Koty - część VI - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-17, 14:54   #2281
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część VI

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Rybiorek a ile masz kotów? Trzy?

Cycek, roof cat, urodzony Dublin, podworko sasiadow pod ich szopa - prawie 3 lata

Skuter
, roof cat , urodzony w Hollywood, County Dublin (55km od Dublina gdzie mieszkamy) jako tzw niechciany miot- 2 lata skonczy w poniedzialek

Rusia Eire
, syberyjka, urodzona w Gorey, County Wexford (114 km od Dublina)- rok bedzie miala w lipcu

wiecej kotow nie pamietam
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-17, 16:00   #2282
gosia261282
Gang Iren

To niezła gromadka
Stary 2013-05-18, 19:24   #2283
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Dziewczyny, jaką dość tanią, w jakim najlepiej sklepie i ile kg najlepiej kupie karme dla kociaka? Będę mieć go za jakiś czas, tzn. za parę tygodni dopiero, a nie chcę go karmić syfem typu Whiskas czy Kit-Kat Ale nie mam pojęcia jaką... Przeglądam na razie i krakveta i zooplus i karmy 10 kg np. są dość drogie, ponad 100 zł, szczególnie na początek, gdzie ok. 50 zł (z tego co wyczytałam) trzeba wyłożyć na szczepienia, na które obowiązkowo pójdę, a 1 kg to strasznie mało... I z tego co czytałam Purina (którą widziałam w jednym markecie.... i która chyba! nie ma podziału na kociaki i dorosłe) też nie jest najlepsza, więc nie wiem

Edytowane przez potworciasteczkowy
Czas edycji: 2013-05-18 o 19:26
potworciasteczkowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-18, 19:37   #2284
monika_sonia
KOTerator

Dobrej karmy poniżej 10zł za kg się nie dostanie...

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-18, 19:42   #2285
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Dobrej karmy poniżej 10zł za kg się nie dostanie...
Hm? Wiem Chodzi mi o jakąś lepszą karmę i stosunkowo nie drogą. Pisałam, że 10 kg kosztuje PONAD 100 zł, co aktualnie na moją, a właściwie mamy kieszeń jest za drogie, chociaż gdyby to ode mnie zależało kupiłabym bez zastanowienia... pisałam już kilka stron dalej, że jestem początkująca w tym temacie, a nie chcę kota karmić totalnym syfem..
Stary 2013-05-18, 19:49   #2286
monika_sonia
KOTerator

A ile możesz wydać na karmę?

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Taste of the Wild 6,8kg za 109 zł (16zł za kg) to chyba najtańsza opcja z bezzbożówek.

Stary 2013-05-18, 19:54   #2287
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Cytat:
A ile możesz wydać na karmę?

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Taste of the Wild 6,8kg za 109 zł (16zł za kg) to chyba najtańsza opcja z bezzbożówek.
W zasadzie nie wiem, bo teraz zaczęłam szukać.
Hm, w sumie kusi mnie to 10 kg (jakiejkolwiek z lepszych karm), tylko zastanawia mnie na ile mniej więcej (!) by taka karma wystarczyła ?

bo znalazłam, co prawda droższe od TOTW ale Sanabelle i Animode za 129 zł, ale właśnie na ile to wystarczy?

Czas edycji: 2013-05-18 o 20:03
Stary 2013-05-18, 20:32   #2288
monika_sonia
KOTerator

Im lepsza karma tym wolniej schodzi.

Zależy ile miesięcy ma kot.

Moje dwie dorosłe kotki jedzą 10kg średnio przez 3 miesiące.

A właściwie 4 - 4,5 bo młodsza woli nie jeść suchej karmy i wysępić ode mnie mokra.

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2013-05-18 o 20:34
Stary 2013-05-18, 20:37   #2289
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Super, dziękuję Kotek będzie dość młody, kilku miesięczny (?), będe go miała w czerwcu albo w lipcu
Stary 2013-05-18, 20:43   #2290
kajaccn
Rozeznanie

Totw jest lepsze od Sanabelle i Animondy. U mnie przy 2 kotach Applaws schodzi 1-1,5 kg/miesiąc do tego dochodzi mokre. Luna ma niestety znowu ruje po dwóch tygodniach od pierwszej
kajaccn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-18, 20:44   #2291
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez potworciasteczkowy Pokaż wiadomość
W zasadzie nie wiem, bo teraz zaczęłam szukać.
Hm, w sumie kusi mnie to 10 kg (jakiejkolwiek z lepszych karm), tylko zastanawia mnie na ile mniej więcej (!) by taka karma wystarczyła ?

bo znalazłam, co prawda droższe od TOTW ale Sanabelle i Animode za 129 zł, ale właśnie na ile to wystarczy?
Fajnie ze bedziesz miec kotka ale powiedz poszerzasz wiedze w tym temacie? Nawet tutaj na watku jest duzo o karmach i o tym ze nie zawsze kot je to co daje wlasciciel.

Moze sie zdarzyc ze kocie bedzie jadlo to co kupisz ale moze byc i tak ze mozesz stanac na glowie a nie bedzie jadlo.

Moze lepiej kupic probki i zobaczyc czy kote bedzie jadl, inaczej wydasz kase na 10kg i potem bedziesz szukac kogos kto odkupi, gorzej jak nie znajdziesz.

I czasem jest nawet tak ze kot nie chce jesc w nowym domu tego co jadl w poprzednim, ja tak mialam z moja kotka, dostalam z hodowli 'rzekomo' karme ktora tam jadla.... taaa....
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-18, 20:48   #2292
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Właśnie czytam skład i Animody i Sanabelli i nie najlepszy, chociażby patrząc na zboża, przestudiuje jeszcze pozostałe części watku tutaj o kotach i opinie na internecie, i mam nadzieję, że uda mi się wybrać i coś dobrego i w nie najgorszej cenie

Rujek serdecznie wam współczuje.. Zastanawiam się nad płcią kociaka, ale przerażają mnie rujki, fakt, że kotka/kotkę chcę mimo wszystko wykastrokać/wysterylizować.

ed.

tak, cały czas czytam wątki tutaj na forum o kociakach, nie siedze bezczynnie Znając życie kociak je u aktualnych wlascicieli cos w stylu whiskasa albo kit-kata... Więc tym go nie chcę karmić, ale fakt, na początek zamówie próbki i zobaczymy

Czas edycji: 2013-05-18 o 20:51
Stary 2013-05-18, 20:50   #2293
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez kajaccn Pokaż wiadomość
Luna ma niestety znowu ruje po dwóch tygodniach od pierwszej
Współczuję, to podobno rzadko się zdarza.

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ----------

Cytat:
Właśnie czytam skład i Animody i Sanabelli i nie najlepszy, chociażby patrząc na zboża, przestudiuje jeszcze pozostałe części watku tutaj o kotach i opinie na internecie, i mam nadzieję, że uda mi się wybrać i coś dobrego i w nie najgorszej cenie
Polecam zacząć od pierwszego postu tego wątku .

Na Twoim miejscu przejrzałabym też moje posty, bo ja tu jestem chyba kojarzona z akrobatycznymi wyczynami jak chodzi o najtańsze utrzymanie kota a najlepsze .

Stary 2013-05-18, 20:54   #2294
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Cytat:
Polecam zacząć od pierwszego postu tego wątku .

Na Twoim miejscu przejrzałabym też moje posty, bo ja tu jestem chyba kojarzona z akrobatycznymi wyczynami jak chodzi o najtańsze utrzymanie kota a najlepsze .
Czytam forum cały czas, prawdę mówiąc zaczęłam już dawno, od I części tematu o kotach, dotarłam na razie do II i cały czas się dokształcam

O, to zwrócę uwagę na Twoje posty
Stary 2013-05-18, 20:59   #2295
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Hm? Wiem Chodzi mi o jakąś lepszą karmę i stosunkowo nie drogą. Pisałam, że 10 kg kosztuje PONAD 100 zł, co aktualnie na moją, a właściwie mamy kieszeń jest za drogie, chociaż gdyby to ode mnie zależało kupiłabym bez zastanowienia... pisałam już kilka stron dalej, że jestem początkująca w tym temacie, a nie chcę kota karmić totalnym syfem..
7 kg wystarczy Ci na jakieś 4 miesiące. Jeśli nie macie 25 zł na miesiąc, to nie bierzcie kota, bo jak zachoruje, to wydatki będą rzędu kilkuset złotych miesięcznie...
Za miesięczną paczkę karmy musisz wydać 40-50 zł, więc sporo oszczędzasz na większym opakowaniu. Skoro kotek pojawi się za jakiś czas, zdążysz odłożyć na worek.
A jeszcze żwirek, koszty weterynarza, sterylizacji...
Stary 2013-05-18, 21:05   #2296
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Dodam transporter, odrobaczanie co 3 miesiące czyli rocznie koło 50zł, szczepienia nawet 100-150zł rocznie, badania przed sterylizacją itp. Kot tani nie jest, ale ile radości daje, np jak obudzi o 4 i nie da spać aż do budzika a potem słodko śpi jak się człowiek zbiera niewyspany do pracy .

Stary 2013-05-18, 21:07   #2297
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
7 kg wystarczy Ci na jakieś 4 miesiące. Jeśli nie macie 25 zł na miesiąc, to nie bierzcie kota, bo jak zachoruje, to wydatki będą rzędu kilkuset złotych miesięcznie...
Za miesięczną paczkę karmy musisz wydać 40-50 zł, więc sporo oszczędzasz na większym opakowaniu. Skoro kotek pojawi się za jakiś czas, zdążysz odłożyć na worek.
Żwirek zakupiony mam, wszystko mam, oprócz karmy Kocia sterylizacja nie jest tak droga jak u psów, więc z tym problemu nie ma, weterynarz wiadomo, na początek conajmniej 50 zł na szczepienia, kotek nie będzie wychodzący, ale jeśli coś by mu się stało, to mamy zaprzyjaźnionego weta kawałek od nas, albo tuż naprzeciwko nas jest weterynarz i wtedy jestem świadoma kosztów, więc tu także problemu nie ma a co do karmy zdecyduje się chyba jednak na TOTW

ed. fakt, że pisałam przed chwilą coś innego co do karm które kosztują ponad 100 zł za np. 7-10 kg, patrzyłam w innych kategoriach, tzn. tak jak psie i z dziwną świadomością, że to miesięcznie, ale zostałam wyprowadzona z błędu :P

Czas edycji: 2013-05-18 o 21:12
Stary 2013-05-18, 21:17   #2298
monika_sonia
KOTerator

A jaki żwirek ?

Stary 2013-05-18, 21:17   #2299
kajaccn
Rozeznanie

[QUOTE=Rujek serdecznie wam współczuje.. Zastanawiam się nad płcią kociaka, ale przerażają mnie rujki, fakt, że kotka/kotkę chcę mimo wszystko wykastrować/wysterylizować.[/QUOTE]

Kocur 11 miesięczny został wykastrowany gdy miał ok 5 miesiący, kotka ma teraz 5 miesiący i już ma drugą ruję. Planowaliśmy ją wysterylizować jak będzie miała 6 miesięcy bo jest drobniutka, nikt sie nie spodziewał, że takie maleńśtwo dostanie rujki w wieku 4,5 miesięcy. Teraz będziemy jeszcze miesiąc czekać bo wet nam tak doradził, a potem będzie ciachnięta

Haha Monika tak budzenie przed budzikiem jest najlepsze Luna teraz przed rujką była tak przytulaśna, że od 5 rano musiałam ją tulić, całować, drapać i wogóle za masażystko-przytuankę robić a do pracy na 7 więc mogłam mieć jeszcze godzinę snu
Stary 2013-05-18, 21:23   #2300
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
tuż naprzeciwko nas jest weterynarz i wtedy jestem świadoma kosztów, więc tu także problemu nie ma a co do karmy zdecyduje się chyba jednak na TOTW
Na pewno sobie zdajesz sprawę z kosztów weta?
O Milce i kosztach z nią związanych pisać nie będę bo to masakra, ale np. na Sonię - która miała tylko podwyższone parametry wątrobowe a poza tym była kotem całkowicie ZDROWYM , wydałam worek pieniędzy , tabletki, trzy badania kwi, usg brzucha a ile stresu przy tym miałam . Wszystko jest dobrze, dopóki jest dobrze.

---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

Cytat:
Napisane przez kajaccn Pokaż wiadomość
Haha Monika tak budzenie przed budzikiem jest najlepsze Luna teraz przed rujką była tak przytulaśna, że od 5 rano musiałam ją tulić, całować, drapać i wogóle za masażystko-przytuankę robić a do pracy na 7 więc mogłam mieć jeszcze godzinę snu
Panny na szczęście nie robią mi tak często, norma to przesypianie nocy i wstawanie ze mną , narzekać na nie nie mogę (nie mogłam...?), tylko ostatnio Milka zrobiła się marudna, 3:30 ona jest już wyspana, jest już prawie jasno i ona się chce bawić .

Stary 2013-05-18, 21:23   #2301
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Cytat:
A jaki żwirek ?
Żwirek jest bentonitowy i bez-nazwowy...

ed.

zdaję sobie sprawę, że z kotem jak i z psem, czy innym zwierzęciem, czy nawet człowiekiem (xd) trzeba chodzić do weterynarza/lekarza jak i z samych kosztów..

Czas edycji: 2013-05-18 o 21:26
Stary 2013-05-18, 21:25   #2302
monika_sonia
KOTerator

No to możesz się przygotować na to, że będzie się przylepiał do kuwety i śmierdział .

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

Plus mój kocur lubił Benka jeść... Bentonitowe żwirki to dla mnie zło .

Stary 2013-05-18, 21:28   #2303
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Miałam pewne obawy przed kupnem tego żwirku, ale... kupiłam, no trudno przeżyjemy, jak ten się skończe chce kupować właśnie Benka, który jest chyba lepszy
Stary 2013-05-18, 21:30   #2304
kajaccn
Rozeznanie

Ja jestem za żwirkami drewnianymi bo mi nie śmierdzą i łatwo pozbyć się "miny" spukując wszystko w toalecie.
Stary 2013-05-18, 21:33   #2305
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Zastanawiałam nad drewnianym, ale jednak wzięłam bentonitowy, no cóż, zobaczymy czy będę żałować czy nie
Stary 2013-05-18, 21:40   #2306
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Miałam pewne obawy przed kupnem tego żwirku, ale... kupiłam, no trudno przeżyjemy, jak ten się skończe chce kupować właśnie Benka, który jest chyba lepszy
Benek? Napisałam, że zło . Szczególnie dla sprzątającego.

Stary 2013-05-18, 21:51   #2307
potworciasteczkowy
Raczkowanie

Moja ciocia używała (a właściwie to jej kot ) i specjalnie nie narzekała na Benka..
Stary 2013-05-18, 21:54   #2308
daktylek1987
Wtajemniczenie

Dla mnie żwirek bentonitowy plus kocie siuśki to smród nie do opisania. Do tego niech jeszcze będzie zapachowy i to bez względu na markę.
Paprze się, śmierdzi, pyli, okropieństwo.

Drewniany się co prawda nosi mimo, że kuweta kryta i w szafce (wszelkie wycieraczki kończą zasikane), ale pomimo to nie ma porównania. Nie śmierdzi, łatwiej się czyści kuwetę, to jeszcze można go wrzucić do toalety.
Stary 2013-05-18, 22:03   #2309
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Moja ciocia używała (a właściwie to jej kot ) i specjalnie nie narzekała na Benka..
Też myślałam, że jest dobry i że tak się trzeba ze żwirkiem męczyć, dopóki mnie tu dziewczyny nie namówiły opiniami na CBE+ - inne życie mam z tym żwirkiem .

Stary 2013-05-18, 22:06   #2310
potworciasteczkowy
Raczkowanie

To trafiłam... Ale jakoś się przemęczę jeśli faktycznie będzie taki zły
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości