|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
Cytat:
Liwka moja tak nie potrafi.---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:35 ---------- sto lat dla roczniaków ![]() ![]() ![]()
|
|
|
#1172 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja tam swojemu ufam, powiedzial mi zebym przyszla jak skoncze karmic, poza tym to lekarz z mojej uczelni wiec wiem, ze mnie nie zbywal Jak trzeba mi bylo na tej samej wizycie zrobic dodatkowe badanie ( usg dopochwowe) bo zaniepokoil sie podczas badania na fotelu to robil i ogladal bardzo dlugo, zanim nie byl pewien, ze wszystko gra. Moze ma mniejsze doswiadczenie w ogladaniu usg piersi i nie chcial ogladac, kiedy obraz jest zaklocony ( bo nie wszyscy ginekolodzy zajmuja sie badaniem piersi), nie wiem. Mozna tez patrzec w druga strone, ze moze jakis bedzie chcial dodatkowo naciagnac pacjentke, bedzie ogladal mimo, ze nic nie widzi bo obraz jest niewyrazny. Podobnie tez niektorzy lekarze robia z mammografia ( badaja pacjentki w wieku 30-40 lat, co jest bzdura) czy innymi badaniami.I zeby byla jasnosc Nie chce tym postem twierdzic, ze Twoj czy moj lekarz jest zly. Po porstu jeden moze ma wieksze doswiadczenie w czyms, a drugi w czyms innym. Chociaz moj mi mowil, ze nie ma sensu ogladac, ale nie wnikam. Badania mam robione w miare regularnie to sie nie boje. Ja swojego bronie i stoje za nim murem, bo cala moja ciaze poprowadzil wzorowo, mimo paru komplikacji, jak cos mnie niepokoilo to potrafil mnie przyjac poza godzianmi pracy i odebrac telefon o roznych godzinach
Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-05-15 o 22:05 |
|
|
|
|
|
#1173 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III
W imieniu Hani bardzo dziękuję za wczorajsze życzenia dla świeżo upieczonych roczniaków
Oczywiście życzymy wszystkiego naj dzisiejszym solenizantom! Ehhh ale zleciało...Cytat:
Sprawdzona miejscówka jak Hania miała 3 miesiące. Minus jedyny taki, że do centrum Szczawnicy trzeba dojechać ok. 5 min samochodem. Cytat:
![]() Cytat:
Co do pobudek na cycka to u nas tak samo. Wczoraj Hania skończyła rok i przez ten czas nie miałyśmy ani jednej przespanej nocy. Wszyscy naokoło jako winowajce wskazują właśnie kp. Ja tego nie kupuję. Lektura wielokrotnie wspominanej już tutaj "Zaklinaczki..." jeszcze bardziej mnie w tym utwierdziła. Najpierw pilnowałam się by w ciągu dnia nie usypiać cycem małej, a jakiś czas temu przygotowywałam się do tego by w nocy Hania nie zasypiała przy piersi. Lenistwo jednak ciągle brało górę, tym bardziej, że od połowy grudnia spaliśmy we trójkę i zawsze łatwiej było na śpiąco wyciągnąć stołówkę niż próbować uśpić małą w inny sposób. Tak bujalibyśmy się pewnie jeszcze długo bo już mama mnie namawiała by poczekać jeszcze do powrotu z wakacji i dopiero wtedy zacząć walczyć o niekarmienie w nocy, ale... w okolicach ostatniego weekendu Hania zdecydowała za nas. W środku nocy obudziła się i nie udało jej się ululać w trakcie karmienia. Zaczęła się wiercić nie dając spać ani mnie ani mojemu tż-owi. Trwało to chwilę, aż w końcu pełna obaw by nie potraktowała tego jak karę, wsadziłam ją do łóżeczka gdyż w nim zdecydowanie łatwiej jest mi ją okiełznać. Walczyłam z nią prawie 2h stosując metodę PP (choć na tym etapie to już praktycznie samo połóż pozostaje). Następnej nocy nie brałam jej już w okolicy północy do łóżka i konsekwentnie za każdym razem jak wstała kładłam ją. Stwierdziliśmy z tż-tem, że skoro już zaczęliśmy to musimy doprowadzić sprawę do końca by te nieprzespane noce nie poszły na marne. Wczoraj i przedwczoraj Hania budziła się co prawda 4 razy ale za każdym razem usypianie czyt. odkładanie jej nie trwało dłużej niż 5-10 minut. Nagle okazało się, że moja córka nie potrzebuje jeść w nocy tj. między 20 a 5 rano! Póki co walczymy dalej pełni nadziei, że pobudek będzie coraz mniej. Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1174 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej!
Dziękuję bardzo za wszystkie życzenia dla mojego bobasa! I oczywiście składam jeszcze Martusi i Szymonkowi serdeczne życzenia zdrowia, samych radosnych dni i góry prezentów!
|
|
|
|
|
#1175 |
|
Wtajemniczenie
|
EEEhmmm
wywrócił sie i uderzył głową w chodnik zapomniałamSzymonek serdecznie dziękuje za życzenia urodzinowe. |
|
|
|
|
#1176 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oliwka tez na poczatku bala sie chodzic na powietrzu. W domu zasuwala, a tylko wychodzilysmy na spacer i jak zamurowana stala i ani kroku nie chciala zrobic, dopiero po jakims czasie. Nigdy sie nie wywrocila ani nie uderzyla. Mysle, ze na powietrzu jest tez za duza przestrzen i dziecko bardziej sie boi, bo to przeciez taki wielki swiat, nie to co w domu 4 sciany
|
|
|
|
|
|
#1177 |
|
Wtajemniczenie
|
Benka chyba Ty pisałaś ostatnio, że Maksiu zdziera kolana przy raczkowaniu i potrzebujesz dla niego długich spodni - na Allegro można kupić nakolanniki/ochraniacze do raczkowania, kosztują grosze
![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Dziewczyny z Tarnowa odkryłam wczoraj nowy sklep - "komis dziecięcy", w budynku Banku Śląskiego, wchodzi się od strony ul. Kasprowicza po schodkach w dół. Mają dużo ciuchów i innych rzeczy, widziałam wózki, rowerki, zabawki itp., byłam tam tylko chwilkę, ale wydawało mi się, że dużo tego wszystkiego jest, wszystko na wieszakach albo na półkach, nie trzeba grzebać jak w ciucholandach
|
|
|
|
|
#1178 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a na dworzu krzyczy o rączke,ode mnie do męża dojdzie,raz zrobiliśmy tak że M go wołał,ten poszedł a M odchodził,Szymon się złościł ale szedł i na tym koniec,cóż poczekam aż synio poczuje się bezpieczny.Na nocnik dalej nie może patrzeć,nie chce nawet na niego usiąść a co dopiero posiedzieć,dalej budzi się w nocy,choć je już tylko raz,przespał 3 noce tylko. Wczoraj byłam z nim w Lidlu i babeczka niosła w reklamówce bułki,ten zaczął krzyczeć ammm więc mamuśka pędem po bułki pędziła
|
|
|
|
|
|
#1179 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to trzeba czekac Moja tez na poczatku tylko w pomieszczeniach chodzila, a na dworze za raczke lub stala jak posag Az nagle sama zaczela chodzic i teraz bywa, ze reki nie chce dac. Dziecko samo musi sie przemoc, nic na sile Czasami idziemy juz na spacer bez wozka. Wczoraj w trojke bylismy w sklepie, jakies 200m od domu, cala droge dzielnie przeszla sama... droga trwala wiecznosc bo kazdy kamien byl ciekawy, kazdy kwiatek, a to sobie o czyms przypomniala i wracala. Zaczyna robic sie ciekawie ![]() Czy dajecie juz dzieciom smazone/grillowane potrawy? Ja chyba sie troszke boje, ze bedzie ja brzuszek bolal. Jednak widze, ze czasami mialaby ochote od nas cos skubnac z talerza. Sama nie wiem, chyba za mala jest, prawda? |
|
|
|
|
|
#1180 |
|
Zakorzenienie
|
yyyyyyy... Maciek wczoraj zjadł 3 placki ziemniaczane
Ale jak mu smakowały![]() Ale to wybryk był ![]() Pieczone burgery wołowe jadł już kilka dni temu. Jakiś czas temu zjadł smażoną polędwiczkę. Daj trochę i obserwuj swoje dziecko
|
|
|
#1181 |
|
Wtajemniczenie
|
Martula ja daję ale np nie na noc,dostaje na obiad jako iż je to co my,je już prawie wszystko.
odnośnie Szymonkowej alergii nie pisałam tutaj(aby nie zapeszyć) Szymon ja pamietacie miał straszną alergię,był na środkach odczulających a od kwietnia nie bierze nic,ani łyczka żadnego syropku i nic a nic nie ma ![]() W załączniku sobotni Szymon oczekujący gości
|
|
|
|
|
#1182 |
|
Zakorzenienie
|
Anulka, widzę, że zawinięte rękawy rządzą.
|
|
|
#1183 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
i chyba najpierw pojdzie miesko grillowane, chyba lepsze jak na pierwszy raz. A dajecie juz swiezego ogorka czy pomidora? I warzywa ( kukurydza, groszek) z puszki? Sorry za tyle pytan, ale musze miec jakis punkt odniesienia Aaaaa... jak dajecie winogrona, to wyjmujecie pestki? bo ja wyjmuje, ale zastanawiam sie czy jest taka potrzeba Edytowane przez martula007 Czas edycji: 2013-05-16 o 11:22 |
||
|
|
|
|
#1184 |
|
Zakorzenienie
|
Warzyw z piszki nie, ale gotowaną kukurydze i groszek tak.
Fasolkę też jadł gotowaną. Ogórki owszem, kiszone też. Pomidorem pluje. Pewstek nie wyciągam. Z grilla jednak chyba nie dam jeszcze.
|
|
|
#1185 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A grillowane gorsze niz smazone? Bo nie wiem, tak mi sie wydawalo wg wlasnego toku myslenia, hehe. Pomyslalam, ze skoro tluszcz bedzie splywal to moze lepsze :P |
|
|
|
|
|
#1186 |
|
Zakorzenienie
|
Ten tłuszcz spływający na węgiel, unoszący się i osiadający na jedzeniu nie jest najzdrowszy.
|
|
|
#1187 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Może sobie zakodował ten upadek i teraz nie chce chodzić na dworze :/ Na pewno w końcu znowu spróbuje i nie będziesz mogła nadążyć za Nim Cytat:
nie wiedziałam jak mam to sprzątnąćCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
winogron nie dawałam jeszcze |
|||||
|
|
|
|
#1188 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oj potrafią być kolosalne.
|
|
|
#1189 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze jest wyłożyć nocnik papierem toaletowym, łatwiej później wyrzucić klocka
|
|
|
#1190 | ||
|
Wtajemniczenie
|
kurde, zastanawiam się czy jestem w Lyonie, czy w Londynie. Normalnie przyjechaliśmy i ciągle pada, jest szaro i taka bździawa... spać się chce a nie majówki...
Cytat:
wczoraj np robiłam z jabłkami, jogurtem, poppingiem z amarantusa... wyszły pycha ![]() Cytat:
![]() A w tym sezonie jeszcze nie, poczekam aż będzie sezon na prawdziwsze, z mneijszą ilością chemii. tymczasem zajadamy się szparagami, szpinakiem... |
||
|
|
|
|
#1191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zobaczymy jaka okazja sie szybciej nadarzy Jak bedzie grill to zje cos z grilla ,a jak bede akurat cos dla nas smazyc to dam jej z patelni
|
|
|
|
|
|
#1192 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. I
Najprostsza metoda to zawinąć w zwykłą folię aluminiową! Wtedy dym nie dociera, a mięsko jest soczyste (ryby też można!) i pyszne jak upieczone
|
|
|
|
|
#1193 | ||
|
Wtajemniczenie
|
bo ma wszystko za duże mój kurdupelek
Cytat:
Cytat:
![]() Mnie Szymon zrobił dzis niespodziankę w przedszkolu No i co miałam zrobić,nie lubię kiedy on siedzi z kupą a że miałam ze sobą wszystkie potrzebne rzeczy to przebrałam dziecko w zacisznym miejscu na korytarzu w przedszkolu
|
||
|
|
|
|
#1194 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje WSZYSTKIM za odpowiedzi
Wyglada na to, ze tylko ja sie opierdzielam z dawaniem miesa innego niz duszone czy gotowane jakos balalm sie, z drugiej strony kiedys musi sprobowac Oliwe coraz rzadziej wysypuje po jedzeniu wiec ostatnio zaczynam ostro dzialac w tym zakresie Owoce je chyba juz wszystkie, wiekszosc warzyw. Niestety najrzadziej je rybe, ale ja sie ryby brzydze, nie ma mocnych zebym rybe dotknela i tu moj M mial sie ta kwestia zajac... cienko mu to idzie i narazie Oliwka je rybe tylko ze sloiczkow dla dzieci. Ale juz znalazlam dobry sklep rybny i dalam mu namiary, ma jechac, kupic i zrobic.
|
|
|
|
|
#1195 | |
|
Zakorzenienie
|
Ktos pytal o cienkie legginsy dla dzieci.
Wlasnie trzymam ulotke z lidla, 2 pary fajnych nawet do rozm 92- 15.99zł <od 23 maja, przedostatnia strona gazetki> ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:06 ---------- Cytat:
)
|
|
|
#1196 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ty gotujesz obiadki czy dajesz słoiczki? Daj znać jak tam rozszerzanie diety u Was.Wczoraj myślałam, że wyjdę z siebie!!! Wczoraj odkryłam, że moja gosposia-opiekunka sypała małej mega ogromne ilosci mleka, tzn. dla niej jedna łyżeczka była na 20ml wody czyli na 240ml wody zamiast 8 łyżeczek sypała 12!!! Na 180ml wody zamiast 6 łyżeczek sypała 9!!! Ja pierdziele, rozumiecie to-12 łyżeczek?!!! Przez kilka miesięcy faszerowała Natkę taką ilością mleka!!! Teraz się zastanawiam czy te zaparcia nie są spowodowane ta dużą ilością mleka, a nie nowymi rzeczami??? Ona dostawała dawkę 12 łyżeczek 3razy w tygodniu(weekend) i czasami w tygodniu dawkę 9 łyżeczek Jutro zadzwonię do naszej Pani pediatry jak to mogło wpłynąć na Nataszkę. Co do naszego za☠☠☠ist..ego rozszerzania diety to dodałam trochę makaronu do zupki i efekt: kupki dzisiaj brak odczekam jeszcze tydzień, może bez tych mega wysokich dawek mleka cos sie poprawi, a jak nie to musze zaangażować jakiegos dietetyka bo ja sama nie umiem sobie z tym dać rady ![]() A jeszcze co do jedzenia to Mała ostatnio wkurza jedzenie z miseczki(zmiksowana zupka, kaszka)ale jak kładę jedzenia w całości na tacce to ona się nim bawi, ale je! Np. jabłka zmiksowanego nie chciała, ale jak pokroiłam w ćwiartki i dałam do ręki to bardzo chętnie jadła. Tylko, że niby co ja bym jej miała dać pożywnego w całości żeby potem kupka była? ![]() Agatka, super Avatar
Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2013-05-16 o 22:46 |
|||||
|
|
|
|
#1197 |
|
Zakorzenienie
|
Ewunia, jak chce jeść kawałki to jej dawaj te kawałki!
Chociażby miała bawić się tym jedzeniem, rzuć i wypluwać. Maciek też nie tak, że je i wszystko znika z talerza albo "sprząta" po sobie ruchem rozgarniającym po całej podłodze Po jabłku kupa może ruszyć. Daj jej też suszone owoce, niech żuje po troszku. Winogrona też dobrze wpływają na kupę. Mięso daję podziabane na kawałki, i on żuje, trochę zjada, większość wypluwa i z powrotem wkłada do buzi. A to dziwne, że łososia nie mogła przeżuć. Maćkowi ryba się w buzi rozpływa. Dawaj małej ugotowane ziemniaki, warzywa. Dawaj też kasze: gryczaną, jaglaną. Możesz ugotować ryż tak bardziej klejący i niech to zjada. Większość rozsypie dookoła. Cóż, inaczej się jeść nie nauczy. Teraz jest już coraz więcej warzy i owoców, próbujcie wszystkiego, nie bój się. A nie sądzę żeby to mleko tak spowodowało zaparcia. Przeciez nie piła tego kilka razy dziennie.
|
|
|
#1198 | |
|
Zadomowienie
|
http://www.youtube.com/watch?v=RrkCMSi5zHM
Nie moge spac i bawie sie iphonem wiec wstawiam filmik jak Niuncia spaceruje z psem. Alez ona dumnie z nia chodzi!!! ![]() ---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ---------- A to pokaze jeszcze filmik sprzed 3miesiecy jak Natus wykonuje swoj pierwszy taniec. Jakosc filmu kiepska, ale licza sie ruchy, te na koncu filmu szczegolnie ---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Cytat:
Dzisiaj była kupka (po tym makaronie) więc spróbujemy dzisiaj znowu cos nowego
Edytowane przez Ewunia_1984 Czas edycji: 2013-05-17 o 08:08 |
|
|
|
|
|
#1199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podziękował
|
|
|
|
|
|
#1200 |
|
Rozeznanie
|
My też przez szpital i biegunki zaniedbaliśmy trochę rozszerzanie diety.
Ale powoli nadrabiamy. Maksio też uwielbia jeść sam. Wczoraj zrobiłam ziemniaki z dorszem i marchewką, trochę się spieszyliśmy, więc chciałam go nakarmić łyżeczką. To on wyciągał jedzenie z buzi, kładł na stoliczku i znowu wkładał do paszczy. Musiał sam i tyle. ![]() agata mam pytanko, znowu czy ta masa do tortu z mascarpone, smietanki i galaretki jest dość sztywna, żeby można było zrobić taką dekorację http://i-heart-baking.blogspot.com/2...oses-cake.htmldziękuję za odp o legginsach! Byliśmy wczoraj na placu zabaw przy szkole. I w ramach wf-u bawiły sie tam dzieci z 2 klasy. Dodam, że w niedzielę były u Pierwszej Komunii. Jeden chłopaczek miał chipsy, częstuje innych i nagle słyszę "No po ile kur** bierzecie, geje pierdo***e!" Masakra! Jak mu zwróciłam uwagę to mi się zaśmiał w twarz. Miałam ochotę sprać gnojka.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:20.

Choć może to się skończy po prostu na recepcji w hotelu...
za co jestem jej wdzięczna. Choć u mnie były spore problemy hormonalne i w sumie nigdy ten cykl nie był idealny i książkowy. No ale może się naprostowało, teraz byłam u gina i wszystko jest ok. Będziemy się uczyć, na luzie dosyć, bo chcemy drugie dziecko i to raczej niedługo

wywrócił sie i uderzył głową w chodnik

Ale powoli nadrabiamy. Maksio też uwielbia jeść sam. Wczoraj zrobiłam ziemniaki z dorszem i marchewką, trochę się spieszyliśmy, więc chciałam go nakarmić łyżeczką. To on wyciągał jedzenie z buzi, kładł na stoliczku i znowu wkładał do paszczy. Musiał sam i tyle.