|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
Moja siostra jak starą maturę z histy zdawała, to była rocznica czegośtam i wszyscy wiedzieli, ze z tego będzie wypracowanie. I było. No chciałabym tak. A na rosyjskim pani w komisji jej podpowiadała ![]() Już bardziej moje siostry były wtedy przejęte egzaminami wstępnymi na studia niż maturą
|
|
#1622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo zadania z matematyki rozbudowane kolosy do zdawania w godzinę. Cóż wpadała mi w łapki kiedyś nowa matura i na prawdę ona JEST prosta. Owszem jest tu myk który jest trudny do przeskoczenia a nazywa się klucz i konieczność napisania niekoniecznie zgodnie z wiedzą czy prawdą ale z owym tajemniczym kluczem. ---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ---------- Nie no wiadomo, maturę trzeba było ZDAĆ, a na co to już nie było ważne. Prawdziwy stres, strach pot i łzy były przed egzaminem wstępnym na studia. Zdawanym na każdej uczelni oczywiście oddzielnie według innych zasad. |
|
|
|
|
#1623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1624 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Owszem wieku się mniej więcej domyślam, ale pewności nie mam. A o rzeczach dla mnie oczywistych ( papier na kartki, istnienie i funkcje kasety magnetofonowej, grze w gumę czy noża) osobnikom 19-20 letnim muszę tłumaczyć bo nie wiedzą o czym ja do nich. Ba nie wierzą mi że kiedyś chociaż istniał internet to nikt z niego nie korzystał. Dlatego w wypowiedzi wolę napisac więcej niz mniej. |
|
|
|
|
#1626 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#1627 |
|
damn good coffee
|
Dot.: Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
|
|
|
|
#1628 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. No ale to off top już
|
|
#1630 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
EDIT: Nie rzeczowy, tylko kardynalny. Nie wiem, czy pomylenie autora jest kardynalnym czy rzeczowym, ale jeden konczy się skreśleniem pracy, a drugi obniżeniem punktacji. Moja mama miała 4 z matury z matematyki zamiast 5, bo robiła zadania połowie klasy i nie zdążyła dokończyć swojego.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-05-11 o 19:08 |
||
|
|
|
#1631 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1632 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() No chyba jaja sobie robisz, nie znam rówieśnika, który nie wie co to kaseta magnetofonowa czy guma -.- Nie znam pietnastolatki, która nie wie. ---------- Dopisano o 17:10 ---------- Poprzedni post napisano o 17:08 ---------- Moja mama ściągała na maturze z matmy |
||
|
|
|
#1633 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z drugiej strony od nauczycielek słyszałam że zdanie matury z języka obcego to banał, bo wystarczy wyrzucić z siebie garść słów na temat bez powiązania ich z zdania w mniej czy bardziej logiczny sposób. A maturę nadal się zdaje ( oficjalna wersja po odwołaniach i skargach na komisję), ponieważ słownictwo jest a jedynie można odjąć punkty za gramatykę!! Obecna matura cóż jest dużo prostsza, natomiast sama pewnie nie zdobyłabym wielu punktów ze względu na konieczność wpasowania się w mityczny klucz- pod tym względem stara matura była dla ucznia znacznie lepsza. I nie nie robię sobie jaj z kasetą magnetofonową ! Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-05-11 o 19:14 |
|
|
|
|
#1634 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1635 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Już znalazłam info i naprostowałam w poprzednim poście - pracę skreśla się za tzw. błąd kardynalny, który wskazuje na kompletną nieznajomość lektury lub autora.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-05-11 o 19:17 |
||
|
|
|
#1636 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1637 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
To ja nie wiem po co tyle godzin w szkole i na studiach, skoro niemal wszystkiego mozna sie samemu nauczyc.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Ja sie nie czepiam, chodzilo mi w sumie o to,ze jednak ten nauczyciel jest wazny. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#1638 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Odp: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Taaa, czasem się zastanawiałam. 45 minut życia zmarnowane - pytania, sprawdzanie obecności, zadania domowego, "przeczytajcie to to i to i przepiszcie to to i to" -.- Bardzo mi się to przydało, naprawdę -.-
|
|
|
|
#1639 |
|
Konto usunięte
|
Jako żem językowa panna uczycielnica obcych jensyków i ekspert ds lotnictwa mówię: dawna matura z angola w przypadku tego co mamy teraz (otwórzcie pliska choćby matura dla klas dwujęzycznych) to była tylko gruba beka ze strony CKE. No ale wiem że jestem półmózgiem bo urodziłam się już po upadku komuny i kilka lat za późno
|
|
|
|
#1640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie nauczyciel wkłada gotową wiedzę do głowy ale podaje wskazówki czego i jak się uczyć. A całą pracę trzeba zrobić samemu. ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Też niejednokrotnie marzyłam o tym zeby wreszcie nas wypuścili do domu, to sie wyśpię, najem i sama nauczę tego sensowniej zamiast szkolnych dupogodzin i marnotrawienia czasu. |
|
|
|
|
#1641 |
|
Konto usunięte
|
ps nie tyczy się matury podstawowej z języków ona ma porównywalny poziom - cały czas pracuję na repetytoriach które mam w spadku choćby po bracie, no i nadal sobie ludzie z nimi radzą. a kiedyś fce zwalniało z matury
|
|
|
|
#1642 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
|
|
|
|
#1643 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
Ale w szkole - lekcja 45min, standardowo mało czasu, zaległości i za dużo materiału. Wystarczy, że nauczyciel cię naprowadzi, wskaże literaturę, podpowie itp. Byłam w klasie humanistycznej , ale kilka koleżanek zdecydowało się zdawać biologię na maturze (w 3 klasie już nie mieliśmy zajęć). Bez problemu samodzielnie opanowały materiał chodząc tylko na 1h fakultetów w szkole.
|
|
|
|
|
#1644 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1645 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie lubię ten wątek za taką schematyczność.
Czasy matur- obowiązkowa dyskusja na temat matury nowej vs starej. Święta- ateiści nie mogą jeść barszczu. Co tam się zbliżaaa... Wakacje! Ci cholerni nauczyciele to mają za dużo wolnego, c'nie?
|
#1646 | |
|
Konto usunięte
|
Dodam - co pewnie dla niektórych będzie nie lada szokiem że maturę np z biologii czy fizyki można również zdawać w języku obcym, tylko arkusze nie są udostępniane nawet.
Więc przychodzisz na maturę w maju i czeka cię wielki lol. Cytat:
yep totally, kiedyś to były czasy i prawdziwa matura ---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:25 ---------- o dacn miło mi
|
|
|
|
|
#1647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
swoją drogą tutaj jest zabawna rzecz. Wiele osób uważa że FCE to certyfikat bardzo poważny potwierdzający super znajomość języka. Jak ja sobie przypomną z jaką niewiedzą językową ja zdałam FCE to mi słabo jak np. nauczyciel języka się szczyci "ja to mam FCE zdane", jakby to było CP
|
|
|
|
|
#1648 |
|
Konto usunięte
|
taaaa dawno temu to pamiętam mając fce/cae można było uczyć (mając 2letnie studium pedagogiczne w ramach nauczania j. obcych) nom. tak to bywało.
|
|
|
|
#1649 | |
|
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1650 |
|
Rozeznanie
|
Dziwi mnie kupowanie podróbek drogich ubrań i torebek, kosmetyków, okularów. Nie rozumiem, na prawdę nie rozumiem.
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:30.

.

, ale kilka koleżanek zdecydowało się zdawać biologię na maturze (w 3 klasie już nie mieliśmy zajęć). Bez problemu samodzielnie opanowały materiał chodząc tylko na 1h fakultetów w szkole.