Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013 - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nowy tytuł na III część wątku " Listopadowo-grudniowe mamusie 2013" ma brzmieć
Rączki nózki podglądamy, jednym się urodzą damy- innym zaś chłopczęta, zaraz po tym będą święta 1 2,08%
Ciągle głodne mamy brzuszki bo mieszkają w nich maluszki. 0 0%
Coraz większe mamy brzuszki bo mieszkają w nich maluszki 7 14,58%
Dzieci rosną ,Mamy też-szczęście nasze w brzuchu jest. 3 6,25%
Idzie raczek nieboraczek,raz dziewczynka raz chłopaczek 8 16,67%
Dumne z nas Mamy,nasze Maleństwa w brzuchach trzymamy 0 0%
W brzuchach Maleństwa się rozwijają,Mamy na wizażu plotki uprawiają 1 2,08%
Czy to chłopiec czy dziewczynka-niespodzianek będzie kilka 5 10,42%
W brzuchach rosną Bobasy-cóż to za piękne czekają nas czasy? 0 0%
Listopadowo-grudniowe mamusie 2013. 3 6,25%
Szczęśliwe z nas mamy, bo pierwsze ruchy wyczuwamy 1 2,08%
Pierwsze ruchy odczuwamy, przeszczęśliwe z nas mamy. 0 0%
W II trymestr wkroczyłyśmy i płeć maluszków poznałyśmy. 2 4,17%
Pierwsze bliźniaki na wątku już mamy, na wszystkie dzieciaczki niecierpliwie czekamy! 2 4,17%
Pierwsze bliźniaki ujawnione, na resztę czekamy stęsknione. 0 0%
Niektórzy chcą dziewczynkę, inni chłopaka,dzidzia w brzuchu myśli- dam mamie kopniaka. 15 31,25%
Głosujący: 48. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-23, 12:08   #2581
magalska
Zadomowienie

GG do magalska Send a message via Skype™ to magalska
Dot.: Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013

Cytat:
Napisane przez ryba91 Pokaż wiadomość
Temperatura kobiet w ciąży jest podwyższona
choć ja mam cały czas 36,1 no ale nic mi nie jest oprócz tego że jest zimno ;/

Poza tym gratuluję kolejnych tygodni i kopniaków

Krew pępowinowa... kiedyś o nią pytałam, fajna sprawa ale dość droga..

a mnie męczy mokry, uporczywy kaszel... dopiero co wyleczyłam się z zapalenia krtani i zatok to łapie mi coś płuca. :/ o matko, mam nadzieję,że będzie dobrze...
my nad pobraniem krwi pępowinowej jeszcze się nie zastanawialiśmy, ale pomimo że jest to drogi zabieg ale jak pomyślę że to by pomogło ustrzec dzieciaczka przed jakąś poważną chorobą to te 3 tysiące to wydaję się nic w porównaniu ze zdrowiem dziecka... ehhh nie wiem musimy to przemyśleć....

kuruj się Kochana

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

MÓj nowy WYMARZONY zawód: FOTOGRAFka! Oddałam temu całe serce: www.mn-foto.pl

Bruno 13.10.2013 g 21:20 3720 g szczęścia
Leon 31.03.2015 g 12:10 3920 g szczęścia
magalska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:09   #2582
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasias_84 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy nie macie problemów z kichaniem? jak ja kichne to matko mam taki ból brzucha czasem wogóle jak kicham musz sobie brzuch trzymać
Ja dość często kicham ale na szczęście nic mnie przy tym nie boli.

Cytat:
Napisane przez aksbarg Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny!
Podczytuję Was cały czas ale nie miałam ostatnio za bardzo czasu. Nadrobiłam wpisy od soboty
Witam wszystkie nowe mamusie!

czy Wy też macie bóle w kości ogonowej?? Czasami tak mnie boli, że aż mnie skręca. Może od siedzenia na krześle?

Co do poduszki dla ciężarnych- chyba też taką kupię bo już się męczę w nocy, budzę się często, nie mogę znalezc odpowiedniej pozycji do spania. A brzuszek nie jest jeszcze duży.

Szczerze? Moim zdaniem jedzenie jest za mało róznorodne.
W ciągu całego dnia zjadłaś dwie porcje pomidorów tylko (może dwa pomidory) i ziemniaki. Mało produktów zawierających wapno, niekoniecznie chodzi o nabiał. Poza tym żadnych warzyw ani owoców. Nie ma też w tym jadłospisie dobrych tłuszczy, można by podjadać chociaż orzechy, zrobic sałatkę z dodatkiem oliwy. Nie chodzi o to aby jeść na siłę więcej jeśli się nie jest głodnym ale żeby dostarczyć sobie dużo wartości odżywczych z różnorodnych rodzajów jedzenia.
Chyba, że masz ciągle mdłości/wymioty i nie możesz zbyt wiele włożyć do ust.
Ja staram się odżywiać bardzo dobrze, odstawiłam słodycze i słone przekąski, nie słodzę. Piję dużo wody wysokozmineralizowanej (Kryniczanka, Muszynianka) Staram się jeść co 2-3 godziny małe porcje.

Mój podobnie-miał 5,65 cm w 12t2d wg USG ale myślę,że nie ma się czym przejmować, przecież każdy dzieciaczek się rozwija w innym tempie.

U mnie cena za usg genetyczne w 12 tygodniu wyniosła tak samo jak za normalną wizytę z usg czyli 150 zł.

Bardzo współczuję .

Basen nawet wskazany

Mi lekarz zabronił ze względu na duże ryzyko kolizji/upadku. Nigdy ni przewidzisz ,że się potkniesz, ktoś na Ciebie wpadnie/popchnie Cię itp.

Możesz też pic np. szklankę mleka/ jogurtu pitnego, koktajle z owoców i mleka, zrobić zupę- to też się liczy jako płyny, a łatwiej wkomponować w posiłki. Ciężko wypic dziennie 4 litry.. co chwilę trzeba latać na siku. Ja nie daję rady z 2-3 litrami.

Czy któraś z Was ma doświadczenie z wózkiem bugaboo cameleon? Prawdopodobnie kupimy używany od kuzyna, czytałam opinie- w większości pozytywne ale zdarzają się też negatywne.

Kolejne pytanie Jak jesteście na wizycie to lekarz za każdym razem Was bada na fotelu? Mnie tak. Rozmawiałam z koleżanką położną i powiedziała mi abym na kolejnej wizycie spytała doktora czy badanie wewnętrzne jest konieczne? Szyjkę może mi sprawdzić na usg podobno a badanie na fotelu to świetna droga do złapania infekcji.

Zrobiła mi się afta na dziąśle, przeszłam całe miasto , każdą aptekę w poszukiwaniu preparatu, który na mnie działa ( mało popularny- nigdzie go nie ma) a jak już się okazało,że go nigdzie nie ma to chciałam go zamówić i spytałam czy jest ok dla kobiet w ciąży ale nie jest
W składzie ma same mocne kwasy.

dziewczyny polecam Wam książkę Pawła Zawitkowskiego, fajnie się czyta:
http://www.mamotatocotynato.pl/

a dziewczynom angielskojęzycznym świetny film o życiu płodowym:
http://topdocumentaryfilms.com/natio...c-in-the-womb/

Co sądzicie o pobieraniu krwi pępowinowej? Moim zdaniem super sprawa ale koszt.. ok. 2500 zł+ ok. 450 zł rocznie za przechowywanie
Ojj kość ogonowa boli mnie bardzo często... a zwłaszcza jak za dużo chodzę/stoję... i jak za dużo leżę.
Okropny ból...

Mnie za każdym razem bada na fotelu.

Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała..
Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło..
W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny,
bo tą kruszyną jesteś Ty...

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Dzastin08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:10   #2583
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez naan0007 Pokaż wiadomość
lusesita23 upolowałaś coś ładnego?
magalska dzięki za relacje, w takim razie chyba się wybiorę - o ile o tej godzinie jeszcze coś będzie
Taszanta kurcze, ja nie wiem co z tymi lekarzami, moja lekarka mówi, że przed 18 tyg. nie zabiera się za zgadywanie płci, a ten od genetycznego (a taki miał super sprzęt) po prostu powiedział nie!
kasias_84 tez tak mam z kichaniem! Tak mnie kłuje!

Dziś znowu nie przespałam całej nocy, nie wiem co mi jest - po prostu nie mogę spać. A teraz po 3 dniach spokoju znowu wróciły potworne mdłości... Normalnie nie wytrzymam !!!
a robisz sobie drzemki w dzień, bo ja jak się prześpię w dzień (czasem 2-3h) to później nad ranem nie chce mi się już spać, ale otwieram okno, robi się rześko i zasypiam tak do 7 góra 8...

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-23, 12:12   #2584
aksbarg
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magalska Pokaż wiadomość
kobiety w ciąży/karmiące powinny pić wodę źródlaną a nie wysokozmineralizowaną...
Dlaczego?? Możesz podać argument?
Karmiące jak najbardziej zródlaną, taka sama jest wskazana dla noworodków/niemowląt ze względu na ich niewykształcony jeszcze przewód pokarmowy.
Natomiast kobiety w ciąży średnio lub wysokozmineralizowaną (niskosodową) ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na minerały.

