|
|
#151 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Angelina Jolie usunęła obie piersi!
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#152 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I znowu wracam -na co idzie kasa ze składek? czy kazdemu czlowiekowi nie powinno takie czy inne badanie przysługiwac w ramach NFZ? Ja cytologie, usg u gina robie w ramach nfz. USG piersi (120) piersi robilam prywatnie bo nie miałam nerwów czekać 2 miesiecy na nfz ale kiedy nie wyszła podejrzana na kolejne badanie tj. biopske czekałam miesiąc, podobnie tomografię robiłam na nfz (miesiac czekania) ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ---------- Cytat:
Ettam bogaci z prywatnymi dietetykami, lekarzami, kucharzami tez chorują i umierają np. Sweyze czy Farwcet, Jobs... do tego nie maja stresów jak zwykly Kowalski, nie martwia sie o czynsz, szkole itp i co ? też choruja i umierają Przykład M.Douglas- nie wykryto mu raka i sie chłop męczył, itd. A to lepsze jedzenie, kosmetyki to często takie samo g.. jak reszta. Zgadzam się, że chodzi o świadomość tylko co mi po tej świadomości skoro słuzba zdrowia nie ciszy sie z mojej swiaodmosci i checi profilaktyki, rzuca kłody pod nogi, zbywa, unika odpowiedzi ew. zaprasza do gabinetu prywatnego, itd. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2013-05-15 o 21:52 |
||
|
|
|
|
#153 |
|
Konto usunięte
|
Paula, ale ja się z tym zgadzam, to wszystko powinno być ze składek, służba zdrowia to jest kpina i jedno wielkie złodziejstwo do spółki z "owoc żywota twojego je ZUS".
|
|
|
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- mammografia dla kobiet -cytologia - kolonoskopia ( dla obu płci) Nie ma przez NFZ przewidzianych innych badań! Jak chcesz je wykonać lub zaleca je tobie lekarz to musisz je wykonać odpłatnie. Bo w tym kraju o leczeniu decyduje urzędnik który nie zna się ani na medycynie ani na ekonomii ( bo taniej jest leczyć niezaawansowane choroby na początku ich trwania, ale po co jak można leczyć później, drożej i mniej skutecznie) |
|
|
|
|
|
#155 |
|
Konto usunięte
|
Ale ja nie mówiłam, że oni dzięki temu nie chorują, tylko że zmniejszają prawdopodobieństwo i jednak jest duża róznica jak ktos je np. parówki, jakies marketowe mieso i pryskaneowoce, jajka trójki, najtanszy biały chleb itp. itd., a jak ktos kupuje to z tradycyjnych czy ekologicznych farm, stac go na razowy pelnoziarnistwy chleb, na kosmetyki bez szkodliwych konserwantów itd. itd. oczywiscie wiem, ze to pod katem watku istotne nie jest, tak tylko wtrącilam, ze bogacze mają dzieki swojej forsie mozliwosc o zadbanie o siebie, a przecietnych ludzi, przynajmniej w takim kraju jak nasz, nie stac na to. Co do NFZ to nie ma co dyskutowac, kazdy wie jaka jest to beznadzieja, ile sie czeka w kolejkach do specjalisty, gdzie w zdrowym systemie czeka sie gora nie wiem... 2 tygodnie? Tak jak juz ktos napisał, te składki przydają sie jedynie w razie nagłego wypadku, ze zamiast zaplacic np 10 tys za operacje zlamanej reki, to nie placisz tego, ale ile sie takich wypadków zdarza? w wiekszosci to bardzo rzadko lub wcale, a skladki pobierają co miesiąc, a sprawa i tak wygląda tak, ze Ci których stac pójdą do prywatnych lekarzy jesli nie mogą czekać czy prywatnie na badania, operacje itd. a Ci których nie stac, beda czekac, ale w miedzyczasie albo wyzdrowieją albo zachoruja jeszcze mocniej lub umrą.
|
|
|
|
|
#156 |
|
Konto usunięte
|
Cytologia, chyba kpisz, powyżej 26 roku życia raz na trzy lata.
|
|
|
|
|
#157 |
|
Raczkowanie
|
Ciekawy głos w tej dyskusji: http://doktorant-na-obczyznie-londyn...woich-i-moich/
|
|
|
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
Tak prawdę mówiąc to mnie nie ujął, taki jest oczxywisty. Poza tym "walczy" ze stwierdzeniami tak głupimi, że aż wstyd właściwie z nimi walczyć, ale dobrze, chiała odpowiedzieć na bezsensowne klepania pana Stasia z Wólki Dolnej, to jej prawo, odpowiedziała. Mnie zastanowiło coś innego. Na początku teksu autorka pisze że u Jolie wykryto gen "odpowiedzialny" za raka sutka. Wczoraj w wiadomościach widziałam kątem oka jaką operację krok po kroku przeszła Jolie i wynikało z tego, że akurat sutki zachowała. Nie jestem lekarzem, może mi to ktoś wyjaśnić? Za co dokładnie odpowiedzialny jest ten zmutowany gen a jeśli za raka sutka to jak to możliwe, że można sutki oszczędzić przy usuwaniu piersi.
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niejasności wynikają z nazewnictwa. sutek ma znaczenie: pierś jako całość i jako brodawka. Gen BRCA jest odpowiedzialny za zwiększenie ryzyka raka gruczołu piersiowego, a nie samej brodawki. Sposobów wycięcia piersi jest wiele, jednym z nich ,jeżeli planuję się jednoczasową rekonstrukcję a i inne czynniki na to pozwalają, wycina się wszystko pod spodem zostawiając skórę lub jej część wraz z brodawką, dzięki czemu efekt estetyczny po zabiegu jest dobry. |
|
|
|
|
|
#161 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawiasem mówiąc ja znam jednego takiego (były teść mojej siostry), co namiętnie wyżywa sie w internecie i z pewnością jest jednym z tych, którzy mogliby napisać, że Jolie zrobiła to dla rozgłosu. Po prostu facet jest tak daremny, że mimo wieku (ponad 60 lat) jest zdecydowanie głupszy od mojego dziecka. I nic kompletnie do niego nie dociera, można sobie zedrzeć klawiaturę czy gardło a on dalej swoje. Ale mniejsza z tym, w końcu nie moja sprawa kto co na blogu pisze, autorka teksu miała ochotę napisac, to napisała. Cytat:
Co do pogrubionego, to pierwszy raz słyszę, że słowo sutek może się odnosić do całej piersi. Zdziwiłaś mnie.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-05-16 o 08:37 |
||
|
|
|
|
#162 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Taki Jobs... na pewno prowadzenie takiej firmy jak Apple to zupełnie bezstresowe zajęcie
|
|
|
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sugerujesz, że stresy Jobsa były wieksze i wazniejsze od milionów zwykłych ludzi? |
|
|
|
|
|
#164 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Znasz w ogóle kogoś prowadzącego jakąś firmę, albo na wysokim stanowisku w korpo? Uważasz, że to mniej stresu niż szkoła?! |
|
|
|
|
|
#165 |
|
Zakorzenienie
|
raczej sugeruje, że człowiek bez stresu w dzisiejszym świecie nie istnieje, bez względu na zasobność portfela.
|
|
#166 |
|
ctrl alt delete
|
|
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wkurzaja mnie takie teksty. Zreszta to nie dotyczy tylko nowotwora u kobiet, ale np kolonoskopia. Tez " kazdej osobie nie ma sensu proponowac tego badania" Bo co? Bo za mlody? Bo w rodzinie nie wystepuje rak jelita grubego? To nie znaczy, ze nie dopadnie nas pech i nie zachorujemy. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-16 o 12:01 |
|
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
Wkurzają mnie opinie "brawo za odwagę"... jaką odwagę? jakby kazdą kobietę było stać na takie coś (odpowiedni szpital itd) to każda by to zrobiła
Dodatkowo wiedząc, że zrekonstruują jej niedługo piersi (co u nas zdarza się chyba rzadko) to już w ogóle ma kaskę i możliwości to zrobiła, też bym zrobiła. |
|
|
|
|
#169 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mnie wkurzaja kobiety,ktore wola ryzykowac zachorowaniem na chorobe smiertelna, bo wola byc piekne. Tylko, ze gdy jednak zachoruja, to juz ta pieknosc im nie pomoze i gdzies zniknie. "nie mam kasy na nowe piersi,wiec ryzykuje i czekam, moze mi sie uda ominac raka" - Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-16 o 12:39 |
|
|
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet jeśli są organizowane jakieś bezpłatne badania (moja mama czasem dostaje takie zaproszenia), to też nie wszystkie kobiety z tego korzystają. Tak więc już to widzę, jak masowo idą na prewencyjną masektomię.
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
nie rozumiem o co chodzi z odpowiednimi klinikami. Czy to naprawde wazne, zebysmy mialy reczniki Gucci, posciel z satyny itd? Fajnie by tak bylo,ale kurcze, czy to najwazniejsze?
---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#173 |
|
Zakorzenienie
|
ellish o żadne ręczniki tu się nie rozchodzi. Chodzi o 100% zainteresowanie pacjentem i robienie wszystkiego by to jemu było jak najwygodniej. Zminimalizować wszystkie nieprzyjemności jakie da się zminimalizować.
