Postinor, Escapelle, Ellaone, metoda Yuzpe, tabletka "po" - wątek zbiorczy! - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Pokaż wyniki sondy: postinor
zażywałam i zadziałał 26 50,98%
zażywałam i nie zadziałał 2 3,92%
nie zażywałam 23 45,10%
Głosujący: 51. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-21, 17:27   #2281
Adeee
Raczkowanie

Dot.: Postinor, Escapelle, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!

A nie mówiłam, że będzie wszystko dobrze !

27.02.13 NOWA TEORIA POKONANA ![/FONT][/B][/SIZE]
14.03.13 KIEROWCA ! PRAKTYKA ZA PIERWSZYM
Adeee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 18:16   #2282
Ettienette
Raczkowanie

Ja również zażyłam escapelle i po konsultacji z moim lekarzem [ dwa razy aż : - D bo strasznie się bałam czy na pewno go zrozumiałam] i jeszcze jednym lekarzem każdy zalecił mi wziąć pierwsza tabletkę antykoncepcyjną jak pojawi się krwawienie . Zatem będę chroniona od pierwszego dnia jak wezmę ?
Stary 2013-02-27, 15:36   #2283
Marchewka1991
Raczkowanie

Dziewczyny... Schizuję.. Pomocy!
Bylo to tak: Po przyjeciu tabletki "PO" dostalam okresu jakos po 9 dniach. Nie bylo to chyba plamienie, (a jakby bylo to musialoby byc bardzo obfite). Trwalo to ok. 5 dni. Wbilam sobie do glowy ze moze to nie byl okres i zrobilam test - po 18 dniach od stosunku (wczoraj rano jeden i dzis rano jeden). Oba wyszly negatywnie. Ok, odlozylam do szuflady. Po kilku godzinach patrze a tam jasna, ledwowidoczna druga kreska -WTF??? Czytalam ze to moze byc reakcja chemiczna czy jakos tak. Juz calkowicie nie wiem... Wbilam sobie do glowy te ciaze i świruje Co o tym myslicie? -.-
Marchewka1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-27, 15:44   #2284
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Marchewka1991 Pokaż wiadomość
Dziewczyny... Schizuję.. Pomocy!
Bylo to tak: Po przyjeciu tabletki "PO" dostalam okresu jakos po 9 dniach. Nie bylo to chyba plamienie, (a jakby bylo to musialoby byc bardzo obfite). Trwalo to ok. 5 dni. Wbilam sobie do glowy ze moze to nie byl okres i zrobilam test - po 18 dniach od stosunku (wczoraj rano jeden i dzis rano jeden). Oba wyszly negatywnie. Ok, odlozylam do szuflady. Po kilku godzinach patrze a tam jasna, ledwowidoczna druga kreska -WTF??? Czytalam ze to moze byc reakcja chemiczna czy jakos tak. Juz calkowicie nie wiem... Wbilam sobie do glowy te ciaze i świruje Co o tym myslicie? -.-
Przeczytaj ulotkę, która była dołączona do testu ciążowego – tam powinno być wprost napisane po jakim czasie od zrobienia testu należy odczytać wynik, a po jakim czasie odczytany wynik testu może być już nieprawdziwy.

Z tego, co ja wiem, to zwykle w ulotce jest napisane, by wynik sprawdzić po 5-10 minutach, bo to, co później może wskazywać test niekoniecznie jest zgodne z prawdą.
Stary 2013-02-27, 15:55   #2285
Marchewka1991
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Przeczytaj ulotkę, która była dołączona do testu ciążowego – tam powinno być wprost napisane po jakim czasie od zrobienia testu należy odczytać wynik, a po jakim czasie odczytany wynik testu może być już nieprawdziwy.

Z tego, co ja wiem, to zwykle w ulotce jest napisane, by wynik sprawdzić po 5-10 minutach, bo to, co później może wskazywać test niekoniecznie jest zgodne z prawdą.
Tak, jest napisane ze po 10 minutach wynik jest niewazny.. Wiem, ze mysle nielogicznie ;/ Niby mialam okres dosc obfity, tylko krotszy niz zwykle. Naczytalam sie o tych krwawieniach, niekoniecznie bedacych okresem... Myslicie ze po 18 dniach od stosunku bylby wyraznie widac ta druga linie? Robilam go rano..
Marchewka1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 10:00   #2286
niddka
Przyczajenie

Dot.: Tabletki antykoncepcyjne- wątek zbiorczy!

Tabletki "po". Zastanawiam się, czy warto jest brać taką tabletkę "po". Na jakiej zasadzie ona działa? I jakie są skutki uboczne... Jakie tabletki są na rynku i czy łatwo je dostać...?
niddka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-21, 11:40   #2287
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Tabletki antykoncepcyjne- wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez niddka Pokaż wiadomość
Tabletki "po". Zastanawiam się, czy warto jest brać taką tabletkę "po". Na jakiej zasadzie ona działa? I jakie są skutki uboczne... Jakie tabletki są na rynku i czy łatwo je dostać...?
Wpisz sobie w google ulotka - escapelle i bedziesz wiedziec.

Dostaje sie je na recepte po wizycir u lekarza. Jak najszybciej po stosunku ktory sie odbyl bez zabezpieczenia.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-03-21, 19:10   #2288
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Dot.: Odp: Dot.: Tabletki antykoncepcyjne- wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Wpisz sobie w google ulotka - escapelle i bedziesz wiedziec.

Dostaje sie je na recepte po wizycir u lekarza. Jak najszybciej po stosunku ktory sie odbyl bez zabezpieczenia.
Powiedziałabym bardziej, gdy zabezpieczenie zawiodło. Tabletka po nie jest metodą antykoncepcji.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 03:01   #2289
201607111632
Konto usunięte

[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;39907647]Powiedziałabym bardziej, gdy zabezpieczenie zawiodło. Tabletka po nie jest metodą antykoncepcji.[/QUOTE]

Ona jest naprawdę ostatnią deską ratunku.
Lepiej nie prowokować sytuacji, gdy będzie trzeba wziąć tę tabletkę.

Ja dostałam po niej zapalenia i przerostu dziąseł, które leczę już 3ci miesiąc..
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 12:48   #2290
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
Ja dostałam po niej zapalenia i przerostu dziąseł, które leczę już 3ci miesiąc..
Skąd wiesz, że to akurat po Esca? Byłaś u lekarza/ dentysty?
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 13:22   #2291
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Skąd wiesz, że to akurat po Esca? Byłaś u lekarza/ dentysty?
Tak, noszę aparat i jestem co miesiąc u dentysty.. niestety to na 99.9% od tej pigułki, a raczej ilości hormonów

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-22, 13:32   #2292
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
Tak, noszę aparat i jestem co miesiąc u dentysty.. niestety to na 99.9% od tej pigułki, a raczej ilości hormonów
Masakra w takim razie, wiedziałam że powoduje ona spustoszenie ale żeby zęby?!
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 14:32   #2293
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Masakra w takim razie, wiedziałam że powoduje ona spustoszenie ale żeby zęby?!

Też się nie spodziewałam, ale poszłam ze spuchniętymi dziąsłami do mojego ortodonty - dentysty prosząc by pomogł cokolwiek na to, bo ból nie do wytrzymania.
Obejrzał i stwierdził, że albo uczulenie na nikiel ( nie mam, sprawdzone testami) lub duża dawka hormonów to spowodowała.

Także naprawdę ta tabletka to jest ostateczność.
Stary 2013-03-24, 19:04   #2294
HoneyIlove
Zakorzenienie

Dot.: Escapelle

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość
[/COLOR]tpierwszą funkcją escapelle jest zapobieganie owulacji, a drugą jest zapobieganie implantacji zapłodnionego już jaja. więc wzięta po zapłodnieniu powoduje chemiczną aborcję .

wiem że trudno co niektórym trudno się pogodzić z taka myśla , ale tak jest.
Właśnie Wy swoimi wypowiedziami prezentujecie myślenie powierzchowne, nie zgłębiając tego wszystkiego. Bo do takich przekonań które prezentuje tu większość nie trzeba być jakimś myslicielem zeby dojść do czegos takiego.
co do chemicznej aborcji to bym się zastanowiła...

kumpela jakiś czas temu tzn rok temu też miała uniesienia z partnerem i
wzięła tabletkę po tzn. np w niedziel miała stosunek a w poniedziałek brała tabletkę... wzięła napewno bo przy mnie kupował i brała a teraz ma ślicznego synka tak więc nie zawsze działa tak jak się mówi...
Stary 2013-03-27, 20:22   #2295
jogobella22
Raczkowanie

Escapelle - skuteczność po wypróżnianiu

Hej,
Głupio mi tak o tym pisać :P Po zażyciu escapelle (jakoś godzinkę po zażyciu) miałam wizytę w toalecie (ale nie biegunka). Słuchajcie, czy to ma jakiś wpływ na działanie? Panikara ze mnie ;/
jogobella22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-28, 10:15   #2296
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Escapelle - skuteczność po wypróżnianiu

Nie.
Stary 2013-04-18, 11:44   #2297
4Anubis4
Przyczajenie

Thumbs up Dot.: Escapelle - kobiety ktore zaszly w ciaze

Moja dziewczyna też brała te tabletkę 72 po "escapelle"
Byliśmy cali roztrzęsieni i wystraszeni gdy gumka pękła,
ponieważ pechowo był to okres w którym powinna zajść w ciąże.
Najgorsze było to że był to piątek wieczór i musielismy czekać aż do poniedziałku by lekarz wydał recetpę. Wzieła ją około 70 godziny od przykrego incydęntu, marne widzieliśmy szanse by się udało
lecz jednak się udało! Tabletka zadziała, nie było żadnych efektów ubocznych. Okres był słaby bo zaledwie trwał 2-3 dni ale zawsze coś Więc się nie bójcie ludzie na zapas, bądzcie zawsze dobrej myśli
a szczęscie na pewno dopisze, tabletka działa nawet po 3 dniach od przypuszczalnego zapłodnienia, nie zawsze są
efekty uboczne lecz trzeba mieć na nią jednak recepę od lekarza.
Dobry lekarz wystawi receptę nawet gdy jesteś niepełnoletnia !
Życzę wszystkim szczęscia!
4Anubis4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 10:13   #2298
prosze opomoc
Przyczajenie

Dziewczyny czy jest tu któraś z Krakowa, która może mi napisać który lekarz przyjmie mnie dziś na wizytę i wypisze tabletke "po"
gumka się zsunęła dziś rano.. nie chce czekac do jutra..
pomóżcie
prosze opomoc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 10:35   #2299
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Postinor, Escapelle, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez prosze opomoc Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy jest tu któraś z Krakowa, która może mi napisać który lekarz przyjmie mnie dziś na wizytę i wypisze tabletke "po"
gumka się zsunęła dziś rano.. nie chce czekac do jutra..
pomóżcie
Na str ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠ albo idz do przychodni po prostu
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2013-04-21, 10:55   #2300
prosze opomoc
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Na str ☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠ albo idz do przychodni po prostu
napisz jeszcze raz,
prosze opomoc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-21, 12:47   #2301
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Postinor, Escapelle, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez prosze opomoc Pokaż wiadomość
napisz jeszcze raz,
Masz priwa
Stary 2013-04-29, 11:12   #2302
minor00
Przyczajenie

Dot.: Odp: Dot.: Postinor, Escapelle, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!

Hej Dziewczyny!
Ja brałam Escapelle 3 razy! Jestem z moim chłopakiem prawie od roku, naszym środkiem anty były zawsze prezerwatywy. Raz ginekolog przepisał mi tabletki, ale strasznie źle się po nich czułam więc przestałam je brać. 3 razy pękła nam gumka, w środku z nasieniem, w dodatku podczas moich dni płodnych, no to co? Musiałam latać po lekarzach ginekologach, do tego pech chciał, że to zawsze było w sobotę lub piątek po 2krotnym zażyciu Escapelle miałam krwawieniu po paru dniach, a tydzień temu 3 razy przyjęłam tą tabletkę i nie mam nic. Czyżby nie zadziałała? Zażyłam ją 12 h po niefortunnym stosunku, więc teoretycznie powinna działać, ale i tak się boję. Mój apel , jeśli macie stałych partnerów, nie stosujcie prezerwatyw, ponieważ to jest środek antykoncepcyjny jednorazowy, a jeśli współżyjecie regularnie, polecam inne metody anty...
minor00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-29, 11:15   #2303
karolynka90
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Postinor, Escapelle, metoda Yuzpe - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez minor00 Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny!
Ja brałam Escapelle 3 razy! Jestem z moim chłopakiem prawie od roku, naszym środkiem anty były zawsze prezerwatywy. Raz ginekolog przepisał mi tabletki, ale strasznie źle się po nich czułam więc przestałam je brać. 3 razy pękła nam gumka, w środku z nasieniem, w dodatku podczas moich dni płodnych, no to co? Musiałam latać po lekarzach ginekologach, do tego pech chciał, że to zawsze było w sobotę lub piątek po 2krotnym zażyciu Escapelle miałam krwawieniu po paru dniach, a tydzień temu 3 razy przyjęłam tą tabletkę i nie mam nic. Czyżby nie zadziałała? Zażyłam ją 12 h po niefortunnym stosunku, więc teoretycznie powinna działać, ale i tak się boję. Mój apel , jeśli macie stałych partnerów, nie stosujcie prezerwatyw, ponieważ to jest środek antykoncepcyjny jednorazowy, a jeśli współżyjecie regularnie, polecam inne metody anty...
Współżyję od 6 lat i prezerwatywa pękła nam raz. Jestem w szoku.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-04-29, 11:22   #2304
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
po 2krotnym zażyciu Escapelle miałam krwawieniu po paru dniach, a tydzień temu 3 razy przyjęłam tą tabletkę i nie mam nic. Czyżby nie zadziałała?
Niekoniecznie. Być może podczas poprzednich dwóch razów wzięłaś tabletkę w fazie folikularnej, a obecną przyjęłaś w fazie lutealnej, to by wyjaśniało różnicę w objawach.

Cytat:
Zażyłam ją 12 h po niefortunnym stosunku, więc teoretycznie powinna działać, ale i tak się boję.
Jeśli obawiasz się ciąży, zrób test z krwi przynajmniej 10 dni po stosunku.

Przy okazji, prezerwatywy nie pękają zwykle ot tak sobie. Jeśli w ciągu niecałego roku prezerwatywa pękła Wam trzy razy, to znak, że coś jest nie tak.
Zwykle przyczyną pękania prezerwatywy jest: za mały rozmiary prezerwatywy, złe założenie jej, uszkodzenie jej podczas zakładania albo też przechowywanie prezerwatywy w niewłaściwych warunkach, które prowadzi do jej uszkodzenia.
Stary 2013-04-30, 09:48   #2305
minor00
Przyczajenie

Ja też byłam w szoku Może trafiłam na złą serię, bo często stosowaliśmy te prezerwatywy, a nigdy jeszcze tam nie pękły. Przechowuję w torebce, więc chyba to dobre miejsce.. Mój ginekolog przy wypisywaniu mi 3 recepty na 72h powiedział, że gumki to nie jest metoda anty, tylko ochrona przed chorobami przenoszonymi drogą płciową i jest 1000 różnych metod ^^ Przepisał mi Vibin mini, podobno tabletki nowej generacji. Po ostatnich Cilest jestem jakaś zrażona do tabletek, ale mam nadzieje, że Vibin dobrze mój organizm przyjmie..
Dziewczyny, a będę miała jakieś skutki uboczne po zażywaniu tabletek 72h?? Nie będę miała jakiś problemów zdrowotnych?

Edytowane przez minor00
Czas edycji: 2013-04-30 o 09:50
minor00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-01, 20:41   #2306
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Może trafiłam na złą serię, bo często stosowaliśmy te prezerwatywy, a nigdy jeszcze tam nie pękły.
Pękły Wam 3 prezerwatywy z tej samej serii?

Cytat:
Mój ginekolog przy wypisywaniu mi 3 recepty na 72h powiedział, że gumki to nie jest metoda anty, tylko ochrona przed chorobami przenoszonymi drogą płciową
Od razu po usłyszeniu czegoś takiego bym zmieniła ginekologa. Prezerwatywa jest dobrą metodą antykoncepcyjną, co potwierdza chociażby wiele różnych badań Poza tym, skoro zdaniem ginekologa nie jest to dobra metoda antykoncepcyjna, to jak ma być to dobra ochrona przed chorobami przenoszonymi drogą płciową?
Stary 2013-07-02, 09:01   #2307
niteczka089
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, moje pytanie dotyczy Escapelle, otóż wzięłam tą tabletkę w sobote koło 19 po jakiś 20 godzinach , przez pierwsze 3-4 godziny odczuwałam potworny ból głowy - co jest normalne z tego o czym wyczytałam z ulotki , natomiast od niedzieli do dzisiaj potwornie bolą mnie wszystkie mięsnie , ledwo chodzę , w ulotce nie ma słowa o takim skutku ubocznym... czy któraś z Was miała podobny objaw ?? zastanawiam sie czy to ta tabletka czy tabletka plus tabletki antykoncepcyjne ktore rowniez zażywam ... brdzo proszę o wypowiedzi bo zaczynam się tym bardzo martwić , gdyż utrudnia mi to normalne funkcjonowanie..
niteczka089 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 08:10   #2308
niteczka089
Przyczajenie

Escapelle dziwne skutki uboczne

Przepraszam jeśli zaśmiecam forum , ale w wątku zbiorczym o Escapelle nikt mi nie odpisal , a bardzo zalezy mi na Waszych szybkich opiniach ...

moje pytanie dotyczy Escapelle, otóż wzięłam tą tabletkę w sobote koło 19 po jakiś 20 godzinach , przez pierwsze 3-4 godziny odczuwałam potworny ból głowy - co jest normalne z tego o czym wyczytałam z ulotki , natomiast od niedzieli do dzisiaj potwornie bolą mnie wszystkie mięsnie , ledwo chodzę , w ulotce nie ma słowa o takim skutku ubocznym... czy któraś z Was miała podobny objaw ?? zastanawiam sie czy to ta tabletka czy tabletka plus tabletki antykoncepcyjne ktore rowniez zażywam ... brdzo proszę o wypowiedzi bo zaczynam się tym bardzo martwić , gdyż utrudnia mi to normalne funkcjonowanie..
Stary 2013-07-03, 09:56   #2309
paula78
Zakorzenienie

Dot.: Escapelle dziwne skutki uboczne

Bierzesz pigulki anty. i zażyłaś także E.?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-03, 10:04   #2310
niteczka089
Przyczajenie

Dot.: Escapelle dziwne skutki uboczne

tak, miałam taką sytuację, że musiałam wziąć.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości