Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III - Strona 41 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-17, 10:00   #1201
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

Cytat:
Napisane przez martula007 Pokaż wiadomość
Dziekuje WSZYSTKIM za odpowiedzi Wyglada na to, ze tylko ja sie opierdzielam z dawaniem miesa innego niz duszone czy gotowane jakos balalm sie, z drugiej strony kiedys musi sprobowac Oliwe coraz rzadziej wysypuje po jedzeniu wiec ostatnio zaczynam ostro dzialac w tym zakresie Owoce je chyba juz wszystkie, wiekszosc warzyw. Niestety najrzadziej je rybe, ale ja sie ryby brzydze, nie ma mocnych zebym rybe dotknela i tu moj M mial sie ta kwestia zajac... cienko mu to idzie i narazie Oliwka je rybe tylko ze sloiczkow dla dzieci. Ale juz znalazlam dobry sklep rybny i dalam mu namiary, ma jechac, kupic i zrobic.
Ja się boję dać rybę zrobioną przeze mnie,obawiam się ości że mogę coś przeoczyć więc Szymon je tylko słoikową.
Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość

dziękuję za odp o legginsach! pola byłam w niedziele w hm ale u nas takich nie było. I kupiłam takie najzwyklejsze w normalnym sklepie. Materiał cieniutki, więc na lato ok. Kurcze szkoda, że lidla mam tak daleko.
Jak ja się cieszę ze Lidla mam pod nosemUwielbiam ich ciuchy,są bardzo dobrej jakości,nic się z nimi nie dzieje,napisy nie spierają się,kolory nie blakną ach no i ta cena Kupuje i Szymonowi i Filipowi tam ciuchy.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 10:28   #1202
_agata
Zakorzenienie

Dot.: Pod serduszkiem się chowały, teraz roczek będą miały. Mamy V-VI 2012 cz. III

benka, nie. Z tej masy takich róż nie zrobisz.
Do tego najlepiej śmietanka ubita z mascarpone w proporcjach 1:1

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 10:38   #1203
Ewunia_1984
Zadomowienie

Jakie warzywko, oprocz ziemniaka, moge dac Małej zeby sobie poskubala? Bezpieczne, mam na mysli zeby ja brzuszek nie bolał
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 10:55   #1204
_agata
Zakorzenienie

Ewunia, trudno stwierdzić.
kalafior, brokuły, brukselka, groszek moga być wzdymające.
Po marchewce może mieć zaparcia.
Musisz próbować.

o
Stary 2013-05-17, 11:03   #1205
pola_m
Wtajemniczenie

Kurde, coś mi się dziecko zepsuło po tej Polsce...Budzi się w nocy znowu, i to nad ranem nie może się utulić...dzisiaj od 4 przez godzinę to wył, to przysypiał...było głaskanie, mówienie, tulenie-odkładanie... A on to swoje rozpaczliwe mmmmammma.Normalnie mu się nocny cycek przypomniał. Obstawiam że to jeszcze te wrażenia z wyjazdu (W sumie ja tez nie mogę się do tej pory odnaleźć)
A poza tym bardziej próbuje się komunikować, tylko jeszcze nie daje rady do końca - jest pokazywanie palcem i okrzyki (at!as! ta!)i się wkurza gdy jest niezrozumiany...

odnośnie tych przepisów na placuszki - miałąm podać i mi wyleciało
Robię na łoko z różnymi owocami.Ostatnio
2 jabłka pokrojone
2 jajka oddzielnie żółtka i białka
mały jogurt naturalny (ok 120g)
garść poppingu z amarantusa (myślę, że ze dwie płąskie łyżki)
jakieś 2/3 (może mniej) szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki kukurydzianej
trochę (ze dwie łyżki myślę) syropu z agawy - można dodać cukier brązowy, albo myślę że fajnie by się sprawdziły namoczone i zmiksowane daktyle
cynamon, kardamon

wszystko połączyłam ze sobą, oprócz białek - te ubiłam i dodałam na końcu, dzięki temu placuszki były fajnie puszyste
Nakładałam łyżką na patelnię posmarowaną ręcznikiem papierowym nasączonym olejem

Odnośnie muffinek... Przepis bazowy
MOKRE:
jajko
1/3 szklanki oliwy z oliwek
mały jogurt/kefir

SUCHE
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
zioła/przyprawy

mieszamy niedbale mokre, suche i łączymy.dodajemy jakie-tam-mamy warzywa. (ja często cukinię startą i podduszoną na maśle - super z gałką muszkat.) można dodać mięso/rybę

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
p
A co to za placuszki? Mogę prosić o przepis?

A jeszcze co do jedzenia to Mała ostatnio wkurza jedzenie z miseczki(zmiksowana zupka, kaszka)ale jak kładę jedzenia w całości na tacce to ona się nim bawi, ale je! Np. jabłka zmiksowanego nie chciała, ale jak pokroiłam w ćwiartki i dałam do ręki to bardzo chętnie jadła. Tylko, że niby co ja bym jej miała dać pożywnego w całości żeby potem kupka była?

Agatka, super Avatar
Ewunia, dawaj jej kawałki, w końcu ma już rok, poradzi sobie na pewno. W końcu jedzenie to też odkrywanie konsystencji...
Antek dostaej jedzenie w kawałkach od początku (poza zupkami, owsianką czy jaglanką), na prawdę świetnie się to sprawdza. Był etap właśnie zabawy, próbowania, sprawdzania, rozgniatania, ale od jakiegoś czasu normalnie je.
Możesz jej dawać owoce i warzywa przeróżne, gotowane na parze i pokrojone w słupki (albo inne wygodne formy) - brokuły, buraki, kalafior, szparagi, dynię, ziemniaki, brukselkę, paprykę bez skórki, awokado.
i jabłka, gruszki...
kawałki ryby, mięsa, kulki z ryżu
naleśniki np gryczane- ja robię np z twarogiem kozim i i jakimś warzywem...
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 11:41   #1206
kism
Wtajemniczenie

pola, pomocy nasz drugi guru kuchenny , pomocy!
Robię na jutro na imprezkę dla Kaja tort z brzoskwiniami, który Ty robiłaś (mam nadzieję, że nic nie poplątałam, bo ostatnie kilkanaście stron czytałam wybiórczo ). Na jakiej tortownicy go robiłaś? Mam 23 i 27 cm. I czy mogę go zrobić dzień wcześniej, czy sądzisz, że lepiej w dniu podania?

agata, dorzucisz nowe przepisy poli jeszcze do swojego posta?
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 11:44   #1207
pola_m
Wtajemniczenie

kism
Raczej na mniejszej blaszce bym zrobiła
Spokojnie może byc dzień wcześniej, będzie nawet lepszy
Stary 2013-05-17, 11:45   #1208
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja tam swojemu ufam, powiedzial mi zebym przyszla jak skoncze karmic, poza tym to lekarz z mojej uczelni wiec wiem, ze mnie nie zbywal Jak trzeba mi bylo na tej samej wizycie zrobic dodatkowe badanie ( usg dopochwowe) bo zaniepokoil sie podczas badania na fotelu to robil i ogladal bardzo dlugo, zanim nie byl pewien, ze wszystko gra. Moze ma mniejsze doswiadczenie w ogladaniu usg piersi i nie chcial ogladac, kiedy obraz jest zaklocony ( bo nie wszyscy ginekolodzy zajmuja sie badaniem piersi), nie wiem. Mozna tez patrzec w druga strone, ze moze jakis bedzie chcial dodatkowo naciagnac pacjentke, bedzie ogladal mimo, ze nic nie widzi bo obraz jest niewyrazny. Podobnie tez niektorzy lekarze robia z mammografia ( badaja pacjentki w wieku 30-40 lat, co jest bzdura) czy innymi badaniami.
I zeby byla jasnosc Nie chce tym postem twierdzic, ze Twoj czy moj lekarz jest zly. Po porstu jeden moze ma wieksze doswiadczenie w czyms, a drugi w czyms innym. Chociaz moj mi mowil, ze nie ma sensu ogladac, ale nie wnikam. Badania mam robione w miare regularnie to sie nie boje. Ja swojego bronie i stoje za nim murem, bo cala moja ciaze poprowadzil wzorowo, mimo paru komplikacji, jak cos mnie niepokoilo to potrafil mnie przyjac poza godzianmi pracy i odebrac telefon o roznych godzinach
Dlatego ja robię usg piersi nie u ginekologa
Ja musiałam iść na badanie usg piersi, jak Hania miała miesiąc, bo zaczęła mi się sączyć krew z sutka Lekarz w szpitalu właśnie nie chciał mi zrobić usg, bo powiedział, że tam nic nie będzie widać, bo są zmiany hormonalne w piersiach. Palnął tylko na odchodne, że to może być nowotwór, ale to można dopiero stwierdzić, jak skończę karmić dziecko. A najlepiej, żebym już teraz skończyła karmienie
Pojechałam więc do swojego lekarza, który robi mi systematycznie usg piersi od kilku ładnych lat. On rozwiał wszelkie moje obawy i powiedział, że ten lekarz w szpitalu chciał mnie po prostu zbyć.

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Ten tłuszcz spływający na węgiel, unoszący się i osiadający na jedzeniu nie jest najzdrowszy.
Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=RrkCMSi5zHM

Nie moge spac i bawie sie iphonem wiec wstawiam filmik jak Niuncia spaceruje z psem. Alez ona dumnie z nia chodzi!!!

---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

A to pokaze jeszcze filmik sprzed 3miesiecy jak Natus wykonuje swoj pierwszy taniec. Jakosc filmu kiepska, ale licza sie ruchy, te na koncu filmu szczegolnie http://www.youtube.com/watch?v=Tp_2ZrFkRqs

---------- Dopisano o 08:27 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

Dzisiaj była kupka (po tym makaronie) więc spróbujemy dzisiaj znowu cos nowego
Nataszka jest superaśna

Ewunia, nie bój się wprowadzać nowych produktów do diety Nataszki. Na bolący brzuszek polecam kropelki delicol. Jak Hanię brzuszek bolał po jajecznicy, to decoflor pomógł. Nataszki brzuszek musi się przyzwyczajać do nowości, a inaczej nie da rady, jak przez próbowanie Dacie radę
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 11:46   #1209
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
kism
Raczej na mniejszej blaszce bym zrobiła
Spokojnie może byc dzień wcześniej, będzie nawet lepszy
Dzięki wielkie!
Ja jeszcze pw napisałam na wszelki wypadek, to już nie musisz odpisywać
kism jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 12:00   #1210
Gaabbi
Wtajemniczenie

pola, a jak Ci wyszedł ten tort brzoskwiniowy?
Stary 2013-05-17, 12:12   #1211
asiula_n
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
J

Szymon zrobił się charakterny,za wszelką cenę próbuje postawić na swoim,tupie kiedy nie chce mu czegoś dać,wygina się i wrzeszczy kiedy przekraczamy próg domu,Filipa nadal gryzie lecz w sumie tu akurat Filipowi się dostaje jak ten nie chce mu dać zabawki,pokazuje palcem co mu podać,gdy chce spać bierze smoczek i pieluchę i pokazuje na łóżeczko.Chodzi a raczej biega ale tylko po domu po dworzu się boi i nie wiem czemu
Zdrowotnie troszkę gorzej,zaczęli obydwaj pokasływać,mnie wczoraj rozebrała grypa ale tabletki postawiły mnie na nogi.
Gabi jak sie na coś uprze (najlepiej na małe lego od starszego brata ) to płacze, aż jej łzy po brodzie kapią i strasznie zawodzi

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
posmaruj kremem, tzn masa ta ktora bedziesz miala pomiedzy biszkoptem
Dzięki

Cytat:

A dajecie juz swiezego ogorka czy pomidora? I warzywa ( kukurydza, groszek) z puszki?
Pomidor to nasz number one! Jak jest gdzieś na widoku to nie ma siły żeby Gabi go nie zjadła, a ogórek też jej smakuje

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

Tam jest cudownie!!! Byliśmy tam rok przed ślubem, było super Jeździliśmy z namiotem, więc konkretnych noclegów Ci nie polecę, bo już nawet nie pamiętam gdzie się zatrzymywaliśmy. Byliśmy nad Biebrzą, w Białowieży, w wioskach tatarskich, w Tykocinie - super miejsca!!! Niestety mają też jedną wadę - w życiu nie miałam do czynienia z tyloma komarami (zwłaszcza na leśnich campingach)!!!

No właśnie tak mi nawet przez chwile zaświtało żeby pojechać z namiotem, ale ostatecznie z dwójką dzieci to chyba zbyt karkołomne

Cytat:

Odnośnie muffinek... Przepis bazowy
MOKRE:
jajko
1/3 szklanki oliwy z oliwek
mały jogurt/kefir

SUCHE
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
zioła/przyprawy

mieszamy niedbale mokre, suche i łączymy.dodajemy jakie-tam-mamy warzywa. (ja często cukinię startą i podduszoną na maśle - super z gałką muszkat.) można dodać mięso/rybę
Fajny pomysł z muffinami, nie "na słodko". Ile czasu pieczesz? Normalnie w papilotkach?
asiula_n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 13:06   #1212
8ewus8
Zadomowienie

Dziewczyny, mój tata ma guza mózgu, człowiek zdrowy dotąd jak dąb, nawet kataru nigdy nie miał. W poniedziałek stracił przytomność a we wtorek informacja spadła na nas jak grom z jasnego nieba. Za 3 dni będzie miał operację w warszawie, guz jest zlośliwy, jeden z najgorszych.
Proszę o modlitwę za pomyślną operację i zdrowie dla niego zeby Adaś mógł jeszcze trochę czasu spędzić z dziadkiem...
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 13:11   #1213
izotropia
Rozeznanie

Cytat:
No skromniutko z tym jedzeniem.

Wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki, makarony z sosem, ryż, kasze powinien jeść już moim zdaniem.
Ponadto jakies małe kanapeczki, może zrobić mini pizzę, dawać torchę mięsa od Was. Potrawki, sosy nie za ciężkie, kasze z warzywami są bardzo pożywne i sycące.
Maciek ostatnio zjada nasze surówki, uwielbia z pora, ostatnio jadł nasze domowe hamburgerym tzn, kawałek bułki i kotlecik wołowy.
hm.. niestety ja mu daję papki - lub jedzonko rozciapane widelcem - ma jednego ząbka i raczej wszystko łyka ;/ kawałkami się krztusi, a jak połknie to znajduję cały w pieluszce... więc jakoś nie wyobrażam go sobie zajadjącego naleśniczki - hm.. chyba muszę się zastanowić jak z robić to wszystko co tu polecasz - ze mnie totalne antytalencie kulinarne szczególnie te sosiki mnie zastanawiają i jaki makaron dawać nasze sosy są zbytnio ciężkie więc coś muszę wykombinować...

Cytat:
U nas menu takie samo Ty gotujesz obiadki czy dajesz słoiczki? Daj znać jak tam rozszerzanie diety u Was.

Wczoraj myślałam, że wyjdę z siebie!!! Wczoraj odkryłam, że moja gosposia-opiekunka sypała małej mega ogromne ilosci mleka, tzn. dla niej jedna łyżeczka była na 20ml wody czyli na 240ml wody zamiast 8 łyżeczek sypała 12!!! Na 180ml wody zamiast 6 łyżeczek sypała 9!!!
Ja pierdziele, rozumiecie to-12 łyżeczek?!!! Przez kilka miesięcy faszerowała Natkę taką ilością mleka!!! Teraz się zastanawiam czy te zaparcia nie są spowodowane ta dużą ilością mleka, a nie nowymi rzeczami??? Ona dostawała dawkę 12 łyżeczek 3razy w tygodniu(weekend) i czasami w tygodniu dawkę 9 łyżeczek
Jutro zadzwonię do naszej Pani pediatry jak to mogło wpłynąć na Nataszkę.

Co do naszego za☠☠☠ist..ego rozszerzania diety to dodałam trochę makaronu do zupki i efekt: kupki dzisiaj brak

odczekam jeszcze tydzień, może bez tych mega wysokich dawek mleka cos sie poprawi, a jak nie to musze zaangażować jakiegos dietetyka bo ja sama nie umiem sobie z tym dać rady

A jeszcze co do jedzenia to Mała ostatnio wkurza jedzenie z miseczki(zmiksowana zupka, kaszka)ale jak kładę jedzenia w całości na tacce to ona się nim bawi, ale je! Np. jabłka zmiksowanego nie chciała, ale jak pokroiłam w ćwiartki i dałam do ręki to bardzo chętnie jadła. Tylko, że niby co ja bym jej miała dać pożywnego w całości żeby potem kupka była?

Agatka, super Avatar
sama gotuję, bo słoiczków nie chciał jeść
on sam nie chce jeść, tzn nie wie że jedzonko się do buzi wkłada, jak mu daję chrupka to je mi z ręki a jak mu włożę do buzi to popycha sobie, no chyba że wyjmie i mu się ręki przyklei to stara się go strzepnąć ale nie da się i wygląda to zabawnie... ja nie wiem co z nim zrobić ma 1 ząbek i chyba za dużo nim nie nagryzie kawałków więc zostają papki? ehhh
izotropia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 13:32   #1214
martula007
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mój tata ma guza mózgu, człowiek zdrowy dotąd jak dąb, nawet kataru nigdy nie miał. W poniedziałek stracił przytomność a we wtorek informacja spadła na nas jak grom z jasnego nieba. Za 3 dni będzie miał operację w warszawie, guz jest zlośliwy, jeden z najgorszych.
Proszę o modlitwę za pomyślną operację i zdrowie dla niego zeby Adaś mógł jeszcze trochę czasu spędzić z dziadkiem...
Strasznie mi przykro... Oczywiscie pomodle sie w jego intencji. Trzymajcie sie mocno wszyscy!
martula007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 13:34   #1215
_agata
Zakorzenienie

