Jak odmówić noclegu rodzinie z Niemiec? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-14, 10:44   #91
Yenes
Rozeznanie

Dot.: Jak odmówić noclegu rodzinie z Niemiec?

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
To wszytsko zależy.
Gdyby mnie moja siostra powiedziała, jak przyjedziesz nocujesz u Ani, to tam bym nocowała, nawet gdyby mnie siostrzenica nie zaprosiła. Uznałabym, że zwyczajnie tak to zostało ustalone i już. Tym bardziej gdyby sytuacja była nietypowa, to znaczy dwa wesela, wielu gosci i różne rozmieszczenie tych gości po wolnych łóżkach Zresztą. Gdyby mi siostra powiedziała, ty, nocuj w hotelu, bo nie mam cię gdzie upchnąć, to bym się nie obraziła. Bo rozumiem, że sytuacja jest jaka jest. A podejrzewam, że nocowałabym u przyjaciól, a nie w hotelu, bo w mojej rodzinnej miejscowości nie wiem co musiałoby się stać, żebym wylądowała w hotelu
Zależy od stosunków w rodzinie i między siostrami.

No toteż własnie ustalają Mama zadzwoniła do autorki z pytaniem czy by nie przenocowała ciotki. To sie nazywa ustalanie właśnie
I przypominam, ze ja wcale nie twierdzę, że ona musi to zrobić, nawet pisałam, że należy zwyczajnie odmówić nie bawiąc się w wykręty.
A dziwić chęci odmówienia to ja się mogę do upojenia i Bogu dziękować, ze mam rodzinę jaką mam.

Jasne, że możesz się dziwić, nikt Ci nie zabroni, tylko po prostu jako osoba, która ma podobnie angażujacego się chrzestnego potrafię zrozumieć autorki postawę

A dla mnie to nie jest ustalanie, ustalanie to jest między dwoma osobami, których sytuacja dotyczy, po prostu za dużo razy się przejechałam, przy pośrednikach potem potrafią różne kfiatki wyjść
Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 10:46   #92
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yenes Pokaż wiadomość
Jasne, że możesz się dziwić, nikt Ci nie zabroni, tylko po prostu jako osoba, która ma podobnie angażujacego się chrzestnego potrafię zrozumieć autorki postawę

:

i przcież nie chodzi tu tylko o pieniądze,ale o utrzymywanie zażyłych relacji
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 10:54   #93
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
oj chyba nie do końca była taka wersja:
co innego zapytanie,a co innego narzucenie swojej woli popartym emocjonalnym szantażem
Raz, że "mogę" to nie "muszę" a dwa, to nie wiemy naprawdę jakich słow użyła matka autorki.

Cytat:
Napisane przez Yenes Pokaż wiadomość
Jak pisałam wczesniej, mnie niedawno niebywale pomogła ciotka, której nie widziałam 20 lat (chrzestna mojej siostry ). I to też wcześneij zadzwoniła do mojej mamy a dopiero mama do mnie czy mogłabym pogadać z ciotką, bo chciała mi coś przekazać.
Tak że nie skreślajmy ludzi, dajmy im szansę poprawy

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2013-05-14 o 11:07
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 10:59   #94
kwiatek101
Zadomowienie

Dot.: Odp: Dot.: Jak odmówić noclegu rodzinie z Niemiec?

Cytat:
Napisane przez Dzikun Pokaż wiadomość
No to naprawdę, dziwne i zwyczajnie nie rozumiem tego.
Bo ja w takiej sytuacji bym usłyszała od rodzeństwa "to o której mam być na dworcu?" I byłoby oczywiste, że nocuję u nich i w analogicznej sytuacji - oni u mnie. No nadal jestem w ciężkim szoku i nie dowierzam
Uważaj tylko, żeby na Ciebie mama się kiedy tam nie wypięła, jak będziesz potrzebować pomocy, może w przyszłości przy dziecku, a ona Ci odpowie, że Twoje dziecko - Twoja sprawa i nie obciążaj jej swoimi problemami.
Jak czytam takie posty to się cieszę, że mam taką zgraję rodzeństwa, do którego wystarczy telefon a oni (i ja) zrobimy dla siebie wszystko. I to nie z musu.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Co do pogrubionego - ja myślę, że to normalne. Może to wynika w dużej mierze z wychowania i patrzenia na świat od dziecka na takie relacje, ale uważam, czy może zostałam tak nauczona (?) że należy liczyć przede wszystkim na siebie. Jeśli chodzi np o dziecko, jak wspomniałaś, uważam, że matka czy ktokolwiek z bliskiej rodziny nie ma żadnego obowiązku pomagać przy dziecku, bo to właśnie moja sprawa i mój problem. Dla mnie ludzie decydując się na dziecko powinni mieć ułożone wszystkie sprawy tak, żeby później nie potrzebować pomocy. Owszem - jeśli rodzic / babcia itd zaoferują pomoc i zapewnią, że zobowiązują się np siedzieć z dzieckiem czy w czymś pomóc to super, bardzo miło. Ale jeśli nie - to uważam, że mają do tego święte prawo, bo to, że ja zakładam rodzinę to moja sprawa i sama powinnam umieć sobie poradzić. Moja mama założyła rodzinę w wieku 23 lat, w złym momencie (nie wpadła! sama chciała - to jeszcze bardziej dziwne) , miała lichą pracę, ojciec dobrą - ale na wyjeździe, nie mógł jej pomagać, ona była sama z 2 dzieci i nie raz prosiła babcię (jej mamę) o pomoc, a ona odmawiała bo np umówiła się już z koleżanką. Niektórzy by się za głowę złapali, że babcia mogła pomóc mojej mamie, który usypiała w drodze do mojego łóżeczka ( taka była zmęczona), ale ostatecznie każdy jest dorosły i decyduje o tym co robi, kiedy zakłada rodzinę i nie można innych podporządkować pod swoje życie. Trzeba liczyć na siebie i jeśli ktoś pomoże - świetnie, ale wymagać od niego tego nie można.

W wypadku przenocowania kogoś jest oczywiście mniej hardcoorowa sytuacja, ale ktoś może nie mieć zwyczajnie ochoty na to i tyle. Dziwię się, że ktoś nie potrafi tego zrozumieć - że są ludzie, którzy nie mają problemu żeby gościć kogoś u siebie, a są tacy, co nie lubią jak im się ktoś po domu pałęta... nawet na 3 dni.

Jeśli chodzi o to, że do brata bym nie pojechała do Krakowa tylko wynajęła hotel - on ma duże mieszkanie, spokojnie byśmy się pomieścili, ale uważam, że jak ktoś pracuje na co dzień to później w weekend ma praw odpocząć i zaplanować go jak chce a nie "gościć mnie" bo ja sobie zamarzyłam zwiedzanie Krakowa akurat teraz...
kwiatek101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 11:28   #95
Dzikun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kwiatek101 Pokaż wiadomość
Co do pogrubionego - ja myślę, że to normalne. Może to wynika w dużej mierze z wychowania i patrzenia na świat od dziecka na takie relacje, ale uważam, czy może zostałam tak nauczona (?) że należy liczyć przede wszystkim na siebie. Jeśli chodzi np o dziecko, jak wspomniałaś, uważam, że matka czy ktokolwiek z bliskiej rodziny nie ma żadnego obowiązku pomagać przy dziecku, bo to właśnie moja sprawa i mój problem. Dla mnie ludzie decydując się na dziecko powinni mieć ułożone wszystkie sprawy tak, żeby później nie potrzebować pomocy. Owszem - jeśli rodzic / babcia itd zaoferują pomoc i zapewnią, że zobowiązują się np siedzieć z dzieckiem czy w czymś pomóc to super, bardzo miło. Ale jeśli nie - to uważam, że mają do tego święte prawo, bo to, że ja zakładam rodzinę to moja sprawa i sama powinnam umieć sobie poradzić. Moja mama założyła rodzinę w wieku 23 lat, w złym momencie (nie wpadła! sama chciała - to jeszcze bardziej dziwne) , miała lichą pracę, ojciec dobrą - ale na wyjeździe, nie mógł jej pomagać, ona była sama z 2 dzieci i nie raz prosiła babcię (jej mamę) o pomoc, a ona odmawiała bo np umówiła się już z koleżanką. Niektórzy by się za głowę złapali, że babcia mogła pomóc mojej mamie, który usypiała w drodze do mojego łóżeczka ( taka była zmęczona), ale ostatecznie każdy jest dorosły i decyduje o tym co robi, kiedy zakłada rodzinę i nie można innych podporządkować pod swoje życie. Trzeba liczyć na siebie i jeśli ktoś pomoże - świetnie, ale wymagać od niego tego nie można.

W wypadku przenocowania kogoś jest oczywiście mniej hardcoorowa sytuacja, ale ktoś może nie mieć zwyczajnie ochoty na to i tyle. Dziwię się, że ktoś nie potrafi tego zrozumieć - że są ludzie, którzy nie mają problemu żeby gościć kogoś u siebie, a są tacy, co nie lubią jak im się ktoś po domu pałęta... nawet na 3 dni.

Jeśli chodzi o to, że do brata bym nie pojechała do Krakowa tylko wynajęła hotel - on ma duże mieszkanie, spokojnie byśmy się pomieścili, ale uważam, że jak ktoś pracuje na co dzień to później w weekend ma praw odpocząć i zaplanować go jak chce a nie "gościć mnie" bo ja sobie zamarzyłam zwiedzanie Krakowa akurat teraz...
Nie, nie, ja nie miałam na myśli sytuacji, że podrzuca się dziecko mamie codziennie za ładny uśmiech, a ktoś sobie fruwa.
Raczej o sytuacje losowe, a takowe zawsze mają miejsce, gdy ma się małe dziecko. I o ile można mieć ustabilizowaną sytuację finansową, mieszkaniową decydując się na dziecko, to nie sposób zapobiec wszystkiemu. Czy to nagły wyjazd, czy to szpital się przytrafi, no cokolwiek na co nie mamy wpływu.
I owszem, nikt nie ma obowiązku nam pomagać, teraz widzę że jest to kwestia wychowania i rodziny, wszędzie jest inaczej.
Rozumiem, że zostałaś inaczej wychowana niż ja, inne rzeczy Ci wpojono, dlatego ja nie mogę tego pojąć, bo znowuż mnie nauczono czego innego, i dlatego sytuacja z bratem, którą przytaczasz, który ma duże mieszkanie, a Ty szukasz hotelu, no jest dla mnie hard
Dzikun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 11:50   #96
rnm
Wtajemniczenie

Zgadzam się z większością wypowiedzi w kwestii - co rodzina, to inna obyczaje. Zauważyłam też, że nasze (młodsze) pokolenie, ma do sprawy zupełnie inne podejście, niż jeszcze nasi rodzice, albo dziadkowie. Moja babcia, choć nie przepada za gośćmi, to jednak nie widzi nic nadzwyczajnego w sytuacji, gdzie w drzwiach staje jej rodzina Dla mnie byłoby to dziwne i krępujące. Wolałabym być uprzedzona telefonem i przygotowana. Kiedy wyraziłam taką opinię babcia się niemal oburzyła - "no ale jak to! To przecież rodzina"

Sama bym nie odmówiła noclegu, choć tak jak niektóre z was - nie lubię kiedy ktoś mi siedzi w domu. Kiedy muszę zmieniać swoje plany, dostosować się do kogoś. Bardzo podoba mi się podejście Lubej i Dzikuna. Fajnie, że jednak te wartości rodzinne są u was w taki sposób pielęgnowane.

Cytat:
Ostatnia kwestia - zrobiłabym tak jak Ty. Nie lubię korzystać ani z pomocy innych, ani nawet z uprzejmości, gdy nie zachodzi najwyższa konieczność. Natomiast kiedy odwiedzałam Kraków (notabene ) i zatrzymałam się w hostelu, to moja kolezanka (nawet nie przyjaciółka) prawie się na mnie za to obraziła i mówię całkiem serio. Mi nawet przez myśl nie przeszło, żeby zawracać jej głowę swoim zwiedzaniem, a ona odebrała to bardzo osobiście i bylo jej przykro. To samo spotyka mnie ze strony rodziny, choć nie utrzymujemy ze sobą ścisłych relacji. Kiedy jednak choćby przejeżdżamy przez miejscowość, w której ktoś żyje i nie wstąpimy na przysłowiową kawę (a najlepiej, to na cały weekend), to zdarza się im obrazić. Niejednokrotnie spaliśmy "na kupie", ale takie rzeczy się później pamięta i miło wspomina Człowiek ma poczucie, że nie jest sam. Że komuś zależy, że pomimo braku wielkiej zażyłości ma jakichś przychylnych mu ludzi. Nie mówię już nawet o takich kwestiach jak szpital, choroba, czy inny przymusowy pobyt w obcym mieście.

rnm jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 11:57   #97
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Cytat:
Każdy jest inny, jeden lubi się gościć i dla niego to normalne, w mojej rodzinie i w moim mniemaniu takie rzeczy są nienormalne, bo autorka nie zna tej osoby i tyle. Jeśli ja jadę np na weekend pozwiedzać Kraków, a mieszka tam mój brat to mimo, że mam super z nim stosunki to nie jadę i nie zwalam mu się na głowę tylko szukam hotelu!
Jestem w szoku, serio...
I cieszę się, że mam jednak inne stosunki ze swoją rodziną, dla której to jest normalne, że jak ktoś blisko wpada, to się tę osobę gości.
Ty piszesz o bracie.... ja jak wpadam do Krakowa do najlepszej kumpeli, to nie dość, że wychodzi po mnie na pociąg, to również gości u siebie. Ale z tego co czytam, powinnam iść szukać hotelu
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 12:24   #98
kwiatek101
Zadomowienie

Hmm.. tak jak mówiłam, w każdej rodzinie jest inaczej. Wy jesteście w szoku jeśli chodzi o moje podejście , a ja jestem w szoku jeśli chodzi o Wasze... tak to już jest, że każdy ma swoje zwyczaje i każdy jest inny.
Stary 2013-05-14, 12:31   #99
leniwca
Zakorzenienie

Ja nie rozumiem czepiania się ciotki jako chrzestnej. Nie spisała się w tej roli- bywa, widocznie rodzice autorki źle wybrali.
ALE, jeśli dobrze zrozumiałam, chrzestna lub jej mąż są zwykłymi członkami rodziny? Nie wiem, rodzeństwem rodziców? Bo dzieci chrzestnej raczej nie nazywa się kuzynami.

Więc zamiast oceniać ciotkę jako chrzestną, że nie wywiązała się z tej funkcji, może po prostu potraktować ją jako zwykłą, dawno niewidzianą ciotkę? Odrzucić żal za to, że prezentów nie było?
*o włosy dbam i zapuszczam!
leniwca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 12:59   #100
ewcia1980
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez leniwca Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem czepiania się ciotki jako chrzestnej. Nie spisała się w tej roli- bywa, widocznie rodzice autorki źle wybrali.
ALE, jeśli dobrze zrozumiałam, chrzestna lub jej mąż są zwykłymi członkami rodziny? Nie wiem, rodzeństwem rodziców? Bo dzieci chrzestnej raczej nie nazywa się kuzynami.

Więc zamiast oceniać ciotkę jako chrzestną, że nie wywiązała się z tej funkcji, może po prostu potraktować ją jako zwykłą, dawno niewidzianą ciotkę? Odrzucić żal za to, że prezentów nie było?
To jest siostra mamy autorki z tego co wyczytałam to pokrewieństwo jest bardzo bliskie ale stosunki to już chyba dalekie
ewcia1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 14:17   #101
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

autorka ma pełne prawo odmówić komukolwiek noclegu, bez podawania przyczyn i tłumaczenia się.
ale nie mogę jednak oprzeć się wrażeniu, że Autorka przyjęła postawę "coś za coś" i z niej wychodzi chytrość.
ja bym na pewno nie odmówiła, tym bardziej, że to tylko kilka dni. chyba, że naprawdę nie miałabym warunków, nie wiem, nawał pracy, choroba, czy zwyczajny brak miejsca.
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 17:17   #102
Hultaj
BAN stały

Cytat:
ona jest taka, że się potrafi obrazić, jak odmówię. ale sama by ich nie przyjęła...
dlaczego? Dlatego, że nie ma warunków, czy dlatego, że nie miałaby ochoty gościć tej siostry?
Może mama chce się pochwalić, jak dobrze Wam się powodzi?

Moim zdaniem ten temat niepotrzebnie wywołał tyle emocji.
1. Osobiście uważam, że dawanie komuś w prezencie 20 zł jest chamskie i prostackie, i nie względu na ''materializm'', ale dlatego, że takich prezentów się zwyczajnie nie daje. Ciotka mogła przywieźć czekoladki, jak już tak bardzo chciała robić z siebie hojną jejmość. Bo drugie za burackie uważam odbieranie 20 zł by dać 100; wg mnie już lepiej dać całość. Szczególnie, że chodziło o córkę siostry. Więc nie wiem, czemu tak po autorce jeździcie, nakreśliła - w jej oczach -jakiś obraz osoby i tyle.
2. To, jakie dziewczyna ma podejście do swojej rodziny jest również rezultatem szeregu lat jej wychowywania. Z jakichś względów nikt najwyraźniej ciotki przyjąć nie chce - jedna siostra sobie umyślila, że czemu mialaby gościć kobietę 2 tygodnie (czyli dla niej to przymus a nie radość goszczenia siostry), 2 siostra tłumaczy się brakiem warunków (a przecież kiedyś mieszkała z nią 1 córka, więc tapczanik dla ciotki może by się znalazł).
3. Jak tak sobie czytam na forum, jacy potrafią być dla siebie ludzie w rodzinach to wcale się nie dziwię, że nie wszyscy są dla siebie tacy serdeczni, wylewni i uradowani.

Jeśli chodzi o Ciebie autorko, to - za mało podałaś tu szczegółów, by oceniać sytuację; ale mam wrażenie, że korona królewska by Ci z glowy nie spadla, gdybyś przez parę dni ugościła ciotkę, szczegolnie, że Twoja mama by tego chciała. No i to jest też problem dla Twojej siostry; w końcu to jej ''wina'', że krewna ma zjechać i jest ambaras. Nie da się iść przez życie tylko patrząc na czubek swojego nosa. Skąd wiesz,czy właśnie Ty kiedyś nie potrzebowałabyś ze strony ciotki jakiejś pomocy czy przyslugi , jak już tak koniecznie wszystko musiałabyś oceniać przez pryzmat wlasnych korzyści.

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

po 4 goście też są różni. Fajnie może być gościć kogoś, kto jest sympatyczny, miły, itp., ale bardzo wątpię, czy na przykład każdy otwarty na ludzi chciałby tak koniecznie mieć u siebie- przykładowo-wredną żmiję, co tylko patrzy jak dopiec i obgadać.
Po 5 czemu autorka ma sobie robić w rodzinie kwasy z tego powodu, że nie lubi ciotki co do której milych wspomnień nie posiada.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-05-14 o 17:21
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 18:55   #103
szarri
Wtajemniczenie

Miałam przyznać rację tym, którzy piszą, że to przecież na zaproszenie siostry autorki przyjeżdża ciotka, a zapewnienie noclegu jest w zasadzie obowiązkiem organizatorów wesela, więc autorka powinna pomóc swojej mamie i siostrze... ale w końcu stwierdziłam, że to dotyczy w końcu tylko dni bezpośrednio przed i po weselu. To nie jest brocha mamy ani siostry autorki (ani tym bardziej jej samej), że ciotka postanowiła zrobić sobie urlop w kraju i pozostać pomiędzy weselami... Ja pewnie dla świętego spokoju przystałabym na dwa-trzy dni okołoweselne i tyle. Dla mamy i siostry, nie dla ciotki

Co do argumentów o wzajemności i liczeniu na pomoc w rodzinie i goszczenie się w każdej sytuacji - fajnie, że niektórych tak wychowano. Mnie uczono "nie rób drugiemu co tobie niemiłe", więc w pale mi się nie mieści, że miałabym wbić się na parę dni do kogoś, kogo widziałam x lat temu i z kim na co dzień nie mam żadnego kontaktu ani go nie pragnę.

Edytowane przez szarri
Czas edycji: 2013-05-14 o 18:56
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 20:37   #104
201607050913
Konto usunięte

Re: Dot.: Jak odmówić noclegu rodzinie z Niemiec?

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Miałam przyznać rację tym, którzy piszą, że to przecież na zaproszenie siostry autorki przyjeżdża ciotka, a zapewnienie noclegu jest w zasadzie obowiązkiem organizatorów wesela, więc autorka powinna pomóc swojej mamie i siostrze... ale w końcu stwierdziłam, że to dotyczy w końcu tylko dni bezpośrednio przed i po weselu. To nie jest brocha mamy ani siostry autorki (ani tym bardziej jej samej), że ciotka postanowiła zrobić sobie urlop w kraju i pozostać pomiędzy weselami... Ja pewnie dla świętego spokoju przystałabym na dwa-trzy dni okołoweselne i tyle. Dla mamy i siostry, nie dla ciotki

Co do argumentów o wzajemności i liczeniu na pomoc w rodzinie i goszczenie się w każdej sytuacji - fajnie, że niektórych tak wychowano. Mnie uczono "nie rób drugiemu co tobie niemiłe", więc w pale mi się nie mieści, że miałabym wbić się na parę dni do kogoś, kogo widziałam x lat temu i z kim na co dzień nie mam żadnego kontaktu ani go nie pragnę.
No ale to tylko o kilka dni chodzi ciotka nie zostaje miedzy weselami autorka juz to wyjasnila.
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 21:03   #105
Hultaj
BAN stały

Dot.: Re: Dot.: Jak odmówić noclegu rodzinie z Niemiec?

Cytat:
No ale to tylko o kilka dni chodzi ciotka nie zostaje miedzy weselami autorka juz to wyjasnila.
ale nie wiadomo, w jakim domu rodzinnym dorastała autorka, i jakie wyniosła wartości. Czy chce być z rodziną blisko czy tyle o ile. Do tego ciotki nikt nie chce przyjąć, ani siostra, której powinna być bliska, ani druga (nie ma warunków, ale czy tylko chodzi o ich brak?) ani tym bardziej siostrzenica, dla której to jest kompletnie obca osoba. To fajna i piękna idea, kochajmy się, bratajmy się, i pomagajmy sobie, i dobrze móc ją realizować, ale jest też niestety i przysłowie, że z rodziną to najlepiej ale na zdjęciu. Przykre, ale ktoś je wymyślił, a wielu powtarza.
Poza tym ludzie są naprawdę różni; no nie każdego towarzystwo każdy znosi; też po prostu.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2013-05-14 o 21:06
Stary 2013-05-14, 21:03   #106
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rnm Pokaż wiadomość
Zgadzam się z większością wypowiedzi w kwestii - co rodzina, to inna obyczaje. Zauważyłam też, że nasze (młodsze) pokolenie, ma do sprawy zupełnie inne podejście, niż jeszcze nasi rodzice, albo dziadkowie. Moja babcia, choć nie przepada za gośćmi, to jednak nie widzi nic nadzwyczajnego w sytuacji, gdzie w drzwiach staje jej rodzina Dla mnie byłoby to dziwne i krępujące.(...)
Fakt Ciekawe dlaczego te więzi tak się rozluźniły i czy wszystko jak zawsze można zrzucić na gonitwę za pracą i kasą w efekcie..Ale racja, babcie miały inne podejście, raczej nie zastanawiały się a na ile się wpraszają, a czym ich wykarmię i jak zabawię. Goście przyjeżdżali i wszystko się układało. Ale komórek też nie było kiedyś, a jeszcze dawniej telefonów

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2013-05-14 o 21:07
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-14, 21:28   #107
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
ale nie wiadomo, w jakim domu rodzinnym dorastała autorka, i jakie wyniosła wartości. Czy chce być z rodziną blisko czy tyle o ile. Do tego ciotki nikt nie chce przyjąć, ani siostra, której powinna być bliska, ani druga (nie ma warunków, ale czy tylko chodzi o ich brak?) ani tym bardziej siostrzenica, dla której to jest kompletnie obca osoba. To fajna i piękna idea, kochajmy się, bratajmy się, i pomagajmy sobie, i dobrze móc ją realizować, ale jest też niestety i przysłowie, że z rodziną to najlepiej ale na zdjęciu. Przykre, ale ktoś je wymyślił, a wielu powtarza.
Poza tym ludzie są naprawdę różni; no nie każdego towarzystwo każdy znosi; też po prostu.
A ja wyszłam z założenia, że to nie specyficzny charakter cioci, i nie chodzi o to, że nikt jej nie chce przyjąć ale winna jest sytuacja, która jest w rodzinie. Córki dwóch sióstr wychodzą za mąż w krótkim odstępie czasu. To jednak jest dość poważna komplikacja życia rodzinnego

Stary 2013-05-14, 23:01   #108
Hultaj
BAN stały

wesela weselami ale skoro ''niemiecka'' ciotka zawsze pomieszkiwała u siostry, a teraz siostra dzwoni, że niech chrześnica też ją bierze, to jak dla mnie wygląda na to, że druga cioteczka siostrzyczki za bardzo nie chce. A przecież powinna raczej być zżyta przeserdecznie i nie chcieć z tej radości i utęsknienia wypuścić.
Szczegolnie, że córa ciotki wychodzi za mąż pierwsza, więc siostry by się mogły po weselu kuzynki, czekając na wesele siostry autorki, i mając już z glowy przygotowania, nagadać i naodpoczywać razem do syta.
Stary 2013-05-15, 08:50   #109
Luba
Zakorzenienie

No wiesz, sama autorka pisała, że podejrzewa, że plan ciotek jest taki, że noclegi i jedzenie u niej a do citek by jeździła na kawki i pewnie ploteczki i nagadały by się
Nie wnikam i nawet nie mam zamiaru się wielce zastanawiac nad tym, ale uznaję po prostu, że zwyczajnie przy zawirowaniach weselnych wygodniej będzie wszytskim jesli ciotka przenocuje parę nocy u siostrzenicy. I naprawdę nie uważam tego za jakiś straszny temat, pewnie mam myslenie wiejskiej, przedwojennej baby , która to nawet nie zastanawia się dlaczego ktoś do kogoś chce przyjechać, ale zakłada, że raczej z dobrymi intencjami i łyżeczek nikt raczej nie nakradnie, kibla nie zapcha i nie wyżre wszytskiego z lodówki.

Stary 2013-05-15, 10:27   #110
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
wesela weselami ale skoro ''niemiecka'' ciotka zawsze pomieszkiwała u siostry, a teraz siostra dzwoni, że niech chrześnica też ją bierze, to jak dla mnie wygląda na to, że druga cioteczka siostrzyczki za bardzo nie chce.
a może już jest ktoś zakwaterowany u niej na ten czas? Trochę się nie orientuję, która ciotka jest która, ale jedna z nich mieszka kilkadziesiąt kilometrów od Autorki, i może dlatego właśnie ciotka chrzestna ma zostać przemeldowana na kilka okołoweselnych dni do siostrzenicy?

Tak czy owak, jak mnie prosi ktoś, kogo uważam za osobę bliska, o przysługę, to staram się pomóc. W tym przypadku prośba idzie od matki i siostry - tak, one powinny zapewnić gościom nocleg, ale widać uznały, że skoro córka i siostra ma dwa pokoje wolne, to można zaoszczędzić kilkaset złotych na hotelu dla ciotki chrzestnej i ją ulokować u chrześnicy. Oczywiście, gdyby Autorka miała złe relacje z matką i siostrą, to by nikt na to nie wpadł, ale widać ma dobre, no i kombinuje, jak się wykręcić, że 20 złotych od ciotki dostała, a nie 100.

To się nazywa tępy, bezmyślny egoizm i chciwość. Nie ma nic wspólnego ze stawianiem granic i liczeniem na siebie - tylko z zamknięciem się w kokonie domku z teżecikiem, do którego rodzina i przyjaciele wstępu nie mają. Prędzej czy później się takiej postawy żałuje, no ale ta lekcja pewnie przyjdzie z czasem dopiero.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 10:39   #111
kwiatek101
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość

To się nazywa tępy, bezmyślny egoizm i chciwość. Nie ma nic wspólnego ze stawianiem granic i liczeniem na siebie - tylko z zamknięciem się w kokonie domku z teżecikiem, do którego rodzina i przyjaciele wstępu nie mają. Prędzej czy później się takiej postawy żałuje, no ale ta lekcja pewnie przyjdzie z czasem dopiero.
Wg mnie przesadzasz, zbyt mocno uogólniasz. U mnie w rodzinie zawsze każdy liczy na siebie, bo po prostu taka jest rodzina. Nikt nikogo nie lubi gościć na nocki, z resztą już o tym pisałam.. i nikt takiej postawy "egoistycznej" nie żałuje. Ta ciotka to dla autorki ani rodzina, ani przyjaciel tylko obca osoba...
Nikt nie ma obowiązku nikogo przyjmować, tym bardziej jeśli go nie zna, to wcale nie znaczy, że autorka zamyka się w domu z tż i nikt nie ma tam wstępu bo może znajomi, przyjaciele mają ?

też bym nie chciała obcej baby gościć, nie ważne kim ona by nie była dla mojej siostry / matki itd i nikt u mnie w rodzinie nie robiłby z tego powodu problemów...
Stary 2013-05-15, 10:45   #112
201607050913
Konto usunięte

Re: Dot.: Re: Dot.: Jak odmówić noclegu rodzinie z Niemiec?

Cytat:
Napisane przez rembertowa Pokaż wiadomość

Ostro, ale sie zgadzam :thumbup:
201607050913 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 10:48   #113
rembertowa
Zakorzenienie

Cytat:
też bym nie chciała obcej baby gościć, nie ważne kim ona by nie była dla mojej siostry / matki itd i nikt u mnie w rodzinie nie robiłby z tego powodu problemów...
ale Autorka ma pomóc swojej siostrze i matce, a nie gościć akurat tę osobę z jej inicjatywy - jak mnie ktoś bliski prosi o nocleg dla kogoś, to ścielę łóżko. I oni robią to samo dla moich znajomych. To, czy ciotka jest taka czy owaka jest kompletnie nieważne tutaj - chodzi o to, że Autorka tak naprawdę szuka ściemy, żeby posłać na szczaw swoją siostrę i matkę. Można, ale po co? Słusznie ktoś jej napisał, że tak samo one ją odeślą - w sytuacji równie kryzysowej jak ta.
rembertowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 12:38   #114
madzia0007
Zadomowienie

Ja bym przenocowala ze względu na ślub siostry. Ustalasz zasady - wszyscy maja po sobie sprzątać, jedzenie i gotowanie we własnym zakresie (bo np mieliście dopiero kosztowna naprawę auta i nie stać was w tej chwili na żywienie dodatkowej rodziny). Być może ty tez będziesz potrzebowała w pewnym momencie pomocy akurat tej ciotki albo siostry i obie bedą miały święte prawo sie na ciebie wypiac. Twoja postawa jest bardzo egoistyczna zwłaszcza ze nie chodzi o wakacje ciotki tylko o ślub Twojej siostry na które notabene ciotka bedzie sie musiała wykosztowac i na które tak na dobra sprawę wcale nie ma obowiązku przyjeżdżać.

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
Jeśli ja jadę np na weekend pozwiedzać Kraków, a mieszka tam mój brat to mimo, że mam super z nim stosunki to nie jadę i nie zwalam mu się na głowę tylko szukam hotelu!
Gdybyś miała takie super stosunki z bratem to kazalby ci wybić sobie z głowy hotele i zaprosił do siebie, w przypadku osób z którymi mamy dobre stosunki takie wizyty powinny być przyjemnością i okazja do spędzenia wspólnie czasu a nie "zwalaniem sie na głowę" - tak można to nazwać w przypadku gdy gość przyjeżdża na dwa tygodnie i oczekuje obsługi jak w hotelu. Jeżeli goszcza sie osoby kulturalne które wiedza co wypada a co nie zwłaszcza jeżeli są to bliscy nam ludzie to nie powinno być żadnego problemu.
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 13:07   #115
tajkuna
BAN stały

kilka dni np 3 dni to przecież tak długo nie jest. Nad czym się tu zastanawiać Ja bym przenocowała kogoś, nawet bym się nad tym nie zastanawiała. Jeszcze placka bym upiekła, zrobiła coś do jedzenia. Dla mnie niewyobrażalne by było aby goście moi sami sobie gotowali na swój koszt. Gości trzeba ugościć. Przecież za 3 dni goście nie najedzą nie wiadomo ile, zawsze pomogą przy gotowaniu. Nie jest to duży koszt. Po prostu ja jestem bardzo gościnna i ucieszyłabym się z przyjazdu kogoś. To jest wesele siostry autorki , więc normalne, że siostra i matka myślą o noclegu dla ciotki. Ciotka tez się wykosztuję, dojazd, prezent na wesele. Głupie by to było aby goście weselni sami sobie noclegi załatwiali. O to ma zadbać rodzinna państwa młodych. Więc abo autorka nie chce pomóc siostrze " przy organizacji otoczki weselnej" albo ma uraz do ciotki , że za mało kasy jej dawała albo nie lubi gości u siebie w domu, jest z tych mało gościnnych osób

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2013-05-15 o 13:10
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 13:47   #116
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Cytat:
Napisane przez madzia0007 Pokaż wiadomość
Gdybyś miała takie super stosunki z bratem to kazalby ci wybić sobie z głowy hotele i zaprosił do siebie, w przypadku osób z którymi mamy dobre stosunki takie wizyty powinny być przyjemnością i okazja do spędzenia wspólnie czasu a nie "zwalaniem sie na głowę" - tak można to nazwać w przypadku gdy gość przyjeżdża na dwa tygodnie i oczekuje obsługi jak w hotelu. Jeżeli goszcza sie osoby kulturalne które wiedza co wypada a co nie zwłaszcza jeżeli są to bliscy nam ludzie to nie powinno być żadnego problemu.
o,to, to!!! nie wyobrażam sobie, żebym miała się zgodzić na nocleg siostry w hotelu. chyba, że sytuacja naprawdę wyjątkowa, ale taka naprawdę, naprawdę. np jakby w domu szalała choroba, a siostra przyjechałaby z małym dzieckiem.

a co do tego argumentu "nie ma obowiązku nocować nikogo..." , którym niektóre tak szafują. nie ma też obowiązku ustępowania miejsca w tramwaju czy pomocy matce z wniesieniem wózka ale jednak miło, gdy ktoś pomoże, prawda?
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 14:40   #117
niebieskie_oczko
Zakorzenienie

Oj jednak co rodzina to inna
U mnie jest tak, że jak ktoś przyjeżdża na kilka dni, to w sumie moja mama skacze nad gośćmi, jak nie wiem co. Ja też wyniosłam raczej starodawny model gospodyni - jak mam gości, to normalnie robię obiady dla wszystkich, piekę ciasto, robię jakieś sałatki. Mój tata to się śmieje zawsze, że z mamą robimy wesele :P Nie patrzę na to, ile kto je, jak długo się ktoś u mnie kąpie, nie każę po sobie sprzątać, wręcz przeciwnie - jak widzę np. ciocię, która chce po sobie zmywać talerze, ładowac zmywarkę (i o zgrozo po reszcie zgrai też) to po prostu ją wyganiam w kuchni. Bo jest gościem, a nie współlokatorem.
No i druga sprawa - jak ja jadę do rodziny/przyjaciół w gości, to też czuję się jak gość. Czuję się swobodnie, a nie jak intruz.
I jak tak czytam to wszystko w tym wątku, to naprawdę cieszę się, że jednak zwyczaje w mojej rodzinie są takie, a nie inne
Podróże 2014: Wiedeń, Bratysława, Londyn, Lwów, Budapeszt, Ostrava, Berlin, Budva, Paryż
K&K
niebieskie_oczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 14:52   #118
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niebieskie_oczko Pokaż wiadomość
Oj jednak co rodzina to inna
(...)
I jak tak czytam to wszystko w tym wątku, to naprawdę cieszę się, że jednak zwyczaje w mojej rodzinie są takie, a nie inne
Właśnie wszystko zależy od rodziny, możemy sobie tu dywagować, a i tak u każdego są inne zwyczaje i układy. No i ludzie, których albo chce się widzieć i z nimi przebywać albo wręcz przeciwnie
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 15:07   #119
Black Rainbow
Zadomowienie

Dziewczyny, większość z Was pisze o tym, że goszczenie rodziny to normalna sprawa i zaraz wspomina siostrę czy brata. Zauważmy, że autorka nie odmawia noclegu własnemu rodzeństwu, ale ciotce, której nie widziała ładnych kilka/naście lat

Ja też bym odmówiła noclegu. Nie dlatego, że jestem nieużytecznym skąpcem, ale dlatego, że jestem osobą dosyć nieśmiałą. Jeśli kogoś nie znam, to krępuje mnie jego obecność nawet jeśli to jest ktoś z rodziny. Nie miałabym ochoty siedzieć z kimś kogo nie znam, kto jest dorosłą osobą (z rówieśnikiem łatwiej łapie się kontakt) która o zgrozo! mogłaby mnie wypytywać o jakieś moje prywatne sprawy typu narzeczony, mąż, a jak wam się układa itp.

Trudno mi uwierzyć, że nocowanie ciotki mogłoby być początkiem do odnowienia rodzinnej relacji, która stałaby się sielankowa i cudowna. Nie miałabym wyrzutów aby ciotce odmówić.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-15, 16:31   #120
Hultaj
BAN stały

Cytat:
pewnie mam myslenie wiejskiej, przedwojennej baby , która to nawet
nie, po prostu zostałaś fajnie wychowana w fajnej rodzinie, którą chcesz gościć bez pytania nawet po 30 latach niewidzenia , ale to nie jest Twoją osobistą zasługą a raczej szczęściem.
Cytat:
ale widać ma dobre, no i kombinuje, jak się wykręcić, że 20 złotych od ciotki dostała, a nie 100.

To się nazywa tępy, bezmyślny egoizm i chciwość.
to, że autorka widzi, że ciotka jest chytra, nie oznacza, że sama jest chytra.
Swoją drogą autorka wspomniała, że sama ciotka 2 lata temu wyraziła wolę, że chętnie pomieszka u siostrzenicy. Ale czy zaprosiła siostrzenicę z mężem oprócz tego do siebie?
Cytat:
Gdybyś miała takie super stosunki z bratem to kazalby ci wybić sobie z głowy hotele i zaprosił do siebie, w przypadku osób z którymi mamy dobre stosunki takie wizyty powinny być przyjemnością i okazja do spędzenia wspólnie czasu a nie "zwalaniem sie na głowę" -
może brat ma małe mieszkanie, może autorka sama nie lubi spać u kogoś na materacu na podłodze czy woli nie musieć oglądać żony brata w piżamie ?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości