|
|
#2041 |
|
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Odp: Dot.: Koty - część VI
|
|
#2042 |
|
Zadomowienie
|
Mały Horus
![]() Na pierwszym zdjęciu z siostrą jeszcze w hodowli
|
|
#2043 |
|
Nie depcze krokusów
|
jaki żółciutkiiii
|
|
#2044 |
|
Wtajemniczenie
|
Cudny, drugie zdjęcie świetne
![]() Żałuję, że nie mam zdjęć mojego Grubcia jak był mały, ale to było 10 lat temu, czasy "kliszowej" fotografii, a zdjęcia gdzieś mi zaginęły w czasie przeprowadzki. Ale pamiętam, że nie był zbyt urodziwy, przypominał szczurka. Ale tak się wspinał po moich nogach, że zakochałam się od razu ![]() Uwielbiam oglądać takie zdjęcia i porównywać co wyrosło z takiego malucha
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2013-05-03 o 20:20 |
|
|
|
#2045 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Koty - część VI
Cytat:
Młoda obraziła się na animondę. Z 3 posiłków dziennie zjada dwa i to też nie do końca. A ja akurat te największe puszki kupiłam :-( Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
|
|
|
|
#2046 |
|
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Koty - część VI
witchwq - zakładałam mu szelki i udawałam, że jest normalnie
Bawiłam się z nim, dawałam smakołyki, ale na samym początku odmawiał, bo czuł się zbyt niekomfortowo i kierował energię na usunięcie krępującego go potwora. Dzięki trudnym początkom dobrałam odpowiedni rozmiar szelek, za pierwszym razem się wydostał, potem zaklinował szczękę (nigdy nie zostawiłabym go bez opieki w szelkach, może sobie coś zrobić). Zaczęłam wychodzić dopiero, gdy złapał głupawkę jak normalnie w ciągu dnia. To było jakoś za 3 razem, więc poszło gładko.Na pierwszym spacerze bardzo się bał i ciągnął w krzaki albo szedł przy murze, czaił się na każdego przechodnia. Na balkonie sąsiadów poznał innego kotka, z którym sobie pomiauczeli i pod którego balkon zawsze mnie prowadzi. Poznał też piwniczne 2 kocury, powąchali się grzecznie bez widocznych objawów agresji. Szybko się przyzwyczaił. Jak szliśmy do parku na kocyk w ustronne miejsce, to nawet potrafił zasnąć. Po powrocie do domu robi obchód wszystkich kątów. Ostatnio nawet mu szelek nie zdjęłam, bo otworzyłam transporter, wyszedł przed niego i zaraz zasnął ![]() Nie wiem, jaki wpływ miał fakt, że kot mieszkał już w paru miejscach i szybko się adaptuje do nowych. Gdy go wzięłam z DT, w pierwszy wieczór pozwiedzał mieszkanie i wybrał ulubione miejsca, obczaił wejście na parapet i wygodniejszą stronę kanapy. Jak znajomy do mnie wpadł na następny dzień, to nie mógł uwierzyć, że to drugi dzień pobytu, bo kot zachowywał się jak na swoim terytorium i wychodził do gości.
|
|
#2047 |
|
Gang Iren
|
Dot.: Koty - część VI
Ale piękny! Postanowiłam,że będę moją kotkę żywić różnorodnie. I do karmy suchej którą ma cały czas w miseczce (kupiłam Purinę,ale już wiem,że to nie jest zbyt dobra karma,następną kupię już inną) kupiłam puszeczki Applaws. Małe to,70 gr http://centrumzoologiczne.eu/157-221...puszka-70g.jpg Z tych polecanych w poście na pierwszej stronie dostałam tylko to. Nie ma na tych puszkach napisane ile tego dawać. Ona zjadła na raz całe. Ile byście dawały? W Polsce to też takie drogie? Ja płaciłam 0.90 za puszeczkę czyli na złotówki by wyszło około 4,50. Muszę rozejrzeć się po sklepach,może gdzieś taniej dostanę...
|
#2048 |
|
KOTerator
|
A przypomnij ile kotka ma miesięcy?
Applaws jest drogi i brytyjski, szukaj, może znajdziesz taniej. Polecam zooplus, tam znajdziesz dużo. |
|
|
|
#2049 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Ma 8 tygodni. Dzięki za namiary,stacjonarnego sklepu nie widziałam koło mnie,ale jak co to rozejrzę się co mają i może internetowo zamówię.
|
|
#2050 |
|
KOTerator
|
Nie pamiętam już ile takiemu małemu się daje haha
. Daj 1/4 puszki i zobaczysz, czy szybko będzie głodna . Takie maleństwo się nie przeje samo celowo, choć wyjątki się zdarzają. Ja WSZYSTKO kupuję dla kotów przez internet, na miejscu nie mam NIC. |
|
|
|
#2051 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
O widzisz,a ja całą dałam i ona aż wylizała miseczkę,nic nie zostawiła. Pobiegała i poszła do suchej karmy Waży 690 gr,zważyłam ją dziś
|
|
#2052 |
|
KOTerator
|
To kot gigant
.
|
|
|
|
#2053 |
|
Gang Iren
|
Nooo.... ale w małym ciele wielki duch
|
#2054 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Koty - część VI
Cytat:
Co prawda my już od 3 dni próbujemy, ale jutro dam jej smakołyka - uwielbia je, może będzie łatwiej ;-)Kitka też bardzo szybko się u nas zaaklimatyzowała, już pierwszego dnia zwiedziła miski i kuwetę i na kanapie była. I pod drzwiami pokoju naszego przyjaciela miauczaua i nawet z nim spała tej pierwszej nocy :-D A braliśmy ją od jej mamy i brata, gdzie była niewychodząca, więc wcześniej świata nie zwiedzała. Kota i moja córka mają specyficzną więź. Córcia tarmosi kota, rozpieszcza, uczy sztuczek jak pieska, a kot nie reaguje, gdy ona (i tylko ona, jak ktoś inny próbuje, to się wyrywa) obcina kotce pazurki :-D Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. Edytowane przez witchwq Czas edycji: 2013-05-04 o 00:53 |
|
|
|
|
#2055 |
|
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Koty - część VI
witchwq - córa na studia wyjedzie, to kot za nią ruszy
![]() Gosia - waży tyle, ile je
|
|
#2056 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Koty - część VI
Cytat:
Windows is now a 64 bit tweak of a 32 bit extension to a 16 bit user interface for an 8 bit operating system based on a 4 bit architecture from a 2 bit company that can't stand 1 bit of competition. |
|
|
|
|
#2057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja rowniez kupowalam karmy online, zoo+ jest najbardziej popularny bo ma wiele marek(i jest praktycznie w calej Europie, raz tylko kupilam stacjonarnie bo mam jeden sklep dla zwierzat gdzie poza RC maja tez applawsa, kupowalam tam suchego applawsa dla kociat jak dolaczyla do nas najmlodsza i mialam problem bo jej nic nie smakowalo ![]() applaws w puszeczkach nie jest za tani ale jak chcesz aby kotka jadla taniej (i w miare dobrze) to juz teraz szukaj bo im bedzie starsza tym gorzej bedzie ja przyzwyczaic do innych smakow z mokrych karm oplaca sie animonda carny , moze nie ideal karmowy ale nawet Monika nie krzywi sie na nia problem taki ze nie kazdy kotek lubi, moje niestety sie wypiely, puszeczki sa w wersji dla kociat rowniez (roznica wg mnie jest w tym ze dla kociat jest bardziej zmielone)ale mozesz przejrzec sobie liste co maja i wybrac cos, ja lubilam kupowac starter pack gdzie sa zazwyczaj wszystkie smaki po jednej albo dwoch saszetkach moje koty lubily tez cosme ale tutaj sklad chyba nie powala z tego co pamietam najlepsze opcje to Terra Faelis i Herrmann's Organic - mokre karmy bezzbozowe premium, i znow niestety nie kazdy kot je polubi (chyba ze wczesnie beda wprowadzone), moje z tego polubily tylko Herrmann's Organic i to dwa smaki: rybny i z renifera. Z tym ze one do tanich tez nie naleza. (ale niby jak kot je bezzbozowe karmy czy to suche czy mokre to je ich mniej i co wazniejsze jest zdrowszy co przeklada sie potem na wizyty u veta a raczej nie przeklada bo zdrowy kot veta nie potrzebuje )ale kot i tak ma swoje zdanie, moje dlugo jadly gourmeta.... i ciezko bylo je przestawic na cos innego, ale powolutku i dotarlismy do celu
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2013-05-04 o 10:42 |
|
|
|
|
#2058 |
|
Gang Iren
|
Jestem ciekawa jak będzie przybierać na wadze. Bo apetycik dopisuje. Rybiorek bardzo ci dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi Ze sklepu internetowego,który polecacie na pewno skorzystam. Faktycznie mają tam ogromny wybór. Chcę kotka żywić dobrze,ale jak idzie kupić korzystnie dobrą karmę to też fajnie. Chciałabym dawać mu różne smaki,różnych (ale dobrych) firm. Może czasem też mięska surowego bym jej dała... mój Czesio uwielbiał i zawsze jak robiłam coś mięsnego na obiad to musiał dostać swoją dolę. A... mój synek też lubi karmę applaws. Więc chyba kot musi jeść dobrze,bo jest ryzyko,że młody jeszcze tym się poczęstuje
|
#2059 |
|
KOTerator
|
Ktoś tu mnie chce wygryźć
. Rybiorek napisała wszystko o mokrym, mam tylko jedno do dodania: Gosia nie musisz dawać różnych smaków karm różnych marek, żeby kota dobrze karmić, za dużo mieszać też nie można. |
|
|
|
#2060 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny POMOCY!!
Coś dziwnego stało się z okiem mojej kotki! nie mogę iść z nią do weta bo jest majówka i wszytko pozamykane. Może Wy się spotkałyście z czymś takim: od wczoraj jedna z źrenic kotki jest non stop powiększona (tak jakby było ciemno), sprawdzałam - nie reaguje na światło z latarki nawet . Zauważyłam to wczoraj rano - myślałam, że może samo przejdzie ale dzisiaj jest nawet jeszcze większa. Rzuciło się w oczy bo jedną źrenicę ma normalną - jak jest jasno to taką małą a drugą to ogromnie dużą. Co to może być? Może widziałyście coś takiego u swoich zwierząt? Dodam tylko, że kotka ma około 5 lat i jest zdrowa, raz chorowała tylko koci katar ale to było dawno. A nie wiem czy to coś zmienia ale 3 dni temu wyciągnełam jej kleszcza z nad ucha - ale moim zdaniem nie to jest przyczyną bo zachowuje się normalnie. Ma aptetyt, bawi się. Tylko to oko...
|
|
|
|
#2061 | ||
|
Zakorzenienie
|
absolutnie nie, Ty jestes spec od karm, to co wiem to dzieki Tobie bo mi oczy otworzylas na czytanie skladow
Cytat:
u nas byl dlugo gourmet, potem co jakis czas cosma, potem na zmiane cosma i bezzbozowe premium az zostala bezzbozowa, inaczej nie przestawilabym kotow na miecho (czyli barf czyli mieso z suplementami, pisze to zaraz mi Monika przypomni ze nie jestem dokladna w wyjasnieniach )---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- Cytat:
ja bym nie czekala tylko szukala veta ktory ja przyjmie, napewno w Polsce sa veci ktorzy przyjma w weekend (ja nawet w Irlandii znalazlam veta ktory w wielkanoc dokladnie lany poniedzialek otworzyl klinike specjalnie dla Skutera) to nie wyglada ze samo przejdzie edit: jezeli to kleszcz zawinil to jeszcze potrwa zanim efekty sie w pelni ujawnia, im szybciej zareagujesz tym lepiej tak mysle i znam podobny przypadek - okazalo sie ze kotek polknal igle i jak to sie stalo nie wiadomo ale wbila sie galke oczna ale od drugiej strony, vet jak kot byl uspiony wyjal przez gardlo z tym ze kazdy przypadek jest inny i lepiej dmuchac na zimne
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2013-05-04 o 10:54 |
||
|
|
|
#2062 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
, ale sprawdzałam przed majówką i mój wet normalnie przyjmuje całodobowo, dziś np. do 21 a później jest pod telefonem bez łaski. Poszukaj, bo może się okazać, że masz takiego weta u siebie, ja nie wiedziałam o nim, dopóki nie potrzebowałam weta w niedzielę i zaczęłam szukać... Dobrze by było, żeby kotka jak najszybciej trafiła do lekarza .
|
|
|
|
|
#2063 |
|
Zadomowienie
|
Odp: Koty - część VI
Dziś większość weterynarzy przyjmuje tak jak w normalna sobotę. Dzwoń. Na pewno kogoś znajdziesz kto dziś przyjmuje.
|
|
#2064 | ||
|
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
Ja bym poszukała weterynarza,który dziś przyjmie...
|
|
#2065 | ||
|
Nie depcze krokusów
|
Dzisiaj kupiłam w osiedlowym sklepiku 4 kilo Cat's Best na wagę i pomarańczową myszkę, która właśnie jest rozrywana na strzępy wśród dzikich pomruków
![]() Cytat:
![]() Poza Polską też ![]() Cytat:
![]() Uraz (to po kleszczowej stronie?), jaskra, padaczka... Raczej nic drobnego. Pędź do weta, dziś zwykła sobota.
|
|
|
#2066 |
|
Kici kici miau miau
|
Koty - część VI
To wyglada na neurologie :-( do lekarza trzeba.
A z karm to moje koty jedza tylko filetowe |
|
|
|
#2067 |
|
Raczkowanie
|
Ja melduję, że Maleństwo brytyjskie w domu. Mamy ją rozpieszczać i liczyć, że w domu jedzenie się unormuje. W poniedziałek kontrolna wizyta, czekamy na wyniki z histopatologii, a lekarz, który spędzał z nią całe dnie i noce uprzedza, że może wieczorem nie odebrać telefonu z meldunkiem o stanie zdrowia kota, bo czas odreagować.
Niestety, po powrocie Rakija zaczęła prychać na Truflę, na szczęście żadnych ataków i spokojna obserwacja. Mam nadzieję, że ot kwestia ilości zapachów, jakie rekonwalescentka przyniosła do domu. |
|
|
|
#2068 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozpieszczaj ja, najwazniejsze zeby czula sie bezpiecznie, z jedzeniem probuj czesto po troszku (nie powinna jesc za duzych porcji raczej) co do prychania to ewidentnie obce zapachy, jak tylko kotka zgubi zapach szpitala wszystko wroci do normy
|
|
#2069 |
|
Gang Iren
|
|
#2070 |
|
KOTerator
|
Gosia filetowe czyli w praktyce i w skrócie karmy z dużą zawartością mięska i wody, dużo białka, prawie wcale węglowodanów i tłuszczu a to niedobrze, gdyby karmić tylko nimi. Filetówki to np Applaws, Cosma, Moonlight Dinner.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.

. Daj 1/4 puszki i zobaczysz, czy szybko będzie głodna

. Zauważyłam to wczoraj rano - myślałam, że może samo przejdzie ale dzisiaj jest nawet jeszcze większa. Rzuciło się w oczy bo jedną źrenicę ma normalną - jak jest jasno to taką małą a drugą to ogromnie dużą.
, ale sprawdzałam przed majówką i mój wet normalnie przyjmuje całodobowo, dziś np. do 21 a później jest pod telefonem bez łaski. Poszukaj, bo może się okazać, że masz takiego weta u siebie, ja nie wiedziałam o nim, dopóki nie potrzebowałam weta w niedzielę i zaczęłam szukać... Dobrze by było, żeby kotka jak najszybciej trafiła do lekarza