Nie wiem czy leżałaś kiedyś w polskim szpitalu, jak tak to zazdroszczę wspomnień
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#175 | |
|
biegam dla Zabawy
|
Cytat:
Kolonoskopia to inny typ badania- tu można ocenić co faktycznie dzieje się w organizmie, a nie snuć przypuszczenia. |
|
|
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakbym miala isc nawet do najgorszego z najgorszych szpitala zeby tylko zminimalizowac ryzyko tej choroby, to bym sie nie zastanawiala. Niech wszystko robia abym tylko byla zdrowa. Moga mrowki chodzic po scianach, moge nie miec cieplej wody, moge zalatwiac sie na trawie- ale zeby tylko nie byc chora. Ale niestety, zdrowy czlowiek tego nie zrozumie. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-16 o 13:17 |
|
|
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wspomnienia jak najbardziej mam pozytywne, podobnie jak moje znajome. Owszem są oddziały gdzie lepiej się nie zapuszczać, chamscy lekarze, czy wredne pielegniarki oraz salowa która uważa się za najważniejszą na oddziale. Ale nie wszystkie szpitale są takie, ba zaryzykowałabym stwierdzenie że w większości miejsc jest dobrze a to czym straszą gazety to niechlubne wyjątki. Edytowane przez dacn Czas edycji: 2013-05-16 o 13:10 |
|
|
|
|
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale z kolonoskopia to nie jest tak do konca. Bo to jest tez badanie profilaktyczne, tylko szkoda, ze od pewnego wieku i od genetyki. Mlode osoby niechetnie wysylaja, chyba, ze prywatnie. A to koszt okolo 800-1000zl w pelnym znieczuleniu. Ale zgadzam sie z Toba
Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-16 o 13:17 |
|
|
|
|
|
#179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzisz, tu chodzi o kobiety, mniej więcej 40 letnie. Powiedzmy robi taka kobieta badania. Tam jej wychodzi, że ma 50%, tak przykładowo, szans na chorobę. Ta kobieta ma dzieci, jakąś pracę, czesto jest samotna lub nie ma wsparcia w mężu. I jak myslisz, czy ona wtedy mysli o swojej urodzie? Nie, ona mysli o tym, że żeby zrobić tę operację będzie musiała iść na chorobowe, nie będzie miał się kto zająć dziećmi, a przede wszytskim ona zaczyna mysleć jak ona za to wszytsko zapłaci. I dlatego ja taki nacisk kładę na pieniędze, drogie panie. Nie czarujmy się, pobyt w polskim szpitalu nie jest bezpłatny (tak samo jak wszytsko inne). Trzeba robić wiele dodatkowych badań, często płatnych, żeby operację zrobił dobry lekarz trzeba zapłacić, czasem za leki trzeba sobie zapłacić. To są spore koszty. Ta kobieta nawet nie myśli o rekonstrukcji piersi, bo wie, że na to ją nawet stać nie będzie bez kredytu. I zaczyna kombinować, że 50% to jednak tak pól na pół, że może się uda... No tak to wygląda. Rok temu mój tata umierał w polskim szpitalu na nowotwór. Za późno rozpoznany niestety, nie z jego winy. Jeszcze wcześniej leczyłam w polskim szpitalu moją mamę. Wiem, jak to wyglada i wiem ile to kosztuje. Ja bym zrobiła taką operację bez wahania, ale ja nie mieszkam w Polsce.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2013-05-16 o 13:23 |
|
|
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wlasnie tak uwazam, ze w wiekszosci wypadkow to jest zachowanie piersi, urody. Widze to po postach, po komentarzach, ktore sie rozsypaly po wyznaniu A.J. Dalas przyklad, ktory dla mnie jest dziwny. Bo z tego co widze, to wiekszosc matek mysli " co bedzie gdy zachoruje, umre, kto sie zajmie moimi dziecmi". I choroba- to dopiero jest koszt. Pikus z zapobieganiem jej. Idac dalej, pojscie na operacje amputacji piersi to nie jest polroczny pobyt w szpitalu, nie przesadzajmy. I dlaczego od razu samotna, bez wsparcia meza? No dziwy przyklad. Tak spostrzegasz polki? ![]() No ale mniejsza z tym. Mam nadzieje, ze ten rozglos zacheci kobiety do kontrolnego badania sie. Edytowane przez ellish Czas edycji: 2013-05-16 o 13:40 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:12.

Taki Jobs... na pewno prowadzenie takiej firmy jak Apple to zupełnie bezstresowe zajęcie
bo z wypowiedzi Pauli78 IMHo wynika, że jak ktoś ma na czynsz, to już zero zmartwień i stresów.