Cytat:
dobrze że wszystko ok!!

my planujemy, ale ja chce mniejszą różnicę wieku mieć, poza tym też dwójkę
Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
To ja poczekam na Twoja opinie czy faktycznie meczy bardziej rodzenstwo niz mame ja myslalam o dziecku jednym po drugim z malutka roznica. 2/3 lata wyjete z zyciorysu ale potem dwojka dzieci I spokoj .. Z drugiej strony nie Wiem czy dalabym rade przezyc tak intensywne 2 lata zobacze jak dam rade z jednym maluszkiem ..
My też chcemy dwójkę, z różnicą wieku ok. 1-2 lata.
Chociaż teraz jak byliśmy na weekend u rodziny Tż-ta , to zaczęłam się zastanawiać. Kuzyna żona zostaje sama całymi dniami z 18 i 8 miesięcznym dzieckiem i jest strasznie umęczona.. Nie ma nikogo do pomocy.

Cytat:
Napisane przez adoosienka Pokaż wiadomość
Dziewczyny tak czytam, że nie bierzecie witamin codziennie. Ja codziennie od kilku miesiecy biorę 2 tabletki DHA i jedną tabletke Femibionu Classic. To za dużo? nie powinnam brać? Gin mówi, że to okej...
Ja nie biorę witamin, wolę je naturalnie dostarczać. Gin kazał tylko kwas foliowy.
aksbarg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:15   #2585
adoosienka
Wtajemniczenie

GG do adoosienka

Biorę te DHA: http://drogeriazdrowie.pl/pregna_250...mega_3_w_ciazy Nie chce mi się wierzyć, że mogą być szkodliwe...
No i te femibion: http://www.☠☠☠☠☠☠☠/apteka/p53216-Fem...abletki_60_szt

Kubuś już z nami
adoosienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:17   #2586
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
też leginsy wzięłam 40-42, ale nie są bardzo opięte i też mi mają posłużyć długo ale co do tych koszulek to naprawdę ja w M się topiłam (zwłaszcza w biuście a mam rozmiar 80 DD więc nie mały )

ja też nie biorę codziennie często zapominam tzn w I trymestrze brałam codziennie ale teraz jak pamiętam a co do DHA to sprawdź z czego jest pozyskiwany bo jak z ryb to może mieć dużo metali szkodliwych i jak to mój lekarz mówi nie wiadomo gdzie te ryby hodowali a może niedaleko Czarnobylu albo Japonii że najlepszy jest kwas DHA z alg (pochodzenia roślinnego)
a ile masz wzrostu?
ja mam biust teraz C <nie wiem ile jeszcze urośnie> i ogolnie koszulki to w większości S/M.
to może S wezme, faktycznie
ale dluzsza jest?

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Cytat:
magalska dzięki za relacje, w takim razie chyba się wybiorę - o ile o tej godzinie jeszcze coś będzie
Taszanta kurcze, ja nie wiem co z tymi lekarzami, moja lekarka mówi, że przed 18 tyg. nie zabiera się za zgadywanie płci, a ten od genetycznego (a taki miał super sprzęt) po prostu powiedział nie!

Dziś znowu nie przespałam całej nocy, nie wiem co mi jest - po prostu nie mogę spać. A teraz po 3 dniach spokoju znowu wróciły potworne mdłości... Normalnie nie wytrzymam !!!
leginsy i topik
mysle jeszcze nad dresami...

współczuję mdłości

i ja też dziś źle spałam
Stary 2013-05-23, 12:19   #2587
naan0007
Raczkowanie

Cytat:
a robisz sobie drzemki w dzień, bo ja jak się prześpię w dzień (czasem 2-3h) to później nad ranem nie chce mi się już spać, ale otwieram okno, robi się rześko i zasypiam tak do 7 góra 8...

zero drzemek próbowałam ciepłe mleko, meliskę, miętę, spacer przed snem,wietrzenie - nic nie pomaga mój mąż po tych spacerach zasypia w minutę a ja leżę i leżę i nic
naan0007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:19   #2588
nena1984
Zakorzenienie

chcecie zobaczyć moje ostatnie zakupy dla dzidzi? Oby to jednak była dziewczynka. To wszystko jest tak maleńkie Szkoda tylko że pewnie nie będe miała okazji ubrać, bo wszystkie te sukienusie są w rozmiarze 0-3 mce, a u mnie pierwsze trzy miesiące to będzie zima ale co tam, nie mogłam się oprzeć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg _5231768.jpg (30,9 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _5231773.jpg (20,4 KB, 52 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _5231775.jpg (34,9 KB, 60 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _5231777.jpg (35,9 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _5231778.jpg (36,7 KB, 50 załadowań)

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:24   #2589
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Dlaczego?? Możesz podać argument?
Karmiące jak najbardziej zródlaną, taka sama jest wskazana dla noworodków/niemowląt ze względu na ich niewykształcony jeszcze przewód pokarmowy.
Natomiast kobiety w ciąży średnio lub wysokozmineralizowaną (niskosodową) ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na minerały.

My też chcemy dwójkę, z różnicą wieku ok. 1-2 lata.
Chociaż teraz jak byliśmy na weekend u rodziny Tż-ta , to zaczęłam się zastanawiać. Kuzyna żona zostaje sama całymi dniami z 18 i 8 miesięcznym dzieckiem i jest strasznie umęczona.. Nie ma nikogo do pomocy.

Ja nie biorę witamin, wolę je naturalnie dostarczać. Gin kazał tylko kwas foliowy.
oto pierwszy lepszy artykuł http://miastodzieci.pl/dla_rodzicow/...rmicych-piersi i w załączeniu skład wód np muszynianka ma 63mg sodu na litr a cisowianka np 8.... http://www.pro-test.pl/userfile/arti...011_tabela.jpg

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Edytowane przez magalska
Czas edycji: 2013-05-23 o 12:29
Stary 2013-05-23, 12:25   #2590
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
chcecie zobaczyć moje ostatnie zakupy dla dzidzi? Oby to jednak była dziewczynka. To wszystko jest tak maleńkie Szkoda tylko że pewnie nie będe miała okazji ubrać, bo wszystkie te sukienusie są w rozmiarze 0-3 mce, a u mnie pierwsze trzy miesiące to będzie zima ale co tam, nie mogłam się oprzeć
śliczności:lo ve:
a to jeszcze nie wiadomo czy dziewczynka?

ja dziś byłam z mamą w 5-10-15 i wymiękłam ,aż mnie wyprowadziła stamtąd i zabroniła cokolwiek kupować wkurzają mnie już te zabobony;p
Stary 2013-05-23, 12:27   #2591
nena1984
Zakorzenienie

lusesita, lekarz stwierdził "75% szans że dziewczynka"

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:29   #2592
lusesita23
Zakorzenienie

Cytat:
lusesita, lekarz stwierdził "75% szans że dziewczynka"
no to duże prawdopodobieństwo

choć mój chrześniak miał być Basią do 6 mc nią był w sumie.
i troszkę sukieneczek też już miała dla niej
Stary 2013-05-23, 12:35   #2593
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lusesita23 Pokaż wiadomość
a ile masz wzrostu?
ja mam biust teraz C <nie wiem ile jeszcze urośnie> i ogolnie koszulki to w większości S/M.
to może S wezme, faktycznie
ale dluzsza jest?

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

leginsy i topik
mysle jeszcze nad dresami...

współczuję mdłości

i ja też dziś źle spałam
ja mam 170 i powiem ci że tak za tyłek to mi sięgają te koszulki i spokojnie dla brzucha jeszcze sporo miejsca jest
Cytat:
zero drzemek próbowałam ciepłe mleko, meliskę, miętę, spacer przed snem,wietrzenie - nic nie pomaga mój mąż po tych spacerach zasypia w minutę a ja leżę i leżę i nic
o kurde to wypróbowałaś wszystkie znane mi sposoby
Cytat:
piękne!!

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Cytat:
no to duże prawdopodobieństwo

choć mój chrześniak miał być Basią do 6 mc nią był w sumie.
i troszkę sukieneczek też już miała dla niej
hihihi

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-23, 12:36   #2594
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
to dobrze

co do witamin jeszcze to wiadomo, że te dostarczane w warzywach/owocach są o wieeeeele lepiej przyswajalne niż te w tabletkach dlatego nie wolno rezygnować z warzyw/owoców bo jemy tabletki, bo niby na nich jest napisane 100% dziennego zapotrzebowania a ile się z tego naprawdę wchłonie to druga sprawa i jak robimy sałatki to warto dodawać oliwy (nawet jak ktoś nie lubi) bo są witaminy A D E K które rozpuszczają się w tłuszczach i wtedy są lepiej wchłanialne uhh ale wywód zrobiłam
Co racja to racja, kiedyś miałam poważną anemię, brałam tabletki a i tak wielkich zmian nie przyniosło, hemat. kazał jeść wątróbkę 3 razy tygodniowo, natkę pietruszki do każdego możliwego posiłku itd.. no i w końcu badania wyszly po 2 miesiacach b. dobrze, anemia prawie znikła :P Dlatego też uważam, że lepiej jeść możliwie jak najwięcej produktów bogatych w te najważniejsze dla nas i dziecka witaminy!

Cytat:
śliczne
Może ubierzesz po domu, jak goście będą, na święta jakieś? ;>

Są tu Krakowianki prawda? Mam pytanie, byłyście w Zatorze w tym parku dinozaurów? bo mąż chce żebyśmy tam się wybrali na weekend ( znaczy do krakowa i po drodze wpadli do tego zatoru) oferta cenowa zaje.bista, mąż się jara takimi rzeczami, ale to jest od Nas 70 km, a nie mamy samochodu... i jak mam jechać a tam lipa to wiecie, wolę jechać do Aquaparku :p

Edytowane przez ryba91
Czas edycji: 2013-05-23 o 12:41
ryba91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:38   #2595
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Co racja to racja, kiedyś miałam poważną anemię, brałam tabletki a i tak wielkich zmian nie przyniosło, hemat. kazał jeść wątróbkę 3 razy tygodniowo, natkę pietruszki do każdego możliwego posiłku itd.. no i w końcu badania wyszly po 2 miesiacach b. dobrze, anemia prawie znikła :P Dlatego też uważam, że lepiej jeść możliwie jak najwięcej produktów bogatych w te najważniejsze dla nas i dziecka witaminy!

śliczne
Może ubierzesz po domu, jak goście będą, na święta jakieś? ;>
zmieniłaś fotkę w avatarze a ja się patrzę kto to pisze teraz wątróbki dużo jeść nie możemy ze wzg na dużo zawartość wit A ale pietruchę czy np buraki to tak

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-23, 12:40   #2596
maomami
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam dziewczyny!
Podczytuję Was cały czas ale nie miałam ostatnio za bardzo czasu. Nadrobiłam wpisy od soboty
Witam wszystkie nowe mamusie!

czy Wy też macie bóle w kości ogonowej?? Czasami tak mnie boli, że aż mnie skręca. Może od siedzenia na krześle?

Co do poduszki dla ciężarnych- chyba też taką kupię bo już się męczę w nocy, budzę się często, nie mogę znalezc odpowiedniej pozycji do spania. A brzuszek nie jest jeszcze duży.

Szczerze? Moim zdaniem jedzenie jest za mało róznorodne.
W ciągu całego dnia zjadłaś dwie porcje pomidorów tylko (może dwa pomidory) i ziemniaki. Mało produktów zawierających wapno, niekoniecznie chodzi o nabiał. Poza tym żadnych warzyw ani owoców. Nie ma też w tym jadłospisie dobrych tłuszczy, można by podjadać chociaż orzechy, zrobic sałatkę z dodatkiem oliwy. Nie chodzi o to aby jeść na siłę więcej jeśli się nie jest głodnym ale żeby dostarczyć sobie dużo wartości odżywczych z różnorodnych rodzajów jedzenia.
Chyba, że masz ciągle mdłości/wymioty i nie możesz zbyt wiele włożyć do ust.
Ja staram się odżywiać bardzo dobrze, odstawiłam słodycze i słone przekąski, nie słodzę. Piję dużo wody wysokozmineralizowanej (Kryniczanka, Muszynianka) Staram się jeść co 2-3 godziny małe porcje.

Mój podobnie-miał 5,65 cm w 12t2d wg USG ale myślę,że nie ma się czym przejmować, przecież każdy dzieciaczek się rozwija w innym tempie.

U mnie cena za usg genetyczne w 12 tygodniu wyniosła tak samo jak za normalną wizytę z usg czyli 150 zł.

Bardzo współczuję .

Basen nawet wskazany

Mi lekarz zabronił ze względu na duże ryzyko kolizji/upadku. Nigdy ni przewidzisz ,że się potkniesz, ktoś na Ciebie wpadnie/popchnie Cię itp.

Możesz też pic np. szklankę mleka/ jogurtu pitnego, koktajle z owoców i mleka, zrobić zupę- to też się liczy jako płyny, a łatwiej wkomponować w posiłki. Ciężko wypic dziennie 4 litry.. co chwilę trzeba latać na siku. Ja nie daję rady z 2-3 litrami.

Czy któraś z Was ma doświadczenie z wózkiem bugaboo cameleon? Prawdopodobnie kupimy używany od kuzyna, czytałam opinie- w większości pozytywne ale zdarzają się też negatywne.

Kolejne pytanie Jak jesteście na wizycie to lekarz za każdym razem Was bada na fotelu? Mnie tak. Rozmawiałam z koleżanką położną i powiedziała mi abym na kolejnej wizycie spytała doktora czy badanie wewnętrzne jest konieczne? Szyjkę może mi sprawdzić na usg podobno a badanie na fotelu to świetna droga do złapania infekcji.

Zrobiła mi się afta na dziąśle, przeszłam całe miasto , każdą aptekę w poszukiwaniu preparatu, który na mnie działa ( mało popularny- nigdzie go nie ma) a jak już się okazało,że go nigdzie nie ma to chciałam go zamówić i spytałam czy jest ok dla kobiet w ciąży ale nie jest
W składzie ma same mocne kwasy.

dziewczyny polecam Wam książkę Pawła Zawitkowskiego, fajnie się czyta:
http://www.mamotatocotynato.pl/

a dziewczynom angielskojęzycznym świetny film o życiu płodowym:
http://topdocumentaryfilms.com/natio...c-in-the-womb/

Co sądzicie o pobieraniu krwi pępowinowej? Moim zdaniem super sprawa ale koszt.. ok. 2500 zł+ ok. 450 zł rocznie za przechowywanie
Mnie jakoś od trzeciego miesiąca ciąży zaczęła pobolewać kość ogonowa i podobno to jest normalne w ciąży.
Co do drugiego podkreślonego, mnie gin na każdej wizycie bada na fotelu, zawsze ma rękawiczki. Myślę że na USG nie posprawdza dokładnie czy szyjka jest ładnie zamknięta, miękka. Mój sprawdza czy dobrze się powiększa i jak dla mnie to to jest całkiem normalne. Mam wizyty co trzy tygodnie, a USG nie na każdej wizycie.

Cytat:

Ja miałam taki etap że nie mogłam spać w nocy, kręciłam się z boku na bok, ciągle patrzyłam na zegarek, teraz zaczęłam lepiej sypiać na całe szczęście.

Cytat:
Prześliczne, ale chyba faktycznie ciężko będzie założyć. Ale na jakieś uroczystości w domku zawsze można wystroić córusię

maomami jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:44   #2597
aksbarg
Raczkowanie

Cytat:
oto pierwszy lepszy artykuł http://miastodzieci.pl/dla_rodzicow/...rmicych-piersi i w załączeniu skład wód np muszynianka ma 63mg sodu na litr a cisowianka np 8.... http://www.pro-test.pl/userfile/arti...011_tabela.jpg

Ja mimo wszystko uważam,że wysokozmineralizowana jest lepsza.
Wody zrodlane takie jak żywiec zdrój mają niesamowity marketing niestety niewiele w niej składników mineralnych, które sa potrzebne w ciąży

http://www.blog.przedporodem.pl/jaka...rmiac-piersia/
http://www.blog.przedporodem.pl/skla...acych-piersia/
http://www.sosrodzice.pl/co-moze-pic-kobieta-w-ciazy/
http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/2398...t_w_ciazy.html
http://www.ekorodzice.pl/co-powinny-...0,533,763.html
aksbarg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:45   #2598
anulka2205
Wtajemniczenie

Nena urocze

Wielkie kciuki dla Ani
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:45   #2599
lusesita23
Zakorzenienie

12 tydz i 3 dni
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 12tc3d.jpg (56,0 KB, 39 załadowań)
Stary 2013-05-23, 12:50   #2600
Taszanta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jezzka Pokaż wiadomość
Mi lekarz polecił żurawinę na nieprzespane noce przez pęcherz. Kupiłam w aptece herbatę z żurawiną i mi pomogło
O dzięki za informacje, muszę spróbować
A ile pijesz takich herbatek?

Cytat:
Właśnie wróciłam z lidla po raz drugi dziś, niestety musiałam dygać drugi raz żeby wymienić koszulki a więc zakupiłam
- 2 pary leginsów szare i czarne (są po prostu nieziemskie, miękkie w dotyku, wygodne, nie prześwitują),
- 2 topy biały i w paski i tu uwaga jest zawyżona rozmiarówka na początku wzięłam rozm M który okazał się mega za duży (chociaż to mój normalny rozmiar) jakbym ubrała worek i poleciałam wymienić na S,
- granatowe spodnie z pasem (i tu również zawyżona rozmiarówka normalnie noszę raczej L a tu mogłam spokojnie wziąć rozm S ale nie było w kolorze granatowym więc wzięłam rozm M troszkę są teraz za duże ale myślę że jak brzuch jeszcze urośnie to będzie okej)
i wsio co do tych spodni jeansowych to tylko na nie zerknęłam, są one bez pasa tylko na taką gumkę więc od razu je odrzuciłam
Eh, ja tak liczyłam na te spodnie bawełniane, ale myslałam że bedą takie grubsze i bardziej eleganckie, a one takie z cieniusienkiej bawełny raczej do noszenia po domu. Więc nie wziełam, bo po domu mam dużo dresów

Ale potwierdzam, że rozmiarówka zawyżona

Cytat:
Napisane przez Olenka_24 Pokaż wiadomość
hej Dziewczyny ! Też już jestem po zakupach w Lidlu Ja za to kupiłam tylko spodnie dżinsowe Fakt nie mają pasa , ale jest bardzo niski stan i mają gumkę która się rozciąga i nie uciska. Jak dla mnie po przymierzeniu w domku - rewelka Byłam chwilę po 8 rano i ostatni rozmiar 36 udało mi się upolować
O ja też wziełam te spodnie, myślę że za taką cenę są w porządku. Właśnie w nich siedzę i wreszcie mi nic brzucha nie uciska , bo do tej pory chodziłam w normalnych spodniach. Jeszcze się nadają, no ale powoli zaczyna mnie denerwować jak o brzuch mi się ociera zamek itp.

Ale stresuje się bo wziełam rozmiar 36/38- taki noszę teraz, a nie wiem czy za 5 miesiecy nie bede miala 46/48

Cytat:

ja też jestem po lidlowych zakupach.
Niestety najmniejsze rozmiary to 36 i S (to i tak pojedyncze sztuki), ale legginsy sa świetne, właśnie je wciągnęłam na tyłek. Kupiłam też jeansy - w wersji granatowej. Fajne są też topy, bokserki ciążowe - niestety niewielki wybór kolorów, białe, czarne i w marynarskie paski. Kpuiłam każdego po jednym, ale najmniejszy rozmiar to S a rozmiarówka jest zwyżona. No i staniki do karmienia, tyle że jeśli chodzi o wzory to niezbyt ładne, ostatecznie wzięłam jeden. Ogólnie powiem wam że przy tej odzieży ciążowej to więcej się kręciło grubasków niż ciężarówek
U mnie w ogóle było mało towaru, spodni po kilka sztuk tylko, biustonoszy trzy sztuki . Przy spodniach kłębowisko babć, które kupowały je dla siebie
Cytat:
Kurcze tak jak by sobie sprawy nie zdawali jak my czekamy na takie wiadomości

Taszanta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:50   #2601
dzidziadziumdzia
Zakorzenienie

Odp: Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013

Ja witamin nie biorę. Przy 3 morfologiach, w tym jednej po krwotokach nie zaszły istotne zmiany.W normie, choć na granicy. Biorę kwas foliowy ale powoli będę odstawiać.

W ciazy z córką brałam kwas, witaminy i magnez. Urodziła się poniżej 3 kilo. Jadłam niewiele-brak apetytu- ale zapasy solidne .
Teraz porównując jedną ciążę do drugiej na pewno tyję znacznie wolniej.

Staram się pić więcej, bo jak za mało to ciśnienie spada mi jak u umarlaka :/.

Mój lekarz bada wewnętrznie za każdym razem.

Z testu podwójnego ryzyko chorób genetycznych niewielkie, ale białko pappa niskie, wiec moge rodzic przed czasem/ miec dziecko z hipotrofią/mieć nadcisnienie/cukrzycę ciążowa/ generalnie powiklania. Ponoc taki wynik przez pustego blizniaka-nadal jest. Przesunal sie na stronę kręgosłupa wiec Synuś jest bliżej powierzchni , dlatego tak mocno go czuje.
10 dni przed porodem moja Mała miała ważyć około 2 kilo, wiec pewnie bedzie hipotrofia.

Moja kumpela była wczoraj na tescie podwojnyn-dziecko ma 6,5 cm w 12t6d. Moje w tym czasie miało 2cm mniej

Odstawilismy auto na drobne naprawy a niedługo jedziemy do stomatologa na inspekcje zabkow Córki.

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty.

U nas usg jest zawsze, ale musi być ze względu na komplikacje. Tyle ze to nie my oglądamy, tylko lekarz.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Aliska przyszła na świat 18.08.2010
. Witaj Kochanie

Aniołki 05.2009 i 08.2009 oraz Aniołek bliźniak 03.2013
dzidziadziumdzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:51   #2602
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
zmieniłaś fotkę w avatarze a ja się patrzę kto to pisze teraz wątróbki dużo jeść nie możemy ze wzg na dużo zawartość wit A ale pietruchę czy np buraki to tak
no teraz akurat tak, raczej chciałam podkreślić jak wiele pomogło mi to że jadłam "NATURALNIE" witaminy w potrawie, po tabletkach były minimalne poprawy, po posiłkach ogromne. A co do wątróbki- kiedyś nienawidziłam! ale jako ze musiałam to się przyzwyczaiłam i tak mi brakuje bo od 5 miesięcy nie jadłam, a nawet 6 bo nie było okazji po porodzir to zjem 10 kilo a można po porodzie jak sie karmi tak w ogóle?

Cytat:
12 tydz i 3 dni
Stary 2013-05-23, 12:51   #2603
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Przesłodkie

Cytat:
12 tydz i 3 dni

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2013-05-23, 12:53   #2604
Trele_Morele
Zakorzenienie

Brzuszki nam się powiększają, lokatorzy ujawniają- Mamusie XI-XII 2013

Cytat:
Piekniusie ja tez mam mnòstwo rzeczy ktorych pewnie nie ubiore dziecku Ani razu ale trudno .. W pierwszej ciazy jest sie tylko raz ! Na przemyslane zakupy przyjdzie jeszcze czas )

KCIUKI DLA ANI

Trele_Morele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:55   #2605
ryba91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość
Ja witamin nie biorę. Przy 3 morfologiach, w tym jednej po krwotokach nie zaszły istotne zmiany.W normie, choć na granicy. Biorę kwas foliowy ale powoli będę odstawiać.

W ciazy z córką brałam kwas, witaminy i magnez. Urodziła się poniżej 3 kilo. Jadłam niewiele-brak apetytu- ale zapasy solidne .

Z testu podwójnego ryzyko chorób genetycznych niewielkie, ale białko pappa niskie, wiec moge rodzic przed czasem/ miec dziecko z hipotrofią/mieć nadcisnienie/cukrzycę ciążowa/ generalnie powiklania. Ponoc taki wynik przez pustego blizniaka-nadal jest. Przesunal sie na stronę kręgosłupa wiec Synuś jest bliżej powierzchni , dlatego tak mocno go czuje.
10 dni przed porodem moja Mała miała ważyć około 2 kilo, wiec pewnie bedzie hipotrofia.

Moja kumpela była wczoraj na tescie podwojnyn-dziecko ma 6,5 cm w 12t6d. Moje w tym czasie miało 2cm mniej

Odstawilismy auto na drobne naprawy a niedługo jedziemy do stomatologa na inspekcje zabkow Córki.

U nas usg jest zawsze, ale musi być ze względu na komplikacje. Tyle ze to nie my oglądamy, tylko lekarz.

Bedzie dobrze
Stary 2013-05-23, 12:55   #2606
anulka2205
Wtajemniczenie

lusesita śliczny brzuś

Ryba po porodzie już chyba brak przeciwskazań

Dzidzia powodzenia u dentysty, no chyba że Aliska z tych twardych

Wielkie kciuki dla Ani
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-23, 12:56   #2607
Trele_Morele
Zakorzenienie

Cytat:
12 tydz i 3 dni
Hoho piekne mieszkanko

KCIUKI DLA ANI

Stary 2013-05-23, 13:00   #2608
magalska
Zadomowienie

Cytat:
Ja mimo wszystko uważam,że wysokozmineralizowana jest lepsza.
Wody zrodlane takie jak żywiec zdrój mają niesamowity marketing niestety niewiele w niej składników mineralnych, które sa potrzebne w ciąży

http://www.blog.przedporodem.pl/jaka...rmiac-piersia/
http://www.blog.przedporodem.pl/skla...acych-piersia/
http://www.sosrodzice.pl/co-moze-pic-kobieta-w-ciazy/
http://www.wodadlazdrowia.pl/pl/2398...t_w_ciazy.html
http://www.ekorodzice.pl/co-powinny-...0,533,763.html
każdy ma swoje zdanie ja akurat za żywcem też nie jestem, strasznie przereklamowana ta woda, ja wolę cisowiankę, zresztą mg i wapń są lepiej wchłanialne przez mleko/twaróg/płatki owsiane/kakao (ja zawszę robię takie prawdziwe kakao i ewentualnie dosładzam łyżeczkę cukru) itp i te produkty jadam codziennie.. jednak te wysokozm mają sporo sodu (a ja wypijam jakieś 3litry wody dziennie) więc wole cisowiankę

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

Cytat:
12 tydz i 3 dni

<3 SzCzĘśLiWa ŻoNkA <3

Stary 2013-05-23, 13:00   #2609
Dzastin08
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Trele_Morele Pokaż wiadomość
Piekniusie ja tez mam mnòstwo rzeczy ktorych pewnie nie ubiore dziecku Ani razu ale trudno .. W pierwszej ciazy jest sie tylko raz ! Na przemyslane zakupy przyjdzie jeszcze czas )

Mam podobne zdanie na ten temat

Kamilek ur 18.10.13

17.05.2014- Nasz Dzień

Stary 2013-05-23, 13:05   #2610
Trele_Morele
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzidziadziumdzia Pokaż wiadomość

Wszystko bedzie dobrze . Z Twoim pozytywnym nastawieniem nie ma innej opcji ostatnio myslalam o przedwczesnych porodach .. Od ktorego tygodnia mozna I znac porod za bezpieczny dla malucha? Czytalam kiedys artykul I dziewczynce urodzonej w 22 t bez zadnych powiklan . Ale to chyba sporadyczne przypadki ...

KCIUKI DLA ANI

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości