Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013 - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł na III część wątku " Listopadowo-grudniowe mamusie 2013" ma brzmieć
Rączki nózki podglądamy, jednym się urodzą damy- innym zaś chłopczęta, zaraz po tym będą święta 1 2,08%
Ciągle głodne mamy brzuszki bo mieszkają w nich maluszki. 0 0%
Coraz większe mamy brzuszki bo mieszkają w nich maluszki 7 14,58%
Dzieci rosną ,Mamy też-szczęście nasze w brzuchu jest. 3 6,25%
Idzie raczek nieboraczek,raz dziewczynka raz chłopaczek 8 16,67%
Dumne z nas Mamy,nasze Maleństwa w brzuchach trzymamy 0 0%
W brzuchach Maleństwa się rozwijają,Mamy na wizażu plotki uprawiają 1 2,08%
Czy to chłopiec czy dziewczynka-niespodzianek będzie kilka 5 10,42%
W brzuchach rosną Bobasy-cóż to za piękne czekają nas czasy? 0 0%
Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. 3 6,25%
Szczęśliwe z nas mamy, bo pierwsze ruchy wyczuwamy 1 2,08%
Pierwsze ruchy odczuwamy, przeszczęśliwe z nas mamy. 0 0%
W II trymestr wkroczyłyśmy i płeć maluszków poznałyśmy. 2 4,17%
Pierwsze bliźniaki na wątku już mamy, na wszystkie dzieciaczki niecierpliwie czekamy! 2 4,17%
Pierwsze bliźniaki ujawnione, na resztę czekamy stęsknione. 0 0%
Niektórzy chcą dziewczynkę, inni chłopaka,dzidzia w brzuchu myśli- dam mamie kopniaka. 15 31,25%
Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-08, 20:42   #541
ryba91
Zakorzenienie

Dot.: Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013

Cytat:
Napisane przez issia88 Pokaż wiadomość
Hej Mamuśki

Powróciłam po 3 dniach :/
Czuje się jakby mnie czołg przejechał, jest tyle przygotowań, że nie mam siły pod wieczór I na chwile obecna nie jestem w stanie nadrobić tyle stron
Jedynie mogę się pochwalić, że:
- mamy salę
- mamy termin w Kościele
- mamy orkiestrę
i cała reszta idzie po naszej myśli, a dziś poszłam mierzyć suknie i mam 5 typów
- byłam dziś u ginki po L4, zrobila mi usg przez brzuch i nasza Kropeczka ma już 3,5cm - widać nóżki, rączki, główkę i wszystko jest w porządku - rosnie tak jak trzeba

A co do staników, ja przed ciaza nie miałam biustu i zawsze kupowałam większe staniki, tak tez teraz one sa idealne, bo biust mi o 1 rozm jak nic urósł

A z niefajnych wiadomości to taka, ze w pracy dziś miałam strasznie nie mila sytuacje: szefowa oskarzyla mnie oto ze jak podpisywałam umowę bylam w ciąży i ze ja oszukałam - mimo, ze przyniosłam zaświadczenie od lekarki, ze w ciąży być nie mogłam, ale coz tepa s*** bo inaczej powiedzieć nie umiem
Super że tyle pozałatwiane i super że bąbel rośnie
no a szefowa to masakraa, ja się boję swojego szefa co powie, bo od tamtego wypadku w pracy nic nie komentuje, dał mi ten urlop na 6 zacnych dni ale teraz zaś mam 'maraton'' choć nie powiem bo dużo się zmieniło, nie muszę tak na już wszystkiego robić. No i dzwoniłam do niego wczoraj żeby przyjechał bo jest mega pilna sprawa do zalatwienia to powiedział ze do 10tego przyjedzie i mu powiem, mało tego chce zeby wpisał mnie na dobrowolne ubezpieczenie żeby mieć macierzyński ( bylam i pytałam obecnie nie należy mi się nawet złotówka ) a jak sie nie zgodzi to go zaszantażuje. Powiem mu że kobiecie w ciąży każdy uwierzy i wogole że ja też będę fer wobec niego bo miałabym na co skarżyć .. bo nie może nawet normalny człowiek pracować kilka dni pod rzad po 12 godzin z przerwą 40minutową. no i w ogóle. Nie patrzcie na mnie teraz że ja taka chamska czy coś ale do jasnej cholery coś mi się należy!

A poza tym mam doła i to mega. Do 10tego miałam ostatni 20 zl w portfelu, dałam mezowi zeby kupił cos do żarcia jakiś chleb czy cos i serek a że kotka mi zachorowała to kupił jej karmę za dyszkę (ok) a potem pojechal do szpitala na badania i siedział tam 5 godzin i zgłodniał to mu mówię żeby kupił se drożdżówkę a reszte chleb i cos do niego taniego a on co? kupił se hot-doga za 6 zl. i tak zostałam z niczym do piątku wieczorem. A dzisiaj zaspalam do pracy i nic nie miałam do jedzenia i picia, rano herbate wypiłam i parówkę zjadłam a tak cały dzień nic, :/
Stary 2013-05-08, 20:50   #542
ktosiula
Wtajemniczenie

Ale miałam nadrabiania! Padam na buźkę. Wykończyła mnie dzisiaj praca i plecki bolą jakoś… Jak mnie dzisiaj wybrzuszyło to nie mogłam uwierzyć! Piękny brzunio, okrągły, aż oniemialam, tym bardziej, że jakoś mało zjadłam i wypiłam w ciągu dnia…ale jutro pewnie będzie po wszystkim :P

Ryba dziwne, żeby Cię od wody głowa bolała, ale cholera wie. Sprawdź to i oby działało. Ja też pierwsze co piję rano to woda.. Przykro mi z powodu kotki, trzymam kciuki za jej zdrówko! Na gardło spróbuj Propolki.
Koala spójrz na to z drugiej strony, lepiej się dowiedzieć jak lekarz jest pewien, niż potem się zdziwić.
Ilonko tak mi przykro, mam nadzieję, że jednak dzidziuś zacznie rosnąć! Pęcherzyk urósł i coś było w środeczku więc bądź dobrej myśli. Wg OM to już 8t 3d … Może on ma sprzęt do d*** i to dlatego… Nie dasz rady szybciej umówić się do innego gin? Np. prywatnie? Albo do szpitala jedź tak jak dziewczyny mówią! Ja bym nie wytrzymała tygodnia z taką niewiedzą...
Możesz też zrobić betę jeszcze raz i powtórzyć po 48h – jeśli będzie przyrastać min. 66% to wszystko jest ok i ciąża rozwija się prawidłowo. Z tymi normami to jest różnie, najważniejszy jest przyrost w czasie. Po wyniku bety nie powinno się określać trwania ciąży.
Malinka wszystko gra! Nic się nie martw! Terminy się zgadzają i wymiar też dobry jak na początek 12 tygodnia. My chyba idziemy łeb w łeb z tego co się orientuję.
Maomami bejbik, bejbik daje o sobie znać!
Paulinaizabela tego rogala masz z Mothercare? Jak pośpisz dłużej to napisz nam ocenę, bo tez się nad nią zastanawiam. No i pochwal się spodniami! Domagam się zdjęcia!
Obserwuj ten sluz i jakby co to jedź na ip.
Magalska na twoją opinię też czekam Drogie te kojce, ale do tej pory czytałam o nich wiele dobrego. A jaki masz kolorek?
Nemosek gratuluję! Pięknie chodujesz dzidzię
Trele oj jeszcze zdąrzymy ponarzekać na brzuchol! Ja narazie swojego wyczekuje z ustęsknieniem :P
Zuzziak trzymam kciuki, wypoczywaj tam w szpitalu. A wcześniej się przytulaliście i nic nie było?
Lusesita jak się w pracy nie poprawi to leć na L4 i olej wszystko! A te plamienia mogą być od polipa faktycznie.
Issia o cholera z tej szefowej, a co jej do tego! Ja jak podpisywałam nową umowę w pracy to już byłam w ciąży i właśnie się o niej dowiedziałam – i co mi mogą zrobić? Naskoczyć. U mnie w pracy będzie armagedon, ale nie zamierzam się tym przejmować.
Planujesz już do końca być na L4? Fajnie, że ze ślubem pozałatwialiście, jak wybierzesz suknię to się pochwal. No i gratuluję wizyty udanej.

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 21:02   #543
koala19
Raczkowanie

Cytat:
Koala spójrz na to z drugiej strony, lepiej się dowiedzieć jak lekarz jest pewien, niż potem się zdziwić.
no wiem ale nawet nie raczył sprawdzić czy widać cokolwiek tylko powiedzial ze plec dopiero w 20 tyg. chyba nie pojde tam drugi raz.
za 70zł taniej moglam zrobic gdzie indziej i wyszlo by na to samo

ps. dawaj fotke

wychodzi na to ze moja dzidzia rośnie 1mm dziennie
rowny tydzien temu miał 6cm a teraz 6,7

Edytowane przez koala19
Czas edycji: 2013-05-08 o 21:04
koala19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 21:08   #544
Azealia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ilona_0105 Pokaż wiadomość
Czyli u Ciebi wychodzi ze 2dnia okresu zaszłaś w ciaze
ja juz tego nie kumam.... od jutra zaczynam maraton w pracy więc może jakoś przetrwam dzisiaj bylam u gin prywatnie ale sie nie zalapalam do Jackiewicza bab tyle że masakra gadałam z polożną powiedzialam jaka sytyacja a ona mowi ze to mozliwe planowo owulacja jst po 14 dniach czyli u mnie byloby 24,03 mowi kilka dni sie przesunęło i by sie zgadzało... gadalam z tymi babami na poczekalni z ciezarnymi i bardzo go chwalily ...polożna kazala mi przyjsc jutro ale jutro jestem od 10 do 19 w pracy sobota 10-18 i tak do wtorku....zeby miec wolne 15 i 16 maja a od piątku zaczynam 12 godzin dziennie z nadgodzinami a jak odmówie nadgodzin to bedzie po premii miesiecznej i rocznej
Dlaczego 2 dnia okresu? 40 tygodniową ciążę liczy się od 1 dnia ostatniej miesiączki, nie od zapłodnienia, na usg wiek ciąży też masz podany od OM a nie od owulki czy kiedy tam. Więc 8.03 był 1 dzień ciąży jakby tak liczyć, więc ja na chwilę obecną mam 8t5d.
Stary 2013-05-08, 21:08   #545
Trele_Morele
Zakorzenienie

Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013

Cytat:
Napisane przez magalska Pokaż wiadomość
Trele no ja będę dziś poduchę wypróbowywać więc dam znać rano co i jak

na mnie już dawno są za małe teraz mam chyba 75 DD albo jakoś tak

nie, ale dziś zwłaszcza podczas chodzenia mnie bolał w dole brzucha ale nie tak okresowo raczej kłująco? jutro mam wizytę u gina to się dopytam

mnie też kręgosłup siada dlatego zakupiłam tą poduszkę.. zobaczymy jak będzie jutro a dziś 1h jeździłam na rowerku stacjonarnym i 15 min ćwiczyłam na piłcę, znalazłam jakieś ćwiczenia dla ciężarnych na yt

ale to zwykłe leginsy a nie ciążowe i wygodnie Ci w nich? mi już jest najwygodniej w leginsach/spodniach z panelem...
Mnie tez wczoraj cos zdrowo kłuło .. Ale mi sie wydaje ze to dzidzia juz powoli naciska tu I òwdzie ..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 21:08   #546
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez koala19 Pokaż wiadomość
no wiem ale nawet nie raczył sprawdzić czy widać cokolwiek tylko powiedzial ze plec dopiero w 20 tyg. chyba nie pojde tam drugi raz.
za 70zł taniej moglam zrobic gdzie indziej i wyszlo by na to samo

ps. dawaj fotke

wychodzi na to ze moja dzidzia rośnie 1mm dziennie
rowny tydzien temu miał 6cm a teraz 6,7
Moja ginka to samo mi powiedziała,że płeć dopiero w 20 tyg.
Chodź jak wiadomo ja zmieniam ginkę i kolejną wizytę będę miała w 17 tyg i wtedy mam zamiar podpytać czy już coś widać między nóżkami
Ta co do niej będe chodzić ma dość dobry sprzęt więc może coś tam wyczai

Ryba... a nie macie możliwości pożyczyć od kogoś kilka groszy do piątku?

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Edytowane przez Dzastin08
Czas edycji: 2013-05-08 o 21:09
Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 21:13   #547
ilona_0105
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość
Ale miałam nadrabiania! Padam na buźkę. Wykończyła mnie dzisiaj praca i plecki bolą jakoś… Jak mnie dzisiaj wybrzuszyło to nie mogłam uwierzyć! Piękny brzunio, okrągły, aż oniemialam, tym bardziej, że jakoś mało zjadłam i wypiłam w ciągu dnia…ale jutro pewnie będzie po wszystkim :P

Ryba dziwne, żeby Cię od wody głowa bolała, ale cholera wie. Sprawdź to i oby działało. Ja też pierwsze co piję rano to woda.. Przykro mi z powodu kotki, trzymam kciuki za jej zdrówko! Na gardło spróbuj Propolki.
Ilonko tak mi przykro, mam nadzieję, że jednak dzidziuś zacznie rosnąć! Pęcherzyk urósł i coś było w środeczku więc bądź dobrej myśli. Wg OM to już 8t 3d … Może on ma sprzęt do d*** i to dlatego… Nie dasz rady szybciej umówić się do innego gin? Np. prywatnie? Albo do szpitala jedź tak jak dziewczyny mówią! Ja bym nie wytrzymała tygodnia z taką niewiedzą...
Możesz też zrobić betę jeszcze raz i powtórzyć po 48h – jeśli będzie przyrastać min. 66% to wszystko jest ok i ciąża rozwija się prawidłowo. Z tymi normami to jest różnie, najważniejszy jest przyrost w czasie. Po wyniku bety nie powinno się określać trwania ciąży.
Malinka wszystko gra! Nic się nie martw! Terminy się zgadzają i wymiar też dobry jak na początek 12 tygodnia. My chyba idziemy łeb w łeb z tego co się orientuję.
Paulinaizabela tego rogala masz z Mothercare? Jak pośpisz dłużej to napisz nam ocenę, bo tez się nad nią zastanawiam. No i pochwal się spodniami! Domagam się zdjęcia!
Magalska na twoją opinię też czekam Drogie te kojce, ale do tej pory czytałam o nich wiele dobrego. A jaki masz kolorek?
Trele oj jeszcze zdąrzymy ponarzekać na brzuchol! Ja narazie swojego wyczekuje z ustęsknieniem :P
Zuzziak trzymam kciuki, wypoczywaj tam w szpitalu. A wcześniej się przytulaliście i nic nie było?
Lusesita jak się w pracy nie poprawi to leć na L4 i olej wszystko! A te plamienia mogą być od polipa faktycznie.
Issia o cholera z tej szefowej, a co jej do tego! Ja jak podpisywałam nową umowę w pracy to już byłam w ciąży i właśnie się o niej dowiedziałam – i co mi mogą zrobić? Naskoczyć. U mnie w pracy będzie armagedon, ale nie zamierzam się tym przejmować.
Planujesz już do końca być na L4? Fajnie, że ze ślubem pozałatwialiście, jak wybierzesz suknię to się pochwal. No i gratuluję wizyty udanej.
Nie wiem czy dam rade bo teraz pracuje w glupich godzinach od 10 do 18 a jeszcze dojzdzam do inngo miasta zostaje tylko szpital....ta położna troszke mnie uspokoiła ....a nie ma mowy zebym miala wczesniej wolne niz 15 maja to jest najgorsze bo przez weekend mamy wysprzatac salon ....na poniedziałkowa kontrole wiec wszystkie pudla itd bed musiala dzwigac..... myć wszystkie lampy i reklamy oczywiście na drabinie ....niby nic ta drabina ale wolałabym się oszczędzać a do tego to dźwiganie .....co ma powiedziec ze jestem w ciazy jak lekarz jako tako nie stwierdzil ciązy... jestesmy na salonie we 3 i w weekend nie wiem czy sie wyrobimy a co dopiro one same...... a nie chalilam sie nikomu w pracy ze jestem w ciazy.... a bedzie nas pilnowac główny menager czy wszystko zrobione

zaręczyny 09.08.2010

II kreseczki 11-12.04.2013

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
ilona_0105 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 21:20   #548
issia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
no a szefowa to masakraa, ja się boję swojego szefa co powie, bo od tamtego wypadku w pracy nic nie komentuje, dał mi ten urlop na 6 zacnych dni ale teraz zaś mam 'maraton'' choć nie powiem bo dużo się zmieniło, nie muszę tak na już wszystkiego robić. No i dzwoniłam do niego wczoraj żeby przyjechał bo jest mega pilna sprawa do zalatwienia to powiedział ze do 10tego przyjedzie i mu powiem, mało tego chce zeby wpisał mnie na dobrowolne ubezpieczenie żeby mieć macierzyński ( bylam i pytałam obecnie nie należy mi się nawet złotówka ) a jak sie nie zgodzi to go zaszantażuje. Powiem mu że kobiecie w ciąży każdy uwierzy i wogole że ja też będę fer wobec niego bo miałabym na co skarżyć .. bo nie może nawet normalny człowiek pracować kilka dni pod rzad po 12 godzin z przerwą 40minutową. no i w ogóle. Nie patrzcie na mnie teraz że ja taka chamska czy coś ale do jasnej cholery coś mi się należy!

A poza tym mam doła i to mega. Do 10tego miałam ostatni 20 zl w portfelu, dałam mezowi zeby kupił cos do żarcia jakiś chleb czy cos i serek a że kotka mi zachorowała to kupił jej karmę za dyszkę (ok) a potem pojechal do szpitala na badania i siedział tam 5 godzin i zgłodniał to mu mówię żeby kupił se drożdżówkę a reszte chleb i cos do niego taniego a on co? kupił se hot-doga za 6 zl. i tak zostałam z niczym do piątku wieczorem. A dzisiaj zaspalam do pracy i nic nie miałam do jedzenia i picia, rano herbate wypiłam i parówkę zjadłam a tak cały dzień nic, :/
Rybka to Ty nie masz żadnego ubezpieczenia, czy szef nie płaci składek, ale Cię zarejestrował?? I tak Cię podziwiam, że po tyle godz pracujesz, tym bardziej, że wdłg prawa nie możesz mieć takich zmian!!

Cytat:

Co do m0jej szefowej to mam już ją głęboko w czterech tylnych literach! Niech się udławi tymi swoimi oskarżeniami :/ Tępa blondynka (nie chce obrażać blondynek ) ale ona jest wyjątkową "blondi" Botox jest mózg zwichrował!! Tak, do porodu jestem na L4, po tej akcji to ja tym bardziej pracować tam nie chce :/ Pochwalę, pochwalę - mam nadzieje, że jutro już wybiorę Dzis bylam z moja świadkową, jutro idę z mamą
issia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 21:35   #549
Mya1989
Zakorzenienie

Na umowie śmieciowej moga wszystko, niestety. Ale wiem, że jeśli ryba nie studiuje to spokojnie może jej pracodawca odciągnąć ttę idiotyczną składkę.... Ale neiktórzy ludzie są wredni, chociaż niestety każdy kij ma dwa końce i ja jako pracodawca spotykam się z za☠☠☠istymi pracownikami....

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Mya1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 21:47   #550
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mya1989 Pokaż wiadomość
Burza się kręci jak dzika świnia mi tutaj
Tekst dnia

Cytat:
Hej Mamuśki

Czuje się jakby mnie czołg przejechał, jest tyle przygotowań, że nie mam siły pod wieczór I na chwile obecna nie jestem w stanie nadrobić tyle stron
- mamy salę
- mamy termin w Kościele
- mamy orkiestrę
i cała reszta idzie po naszej myśli, a dziś poszłam mierzyć suknie i mam 5 typów
- byłam dziś u ginki po L4, zrobila mi usg przez brzuch i nasza Kropeczka ma już 3,5cm - widać nóżki, rączki, główkę i wszystko jest w porządku - rosnie tak jak trzeba
Gratuluje tego co udało się załatwić i USG

Ja jestem po wizycie teściów. Teściowa oczywiście próbowała przeforsować swój pomysł ślubu kościelnego i dużego wesela, ale poprosiłam rodziców wcześniej żebyś poparli nasz pomysł, teść mimo ze nie było wcześniej nic umówione też nas poparł, więc teściowa musiała odpuścić. A mnie ulżyło. Chyba postanowiliśmy jeszcze okroić listę gość i zrezygnować z zapraszania chrzestnych, przecież to nie jest kościelna uroczystość, a nie będzie problemów, ze to ciota (niby chrzestna ale ciotka) i jest zaproszona a inna ciotka (nie chrzestna) a nie jest. Jak się uda to jutro wizyta w USC i może będziemy znali termin kiedy "zmienię tożsamość"
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 22:13   #551
ilona_0105
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość

No to u mnie dzisiaj było podobnie mieliśmy okrpne wydatki w tym miesiącu....ja zawsze cos se tam schowam w portfelu na czarna godzine... ja miałam jakieś 30zł on ponad 100 to mowie spoko a jutro wypłata albo w piatek..... przyszedl z pracy mowie daj mi kase bo jade prywatnie do gin bo ja miałam tylko 30zł (odłożona mam zawsze 100 na czarna godzine i nie ruszam ich na byle co tylko na pilne sprawy) a on do mnie ze nie ma kasy bo pozyczyl arturowi w pracy bo jego jest w ciazy i jej sie leki skoczyly ...a musi brac bo ma toksoplazmoze....a jutro mama jej popoludniu da kase to nam oddadza..... no to ja dostalam nerwicy bo rano mialam kupic dupka bo teraz wzielam ostatnia tabletke a na rano juz nie mam... mimo wszystko wybralam sie do gin bo wizyta 100zł mowie dziecko wazniejsze... no ale to ze sie nie zalapalam to wydalam kase na zakupy... bo to 30 zl poszlo mi przez caly dzien bo tu piciu tu buleczka, lek mamie wykupilam bo bylam w poblizu apteki gdzie jest on najtaniej odebralam buty od szewca.... i na to wychodzi ze rano nie kupie dupka .... bo nie wiem czy oni nam jutro oddadza oczywiscie skonczylo się kłótnia..... wkurzyłam się okropnie... bo mu mówilam ze musimy miec zawsze odlozone pieniadze na leki albo jakas wizyte tym bardziej teraz..... poinformowałam mojego TŻ ze ja tez jestem w ciazy i tez nie mam lekow i jakos sie tym nie przejmuje... na to on ze nie wiedzial....ja: bo tak sie tym interesujesz.... zrobiło mi sie tak cholernie przykro.... jak nigdy..... bo jeszcze jak opowiadal to bidulka sie zarazila itd ..... a ja tu ku...wa co???!!!
Teraz mam tzw Focha masakrycznego ..... nawet nie zapytal po tej klotni jak wrocilam jak bylo na wizycie czy wszystko ok ...... cios ponizej pasa.... dopiero po 2 godzinach zapytal" i co mówił..." a ja mu powiedzialam ze nie bylam bo mnie nie stac.... bo moj chłop martwi sie o innych zamiast o swoja rodzine....
może troch egoistycznie podeszlam...ale do dzisiejszego dnia jeszcze tego mi brakowalo
niestety mamy silne charaktery..... rozumiem jakby to byla jakas inna sprawa ale to kur... chodzi o nasze dziecko

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Powiedzcie mi czy moge teraz wykupic sobie dodatkowo płatne ubezpieczenie w pracy??? ja mam teraz takie podstawowe .... to czy mi uznaja np jak urodze dziecko czy dostane za to kase

zaręczyny 09.08.2010

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
Stary 2013-05-08, 22:13   #552
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
Hej Mamuśki

- mamy salę
- mamy termin w Kościele
- mamy orkiestrę

A co do staników, ja przed ciaza nie miałam biustu i zawsze kupowałam większe staniki, tak tez teraz one sa idealne, bo biust mi o 1 rozm jak nic urósł

A z niefajnych wiadomości to taka, ze w pracy dziś miałam strasznie nie mila sytuacje: szefowa oskarzyla mnie oto ze jak podpisywałam umowę bylam w ciąży i ze ja oszukałam - mimo, ze przyniosłam zaświadczenie od lekarki, ze w ciąży być nie mogłam, ale coz tepa s*** bo inaczej powiedzieć nie umiem
Super,że z weselem idzie wszystko do przodu
Ciesze sie, ze z dzidziolkiem wszystko dobrze
A szefowej to się należy!!

Cytat:
Nie, na all zamówiłam - to jakiś polski producent
Ok za pare dni dam znać.
Postaram się jakieś fotki cyknąć
Raz przy podcieraniu jeszcze troszkę było śluzu kawa z mlekiem... postanowiłam, ze znowu będe brała luteinę 2x dziennie... a w piątek mam wizytę Wprawdzie w irlandzkim szpitalu, ale usg zrobią to podejrzę maluszka

Ilonko to jak całymi dniami jestes w pracy, to po może podjedź do szpitala - będziesz spokojniejsza
Ach ten mąż

Rybko te chłopy to wogóle nie myślą może ktoś z bliskich może was wspomóc na te dwa dni??

Anoula super, że stanęło na waszym odnośnie ślubu za fajną datę!

Edytowane przez paulinaizabela
Czas edycji: 2013-05-08 o 22:15
paulinaizabela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 22:19   #553
Mya1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anoula Pokaż wiadomość
Tekst dnia

Gratuluje tego co udało się załatwić i USG

Ja jestem po wizycie teściów. Teściowa oczywiście próbowała przeforsować swój pomysł ślubu kościelnego i dużego wesela, ale poprosiłam rodziców wcześniej żebyś poparli nasz pomysł, teść mimo ze nie było wcześniej nic umówione też nas poparł, więc teściowa musiała odpuścić. A mnie ulżyło. Chyba postanowiliśmy jeszcze okroić listę gość i zrezygnować z zapraszania chrzestnych, przecież to nie jest kościelna uroczystość, a nie będzie problemów, ze to ciota (niby chrzestna ale ciotka) i jest zaproszona a inna ciotka (nie chrzestna) a nie jest. Jak się uda to jutro wizyta w USC i może będziemy znali termin kiedy "zmienię tożsamość"

Ulka
28.11.2013r.
55cm, 3180g
Mya1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 22:23   #554
ilona_0105
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Super,że z weselem idzie wszystko do przodu
Ciesze sie, ze z dzidziolkiem wszystko dobrze
A szefowej to się należy!!

Nie, na all zamówiłam - to jakiś polski producent
Ok za pare dni dam znać.
Postaram się jakieś fotki cyknąć
Raz przy podcieraniu jeszcze troszkę było śluzu kawa z mlekiem... postanowiłam, ze znowu będe brała luteinę 2x dziennie... a w piątek mam wizytę Wprawdzie w irlandzkim szpitalu, ale usg zrobią to podejrzę maluszka

Ilonko to jak całymi dniami jestes w pracy, to po może podjedź do szpitala - będziesz spokojniejsza
Ach ten mąż

Rybko te chłopy to wogóle nie myślą może ktoś z bliskich może was wspomóc na te dwa dni??

straszny jest ten dzień.... no ale co poradze jutro wieczorem pojade prosto po pracy.... i macie racje... odetchnę troszke....
muszę coś wykombinować na weekend żeby nie dźwigać a te kartony są mega ciężkie....... co mogę wymyśleć? nie powiem ze jestem w ciąży bo nawet lekarz tego nie stwierdził jeszcze

zaręczyny 09.08.2010

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
Stary 2013-05-08, 22:29   #555
paulinaizabela
Zakorzenienie

Cytat:
straszny jest ten dzień.... no ale co poradze jutro wieczorem pojade prosto po pracy.... i macie racje... odetchnę troszke....
muszę coś wykombinować na weekend żeby nie dźwigać a te kartony są mega ciężkie....... co mogę wymyśleć? nie powiem ze jestem w ciąży bo nawet lekarz tego nie stwierdził jeszcze
Jutro w szpitalu Ci potwierdzą i będziesz mogła w pracy powiedzieć

Oby jutro było lepiej
Stary 2013-05-08, 22:37   #556
Anoula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paulinaizabela Pokaż wiadomość
Też się cieszę i dzięki
Stary 2013-05-08, 22:47   #557
ilona_0105
Raczkowanie

Anoula i

zaręczyny 09.08.2010

I usg 22.04.2013
wizyta+usg 7.05.2013
Stary 2013-05-08, 22:50   #558
Anoula
Zakorzenienie

Dzięki ja trzymam cały czas za Ciebie oby jutro na USG pokazło sie maleństwo
Stary 2013-05-08, 22:54   #559
nemosek
Zakorzenienie

Dziękuję za moc wszystkich kciuków,przydały się i podziałały bardzo szczęśliwie.No i liczę na następne

Sory że nie cytuje ale nie daje rady,padam na ryjka

Motylek
za wizytę,będzie niespodzianka

Aksbarg za "coś" sterczące między nóżkami,miałaś usg 3 d?

Rybko Ja bym już jutro poleciała na następne usg jak bym mogła,żeby sobie pooglądać znowu dzidzie,tak mnie zauroczyła.
Też zamierzam sie jeszcze wybrać około 16 tygodnia,muszę porozmawiać z ginką.Nie wytrzymam do 20 tyg.
Trzymam kciuki za kotkę,sama jestem mega kociarą i wiem co to znaczy choroba u zwierzątka.
Malinka Nie martw sięPrzesyłam pozytywne myśli
Budowniczka
Dorodna Mała,gratulacje dla cioci i mamy.Ale fajnie mieć dzieciaki z jednego roku
Ja biorę pod uwagę stary szpital(tam przyjmuje gin do której chodzę) i właśnie Roztokę.Ale tak naprawdę skłaniam się bardziej ku Roztoce,warunki,opieka,ko mfort psychiczny.A Ty też jesteś z Tarnowa?
Zuziak Szybkiego powrotu do domu,żeby plamienie prędko ustąpiło
Messuah Ja staniki zmieniałam już w 6 tygodniu.Nie radzę kupować na wyrost bo po prostu będzie niedopasowany i będzie Ci nie wygodnie.Poszukaj sklepu z braffiterką lub takiego gdzie dobrze doradzą.Dobrze dopasowany stanik to podstawa,no i zdrowe ładne piersi o które w ciąży trzeba przecież intensywnie dbać.
Podam Ci taki krótki przykład:
Zawsze nosiłam rozmiar :
75/80 C,D(za luźny obwód za mała miska)
przed ciążą 65 F
teraz 70 G
Paulinaizabela Mnie też już brzuch nie pobolewa jak na okres,raczej kłucia mam.
Anoula Dobrze że problem z weselem z głowy.

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 23:17   #560
aaby
Zakorzenienie

Odp: Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013

Dobry wieczor!
Z gory przepraszam ze nie cytuje i za brak polskich znakow, ale pisze z telefonu...
Brawo za wszystki udane wizyty!

ilona, ten lekarz to jakis pacan Dziewczyny dobrze radza - znajdz kogos prywatnie (z polecenia!), a najlepiej jedz na IP, nasciemniaj, niech Cie zbadaja.
Co do ubezpieczenia to wiekszosc ma karencje 9 m-cy.

Ryba, przykro mi z powodu kotka Ta bialaczka jest potwierdzona? Ja tez jestem kociara, mam dwa koty, ostatnio jeden byl mega chory, pod kroplowkami, cewnikowany, takze doskonale Cie rozumiem Daj koniecznie znac jak z nim
A zachowanie TZ pozostawie bez komentarza Pewnie to marne pocieszenie ale niestety czasami faceci kompletnie nie mysla...

Co do zakupow ciazowych na allegro to tez bede wdzieczna za opinie, bo sama musze powoli jakies spodnie zamawiac...

U nas wszystko ok. Jr sie chyba dosc mocno rozpycha - czuje klucia raz po bokach, raz na srodku, gdzies w pochwie, na brzuchu w okolicach pepka mam wrazenie jakbym miala zakwasy Ciesze sie bo to chyba dobry znak, nie?

Ooo, burza idzie... Niech popada, to chociaz powietrze bedzie inne. Chociaz jak w nocy popada to jutro bedzie ukrop. Tak zle i tak niedobrze

Dobrej nocy!

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

Edytowane przez aaby
Czas edycji: 2013-05-08 o 23:19
aaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-08, 23:24   #561
nemosek
Zakorzenienie

Dziewczyny i pozytywne myśli za jutrzejsze wizyty
Ilona podwójne żebyś nie musiała się już denerwować i wszystko się wyjaśniło.
Czekamy na dobre wieści

Nasz Dzień 

II 8.03.2013
Ja & Ty 02.07.2003

Kciuki dla Anulki
nemosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 00:22   #562
babku
Zadomowienie

Nie dam rady cytować choć nawet zaczęłam to robić. Przyszła sąsiadka, komputer się wyłączył i po wszystkim
Najbardziej zapamiętałam jak zwykle, to co smutne. Ilona wiem co to za straszliwe uczucie. Idziesz cała w skowronkach na pierwsze usg, po czym tak naprawdę nic nie wiesz, idziesz na następne i zaczynasz się martwić, bo znów nic nie wiesz. Wydaje mi się, że to lekarz faktycznie jest do bani. Trzymam kciuki, żeby wyjaśniło się wszystko pozytywnie.

Znów temat usg na tapecie. Ja cały czas jestem zdania, że nie ma ono tak negatywnego wpływu na płód, a czasem ratuję życie naszemu maluszkowi. Z tym że, jak w każdej dziedzinie życia, co za dużo, to nie zdrowo. Także nie popieram usg co tydzień, bez wskazań. Choć nie ukrywam, że najchętniej włożyła bym sobie na stałe tę głowicę i patrzyła na mojego okruszka

No i oczywiście pochwalę się wizytą. Mój potomek ma ponad 5 cm, piękne nóżki, rączki, nosek, kręgosłup, nawet język wystawiło Usg miałam przez brzuch i w końcu wpuszczono męża. Nie sądziłam, że aż tak będzie się cieszył. Ogólnie wszystko jest jak najbardziej w porządku, tak zostałam poinformowana. Trochę leniwe to moje dziecko było, ale pewnie po tatusiu tak ma
Z tego wszystkiego poleciałam kupić spodnie ciążowe do H&M. Byłam w szoku, bo myślałam, że będę musiała w jakiś barchanach chodzić, a tu piękne rureczki rozmiar 34. Oprócz tego pasa, nie różnią się niczym od moich innych jeansów. Były tak wygodne, że miałam ochotę kupić od razu 3 pary, ale powstrzymałam się i wyszłam z jedną.
babku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 08:07   #563
magalska
Zadomowienie

GG do magalska Send a message via Skype™ to magalska

Cytat:

Ja mam niebieski, w sklepie wyboru nie mieli....dziś pierwsza noc z kojcem i wstając nie bolały mnie plecy, spało się wygodnie ale trzeba się przyzwyczaić do spania tylko na lewym boku bo miałam ochotę się przekręcać...
Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Mnie tez wczoraj cos zdrowo kłuło .. Ale mi sie wydaje ze to dzidzia juz powoli naciska tu I òwdzie ..

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Pewnie tak, dodatkowo przecież macica rośnie, czytałam gdzieś na necie że dzidzia w 17 tyg od główki do nóżek ma około 23 cm a w 18 tyg 25 to już spory człowieczek
Cytat:
Nie wiem czy dam rade bo teraz pracuje w glupich godzinach od 10 do 18 a jeszcze dojzdzam do inngo miasta zostaje tylko szpital....ta położna troszke mnie uspokoiła ....a nie ma mowy zebym miala wczesniej wolne niz 15 maja to jest najgorsze bo przez weekend mamy wysprzatac salon ....na poniedziałkowa kontrole wiec wszystkie pudla itd bed musiala dzwigac..... myć wszystkie lampy i reklamy oczywiście na drabinie ....niby nic ta drabina ale wolałabym się oszczędzać a do tego to dźwiganie .....co ma powiedziec ze jestem w ciazy jak lekarz jako tako nie stwierdzil ciązy... jestesmy na salonie we 3 i w weekend nie wiem czy sie wyrobimy a co dopiro one same...... a nie chalilam sie nikomu w pracy ze jestem w ciazy.... a bedzie nas pilnowac główny menager czy wszystko zrobione
może ściemnij że się źle czujesz... masz grypę czy coś?

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

MÓj nowy WYMARZONY zawód: FOTOGRAFka! Oddałam temu całe serce: www.mn-foto.pl

Bruno 13.10.2013 g 21:20 3720 g szczęścia
Leon 31.03.2015 g 12:10 3920 g szczęścia
magalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 08:08   #564
aksbarg
Raczkowanie

Dzień dobry dziewczyny! Powodzenia na wizytach, czekamy na same dobre wieści!

Cytat:
Napisane przez nemosek Pokaż wiadomość
Aksbarg za "coś" sterczące między nóżkami,miałaś usg 3 d?
Nie, miałam zwykłe usg dowcipne i przez brzuch, ale mały tak się ułożył, że było mniej więcej widać. W sumie to się zdziwiłam, że tak wcześnie już nam coś powiedział. Załączam fotki.

Wczoraj byłam tak podekscytywana tymi dobrymi wiadomościami, że po raz pierwszy zrobiłam większe zakupy dla juniora. Co prawda w sh ale udało mi się kupić nowy welurowy komplecik- czapeczka+ rękawiczki + buciki/kapcie oraz w idealnym stanie śliniaczek w samochodziki, welurowy pajacyk i super gruby śpiworek z osiołkiem, wszystko niebieskie. Dałam za całość 36 zł. Do tego edukacyjną zabawkę Fisher Price za całe 2 zł

babku a ile zapłaciłaś za te spodnie z h&m? Są elastyczne, tzn. maja w składzie elastan lub lycre?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg mini 009.jpg (60,5 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mini 008.jpg (70,2 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg mini 007.jpg (55,6 KB, 40 załadowań)
aksbarg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 08:19   #565
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aksbarg Pokaż wiadomość
Dzień dobry dziewczyny! Powodzenia na wizytach, czekamy na same dobre wieści!

Nie, miałam zwykłe usg dowcipne i przez brzuch, ale mały tak się ułożył, że było mniej więcej widać. W sumie to się zdziwiłam, że tak wcześnie już nam coś powiedział. Załączam fotki.

Wczoraj byłam tak podekscytywana tymi dobrymi wiadomościami, że po raz pierwszy zrobiłam większe zakupy dla juniora. Co prawda w sh ale udało mi się kupić nowy welurowy komplecik- czapeczka+ rękawiczki + buciki/kapcie oraz w idealnym stanie śliniaczek w samochodziki, welurowy pajacyk i super gruby śpiworek z osiołkiem, wszystko niebieskie. Dałam za całość 36 zł. Do tego edukacyjną zabawkę Fisher Price za całe 2 zł

babku a ile zapłaciłaś za te spodnie z h&m? Są elastyczne, tzn. maja w składzie elastan lub lycre?
słodki bobas i za zakupy

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-09, 08:21   #566
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:
ale to zwykłe leginsy a nie ciążowe i wygodnie Ci w nich? mi już jest najwygodniej w leginsach/spodniach z panelem...
Zwykłe, zwykłe ale mają niski stan i ja pasek od nich mam pod brzuszkiem więc nic mnie nie gniecie

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 08:23   #567
lubieolowki
Raczkowanie

Hej dziewczyny.
Wczoraj już nie dałam rady napisać o wizycie, bo po niej wybraliśmy się z TŻtem do sklepu żeby jakieś ciuszki dla mnie znaleźć i jak wróciliśmy to od razu poszliśmy spać
W każdym razie czego się dowiedziałam, że wg OM wczoraj zaczęłam 11 tydzień, a wg USG wczoraj miałam 8t3d, więc TP przesunął mi się z 04.12 na 15.12 :/ Na szczęście wszystko w porządku, Maluszek rośnie jak trzeba i serduszko bije.
Trochę mi było przykro, bo serduszko widział tylko TŻ, a ja nie, bo monitor ginka miała przekręcony tak, że nic nie mogłam zobaczyć, a jak poprosiłam żeby pokazała też mi, to powiedziała, że mi wydrukuje A tak się nastawiałam, że zobaczę jak bije serduszko TŻ chce mnie zabrać gdzieś na samo USG żebym też zobaczyła

I przekonałam się i wstawiam też swój brzuszek, chociaż połowę z niego miałam już przed ciążą, ale i tak szybko rośnie, bo przybyło mi w pasie +4cm. Wcześniej bym się chyba załamała, ale teraz jak wiem, że to Maluszek to nawet mnie to cieszy

Jeśli chodzi o legginsy z Lidla to ja też polecam, bo sama kupiłam Faktycznie super jest to, że nie prześwitują na pupie i nie ściskają brzucha

issia88 - super, że też Wam tak szybko wszystko idzie! Bardzo się cieszę, że udało Wam się załatwić tyle spraw! A szefowa faktycznie zachowała się wrednie... Nie rozumiem dlaczego ludzie tak robią :/ Właściwie jedna taka uwaga, a jak psuje humor.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20130508_204526.jpg (84,1 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2013-05-09 07.38.58.jpg (99,9 KB, 52 załadowań)

Kubusiek rośnie!

25/08 - go! 2/7
01/09
08/09
15/09
22/09
29/09

Edytowane przez lubieolowki
Czas edycji: 2013-05-09 o 08:30
lubieolowki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 08:40   #568
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maomami Pokaż wiadomość
Zwykłe, zwykłe ale mają niski stan i ja pasek od nich mam pod brzuszkiem więc nic mnie nie gniecie
no chyba że wgl spojrzałam na Twój suwaczek i poród jest za 5 miesięcy i 7 dni i sobie uświadomiłam że przecież mój też (wg usg mam tp na 16 października) a ja sobie mówiłam jeszcze kilka dni temu że to ponad pół roku jeszcze a tu 5 miesięcy
Cytat:
Napisane przez lubieolowki Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny.
Wczoraj już nie dałam rady napisać o wizycie, bo po niej wybraliśmy się z TŻtem do sklepu żeby jakieś ciuszki dla mnie znaleźć i jak wróciliśmy to od razu poszliśmy spać
W każdym razie czego się dowiedziałam, że wg OM wczoraj zaczęłam 11 tydzień, a wg USG wczoraj miałam 8t3d, więc TP przesunął mi się z 04.12 na 15.12 :/ Na szczęście wszystko w porządku, Maluszek rośnie jak trzeba i serduszko bije.
Trochę mi było przykro, bo serduszko widział tylko TŻ, a ja nie, bo monitor ginka miała przekręcony tak, że nic nie mogłam zobaczyć, a jak poprosiłam żeby pokazała też mi, to powiedziała, że mi wydrukuje A tak się nastawiałam, że zobaczę jak bije serduszko TŻ chce mnie zabrać gdzieś na samo USG żebym też zobaczyła

I przekonałam się i wstawiam też swój brzuszek, chociaż połowę z niego miałam już przed ciążą, ale i tak szybko rośnie, bo przybyło mi w pasie +4cm. Wcześniej bym się chyba załamała, ale teraz jak wiem, że to Maluszek to nawet mnie to cieszy

Jeśli chodzi o legginsy z Lidla to ja też polecam, bo sama kupiłam Faktycznie super jest to, że nie prześwitują na pupie i nie ściskają brzucha

issia88 - super, że też Wam tak szybko wszystko idzie! Bardzo się cieszę, że udało Wam się załatwić tyle spraw! A szefowa faktycznie zachowała się wrednie... Nie rozumiem dlaczego ludzie tak robią :/ Właściwie jedna taka uwaga, a jak psuje humor.
fajny maluszek... to owu Ci się przesunęła o 2 tygodnie?

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-09, 08:44   #569
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:
no chyba że wgl spojrzałam na Twój suwaczek i poród jest za 5 miesięcy i 7 dni i sobie uświadomiłam że przecież mój też (wg usg mam tp na 16 października) a ja sobie mówiłam jeszcze kilka dni temu że to ponad pół roku jeszcze a tu 5 miesięcy
U mnie termin jest wyznaczony wg OM, a maluszek wychodzi że jest młodszy o 3 dni od OM, co jest całkiem możliwe bo wydawało mi się że miałam opóźnioną owulkę, ale to się jeszcze wszystko okaże

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-09, 08:45   #570
lubieolowki
Raczkowanie

Cytat:

fajny maluszek... to owu Ci się przesunęła o 2 tygodnie?
5 miesięcy to jest chwila! Fajnie dziewczyny Trochę Wam zazdroszczę ;p

No właśnie nie wiem o co w tym wszystkim chodzi xD 2 tygodnie to chyba sporo... W ogóle jak robiłam beta-hcg dzień przed pierwszą wizytą to normy miałam na 5-6 tydzień, a ginka mi powiedziała, że jest 4 ew. 5

Kubusiek rośnie!

25/08 - go! 2/7
01/09
08/09
15/09
22/09
29/09

lubieolowki jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości