|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#13411 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
wlasnie wypilam herbatke z amolem zeby od razu sie nie faszerowac lekami.. ![]() ja raczej utrzymuje wage ale co do tego nielaczenia zdr tluszczy z owocami to pamietam to ciagle, i dzis sobie moge "odpuscic" ale generalnie czy to takie straszne zlo jak jem salatke owocowa z orzechami? poprostu uwielbiam taka salatke z jakichs roznych owockow, orzeszkow i poslodzona nieco mleczkiem kokosowym... no i co z tym fantem? |
|
|
|
|
#13412 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wkoncu to glownie weglowodany. a jak nie zalezy Ci na chudnieciu to pewnie nie zaszkodzi na zdrowko
|
|
|
|
|
#13413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#13414 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ogólnie każda dieta która prowadzi do jakiegoś celu, czy to przytycie czy chudnięcie jest dosyć męcząca i absorbująca psychikę. Jedni pilnują żeby nie za dużo, inni żeby nie za mało, obie strony są tym raczej zmęczone bo to myślenie o jedzeniu i liczenie absorbujące i paskudne.Ja niestety nie mogę z powodów zdrowotnych pozwolić sobie na niedowagę, dlatego staram się wyprostować i nakierować wagę na moje ukochane 53 kg przy 165cm, potem to tylko zwyczajne, zdrowe jedzonko na utrzymanie wagi(z wyskokami piwkowymi i grzeszkami raz na jakiś czas ), i będę naprawdę najszczęśliwsza i najspokojniejsza. Takie tuczenie się i pilnowanie żeby tylko do tego 2000kcal dobić bez względu na apetyt/brak takowego to, uwierzcie mi dziewczyny, tak samo wredne jak dietetyczne ograniczanie do np 1200kcal.
|
|
#13415 |
|
Zakorzenienie
|
Ś: owsianka, grahamka z szynką i serek
IIŚ: activia, rogal O: talerz zupy pomidorowej z ryżem, grahamka sucha, kromka z szynką i pomidorem, serek homo P: pol kostki twarogu z jogurtem i rzodkiewką K; wiejski z rzodkiewką i ogórasem
Edytowane przez nefre Czas edycji: 2007-04-03 o 15:03 |
|
|
|
#13416 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#13417 |
|
Rozeznanie
|
hej
![]() Śniadanko owsianka 4 łyżki z wiórkami kokosowymi i 3 suszone śliwki activia II śniadanko 2 kanapki podwójne z paszetetm i ogórkami konserwowymi pokrojonymi 2 jabłka<mam takie pyszniutkie że nie umiałam sie powstrzymać:P> 2 kiwi 3 morele suszone Obiadek kasza gryczana z warzywami <ok 1/3 torebki - reszta ze wczoraj> z sałatką grecką Podwieczorek jogurt gruszkowy 250 gram Kolacja ok. 150 gram serka wiejskiego Może być? ile to ma mniej wiecej kalorii? Bo jakoś waga mi sie zatrzymała na 58 i nie chce dalej spadam (Co robie źle? ![]()
|
|
|
|
#13418 |
|
Rozeznanie
|
hej
![]() Śniadanko owsianka 4 łyżki z wiórkami kokosowymi i 3 suszone śliwki activia II śniadanko 2 kanapki podwójne z paszetetm i ogórkami konserwowymi pokrojonymi 2 jabłka<mam takie pyszniutkie że nie umiałam sie powstrzymać:P> 2 kiwi 3 morele suszone Obiadek kasza gryczana z warzywami <ok 1/3 torebki - reszta ze wczoraj> z sałatką grecką Podwieczorek jogurt gruszkowy 250 gram Kolacja ok. 150 gram serka wiejskiego Może być? ile to ma mniej wiecej kalorii? Bo jakoś waga mi sie zatrzymała na 58 i nie chce dalej spadam (Co robie źle? ![]()
|
|
|
|
#13419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
'' W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne, aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę (...). Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym, czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili. '' |
|
|
|
|
#13420 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#13421 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#13422 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś:
Śn: owsianka z orzechami,słonecznikiem,ł ychą otrębów IIŚn: kromka razowego z chudą wędliną,warzywami O: rybka,warzywa 400g,jajo sadzone bez tłuszczu,jabłko Będzie: P: 150g wieśniaka z pół kostki twarogu, kilka orzechów K: jeśli zdążę to chudy twarożek Mam nadzieję,że jak się zmierzę w sobotę,to zobaczę,że coś mi ubyło... bo zaczynam tracić cierpliwość
|
|
|
#13423 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kurcze... To ja już nie wiem ![]() Bo specjalnie na drugie śniadanie zjadłam kiwi i 2 jabłka jem kasze gryczaną z warzywami na obiadek i jeszcze do tego sałatka grecka..:P Nie wiem ![]() Ale dlaczego nie chudnee? (
|
|
|
|
|
#13424 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Warzywa powinny być przynajmniej w części posiłków ![]() Zawsze tak jest,że najpierw się chudnie,potem waga stoi,a za jakiś czas znowu pewnie zacznie spadać
|
|
|
|
#13425 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no tak ale teraz sie dowiedziałam własnie w tym wątku że marchewki są wskazane tylko dla osób utrzymujących wage... wiec jakie warzywka powinnam jeść? |
|
|
|
|
#13426 |
|
Zakorzenienie
|
Nie umiem więcej zmieścić w siebie
Ugotowałam 3 torebki ryżu i zmieściłam mniej niż połowę[niecałe 150g suchego] i czułam się bardzo pełna ;[Ś: bez zmian 2Ś: bez zmian O: Do ryżu wtarłam ok. 1,5 jabłka i dodałam cynamon Lepsze są grahamki czy bułki sojowe? |
|
|
|
#13427 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od jednej,czy dwóch marchewek pewnie nie utyjesz
|
|
|
|
#13428 |
|
Przyczajenie
|
śniadanie:
musli z mlekiem obiad (nie można tego nazwac obiadem): serek wiejski 150g serek wanikiowy 200g 2 kanapki z serem, piersią z indyka i ogórkiem kakao z 4 łyżeczek Ciekawe ile to miało wszystko kcal?? Teraz nawala mnie brzuch ![]() Musze się zmobilizować i zacząć zdrowo odżywiać. Tylko jak????
|
|
|
|
#13429 |
|
Zakorzenienie
|
Sn: płatki z mlekiem(200ml 0,5%+ ok 6 łyżek płatków)
2gieŚn: pół bułki ciemnej z ziarenkami+jogurt danone z ziarnami zbóz Ob: 4łyżki kaszy gryczanej,ok 450g warzyw na patelnie,jogurt natura lny 400 G(!!!) podw: jabłko...ekkk.. kol wiejski 3% z fit upem i pare plasterków ogórka zielonego i jak..? kurka, troche jestem zła na siebie za ten jogurt 400 g, to duze opakowanie jogurtu zott zjadłam..wydaje mi sie ze od tego duzo przytyje, i ze w ogóle 400 g to za duzo jak do obiadu... ;/ Ciesze sie, bo dostałam okres. To pewnie dlatego, ze jem wiecej.
|
|
|
|
#13430 |
|
Raczkowanie
|
Pozwólcie, ze "popostuje" z wami... ponieważ wszystkie wątki na których się udzielałam upadaję... złe fatum czy jak?... xD
Otóż ja chcę schudnąć... nie mam nadwagi... ale grube uda (57cm !!)... i megaboczki.... teraz waże 56 kg... myślę o pozbyciu sie jescze jakiś 5 kilosów... w 2 miechy da radę?.... Dosyć o mnie.... teraz mój jadłospis Ś: Owsianka (5 łyżek płatków owsianych + 2 otrębów)... IIŚ: Duze jabłko + pół litra soku ważywnego... vega... czy jakos tak O: Pierś z kurczaka na parze w sosie słodkokwaśnym + jakieś 60g ryżu z curry Będzie P: Wieśniak z ogórkiem K: Brokuły w sosie jogurtowym... Hmm... od miesiąca na śniadanie jem owsiankę... moze powinnam troche urozmaicić śniadania.... a nie tylko owsianka... sama lub z owocami...
|
#13431 |
|
Zadomowienie
|
To może ja troszkę odbiegnę od tutejszych standardów :P
Śniadanie: Duża szklanka (300 ml) kakao + 2 kanapusie z żółtym serkiem ![]() Szkoła: Kinder bueno (czy jak to się piszę) ![]() Jabłuszko ![]() Pyszny pączuś z lukrem :P Fantazja ![]() Obiadek: Spory talerz mojej ukochanej zupy pomidorowej z ryżem ![]() Kotlecik z piersi kurczaka, ziemniaczki z masełkiem i koperkiem no i sałateczka ![]() Deserek: Pieguski do bólu Dzięki Ci panie że nie jestem na diecie! |
|
|
|
#13432 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a tak to chyba wporzadku, tylko malo zdrowych tluszczy, a ktos tu kiedys pisal, ze one tez sa potrzebne do chudniecia...
|
|
|
|
|
#13433 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo dzięki Ci panie że nie mam rozumu - nie jesz kolacji? A tak poza tym każdy jest na diecie - dieta to sposob odzywiania i dotyczy kazdego czlowieka. |
|
|
|
|
#13434 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja mam wrazenie ze toTwoje sniadanko to jednak male jakies. ja bym sie nie najadla szklanka mleka i paroma lyzkami platkow. co to za platki takie sycace sa? daj znac, bo chetnie takie sobie kupie - bedzie ekonomiczniej ![]() a z tym jogurtem... Orzeszek mialnie przezywac kazdego zjedzonego grama! wczoraj pytalas "czy mozesz" a dzis narzekasz ze zjadlas. zjadlas, dobre bylo? jak dobre, to chyba najwazniejsze nie? no i jakies pozytywne oznaki, wiec chyba wracasz do normy - gratuluje okresu
|
|
|
|
|
#13435 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a co sie stalo z ta polowka bulki z 2 sn com ![]() moim zdaniem powinnas dolozyc jakas grachamke do tej kolacji bo jak narazie to wychodzi Ci tu max 1400 kcal i przytym waga poleci nie w ta storne co trzeba
|
|
|
|
|
#13436 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla mnie za wczas na kolacje ;] Może i nie mam rozumu ale za to okres co miesiąc i widoczne piersi pozdrawiam serdecznie
|
|
|
|
|
#13437 |
|
Wtajemniczenie
|
Maruden - jasne, ze mozesz zjesc tez co innego na sniadanie, grahamke z twarogiem warzywami itd. albo wiesniaka, albo omlet jakis.
ja sobie czasem jako "wymiennik" owsianki robie omlecik do ktorego dosypuje platkow owsianych. ale tak czy siak, owsianka jest chyba najlepsza, a kanapkami to sie mozna ejszcze w dalszej czesci dnia delektowac
|
|
|
|
#13438 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, ze miałam nie przezywac.Aczkolwiek nawet przed moja dieta nie jadłam 400 gramowych jogurtów. Zrozumcie, ze nie chce teraz sie obzerac i wpasc w jakąs bulimie czy cos a boje sie ze tak własnie będzie;/
|
|
|
|
|
#13439 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#13440 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale pewnie przed "tamta" dieta objadalas sie (jak inna pani ) pieguskami i paczkami to juz chyba lepiej ten jogurt, nawet jak ma 400g.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:00.

.Jeżeli chcesz schudnąć to nie łączymy owoców ze zdrowym tłuszczem,a wieśniaki jedz na zdrowie
.
ale co do tego nielaczenia zdr tluszczy z owocami to pamietam to ciagle, i dzis sobie moge "odpuscic" ale generalnie czy to takie straszne zlo jak jem salatke owocowa z orzechami? poprostu uwielbiam taka salatke z jakichs roznych owockow, orzeszkow i poslodzona nieco mleczkiem kokosowym... 
nie moja wina, ze oni grahamke przekrajaja tylko na pol a ja te polowki jeszcze na pol 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)