|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2101 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Jakbyśmy nie robili dekroacji, to jako świadkowie chcielibyśmy dać do koperty ok. 1000zł, a nas na to nie stać, więc obok dekoracji damy 300-400zł.
|
|
#2102 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2103 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
. Nie rozumiem tego, daje się tyle na ile stać. Wiadomo, że każdy chciałby dać dużo, ale jak nie ma to nie ma, nie wyczaruje.
|
|
#2104 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=amber2046;40732737]Wziąć ślub na pierwszym roku żadna sztuka, można nawet pod koniec liceum, tylko co dalej skoro zwykle nie ma się wówczas stałej pracy i człowiek w większym lub mniejszym stopniu korzysta z pomocy rodziców.
![]() eeee chodzi o jeden rok a nie pierwszy rok studiów miałam tu na myśli czas zorganizowania wesela
|
|
|
|
#2105 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
Jak ja byłam świadkową to dałam tyle ile mogłam. Studiowałam wtedy dziennie i nie pracowałam, więc dużo nie mogłam dać i nikt do mnie żalu o to nie miał. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2106 |
|
Rozeznanie
|
Wybaczcie, ale ja już nie dałam rady przeczytać wszystkich postów powyżej.
U nas jest tak, że rodzice finansują w całości wesele. I niestety, przez to nie jest wszystko takie, jak bym chciała. Moja mama stosuje, chociaż się do tego nie przyznaje, w niektórych momentach zasadę "ja płacę, ja decyduję". Nie tyczy się to sukienki, czy dekoracji na sali, ale już np menu, które jest uzależnione od pieniędzy, czy ilości ciasta, jakie rozwozimy. Są sprawy, od których mnie zupełnie odcięła, ale są też takie w których sami sobie wybieramy. Ta sytuacja ma swoje plusy i minusy. Z resztą, ja wesela nie traktuję, jak najważniejszego dnia w życiu, od którego wszystko zależy. Chcę się nim cieszyć, ale bez przesady, przecież prawie każdy bierze ślub, normalna sprawa. Nie będzie idealnie to trudno, po prostu. Moi rodzice nigdy by nie chcieli, żebym ja sama sobie płaciła za wesele. Czuli by się pominięci, a widzę, że imprezę traktują jak po prostu pożegnanie mnie, taki ostatni prezent. Uważają, że nie ma co czekać parę lat, żeby uzbierać kasę na jeden dzień. Mówią mi, że mam się rozwijać i skupić na budowaniu swojej przyszłości i rodziny, a nie chcą, żeby kwestie finansowania wesela mnie zatrzymywały. Ja to rozumiem. Gdybym miała sama finansować wesele, to bym zaprosiła rodzinę na obiad i tyle. Nie wyrzucałabym nic rodzicom, ale wiem, że oni byliby nieszczęśliwi i mieli do siebie żal. Niestety nie stać mnie na wyprawienie hucznej imprezy, z pensją doktoranta zbierałabym chyba z 10 lat. I po co? Żeby w jednym dniu powiedzieć "wszsystko było takie jak chciałam i i nikt mi nie mówił co mam robić, ha!"- a to ci dopiero satysfakcja. Co innego, jak rodziców nie byłoby stać. Najważniejszy jest ślub, a nie wesele! Nie umarłabym, gdybym miała tańszą kieckę, mniej gości i w tańszym miejscu wesele. To moim rodzicom zależy, żeby mnie dobrze pożegnać. Ja jestem im za to wdzięczna i niczego od nich nie oczekuję, jak by nie było będzie wspaniale, po przecież wychodzę za mojego ukochanego i to jest najważniejsze. |
|
|
|
#2107 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
---------- Dopisano o 09:07 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
|
|
#2108 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:15 ---------- No na przykład ja przez całe studia (dzienne na uniwersytecie) jednocześnie pracowałam i nadal tak robię. Nie korzystam z pomocy mojej Mamy, jednak ona i rodzice TŻ wyprawiają nam wesele.
|
|
#2109 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U nas teoretycznie była taka sytuacja, ponieważ TŻ pracował przez połowę wyjazdu na Erasmusa.
|
|
|
|
|
#2110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A piszesz raczej o ciescie po zabawie weselnej ?
|
|
#2111 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych :)
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#2112 |
|
Rozeznanie
|
No moja właśnie. Ale napisać chyba mogę...? Nie mam pytań do tego typu komentarzy
"Twoja sprawa i więcej o tym nie gadaj, bo niby to jest forum i można się wypowiadać, ale ponieważ ja mam inne zdanie to już lepiej o tym nie gadaj i siedź cicho". Konstruktywna dyskusja to jest to.
|
|
|
|
#2113 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlatego też nasze wielce samodzielne forumowiczki prędzej wyrzucą klawiaturę za okno, niż przyznają, że nie ma nic hańbiącego w wzięciu od przygotowanych na to rodziców kasy na wesele, jeśli sami dają. Dlatego w moim przekonaniu ten wątek jest do zamknięcia (proponuję "największe faux pas młodych II"), bo one po KAŻDYM komentarzu o kasie rodziców muszą przemycić swój "morał" (że uzbieranie samemu na wesele to szczyt samorozwoju i dojrzałości, po prostu życiowa inicjacja i dowód na udane małżeństwo w przyszłości, jedyny słuszny powód do dumy) i dyskusja nigdy nie wygaśnie. ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- Skoro już wątek jest zniszczony, to offtopowo dodam od siebie, że rozmawiałam z moim TŻtem, który miał niezły ubaw z tego, że niektórzy uważają za szczyt dojrzałości uzbieranie kilkunastu/kilkudziesięciu tysięcy i wydanie ich na imprezę zamiast na dom/firmę/odłożenie na emeryturę.
Razem od 6 sierpnia 2007 Zaręczeni od 5 grudnia 2012 Wychodzę za mąż 20 czerwca 2014 Edytowane przez cukraktywna Czas edycji: 2013-05-11 o 09:50 |
|
|
|
|
#2114 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nikt nie uważa uzbierania kasy na wesele za szczyt dojrzałości. Mam to za sobą i dla mnie to była bardziej szkoła oszczędzania (w sensie ograniczenia zbędnych wydatków, nie głodowaliśmy i nie harowaliśmy 24 na 7 ). I przyznaję, że myśl, że w 11 miesięcy jesteś w stanie zorganizować wesele na 120 osób, po swojemu od początku do końca, robiąc równolegle remont mieszkania, daje satysfakcję, ale też świadomość samodzielności finansowej. I tyle.Co do faux pas, to dla mnie są to Młodzi zaprzęgający bliskich do pracy związanej z przygotowywaniami. A bliscy przecież nie odmówią. Nie mówię o grzecznej prośbie o drobną pomoc, czy zaoferowaniu jakiejś pomocy ze strony bliskich, tylko o przydzielaniu obowiązków z góry. Znam przypadek, kiedy Młodzi przydzielili rodzicom i rodzeństwu masę zadań związanych z przygotowaniem kościoła, sali i różnych pierdół, w tym kazali tacie spędzić noc na pilnowaniu jedzenia, naprawdę nie wiem po co, a on to oczywiście zrobił. My woleliśmy zapłacić więcej, ale mieć luz, przyjść na gotowe i wyjść, co szczerze polecam
|
|
|
|
|
#2115 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2116 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Teraz jest wlasnie takie nastawienie, ze za wszystko i tak sie placi, nikt nie pyta czy w czyms pomoc. Sami tez nie pytamy. Kiedy wujek nam zaproponowal, ze po znajmosci zalatwi sal i sprzet za darmo na poprawiny to padliśmy sam jezdzi, zalatwia, organizuje - normlanie nie wiem jak sie odwdzieczymy
|
|
#2117 | |
|
Raczkowanie
|
Przecież nie krytykuję Cukratywnej, fajnie, że sobie sama radzi i że ma taką sytuację z rodzicami. Po prostu użyła dość mocnych stwierdzeń w ostatnim poście, ja inaczej odebrałam sens całej dyskusji. I tyle
![]() Cytat:
Chodziło mi o rozstawianie ludzi po kątach, bez pytania "czy możesz, czy masz czas", tylko "ty zrobisz to to to i to" i absurdalne żądania - wujek, o którym pisałam, na weselu był już ledwo żywy i wiem, że wcale z tego wszystkiego nie był zadowolony, a do pomocy innym zawsze jest chętny.
|
|
|
|
|
#2118 | |||||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:20 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- Cytat:
Jeśli o mnie chodzi to raz: nie odkładam na wesele na razie, bo nie muszę się do niczego spieszyć. Dwa: mimo to opłacenie wesela samemu wydaje mi się godne podziwu. Trzy: nigdzie Cię nikt nie obraził. Cztery: "nie ma nic hańbiącego w wzięciu od przygotowanych na to rodziców kasy na wesele, jeśli sami dają" wiele osób to napisało, w tym ja. Cytat:
---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|
#2119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odnoszę też wrażenie, że dość agresywnie wypowiadasz się na ten temat- bez potrzeby. I tylko dodam, że nie każdy biduje przez 2 lata lub bierze kredyt, żeby uzbierać na wesele. Nie gloryfikuję tutaj ani jednej, ani drugiej strony. My sami płacimy za wesele, mimo że zaoferowano nam pomoc finansową i odmówiliśmy. Stać nas, to płacimy. I tyle. Co do angażowani bliskich w przygotowania, to nie jest to do końca zła sprawa, moim zdaniem. Często rodziny, przyjeciele chcą pomóc, więc czemu im zabraniać? Np. mój brat bardzo chce polewać wódkę na weselu. Zapewne poproszę rodzinę o zawiezienie/przywiezienie czegoś, jeśli nam samym będzie trudno to załatwić. Nie sądzę, by się mieli obrazić- ja sama zrobiłabym to chętnie.Poza tym ślub i wesele to dosyć stresujące wydarzenie i nie wydaje mi się, że jakieś drobne zadania bardzo obciążyłyby rodzinę, a mogą odciążyć młodych. No ale nie ma mowy o pilnowaniu jedzenia całą noc
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#2120 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() BTW, odnośnie paru powyższych postów: muszę przyznać że mam satysfakcję z wbicia kija w mrowisko
|
|
|
|
|
#2121 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2122 |
|
Rozeznanie
|
Dla wszystkich zestresowanych oszczędzających i nie. Posłuchajcie sobie odgłosów wielorybów dla uspokojenia: http://www.youtube.com/watch?v=Y6czoDEQ0a8
|
|
|
|
#2123 |
|
Zakorzenienie
|
A ja bardzo proszę nieofftopować i powrócić do tematu wątku
|
|
#2124 | |||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
I jest tak jak piszesz - wyciągam wnioski na podstawie grona ludzi o których coś wiem. I co usłyszałam w zamian? Że się przechwalam i zmyślam. Nie udowodnię wam tego, bo bym musiała chyba akty ślubu wam powysyłać wraz z rachunkami, więc więcej wiary w ludzi, chodzi mi o dopuszczenie do siebie myśli, że są przypadki, w których dzieje się inaczej - i nie odnoszę tego konkretnie do Ciebie. Co do ostatniego zdania - bywa, trzeba odsiać ziarno od plew. Cytat:
Cytat:
|
|
|
#2125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2126 |
|
Zakorzenienie
|
Najgorsze z jakim się spotkałam to wysłanie przez koleżankę zaproszenia na ślub smsem dzień przed uroczystością
|
|
|
|
#2127 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2128 |
|
Zakorzenienie
|
I jeszcze jedno- kuzynka (przyjaciółka i sąsiadka zarazem) wypisywała zaproszenia w obecności mojej siostry. po wypisaniu dała zaproszenia dla niej i przy okazji dla mnie i naszej mamy, bo nie chciało jej się już przychodzić do nas specjalnie z zaproszeniami
Ogółem ta para większość zaproszeń rozdała poprzez rodziców albo znajomych. |
|
|
|
#2129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2130 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane a co myślicie o takiej kreacji dla gościa?
![]() faux pass czy nie?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

?

miałam tu na myśli czas zorganizowania wesela
Nasz ślub 16.08.2014 

"Twoja sprawa i więcej o tym nie gadaj, bo niby to jest forum i można się wypowiadać, ale ponieważ ja mam inne zdanie to już lepiej o tym nie gadaj i siedź cicho". Konstruktywna dyskusja to jest to.