że to mało godne pieniądze, nie chciałabym za tyle pracować i "nie powinno tak być". No ale jest, bo realia rynku tak dyktują...
Stary 2013-04-28, 23:58   #855
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

Bo? Kto tak ustalił? Ty?
Praca niewymagająca wykształcenia, specjalnych kwalifikacji i doświadczenia jest na ogół pracą gorzej płatną. Taka jest właśnie praca opiekunki.

---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ----------

Cytat:
Skoro to dla Ciebie świetna stawka, to zostań z tymi 900 zł i zapłać opiekunce dobre pieniądze. Albo oddaj całą pensję i zostań z mężowską, pewnie zarabia więcej niż 900 zł a za to przecież da się utrzymać.
No właśnie pisałam o tym, że gdybym zarabiała 1800 i miałybyśmy sie tym podzielić po połowie to tak, wróciłabym do pracy i wynajęła opiekunkę. Jeśli miałabym oddać całą i żyć z pensji ojca dziecka, to cóż - łatwo obliczyć, że nie ma to żadnego sensu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-28, 23:58   #856
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Praca niewymagająca wykształcenia, specjalnych kwalifikacji i doświadczenia jest na ogół pracą gorzej płatną. Taka jest właśnie praca opiekunki.
Ale skąd wniosek, że ta praca nie wymaga doświadczenia i kwalifikacji? Pierwszą z brzegu osobę zaprosisz do swojego domu żeby zajmowała się Twoim dzieckiem? Gratulacje, ja bym nie była taka odważna.

Poza tym wiesz, praca pielęgniarki też jest źle płatną pracą. A wymaga wykształcenia, kwalifikacji i doświadczenia.

Cytat:
No właśnie pisałam o tym, że gdybym zarabiała 1800 i miałybyśmy sie tym podzielić po połowie to tak, wróciłabym do pracy i wynajęła opiekunkę. Jeśli miałabym oddać całą i żyć z pensji ojca dziecka, to cóż - łatwo obliczyć, że nie ma to żadnego sensu.
Dla niektórych to ma sens - wracają do pracy i są aktywni zawodowo.
Poza tym to Ty pisałaś, że za 900 zł można się utrzymać. Jestem ciekawa jak.

Czas edycji: 2013-04-29 o 00:00
Stary 2013-04-29, 00:04   #857
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Co jak co, ale za 9 stów to ja się nie utrzymam. Ale jak widać ktoś może.

W kontekście innych wypowiedzi to pewnie nieistotne, ale dziecko ma zazwyczaj dwoje rodziców, więc to nie matka oddaje 3/4 pensji, tylko rodzice płacą niani równowartość 3/4 pensji matki. Ja widzę różnicę.
Ta, tylko że masz świadomość, że jeśli ta pensja niani ma wynosić 3/4 pensji matki i jednocześnie być najniższą krajową to to się zwyczajnie tej rodzinie nie opłaca? Co innego gdyby matka zarabiała więcej i dużo więcej - to wtedy niani można dać spokojnie większe pieniądze(ale wtedy oczekiwałabym od niej czegoś więcej niż tego, że dostanę moje dziecko z powrotem w takim stanie jak je zostawiłam).

Stary 2013-04-29, 00:06   #858
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
(ale wtedy oczekiwałabym od niej czegoś więcej niż tego, że dostanę moje dziecko z powrotem w takim stanie jak je zostawiłam).
Czego?
Stary 2013-04-29, 00:15   #859
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Skąd ta pewność?
Pisałam za siebie, co jest wyraźnie zaznaczone przez użycie formy "ja".

---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ----------

Cytat:
Rynek tworzą ludzie, tak, ale ludzie to statystyka. Statystycznie - mniej osób będzie stać na taki wydatek. Statystycznie - więcej osób zaoferuje 9 stów miesięcznie. I, statystycznie, większość tych osób taką nianię znajdzie.
I, statystycznie, na więcej ludzi nie stać.

---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:08 ----------

Cytat:
Ale skąd wniosek, że ta praca nie wymaga doświadczenia i kwalifikacji? Pierwszą z brzegu osobę zaprosisz do swojego domu żeby zajmowała się Twoim dzieckiem? Gratulacje, ja bym nie była taka odważna..
Może nie pierwszą z brzegu, ale podejrzewam, że wśród 5 chętnych znalazłby się ktoś odpowiedni. Nie mam możliwości tej osoby sprawdzić tak naprawdę. Wniosek stąd, że ja bym tego nie wymagała, gdybym potrzebowała opiekunki i mogła na to przeznaczyć taką kwotę.
Cytat:
Poza tym wiesz, praca pielęgniarki też jest źle płatną pracą. A wymaga wykształcenia, kwalifikacji i doświadczenia.
No i? Czy je mówię, że to dobrze? Co ma na celu to porównanie?

Cytat:
Za tyle mniej więcej utrzymuję się na studiach, wynajmując pokój z koleżanką.
Co do pierwszego zdanie - to fajnie, skoro na tym im zależy, a nie na pieniądzach, to niech oddają cała pensję opiekunce - żaden problem.

Stary 2013-04-29, 00:16   #860
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Pisałam za siebie, co jest wyraźnie zaznaczone przez użycie formy "ja".
Oczywiście ale to jest założenie hipotetyczne, gdybanie. Nie wiesz tego dopóki nie będziesz w takiej sytuacji. Dużo rzeczy ludziom się wydaje, a jak co do czego przychodzi to już różnie bywa.
I nie piszę tego personalnie do Ciebie, że nie zapłaciłabyś więcej gdybyś mogła, tylko ogólnie, że zazwyczaj nie ma to niestety związku.

Stary 2013-04-29, 00:22   #861
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Czego?
Np. tego, że studiowałaby pedagogikę czy coś w tym stylu. Choć to w sumie żaden miernik. Znam osoby, które są na tych studiach a nie lubią dzieci, więc...
Nie, nie oczekiwałabym, że będzie moje dziecko uczyć języków obcych czy dobrych manier.

---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:18 ----------

Cytat:
Oczywiście ale to jest założenie hipotetyczne, gdybanie. Nie wiesz tego dopóki nie będziesz w takiej sytuacji. Dużo rzeczy ludziom się wydaje, a jak co do czego przychodzi to już różnie bywa.
I nie piszę tego personalnie do Ciebie, że nie zapłaciłabyś więcej gdybyś mogła, tylko ogólnie, że zazwyczaj nie ma to niestety związku.
Nie rozumiem jaki związek ma pierwszy akapit z drugim. Pisałam o sobie - tak, wiem, że tak bym postąpiła, bo znam siebie.
Wiem, że niektórzy ludzie to straszne sknery i bardzo wykorzystują pracowników, no ale tu mam na myśli inne sytuacje niż opiekunka za 900 zł przy niewielkich zarobkach rodziców dziecka.

Stary 2013-04-29, 00:30   #862
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Nie rozumiem jaki związek ma pierwszy akapit z drugim. Pisałam o sobie - tak, wiem, że tak bym postąpiła, bo znam siebie.
No cóż, ja wychodzę z założenia, ze znamy siebie na tyle na ile nas sprawdzono.
Teoretyzowanie, a praktyka to dwie różne sprawy.
EOT

Stary 2013-04-29, 00:43   #863
201708160922
Konto usunięte

Też jestem ciekawa, czego byś oczekiwała. Przy okazji: ja uczę dzieci dobrych manier. No, ale ja nie zarabiam 900 zł

Poza tym, uważam, że jeśli uczciwie podejść do sprawy, to należałoby wynagrodzić za pracę, nie za tytuł zawodowy. Założenie o wykształceniu jest pozbawione sensu (wg mnie oczywiście). Więcej zapłacisz niani po studiach pedagogicznych bez doświadczenie czy kobiecie ze średnim z kilkuletnim doświadczeniem? A tyle się mówi, że nie każdy musi mieć studia, że nie papier ważny. Ale fajnie się teoretyzuje.

Cytat:
Za tyle mniej więcej utrzymuję się na studiach, wynajmując pokój z koleżanką.
Co do pierwszego zdanie - to fajnie, skoro na tym im zależy, a nie na pieniądzach, to niech oddają cała pensję opiekunce - żaden problem.
No tak, ale ja nie jestem studentką, prowadzę własne gospodarstwo domowe i nie ma tu czego porównywać.

Pisałaś też o tym, że niania to ostateczność. Guzik prawda. Wielu rodziców od razu zakłada "posiadanie" (nie mylić z zatrudnieniem, bo do tego potrzebna jest umowa) niani.

Cytat:
Jak mnie nie stać na jakąś usługę, to z niej nie korzystam, a nie daję tyle na ile mnie stać.
Już widzę minę fryzjerki, gdy za farbowanie i ścięcie wyciągasz dwie dychy: bo ja mam tylko tyle ...

Cytat:
Rynek, czyli też ja Ja naprawdę rozumiem, że jako niania nie zarobię 10 000 zł. Mi chodzi tylko o to, żeby to była wypłata, nie jałmużna. No i praca legalna.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2013-04-29 o 00:57
Stary 2013-04-29, 00:46   #864
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, nie oczekiwałabym, że będzie moje dziecko uczyć języków obcych czy dobrych manier.
Zazwyczaj osoba taka spędza z dzieckiem 8 godzin, więcej niż w tygodniu dziecko z rodzicami. Naprawdę nie chciałabyś żeby Twoje dziecko w tym czasie nie było uczone manier czy innych podstawowych czynności? Albo też i podstawy języków?
Dla mnie i dziwne i straszne

Stary 2013-04-29, 00:53   #865
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Po co ta ironia?
Skoro tak bardzo Cię taka ewentualność boli to zawsze możesz wynająć opiekunkę, która prowadzi własną działalności, wtedy tą odpowiedzialność ona bierze na siebie no, ale oczywiście stawka byłaby od razu inna.
Tak samo możesz tyle płacić niani/opiekunce, żeby sobie swoją działalność otworzyła i znowu zmartwienie o płacenie za jej chorobowe odpada Tobie, no, ale znowu to samo - inne stawki wtedy są.

Cytat:
Pewna grupa zawodowa została już tu wymieniona. Na starcie nie mają wysokich pensji, ale ponieważ muszą pracować, żeby nie wypaść z obiegu i chcą dobrej opieki dla swojego dziecka, często oddają swoje pensje niani. Przypadek z własnego "podwórka".

Cytat:
Zazwyczaj osoba taka spędza z dzieckiem 8 godzin, więcej niż w tygodniu dziecko z rodzicami. Naprawdę nie chciałabyś żeby Twoje dziecko w tym czasie nie było uczone manier czy innych podstawowych czynności? Albo też i podstawy języków?
Dla mnie i dziwne i straszne
Nie upieram się przy uczeniu półtoraroczniaka podstaw angielskiego, ale spokojnie można (i trzeba!!) uczyć wycierania nosa w chusteczkę (a nie w kanapę ). To są dobre maniery.

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2013-04-29 o 00:56
Stary 2013-04-29, 01:14   #866
monicar
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie obraziłaś wszystkich, którzy posiadają/lub nie wyższe wykształcenie i wykonują ten zawód z powołaniem i sercem.

---------- Dopisano o 02:14 ---------- Poprzedni post napisano o 02:08 ----------

Cytat:
Po co ta ironia?

Czy Twój pracodawca też z obawy o Twoje choroby nie powinien przemyśleć zatrudniania Ciebie? Bo może też ma złe doświadczenia z wcześniej non stop chorującymi paniami, za które musiał płacić, mimo iż zostawiły go na lodzie?

Odbiję piłeczkę
Dzięki takiemu nastawieniu, jak Twoje kwitnie szara strefa oraz to, że ludzie pracujący tak naprawdę oficjalnie nie pracują. Chciałabyś być tak traktowana przez swojego pracodawcę?

Nie, jesteś po prostu nieuczciwa, bo nie tylko nie traktujesz (szanujesz) cudzej pracy i nie traktujesz jej serio, ale jeszcze oszukujesz państwo
Jak rozumiem swoją pracę traktujesz całkiem serio, stąd moje pytanie, czemu pracy innych, już nie?
A gdybyś nianię oficjalnie zatrudniła to zakładasz, że kontaktu byście nie miały? Jakaś logiczna sprzeczność tu wyszła. Zresztą bez związku z tematem.
100% racji.

P.S. Dacn przykro mi to napisać, ale w głowie mi się nie mieści twój tok myślenia i postępowania w tej kwestii.

Edytowane przez monicar
Czas edycji: 2013-04-29 o 01:21
monicar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 01:18   #867
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez CzasKomety;40542598[COLOR=Silver
[/COLOR]

Rynek, czyli też ja Ja naprawdę rozumiem, że jako niania nie zarobię 10 000 zł. Mi chodzi tylko o to, żeby to była wypłata, nie jałmużna. No i praca legalna.
No tak, ale wymagając umowy o pracę, 2 tysięcy na rękę i ubezpieczenia pewnie z tego rynku wypadniesz a nawet jeżeli nie ty, to wiele niań które sobie taką stawkę zażyczą, bo znaleźć takiego pracodawcę łatwo nie będzie.

Rynek tworzą nie tylko nianie, ale też ich pracodawcy. Serio wątpię, że gdyby nianie, nie wiem, spiknęły się i wszystkie zaczęły żądać umowy o pracę, to nagle wszyscy rodzice by je w taki sposób zatrudnili. Po prostu mniej osób byłoby stać na nianie, wiele z nich zostałoby zupełnie bez pracy...

Jak mówię, wiadomo, wszyscy by chcieli, żeby wszyscy zarabiali godnie i na umowie o pracę, ale rzeczywistość jest inna.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-29, 01:39   #868
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Mnie też to dziwi. Tak samo jak dziwią mnie osoby, które mówią, że nie obgadują innych. Nie znalazłam definicji obgadywania, ale jak dla mnie to właściwie wszystko, co powiemy o innych jest obgadywaniem.*

* nie znalazłam synonimu do obgadywania
Kiedyś koleżanka dowiedziała się co na jej temat powiedziałam innej, wspólnej koleżance (zwyczajnie skomentowałam jej postępowanie, powiedziałam co o nim myślę, wspólna koleżanka powiedziała swoje i przeszłyśmy na inny temat). Była zła, że ją "obgadałam" i że prawdziwi przyjaciele mówią sobie takie rzeczy wprost a nie do innych. Spoko. Dlatego następnym razem kiedy znów uznałam jej zachowanie za głupie powiedziałam jej to prosto w oczy, wszystko to, co powiedziałabym na jej temat naszej wspólnej koleżance. O dziwo nie była zachwycona... Nie mam pojęcia dlaczego, przecież zrobiłam o co prosiła

Cytat:
Napisane przez reniferek01 Pokaż wiadomość
Dla mnie gorsze od matury było zdawanie prawa jazdy. W ogóle gorsze od wszystkich egzaminów na studiach. I gadanie "nie stresuj się" mnie dobijało. I z każdą porażką było gorzej i gorzej. A na jazdach z instruktorem słyszałam "ale jak mogłaś nie zdać skoro jeździsz dobrze"
O borze, to prawda. Zaczęłam się naprawdę mocno stresować tydzień przed, dzień przed byłam w panice a w dniu egzaminu byłam o krok od histerii. Najgorsze przeżycie ewer... jak na razie.
Nie, nie rzucałam się nikomu na szyję i nie mdlałam zdałam za pierwszym podejściem, dziękuję.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 06:08   #869
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
No cóż, ja bym pracowała. Mieć 900 i nie mieć 900 to dla mnie ogromna różnica.
Niektórzy nie rozumieją że mieć a nie mieć 900 zł to jest różnica, bo jak chcą zrobic zakupy to mama da i nie trzeba sobie rączek przy pracy brudzić.

Tylko, że jak jedna niania będzie tyrała cały miesiąc za gówniane 900 zł, to po paru latach wszystkie będą musiały zadowolić się taką kwotą, bo rodzice przekonają się, że można znaleźć jelenia za psie pieniądze. Zarabiałam kiedyś w inny sposób (nie jako niania, ale zasada jest ogólna jeśli pracujesz wciąż w innych miejscach) i miałam odgórne polecenie brać nie mniej niż tyle i tyle. Bo jakbym brała mniej, to psułabym rynek - zarabialiby tylko ci, którzy biorą mało, a nie ci, którzy wykonują dobrą pracę. Ludzie się szybko przyzwyczajają, gdy coś jest za darmo.[/QUOTE]

Strasznie się oburzasz- mam propozycje idź do niań w moim mieście i po uświadamiaj je że się nie szanują bo stawki zaczynają się tu od 600 zł miesięcznie.
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
J
To co robić? Zostać w domu i mieć jeszcze mniej pieniędzy o tę ¼, która byłaby przy pracy zawodowej i opłacaniu niani? I dodatkowo tracić lata pracy? Nie brzmi to ciekawie, naprawdę.

Jak dla mnie to jedyną opcją poza szukaniem lepiej płatnej pracy, jest szukanie tańszej opieki dla dziecka, np. opiekunki z własnym dzieckiem.
Tak masz zostać w domu, bo każda opcja poza etatem i co najmniej 2 tysiące netto obraża czaskomety
Niania z dzieckiem to nadal niania, tyle że opieka u niej jest 30% tańsza.

Cytat:
Uważam, że jest to b.odpowiedzialna praca, tyle że to jest kwestia sytuacji i tego, co się komu opłaca. I tak, ja bym zajęła się cudzym dzieckiem(zrobiła mu jedzenie, gadała z nim, bawiła, itp.) za 900 zł na miesiąc, bo dla mnie mieć i nie mieć 900 zł to różnica, jak już pisałam. A tak ogólnie to rzeczywiście, nie uważam, że jest to dobra praca na stałe, raczej właśnie taka dla studentek, emerytek, żeby dorobić do stypendium czy emerytury.
Tak samo kwestia powrotu do pracy - gdyby po zapłaceniu opiekunce zostawało mi te 900 zł to bym wróciła(w sumie za mniej też), bo ta kasa dużo zmienia w naszych polskich realiach. U mnie np. można za to opłacić czynsz za mieszkanie i rachunki.
I nie uważam by to było niemoralne, bo z kasy, którą ja dostanę w pracy skorzystam i ja, i ta opiekunka. A gdybym nie wróciła do pracy to kasy nie będzie miała żadna z nas.
Tu to rozumiesz ale czaskomety nie bo żyje w odległej galaktyce. Jej poglądy są podobne do tych co zrobili wielkie akcje przeciwko zatrudnianiu dzieci w fabrykach w krajach III świata, dzięki czemu fabryki pozwalniały dzieci, które zostały bez środków do życia, ale wreszcie było "moralnie". Po za tym nikt nikogo nie przymusza do zostania nianią sa lepiej płatne zawody.
Cytat:
Podobnie jak sprzątanie mieszkań, opieka nad starszymi ( w Niemczech zawód wykonywany praktycznie tylko przez obcokrajowców, bo dla rodowitych Niemek stawki są za niskie), sprzątanie terenów zielonych, praca dozorcy czy na kasie. Czasy komuny kiedy wszystkim g..wno byle po równo skończyły sie dość dawno temu i zarobki obecnie sa zróżnicowane.

Cytat:
Po co ta ironia?

Nie rozumiesz czy tylko udajesz że myslec nie umiesz?
Czym innym jest duzy zakład pracy a czym innym zatrudnianie jednej osoby. I tak traktuje innych inaczej niz siebie bo ja potrafię dać z siebie wiele, pracować dobrze mimo wysokiej ciąży i nie jojczec z byle powodu. Natomiast prawie wszystkie kobiety w moim otoczeniu po tescie ida na zwolnienie na 2 kreski.

Z tego też powodu zalecam siedzenie w domu, bardzo bezpieczne
Argumenty od czapy.

Właśnie! Niania to często zawód! Pani przedszkolanka też jest zawodem.

Skąd ta pewność?
Nie rozumiesz czy tylko udajesz że myslec nie umiesz?
Gdzie ja napisałam że zatrudniam nianię nielegalnie!!!!!
Zatrudniałam legalnie i tak tez zatrudnię, ale nie na etat, na prawdę nie widzisz róznicy!
Czym innym jest duzy zakład pracy a czym innym zatrudnianie jednej osoby. I tak traktuje innych inaczej niz siebie bo ja potrafię dać z siebie wiele, pracować dobrze mimo wysokiej ciąży i nie jojczec z byle powodu. Natomiast prawie wszystkie kobiety w moim otoczeniu po tescie ida na zwolnienie na 2 kreski.
I tak nie mam zamiaru harowac bo to zeby na moich plecach ktos bimbał.

Cytat:
Też jestem ciekawa, czego byś oczekiwała. Przy okazji: ja uczę dzieci dobrych manier. No, ale ja nie zarabiam 900 zł
Mi chodzi tylko o to, żeby to była wypłata, nie jałmużna. No i praca legalna.
Jesteś nianią
Nie tobie chodzi o etat a nie o legalną pracę.

---------- Dopisano o 07:08 ---------- Poprzedni post napisano o 07:02 ----------

Co ciekawe jak rozmawiam z potencjalnymi nianiami to wszystkie chcą etat z całym pakietem socjalnym którego konsekwencje ponoszę ja. Natomiast jak proponuje żeby założyły firmę i wystawiały mi co miesiąc rachunek przestają być zainteresowane praca, mimo że stawka jest taka sama. A przez 2 pierwsze lata działalności opłaca się ZUS na preferencyjnych warunkach. Założenie i zlikwidowanie firmy to 10 minut w urzędzie.

Rozważałam nawet zatrudnienie w myśl ustawy żłobkowej ale jak przeanalizowałam z moim prawnikiem to mnie wyśmiał i powiedziała że jak bym chciała zatrudniać nianię na takich warunkach to muszę byc wyjątkowo głupia. Ustawa jest bardzo korzystna dla niań a szkodliwa dla rodziców, dlatego prawie nikt w ten sposób niani nie zatrudnia.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-04-29, 07:51   #870
201604181004
Konto usunięte

Lol ja tam sie z ciri i cholerka Zgadzam, 900 zl to kwta ok bo mi bez roznicy na jakiej zasadzie by sie to odbywalo - jakby to sie mialo odbywac u niani w domu podczas gdy w domu sa jej dzieci - czemu nie. Nawt fajniej gdyby moje dziecko mialo kobtakt z innymi. Z tymi manierami itp to pliiiiis bez przesady xD w zlobku nikt niemowlat tego nie uczy xD totalnie tez gilalyby mnie studia owej nianki, nawet powiem ze taka bez studiow ale z wlasnymi dzieciakami bylaby lepsza imo bo wiedza w teorii a praktyce to dwie rozne rzeczy. Dla mnie ona ma nakarmic ubrac i patrzec czy dziecko nie je domestosu. W domu tez jakos nie widze by rodzice bite 10 godzin z rzedu wymyslali dziecku rozwijajace gry i zabawy. Ja tam mam luzne podejscie, cudow nie wymagam i cudownie nie byloby mnie stac na zaplate. A ze to dobry sposob dla kobiet ktore chca dorobic bo i tak maja dwojke swoich w domu zeby sobie dorobic. Niania ma lubic dzieci i nie robic im krzywdy xD od angielskiego jest kto inny.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości