|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
|
![]() ![]() |
![]() |
#842 | |||
sissy that walk
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-28 o 23:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#843 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- Raczej po prostu umiejętność liczenia ![]() ---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- Chyba rynku pracy, który dziś dla nikogo nie jest łaskawy.
![]() |
#844 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ---------- Tak.
![]() |
#846 |
Konto usunięte
|
Tak, bo jak się uważa, że niania to człowiek niższej kategorii i płaci się tyle, ile się płaci to nie ma co wymagać, że będzie robiła to dobrze, skoro każdy inny będzie lepszy niż niania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#847 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#848 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
A założenie wzięłam stąd, że do większości zawodów trzeba mieć wykształcenie, do wykonywania zawodu niani - nie. Jakbym szukała niani to wystarczyłoby mi jej zaangażowanie, chęci, poczucie odpowiedzialności - więc raczej cechy charakteru, albo się to ma albo nie. Gdzieś bym miała czy jest po zawodówce, czy po studiach. ---------- Dopisano o 00:35 ---------- Poprzedni post napisano o 00:32 ---------- Cytat:
Widzę, że się nie dogadamy, bo dla mnie 900 zł to nie są grosze i gówniana stawka. Nie da się za to poszaleć, ale da się utrzymać.
![]() |
#849 | |||
sissy that walk
|
Cytat:
Do wykonywania zawodu niani w jakichś 40% przypadków trzeba mieć coś wspólnego z pedagogiką (studia, wykształcenie), a w około 90% doświadczenie i referencje - szacuję na podstawie dziesiątek ogłoszeń, które przejrzałam. Cytat:
![]() Skoro to dla Ciebie świetna stawka, to zostań z tymi 900 zł i zapłać opiekunce dobre pieniądze. Albo oddaj całą pensję i zostań z mężowską, pewnie zarabia więcej niż 900 zł a za to przecież da się utrzymać.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-28 o 23:39 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Copyraptor
|
Ale dziewczyny, stawki dyktuje rynek...no bycie nianią JEST gorzej płatną pracą, nic na to nie poradzicie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#851 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro tak bardzo Cię taka ewentualność boli to zawsze możesz wynająć opiekunkę, która prowadzi własną działalności, wtedy tą odpowiedzialność ona bierze na siebie ![]() Tak samo możesz tyle płacić niani/opiekunce, żeby sobie swoją działalność otworzyła i znowu zmartwienie o płacenie za jej chorobowe odpada Tobie, no, ale znowu to samo - inne stawki wtedy są. Cytat:
Skoro Ty mało chorujesz to czemu zakładasz, że inni nagminnie? ![]() Czy Twój pracodawca też z obawy o Twoje choroby nie powinien przemyśleć zatrudniania Ciebie? Bo może też ma złe doświadczenia z wcześniej non stop chorującymi paniami, za które musiał płacić, mimo iż zostawiły go na lodzie? ![]() Cytat:
![]() Dzięki takiemu nastawieniu, jak Twoje kwitnie szara strefa oraz to, że ludzie pracujący tak naprawdę oficjalnie nie pracują. Chciałabyś być tak traktowana przez swojego pracodawcę? Cytat:
![]() Jak rozumiem swoją pracę traktujesz całkiem serio, stąd moje pytanie, czemu pracy innych, już nie? A gdybyś nianię oficjalnie zatrudniła to zakładasz, że kontaktu byście nie miały? Jakaś logiczna sprzeczność tu wyszła. Zresztą bez związku z tematem. Cytat:
![]() Argumenty od czapy. Cytat:
Cytat:
![]() Znam wielu, których stać, ale po co mają dawać więcej skoro i tak ktoś przychodzi i wykonuje swoją pracę? Większość ludzi ma podwójną moralność. Inaczej traktuje swoją własną pracę, a inaczej pracę innych.
" – Pani Iwonko! Pani wytrze tę szminkę, bo klient znów się będzie pieklił ... ![]() NA PEWNO piszemy NA PEWNO oddzielnie! NAPRAWDĘ piszemy NAPRAWDĘ łącznie! Edytowane przez Iwonalodz Czas edycji: 2013-04-28 o 23:49 |
|||||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#852 |
Konto usunięte
|
Co jak co, ale za 9 stów to ja się nie utrzymam. Ale jak widać ktoś może.
W kontekście innych wypowiedzi to pewnie nieistotne, ale dziecko ma zazwyczaj dwoje rodziców, więc to nie matka oddaje 3/4 pensji, tylko rodzice płacą niani równowartość 3/4 pensji matki. Ja widzę różnicę. |
![]() ![]() |
![]() |
#853 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
To jest pies pogrzebany. Ja pracuję za 3000 zł na rękę, mąż tak samo, ale zapłacimy niani 1000, bo da się za to utrzymać, a nie będziemy komuś oddawać 3/4 pensji.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-28 o 23:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#854 | |
Copyraptor
|
Cytat:
Rynek tworzą ludzie, tak, ale ludzie to statystyka. Statystycznie - mniej osób będzie stać na taki wydatek. Statystycznie - więcej osób zaoferuje 9 stów miesięcznie. I, statystycznie, większość tych osób taką nianię znajdzie. Więc rynek się zmieniać nie będzie ![]() Pewnie, można o to bić pianę, kłócić się, że to niesprawiedliwe, i tak dalej. Też uważam, że to mało godne pieniądze, nie chciałabym za tyle pracować i "nie powinno tak być". No ale jest, bo realia rynku tak dyktują... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Praca niewymagająca wykształcenia, specjalnych kwalifikacji i doświadczenia jest na ogół pracą gorzej płatną. Taka jest właśnie praca opiekunki.
---------- Dopisano o 00:58 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- No właśnie pisałam o tym, że gdybym zarabiała 1800 i miałybyśmy sie tym podzielić po połowie to tak, wróciłabym do pracy i wynajęła opiekunkę. Jeśli miałabym oddać całą i żyć z pensji ojca dziecka, to cóż - łatwo obliczyć, że nie ma to żadnego sensu.
#856 | |||
sissy that walk
|
Cytat:
Poza tym wiesz, praca pielęgniarki też jest źle płatną pracą. A wymaga wykształcenia, kwalifikacji i doświadczenia. Cytat:
Poza tym to Ty pisałaś, że za 900 zł można się utrzymać. Jestem ciekawa jak.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-04-29 o 00:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#857 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
#858 | |
sissy that walk
|
Czego?
![]() ![]() |
![]() |
#859 | |||||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 01:07 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:08 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Co do pierwszego zdanie - to fajnie, skoro na tym im zależy, a nie na pieniądzach, to niech oddają cała pensję opiekunce - żaden problem.
![]() |
#860 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I nie piszę tego personalnie do Ciebie, że nie zapłaciłabyś więcej gdybyś mogła, tylko ogólnie, że zazwyczaj nie ma to niestety związku.
![]() |
#861 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Np. tego, że studiowałaby pedagogikę czy coś w tym stylu. Choć to w sumie żaden miernik. Znam osoby, które są na tych studiach a nie lubią dzieci, więc...
Nie, nie oczekiwałabym, że będzie moje dziecko uczyć języków obcych czy dobrych manier ![]() ---------- Dopisano o 01:22 ---------- Poprzedni post napisano o 01:18 ---------- Cytat:
Wiem, że niektórzy ludzie to straszne sknery i bardzo wykorzystują pracowników, no ale tu mam na myśli inne sytuacje niż opiekunka za 900 zł przy niewielkich zarobkach rodziców dziecka.
![]() |
#862 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teoretyzowanie, a praktyka to dwie różne sprawy. EOT ![]()
![]() |
#863 | |||
Konto usunięte
|
Też jestem ciekawa, czego byś oczekiwała. Przy okazji: ja uczę dzieci dobrych manier. No, ale ja nie zarabiam 900 zł
![]() Poza tym, uważam, że jeśli uczciwie podejść do sprawy, to należałoby wynagrodzić za pracę, nie za tytuł zawodowy. Założenie o wykształceniu jest pozbawione sensu (wg mnie oczywiście). Więcej zapłacisz niani po studiach pedagogicznych bez doświadczenie czy kobiecie ze średnim z kilkuletnim doświadczeniem? A tyle się mówi, że nie każdy musi mieć studia, że nie papier ważny. Ale fajnie się teoretyzuje. Cytat:
Pisałaś też o tym, że niania to ostateczność. Guzik prawda. Wielu rodziców od razu zakłada "posiadanie" (nie mylić z zatrudnieniem, bo do tego potrzebna jest umowa) niani. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2013-04-29 o 00:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#864 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie i dziwne i straszne ![]()
![]() |
#865 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2013-04-29 o 00:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#866 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 02:14 ---------- Poprzedni post napisano o 02:08 ---------- Cytat:
![]() P.S. Dacn przykro mi to napisać, ale w głowie mi się nie mieści twój tok myślenia i postępowania w tej kwestii.
Wszystko napisane przed "ale", jest nieważne. Edytowane przez monicar Czas edycji: 2013-04-29 o 01:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#867 | |
Copyraptor
|
Cytat:
![]() Rynek tworzą nie tylko nianie, ale też ich pracodawcy. Serio wątpię, że gdyby nianie, nie wiem, spiknęły się i wszystkie zaczęły żądać umowy o pracę, to nagle wszyscy rodzice by je w taki sposób zatrudnili. Po prostu mniej osób byłoby stać na nianie, wiele z nich zostałoby zupełnie bez pracy... Jak mówię, wiadomo, wszyscy by chcieli, żeby wszyscy zarabiali godnie i na umowie o pracę, ale rzeczywistość jest inna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#868 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie, nie rzucałam się nikomu na szyję i nie mdlałam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#869 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko, że jak jedna niania będzie tyrała cały miesiąc za gówniane 900 zł, to po paru latach wszystkie będą musiały zadowolić się taką kwotą, bo rodzice przekonają się, że można znaleźć jelenia za psie pieniądze. Zarabiałam kiedyś w inny sposób (nie jako niania, ale zasada jest ogólna jeśli pracujesz wciąż w innych miejscach) i miałam odgórne polecenie brać nie mniej niż tyle i tyle. Bo jakbym brała mniej, to psułabym rynek - zarabialiby tylko ci, którzy biorą mało, a nie ci, którzy wykonują dobrą pracę. Ludzie się szybko przyzwyczajają, gdy coś jest za darmo.[/QUOTE] Strasznie się oburzasz- mam propozycje idź do niań w moim mieście i po uświadamiaj je że się nie szanują bo stawki zaczynają się tu od 600 zł miesięcznie. Cytat:
![]() Niania z dzieckiem to nadal niania, tyle że opieka u niej jest 30% tańsza. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Gdzie ja napisałam że zatrudniam nianię nielegalnie!!!!! Zatrudniałam legalnie i tak tez zatrudnię, ale nie na etat, na prawdę nie widzisz róznicy! Czym innym jest duzy zakład pracy a czym innym zatrudnianie jednej osoby. I tak traktuje innych inaczej niz siebie bo ja potrafię dać z siebie wiele, pracować dobrze mimo wysokiej ciąży i nie jojczec z byle powodu. Natomiast prawie wszystkie kobiety w moim otoczeniu po tescie ida na zwolnienie na 2 kreski. I tak nie mam zamiaru harowac bo to zeby na moich plecach ktos bimbał. Cytat:
![]() Nie tobie chodzi o etat a nie o legalną pracę. ---------- Dopisano o 07:08 ---------- Poprzedni post napisano o 07:02 ---------- Co ciekawe jak rozmawiam z potencjalnymi nianiami to wszystkie chcą etat z całym pakietem socjalnym którego konsekwencje ponoszę ja. Natomiast jak proponuje żeby założyły firmę i wystawiały mi co miesiąc rachunek przestają być zainteresowane praca, mimo że stawka jest taka sama. A przez 2 pierwsze lata działalności opłaca się ZUS na preferencyjnych warunkach. Założenie i zlikwidowanie firmy to 10 minut w urzędzie. Rozważałam nawet zatrudnienie w myśl ustawy żłobkowej ale jak przeanalizowałam z moim prawnikiem to mnie wyśmiał i powiedziała że jak bym chciała zatrudniać nianię na takich warunkach to muszę byc wyjątkowo głupia. Ustawa jest bardzo korzystna dla niań a szkodliwa dla rodziców, dlatego prawie nikt w ten sposób niani nie zatrudnia. |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#870 |
Konto usunięte
|
Lol ja tam sie z ciri i cholerka Zgadzam, 900 zl to kwta ok bo mi bez roznicy na jakiej zasadzie by sie to odbywalo - jakby to sie mialo odbywac u niani w domu podczas gdy w domu sa jej dzieci - czemu nie. Nawt fajniej gdyby moje dziecko mialo kobtakt z innymi. Z tymi manierami itp to pliiiiis bez przesady xD w zlobku nikt niemowlat tego nie uczy xD totalnie tez gilalyby mnie studia owej nianki, nawet powiem ze taka bez studiow ale z wlasnymi dzieciakami bylaby lepsza imo bo wiedza w teorii a praktyce to dwie rozne rzeczy. Dla mnie ona ma nakarmic ubrac i patrzec czy dziecko nie je domestosu. W domu tez jakos nie widze by rodzice bite 10 godzin z rzedu wymyslali dziecku rozwijajace gry i zabawy. Ja tam mam luzne podejscie, cudow nie wymagam i cudownie nie byloby mnie stac na zaplate. A ze to dobry sposob dla kobiet ktore chca dorobic bo i tak maja dwojke swoich w domu zeby sobie dorobic. Niania ma lubic dzieci i nie robic im krzywdy xD od angielskiego jest kto inny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:21.