![]() |
#121 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dot.: ciąża i masa problemów
Ja mam wrażenie, że dziecko sobie zrobiło dziecko.
Widać że rodzice dyktują warunki, dadzą kasę na utrzymanie i mimo wszystko chcą by córcia na studia poszła - a matka pewnie będzie się w tym czasie dzieckiem zajmować. I autorka wątku ma tutaj wielkie g*** do gadania. Nie dziwię się rodzicom. Palpi na razie żyje w swoim matriksie, a zderzenie z rzeczywistością będzie miała bolesne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Zakorzenienie
|
A co z tym porodem przedwczesnym zagrażającym? Bo była wzmianka
![]()
![]() |
![]() |
#123 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja to odbieram cały czas tak samo. Matka autorki wątku ewidentnie chce, żeby dziewczyna nie zaniedbywała edukacji. Dla mnie było od samego początku jasne, że matce zależy na tym, żeby córka studiowała. Co do pracy nauczyciela - to był przykład i jedna z możliwości. Przeglądam czasami oferty pracy na stronach kuratoriów i nie jest tak źle, szczególnie w przedmiotach ścisłych oraz w przypadku dodatkowych uprawnień (praca z niepełnosprawnymi). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Konto usunięte
|
Fajnie Aniu
![]() Wracając do tematu wątku: dochodzi do coraz większej... tzn z postu na post sytuacja staje się dramatyczniejsza. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
To może zapytaj się jeszcze mamy czy będzie ci dziecko niańczyć wieczorami, żebyś mogła się uczyć. Bosz....To mnie się mama pytała PO CO ja chcę na studia skoro ciąża? Poszłam bo chciałam je zacząć, nie odwlekając. Spokojnie zaliczyłam I semestr, kiedy przyszedł czas wzięłam urlop. Ale rozpoczynać studiów praktycznie tuż po urodzeniu dziecka? Nie mając jeszcze wsparcia mogę sobie tylko wyobrazić jak niesamowity byłby to wysiłek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Raczkowanie
|
Macie racje, że dziecko "zrobiło" sobie dziecko, nie udaję nawet, że jest inaczej. Wpadłam, mimo że się zabezpieczałam i starałam się uważać. Stało się i nic już tego nie zmieni, podjęłam decyzje o tym, że nie usunę tylko urodzę.
Mogę mieszkać u matki i być na jej utrzymaniu, ale tylko w momencie kiedy będę się uczyła lub pracowała ( z naciskiem na uczyła, bo według moich rodziców jest to ważniejsze). W pracy nie mam żadnego doświadczenia, więc wątpię, żebym była nie wiadomo jak rozchwytywana i żeby nie wiadomo jak się o mnie bili na rynku pracy. Moja matka z dzieckiem nie zostanie, bo ma własne życie i swoją pracę, więc tak czy inaczej będę musiała oddać je do żłobka. Tak, wspominałam o zagrażającym porodzie przedwczesnym w kontekście braku możliwości zatrudnienia się teraz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
Mała dygresja: jak jest się kobietą dla której ciąża byłaby końcem świata bo jest kobietą w złym wieku do rodzenia dziecka, kobietą zależną od kogoś, kobietą która sama nie jest w stanie za dużo zrobić, która musi polegać na innych w rożnych aspektach życia, dla której ciąża to koniec planów, to tak głupio używać jednej metody do tego mechanicznej i być potem zdziwionym. No ale to też temat na osobny wątek. (tak ja wiem, gumki też są skuteczne niektórzy stosują latami i nie są w ciąży, ja piję do tego że jak ktoś nie chce, to zrobi tak by w tej ciąży za Chiny ludowe nie być i zastosuje więcej niż jedną metodę jeśli ma nóż na gardle).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
.
|
szkoda, że nie odniosłaś się do moich postów odnośnie opłaty żłobka, miejsca i lichej kasy z tego stypendium socjalnego.
tak czy siak współczuję dziecku :/
![]() |
#130 |
ReklaMO(D)żerca.
|
a czy Twoja szanowna mamusia wie, że noworodka do żłobka nie przyjmą (chyba dopiero od piątego miesiąca) a rok akademicki zaczyna się w październiku i na zajęcia trzeba chodzić?
bo jeśli tak, to jak chce wysłać Cię na uczelnię? z dzieciakiem przyklejonym do cycka? i na przyszłość - pracodawcy mają taki wybór, że nie bedą się raczej o Ciebie bili, dlatego musisz pokazać, że Ci zależy i wziąć się za coś a nie siedzieć w kącie i płakać. autorka ma totalnie w pupie to, co tu wypisujemy... Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2013-05-07 o 22:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Raczkowanie
|
Emm... chciałabym zauważyć, że jak będziesz pracować to już nie będziesz tak całkiem na jej utrzymaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
nie wiem czy dobrze rozumiem - Twoja mama wymaga abyś "coś" robiła, praca albo nauka, z naciskiem na nauka. jeśli studia, to rozumiem, że finansowo również Cię zabezpiecza? bo nie wyobrażam sobie inaczej, nie dasz przecież rady studiować, dorabiać i zajmować się dzieckiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Raczkowanie
|
Dziewczyno z całego serca radzę Ci odłożyć studia na jakiś czas. Ty chyba nie wiesz jak to jest przy dziecku
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#134 |
Zakorzenienie
|
Może to prowo i zaraz się dowiemy, że jesteśmy naiwne...
![]() |
![]() |
#135 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Konto usunięte
|
Fajnie że stosujesz jedną metodę, jesteś nastolatką która ma złe relację z mamą z którą mieszka faceta patałacha który w trakcie ciąży cię oleje oraz nie masz pracy studiów i pieniędzy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Raczkowanie
|
Z tego wątku rzuciła mi się jedna rzecz w oczy.
Co to was obchodzi na co wyda autorka stypendium socjalne? Jak sama nazwa mówi jest one dla studentów w trudnej sytuacji materialnej, jeden student wyda na dziecko drugi na kolejne piwko, bywa. Nie pierwsza i nie ostatnia wpadka (oby autorki ostatnia ![]() Ja radzę przeczekać rok, masa osób jest "rok do tyłu", żadna to "hańba" A jeżeli chcesz coś zrobić w tym czasie (a raczej mama oczekuje że coś będziesz robić związanego z edukacją) to idź do Policealnej Szkoły (np. asystentka stomatologiczna 1 rok). Jak coś to skończysz ją i pójdziesz na studia, a wtedy oddasz już dziecko do żłobka. No i załatw sobie alimenty. Pozdrawiam, działaj i myśl pozytywnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Na wyraźnie napisałam, że o mnie jako pracownika nikt się bił nie będzie. Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I jeszcze pigułki po. Autorka stosowała 2 metody, obie zawiodły. Bywa. Globulek w ogóle nie uważam za żadną metodę. A wielu ginekologów krzywo patrzy na zakładanie spirali nieródkom. Ja na to patrzę inaczej, autorka wątku ma gdzie mieszkać, będzie miała alimenty, ma kibicujących jej rodziców. Nadal nie widzę tu tragedii. To, jak to się wszystko skończy, zależy od niej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
Jasne, zależy im na tym, żeby córka mimo wszystko się kształciła i zamierzają jej pomagać finansowa na złość.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
Chyba czytamy inne wątki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
damn good coffee
|
pigułka po raczej nie jest metodą antykoncepcyjną...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
Bo wy się dajecie ponieść nastrojowi autorki, która, jak już stwierdziłyście, trochę buja w obłokach, trochę wyolbrzymia niektóre sprawy. To, że zła matka chce, żeby dziecko się uczyło, ewentualnie pracowało, jeszcze nie znaczy, że ją zostawi z małym dzieckiem pod mostem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Konto usunięte
|
Ah no tak ale ze mnie głupiutki czerwony kapturek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 |
ReklaMO(D)żerca.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:32.