|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#991 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Ślicznotka
![]() ---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Agata- jakiej firmy używasz krem z filtrem dla maćkia i jaki faktor?
|
|
#992 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
śliczna
U nas też nie ma takich mszy chociaż moz enie słyszałam bo nie chodze do koscioła. Wczoraj dziadek kupil Sarusi piasek do piaskownicy i siedziła godzine zajęta przesypywała z jednego wiaderka do drugiego wysypywała z piaskownicy, piasek miała wszędzie, a jak chciaąłm ją wyjąć to awantura była. Sarusie też babcia dużo nauczyła umie pokazac jaka jest duża, jakie ma klopoty, papa, gdzie am pępęk, masuje się po brzuszku i mowi mniam mnia jak sie pytamy czy dobry był obiadek, wie gdzie ma ucho, włosy, nos, stope oka nie pokazuje bo raz sobie palca włożyła. A prababcia nauczyła ja gdzie jest Bozia i Sarusia wtedy szuka obrazka czasem mnie zaskakuje bo w obcym domu potrafi wskazac poprawnie. Ostatnio uczy sie robić nu nu. I potrafi powiedziec ajk robi autko, ale ją wychwaliłam pewnei większość dzieci ma te umiejętności. |
|
|
|
|
#993 |
|
Zakorzenienie
|
Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie fotelików
![]() Do którego rż mniej więcej oczywiscie bedzie słuzył ten do 25kg? i jaki potem sie kupuje? 15-36?
|
|
#994 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czyja zasługa... wiesz, dziadkowie mówią, że ich faktycznie sporo ich zasługi, nie mówię, że nie. Ale my też dużo czasu Maciusiowi poświęcamy, ile się da po pracy. Od 16 do wieczora jesteśmy z nim cały czas i staramy się z tego czasu wycisnąć ile się da. ![]() Od dawna już "czytamy" książeczki,, uczymy się mówić, pokazywać co gdzie jest... I wydaje mi się, że jak się wraca z pracy i ma się dla dziecka 3-4 godziny, to jednak inaczej spędza się czas niż będą z dzieckiem cały dzień od rana do wieczora. Nie żebym uważała, że lepiej, ale jakoś inaczej, intensywniej... Moja doba jest zdecydowanie za krótka. Płakać mi się chciało jak po długim weekendzie spędzonym z moimi chłopakami 24 h/dobę musiałam iść do pracy. Czasami strasznie mi się tęskni w dzień za Maciusiem. I siedzę oglądam w pracy jego zdjęcia na komputerze... ciiiiiiii... Ja tam sie nad synciem rozpływam, ale wszystkie dzieciaki są cudowne ![]() kism, i dla Was wyjdzie w końcu słońce! ![]() Cytat:
U nas w otoczeniu sporo dzieciaków jest nieochrzczonych i nie widzę zeby ktoś na to gorej reagował... ![]() Ale Maciuś ochrzczony będzie, już mamy chrzestną Tylko chłop się tym zajmuje... to jeszcze trochę zejdzie Ja mogłabym Maćka nie chrzcić, mnie to wisi. Ale mąż jest wierzący, zależy mu, to niech chrzci. Przeciez nie będę zabraniać żeby mu zrobić na złość, nie?![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ale teraz to już jakoś idzie, Maciek chłonie strasznie.... ![]() Raz czy dwa mu pomachałam rękami jak skrzydełkami ptaka i teraz sobie "lata" Cytat:
A teraz jak jest bez pieluchy to go miętoli i się śmieje. A tak to teraz syzbko łapie. Cytat:
Ma filtry mineralne i chemiczne, fotostabilne. Myślę, że jest dobra. http://www.iwostin.pl/emulsja-ochronna-spf-50/ Cytat:
|
|
|
|
#995 |
|
Zakorzenienie
|
agata-- to macie madrzejsze otoczenie niz moje chyba
Ja uważam, że to indywidualna sprawa i dla mnie każde dziecko jest takie samo. Moja młoda ma tylko chrzestnego
|
|
#996 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a jak jest ubrany to pokazuje że nie ma cycusia Kupowałyście czapeczki z daszkiem? Jeśli tak to gdzie, bo nie mogę nic fajnego znaleźć.
|
|
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
to chyba taki wiek, że dzieci interesują sie swoim ciałem, moja mała też miętosi swoją pipkę codziennie na nocniku i w kąpieli.
![]() i reaguje na TŻta chodzącego bez koszulki
|
|
#998 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Uważam, że lepszy niż czapka z daszkiem bo chroni przed słońcem tez uszka i kark dziecka.
|
|
|
|
#999 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My też mamy kilka kapeluszy i uważam, że są super
|
|
|
#1000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1001 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nawet jesli.. Tu gdzie mieszkam nie ma zadnej galerii, czy czegos w tym stylu. (baa, tu nie ma nic najbardziej unikatowe rzeczy młoda ma od babci z DE
|
|
|
#1002 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
A co do bratowej to pewnie ją troszkę opieka nad dzieckiem przerosła i stąd ta niechęć do wizyty. Ja miałam z Sebą podobnie jak był malutki i miał okropne kolki, w kółko płakał, nosiłam go całymi dniami na rękach i nie miałam na nic czasu, byłam nieogarnięta, nieubrana itd. to mnie strasznie wnerwiało jak ktoś chciał mnie odwiedzać. Co prawda nie mówiłam nie, ale cierpiałam strasznie, w ogóle nie miałam ochoty na żadne wizyty. Potem się już unormowało i było OK, więc może poczekaj trochę, może jej przejdzie i zobaczysz dzidzię ![]() Cytat:
![]() Zaczął się wysyp urodzinowy, więc WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA WSZYSTKICH WASZYCH/NASZYCH DZIECIACZKÓW
|
|||
|
|
|
|
#1003 | |
|
Rozeznanie
|
Witam!
_agata Wszystkiego najlepszego z okazji roczku niech Maciuś dalej tak pięknie się rozwija i przynosi Ci dużo radość.---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- [QUOTE=ladybird_1987;40715 600]Hej! Dawno się nie odzywałam. Czytam za to regularnie. Dużo zdrówka dla wszystkich wątkowych dzieciaczków które skończyły już roczek. Oglądam zdjęcia i sama się nadziwić nie mogę jak to szybko minęło. Dopiero co wrzucałyśmy zdjęcia bobasów świeżo po porodzie i wtedy były do siebie takie podobne. A teraz każde to totalna indywidualność. A więc STO LAT dla: Adasia, Karolinki, Stasia, Antosia, Leona, Liwki, Sary, Filipa i Nataszy. Bardzo dziękujemy za życzenia ---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Dziewczyny czy Wasze dzieci łatwo nauczyły się pic z kubków niekabków ? Pytam bo mój Stasiek nie chce za chin pić z niego Tak to ze zwykłego kubka już bardzo ładnie pije w ogóle z jedzeniem bardzo ładnie sobie radzi praktycznie potrafi sam jeść wiadomo narozwala trochę w koło ale jak co to łyżeczką już się sam naje trwa to oczywiście dłużej ale lubi sam jeść i ma z tego radochę. Nie wiem więc czy odpuścić mu ten niekapek i kupić mu butelkę zwykłą na picie? jak myślicie?Mój Stasiek w nocy z raz musi się napić z reguły i stąd to pytanie. Jeszcze jedno już pytałam Was ale moze do trzech razy sztuka Może któraś polecić wózek parasolkę ? Tego jest tyle ze głowa boli Jakby mogła któraś polecić coś to będę wdzięczna. Patrzałam na tą Inglesina pisze że koła piankowe ale wyglądają jak plastiki a plastikowe jakoś bym się bała że się rozlecą, nie wiem sama co myśleć ---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ---------- Cytat:
U mnie w mieście jest straszna dyskryminacja pod tym względem.Już się śmiałam i mówiłam mężowi że jak nie znajdę pracy to otworze butik z napise Tylko dla małych mężczyzn czy coś w tym rodzaju
|
|
|
|
|
|
#1004 |
|
Zadomowienie
|
Jej zupełnie nie pomyślałam że przecież już tyle roczków było, buziaki dla wszystkich jubilatów
Efijly ja kupułam Espiro Magic i jestem bardzo zadowolona, jedyny mankament to malutki koszyk, ale składa nię do malutkich rozmiarów , jest zwrotny, wygodny, fajny wózeczek, ok 500zł. A co do niekapków... długo trwa nauka, do tej pory.. czasem daję jej pić w niekapku, ale generalnie pije z butli.. Wydaje mi sie że przejście będzie z butli na zwykły kubek w nasyzm przypadku ![]() Kurcze rozochociłyście mnie z ta piaskownicą.. kupiłam już wiaderka, łopatki itd ale jeszcze nie odważyłam się wyjść z małą.. tymbardziej że mi się kurcze przeziębiła.. ;/ ale jak dojdzie do siebie to pójdziemy na bank ![]() Z mszami roczkowymi też nie miałam świadomości, że u nas takowe są dopóki sama nie chciałam zamówić.. Proboszcz powiedział że co miesiąc w pierwszą niedzielę są msze roczkowe, także my jak najbardziej się wybieramy ![]() Jutro jedziemy na komunię do chrzestnego Matyldy, na pomorze 400km od nas.. z jednej strony nie mogę się doczekać z drugiej się martwie bo mała kaszle brzydko... kurcze żeby sie nie okazało że z wyjazdu nici.. ;/ aaaaa co do umiejętności i czasu z dzieckiem... U nas mała kilka rzeczy potrafi, pokazuje, jednak z tego co piszecie znacznie mniej od waszych dzieciaków... być może wynika to z tego że po pracy zamiast siąść z dzieckiem, jest zaraz akcja pranie/prasowanie/przcinanie krzaczków/plewienie/koszenie trawy/sprzątanie... a zabawa z małą gdzieś w międzyczasie... Czasem mam wyrzuty... że powinnam rzucić wszystko i posiedzieć z małą... no ale nie da sie kurde... Znaczy poświęcam jej czas ale nie jest to napewno 3-4 godziny jak pisze Agata... Godzina to maks... no chyba że niedziela, wtedy napewno więcej Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-05-09 o 14:27 |
|
|
|
|
#1005 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pranie wstawiam w tzw. międzyczasie, wieszam już jak Maciuś śpi.
Odkurzamy razem z Maćkiem, od uwielbia odkurzacz. No wszystko razem z dzieckiem, da się. Ale Matylda na pewno nadrobi. teraz to jest taki czas, jedne dzieci więcej inne mniej, ale w końcu się wyrównają ![]() Razem siadamy do obiadu. Nieważne, że Maciek zje kilka suchych klusek czy gryzie chleb, ale jemy razem ;-)
|
|
|
#1006 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A przy okazji mam do Was takie pytanie: Seba nie przepada za wodą Podaję mu często w ciągu dnia, ale upije ze dwa łyczki i koniec. Jak przez cały dzień wypije kubeczek wody to jest dobrze. Ostatnio jak jest tak gorąco to wlewałam mu troszkę soku domowego z naszych owoców (słodzony) i to już chętnie pije, czasem nawet cały kubek na raz wypije. I teraz nie wiem czy dawać mu ten sok, żeby jednak więcej pił, czy pozostać przy samej wodzie, ale wtedy to boję się, że się odwodni. Oprócz tego rano i wieczorem pije mm, w sumie jakieś 400ml.
|
|
|
|
|
|
#1007 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I
Cytat:
Właśnie Wózek spacerówka to temat rzeka Wszystko zależy od Waszych priorytetów. Nieraz dziewczyny, które coś kupiły, pisały, co mają. My mamy Hauck Malibu, ma parę minusów i moc plusów. Podobały mi się też bardzo Peg Perego, ale martula pisała niedawno, że np. dla jej córci jest za duży.---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Cytat:
Wiadomo, jak sporadycznie wypije, to nie ma tragedii, ale na codzień bym nie dawała, tylko wodę konsekwentnie. Może tyle potrzebuje, wypija sporo mleka (w porównaniu do Kaja). Inna sprawa, że moim zdaniem na dłuższą metę to co dziecko będzie piło, zależy od tego, co piją rodzice. Jeśli w domu nie pije się wody, to i dziecko raczej się tego nie nauczy, ale warto przynajmniej w niemowlęctwie i potem najdłużej jak to możliwe pielęgnować ten nawyk. |
||
|
|
|
|
#1008 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Odp: Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012
Cytat:
Mój mąż w ogóle wody samej nie pije, ja piję, ale tak bez szału, więcej latem. Ale Sebę chciałam nauczyć, właśnie tak jak piszesz, żeby jak najdłużej jechał na wodzie.
|
|
|
|
|
|
#1009 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale przy najbliższej dostawie wolnej gotówki zamierzam cos kupić Filipowi większego a w tym jego będzie jezdził Szymon ale za nim ja będę miała wolną gotówke miną wieki
|
|
|
|
|
|
#1010 |
|
Zakorzenienie
|
Rinco ja podaje soczki domowej roboty, tzn troszke soczku, reszte wody
Malinowe, truskawkowe, nie ma nic zdrowszego, mniam!
|
|
#1011 |
|
Rozeznanie
|
W tamtym tygodniu kupiliśmy Maksiowi basen. Zamówiłam na allegro kolorowe kuleczki. Dziś przyszły, Tż wrócił z pracy i baaaardzo podjarani zabraliśmy się do pompowania basenu. Maks siedział i w skupieniu się przyglądał... Napompowaliśmy, wsypaliśmy kulki, wsadziliśmy Maksia a mały rzucił dwoma piłeczkami, posiedział, popatrzył i po minucie wylazł i poszedł walić drewnianą łyżką w szafki
Tż powiedział, że więcej żadnej zabawaki nie dostanie, jedynie zestaw drewnianych łyżek Mam takie pytanie.. czy Wasze dzieci tak porządnie gryzą kawałki? Bo Maks prawie wcale nie gryzie tylko łyka. I potem w kupie są prawie takie kawałki jakie mu daję.
|
|
#1012 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A może mu za małe kawałki dajesz i dlatego je połyka? Ja np. jak mu chleb daję to kroję w kosteczkę taką 1x1cm i to zjada. Kostka ziemniaka, banana ciut mniejsza, ale też taka raczej nie do połknięcia. Swoją drogą ciekawa jestem jakie Wy dajecie duże kawałki? |
||
|
|
|
|
#1013 | ||||
|
Raczkowanie
|
Agata, Sto lat dla Macka
![]() ladybird- sliczna coreczka i jaka powazna U nas jest roznie.. czasami je i jest wszystko ok, a czasami jest tak pazerna, ze sie zakrztusi i wszystko zwymiotuje, dzisiaj tak bylo. Kawalki... roznie, banana lub inne owoce dostaje cale, polowki lub pokrojone w plastry, chlebek obcinam tylko skorki i dostaje cala kromke lub kroje na paseczki Z innymi rzeczami jest gorzej.. miesa nie chce gryzc:PCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Na poczatku bralam kubek do gory nogami, zeby zaciagnela tak jak przy piciu butelka i pozniej juz poszlo ![]() Cytat:
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-05-09 o 22:13 |
||||
|
|
|
|
#1014 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I
Daje jeden duży kawałek
W sensie po prostu daję pół banana na raz do łapy i sam sobie odgryza Warzywa na drugie danie też podobnie czy tam pokrojone w plasterki lub słupki. Do zupy kroję trochę drobniej niż dla nas, powiedzmy tak jak do sałatki.
|
|
|
|
|
#1015 | ||||
|
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Cytat:
Problem jednak całkowicie się rozwiązał, bo teraz sama się kula na brzuszek, że aż mam niemałe problemy z założeniem jej pampersa ![]() Cytat:
(do połowy kwietnia jeździła w gondoli ). W każdym razie moja córka je chyba jeszcze mniej niż Twój syn, ale przez to budzi się na mleko w nocy i nic nie daje podawanie wody zamiast mleka, bo po max godzinie budzi się znowu, ale już naprawdę głodna. Zresztą nie dziwię się jej przy takim apetycie w dzień.Co do picia, to odnoszę wrażenie, że moje dziecko pije prawie tyle co my! Potrafi na miejscu wypić ok. 120 ml wody. No i właśnie, pije tylko i wyłączne wodę. Żadnych soków nie ruszy i w sumie dobrze mi z tym. Ja na Twoim miejscu konsekwentnie podawałabym wodę, ewentualnie dodawałabym odrobinę tego soku. Cytat:
Cytat:
![]() No i oczywiście życzę wszystkim pierwszoroczniakom wszystkiego najlepszego! ![]() A my przesiadujemy całymi dniami na świeżym powietrzu i jak tylko wracamy do domu, to jest płacz. Dzisiaj burza, to już w ogóle był problem Wczoraj odwiedzili nas znajomy z niemalże dwuletnim dzieckiem i Celinka była nim zafascynowana. Takiego powera dostawała i chciała go gonić. On jej zabierał zabawki i wyrzucał, a ona się cieszyła Zawstydziła się maleńka ![]() Moje dziecko już też nie jest niemobilne. Bardzo chciała się w jakiś sposób przemieszczać, a raczkowanie ją wkurzało i ostatnio zaczęła czworakować A przy tym wszystkim to raczkowanie też polubiła Wychodzi na to, że jednak zdecydowanie zbyt wcześnie się zamartwiałam. Na dodatek jak jest prowadzona, to już tak leciutko śmiga, że chyba niebawem się puści sama. Bilans zębów - 2 i nie widzę, żeby coś kolejnego wychodziło. Tylko, że przy tych dwóch też nie widziałam ![]() Dzisiaj byliśmy na pobraniu krwi, bo zasugerowano nam, że skoro mała tak dużo pije, to może ma cukrzycę Wynik ma jednak dobry, tylko 1 pkt powyżej sugerowanej normy, ale za to płytki dużo za wysokie i teraz się zastanawiamy z czego to może wynikać W każdym razie samo pobieranie wiadomo, że do najprzyjemniejszych nie należy. Celinka tak się rzucała, że pielęgniarki aż zdziwione były, że jest taka silna Dobrze, że wprawione są, to załatwiły to bardzo szybko ![]() Jutro spotykamy się z moją ciotką, która ma się opiekować Celinką podczas mojego ślubu. Mam nadzieję, że to moje dziecko się do niej przekona, bo póki co, strasznie boi się obcych, a jak już się z nimi oswoi, to bawi się z nimi tylko na odległość. Wara ją dotykać czy brać na ręce Z innymi dziećmi, to wiadomo, inna bajka
|
||||
|
|
|
|
#1016 |
|
Zadomowienie
|
rinco co do wody, u nas było podobnie z tym że już latem.. mała byłą dokarmiana więc musiałam ją poić.. woda szła jej opornie i cały czas się tym martwiłam, jak skończyła pięc miesięcy zaczęłam dodawać jej soczków, na początku Gerberowskich itp później swoich, słodzonych niestety. Nie żałuję mimo to.. bo wcześniej jak wypiła 50ml dziennie to był wielki sukces.. pojawiły się zatwardzenia kiedy wprowadziliśmy stałe posiłki.. no i nie mogłam sobie pozwolić na tę konsekwencję... Musiała pić, nieważne co.
Byliśmy dziś u lekarza.. i Matylda ma solidnie zawalone oskrzela... spodziewałam się tego bo jak się ją trzyma to czuć jak jej chodzi cała klatka.. i słychać rzęrzenie.... fuck, atybiotyk na 3 dni dostała.... no i nie wiemy co z naszym wyjazdem... bo tak to czuje się dobrze, zachowuje się zupełnie normalnie, apetyt ma, temperatury nie ma i nie miała... tyle że po antybiotyku pewnie zacznie jej to wszystko schodzić... fuck fuck fuck! |
|
|
|
|
#1017 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
,ale Nie ma bólòw brzuszka więc Nie mam się chyba czym przejmować.najczęściej dzieje się tak przy marchewce bo np chlebuś ładnie zjada.---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:55 ---------- Agata-dziękuje za odpowiedź w sprawie kremu Sto lat dla maćka
|
|
|
#1018 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ja ostatnio próbowalam usiąść z moją i pokazywać jej co jest czym, ale żeby to dziecko usiedziało w miejscu przez 5 minut graniczy z cudem. Ona jakos woli ganiać się ze mną po mieszkaniu, a na dworze.... Piaskownica to jej królestwo Hehe i już sama wyprowadza psa na smyczy Cytat:
Cytat:
Moja: 1. nie znosi przeżuwać, robi to długo, a później tak zamyka buzię, że nic się do niej nie da włozyć 2. kiedy dostaje np. chleb, banana czy ciastko to ugryzie, a później sie ty bawi, np.gniecie w ręce i gniecie i gniecie... 3. jak tylko daje jej cos nowego to boli ja brzuszek i jest masakra przez cały dzień.... ![]() Je tylko miksowane zupki ![]() Wszystkiego najlepszego dla naszych roczniaczków!!!! ---------- Dopisano o 00:27 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:56 ---------- Mamy ZĄBKUJĄCYCH! Kiedy Wasze dzieciaczki budzą się w nocy co robicie? Jestem zielona bo moje dziecko przysypiało całą noc, a teraz sie budzi. Raz czekałam, az zasnie sama i trwało to 20 min. czyli 20 minut płaczu i po godzinie znowu to samo. Dałam jej troche mleka i spała do rana. Na drugi dzień tak ją dokarmiałam, że musiała być najedzona, ale ona i tak sie obdziła i po podaniu mleka automatycznie zasnęłą. Nie chcę jej przyzwyczajać do nocnego karmienia i tu dwa pytania: 1. Jak inaczej jej pomóc żeby spała dalej? 2. a moze to nie ząbkowanie tylko czegos brakuje jej w diecie i dlatego po podaniu mleka zasypia spokojnie? Pisałam wcześniej, że nasze menu jest ubogie, a dziewczynka przeciez rosnie. |
|||
|
|
|
|
#1019 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Widze, ze twoja cora taka energiczna jak moja. Jak wyjde z nia na spacer i chodzi sama to wszedzie za nia latam- oczywiscie w miejscach, w ktorych jej pozwalam. Ostatnio bylysmy na takim duzym placu to podeszla do takich mlodych ludzi, nachylila sie i zaczela do nich gadac, wygladalo to tak jakby na nich krzyczala . Cale szczescie to byla wyluzowana mlodziez/studenci, zaczeli sie smiac i z nia gadac po swojemu. I tez musi kazdy kamien do buzi wlozyc, chociaz staram sie jej pilnowac, zeby nie brala. Co do jedzenia... pozwalaj jej sie narazie bawic jedzeniem, to zacznie jesc. Moja Oliwka tez na poczatku musiala zbadac konsystencje. Gniotla, mietolila, wywalala. Ona nigdy nie miala problemu z apetytem... wrecz przeciwnie mam wrazenie, ze moglaby jesc caly dzien. Co do nowych produktow, piszesz, ze corcia ma problemy brzuszkowe jak dasz jej cos nowego... moze jak wprowadzasz nowy produkt, obojetnie co to jest owoc, warzywo, to gotuj i zmiksuj na papke. Wtedy powinno byc lekko strawne i nic nie stanie na zoladku. A w kawalkach podawaj jej juz znane produkty. Co do spania - utulaj. Moja czasami sie budzila z placzem i trzeba byla ja ponosic na rekach i troszke poprzytlac. Pozniej zasypiala. Czasami mleko pomagala, a czasami nie. Poza tym moze sie budzic, bo ma duzo nowych wrazen, nabywa nowe umiejetnosci i to tez czasami powoduje zaburzenia snu. A moze cos jej sie zlego sni? Oliwka ma czasami koszmary i budzi sie z takim wrzaskiem, ze czasami 40 minut trzeba ja nosic. Trzymam kciuki, zeby wszystko wrocilo do normy ![]() Dziewczyny, czy Waszym dzieciom zaroslo juz ciemiaczko? Bo moja nadal ma miekka dziurke. I jak Wam idzie nocnikowanie? Bo u nas tragednia. Mloda zalatwi sie albo na podloge, jak lata bez pieluchy albo do ŚWIEZEGO pampersa, bo do przemoczonego nie chce.
|
|
|
|
|
|
#1020 |
|
Raczkowanie
|
Sto Lat dla Maćka
![]() Hej ![]() U nas jak Mała się budzi w nocy z bardzo mocnym płaczem to ją bierzemy na ręce tulimy ewentualnie jak to nie pomaga to troszkę pić dajemy. Wkładam ją do wózka ruszę dwa razy i śpi i odkładam od razu do łóżeczka. Ewentualnie jak Mąż już pójdzie do pracy a ona się obudzi to ją biorę do łóżka i śpimy razem. Tka fajnie się wtedy wtula, ale jak jest Tż to nie ma mowy żeby zasnęła. Najpierw go skopie i wyszczypie jak by jej przeszkadzał ![]() U nas z nocnikiem nawet dobrze, rano jak się obudzi to robi siku na nocnik, kupkę tylko na nocnik, do pieluchy nie zrobi. W dzień to różnie bywa czasem jak jest bardzo marudna to znaczy że chce siku na nocnik i prawie zawsze się to sprawdza Ale my od 7 miesiąca zaczęliśmy wysadzać. Pierwsza kupa poszła w wigilię to jak to mówię jaka wigilia taki cały rok A u nas katar ale chyba alergiczny bo jak wróciliśmy z pola to psikała i i tylko taka woda jej leci. A takie zdjęcie dałam do zaproszeń na roczek
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:37.

Cóż, takie jej prawo, staram się zrozumieć, ale bardzo mi przykro, bo w końcu jestem najbliższą rodziną, a brat chciałby też pokazać synka i żebym razem z tż ich odwiedziła (nie ma nikogo bliskiego w Wawie, ani rodziny, ani przyjaciół), ale oczywiście szanuje decyzję żony. W czasie jej ciąży wiele razy rozmawiałyśmy, nigdy nie wyskakiwałam sama z jakimiś radami, to raczej ona sama wiele razy lub czasem brat dzwonili/pisali do mnie z różnymi pytaniami, a teraz nagle takie odcięcie się...

albo po prostu jesteś typem osoby, której robota pali się w rękach. Mi do tego niestety daleko 

Tak to ze zwykłego kubka już bardzo ładnie pije w ogóle z jedzeniem bardzo ładnie sobie radzi praktycznie potrafi sam jeść wiadomo narozwala trochę 

Z innymi dziećmi, to wiadomo, inna bajka
albo do ŚWIEZEGO pampersa, bo do przemoczonego nie chce.