Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwości III - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-15, 14:20   #2971
P0m
Rozeznanie

Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwośc

Cytat:
Napisane przez piotrek1994 Pokaż wiadomość
możemy wynająć razem
a tak serio, to czemu bierzesz pod uwagę mieszkanie tylko dla siebie ? ;p
przeciez takich ludzi jak my, czyli którzy przyjeżdżają do Wawy bez znajomych jest sporo, i każdy w miarę się ogarnia i spokojnie można znaleźć współlokatorów

Pozostają jeszcze akademiki

Wy nie macie nikogo w Warszawie, a ja tylko tam kogoś będę miała Boję się, że się nigdzie nie dostanę, złożę do innych miast , ale i tak nie wiem po co, bo już wolałabym się za rok poprawiać niż wyjeżdżać

PS. Polski na spontanie 9pkt prawie się popłakałam jak się zaciełam, ale jakos wybrnęłam i żyję
P0m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 14:20   #2972
XminorXlosX
Zakorzenienie

Dot.: Maturzystki, maturzyści czyli MATURA 2013 - przygotowania, problemy, wątpliwośc

Cytat:
no tak, w sumie tak
mi każdy mówi w rodzinie że po geodezji pracy nie ma, mam iść na prawo, a ja już mam dość tłumaczenia wszystkim tego sto razy

a jaka uczelnia?
PŚ/AGH , na nic dalszego nie mogę się porwać, bo tu mam TŻ , który ma tu pracę w swoim kierunku (elektronika) i nie chce jej przerwać

XminorXlosX jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 14:25   #2973
piotrek1994
Zadomowienie

ee to na AGH na pewno się dostaniesz
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 14:25   #2974
rocknroll
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez P0m Pokaż wiadomość
Pozostają jeszcze akademiki

Wy nie macie nikogo w Warszawie, a ja tylko tam kogoś będę miała Boję się, że się nigdzie nie dostanę, złożę do innych miast , ale i tak nie wiem po co, bo już wolałabym się za rok poprawiać niż wyjeżdżać

PS. Polski na spontanie 9pkt prawie się popłakałam jak się zaciełam, ale jakos wybrnęłam i żyję
Ja obawiam się, ze mogę nie dostać akademika, bo na sghowym jest strasznie mało miejsc :P

Jesteś z Warszawy? Chyba rzadko się zdarza, żeby ktoś ze stolicy wyjechał do mniejszego miasta na studia Wątpię żebyś sie nigdzie nie dostała! Przecież matura dobrze Ci poszła
No i gratki z polskiego! Jak na spontan to jest mega dobrze, najważniejsze że zdane Mój kolega długo sie przygotowywał i też miał taki wynik, ale jest po prostu mało ogarniety
Stary 2013-05-15, 14:26   #2975
piotrek1994
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rocknroll Pokaż wiadomość
"Lajtowość" sgh podobno zależy od tego, jakie się dobierze sobie przedmioty i z jakimi wykładowcami Więc może akurat Twojemu chłopakowi się udała

Możemy zebrać wizażową ekipę i wynająć razem z tym że z góry uprzedzam, że mogę być trudnym współlokatorem

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ----------

haha, ale to trzeba byłoby jeszzcze jakiegoś chłopaka zwerbowac, bon chyba nie wyrobiłbym z samymi kobietami
piotrek1994 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 14:27   #2976
magne
Zadomowienie

Cytat:
A Twój chłopak ogólnie jest zadowolony? Sama uczelnia mega mnie kręci, ale nie wiem czy chcę sama (nikt z moich znajomych tam się nie wybiera/nie studiuje) wyjechać do Warszawy. Pozatym raczej wolałabym wynająć mieszkanie, a w pojedynkę to dosyć droga impreza Co więcej, do domu w 1 stronę miałabym prawie 10 h pociągiem. Nie jestem do końca przekonana, czy to wszystko jest warte takiego poświęcenia :P

Składasz na prawo z rozszerzeniami z matmy i fizyki? To co oni tam biorą pod uwagę podczas rekrutacji?

Jak się wszędzie podostajesz, zawsze mozesz rzucić monetą
Ja też w Wawie będę mieszkać (chyba), chociaż mogłabym dojeżdżać samochodem, ale nie chce mi się, więc ze znajomymi będę kombinować z mieszkaniem, a jak nie to z kimś obcym będę mieszkać. Zawsze kogoś znajdziesz do wspólnego wynajmowania, bo dużo ludzi przyjeżdża do Wawy studiować. Najgorsze są dojazdy do domu, bo męczące, ale niektórzy jakoś dają radę. Znam takich co nie dostali się np. na medycynę w Polsce i wyjechali na Ukrainę, to jest dopiero daleko.. i obcy kraj. Ale zdecydujesz sama.
Najlepiej jakiś dom albo willę dla wizażu haha.
magne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 14:34   #2977
rocknroll
Raczkowanie

Cytat:
haha, ale to trzeba byłoby jeszzcze jakiegoś chłopaka zwerbowac, bon chyba nie wyrobiłbym z samymi kobietami
Szpoko najpierw się dostańmy ^^
w sumie co to dla nas!

Cytat:
Napisane przez magne Pokaż wiadomość
Ja też w Wawie będę mieszkać (chyba), chociaż mogłabym dojeżdżać samochodem, ale nie chce mi się, więc ze znajomymi będę kombinować z mieszkaniem, a jak nie to z kimś obcym będę mieszkać. Zawsze kogoś znajdziesz do wspólnego wynajmowania, bo dużo ludzi przyjeżdża do Wawy studiować. Najgorsze są dojazdy do domu, bo męczące, ale niektórzy jakoś dają radę. Znam takich co nie dostali się np. na medycynę w Polsce i wyjechali na Ukrainę, to jest dopiero daleko.. i obcy kraj. Ale zdecydujesz sama.
Najlepiej jakiś dom albo willę dla wizażu haha.
TAK
Stary 2013-05-15, 14:35   #2978
P0m
Rozeznanie

Cytat:
Ja obawiam się, ze mogę nie dostać akademika, bo na sghowym jest strasznie mało miejsc :P

Jesteś z Warszawy? Chyba rzadko się zdarza, żeby ktoś ze stolicy wyjechał do mniejszego miasta na studia Wątpię żebyś sie nigdzie nie dostała! Przecież matura dobrze Ci poszła
No i gratki z polskiego! Jak na spontan to jest mega dobrze, najważniejsze że zdane Mój kolega długo sie przygotowywał i też miał taki wynik, ale jest po prostu mało ogarniety
Nie jestem z samej Warszawy, ale mieszkam nieopodal Znam to miasto, dużo mam tam znajomych i rodziny, często bywam, no i blisko domu, a też nie wiem jakbym miała dojeżdżać po te kilka/kilkanaście h. Z polskiego sama jestem z siebie dumna, może nie 100% spontan, ale jak na przygotowywania z góra 2 godzinne od zera jest ok
P0m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 14:42   #2979
rocknroll
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez P0m Pokaż wiadomość
Nie jestem z samej Warszawy, ale mieszkam nieopodal Znam to miasto, dużo mam tam znajomych i rodziny, często bywam, no i blisko domu, a też nie wiem jakbym miała dojeżdżać po te kilka/kilkanaście h. Z polskiego sama jestem z siebie dumna, może nie 100% spontan, ale jak na przygotowywania z góra 2 godzinne od zera jest ok
Hah ja w Wawie byłam chyba raz w zyciu - na wycieczce w 5 klasie teraz na początku czerwca jadę na jakiś tydzień - koncert 30STM i Paramore no i ogólnie rozejrzeć się Może tak mi się spodoba ze nie wyobrażę sobie studiowania nigdzie indziej
Stary 2013-05-15, 14:57   #2980
magne
Zadomowienie

Zamiast się uczyć to oglądam mieszkania i nie podobają mi się, jakieś takie brzydkie, zimne.. A jak ładne to wynajem 2000 ..
magne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 15:02   #2981
rocknroll
Raczkowanie

Cytat:
Zamiast się uczyć to oglądam mieszkania i nie podobają mi się, jakieś takie brzydkie, zimne.. A jak ładne to wynajem 2000 ..
No i właśnie to jest masakra... :/ jest jeszcze jakiś akademik u sióstr i więc w ostateczności możnaby iść tam :P
Stary 2013-05-15, 15:06   #2982
robaszekk
Zadomowienie

Kochane, może wy wpadniecie na pomysł, jakie mogę otrzymać pytania na maturze. Byłabym niesamowicie wdzięczna, może by mi to w jakiś sposób pomogło się trochę uspokoić przed maturką

Mój temat: wpływ choroby na życie człowieka.
książki: Oskar i Pani Róża, Życie na drzwiach lodówki (Alice Kuipers), Bez mojej zgody (Jodi Picoult) i Uratuj mnie: książka o złym życiu i dobrym psychoterapeucie.

Jakieś pomysły ?
Stary 2013-05-15, 15:26   #2983
tamistra
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez robaszekk Pokaż wiadomość
Kochane, może wy wpadniecie na pomysł, jakie mogę otrzymać pytania na maturze. Byłabym niesamowicie wdzięczna, może by mi to w jakiś sposób pomogło się trochę uspokoić przed maturką

Mój temat: wpływ choroby na życie człowieka.
książki: Oskar i Pani Róża, Życie na drzwiach lodówki (Alice Kuipers), Bez mojej zgody (Jodi Picoult) i Uratuj mnie: książka o złym życiu i dobrym psychoterapeucie.

Jakieś pomysły ?
Osobiście uważam, że chyba nie ma sensu wymyślanie pytań, jakie mogłyby się trafić, bo istnieje małe prawdopodobieństwo, że akurat to samo pytanie zada egzaminator... Poza tym, co szkoła, to inne pytania i na co innego komisja zwraca uwagę.
Myślę, że po pierwsze: należałoby trochę ogarnąć autorów, ale nie żadne daty, biografie, tylko np. czy ich życiorys/światopogląd miał duży wpływ na twórczość itp.; (ja miałam takie pytabnie o Treny Kochanowskiego);

po drugie: o samym temacie - trochę zagłębić się w tezę, żeby wiadomo było, co odpowiedzieć, gdy zapytają: "a dlaczego akurat choroby"? czy coś takiego;
po trzecie: ewentualnie gatunki - np. ja wybrałam sobie Tren VII do analizy, a w rozmowie zapytano mnie co to w ogóle jest tren;

Ja osobiście odniosłam wrażenie, że oni częściej pytają o Twój stosunek do czegoś, Twoją interpretację i Twoje zdanie na jakiś temat. Więc dobrze, jak się ma tzw. "gadane" i można na każdy temat trochę pospekulować i podyskutować. Ważne, żeby mówić W OGÓLE, bo niezręczna cisza/niezdecydowanie/brak pewności siebie lub po prostu niewiedza, to najgorsze, co może się przytrafić.

Dokąd tak biegnie, czy nie jest zmęczona.
Ależ nie, tylko trochę, bardzo, nic nie szkodzi..."

......................... .

wcześniej jako arcydiablica
tamistra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 15:40   #2984
robaszekk
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tamistra Pokaż wiadomość
Osobiście uważam, że chyba nie ma sensu wymyślanie pytań, jakie mogłyby się trafić, bo istnieje małe prawdopodobieństwo, że akurat to samo pytanie zada egzaminator... Poza tym, co szkoła, to inne pytania i na co innego komisja zwraca uwagę.
Myślę, że po pierwsze: należałoby trochę ogarnąć autorów, ale nie żadne daty, biografie, tylko np. czy ich życiorys/światopogląd miał duży wpływ na twórczość itp.; (ja miałam takie pytabnie o Treny Kochanowskiego);

po drugie: o samym temacie - trochę zagłębić się w tezę, żeby wiadomo było, co odpowiedzieć, gdy zapytają: "a dlaczego akurat choroby"? czy coś takiego;
po trzecie: ewentualnie gatunki - np. ja wybrałam sobie Tren VII do analizy, a w rozmowie zapytano mnie co to w ogóle jest tren;

Ja osobiście odniosłam wrażenie, że oni częściej pytają o Twój stosunek do czegoś, Twoją interpretację i Twoje zdanie na jakiś temat. Więc dobrze, jak się ma tzw. "gadane" i można na każdy temat trochę pospekulować i podyskutować. Ważne, żeby mówić W OGÓLE, bo niezręczna cisza/niezdecydowanie/brak pewności siebie lub po prostu niewiedza, to najgorsze, co może się przytrafić.

Dzięki za odpowiedź, właśnie o to mi mniej więcej chodziło. Takie rady jednak zawsze pomagają się lepiej przygotować do ustnej, im wcześniej sobie parę rzeczy przemyślimy, tym lepiej wypadniemy na egzaminie. Co do gatunków to raczej u mnie powieści, dwie się jedynie wyróżniają ciekawszą budową, ale o tym już wspomniałam w prezentacji więc chyba o to mnie nie zapytają. Może faktycznie zajrzę jeszcze do całej twórczości omawianych przeze mnie autorów. Jeśli chodzi o jakieś moje opinie to najbardziej chciałabym takie właśnie pytania, wiem że zawsze się rozgadam Dziękuję bardzo raz jeszcze!
Stary 2013-05-15, 15:44   #2985
XminorXlosX
Zakorzenienie

Cytat:
ee to na AGH na pewno się dostaniesz
O to się nie martwię, raczej czy to dobry wybór o kierunki chodzi mi

XminorXlosX jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 15:49   #2986
pffe
BAN stały

Cytat:
nie patrz tylko na oferty ze zdjęciami, często te wystawione bez zdjęć są fajne.
my z TŻ jak szukaliśmy ok temu to jak do niektórych mieszkań wchodziliśmy to nas cofało a ostatnie, które oglądaliśmy, wynajęliśmy.
mamy normalnie panele, meble, bez robactwa i natrętnych sąsiadów, do uczelni tramwajem jedziemy 8 minut, także jest spoko

a te po 2000 to pamiętajcie, że z reguły wynajmujący liczą na kilku studentów a dzieląc na 4 osoby to już po 500 na głowę.
a no i wynajmując pokój musicie liczyć się z tym, że ludzie nie patrzą na rachunki, bo płacicie po pół czy tam na 3 czy 4 osoby więc się rozbestwiają z prądem i wodą. ostatnio moja koleżanka musiała 400 zł więcej wyłożyć bo przecież kąpią się po 3 razy dziennie i 5 kompów non stop chodzi, nawet w nocy jak śpią.
dlatego ja nie chciałam pokoju, wynajmujemy z TŻ dużą kawalerkę i wychodzi nas po 500 na głowę już z rachunkami za wszystko.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 15:59   #2987
halucynogenna
Raczkowanie

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie polskiego.
Czy jeżeli mam temat portrety kobiet w lit polskiej, to mogą mi zadać pytanie jak przekształcał się wizerunek kobiety na przestrzeni epok?
halucynogenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 16:03   #2988
mikim18
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez halucynogenna Pokaż wiadomość
Czy jeżeli mam temat portrety kobiet w lit polskiej, to mogą mi zadać pytanie jak przekształcał się wizerunek kobiety na przestrzeni epok?
kurcze, ja mam temat podobny tylko w literaturze polskiej i obcej. Mysle, że takiego pytania nie powinno być ( mam taką nadzieję). Wg mnie powinny być pytania tylko odnośnie lektur, których użyłaś
mikim18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 16:23   #2989
Olvnia
Zadomowienie

Cytat:
jak masz z różnych epok wizerunki to jasne,że mogą zadać pytanie w stylu jakie zmiany zauważasz itp. tak naprawdę mogą zapytać o wszystko co jest mniej/bardziej związane z tematem,nikt tego nie przewidzi.
Książki przeczytane od 07.2014: 40
Olvnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 17:28   #2990
xxxGosia1234xxx
Raczkowanie

Jestem już po ustnym angielskim Nie było tak źle jak to się może wydawać U mnie każdy zdał i to na całkiem dobry wynik powyżej 50 %
Ale nas wystraszyli bo podobno komisja którą mieliśmy oblała wczoraj 12 osób;/ Na szczęście u nas tak nie było!
Może mi ktoś powiedzieć kto układa te pytania i ile za to mu płacą?
Pierwsze dwa zadania były całkiem ok, ale za to 3 to już była przesada;/
Organizowałam razem z przyjaciółmi kampanię przeciwko walkom zbrojnym i miałam wybrać jeden z 3 plakatów. Na jednym była ręka trzymająca kielich z krwią a obok leżała ręka umarłego cała we krwi, na drugim gołębie które skubią czapkę żołnierza a na trzecim biały gołąbek z zieloną gałązką w dziubku. Coś tam wydukałam, ale moim zdaniem takie zadanie to przesada;/
xxxGosia1234xxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 17:43   #2991
agne19s
Zadomowienie

Cytat:
Własnie wróciłam z Polskiego. I tak mogą ci zadać takie pytanie, bo mi tez zadali podobne. jak sie zmieniła kreacja inteligenta i jaki jest wspołczesnie. cos w tym stylu

EDIT : co dziwne miałam tylko 3 epoki . i to nie takie ktore nastepują po sobie.

Edytowane przez agne19s
Czas edycji: 2013-05-15 o 17:45
agne19s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 17:55   #2992
quesstia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxxGosia1234xxx Pokaż wiadomość
Organizowałam razem z przyjaciółmi kampanię przeciwko walkom zbrojnym i miałam wybrać jeden z 3 plakatów. Na jednym była ręka trzymająca kielich z krwią a obok leżała ręka umarłego cała we krwi, na drugim gołębie które skubią czapkę żołnierza a na trzecim biały gołąbek z zieloną gałązką w dziubku. Coś tam wydukałam, ale moim zdaniem takie zadanie to przesada;/
Nie strasz, mam jutro ustny. A to zadanie to istna tragedia!

rolki & rower & Mel B
quesstia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 18:02   #2993
xxxGosia1234xxx
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez quesstia Pokaż wiadomość
Nie strasz, mam jutro ustny. A to zadanie to istna tragedia!
Poprzednie były dosyć proste więc bez problemu Zawsze jak są trzy zadania to każde obejmuje inny dział więc nie będziesz miała całego zestawu np ze środowiska czy wojen
xxxGosia1234xxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 18:03   #2994
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

19/20 z polskiego

Mój temat to "Rozmowy człowieka z Bogiem", omawiałam na podstawie "Dziadów cz.III", "Czego chcesz od nas, Panie" i książki "Chata". Zadali mi takie pytania:
- Dlaczego właśnie w taki sposób autor przedstawił Trójcę Świętą w książce "Chata"?
- Czy ta wizja Boga zgadza się z moim wyobrażeniem o nim?
- Dlaczego hymn "Czego chcesz od nas, Panie" jest manifestem renesansowej religijności?
- Dlaczego Bóg nie potępił Konrada?
- Wyjaśnij znaczenie motywu Deus Artifex

Ogólnie mi się trafiła bardzo przyjemna i sympatyczna komisja, ale druga część mojej klasy już nie miała tak fajnie, bo od nich osoby wychodziły z płaczem. Dodatkowo strasznie długo trzymali, mojego kolegę aż 50 minut.
SorbetMalinowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 18:06   #2995
szaramieta
Rozeznanie

GG do szaramieta

SorbetMalinowy gratuluję

ja jutro angielski ustny i powoli zaczynam się stresować... Nie wiem jak to możliwe, że jestem w stanie napisać rozszerzony ang na mniej więcej 85-90% a mówić umiem tyle co... Jak się zatnę to koniec, nie umiem w ogole wybrnąć innymi słowami niż te, które sobie wymyślę.
Obym miała łaskawą komisję
szaramieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 18:10   #2996
quesstia
Raczkowanie

szaramieta o której jutro?

rolki & rower & Mel B
quesstia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 18:15   #2997
bumcykbajera21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxxGosia1234xxx Pokaż wiadomość
Jestem już po ustnym angielskim Nie było tak źle jak to się może wydawać U mnie każdy zdał i to na całkiem dobry wynik powyżej 50 %
Ale nas wystraszyli bo podobno komisja którą mieliśmy oblała wczoraj 12 osób;/ Na szczęście u nas tak nie było!
Może mi ktoś powiedzieć kto układa te pytania i ile za to mu płacą?
Pierwsze dwa zadania były całkiem ok, ale za to 3 to już była przesada;/
jakie wojewodztwo?
bumcykbajera21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 18:17   #2998
szaramieta
Rozeznanie

GG do szaramieta

Cytat:
Napisane przez quesstia Pokaż wiadomość
szaramieta o której jutro?
około 14.30
szaramieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 18:34   #2999
frayed
Przyczajenie

Wakacje !!!

Ja już po maturkach, dzisiaj miałam usnty angielski - 83% czyli nieźle, jak na moje wygadanie

Zestaw miałam dosyc fajny :
- rozmowa o wyjściu do klubu- jaki klub, gdzie się spotykamy, osoby przy stoliku, powrót do domu
- obrazek : ludzie w biurze, ściskający sobie ręce, dokumenty, komputer na biurku
- dwa obrazki do wyboru przedstawiające mundurki szkolne różne i miałam wybrac lepsze
- pytania : czy uważam, że uczniowie powinny nosic mundurki, drugiego nie pamiętam, a pytania na początku miałam o mieszkanie, mój pokój i telefon komórkowy

woj. dolnośląskie jak coś

Ale smutno mi dziś trochę było, jak oddałam kluczyk i odebrałam dokumenty

Matematyka R
Geografia R
Angielski R

Edytowane przez frayed
Czas edycji: 2013-05-15 o 18:35
frayed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-15, 18:36   #3000
Inka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Inspire Pokaż wiadomość
a ja jeszcze przed
jak poszło?
Cytat:
I jak Ci poszło?
93%

Cytat:
Napisane przez SorbetMalinowy Pokaż wiadomość
i książki "Chata".
strasznie mi się podobała ta książka

Edytowane przez Inka_
Czas edycji: 2013-05-15 o 18:37
Inka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości