|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VIII vel. Ciśnij dziołcha, ciśnij!
u nas nie wiem od czego to zalezy , bo waga Roszka nie jest jakas ogromna -6200 ale Roszek długi jest ,szczupły, ubranka na 68, i brzuszek normalny -nie jakiś tam okrąglasek duzy. no ale 3 juz niet -niby jeszcze zapinamy ok.-ale przelatuje ....
|
|
#4772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za wszytsko co zwiazane z jego nozka - by bylo tylko i wlacznie Lepiej no mlody spi dalej - ale ze ja tez juz padam na pyszczek na spiocha zostal nakarmiony poszloa 60 :P hihi - i lecem spac - wiec do jutra - bede was na tele podczytywala slodkich snow . |
|
|
|
|
|
#4773 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VIII vel. Ciśnij dziołcha, ciśnij!
Dziewczyny jAki sposób na obsikane ciuszki małego? Codziennie mi kilka razy obsikuje ubranie na boku na którym leży. Próbowałam różnych pampersów, zapinalam mocniej i nic z tego
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#4774 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VIII vel. Ciśnij dziołcha, ciśnij!
Cytat:
Mój wczoraj 3 razy przesikał "2" jeszcze troszkę muszę na nich pomęczyć bo mam za duży zapas (jeszcze prawie 200szt) na szczęście nie kupowałam ich tylko dostaliśmy. |
|
|
|
|
|
#4775 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Ptaszku - nie martw się! też karmię tylko mm i czułam się jak wyrodna, wredna matka ale już mi przeszło bo wiem, że to nie z mojej winy tak wyszło i nic nie mogłam zrobić. Cytat:
![]() Cytat:
a co do baterii to masakra! moje misie - karuzela - włączone może z 5 razy na chwile! i juz baterie siadły! Muszę je sprzedać bo Miśka się w ogóle nimi nie interesuje woli taką zwykłą karuzelkę - plastikową. Cytat:
ja mam 3 ale praktycznie na maksa zapinam rzepy ale Roszek rośnie! super!albo rozmiar większe, albo falbany się podwijają.
|
|
|
|
#4776 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Zaraz będę nadrabiać ale mam kolejne pytanie. Ile wasze maluszki miały przyrostu na wadze po 2-3 tygodniach? (wiem że nie porównujemy wagi bo każde dziecko rośnie indywidualnie itp. ale chcę po prostu wiedzieć czy którejś z was też tak mało maluszek przybrał i co na to wasz lekarz) Wczoraj byliśmy na kontroli na tej wizycie patronażowej i wg lekarza wszystko ok no ale .... Mała wczoraj miała 18 dni w tym czasie urosła 2 cm na długości, i tu by był koniec pozytywów natomiast na wadze przybrała tylko 260g Wszędzie gdzie czytam to podobno w pierwszym miesiącu nawet do 1,2kg dzieci tyją ja się martwię czy nasza chociaż przybierze te minimum 480g. Anielka jest śpiochem i w dzień jak podaję cyca to 5 minut i śpi żadne zaczepianie nie daje rezultatów, teraz siedzi z przerwą 45 minutową od 5 rano, co odejdę to 1-2min. i budzi się z krzykiem że jeszcze to daję ssie intensywnie 5 minut i znowu powtórka z rozrywki. Fakt że ledwo zje i strzela kupę nawet w trakcie ale nie przybiera na wadze, no może źle powiedziałam przybiera ale strasznie malutko Chyba że jej taki urok i będzie drobniutką dziewczynką.Wkurzył mnie tylko wczorajszy lekarz pierwszy raz się spotkałam z czymś takim i stąd moje pytanie wyżej Wyobraźcie sobie w jednym gabinecie są dwie leżanki dla dzieci i przyjmuje dwóch lekarzy na raz Jak wychodziliśmy z tż z gabinetu to oprócz nas była jeszcze 3 innych dzieci z rodzicami Jedyne co mi lekarz "mądrego" doradził to że jak mała wypije jednego i drugiego cyca i będzie chciała jeszcze to podać 30ml mm ![]() I zamiast spokojnie żyć to ja się denerwuję chyba będę musiała małą przepisać do innego miasta do lekarza albo gdzieś prywatnie zapisać bo tragedia.
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2013-05-15 o 08:31 |
|
|
|
|
#4777 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja bym skonsultowała z kim innym na spokojnie. Co do wagi to akurat Miska duzo przytyla w pierwszych tygodniach, ale inne mamusie niech coś podpowiedzą jeszcze mądrego!
|
|
|
|
#4778 |
|
Zakorzenienie
|
sie witam w sloneczna Srodehest tak pieknie za oknem ze chyba wyjde wczesniej z domu i piechota sie przejde na inny przystanek busowy Emilian dzis mnie zaskoczyl - jak pisalam kolo 24 nakarmilam go przez sen i co obudzil mi sie przed 5 !! uwazam to za cud - no ale zeby nie bylo nast pobudka rowno o 8 .. teraz spi - o 10 bd podubka bo trza sie ubrac wyjsciowo pewnie cos tam z butli pociumka i w droge ![]() tak wiec zycze milego dalszego calego dnia do pozniej Laseczki. .. |
|
|
|
|
#4779 | |||
|
Kniaginia
|
Witam
![]() Brawo! Cytat:
Cytat:
Hm, ciekawe. Ja ogólnie dużo teraz jem. Dziecko wszystko ze mnie wysysa i wsuwam 6-7 posiłków dziennie. Położna się śmiała, że co do mnie przyjdzie, to ja akurat jem. Cytat:
![]() Oliwka, ja co do wagi tez nie podpowiem, bo moja dużo przybiera (jest w górnej granicy normy). Wczoraj miałam lekkiego stresa, bo Róża żarła co godzinę, aż wieczorem zabrakło mi pokarmu. Po raz pierwszy. Na szybko rozmrażałam (dobrze, że kilka pojemniczków mam mleka zamrożonego). A, no i dziś w nocy odpadł ten kikut uparty |
|||
|
|
|
|
#4780 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jak już zaśnie porządnie to czasami kocyk zabieram i sam na plecach we śnie się kładzie. Ale spanie na boku nie grozi raczej żadnym skrzywieniem, sama położna nam do snu ululała Tomka i na boku w łóżeczku położyła. Cytat:
została nam większe pół pampersów 1 tych białych, niestety już się nie dopinały szkoda było wyrzucić to oddałam na noworodki do szpitala pierwszy dobry gest Tomka Cytat:
![]() Co do karmienia, w nocy na leżąco a w dzień na rękach staram się karmić to wtedy nie zasypia mi tak szybko. Je dużo muszę przyznać, mleka też mam dużo. Nie wiem czy ma to jakiś wpływ ale ja też dużo piję wody, dużo jem i najważniejsze pełen luz i relaks. Karmienie to nasza chwila, siadam sobie z nim wygodnie, gadam do niego cały czas, przytulam. Wtedy poświęcam czas tylko jemu ![]() Co do wagi może właśnie taka uroda twojej córeczki. A robi się coraz bardziej aktywna w ciągu dnia? Jak nic jej nie dolega i jest zdrowa to przystawiaj ile się da. A z tym gabinetem to cyrk. Ja bym się przepisała gdzieś. Na to jesteś ubezpieczona i on dostaje za was kasę to mógłby poświęcić trochę czasu tobie i dziecku a nie hurtem byle szybciej. Takiemu lekarzowi to tylko ![]() Tak na marginesie ![]() Co 2 godz dziecko aktywne, w ciągu dnia chodzę z nim po całym mieszkaniu i w ściany wpatrzony. Mało czasu na wszystko ale w końcu na macierzyńskim jestem. W domu nie ma super porządku ale ważne że dziec zdrowy i najedzony śpi ze mną na łóżku a TŻ standardowo w salonie na kanapie.Po kąpieli i do snu tylko bawełniany pajac, czapek w domu nie uznajemy ![]() Pozdrawiamy
|
|
|
#4781 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nestelle dzięki za opis karmień ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
A to niezły sukces tyle czasu ! Jak widać to prawda, laktacja jest w głowie !Cytat:
---------- Dopisano o 09:17 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
120 g na tydzień powinno i to jest dolna norma. Ale dziecko to nie maszyna więc poczekaj do końca miesiąca spokojnie i zważcie. Wd mnie to że teraz będziesz się wkręcać w wagę i szczegółowe pomiary to - stres - mniej mleka - problemy więc kup meliskę i naprawdę oliwka postaraj się wyluzować, a przede wszytki znaleźć dobrego pediatrę, bo te warunki o jakich mówisz i rady są z dupy... jak będziesz za każdym razem podawała 30 mm to następnie będziesz podawała 40, potem 50 potem 60.. i nawet na cycku do 3 miesiąca nie uciągniesz. A liczysz te 260 od urodzeniowej czy od tej spadkowej ? ile miała na wypisie ze szpitala ? ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- A ogólnie to oliwka Ty jesteś drobna, masz córkę taka może być po prostu jej uroda.. moja przyjaciółka też miała gadane że córka słabo przybiera i żeby dokarmiać - właśnie po 120 g na tydzień.. przeszła na mm i co.. dupa ! takie same przyrosty bo dziecko więcej nie chciało jeść..a z karmienia cyckiem nici... A i inna sprawa że o ile przyrost w miesiąc 1200 g/ 1400 jest spoko na cycku tylko i wyłącznie, to takie przyrosty przy karmieniu MM/ dokarmianiu świadczą o tym że się dziecko tuczy... i powinno się MM ograniczać..
|
|
|
#4782 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tydzień temu na wizycie u pani doktor (w 3 tygodniu życia) miał tylko 80g na plusie od wagi urodzeniowej (3130 miał jak się urodził).Pani doktor kazał karmić ile się da i w tym tygodniu mamy przyjść na kontrole wagi. Martiwe się tym bardzo, ale mam nadzieję, że synuś zacznie więcej przybierać bo takie małe chucherko z Niego. A dzisiaj idziemy do ortopedy na konsultacje w sprawie bioderek - trzymajcie kciuki jeśli możecie. Dobrego Dnia. |
|
|
|
|
|
#4783 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
25.02.2010 25.04.2010. 25.10.2010. zaręczyny 15.10. 2011. ![]() 21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png |
|
|
|
|
|
#4784 | |
|
Zakorzenienie
|
OC ja nie podaję mm dałam 2 razy i na tym skończyłam (panie pielęgniarki mnie wczoraj bardzo pochwaliły za karmienie piersią aż urosłam z dumy ) a od 3 dni znowu tylko cycek i jak mała woła go co ok 2 godziny albo godzinę, taki ze przerwa w karmieniu danym cyckiem jest ok 2 godzin to mi mleko samo wypływa, a jak wisi cały dzień i nie śpi to wtedy braknie ale widzę ze malutka już sama ustawia sobie rytm dnia.
Mała ważyła 3600 na wypisie 3390 (tyle ze to była skończona 2 doba a waga spada podobno nawet do 5 dnia tak wiec teoretycznie mogła więcej przybrać) wczoraj miała 365o. maria28, oldzinx LiwkaO dziękuję za odpowiedź ja w dzień tez karmie na siedząco ale i tak mój śpioch zasypia jak tylko pokarm trafi do żołądka w nocy na leżąco ale nie raz tez przesiadam sie na fotel zależy od tego jak bardzo jestem niedospana ![]() Właśnie siedzę i odciągam pokarm bo mała najedzona poszła spać a jutro fryzjer kosmetyczka i nie chce by dziec głodny w domu albo nie daj Boże dokarmione mm przez babcie. ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
za usg bioderek
|
|
|
|
|
|
#4785 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!Przepraszam że się nie udzielam ale jakoś tak brakuje czasu na wizaż...
Iwo ma półtorej tygodnia,dziś pierwszy spacer i mam problem. Nie wiem w co go ubrać,ile warstw,jakie i tak dalej.Pomożecie ?Na zewnątrz jest 20 stopni ale jest trochę wietrznie... W domu mam go ubrane w podkoszulek-body, body z długim rękawem i śpiochy. Niedługo wrzucę zdjęcia
|
|
#4786 | ||||
|
Zakorzenienie
|
cześć
, Cytat:
oby wszystko było dobrze nigdy nie wiadomo jak sie wszystko ułoży -moze jednak nózki będą równe ... a jesli nawet nie to dacie mu na pewno takie wsparcie ze Leonek da sobie radę . Cytat:
Cytat:
Cytat:
Fakt -dzieci są rózne ,róznie przybierają i rózną mają budowę . Na twoim miejscu nie przejmowałabym się tak bardzo - Roszek owszem jadł (je) ładnie ale bardzo duzo spał -praktycznie całe 2 pierwsze tyg.przespał . a i teraz jest śpiochem .... Zmieniłabym jednak lekarza -musisz znalezc takiego na którym mozesz polegac i któremu ufasz ,jesli nie w przychodni to poszukaj prywatnie . Rada aby od razu mm - świadczy tylko o lekceważącym podejściu lekarza ..... suuuper !!!ale tych 30 stopni w domu nie zadroszcze ....
|
|
|
#4787 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
fisher price ale jaki bo maja pelno Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4788 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja nie słyszałam co lekarz do mnie mówił bo jeden Filip go tak zagłuszał a co dopiero jak jest więcej osób/dzieci. Co do wagi to mój Filip przez pierwszy tydzień przybrał tylko 6g i w szpitalu Pani od razu kazała po karmieniu cycem dawać mm. Gdyby nie to że Filip miał straszne problemy ze złapaniem mojego sutka i że ciągnął tylko kilka minut i zasypiał to pewnie bym tak szybko nie dała ale niestety płakał i widziałam, że jest głodny a tu albo nic nie leciało albo nie mógł uciągnąć. (Np. nigdy po naciskaniu sutka nic nie wyleciało ani kropli nie wycisnęłam) I po kolejnych 10 dniach już na piersi plus mm przybrał 300g, także nie chce wiedzieć ile by przybrał i czy w ogóle jak bym nie dawała mm. Jak byliśmy po 6 tyg na szczepieniu to jest na 25 centylu. |
||
|
|
|
|
#4789 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no chyba ze spacer to sie nie liczy to 3 godziny pospi jak dobrze poje. w nocy jak zasypia to pierwszy ras spi aktualnie ciagiem 5godz, potem juz krocej ;/ Cytat:
za biodra i kpCytat:
|
|
|
#4790 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4791 | |
|
Zakorzenienie
|
hej
króraś wrzucałą linka żeby zagłosować ale mi ucieło w cytowaniu a teraz nie mogę znaleźć poprosze o jeszcze raz linka![]() u nas 5,5 kg kupy sie wylewały i nóżki już uciskały Cytat:
za wagę i za szczepieniei widze ze wczorajsze cytaty mi poucinało ![]() --------- mam pytanie o ten macierzyński bo wczoraj w panoramie mówili coś ze bedzie 26+26 tyg czyli ze co do tego 100% płatnego dodali 2 tyg? bo chyba było do tej pory 20+4. wie któraś już coś więcej o tym?
|
|
|
#4792 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a no widzisz gupia ja zapomniala Cytat:
ja mam body z krótkim i na to bluzeczka z długim lub odwrotnie i leginsy/spodnie i tak też na dwór wychodzimy ubrane plus czapka/opaskaCytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- mam tak samo jak Ty 19-20 stopni
|
|
|
|
#4793 |
|
Zakorzenienie
|
wrzuce wam jeszcze mojego Karolka chciałąm nagrać jak gada ale jak zobaczył telefon to tylko w niego patrzył i nie mało co powiedział a tak to gada i gada, nie lubi być podglądany
![]() https://plus.google.com/photos/11176...CImr5ZmMrrSPNA
|
|
#4794 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przygotowany przez resort pracy i polityki społecznej projekt przewiduje, że funkcjonować będą: urlop macierzyński (20 tygodni, w tym 14 zarezerwowanych tylko dla matki), dodatkowy urlop macierzyński (wydłużony z czterech do sześciu tygodni) oraz urlop rodzicielski (26 tygodni). Z dodatkowego oraz rodzicielskiego na równych prawach będą mogli korzystać ojciec i matka. wynika z tego, że wydłużają dodatkowy z 4 do 6!!!!! ale fajnie!!!!!!!
Na zawsze." Moje 55 cm szczęścia... Michalinka - ur. 12.02.2013r. Edytowane przez LiwkaO Czas edycji: 2013-05-15 o 10:59 |
|
|
|
|
|
#4795 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
Cytat:
co do Karolka - to super ,dał radę nawet z telefonem , pięknie guga -Ty tez niczego sobie
|
|
|
#4796 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No więc jest ok wd mnie póki co, tak jak kiedyś chyba Sorce pisała w 3 tyg słabo przybierający maluszek musi odrobić wagę urodzeniową u Ciebie się udało. Trzymam kciuki za wyluzowanie / wiem, wiem głupie takie gadanie, ale innej opcji nie ma / najwyżej jak będziesz zmuszona podać MM, niech podaje je chłop, a Ty w tym czasie odciągaj i powoli spokojnie, wszystko się rozkręci Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#4797 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#4798 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moj ma dzisiaj tylko spiochy. ps. zmien podpis na dole ![]() Cytat:
|
|
|
#4799 |
|
Wtajemniczenie
|
hej. jedna reka pisze - wybaczcie - wiadomo czemu
![]() Oliwka, mój Filip z tych mało tyjacych. urodził sie 3.6 - spadł do 3.3 - po 3 tyg miał 3.7. od 2 m-cy ma przyrost ok 120 - 150 g/ tydzien - a wszystkie warunki jakie maja byc spelnione przy kp sa spełnione. Rosnie na dlugosc, rosnie mu klata - taki typ ![]() Malpka, alescie se pogadali - super!!!
|
|
|
#4800 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
u mnie położna się śmiała że co przyszła to ja karmiłam. za kikut.____________ eeh.. ja już nie wiem co robić. Jakub non stop marudny, najchętniej byłby tylko przy cycu, jak odstawiam go po prawie godzinie to krzyczy, nie raz je i je a potem ulewa, mąż już się znudził pomaganiem, myśli tylko o sobie, wczoraj się o to pokłóciliśmy. Jakuba mogę nosić tylko pionowo, jak wezmę go poziomo albo położę się z nim (a tak go karmię) od razu mlaska i szuka cycka. inni mogą go tak nosić (zazwyczaj), ja nie. do tego ciągłe bóle brzuszka, brak snu. wczoraj na spacerze spał 30 min, potem leżał i patrzył chwilę, potem już marudzenie i nie dało się pochodzić, po południu wyszłam jeszcze raz, znowu po 30 minutach się obudził, w domu tylko przysypia przy cycu albo na rękach, odłożony momentalnie się budzi, więc nie śpi prawie wcale. wieczorem wykąpałam o 19.30, karmiłam mniej więcej od 20 do 21, zasnął, odłożyłam i płacz, krzyk, ręce, spokój, sen, odłożenie, płacz, krzyk, ręce, marudzenie, chwila karmienia, ręce, sen, odłożenie, płacz, ręce, odłożenie, płacz i zasnął dopiero przed 23. ok północy chciałam podkarmić na śpiocha żeby dłużej pospał, ale o 1 obudził się z płaczem, trochę bolał go brzuszek, był bardzo twardy, w końcu zrobił kupę, przewinęłam, nakarmiłam, zasnął ze mną już, obudził się z płaczem o 3, potem o 4, 7. nad ranem już był cały czas przy cycu. jakiś czas temu już tak fajnie zasypiał między 20 a 21, przesypiał 5-6 godzin i znowu jest gorzej. dzisiaj idziemy na szczepienie, będę pytać pediatry co i jak, ale obawiam się że nie uzyskam zbyt wielu informacji, zwłaszcza, że z płaczącym dzieckiem u lekarza ciężko. jak płakał u ortopedy czy na wizycie położnej to ja potem nic z takiej rozmowy nie pamiętam, zapominam o co miałam zapytać itp. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

No i w tym momencie - może to bezsensowanie zabrzmi - ale chyba (myśląc przyszłościowo) lepiej jest gdt dzidziuś ma taką wadę w obu stópkach, bo wtedy są chyba równe po naprostowaniu i wyglądają jednakowo
za wszytsko co zwiazane z jego nozka - by bylo tylko i wlacznie Lepiej 
.
ale już mi przeszło bo wiem, że to nie z mojej winy tak wyszło i nic nie mogłam zrobić. 
Tylko znowu kwestia baterii... Bo im więcej bajerów tym szybciej padną
a co do baterii to masakra! moje misie - karuzela - włączone może z 5 razy na chwile! i juz baterie siadły! Muszę je sprzedać bo Miśka się w ogóle nimi nie interesuje
Wyobraźcie sobie w jednym gabinecie są dwie leżanki dla dzieci i przyjmuje dwóch lekarzy na raz 

05.07.2008