Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9 - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-11, 18:40   #1621
Suvia
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez Duszaniola Pokaż wiadomość
Dziwią mnie moi sąsiedzi, którzy nie odpowiadają na "dzień dobry". Jakby to był jakiś wielki wysiłek...
Nienawidzę tego, "a tak sobie rzuciłam dzień dobry do ściany" ;/ jedna taka to jeszcze na mnie wprost patrzy, ale nadal nie odpowie, no Chryste

Moja siostra jak starą maturę z histy zdawała, to była rocznica czegośtam i wszyscy wiedzieli, ze z tego będzie wypracowanie. I było. No chciałabym tak. A na rosyjskim pani w komisji jej podpowiadała

Już bardziej moje siostry były wtedy przejęte egzaminami wstępnymi na studia niż maturą

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:44   #1622
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Taaa była trudniejsza, ave panie pisałyście dawną maturę, jesteście niczym Sofokles i Beyonce, niebo a ziemia, ziemia a niebo, słońce a księżyc woda a ogień .
Była trudniejsza. Ba można było oblać całą maturę za pomylenie w stresie autorów, słynne w mojej szkole oblanie matury przez dobrego ucznia który napisał interesująca pracę ale pomylił autora "Wesela" i na studia zdawał o rok później. Nie mówię już o 4 czy 5 błędach ortograficznych wystarczających do niezdania.
Tak samo zadania z matematyki rozbudowane kolosy do zdawania w godzinę.

Cóż wpadała mi w łapki kiedyś nowa matura i na prawdę ona JEST prosta.

Owszem jest tu myk który jest trudny do przeskoczenia a nazywa się klucz i konieczność napisania niekoniecznie zgodnie z wiedzą czy prawdą ale z owym tajemniczym kluczem.

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Już bardziej moje siostry były wtedy przejęte egzaminami wstępnymi na studia niż maturą
Nie no wiadomo, maturę trzeba było ZDAĆ, a na co to już nie było ważne. Prawdziwy stres, strach pot i łzy były przed egzaminem wstępnym na studia. Zdawanym na każdej uczelni oczywiście oddzielnie według innych zasad.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:46   #1623
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Nie no wiadomo, maturę trzeba było ZDAĆ, a na co to już nie było ważne. Prawdziwy stres, strach pot i łzy były przed egzaminem wstępnym na studia. Zdawanym na każdej uczelni oczywiście oddzielnie według innych zasad.
Ojej, no wiemy, aż takie gówniary z nas nie som. To znowu nie było AŻ tak dawno

~ Hank Moody
Stary 2013-05-11, 18:47   #1624
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Moja siostra jak starą maturę z histy zdawała, to była rocznica czegośtam i wszyscy wiedzieli, ze z tego będzie wypracowanie. I było. No chciałabym tak. A na rosyjskim pani w komisji jej podpowiadała

moja nauczycielka od biologii mówiła, że fakt faktem, matura z matematyki była dużo trudniejsza, ale co z tego, jak u niej na sali ściągi latały jak szalone.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 18:57   #1625
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Ojej, no wiemy, aż takie gówniary z nas nie som. To znowu nie było AŻ tak dawno
Przy nikach nie ma wieku, więc nie wiem czy rozmawiam z kimś kto lat ma 15 czy 51
Owszem wieku się mniej więcej domyślam, ale pewności nie mam. A o rzeczach dla mnie oczywistych ( papier na kartki, istnienie i funkcje kasety magnetofonowej, grze w gumę czy noża) osobnikom 19-20 letnim muszę tłumaczyć bo nie wiedzą o czym ja do nich. Ba nie wierzą mi że kiedyś chociaż istniał internet to nikt z niego nie korzystał. Dlatego w wypowiedzi wolę napisac więcej niz mniej.
Stary 2013-05-11, 18:57   #1626
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez SamaraMorganx Pokaż wiadomość
może jednak nie...
Obie się zmieniłyśmy, nic nie będzie takie samo :c

a z biologii miałam zawsze pecha do nauczycieli i mam takie zaległości, że aż wstyd. Dobrze, że chociaż wiem skąd się biorą dzieci
Nie dalej jak 3 strony temu przeczytalam, ze bioli to sie mozna samemu nauczyc

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 19:01   #1627
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
a nie?
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 19:02   #1628
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

A nie można?
Do czego w nauce biologii jest potrzebny nauczyciel?
Stary 2013-05-11, 19:03   #1629
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Przy nikach nie ma wieku, więc nie wiem czy rozmawiam z kimś kto lat ma 15 czy 51
Owszem wieku się mniej więcej domyślam, ale pewności nie mam. A o rzeczach dla mnie oczywistych ( papier na kartki, istnienie i funkcje kasety magnetofonowej, grze w gumę czy noża) osobnikom 19-20 letnim muszę tłumaczyć bo nie wiedzą o czym ja do nich. Ba nie wierzą mi że kiedyś chociaż istniał internet to nikt z niego nie korzystał. Dlatego w wypowiedzi wolę napisac więcej niz mniej.
O grze w noża to ja też nie wiem, ale po prostu "stara" matura i to na czym mniej więcej polegała, raczej siedzi w świadomości młodych ludzi, zwłaszcza jak się przez połowę swoje edukacji słyszy od nauczycieli nieustanne porównania nowej do starej, a przy samej maturze opowieści rodziny jak to oni zdawali, co jest po prostu obligiem. No ale to off top już

~ Hank Moody
Stary 2013-05-11, 19:04   #1630
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Była trudniejsza. Ba można było oblać całą maturę za pomylenie w stresie autorów, słynne w mojej szkole oblanie matury przez dobrego ucznia który napisał interesująca pracę ale pomylił autora "Wesela" i na studia zdawał o rok później.
Przecież teraz też można, jest coś takiego jak błąd rzeczowy (m.in. właśnie pomylenie autora), nie pamiętam czy jeden czy dwa, ale skutkuje/ją skreśleniem całej pracy.
EDIT: Nie rzeczowy, tylko kardynalny. Nie wiem, czy pomylenie autora jest kardynalnym czy rzeczowym, ale jeden konczy się skreśleniem pracy, a drugi obniżeniem punktacji.

Cytat:
moja nauczycielka od biologii mówiła, że fakt faktem, matura z matematyki była dużo trudniejsza, ale co z tego, jak u niej na sali ściągi latały jak szalone.
Moja mama miała 4 z matury z matematyki zamiast 5, bo robiła zadania połowie klasy i nie zdążyła dokończyć swojego.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-05-11 o 19:08
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 19:07   #1631
201604200942
Konto usunięte

Cytat:

ano można, ale biologia nie była mi do niczego potrzebna.
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 19:10   #1632
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Taaa była trudniejsza, ave panie pisałyście dawną maturę, jesteście niczym Sofokles i Beyonce, niebo a ziemia, ziemia a niebo, słońce a księżyc woda a ogień .
Do listy porażek życiowych dopiszę, że pisałam nową maturę i jestem z tego zadowolona

Cytat:
Jak nie ma roczników przy nickach jak są?
No chyba jaja sobie robisz, nie znam rówieśnika, który nie wie co to kaseta magnetofonowa czy guma -.- Nie znam pietnastolatki, która nie wie.

---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ----------

Moja mama ściągała na maturze z matmy
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 19:13   #1633
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Przecież teraz też można, jest coś takiego jak błąd rzeczowy (m.in. właśnie pomylenie autora), nie pamiętam czy jeden czy dwa, ale skutkuje/ją skreśleniem całej pracy.
Byłam informowana że obecnie za błąd rzeczowy jedynie odejmuje sie punkty a nie skreśla od razu całej pracy i mimo to zdać można. Czy jest tu ktoś kto zna klucz i naprostuję informacje?

Z drugiej strony od nauczycielek słyszałam że zdanie matury z języka obcego to banał, bo wystarczy wyrzucić z siebie garść słów na temat bez powiązania ich z zdania w mniej czy bardziej logiczny sposób. A maturę nadal się zdaje ( oficjalna wersja po odwołaniach i skargach na komisję), ponieważ słownictwo jest a jedynie można odjąć punkty za gramatykę!!

Obecna matura cóż jest dużo prostsza, natomiast sama pewnie nie zdobyłabym wielu punktów ze względu na konieczność wpasowania się w mityczny klucz- pod tym względem stara matura była dla ucznia znacznie lepsza.

I nie nie robię sobie jaj z kasetą magnetofonową !

Edytowane przez dacn
Czas edycji: 2013-05-11 o 19:14
Stary 2013-05-11, 19:13   #1634
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Jak nie ma roczników przy nickach jak są?
No chyba jaja sobie robisz, nie znam rówieśnika, który nie wie co to kaseta magnetofonowa czy guma -.- Nie znam pietnastolatki, która nie wie.
My wiemy, kilka roczników wstecz też wie... Ale moja prawie-7letnia siostra zrobiła taaaaakie wielkie oczy jak jej pokazałam kasetę wideo
Stary 2013-05-11, 19:15   #1635
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
osobnikom 19-20 letnim muszę tłumaczyć bo nie wiedzą o czym ja do nich. Ba nie wierzą mi że kiedyś chociaż istniał internet to nikt z niego nie korzystał.
19-20 letnim? Mam 19, a Internet założono mi gdy miałam 7, mieć go wcześniej to była niesamowita burżuazja. Pamiętam czasy bez sieci, pamiętam grę w gumę, w pikuty się nie bawiłam bo nie jestem wariatką i dzięki temu mam wszystkie członki. Nie znam rówieśnika, który by tych rzeczy nie wiedział.

Cytat:
Byłam informowana że obecnie za błąd rzeczowy jedynie odejmuje sie punkty a nie skreśla od razu całej pracy i mimo to zdać można. Czy jest tu ktoś kto zna klucz i naprostuję informacje?
Już znalazłam info i naprostowałam w poprzednim poście - pracę skreśla się za tzw. błąd kardynalny, który wskazuje na kompletną nieznajomość lektury lub autora.

Edytowane przez mary_poppins
Czas edycji: 2013-05-11 o 19:17
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 19:15   #1636
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:

Z drugiej strony od nauczycielek słyszałam że zdanie matury z języka obcego to banał, bo wystarczy wyrzucić z siebie garść słów na temat bez powiązania ich z zdania w mniej czy bardziej logiczny sposób. A maturę nadal się zdaje ( oficjalna wersja po odwołaniach i skargach na komisję), ponieważ słownictwo jest a jedynie można odjąć punkty za gramatykę!!

Obecna matura cóż jest dużo prostsza, natomiast sama pewnie nie zdobyłabym wielu punktów ze względu na konieczność wpasowania się w mityczny klucz- pod tym względem stara matura była dla ucznia znacznie lepsza.
Moja koleżanka z klasy pomyliła części Dziadów, tylko odjęli jej punkty.
Stary 2013-05-11, 19:18   #1637
201708160922
Konto usunięte

Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

To ja nie wiem po co tyle godzin w szkole i na studiach, skoro niemal wszystkiego mozna sie samemu nauczyc.

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

Cytat:
ano można, ale biologia nie była mi do niczego potrzebna.
Ja sie nie czepiam, chodzilo mi w sumie o to,ze jednak ten nauczyciel jest wazny.

Stary 2013-05-11, 19:18   #1638
201607231707
Konto usunięte

Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
To ja nie wiem po co tyle godzin w szkole i na studiach, skoro niemal wszystkiego mozna sie samemu nauczyc.

Taaa, czasem się zastanawiałam. 45 minut życia zmarnowane - pytania, sprawdzanie obecności, zadania domowego, "przeczytajcie to to i to i przepiszcie to to i to" -.- Bardzo mi się to przydało, naprawdę -.-
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 19:19   #1639
201604181004
Konto usunięte

Jako żem językowa panna uczycielnica obcych jensyków i ekspert ds lotnictwa mówię: dawna matura z angola w przypadku tego co mamy teraz (otwórzcie pliska choćby matura dla klas dwujęzycznych) to była tylko gruba beka ze strony CKE. No ale wiem że jestem półmózgiem bo urodziłam się już po upadku komuny i kilka lat za późno
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-11, 19:20   #1640
dacn
Zakorzenienie

Cytat:

Hmmm może dlatego że czy to w szkole czy na studiach czy na kursie językowym wszystko bazuje na samodzielnej nauce?
To nie nauczyciel wkłada gotową wiedzę do głowy ale podaje wskazówki czego i jak się uczyć. A całą pracę trzeba zrobić samemu.

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Cytat:
Taaa, czasem się zastanawiałam. 45 minut życia zmarnowane - pytania, sprawdzanie obecności, zadania domowego, "przeczytajcie to to i to i przepiszcie to to i to" -.- Bardzo mi się to przydało, naprawdę -.-
Też niejednokrotnie marzyłam o tym zeby wreszcie nas wypuścili do domu, to sie wyśpię, najem i sama nauczę tego sensowniej zamiast szkolnych dupogodzin i marnotrawienia czasu.
Stary 2013-05-11, 19:20   #1641
201604181004
Konto usunięte

ps nie tyczy się matury podstawowej z języków ona ma porównywalny poziom - cały czas pracuję na repetytoriach które mam w spadku choćby po bracie, no i nadal sobie ludzie z nimi radzą. a kiedyś fce zwalniało z matury
Stary 2013-05-11, 19:21   #1642
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9

Cytat:
Do listy porażek życiowych dopiszę, że pisałam nową maturę i jestem z tego zadowolona
Ja tez

Stary 2013-05-11, 19:21   #1643
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:

Studia to całkiem inna bajka.

Ale w szkole - lekcja 45min, standardowo mało czasu, zaległości i za dużo materiału. Wystarczy, że nauczyciel cię naprowadzi, wskaże literaturę, podpowie itp. Byłam w klasie humanistycznej , ale kilka koleżanek zdecydowało się zdawać biologię na maturze (w 3 klasie już nie mieliśmy zajęć). Bez problemu samodzielnie opanowały materiał chodząc tylko na 1h fakultetów w szkole.
Stary 2013-05-11, 19:23   #1644
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Jako żem językowa panna uczycielnica obcych jensyków i ekspert ds lotnictwa mówię: dawna matura z angola w przypadku tego co mamy teraz (otwórzcie pliska choćby matura dla klas dwujęzycznych) to była tylko gruba beka ze strony CKE. No ale wiem że jestem półmózgiem bo urodziłam się już po upadku komuny i kilka lat za późno
Nie, urodziłaś się idealnie. Nawet nie wiesz jak ja bardzo chciałabym się urodzić te 10 lat później.
Stary 2013-05-11, 19:24   #1645
Suvia
Zakorzenienie

W sumie lubię ten wątek za taką schematyczność.

Czasy matur- obowiązkowa dyskusja na temat matury nowej vs starej.

Święta- ateiści nie mogą jeść barszczu.

Co tam się zbliżaaa... Wakacje! Ci cholerni nauczyciele to mają za dużo wolnego, c'nie?

~ Hank Moody
Stary 2013-05-11, 19:26   #1646
201604181004
Konto usunięte

Dodam - co pewnie dla niektórych będzie nie lada szokiem że maturę np z biologii czy fizyki można również zdawać w języku obcym, tylko arkusze nie są udostępniane nawet.
Więc przychodzisz na maturę w maju i czeka cię wielki lol.
Cytat:
Napisane przez matura z ang 2012
If the fact of the fire did not immediately penetrate my consciousness, the heat of the blast
did and soon propelled me from my seat. All around me, there was a confusion of upended
tables, overturned chairs, bodies pitched toward the door(...) t the fire began with a few drops of oil a zealous chef had spilled
onto a kitchen fire, and that the undercook who stood near to the stove, a bit mindlessly, threw
upon it a pitcher of water and then started fanning the flames with a cloth (...)

yep totally, kiedyś to były czasy i prawdziwa matura

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ----------

o dacn miło mi
Stary 2013-05-11, 19:27   #1647
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
ps nie tyczy się matury podstawowej z języków ona ma porównywalny poziom - cały czas pracuję na repetytoriach które mam w spadku choćby po bracie, no i nadal sobie ludzie z nimi radzą. a kiedyś fce zwalniało z matury
A zwalniało swoją drogą tutaj jest zabawna rzecz. Wiele osób uważa że FCE to certyfikat bardzo poważny potwierdzający super znajomość języka. Jak ja sobie przypomną z jaką niewiedzą językową ja zdałam FCE to mi słabo jak np. nauczyciel języka się szczyci "ja to mam FCE zdane", jakby to było CP
Stary 2013-05-11, 19:29   #1648
201604181004
Konto usunięte

taaaa dawno temu to pamiętam mając fce/cae można było uczyć (mając 2letnie studium pedagogiczne w ramach nauczania j. obcych) nom. tak to bywało.
Stary 2013-05-11, 19:29   #1649
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
W sumie lubię ten wątek za taką schematyczność.

Czasy matur- obowiązkowa dyskusja na temat matury nowej vs starej.

Święta- ateiści nie mogą jeść barszczu.

Co tam się zbliżaaa... Wakacje! Ci cholerni nauczyciele to mają za dużo wolnego, c'nie?
Sesja! Zaliczenia, egzaminy, wredni wykładowcy
Stary 2013-05-11, 19:29   #1650
kasieńka:)
Rozeznanie

Dziwi mnie kupowanie podróbek drogich ubrań i torebek, kosmetyków, okularów. Nie rozumiem, na prawdę nie rozumiem.

kasieńka:) jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości