![]() |
#91 | |
Raczkowanie
|
Dot.: ciąża i masa problemów
Cytat:
Ja nie mówię, że wiem wszystko. Ale uważam, że jakoś lepiej jest mieć wykształcenie niż go nie mieć i zakończyć edukacje na liceum |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Konto usunięte
|
To jest jej życie i jej decyzja. Jeśli spełnia warunki socjalnego (co nie jest takie proste), to dlaczego ma nie skorzystać. I jedno wcale nie wyklucza drugiego.
Nie ma żadnego przepisu, który zabraniałby młodym matkom studiować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
A ktoś ci tu mówił, ze masz zakończyć edukację na liceum? Nie, ale zwyczajnie, przy braku wsparcia w najbliższych, nie dasz rady,gdy pojawi się dziecko- już do bólu realne i ze swoimi potrzebami. Jak będziesz miała szczęście, dziecko będzie spokojne, będzie dobrze spało i wtedy będzie łatwiej- ale może też być zupełnie inaczej.
Mam 2 dzieci- gdy się rodziły- każde było inne- przy starszym jakiś koszmar niewyspania, ryków nocnych, ząbkowania itp. przeżyłam; przy młodszym- dziwiłam się, ze dziecko może być takie idealnie grzeczne, spokojne, poukładane i książkowe- tyle ze teraz NIE WIESZ, jakie tobie dziecko się urodzi. A dopiero w odniesieniu do REALNEGO dziecka, jesteś w stanie planować. ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ---------- - gdy studiowałam, była u mnie na roku dziewczyna, która urodziła jedno dziecko na 1 roku, drugie na 3- dała radę, bo miała duuuże wsparcie w matce, mężu i teściowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2013-05-07 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niesamowite jest to że tak niezrozumiale przesz na studia, naukę. Już nie chodzi o to dziecko, że rozwój, że czas, że psychika. Dziewczyno ty rady sobie nie dasz. Powtarzam: nie dasz. Dzieciak się urodzi, nadejdą kolki - choć nie muszą, nadejdą bolesne ząbkowania - choć nie muszą. Ale ty za to musisz liczyć się z takimi ewentualnościami. Bo to nie jest tak że położysz młode do wózka i będzie spało i jadło na przemian. Skoro nie masz z kim dziecka zostawić a porywasz się na studia i to jeszcze dzienne to powiedz mi, gdzie tu sens? Żłobek to nie jest fajna sprawa, mówię z autopsji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Konto usunięte
|
A z resztą. Idź na studia, przekonasz się że stypendium w przyszłym roku będzie marne o ile w ogóle będzie, prędzej z nich wylecisz niż na nie pójdziesz, niestety. Nie mając ani opiekunki ani matki ani alimentów ani pieniędzy ani lokum ani żłobka ale niemowlaka i pierwszy rok studiów, plan jest skazany na niepowodzenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I owszem, studia nie są najważniejsze, ale prawda jest taka, że teraz często do najprostszych prac biurowych wymagane jest wykształcenie wyższe. A samotne mamy mają na rynku pracy jednak pod górkę. Warto też pamiętać, że obecnie bezpłatne studia trwają chyba 5 lat, to jest limit, w jakim należy się zmieścić. Czyli jak się komuś noga powinie na I roku, to do ostatni rok magisterki musi sobie sam zafundować. Więc jeśli zaczynać studia, to dobrze przemyślane i z pełnym zaangażowaniem. Edytowane przez 201705042038 Czas edycji: 2013-05-07 o 21:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Raczkowanie
|
To co radzicie mi zrobić?
Spakować rzeczy i udać się pod most? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Konto usunięte
|
Rany boskie... Czy odłożenie studiów O ROK jest takie straszne?
Czy wiesz ile można zarobić na sprzątaniu na przykład? Ile można zarobić na hostessowaniu? Ile na opiece nad dziećmi? Dla osoby, która nie musi sama utrzymać mieszkania, dziecka i siebie - dużo. A ty nie musisz. Mama cię nie wywala z domu tylko mówi, że coś musisz robić. Ale nie, ty sobie wymyśliłaś, że pójdziesz na studia bo za trzy lata będziesz miała cudowny papier, który otwiera wszystkie drzwi i sprawia, że pracodawcy biją się o ciebie ![]() Kurka wodna, nie było mnie stać na studia więc jestem na rocznej dziekance. No chyba mam zmarnowane życie. I jak ja to robiłam, że nawet nie mając jeszcze średniego pracowałam i zarabiałam fajne pieniądze? Jak ja to robiłam w trakcie studiów, nie mając wyższego? No cuda jakieś, cuda! Do Watykanu napiszę albo co... ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Czy możesz przestać wyolbrzymiać i histeryzować? Dali ci wybór: studia albo praca. Rozumiem, że do pracy za cholerę nie pójdziesz, wolisz pod most, tak? ![]() Bez jaj, ja sobie chyba ten wątek na jutro rano zostawię, świetnie podnosi ciśnienie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Konto usunięte
|
Widzicie. 40 osób ogląda wątek, poleciały gromy. A na pierwszej stronie to ja zostałam obrzucona błotem bom bez serca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Waszym zdaniem mam siedzieć w domu..." NIE! nie masz siedzieć w domu. Lepiej iść do pracy, i NIE! to że będziesz miała wyższe wykształcenie nie gwarantuje ci tego, że nie będziesz musiała pracować za grosze i na umowę zlecenie. A tak przy tej kwestii będąc to co to są "grosze" według ciebie? Mając średnie wykształcenie bez problemu dostaniesz pracę za powiedzmy 1 000 - 1 300 zł. Plus do tego alimenty, o które będziesz się OCZYWIŚCIE starać. Ale nie, lepiej teraz, od razu iść na studia i mieć marne stypendium - TO DOPIERO SĄ GROSZE! "I na studia mam nie iść, bo dziecko może być chore/ząbkować itd. ale do pracy już tak bo tam będę miała urlop". Dziewczyn zrozum kwestię, że tu wszyscy chcą ci wytłumaczyć, że na studiach będzie ci cholernie ciężko jeśli pójdziesz na nie TERAZ. Jak ci dziecko da popalić to studia możesz teraz zawalić, a w pracy zawsze urlop dostaniesz. Nawet na umowie zlecenie. O to chodzi. Nikt tu nie mówi, że masz całkowicie rezygnować z kształcenia się, ale nosz kurde, nie możesz naprawdę poczekać rok i iść teraz do pracy skoro nie możesz sobie pozwolić na to żeby po prostu nic nie robić? Do NORMALNEJ pracy, jaką ludzie dostają z wykształceniem średnim? Papierek licencjata nie załatwi ci w magiczny sposób posady za naprawdę dobrą kasę. Ja też zaszłam młodo w ciążę. Idąc na studia byłam w 3 miesiącu. I zgadnij co, wzięłam urlop dziekański po pierwszym semestrze. I świat się nie zawalił jak odłożyłam naukę na rok. ehh...ależ się zdenerwowałam... Edytowane przez Dziubka Czas edycji: 2013-05-07 o 21:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie twierdzę, że ma iść do pracy biurowej, ale wyższe wykształcenie przydaje się nawet, jeśli nie szuka się pracy w zawodzie. Oczywiście, nie mam nic przeciw szkołom policealnym itd, ale to też wymaga zorganizowania opieki nad dzieckiem. Udzielać korepetycji i podejmować inne dorywcze prace można również na studiach dziennych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Konto usunięte
|
O ile w ogóle dadzą dziekankę na pierwszym semestrze, na niektórych uczelniach mogliby robić problem.
---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- anna87 na trzy to w przypadku niektórych kierunków, ona pisała o biologii czy chemii - prawdopodobnie jeśli marzy jej się praca w tym kierunku to pewne uprawnienia zdobędzie dopiero z tytułem magistra (tak jak; nauczycielem można być tylko po 5 latach, psychologiem po 5 latach, pedagogiem w pełni władz po 5 latach... ![]() ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
Pierwszy rok, dziecko na ręku, żłobka brak plus praca dorywcza i zaliczanie sesji w pierwszym terminie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
ReklaMO(D)żerca.
|
wytłumacz mi RACJONALNIE, jak na dorosłą kobietę przystało - co takiego strasznego jest w odłożeniu studiów o rok ?
nie pytam już czemu histeryzujesz i wyolbrzymiasz, bo widzę, że jesteś mocno nieogarnięta. drabineczka - zgadzam się z każdym słowem, które napisałaś w tym temacie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Więc, albo pogodzę się z wymaganiami dotyczącymi mojej przyszłości albo mam zabrać swoje rzeczy i się wynosić. Problem w tym, że nie mam dokąd pójść. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
ale nie, bo po co? lepiej jęczeć na forum, że pójdzie się mieszkać pod most. są matury, niektórzy licealiści mają z tej okazji wolne. chyba mam ogromną nadzieję, że jesteś trollem, a nie realną, całkowicie nieogarniętą przyszłą matką. Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2013-05-07 o 21:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
A no to teraz mówisz że mama każe ci iść na studia pod groźbą wyrzucenia z domu na bruk z dzieckiem na ręku? Wcześniej odniosłam odmienne wrazenie...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Konto usunięte
|
Po licencjacie, nauczycielem podstawówki i gimnazjum ale nie tak to jest jak ktoś nie wie o czym mówi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczyno ale ci się wersje zmieniają. Raz cię cisną na cokolwiek, byle na tyłku nie siedzieć, raz tylko na studia a jak nie to sssssss...padaj, zdecyduj się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studia typu biologia czy chemia to dodatkowo jeśli się nie mylę- także godziny w laboratorium. REAL, REAL, bo tu na razie jakiś matrix odchodzi. I też zapytam: matko ci dała tylko taki wybór: a jak nie to marsz wynocha z domu z niemowlakiem na ręku? Edytowane przez madana Czas edycji: 2013-05-07 o 21:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Czyli matka trzyma cię w szachu jednym słowem, dla niej twoje potomstwo się nie liczy, ty masz zrobić to co ona chce w przeciwnym razie sajonara, czy tak? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
Konto usunięte
|
Madana nic się nie znasz. Licencjat i zostajesz dyrektorem zespołu szkół.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.