Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-11, 13:40   #1051
caffeelattee
Przyczajenie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Hej mamusie, można się przyłączyć? Moje maleństwo (już prawie roczne) przyszło na świat 22 maja 2012
caffeelattee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 15:43   #1052
begie13
Zadomowienie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość

Przychodzę się Wam pożalić Skończyłam karmić Kaja. Z tym pożaleniem to tak oczywiście pół żartem, pół serio piszę. Decyzja przemyślana i zaplanowana, choć jest nutka żalu, że to koniec, że już nie będę całym światem dla mojego maleństwa Ale jednak tak uważam i tak czuję, że to dobry czas na koniec karmienia dla nas.
Czytam wątek piąte przez dziesiąte (jak znajdę czas, to sobie na spokojnie doczytam) i widziałam, że były pytania o częstość karmień i zakończenie, więc się wypowiem Ja preferuję metodę zakończenia karmienia po prostu z dnia na dzień. Piersi pewnie pobolą 2-3 dni i przejdzie (tak miałam przy Maksie). U nas od kilku tyg. były już tylko 2-3 karmienia - w nocy, jeśli się obudził (zazwyczaj tak), o 6-7 po przebudzeniu i po południu. Poza tym w ciągu dnia i po posiłkach dawałam Kajowi już wodę do picia zamiast piersi. Nawiasem mówiąc bardzo jestem zadowolona z butelki Lovi i raczej nie będę Kaja uczyć pić z niekapka, bo nie widzę sensu. Potem trzeba oduczać dziecko, że nie można machać dowolnie butelką/kubkiem, bo się rozlewa... Kaj pije chętnie z tej butli i wodę, i mleko (po południu przez jakiś czas na pewno będzie jeszcze dostawać mm samo w butli), choć nauka trwała dobre kilka tyg., bo jednak leje się sporo przez ten dzióbek. Jakby ktoś się kierował faktycznie moim poleceniem , to dobrze kupić od razu takie szczoteczki, bo dzióbek jest bardzo wąski i zwykła szczotka do smoczków jest za gruba, żeby go wyczyścić.

Pozdrawiam Was ciepło i... Wasze zdrowie! Świętuję z mężem małym piwkiem
i ja chcę już zakończyć karmienie piersią, aktualnie karmię małą na dzień dobry i na dobranoc, planowałam skończyć do ukończenia przez Tosię roczku i zastanawiam się nad tym, żeby z dnia na dzień przestać karmić w ogóle

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
Hej
Jesteśmy my
Uwaga wyszedł nam ząb nr 10 Górna prawa czwórka

http://s2.pierwszezabki.pl/049/0494159c0.png?2562

Bardzo szybko wychodzą jej te ząbki

Zębów u nas dużo, ale dalej nie wstajemy same i nie stoimy, nie raczkujemy tylko cały czas siedzimy .....

Jak zwykle na koniec długiego weekendu pogoda musiała się zrobić.
Week bo znakiem gości i mała później to daje znać w nocy. Coś się jej śni i przeżywa jak ktoś u nas był. Budzi się z płaczem w nocy.
A jak nie było u nas nikogo to noc przespana....

My za tydzień idziemy na komunie brata Męża.
Rodzina męża ma w swoim zwyczaje że zawsze daje kwiaty nie ważne czy kobieta czy mężczyzna taki zwyczaj mają. Ja chyba Kubie zrobię bukiet z lizaków lub jakiś cukierków, pomysłu jeszcze nie mam?

Adzia śpi jak wstanie to uciekamy na spacerek a popołudniu do teściów na kawę... Choć mi się nie chce.....

Miłego i słonecznego
ooo to już połowa ząbków za małą !

Powiem Ci, że jak u nas byli goście w "weekend" majowy to Tosia też strasznie to przeżywała, budziła się w nocy i patrzyła, czy jest obok mama i tata

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
w końcu mi załadowało
ojej jaka ślicznotka!!! i tort też superowy

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Witam się z Wam po weekendzie majowym!

Mam nadzieje, że minął Wam równie miło co mi.
U nas było dość gwarnie bo mieliśmy rodzinę ze strony męża teściów i jego siostrę z chłopakiem. W sobotę robiliśmy roczek i powiem Wam że mieliśmy farta bo u nas się na sobotę wypogodziło a część imprezy urodzinowej mojego syna była zaplanowana na działce grill itp. oczywiście wcześniej nie brałam opcji że może padać ale wszystko się udało i pomysł z działką okazał się trafiony.
Zapomniałaby się pochwalić że w kościele Stasiek był bardzo grzeczny na koniec na błogosławieństwo sprzedał księdzu uśmiech. Jak światła zgasły to mój syn oczywiście pokazał rozkładając ręce że nie ma światełka i rodzinka miała u baw było wesoło

Wrzucę Wam kilka zdjęć z roczku mojego syna.
Jeszcze jedno jak się chwalić to po całość na działeczce spodobały się mojemu synowi spacery zwłaszcza za jedną rękę ale też robił już kilka kroków sam. Chyba chciał się pochwalić przed rodzinką jak chodzi.
To się nachwaliłam
Ale mały elegant! i prezent wypasiony

Cytat:
Napisane przez she_87 Pokaż wiadomość
Hej,

U nas roczek tez w sobote był, naszczęście się rozpogodzilo bo był zaplanowany grill wszystko sie udało. Tort piekłam pierwszy raz miał wyglądac inaczej ale ostatecznie nie było żle i wszystkim smakował, że nie został nawet kawałek. Sara tez wybierała na kocyku rzeczy. My polozyliśmy rożaniec, książke, nici, kase, kieliszek, lusterko i szminke. Odrazy wzieła rózaniec pożniej kieliszek załączam pare zdjęć.
Kolejna ślicznotka

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
to niech i tort będzie i jeszcze troche Niuni
Cytat:
Hej Laseczki!
Jestem wściekła... Napisałam dość długiego posta, zaczęłam "miszać" i kombinować, bo fajne buźki chciałam do życzeń wstawić i namieszałam z oknami i zamknęłam to z pisanym postem

W skrócie - u mnie kiepsko Kaja ciągle męczy ząbkowanie - po kilka tygodni jeden ząb mu się daje we znaki, tż stracił pracę, bratowa nie zgadza się na odwiedziny i nie mogę zobaczyć bratanka (a przecież to najbliższa rodzina, mam być chrzestną...) i jeszcze parę drobniejszych rzeczy...

Dobra wiadomość chociaż taka, że Kajko przesypia noce Nie okazuje prawie żadnych smutków po odstawieniu od piersi. Dawałam w nocy tylko wodę, ale raczej nie chciał (ktoś pytał). Cokolwiek innego jest dla mnie niedopuszczalne ze względu na zęby. Zresztą w dzień mój dzieć do picia też prawie tylko wodę dostaje (mleko raz, a sok baaardzo sporadycznie)

Gratuluję udanych roczków, tortów, zdjęć i innych
Życzenia dla bobasów, których mamy są częściej i dla tych, co rzadziej:
Dla Leosia, Liwii, Olusia, Sary, Filipka i Nataszki dużo zdrowia i uśmiechu! Sto lat!
ehh...życie, czasem pisze złe scenariusze niestety, my też bez pracy nie wiem jak długo tak pociągniemy, szukamy oboje ale na razie skutek jest marny...
mogę spytać czemu nie możesz zobaczyć bratanka?
Wszystkiego dobrego Wam życzę

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
A ja nie chodzę do kościoła, a wiem, że takie msze są O!

Ja jestem, czytam, ale coś mi weny brak na pisanie

kism, przykro mi, że mąż stracił pracę.
Przecież on miał jakieś wyższe stanowisko, dobrze pamiętam? Tak po prostu go zwolnili?

Wszystkim roczniakom wszystkiego najlepszego!
Cudowne dzieciaki!

różowa, a Liwia to skóra z Ciebie zdjęta!
Baaaaaaaaardzo podobna, cała mama

pola_m, zaciskam kciuki za poszukiwania pracy!
Jeśli możesz to napisz w jakim zawodzie szukasz? W jakiej branży?

A napisz jeszcze proszę, bo chyba nie pisałaś.... jak mąż się odnajduje w nowym miejscu? W nowym otoczeniu...

Maciuś jutro kończy rok.
Piękny, cudowny rok za nami.
Mimo, że zanim skończył 8 miesięcy wróciłam do pracy, nacieszyłam się nim bardzo.
Nie sądziłam, że pierwszy rok dziecka może być tak interesujący. Dziecko rozwija się tak błyskawicznie, chłonie wiedzę jak gąbka.
Maciej próbuje coraz więcej mówić... tylko nie może biedactwo...:br zydal:
jak robią wrony? krraaa! (tylko "r" nieme wymawia)
kotek to "k" takie mocno gardłowe
kasza to "kaka"
kran to "ka"
mówi baba, tata i dziadzia, a nawet Agatka
pokazuje jak fruwają ptaszki machając rączkami
pięknie tańczy, rusza bioderkami na zawołanie
i śpiewa "aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaa" - najładniej o 6 rano
próbuje sam jeść widelcem, czasami uda mu się trafić do buzi jak nabije na widelec
karmi łyżeczką wszystkich dookoła, najlepiej swoją utytłaną w kaszy
wie gdzie ma pępek, brzuszek i sisiorka
kilka książeczek zna już na pamięć, z zamkniętymi oczkami już by pokazał kotka, statek, samolot, wieżę kontroli lotów, ptaszki, murzynka
i mogłabym tak bez końca!
Ale nie będę przynudzać, bo wszystkie dzieciaki sa cudowne!
Ale zdolniacha z Twojego synka!

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość

Dziewczyny, czy Waszym dzieciom zaroslo juz ciemiaczko? Bo moja nadal ma miekka dziurke.

I jak Wam idzie nocnikowanie? Bo u nas tragednia. Mloda zalatwi sie albo na podloge, jak lata bez pieluchy albo do ŚWIEZEGO pampersa, bo do przemoczonego nie chce.
Tosia ma jeszcze ciemiączko, nie wiem do kiedy powinno się zrosnąć :/

aa nocnikowanie no cóż nie raz jest tak, że mała siedzi i siedzi na nocniku i nic nie wydusi, jak ją tylko przeniosę na przewijak to ta się zsiusia
czasem uda jej się zrobić kawałek kupki razem z siuśkami i wtedy są takie glony

Cytat:
Dla Kalinki i Malwinki (dziś się rymuje, hehe) serdeczne sto lat, zdrowia i spełnienia marzeń!!!

A ich mamy niech się odezwą, czy ciągle podczytują i napiszą, co tam słychać!!!
Dla Malwinki? Malwinka jest z 22 maja

Dla wszystkich roczniaków najlepsze życzenia urodzinowe, samych radości, dużo zdrówka!!! Przesyłamy moc buziaków

Odnośnie mszy roczkowych to u nas są w każdą sobotę o godz. 17:00 razem ze chrztami ( co tydzień można ochrzcić dziecko). Tosi roczek akurat wypada w sobotę

niunia ale Malwisia będzie miała piękną kreację, mała księżniczka

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 16:18   #1053
kism
Wtajemniczenie

Odp: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

begie, toteż ja składam życzenia Malwince, która jest z 11 maja, córeczce libretki
O bratowej pisałam jeszcze później, pewnie nie doczytałaś jeszcze wszystkiego
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 20:50   #1054
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Bry
Ja się pochorowałam, myślałam, że to grypa jelitowa, ale chyba zatrułam się sałatką śledziową trzy dni wycięte z życiorysu ale dziś już lepiej się czuję.
Cytat:
Napisane przez niunia32;40702216,
Malwina będzie miała taką sukienkę
Załącznik 5240975
dostaliśmy ją, więc nowej szukać nie będę

Martula nie ma u Was w kościele takich Mszy???
Właściwie to jest normalna msza, tylko jest dodatkowe błogosławieństwo dla takich dzieci. U nas ze świecą się przychodzi wtedy

Wszytkiego dobrego dla dzieciaczków

Kism przykro mi bardzo, trzymam za znalezienie pracy
Śliczna sukieneczka

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Maciuś jutro kończy rok.
Piękny, cudowny rok za nami.
Mimo, że zanim skończył 8 miesięcy wróciłam do pracy, nacieszyłam się nim bardzo.
Nie sądziłam, że pierwszy rok dziecka może być tak interesujący. Dziecko rozwija się tak błyskawicznie, chłonie wiedzę jak gąbka.
Maciej próbuje coraz więcej mówić... tylko nie może biedactwo...:br zydal:
jak robią wrony? krraaa! (tylko "r" nieme wymawia)
kotek to "k" takie mocno gardłowe
kasza to "kaka"
kran to "ka"
mówi baba, tata i dziadzia, a nawet Agatka
pokazuje jak fruwają ptaszki machając rączkami
pięknie tańczy, rusza bioderkami na zawołanie
i śpiewa "aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaaaaaaaaa" - najładniej o 6 rano
próbuje sam jeść widelcem, czasami uda mu się trafić do buzi jak nabije na widelec
karmi łyżeczką wszystkich dookoła, najlepiej swoją utytłaną w kaszy
wie gdzie ma pępek, brzuszek i sisiorka
kilka książeczek zna już na pamięć, z zamkniętymi oczkami już by pokazał kotka, statek, samolot, wieżę kontroli lotów, ptaszki, murzynka
i mogłabym tak bez końca!
Ale nie będę przynudzać, bo wszystkie dzieciaki sa cudowne!
Pięknie się Maciek rozwija, gratuluję i wszystkiego najlepszego

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Dodaję jeszcze zdjęcie Hani robione 2 tygodnie temu.

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość

A takie zdjęcie dałam do zaproszeń na roczek
Ślicznie wygląda

DOBRANOC

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 21:24   #1055
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez caffeelattee Pokaż wiadomość
Hej mamusie, można się przyłączyć? Moje maleństwo (już prawie roczne) przyszło na świat 22 maja 2012
Można, można Jak ma na imię?

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:21 ----------

Dziewczyny, ma któraś może sprawdzony przepis na faszerowane zapiekane papryki? Albo pomidory? Chciałam coś takiego zrobić na urodziny Seby
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 21:42   #1056
Ewunia_1984
Zadomowienie

Cytat:
Nam idzie ok,Liwia robi codziennie po 4 kupki na nocnik i za każdym razem siku jak ją posadze,dostaje do rączki książeczkę i robi swoje,a jak pytam czy jest kupka mówi tak upa hehe.Liwka lubi nocniczek siedzi spokojnie zawsze.

Jak uczycie swoje pociechy korzystania z nocnika??? Mi się wydaje, że jeszcze czas na to, ale mozna spróbować
Co myślicie o tych spiewających, świecących itp nocnikach? Lepiej zwykły nocniczek?

Cytat:
Witamy! Napisz coś o sobie i dzidzi więcej

Martula007, dziękuje za rady

Efijy, moja też chyba przy ząbkowaniu to mleko uspokaja. Dzisiaj miałyśmy w końcu przespaną całą noc więc Mała ani nie głodowała, ani nie przyzywczaiła się przez ten krótki czas do nocnego karmienia, na szczęście!

Agatka, super torcik i ciekawe jak tam impreza...

Dziewczyny, ja oszaleje przez ten brzuszek mojej Niunci. Ja jej daje słoiczki hippa albo dostaje zupki od sąsiadki (mamy dzieci w tym samym wieku) i jest ok. Postanowiłam po raz drugi zrobić sama zupkę. Po pierwszej efekt był taki, że Mała nie robiła kupki 3 dni (dałam za dużo kaszy), ale teraz to ja juz nie wiem. Zrobiłam najłatwiejszą zupkę jaką można czyli cielecinka, marchewka, pietruszka, seler, troche pora i tyle. Efekt taki, że kupki brak Ja pierdziele, nie wiem o co chodzi. Sąsiadka przecież nie może cały czas gotować Małej, a słoiki z Hippa sa atrakcyjne do pierwszego roku, potem mały wybór. Mała padnie przy mnie z głodu, tym bardziej, że my w ogóle nie rozszerzamy diety.
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-11, 21:57   #1057
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:

Jak uczycie swoje pociechy korzystania z nocnika??? Mi się wydaje, że jeszcze czas na to, ale mozna spróbować
Co myślicie o tych spiewających, świecących itp nocnikach? Lepiej zwykły nocniczek?

Efijy, moja też chyba przy ząbkowaniu to mleko uspokaja. Dzisiaj miałyśmy w końcu przespaną całą noc więc Mała ani nie głodowała, ani nie przyzywczaiła się przez ten krótki czas do nocnego karmienia, na szczęście!

Dziewczyny, ja oszaleje przez ten brzuszek mojej Niunci. Ja jej daje słoiczki hippa albo dostaje zupki od sąsiadki (mamy dzieci w tym samym wieku) i jest ok. Postanowiłam po raz drugi zrobić sama zupkę. Po pierwszej efekt był taki, że Mała nie robiła kupki 3 dni (dałam za dużo kaszy), ale teraz to ja juz nie wiem. Zrobiłam najłatwiejszą zupkę jaką można czyli cielecinka, marchewka, pietruszka, seler, troche pora i tyle. Efekt taki, że kupki brak Ja pierdziele, nie wiem o co chodzi. Sąsiadka przecież nie może cały czas gotować Małej, a słoiki z Hippa sa atrakcyjne do pierwszego roku, potem mały wybór. Mała padnie przy mnie z głodu, tym bardziej, że my w ogóle nie rozszerzamy diety.
Jak dla mnie to najlepszy zwykły nocnik,dziecko jak ma ten z bajerami może się go bać lub będzie się nim bawić zamiast załatwiać.Ja poprostu pierwszy raz posadziłam i zrobiła siku a kupkę to wiem mniej więcej kiedy robi więc wtedy ją sadzam.
Stary 2013-05-11, 21:57   #1058
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja jeszcze nie uczę siadania na nocnik. Seba jeszcze sam nie chodzi to musiałabym go chyba na tym nocniku przytrzymywać, żeby nie spadł - bez sensu. Jeszcze ma czas, żeby się nauczyć

Moja bratanica miała nocnik grający, ale bała się tej muzyczki i wcale nie chciała do niego sikać. Bratowa musiała jej zamalować ten czujnik lakierem do paznokci

A z tym brakiem kupy to może przejdź się z nią do lekarza, tak na wszelki wypadek?

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2013-05-11 o 21:59
Stary 2013-05-11, 22:58   #1059
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:

dlaczego, jeżeli można zapytać?

a może za gęste te Twoje obiadki dostaje? zasada jest prosta - dużo wody, rzadsze jedzenie (jeżeli są problemy) no i odpowiednia ilość tego jedzenia, bo jelita muszą się treścią pokarmową zapełnić, żeby coś wyprodukować może za mało zjadła Twojego obiadu?

Edytowane przez _Maya_
Czas edycji: 2013-05-11 o 23:00
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 08:41   #1060
begie13
Zadomowienie

Cytat:
begie, toteż ja składam życzenia Malwince, która jest z 11 maja, córeczce libretki
O bratowej pisałam jeszcze później, pewnie nie doczytałaś jeszcze wszystkiego
Ale gapa ze mnie
Więc i ja dołączam się do życzeń!

hmm... przeczytałam, że nie pozwala Ci się zobaczyć z bratankiem ale dlaczego? szukam i szukam i nie mogę znaleźć...

Cytat:
Witaj
napisz coś o Was jak ma maluszek na imię?

Cytat:

Ja wysadzam Tosię jak mi się przypomni nocnik mamy zwykły zakupiony w Lidlu i innych nie uznaję, nocnik ma służyć do załatwiania się a nie do zabawy. Nie raz słyszałam, że te nocniki grają i grają i wyłączyć się nie chcą, bo gdzieś mała kropelka została itp. A jak się dziecko przeniesie już na sedes to tam mu melodyjka nie będzie grała jak zrobi kupę
Takie jest moje zdanie.

Co do jedzenia Twojej małej to dziwna sprawa ;/ może faktycznie za gęste, może za dużo marchewki, może za krótko gotowałaś.... może dałaś jej za dużo jak na pierwszy raz? A jakie zupki gotuje sąsiadka?

Mnie również ciekawi, dlaczego nie rozszerzacie diety?

U nas pogoda od wczoraj fatalna noc też była nieprzespana, Tosia cały czas się budziła i krzyczała, nie mogła usnąć... ale widzę, że 4 ząbek już prawie na wierzchu, prawa górna jedynka. Chyba będzie przerwa między górnymi jedynkami :/ mój mąż taką ma

aaa jeszcze wczoraj chciałam coś napisać:

_agata ale Maciek jest do Ciebie podobny!!! I jak fajnie rozwala ten tort

Wanda
Stary 2013-05-12, 09:23   #1061
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
hmm... przeczytałam, że nie pozwala Ci się zobaczyć z bratankiem ale dlaczego? szukam i szukam i nie mogę znaleźć...
Tutaj
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post40706448

Cytat:
Witaj!
Napisz coś o Was

Ewunia, rozumiem, że miałaś na myśli, że tak Wam kiepsko idzie rozszerzanie diety, bo małą często boli brzuszek i ma problemy z kupką po nowym jedzeniu, tak? A w jakiej ilości na pierwszy raz podajesz nowy składnik? Może jakby dać minimalnie przez 2-3 dni, tak po poł łyżeczki np., potem po łyżeczce znowu 2-3 dni czy tam co drugi dzień, to jakoś łagodniej by to przebiegało? Ja Kajowi żółtko tak musiałam wprowadzać po raz drugi - najpierw odrobina, tyle dosłownie co na końcu łyżeczki kilka razy, potem dawałam 1/8 co drugi dzień, potem ćwiartkę przez dłuższy czas i ostatnio odważyłam się dać połówkę. Nareszcie nie ma żadnej reakcji, więc niedługo pewnie wreszcie całe jajo spróbujemy
Albo jeszcze przy zmianie ze słoiczków na domowe jedzenie też warto by mieszać jedno z drugim, skoro ma taki wrażliwy brzuszek - najpierw dać tylko trochę domowej zupy, a większość słoiczka i co kilka dni zwiększać ilość domowej zupy, a zmiejszać ilość słoiczka

Sto lat, zdrowia i radości dla Oliwki!
Stary 2013-05-12, 09:56   #1062
caffeelattee
Przyczajenie

Dziękuje Mój skarb to synek, Janusz. Szalony, wiecznie ciekawy świata rozrabiaka. Przed urodzeniem przeprowadziłam się do TŻ na wieś z miasta i nadal nie mogę się przyzwyczaić
Jestem pedagożką zajmującą się dietetyką ale teraz siedzę na urlopie wychowawczym. Synek całkowicie mnie oczarował,(i robi to codziennie!) teraz wiem co to znaczy kochać bezgranicznie. Pod moim sercem rozwija się kolejne maleństwo. Więc naszym prezentem na roczek Januszka będzie wiadomość o jego rodzeństwie Może są tu mamy również w ciąży? Lub z więcej niż jednym dzidziusiem?

to chyba tyle o nas, mam nadzieje, że więcej wyjdzie w praniu

do Ewunia_1984 - przepraszam, że się wtrącę. Może dodawaj do zupki mniej marchwi? I poleciłabym gotować ją osobno, woda z gotującej się marchewki (marchwianka) jest świetnym lekiem na biegunkę i może utrudniać się wypróżnianie u dzieci skłonnych do zatwardzeń. Dodałabym również ziemniaczka (ułatwia wypróżnianie) i postawiłabym na razie na zupki na indyku. Możesz też dodać do nie gorącej zupki trochę jogurtu naturalnego. Też wspomaga prace jelit. I masaże brzuszka są niezastąpione. Powodzenia!
Stary 2013-05-12, 10:23   #1063
rozowa1987
Zadomowienie

sto lat dla oliwki
Stary 2013-05-12, 10:49   #1064
libretka
Raczkowanie

Cytat:
Dla Kalinki i Malwinki (dziś się rymuje, hehe) serdeczne sto lat, zdrowia i spełnienia marzeń!!!

A ich mamy niech się odezwą, czy ciągle podczytują i napiszą, co tam słychać!!!
Bardzo, bardzo i z całego serca dziękujemy za życzenia, poczytuję często, ale nie mam czasu się udzielać, napiszę tylko że młoda, ładnie chodzi i robi kupkę na nocniczek, mamy już 7 zębów, Malwina bardzo uparta i jak coś chce to drze się, jest kochana. Miesiąc temu Malwinka przechodziła różyczkę, przez co mamy opóźnione wszystkie szczepienia. To tak w telegraficznym skrócie.

Wraz z Malwinką składamy życzenia wszystkim roczniakom !!! Sto lat, sto lat.
libretka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 14:35   #1065
kism
Wtajemniczenie

Odp: Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I

Cytat:
Pod moim sercem rozwija się kolejne maleństwo. Więc naszym prezentem na roczek Januszka będzie wiadomość o jego rodzeństwie Może są tu mamy również w ciąży? Lub z więcej niż jednym dzidziusiem?
Gratuluje małego i dużego maleństwa!
To pewnie będziemy Cię tu wykorzystywać pod tym dietetycznym względem
A są i mamy w ciąży juz, z dwoma dzidziusiami to nie ma, ale jest trochę starszego rodzeństwa, u nas np. jest już duży 7-letni braciszek, bardzo zżyty z młodszym i czujący odpowiedzialność za niego

Cytat:
Napisane przez libretka Pokaż wiadomość
Bardzo, bardzo i z całego serca dziękujemy za życzenia, poczytuję często, ale nie mam czasu się udzielać, napiszę tylko że młoda, ładnie chodzi i robi kupkę na nocniczek, mamy już 7 zębów, Malwina bardzo uparta i jak coś chce to drze się, jest kochana. Miesiąc temu Malwinka przechodziła różyczkę, przez co mamy opóźnione wszystkie szczepienia. To tak w telegraficznym skrócie.

Wraz z Malwinką składamy życzenia wszystkim roczniakom !!! Sto lat, sto lat.
Heeej!
Proszę
Zdrówka i spokojnie ze szczepieniami, co się odwlecze, to nie uciecze My też byliśmy przez cały pierwszy rok "opóźnieni"
Stary 2013-05-12, 15:27   #1066
Efijy
Rozeznanie

[QUOTE=begie13;40758440]i
Witam!

Ale mały elegant! i prezent wypasiony

Dzięki wielkie z prezentem to rodzinka nas miło zaskoczyła ale okazał się bardzo trafiony.

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Cytat:
Dziękuje Mój skarb to synek, Janusz. Szalony, wiecznie ciekawy świata rozrabiaka. Przed urodzeniem przeprowadziłam się do TŻ na wieś z miasta i nadal nie mogę się przyzwyczaić
Jestem pedagożką zajmującą się dietetyką ale teraz siedzę na urlopie wychowawczym. Synek całkowicie mnie oczarował,(i robi to codziennie!) teraz wiem co to znaczy kochać bezgranicznie. Pod moim sercem rozwija się kolejne maleństwo. Więc naszym prezentem na roczek Januszka będzie wiadomość o jego rodzeństwie Może są tu mamy również w ciąży? Lub z więcej niż jednym dzidziusiem?

do Ewunia_1984 - przepraszam, że się wtrącę. Może dodawaj do zupki mniej marchwi? I poleciłabym gotować ją osobno, woda z gotującej się marchewki (marchwianka) jest świetnym lekiem na biegunkę i może utrudniać się wypróżnianie u dzieci skłonnych do zatwardzeń. Dodałabym również ziemniaczka (ułatwia wypróżnianie) i postawiłabym na razie na zupki na indyku. Możesz też dodać do nie gorącej zupki trochę jogurtu naturalnego. Też wspomaga prace jelit. I masaże brzuszka są niezastąpione. Powodzenia!
Witamy i gratulacje rodzeństwa dla Januszka
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 15:31   #1067
Renatka89
Zakorzenienie

hej

siedzimy u moich rodziców, deszcze leje od wczoraj nieprzerwanie, ale nuda juz sie w deszczu i tak wypaćkałysmy

Witam nową mamusie i gratuluje juz dwójki dzieciaczków
Stary 2013-05-12, 15:33   #1068
Efijy
Rozeznanie

[QUOTE=minini;40751487]

mam Nune
http://www.nuna.com.pl/produkt/opis/..._kol_wineberry
i naprawdę jestem zadowolona, też obawiałam sie plastikowych kółek, ale zobaczyłam przed zakupem w sklepie i są OK. ale zależy gdzie będziesz używac wozka, ja głownie w miescie i po asfalcie wiec mimo plastiku wozek jezdzi b.cicho.

Dzięki wielkie za informacje muszę się wybrać tym razem ze Staśkiem do sklepu. Jeśli chodzi o te kółka to nie wiem już sama może to moja jakaś schiza
Stary 2013-05-12, 15:40   #1069
Efijy
Rozeznanie

Widzę że nie tylko u nas leje deszcz a jeszcze kilka dni temu było jak lato
Wrzucę Wam kila zdjęć jakie zrobiliśmy Staśkowi. Chciałam żeby miał z okresu roczku jakieś a że była super pogoda to korzystaliśmy

Ja chcę już latooooo!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PICT9821.jpg (70,1 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT9838.jpg (50,0 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT9876.jpg (83,8 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT9898.jpg (92,4 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT9917.jpg (48,6 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT9937.jpg (85,9 KB, 30 załadowań)
Stary 2013-05-12, 15:47   #1070
Renatka89
Zakorzenienie

Cytat:
Wrzucę Wam kila zdjęć jakie zrobiliśmy Staśkowi. Chciałam żeby miał z okresu roczku jakieś a że była super pogoda to korzystaliśmy

Ja chcę już latooooo!
Piękne zdjęcia i wspaniały synek!
Stary 2013-05-12, 16:56   #1071
begie13
Zadomowienie

Nieciekawa i dziwna sytuacja :/ Nie rozumiem Twojej bratowej....mam nadzieję, że jednak szybko zmieni zdanie i jeszcze sama Cię zaprosi

Cytat:

Gratuluję maluszków! Pokaż Januszka
W którym tc jesteś?

Cytat:

Ja chcę już latooooo!
O jaaa ale super zdjęcia, Stasiek przeuroczy, no a w tym kapeluszu to już całkiem

Wanda
Stary 2013-05-12, 18:22   #1072
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

Cytat:

Ja chcę już latooooo!
zakochalam sie
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 19:57   #1073
caffeelattee
Przyczajenie

A dziękuje bardzo )) Termin mam na 1 stycznia więc będzie ciekawy sylwester
Jak tylko będę mogła to oczywiście służę dietetyczną pomocą

Kism- a to duży już braciszek, super Właśnie trochę się obawiam jak będzie z Januszkiem. Mała różnica wieku,ale wierzę,że będzie dobrze )

begie13 tydzień 7,ale niestety ciążowe początki zupełnie inne niż przy synku. Spanie,nudności etc a przy Januszku ciężko na odpoczynek.

Efijy ależ piękny synek super zdjęcia!

Pozdrawiam
Stary 2013-05-12, 20:02   #1074
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:

Ja chcę już latooooo!
zdjęcia cudne ,Staś przeuroczy
Stary 2013-05-12, 21:39   #1075
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Pod moim sercem rozwija się kolejne maleństwo. Więc naszym prezentem na roczek Januszka będzie wiadomość o jego rodzeństwie Może są tu mamy również w ciąży? Lub z więcej niż jednym dzidziusiem?
Ja też będę miała drugie dziecię i to jeszcze w tym roku, w grudniu Na kiedy masz termin?

Cytat:

Ja chcę już latooooo!
Cudne zdjęcia Chyba odgapię pomysł i też porobię Sebie z konewką

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

Wiecie co, Seba chyba będzie leworęczny. Jak go obserwuję to wszystkie ważniejsze czynności robi lewą ręką. Jak mu podaję coś do rączki to wyciąga lewą. Papa robi lewą. Jak się bawi dwoma zabawkami na raz to ta ważniejsza jest w lewej, itd.
Stary 2013-05-12, 21:51   #1076
martula007
Raczkowanie

agatka- sliczny tort!!!!

Cytat:
Witamy, witamy i do plotek zapraszamy
Cytat:

Co do grajacych... to slyszalam, ze niektore dzieci zamiast siusiac do nocnika to wlewaja wode, zeby grala muzyczka JA mam zwykly i mysle, ze to najlepsze rozwiazanie

Co do jedzenia

Moze zamiast cielecinki daj drob( kurak, indyk). Slyszalam, ze cielecina jest wiekszym alergenem, moze to ma jakis wplyw. Moze podawaj tez mniej marchewki, ma ona dzialanie zapierajace. Do zupek mozesz dac jogurtu, dla jelit dobrze
Jak gotujesz zupke, to jak gotujesz mieso? Osobno czy wszystko razem?Jak dziecko ma problemy brzszkowe to lepeij mieso gotowac osobno

Cytat:
Jak dla mnie to najlepszy zwykły nocnik,dziecko jak ma ten z bajerami może się go bać lub będzie się nim bawić zamiast załatwiać.Ja poprostu pierwszy raz posadziłam i zrobiła siku a kupkę to wiem mniej więcej kiedy robi więc wtedy ją sadzam.
zgadzam sie w 100%
Cytat:

Ja chcę już latooooo!
Zakochalam sie!!!! REWELACYJNE zdjecia i PRZECUDOWNY model

No i nadszedl ten dzien... moja niunia skonczyla dzis roczek
Kism, rozowa- dziekuje za zyczenia w imieniu Oliwki

Ehhh.. pojawienie sie Oliwy wywrocilo moje zycie do gory nogami. Pozytywnie rzecz jasna. Wiele rzeczy na nowo przewartosciowalam, zaczelam inaczej patrzec na swiat Jednak nie od samego poczatku bylo tak slodko. Bylo ciezko, nawet bardzo. Po bardzo ciezkim porodzie nie moglam dojsc do siebie i nie lubie wspominac tamtego dnia, gdyz do dnia dzisiejszego mam traume i jest to jeden z powodow dla ktorego nie wiem czy zdecyduje sie na drugie dziecko, mimo ze zarowno bycie w ciazy jak i chec posiadania drugiego dziecka jest. Dla wielu z Was porod byl niesamowitym przezyciem, najpiekniejszym dniem w zyciu. Dla mnie ten dzien byl pelen bolu, placzu i bezradnosci wobec okrutnej natury. Z drugiej storny jak pomysle, ze to cierpienie dalo mi Oliwke.. to jestem szczesciwa. Po wielu rozmowach z moim mezem i mama, doszlam do siebie.. i wtedy zalala mnie przeogromna fala milosci i spelnienia. Oliwka jest moim swiatem. Niesamowite jest to, jak taka mala istota, kochajaca nas bezgranicznie i bezwarunkowo, zmienia nasz swiat Nie wyobrazam i nie chce nawet sobie wyobrazac zycia bez niej!
A Oliwka... jest cudowna. Tyle juz umie, tylko w ciagu tego roku sie nauczyla, codziennie mnie czyms zaskakuje. Jest bardzo zainteresowana otaczajacym ja swiatem. Jak na kobiete przystalo ma swoje zdanie, wie czego chce. Jest to charakterna dziewczynka, ale mnie to akurat cieszy, nie da sobie w kasze dmuchac, hehe Wszedzie jej pelno, wszystkich dookola zaczepia, rozmawia, wywoluje usmiech na twarzy innych ludzi. Czasami bedac z nia sama na miescia smieje sie na glos jak jakas wariatka, ale nie potrafie sie powstrzymac. Np. ostatnio musialam obnizyc raczke od jej prawdziwego wozka i sama go pchala po miescie. Z przodu wygladalo to jak wozek widmo... jedzie, ale nikt nie prowadzi Dopiero pozniej ukazywala sie Oliwka.
Ale co tam bede opowiadala... kazde dziecko, szczegolnie dla matki, jest wyjatkowe Kazde czyms innym zaskakuje i wywoluje usmiech na naszych twarzach
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 22:24   #1077
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
agatka- sliczny tort!!!!

Witamy, witamy i do plotek zapraszamy

Co do grajacych... to slyszalam, ze niektore dzieci zamiast siusiac do nocnika to wlewaja wode, zeby grala muzyczka JA mam zwykly i mysle, ze to najlepsze rozwiazanie

Co do jedzenia

Moze zamiast cielecinki daj drob( kurak, indyk). Slyszalam, ze cielecina jest wiekszym alergenem, moze to ma jakis wplyw. Moze podawaj tez mniej marchewki, ma ona dzialanie zapierajace. Do zupek mozesz dac jogurtu, dla jelit dobrze
Jak gotujesz zupke, to jak gotujesz mieso? Osobno czy wszystko razem?Jak dziecko ma problemy brzszkowe to lepeij mieso gotowac osobno

zgadzam sie w 100%

Zakochalam sie!!!! REWELACYJNE zdjecia i PRZECUDOWNY model

No i nadszedl ten dzien... moja niunia skonczyla dzis roczek
Kism, rozowa- dziekuje za zyczenia w imieniu Oliwki

Ehhh.. pojawienie sie Oliwy wywrocilo moje zycie do gory nogami. Pozytywnie rzecz jasna. Wiele rzeczy na nowo przewartosciowalam, zaczelam inaczej patrzec na swiat Jednak nie od samego poczatku bylo tak slodko. Bylo ciezko, nawet bardzo. Po bardzo ciezkim porodzie nie moglam dojsc do siebie i nie lubie wspominac tamtego dnia, gdyz do dnia dzisiejszego mam traume i jest to jeden z powodow dla ktorego nie wiem czy zdecyduje sie na drugie dziecko, mimo ze zarowno bycie w ciazy jak i chec posiadania drugiego dziecka jest. Dla wielu z Was porod byl niesamowitym przezyciem, najpiekniejszym dniem w zyciu. Dla mnie ten dzien byl pelen bolu, placzu i bezradnosci wobec okrutnej natury. Z drugiej storny jak pomysle, ze to cierpienie dalo mi Oliwke.. to jestem szczesciwa. Po wielu rozmowach z moim mezem i mama, doszlam do siebie.. i wtedy zalala mnie przeogromna fala milosci i spelnienia. Oliwka jest moim swiatem. Niesamowite jest to, jak taka mala istota, kochajaca nas bezgranicznie i bezwarunkowo, zmienia nasz swiat Nie wyobrazam i nie chce nawet sobie wyobrazac zycia bez niej!
A Oliwka... jest cudowna. Tyle juz umie, tylko w ciagu tego roku sie nauczyla, codziennie mnie czyms zaskakuje. Jest bardzo zainteresowana otaczajacym ja swiatem. Jak na kobiete przystalo ma swoje zdanie, wie czego chce. Jest to charakterna dziewczynka, ale mnie to akurat cieszy, nie da sobie w kasze dmuchac, hehe Wszedzie jej pelno, wszystkich dookola zaczepia, rozmawia, wywoluje usmiech na twarzy innych ludzi. Czasami bedac z nia sama na miescia smieje sie na glos jak jakas wariatka, ale nie potrafie sie powstrzymac. Np. ostatnio musialam obnizyc raczke od jej prawdziwego wozka i sama go pchala po miescie. Z przodu wygladalo to jak wozek widmo... jedzie, ale nikt nie prowadzi Dopiero pozniej ukazywala sie Oliwka.
Ale co tam bede opowiadala... kazde dziecko, szczegolnie dla matki, jest wyjatkowe Kazde czyms innym zaskakuje i wywoluje usmiech na naszych twarzach
Piękny opis
Stary 2013-05-12, 22:32   #1078
Ewunia_1984
Zadomowienie

Kochane, tyle rad, że aż ich wszystkich nie cytuje. Jesteście cudne! Zrobię tak jak napisałyście. Będę gotowac mięso osobno i warzywa osobno i rozumiem, że do wywaru z mięsa dodawac warzywa? Będę dodawała jogurt i robiła te zupki rzadsze.

Ktoś pytał o co chodzi z tym naszym nie rozszerzaniem diety. Mała źle reaguje na nowości, nie wszystkie, ale większość, np. groszek, kalafior, chyba flipsy, chyba awokado, więcej niż 4 łyżeczki jogurtu, brokuły, moje zupki. Ech...od urodzenia ciężko było z tym jej brzuszkiem...W życiu nie zapomne naszych wspólnych 3 miesięcy. W kółko płakała bo miała kolki, potem płakałyśmy razem, a potem na zmianę. Czasami jak mi sie włączał instynkt macierzyński to płakałam, ze ją boli, czasami chciałam ja udusić. Boże, ale ona się męczyła, a ja jaką miałam depresje!!! Ech...dobrze, że mamy to za nami.

Martula, wszystkiego najlepszego dla Twojego cukiereczka Niech córcia rośnie zdrowo!!!

Rinco, jeśli bedzie leworęczny to będzie z niego mądry chłopak! Mój mąż jest leworęczny i jest naprawdę mądry Też wypatruje czy Nati będzie leworęczna po tatusiu i jednak nie

Caffelattee, gratuluje drugiego cudu pod serduszkiem!!!!
Chyba mi spadłaś z nieba! Pewnie jak w końcu mi się uda zrobić dobrą zupkę dla Nataszki to będę Cię męczyła o dalsze poszerzanie diety
Tak tylko pytam, ale może masz jakieś przepisy dla takich skomplikowanych maluszków?

Efijy, piękne zdjęcia!

Moja Myszka sama wyprowadza już psa na smyczy Uśmiałam sie dzisiaj jak taka dumna szła z ta smyczą i prowadziła psa! Kupiłam jej tez wiadereczko z zabawkami do piaskownicy. Ciągle pada więc nie ma jak iść, ale ona dzielnie chodzi po mieszkaniu z wiaderkiem i chyba daje znaki, ze mamy iśc do piasku. Moja cudna dziewczynka....

Co do nocnika to kupie zwykły. Lubie takie różne bajerki, ale w tym przypadku chyba się pohamuje i kupie zwykly

Dziewczyny, które już mają rowerki, jeżdzą chętnie w nich Wasze dzieciaczki???? Nie wiem czy juz kupować czy się jeszcze wstrzymać.

Agatka, jak tort i impreza????

Edytowane przez Ewunia_1984
Czas edycji: 2013-05-12 o 22:38
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 22:37   #1079
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Kochane, tyle rad, że aż ich wszystkich nie cytuje. Jesteście cudne! Zrobię tak jak napisałyście. Będę gotowac mięso osobno i warzywa osobno i rozumiem, że do wywaru z mięsa dodawac warzywa? Będę dodawała jogurt i robiła te zupki rzadsze.

Martula, wszystkiego najlepszego dla Twojego cukiereczka Niech córcia rośnie zdrowo!!!
Dziekuje bardzo

Nie, nie, nie O to chodzi, ze wywar z miesa jest ciezkostrawny, dlatego miesko osobno i dodac do warzyw Tez na poczatku mialam problem, bo czesto brzuch ja bolal.. szczegolnie po groszku. Ale po jakims czasie znowu sprobowalam i znowu.. i teraz je bez problemu Oczywiscie to na co nie jest uczulona:P
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-13, 06:16   #1080
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:

Ktoś pytał o co chodzi z tym naszym nie rozszerzaniem diety. Mała źle reaguje na nowości, nie wszystkie, ale większość, np. groszek, kalafior, chyba flipsy, chyba awokado, więcej niż 4 łyżeczki jogurtu, brokuły, moje zupki. Ech...od urodzenia ciężko było z tym jej brzuszkiem...W życiu nie zapomne naszych wspólnych 3 miesięcy. W kółko płakała bo miała kolki, potem płakałyśmy razem, a potem na zmianę. Czasami jak mi sie włączał instynkt macierzyński to płakałam, ze ją boli, czasami chciałam ja udusić. Boże, ale ona się męczyła, a ja jaką miałam depresje!!! Ech...dobrze, że mamy to za nami.

Rinco, jeśli bedzie leworęczny to będzie z niego mądry chłopak! Mój mąż jest leworęczny i jest naprawdę mądry Też wypatruje czy Nati będzie leworęczna po tatusiu i jednak nie

Caffelattee, gratuluje drugiego cudu pod serduszkiem!!!!
Chyba mi spadłaś z nieba! Pewnie jak w końcu mi się uda zrobić dobrą zupkę dla Nataszki to będę Cię męczyła o dalsze poszerzanie diety
Tak tylko pytam, ale może masz jakieś przepisy dla takich skomplikowanych maluszków?

Efijy, piękne zdjęcia!

Moja Myszka sama wyprowadza już psa na smyczy Uśmiałam sie dzisiaj jak taka dumna szła z ta smyczą i prowadziła psa! Kupiłam jej tez wiadereczko z zabawkami do piaskownicy. Ciągle pada więc nie ma jak iść, ale ona dzielnie chodzi po mieszkaniu z wiaderkiem i chyba daje znaki, ze mamy iśc do piasku. Moja cudna dziewczynka....

Co do nocnika to kupie zwykły. Lubie takie różne bajerki, ale w tym przypadku chyba się pohamuje i kupie zwykly

Dziewczyny, które już mają rowerki, jeżdzą chętnie w nich Wasze dzieciaczki???? Nie wiem czy juz kupować czy się jeszcze wstrzymać.

Agatka, jak tort i impreza????
my kupujemy rowerek tròjkołowy w tym tygodniu.Jak będę na kompie to wyśle ci linka z tym rowerkiem.

---------- Dopisano o 06:16 ---------- Poprzedni post napisano o 06:13 ----------

W biedronce będą teraz bodajże nocniczki my mamy właśnie tego typu i się super sprawdza.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości