|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#13501 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ile dzisiaj zjadłam ? :)
Cytat:
mniam zadnej soli czy pieprzu ani innych przyraw nawet nie dawalam. kiedys to robilam rozne miksy czosnkowe. wlasnie z pomidorami baaaardzo lubie. a teraz sezon grillowania sie zaczyna, i znow maselko czosnkowe wroci do łask albo moze wlasnie jakis serek + czosnek i do tego pieczone ziemniaczki. mhmmm i juz mi pachnie latem i ogniskiem... a pisalas ze mieszasz czosnek z jablkiem i marchewka, musze zapamietac, bo z reguly jem marchewke z jablkiem na slodko albo bez niczego moze by tak z czosnkiem
|
|
|
|
|
#13502 |
|
Zakorzenienie
|
[quote=Atram;4061254]a wiecie co, malego dola dzis mam. bylam u przyjaciolki i razem ze swoja wspolokatorka mi zrobily porzadne pranie mozgu. ze wygladam teraz duzo gorzej niz wczesniej, jak wieszak. myslalam ze jak schudne to bede szczesliwa a nie jestem. spodnie ktore kupilam miesiac temu i byly obcisle teraz mi odstaja. jak powiedzialam im ze musze isc do krawcowej zwezyc powiedzialy ze mam przytyc tak zeby te spodnie nie spadaly mi z tylka, i zebym popatrzyla do lustra jak wygladam. przyjaciolka powiedziala ze nie pozwoli mi kupowac zadnych jogurtow light bo martwi sie o mnie.
wszyscy mi to dookola mowia.. a przeciez ja sie zdrowo odzywiam, nic zlego nie robie. myslalam ze jak schudne troche to bede szczesliwsza, ze wszyscy bea mowic ze super wygladam bez tych kilku kg, a wszyscy sie czepiaja i robia mi wyklady o anoreksji, do ktorej mi zreszta daleko bo uwielbiam jesc. mowia ze sie glodze, a ja przeciez zdrowo sie odzywiam. ![]() no i postanowilam ze moze przytyje 2 kg.. ale z drugiej strony nie po to zrzucilam 6 zeby teraz tyc. wszystko jest bez sensu ![]() niech mnie ktos przytuli ![]() Atram, to jestesmy w podobnej sytuacji. Tez myslałam, ze jak schudne bedzie wszytsko takie fajne, bede szczupła i fajna. Schudłam ok 20 kg, i co mi z tego? Większosc ciuchów za duza, nauczyciele w szkole ( wychowawca i pedagog) zainteresowali sie mna w sposób, którego nie chciałam, tzn miałam nawet rozmowe z pedagog, a propos tego "jak ja teraz wyglądam", wychowawca pytała mnie czy ja nie jem Ja tez sie zdrowo odzywiam, jem inaczej niz moje kolezanki, a nawe domownicy. Moze to dziwne, ale stałam sie bardziej dojrzalsza. Ide spac po 22, wstaje rano, wszytskie obowiazki staram sie wypełniac summiennie. Dziwne, nie? Atram, jezeli masz niedowage, lub chcesz przytyc, to zrób to. Wiem jak sie czujesz. <tuli> |
|
|
|
#13503 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jest w miarę, ale jak na dietę redukcyjną powodującą spadek wagi ok 0,5 kg tygodniowo...
|
|
#13504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie pycha, choć znajomi z czosnkiem by nie zjedli, bo oni też wolą taką surówkę na słodko![]() Ja ju z pewnie będę grilować w święta z rodzinką Uwielbiam te grillowane pieczarki
|
|
|
|
|
#13505 |
|
Zakorzenienie
|
a uzywacie np vegety w ogóle, albo do wiesniaczka?
|
|
|
|
#13506 |
|
Zakorzenienie
|
a w piątek ścisły Post. 3x dziennie, w tym raz do syta..
Pasuje na lekki obiadek warzywa+kefir?
|
|
|
|
#13507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli tak jest z nami, to nie jest dobrze. Często my sami nie dostrzegamy w tym nic złego, ale dobrze, że są znajomi, rodzina, przyjaciele. Mi też dużo pomogli
|
|
|
|
|
#13508 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Osobiście bywam często bo to moje województwo i bliska okolica, a stołuję się zamiennie w jednym lub drugim z uwagi na różnicy w menu- ten 3 uliczki od centrum serwuje przepyszne naleśniczki ze szpinakiem i fetą, a w centralnym tego zestawu brak, ale nadrabia równie pysznym cudeńkiem z brokułami, serem pleśniowym oraz groszkiem. A pozatym wybór aż za duży, liczyliśmy kiedyś ze znajomymi, że żeby spróbować każdego rodzaju, to trzeba by przychodzić tam codziennie na obiad przez około 4 miesiące A tak swoją drogą są przy całej pyszności swojej lekkie i nie-kaloryczne bo ciasto to tyle co mąka z wodą i odrobinką oleju, a są przecież cieniutkie, z górą warzywnego nadzienia to najlepsze co może być
|
|
#13509 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#13510 |
|
Zakorzenienie
|
[quote=Milka19;4061661]Spadek wagi nie rozwiązuje problemów i tak naprawdę to za bardzo nic nie zmienia, a tylko sprawia wiele kłopotów,
zgadza sie. Milka, a jadłas moze w green wayu Enchilades ? albo Tort warzywny ? to chyba najładniej wygląda z ich oferty ![]() MAM NADZIEJE, ze nie dają tam tłuszczyku za wiele
|
|
|
|
#13511 |
|
Zakorzenienie
|
A tak swoją drogą są przy całej pyszności swojej lekkie i nie-kaloryczne bo ciasto to tyle co mąka z wodą i odrobinką oleju, a są przecież cieniutkie, z górą warzywnego nadzienia to najlepsze co może być
[/quote]mówisz...?;> To moze wyciagne sostre do nalesnikarni..z warzykami albo na słodko
|
|
|
|
#13512 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w sumie z tego wszystkiego to chyba ten czekoladowy sos na wierzchu jest najabrdziej kaloryczny Naleśniki z pieczarkami i kiszoną kapustą Oj chyba juz wiem co jutro będzie na obiad Będę cały dzień sprzątać, więc mi się należy
|
|
|
|
|
#13513 |
|
Zakorzenienie
|
A ten Rózowy Słon to daleko do Rynku?
|
|
|
|
#13514 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny przeczytałam w kolorowej gazetce,że mleko pite przed spaniem niekorzystnie wpływa na cere
czy jest to możliwe? (lepiej mówcie,że nie )
|
#13515 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zawsze to co ładnie wygląda jest dobre I odwrotnie Pozory mylą Nie przejmuj się tłuszczami, bo i tak nigdy się nie dowiesz ile czego tam jest, więc po co się wogóle tym zadręczać No chyba, ze Ci pozwolą na samodzielne przygotowanie potrawy![]() Wejdziesz, zobaczysz menu i wtedy sobie wybierzesz to na co będziesz miała ochotę Dobranoc ale pewnie i tak skończy się to tym, że w łóżku wyląduje i obudze się jutro rano
|
|
|
|
|
#13516 | |
|
Zakorzenienie
|
2 minutki
Między Bagatelą a Filharmonią Cytat:
Ja czytałam, że nabiał wogóle źle na cere działa Nawet jak to jest prawda, to raczej nie wyeliminuje go z diety
|
|
|
|
|
#13517 |
|
Zakorzenienie
|
Uuuu to wiem gdzie zawitamw porze obiadowej
|
|
|
|
#13518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() chyba będe musiała troszke tymczasowo przyciąć białko i postawić na węgielki
|
|
#13519 | ||
|
xxyy
|
Cytat:
nie wiem czy mam niedowage.. a przytyc chyba nie chce, nawet mysle ze moglabym jeszcze schdunac, wiec nie wiem dlaczgeo oni sie martwia, przeciez wygladam normalnie. ale sproboje te 2 kg dla swietego spokoju. Cytat:
musze sie wybrac
|
|
#13520 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzis tak przecietnie...:
sniadanie -jajecznica z 2 jajek ze szczypiorkiem , 2 kromki razowego+ kakao (bez cukru oczywiscie) 2 sniadanie: 2 jablka , 2 rzodkiewki obiad- zupa krupnik kolacja: bulka pszenna z twarozkiem w ciagu dnia : 1 litr wody niegazowanej, 2 herbatki czerwone (bez cukru oczywiscie) i.....4 cukierki michałki no sorx ale nie moglam sie powstrzymac....
|
#13521 |
|
Zakorzenienie
|
ale zescie mi namotały teraz
![]() nie wiem gdzie mam isc, czy do green waya, nalesnikarni różowy słoń czy do sphinxa
|
|
|
|
#13522 |
|
Wtajemniczenie
|
Żeby mnie tak ktoś powiedział, że schudłam
właśnie jem wieśniaka a obok leżą ciastka, kiedyś bym je dawno spałaszowała ale teraz tak marzę o schudnięciu, że z płaczem będę się trzymac z dala :/ tylko na co mi to...
|
#13523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#13524 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak bymmiala okazje byc teraz w Kraku albo w Toruniu, to bym na pewno wyladowala w nalesnikarni ![]() ale jutro zobaczysz na co bedziesz miala ochote. green way jest tezsuper wg mnie. sphinxa bym na 3 miejsce dala ale no wiesz, to Twoj wybor
|
|
|
|
|
#13525 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Manekin serio, z kilkoma osobami przez 4 dni jedlismy tam sniadania obiady i kolacje, i WSZYSTKIM smakowalo i sie nie nudzilo. poprostu PYCHA jak ktos bedzie w toruniu to polecam
|
|
|
|
|
#13526 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Lolcia a ja czytalam zupelnie odwrotnie ze mleko pomaga przy klopotach z cera.. wiec jak to wkoncu jest... ![]() a tak poza tym to mi chyba nic nie pomaga a wszystko szkodzi, bo bez wzgledu jak jem, ciagle mam jakies "twarzowe" kłopoty ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#13527 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nie uzywam vegety bo to tylko sztuczny wspomagacz smaku, a warzywka i rozne inne potrawy maja same w sobie swietny smak. za to dla urozmaicenia i "podkrecenia" warzyw czy potraw dodaje czasem jakies rozne przyprawy, oregano bazylie, curry i rozne mrozone albo suszone pietruszki, koperki, bazylie. wtedy jest najsmaczniej. ale to kwestia przyzwyczajenia... ja zawsze mialam "pociag" zeby miec tony przypraw w domu i dlatego takiej "gotowej" vegety nie posiadam. jak lubisz, to sobie dosyp, a czasem poeksperymentuj sama. z vegeta to jest chyba tez tak, ze ma duzo soli w sobie, ale nie pamietam, zobacz na etykietke
|
|
|
|
#13528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() .Ja ostatnio też mam jakieś problemy wiem,że przesadzam bo to w końcu 3syfki,ale wspominałam,że mam bzika na punkcie twarzy
|
|
#13529 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam kłopoty z cerą odkąd jem więcej białka
Mam nadzieję, że to jest jednak spowodowane czymś innym, bo jeśli białkiem(/nabiałem? ) to nie zjem tego więcej, zdrowa cera to dla mnie podstawa!
|
|
|
|
#13530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Twarz to dla mnie wizytówka,nie wyobrażam sobie wybierac pomiędzy figurą,a ładną cerą bo odpowiedź jest dla mnie jednoznaczna .Edit;właśnie doczytałam w googlach,że to jednak fakt .Białko u wielu kobiet nasila występowanie trądziku
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:46.

zadnej soli czy pieprzu ani innych przyraw nawet nie dawalam. kiedys to robilam rozne miksy czosnkowe. wlasnie z pomidorami baaaardzo lubie. a teraz sezon grillowania sie zaczyna, i znow maselko czosnkowe wroci do łask
albo moze wlasnie jakis serek + czosnek i do tego pieczone ziemniaczki. mhmmm i juz mi pachnie latem i ogniskiem... 

(lepiej mówcie,że nie![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Ja czytałam, że nabiał wogóle źle na cere działa