Do żucia miękkich pokarmów nie potrzeba ząbków.
Dziecko rozdrabnia dziąsłami i rozciera języczkiem o podniebienie.
Wszelkiego rodzaju placuszki, nalesniki, warzywa,miękkie owoce jak najbardziej się nadają.

8ewus8, zaciskam kciuki!

o
Stary 2013-05-17, 14:15   #1216
_agata
Zakorzenienie

I Macio na rowerze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dsc0344xm.jpg (221,3 KB, 107 załadowań)

o
Stary 2013-05-17, 14:36   #1217
doris888
Rozeznanie

Cytat:

trzymam kciuki! musi byc dobrze!
Cytat:
I Macio na rowerze
oooo... powiedz co to za fotelik? my na roczek chcemy kupić , zamiast trzykołowego tylko się nie znamy , czytałam trochę ale nie ma to jak opinia z 1 ręki
doris888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 14:50   #1218
_agata
Zakorzenienie

Siesta Hamax.
Z tego co się orientowalismy ma najlepsze opinie

A napisze jeszcze jak mam chwilę
Fotelik jest bardzo dobrze wyprofilowany, dziecku jest wygodnie, a przynajmniej tak wygląda.
Pasy ma tak pomyślane, że nawet największy spryciarz nie rozepnie ich swoimi małymi rączkami.
Ten fotelik bardzo dobrze amortyzuje - jeździliśmy po wertepach, po chodnikach, po kamieniach. Ale nie wygina sie nadmiernie.
Jak dziecko zaśnie to fajnie się odchyla całość, dość przyjemnie to wygląda

o

Edytowane przez _agata
Czas edycji: 2013-05-17 o 14:57
Stary 2013-05-17, 15:56   #1219
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Dobrze jest wyłożyć nocnik papierem toaletowym, łatwiej później wyrzucić klocka
oooo dobry pomysł
ostatnio wlewałam wodę, żeby ładnie wypłynęło hahaha

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość

Haha dobre pampersa przebierała a tu ma problemWyrzucić do klozeta,umyć nocnik i gitara

Mnie Szymon zrobił dzis niespodziankę w przedszkoluNo i co miałam zrobić,nie lubię kiedy on siedzi z kupą a że miałam ze sobą wszystkie potrzebne rzeczy to przebrałam dziecko w zacisznym miejscu na korytarzu w przedszkolu
Ja się zawsze trochę obawiam takich sytuacji, że jesteśmy daleko od domu a mała kupę walnie i nie będzie gdzie przebrać

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
Ktos pytal o cienkie legginsy dla dzieci.
Wlasnie trzymam ulotke z lidla, 2 pary fajnych nawet do rozm 92- 15.99zł <od 23 maja, przedostatnia strona gazetki>
A ja byłam wczoraj w lidlu i szukałam jak głupia tych legginsów ubzdurało mi się, że mają być 16 maja i chodziłam oburzona rano po sklepie, że jeszcze nie wyłożyli

Cytat:
http://www.youtube.com/watch?v=RrkCMSi5zHM

Nie moge spac i bawie sie iphonem wiec wstawiam filmik jak Niuncia spaceruje z psem. Alez ona dumnie z nia chodzi!!!

---------- Dopisano o 08:13 ---------- Poprzedni post napisano o 08:06 ----------

A to pokaze jeszcze filmik sprzed 3miesiecy jak Natus wykonuje swoj pierwszy taniec. Jakosc filmu kiepska, ale licza sie ruchy, te na koncu filmu szczegolnie http://www.youtube.com/watch?v=Tp_2ZrFkRqs
Ale pocieszna To masz wyprowadzanie psa z głowy a taniec wymiata już całkiem!

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość

Byliśmy wczoraj na placu zabaw przy szkole. I w ramach wf-u bawiły sie tam dzieci z 2 klasy. Dodam, że w niedzielę były u Pierwszej Komunii. Jeden chłopaczek miał chipsy, częstuje innych i nagle słyszę "No po ile kur** bierzecie, geje pierdo***e!" Masakra! Jak mu zwróciłam uwagę to mi się zaśmiał w twarz. Miałam ochotę sprać gnojka.
Ja nie wiem, kto te dzieci wychowuje :/

Cytat:
Bardzo mi przykro Myślami jestem z Tobą!
Mama znajomego też miała takiego złośliwego guza, operacja się powiodła, doszła do siebie i żyje teraz normalnie, więc bądź dobrej myśli - wiem...łatwo się mówi

Cytat:
I Macio na rowerze
Pierwszy raz?
jak się podobało?

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 16:10   #1220
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

Trzymam kciuki!
Dużo siły życzę...
Stary 2013-05-17, 16:24   #1221
rinco
Wtajemniczenie

Ewunia super drepta Twoja Niunia

Kism ja też robię tego torta brzoskwiniowego Tam w przepisie jest napisane, że ilość na tortownicę 24cm. U nas impreza w niedzielę Zrób potem zdjęcie to porównamy

Pola fajne te przepisy, zwłaszcza na placuszki, muszę zrobić Ciekawe czy można czymś zastąpić amarantusa, bo nie mam w domu i nie wiem kiedy się wyobiorę do sklepu eko.

Ewuś trzymam kciuki, żeby było dobrze

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Ja jutro mam przygotowywać Seby imprezę, ale nie wiem jak dam radę, bo mam takie mdłości, że masakra. Dziś mu gotowałam rybę na obiad to myślałam, że nie wytrzymam... Do tej pory mnie mdli na samo wspomnienie.
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 17:59   #1222
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
pola, a jak Ci wyszedł ten tort brzoskwiniowy?
jak zawsze pysznie
Choć do tej pory używałam domowego dżemu brzoskwiniowego, a tym razem kupowałam i wyszło troche za słodkie.

Cytat:
Napisane przez asiula_n Pokaż wiadomość

Fajny pomysł z muffinami, nie "na słodko". Ile czasu pieczesz? Normalnie w papilotkach?
Nie w papilotkach, bo mam formę silikonową. ale w domu miałam zwykłą i piekłam w papilotkach. pieką się szybko, ze 25min

Cytat:
strasznie Wam współczuję.
I ja się pomodlę
trzymajcie się

Cytat:
I Macio na rowerze
super!

Cytat:

Pola fajne te przepisy, zwłaszcza na placuszki, muszę zrobić Ciekawe czy można czymś zastąpić amarantusa, bo nie mam w domu i nie wiem kiedy się wyobiorę do sklepu eko.

---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ----------

Ja jutro mam przygotowywać Seby imprezę, ale nie wiem jak dam radę, bo mam takie mdłości, że masakra. Dziś mu gotowałam rybę na obiad to myślałam, że nie wytrzymam... Do tej pory mnie mdli na samo wspomnienie.
amarantusa po prostu pomiń, mi tak przyszło do głowy teraz żeby dodać.dotychczas robiłam bez.

właśnie miałam się pytać jak się czujesz
A przy Sebie też miałaś takie mdłości?
Stary 2013-05-17, 18:59   #1223
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
I Macio na rowerze
Agata gdzie kupiliście kask, albo jaki rozmiar macie??

BO my mamy jakiś duży kask....

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-17, 19:49   #1224
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:
Do żucia miękkich pokarmów nie potrzeba ząbków.
Dziecko rozdrabnia dziąsłami i rozciera języczkiem o podniebienie.
Wszelkiego rodzaju placuszki, nalesniki, warzywa,miękkie owoce jak najbardziej się nadają.

8ewus8, zaciskam kciuki!
zgadzam się z tobą po twojej namowie zaczęłam Liwi dawać wszystko naleśniki mięso ,owoce itp ma dwa ząbki i daje super rade.Naleśniki kroję jej w paseczki i wcina sama aż się uszy trzęsą z bułką całą tak samo daje rade.

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ----------

Cytat:
I Macio na rowerze
Maciuś prawdziwy słodziak gdzie kupowałaś fotelik na rower?

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
zaciskam kciuki żeby było wszystko ok
Stary 2013-05-18, 07:09   #1225
Michalowa79
Raczkowanie

Cześć - jak ten czas szybko zleciał Gratuluję Wszystkim Mamom roczniaków i cieszę się ze dzieciaki dobrze się chowają. Przeglądnęłam pobieżnie Wasze wpisy bo nie sposób nadrobić rok - ale musicie mi wybaczyć moje zniknięcie. Staś chowa się książkowo bez kolek i innych dolegliwości, w zdrowiu przesypia całą noc od początku je wszystko - pozwoliło mi to na powrót do pracy dość szybko i w tym wirze praca - dom - Staś - pies na nic już czasu nie zostawało - a że własna firma to wiecie praca od rana do nocy. No ale wygląda na to że los mnie zmusi do zwolnienia odrobinę otóż jestem w 9tc i czekamy na "drugie" - więc mam nadzieję że będę mogła częściej do Was zaglądać - choć jak to w moim zwariowanym świecie bywa ciągle coś No i oczywiście za tydzień wielki dzień Urodzinki Stasia Pozdrawiam Was cieplutko i modlę się cobyście przyjęły siostrę marnotrawną z powrotem do Waszego grona
Michalowa79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 08:26   #1226
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

gratuluje zdrowka dla Was
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 10:38   #1227
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
amarantusa po prostu pomiń, mi tak przyszło do głowy teraz żeby dodać.dotychczas robiłam bez.

właśnie miałam się pytać jak się czujesz
A przy Sebie też miałaś takie mdłości?
Miałam, ale nie takie duże. Choć dziś akurat jakby trochę lepiej. Ostatnie 2 dni były koszmarne...

Zrobiłam wczoraj biszkopt na torta i nie upiekł mi się z jednej strony, bo piekarnik mi nierówno piecze. Rozkroiłam go na 3 części i tylko dolna się nadaje, bo jest upieczona, reszta pójdzie na okruszki do posypania boków. Zaraz muszę zrobić poprawkę - świetna ze mnie kucharka...

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość
Cześć - jak ten czas szybko zleciał Gratuluję Wszystkim Mamom roczniaków i cieszę się ze dzieciaki dobrze się chowają. Przeglądnęłam pobieżnie Wasze wpisy bo nie sposób nadrobić rok - ale musicie mi wybaczyć moje zniknięcie. Staś chowa się książkowo bez kolek i innych dolegliwości, w zdrowiu przesypia całą noc od początku je wszystko - pozwoliło mi to na powrót do pracy dość szybko i w tym wirze praca - dom - Staś - pies na nic już czasu nie zostawało - a że własna firma to wiecie praca od rana do nocy. No ale wygląda na to że los mnie zmusi do zwolnienia odrobinę otóż jestem w 9tc i czekamy na "drugie" - więc mam nadzieję że będę mogła częściej do Was zaglądać - choć jak to w moim zwariowanym świecie bywa ciągle coś No i oczywiście za tydzień wielki dzień Urodzinki Stasia Pozdrawiam Was cieplutko i modlę się cobyście przyjęły siostrę marnotrawną z powrotem do Waszego grona
No wreszcie się pochwaliłaś
rinco jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 12:10   #1228
debesciara
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo wam współczuję, trzymajcie się jakoś. Będę pamiętać o Twoim tacie w modlitwie, będę dziś na Jasnej Górze też Matce Bożej wspomnę Nie traćcie nadziei

Michalowa witaj spowrotem, gratulacje i głaski dla brzuszka ps. ja też nie mam zbyt wiele czasu na pisanie tutaj, ale staram się czytać jak tylko znajdę chwilę

Edytowane przez debesciara
Czas edycji: 2013-05-18 o 12:13
debesciara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 13:30   #1229
Ewunia_1984
Zadomowienie

Rinco, zyczę udanej imprezy i jak najmniej mdłości!!!

Michalowa, gratulacje!!! Jak sie czujesz?
Skoro Staś taki kochany i bezproblemowy to pewnie teraz Ci się urwis szykuje

Jadły Wasze dzieci juz kiwi? Dałam Małej dwa plasterki i zaczynam się zastanawiać czy oby dobrze zrobiłam
a jak z ananasem? Ananas dobrze wpływa na enzymy trawienne, tak? Mała strasznie się do niego ślini i jak tylko zobaczy, że jem ananasa to juz buziaczka otwiera

_agata, a jak podać te suszone owoce? Namoczyc je trochę czy tak po prostu dać?

Robie teraz Małej takie delikatne pulpeciki z indyka. Mam nadzieję, że jej posmakują choć póki co czekam jeszcze na kupke po kanapeczkach z delikatną wędliną z indyka no i po tym kiwi. Drugi dzień i nic

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

No i po pulpecikach. Przepieprzyłam
Boże, ale ze mnie jest beztalencie Biedne te moje dziecko, ale nie ma co się poddawać. W poniedziałek zrobię drugi raz
Przy okazji zapytam sie jak zagęszczacie wyar żeby wyszedł z niego sosik?
Ewunia_1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-18, 15:46   #1230
pola_m
Wtajemniczenie

Chyba się Antoś naprawia, wracamy do naszego rytmu -dzisiaj już przespał całą noc
Za to ja nie przespałam, bo sąsiedzi nad nami robili imprezę.Tzn córka sąsiadów, nastolata, i niestety ma mało wyrafinowany gust muzyczny Przez pół nocy taka rąbanka byłą, że pospać się nie dało. Dobrze tylko, że Antonowi to nei przeszkadzało...

Cytat:
Napisane przez Michalowa79 Pokaż wiadomość
cześć! No i gratuluję

Cytat:
Miałam, ale nie takie duże. Choć dziś akurat jakby trochę lepiej. Ostatnie 2 dni były koszmarne...

Zrobiłam wczoraj biszkopt na torta i nie upiekł mi się z jednej strony, bo piekarnik mi nierówno piecze. Rozkroiłam go na 3 części i tylko dolna się nadaje, bo jest upieczona, reszta pójdzie na okruszki do posypania boków. Zaraz muszę zrobić poprawkę - świetna ze mnie kucharka...
powodzenia przy drugiej próbie! no i udanej imprezy dzisiaj
Może te mdłości na siostrzyczkę?

Cytat:

Jadły Wasze dzieci juz kiwi? Dałam Małej dwa plasterki i zaczynam się zastanawiać czy oby dobrze zrobiłam
a jak z ananasem? Ananas dobrze wpływa na enzymy trawienne, tak? Mała strasznie się do niego ślini i jak tylko zobaczy, że jem ananasa to juz buziaczka otwiera

_agata, a jak podać te suszone owoce? Namoczyc je trochę czy tak po prostu dać?

Robie teraz Małej takie delikatne pulpeciki z indyka. Mam nadzieję, że jej posmakują choć póki co czekam jeszcze na kupke po kanapeczkach z delikatną wędliną z indyka no i po tym kiwi. Drugi dzień i nic

---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ----------

No i po pulpecikach. Przepieprzyłam
Boże, ale ze mnie jest beztalencie Biedne te moje dziecko, ale nie ma co się poddawać. W poniedziałek zrobię drugi raz
Przy okazji zapytam sie jak zagęszczacie wyar żeby wyszedł z niego sosik?
Kiwi już Antoch próbował. Trochę zjadł, ale nie był jakiś zachwycony. Ananasa nie mieliśmy okazji. Z takim puszkowym raczej niekoniecznie bym próbowała, te syropy są mocno słodzone.

Co do owoców suszonych, wyrwę się przed szereg - ja namaczam przeważnie. Albo np gotuję razem z jaglanką, wtedy też rozmiękają
Właśnie, może jaglankę np dasz Nataszce? Z jabłkiem i cynamonem i daktylami Antek się zajada. Albo ostatnio gruszka i trochę imbiru. To też dobrze na trawienie wpływa.

Pulpety przepieprzone możesz sama zjeść
A wywar możesz zagęścic warzywami. W ogóle do gotowania pulpecików możesz wcześniej zrobić taki wywar warzywny - marchewka, pietruszka, jakiś seler, ziele ang, listek laurowy. I potem dodać np cukinię i z tą marchewką i pietruszką zmiksować już po ugotowaniu się mięsa. To dobry sosik Ci wyjdzie. Przecier pomidorowy też można dodać.

A ja dzisiaj zrobiłam dobra rzecz dla Antka.
Wczoraj gotowałam curry - takie. No i Bąbel strasznie się rwał do niego, a jednak dosyć pikantne było, więc nie chciałam mu dawać za dużo, dostał oddzielnie groszek i ziemniaki. Stwierdziłam że mu się tak kolor spodobał.
I dzisiaj ugotowałam mu ryż do risotto - i dodałam do niego kurkumy trochę, trochę imbiru i kminu rzymskiego i troszkę posoliłam. Pogotowałam trochę z adługo, wyszedł mocno klejący się. Na patelni poddusiłam szpinak. Skropiłam limonką. Wymieszałam z ryżem i zrobiłam kulki, wyszły super, żółto-zielone, smakowały!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości