|
|
#4951 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2015 cz. 2
Cytat:
Trzymam kciuki, żeby się wam wszystko udało. Na dłuższą metę takie problemy mogą być baaardzo stresujące. Ja póki co spłacam kredyt za samochód i będę go spłacała do września 2015 |
|
|
|
|
#4952 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wierzcie mi, najszczęśliwsza nie jestem, ale wg. mnie lepsze to niż mieszkanie z resztą może gówno z tego wyjdzie bo pójdziemy a bank nam pomacha i powie że mamy za kilka lat przyjść ....Nie ma się co ekscytować na zapas ![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Aaa i my byśmy mieli gdzie mieszkać ale jak już kiedyś wspominałam na wspólnej działce z teściami co mi nie pasuje. W domku który jest również totalnie do remontu. Ale nigdy nie będę u siebie więc wolę się w to nie pakować Czemu to wszystko jest takie trudne zdecydować dokąd się wynieść i mieć na to siano jeszcze ech ![]() Anteria współczuję przejść z tym kredytem ![]() Mnie się również zapala żółta lampka czy to dobry wybór pakować się w to, z drugiej strony bez kredytu nic nie zdziałamy. My chcemy spróbować z PKO BP bo tam mamy rachunki. Póki co wysłaliśmy e-maila do dewelopera co bym to pokazał na żywo. Może nie ma się czym podniecać
Edytowane przez asiaczek87 Czas edycji: 2013-04-29 o 12:17 |
|
|
|
|
#4953 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie jestem zwolenniczką kredytów ale jak jak chcemy mieć własny kąt to niestety trzeba. Nie będziemy całe życie wynajmować.
|
|
#4954 | ||||||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
ale TŻ mi powiedział, że nie lubi, jak nie ma wesołych zakończeń - czyli coś niefajnego dzieje się w tym 4 i to mnie złościCytat:
wizażanki straszą się tym nawzajem, mod jakiś się odezwie i upomni, ale konkretnego ostrzeżenia jeszcze nie spotkałam. parę razy zwróciłam uwagę ale była to uwaga na poziomie i w trakcie miłej dyskusji, nie w stylu: "naócz siem pisać analfabetą"![]() Cytat:
no i nie liczy się opakowanie, a wnętrze![]() Cytat:
akurat ja do kredytów nie mam uprzedzeń, bo nigdy moja rodzina nie miała z nimi problemu, a największy kredyt braliśmy na samochód bo była jakaś akcja w stylu: "oddaj stary samochód, a za niższą cenę dostaniesz nowy" - i mimo, że cena była niższa, to i tak moich rodziców nie było w pełni na niego stać, byliśmy też w trakcie remontu poddasza (remont za gotówkę, nie na kredyt), a akcja niebawem się kończyła ![]() Cytat:
- no i po drugie jak długo można tak kątem mieszkać?od zawsze powtarzam, że wolę spłacać kredyt za swoje, niż płacić za wynajem komuś, za coś, co moje nie będzie ![]() inaczej całe życie w kartonach pod mostem może jedynie na starość byśmy się z TŻ-em dorobili, przy jego pensji informatyka szanse są, no ale w między czasie też na życie trzeba mieć...a remont mniej więcej da się rozłożyć w czasie, pamiętam jak spałam w łazience gdy byłam mała - mój pokój był właśnie w remoncie - mało komfortowo, ale dach nad głową jest i to własny ![]() to takie ogólne wnioski, nie konkretnie do Ciebie, tylko ty pierwsza ten temat poruszyłaś, to zacytowałam ![]() Cytat:
jak się nauczyłam żyć z lokatorami we wspólnym mieszkaniu, to po sąsiedzku w domu też bym mogła mieszkać![]() my nie patrzymy na to, gdzie mamy rachunki, choć też mamy w tym banku. jednak PKO ma kiepskie warunki kredytowe, to znaczy może one są nawet dobre, ale wiele innych banków ma lepsze koleżanka odwiedziła 14 banków pytając o kredyt
|
|
|
#4955 |
|
Zakorzenienie
|
ANTERIA kredytu może udzielić tylko i wyłącznie bank. Jeżeli jest to firma prywatna, podmiot parabankowy, to on udziela wyłącznie pożyczek. Przepraszam, małe zboczenie zawodowe
|
|
|
|
#4956 |
|
Zakorzenienie
|
spoko viva, czaje
z resztą tak jak pisałam ja się z Wami zgadzam i rozumiem no bo gdzieś mieszkać trzeba też bym wolała spłacać kredyt niż wynajmować zapewne co do remontów też już jestem trochę hardcorem w tych sprawach u nas w mieszkaniu tym wynajmowanym jak był remont kuchni 2 lata temu to zmywało się w łazience, lodówka stała w przedpokoju, stół z kuchni u nas a biało było wszędzie od pyłu chodziłam ciągle wkurzona bo się przedłużało, no ale przeżyć się da ![]() no a niestety jak widać, że te kredyty to temat rzeka. |
|
|
|
#4957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i właśnie w takim miejscu chcieliśmy wziąć teraz kredyt...
|
|
#4958 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
to teraz mi przypomniałaś coś innego: jak zaczęłam studiować i zarazem wynajmować mieszkania, to bardzo dziwiła mnie pralka w kuchni - nie byłam przyzwyczajona, dla mnie zawsze miejsce pralki było w łazience
|
|
|
#4959 | |
|
Zakorzenienie
|
to ja zmienię temat bo mam pytanie
jak powiedziałyście swoim rodzinom, a najważniejsze: rodzicom o tym, że planujecie ślub? i jakie były ich reakcje na to?---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Cytat:
|
|
|
#4960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdybym miała ogromną kuchnię a małą łazieneczkę też bym tak pewnie zrobiła nasza łazienka jest malutka ale na tyle ustawna, że mała pralka weszła i służy za półkę na kosmetyki ![]()
|
|
|
|
|
#4961 | |
|
Zakorzenienie
|
Uważajcie na zapisane tzw. małym druczkiem rzeczy. I zastanówcie się, czy nie lepiej poczekać na zdolność kredytową, niż pakować sie teraz w taką pożyczkę, bo odsetki Was zjedzą...
---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie byli zbyt zaskoczeni, to jakoś tak przeszło jak kolej rzeczy ale nie że negatywnie tylko tak na spokojnie bo już dużo wcześniej w luźnych rozmowach przewijał się temat ślubu "kiedyś"
|
|
|
|
|
#4963 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() TŻ przyszedł do mnie z butelką wina i bukietem kwiatów. rodzice byli w kuchni, weszłam i zaczęłam: "chcielibyśmy wam coś powiedzieć" -> i już wiem, że to błąd, bo to brzmi, jakbyśmy o ciąży chcieli poinformować i TŻ powiedział, że poprosił mnie o rękę i zapytał, czy moi rodzice wesprą nas w naszych planach, czy się zgadzają![]() potem siedliśmy i razem piliśmy winko. rodzice TŻ-ta domyślili się, zanim cokolwiek powiedzieliśmy, bo oni już od kilku lat nas wypytywali o zaręczyny ![]() Cytat:
|
|
|
#4964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4965 |
|
Zakorzenienie
|
Malwina apropo Twojego zboczenia zawodowego właśnie robię zadanie domowe
"Który akt prawny definiuje pojęcie zbrodni i w którym przepisie pojęcie to występuje?" Pani nas uczyła cytować przepisy prawne i mamy ładnie zacytować, że "Zgodnie z przepisem art, ust.........." bla bla bla
|
|
|
|
#4966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o rodziców Tż się nie boję, bardziej o moich - ale mam nadzieję, że żadnych problemów robić nie będą
|
|
|
#4967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4968 |
|
Zakorzenienie
|
mój Tż wymyśla śmieszne historyjki o tym jak im to powiedzieć
ale ja jednak wolę chyba wprost i bezboleśnie a pytałyście się czy wam pomogą finansowo, czy sami się zdeklarowali?
|
|
#4969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaz samo pojęcie występuje w wielu artykułach.
|
|
|
|
|
#4970 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() choć dowiedziałam się, że był problem z salą, ponieważ kierowniczka powiedziała, że może ją wynająć na max 120 osób. my prosić będziemy 130, część nie przyjdzie, więc pewnie nawet mniej niż te 120 będzie, ale jednak trzeba założyć na razie 130. jednak wójt przemówił pani kierowniczce do rozsądku
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2013-04-29 o 13:26 |
|
|
|
|
#4971 |
|
Zakorzenienie
|
U nas to było tak, że rodzice nie wyobrażają sobie inaczej - oni finansują ślub i wesele i tyle. TŻ pracuje, więc zarabia, ja też mam taki zamiar, więc będziemy niezależni finansowo, ale na pewno w razie problemów nas wspomogą.
A jak TŻ mi sie oświadczył, to moi rodzice byli bardzo zaskoczeni, mimo że liczyli się z tym, że jw związku z tym, że esteśmy ze sobą bardzo długo i mamy wspólne plany, to prędzej czy później to nastąpi. Oświadczył mi się w niedzielę, w poniedziałek obwieściliśmy to światu, rodzicom przez telefon, bo byliśmy w Opolu, a nie doczekałabym z nowinami do powrotu do domu na weekend. Jak powiedziałam mamie przez telefon, to nastąpiła długa cisza, dopiero później radość. Potem zadzwoniłam do taty (pracuje w Holandii) to jego pierwsze słowa: "No nie żartuj!" a później radość
|
|
|
|
#4972 |
|
na przekór do celu
|
u mnie sami się zdeklarowali, choć nie wiem czy skorzystamy, chyba tak symbolicznie, np. niech kupią nam tort
|
|
#4973 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moi rodzice to stwierdzili tylko że to żadne zaskoczenie że oni Nas i tak już traktują jako małżeństwo więc życzą Nam wszystkiego dobrego( wiedzieli że ślub organizować i opłacać będziemy sami więc kwestie finansowe nie były poruszane) Potem to już wspólne szklaneczki
|
|
#4974 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my nie pracujemy )Cytat:
ale oczywiście mam na to całą długą formułkę Cytat:
|
|||
|
|
|
#4975 |
|
Zakorzenienie
|
Hm, nie bardzo wiem co pisać, to tylko daję znać, że żyję i mam się dobrze
|
|
|
|
#4976 |
|
Zakorzenienie
|
Ex jestem z Ciebie dumna
![]() Kzb hej! ![]() ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ---------- Ej, dobra, zastanówmy sie, która zakłada nowy wątek, bo zaraz ten się skończy
|
|
|
|
#4977 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Panny Młode 2015 cz. 2
My niby nie zareczeni ale moi rodzice wiedza ze planujemy
![]() Wiedzieli ze tak bedzie :p i musialam z nimi to przegadac- kiedy im pasuje - np chcielismy wrzesien ale moi rodzice nie moga we wrzesniu zjezdzac do pl Co do wątku nowego : ja siedzę w pociagu wiec lipa :p |
|
|
|
#4978 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Panny Młode 2015 cz. 2
Ja nie wiem czy umiem
Co do zaręczyn, to my na drugi dzień pojechaliśmy najpierw do moich rodziców. TŻ wręczył butelkę i kwiatki. Poinformował i zapytał czy mają coś przeciwko ![]() Ojca zatkało, matka powiedziała że chyba nie potem wpadł i brat z "bratową" i pogratulowali. Wspólny szampanik i brzdąc dla każdego i do teściów. Tam już takiej radości nie było. Tż poinformował. Teściu że nareszcie (6 lat razem) i pogratulował natomiast pierwsza reakcja teściowej brzmiała skierowana do TŻ : Ty jesteś niedopowiedzialny x2 na męża .... Wszystkich zatkało wię teściu żeby rozluźnić atmosferę stwierdził coś w stylu: Daj spokój, teraz są inne czasy... Ja w myślach: wtf? Potem siedzieliśmy, wypiliśmy, zjedliśmy ale teściowa cały czas gapiła się na TŻ i strzelała dziwne miny jak nienormalna... To że dzisiaj inne czasy to nie łapie bo sami hajtali się jak mieli po 24 lata i 28 i mieszkali u teściów przez jakieś 5 lat... my wtedy mieliśmy po 25. Cholera wie co teściu miał na myśli W każdym razie do dzisiaj nie wiem co jej chodziło. TŻ miał z nią pogadać od razu to pogadał po tygodniu bo niby nie było kiedy Ze mną po dzień dzisiejszy o tym nie rozmawiała a powinna ponieważ była to informacja nasza wspólna a nie tylko jej synka Stąd ma u mnie duży minus. jeśli byłaby dojrzała cywilnie to po takiej sytuacji przeprosiła by mnie i powiedziała że głupio się wyraziła żeby oczyścić atmosferę. A tak do końca życia będzie mi przykro że tak się zachowała... a to się pamięta. Cieszcie się jeśli u was i rodzice i teście zareagowali normalnie u mnie tylko 3 osoby z 4
|
#4979 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4980 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Jak na razie mi się udało, choć teraz chce mi się śmiać z tego stresu Ja byłam jeszcze całkiem na luzie, ale TŻ bał się mojej mamy, bo to taka poważna i małomówna osoba, nie potrafi jej "wyczuć"
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:53.

z resztą może gówno z tego wyjdzie bo pójdziemy a bank nam pomacha i powie że mamy za kilka lat przyjść ....
zdecydować dokąd się wynieść i mieć na to siano jeszcze ech