|
|
#811 |
|
Gang Iren
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Ja pije jedynie piwa,ktore maja 0,0 % alko, idzie u mnie kilka rodzai takich dostac
|
#812 |
|
Rozeznanie
|
Czytałam, że któraś z Was martwi się podwyższonym cukrem. Na szczęście wzmożone pragnienie nie musi być związane z cukrzycą ciążową - w pierwszym trymestrze w organizmie wzrasta zapotrzebowanie na wodę, więc większe pragnienie jest jak najbardziej normalne
![]() A co do brzuszków - ja mam trochę bardziej wystający, ale spowodowane jest to jedzonkiem. Mam ochotę na same niezdrowe rzeczy i to na takie, które przed ciążą mogły dla mnie nie istnieć (cola, słodycze, chipsy...). Staram się jednak dogadzać sobie w granicach rozsądku ![]() Aha, a co do piwa, koleżanka poleciła mi kwas chlebowy. Dość specyficzny napitek, ale niektórym ciężarówkom rekompensuje normalne piwo. Pytałam też mojego lekarza o alkohol w ciąży - poprzedni mówił, że szklanka piwa nie zaszkodzi. Taka opinia jest powszechna i dosyć zatrważająca. Mój obecny lekarz powiedział, że nigdy nie wiadomo w którym momencie dochodzi do poddziału komórek u dziecka. Można wypić butle wina i nie zrobić dziecku krzywdy, a można małym łykiem trafić w proces podziału i go zaburzyć. Edytowane przez krolowa_nilu Czas edycji: 2013-05-25 o 12:26 |
|
|
|
#813 | |
|
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014
Cytat:
A kwas chlebowy ma wiecej alkoholu niz piwo typu Lech free czy karmi.
|
|
#814 | ||||
|
Zadomowienie
|
Witajcie!
Ja dziś od rana mam przeboje i bliskie spotkania z muszą wc... Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja też schudłam o kilogram, ale to normalne jest, więc się nie przejmuj. Moja siostra zjechała 6 kg w pierwszym trymestrze, a potem ładnie przybrała Dziewczyny a mi się strasznie chce piwa Muszę spróbować tego ananasa...bo póki co idą mi banany, na cytrusy nie mogę patrzeć. Dziś też próbuję truskawek to zobaczę co z tego wyjdzie Odkąd jestem w ciąży nie tknęłam czekolady...wcześniej nie mogłam się bez niej obyć a teraz może dla mnie nie istnieć
|
||||
|
|
|
#815 |
|
Zakorzenienie
|
Mozemy sie zamienić - ja chodzę spiaca non stop mimo spania duuuzo wiecej niz przed ciąża.
|
#816 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#817 |
|
Zakorzenienie
|
Zdolność do zasypiania w dowolnym momencie w minutę leci do Ciebie
|
#818 |
|
Gang Iren
|
Dziewczyny co do anananasa to istnieje teoria,że może pomóc wywołać poród,bo ma w sobie jakiś enzym. No na mnie nie działało nic,ananana pożerałam sporo już po terminie porodu,a Młody przeterminował się o 2 tyg.
|
#819 |
|
Zakorzenienie
|
hej
witam sie i ja ja już po sobotnich zakupach, wróciłam do domu i padłam na kanapę i ruszać mi się nie chce. Najchętniej bym się zdrzemnęła zimno mi, słabo mi, a miałam takie plany na sobotę. Ja mam pytanko o kawę. Widzę, że na wątku mamy mamusie, które piją. Taka jedna na dzień słaba - to jest grzech czy nie? Moja teoria jest taka, że ja jestem taka zdechła właśnie dlatego, że całkowicie kawę odstawiłam od miesiąca. Próbuję oszukać się Inką, ale same wiecie, że to "kawa" dla dzieci, żeby poczuły się bardzie dorosłe. To jak? można czy nie powinno się?
|
|
#820 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) tylko, ze on sie nie dał wyeliminować!! No i od 5 lat jestesmy razem Cytat:
Powiem Ci ze ja tez nie tknelam czekolady ani w sumie chyba na słodkiego od ok miesiąca (dlatego pewnie schudlam bo ani słodyczy ani alkoholu!) Do piwa to mnie nigdy nie ciągnęło, ale winko ![]() Poza tym to niedawno wróciliśmy z Tż z zakupów. Udało mi sie dodawać dojrzalego, soczystego melona i pierwsze co zrobiliśmy po wejściu do domu to go zjedlismy!! Nigdy nie miałam az takiej fazy na owoce a teraz to mogłabym tylko to jeść!! Poza tym to kupiłam Tż ta książkę o rzucenie palenia o której pisalyscie i juz siedzi i czyta... Zobaczymy czy po tym rzuci - dam Wam znac ![]() Opuszczę Was na troche bo musze siąść do nauki - za tydzien mam ważny egzamin i wolałabym go zdać
|
|
#821 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A Ty? |
|
|
|
|
#822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"W oczekiwaniu na dziecko" jest napisane, ze można pić 200 mg kofeiny dziennie, czyli ponad dwie filiżanki espresso.
|
|
#823 |
|
Gang Iren
|
Tutaj w Anglii dostałam rozpiskę czego ile można w ciąży i kofeiny można do 200 mg,no ale wiadomo,że lepiej,żeby było mniej. No i nie tylko kawa ma kofeinę,bo i herbata,kakao,cola. Ja piję 1-2 słabsze kawy dziennie,nie piję coli,herbat kofeinowych,czekoladę czasem jadam ale niewiele.
Piłam kiedyś bezkofeinową i nawet mi smakowała: http://www.prazynka.pl/produkty/5901480000281_2.jpg
|
#824 | ||
|
Zadomowienie
|
Nie wiem jak daleko od siebie mieszkamy, ale mam nadzieję, że doleci
![]() Cytat:
mały się przeterminował, akcja porodowa stanęła w miejscu i konieczna była cesarka. Więc jak ma być dobrze to będzie pewnie i bez ananasa i bez liści malin![]() Cytat:
![]() Co do mdłości póki co nic na nie działa...jedzenie rano na leżąco...imbir, słone...nie mam już pomysłów
|
||
|
|
|
#825 |
|
Gang Iren
|
Herbatkę z liści malin też piłam,tyle że to bardziej ma przygotować macicę do porodu,sprawić żeby skurcze podczas porodu były efektywniejsze. Ja piłam od 34 tyg ciąży,a urodziłam w 42 tyg.
|
#826 |
|
Raczkowanie
|
co do alkoholu to mój gin poradził, że jak już musze tak bardzo się napić to trochę piwa ale niepasteryzowanego i dobrej jakości i nie do jakiejś małej przegryzki tylko raczej np. po obfitym obiedzie albo kolacji, to samo do wina dobrej jakości
ale mnie do alkoholu w ogóle nie ciągnie ciężko dostać teraz dobre piwo, tak jak wam pisałam o mojej koleżance która sprzedaje chemie spożywczą i tak jak chlor żeby wybielić kalafiorka tak samo żółć do piwa.... zresztą już artykuły o tym nie raz były w necie, większość produktów w sklepie to teraz same świństwa ![]() u mnie dzisiaj pochmurno i ciągle chce mi się spać |
|
|
|
#827 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#828 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny mówicie o ciąży swoim znajomym ?
u mnie na razie wie tylko rodzina i jedna koleżanka.... i chyba na razie tak pozostanie ![]() we wtorek zaczynam 11 tc |
|
|
|
#829 |
|
Zakorzenienie
|
U nas wiedza wszyscy. Ae trudno było to ukryć, bo w międzyczasie był mój wieczór panieński i ślub. Poza tym od razu powiedzialam szefowi, wiec w pracy tez wszyscy wiedza.
|
#830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
(3 koleżanki). Powiem szczerze, że gdyby nie one oszalałabym w domu![]() Innym się jeszcze jakoś nie chwalę, bo w sumie siedzę w domu, nikogo nie spotykam, więc omija mnie przekazywanie tej informacji dalej |
|
|
|
|
#831 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w pierwszej ciąży się pochwaliłam prawie wszystkim jak zobaczyłam dwie kreski na teście, potem okazało się, że pusty pęcherzyk i musiałam wszystkim tłumaczyć co się stało.... ale to najgorsze nie było... moja przyjaciółka (jak się okazało jednak nią nie była) jak się dowiedziała, że poroniłam to chyba się ucieszyła bo napisała mi smsa, że jej mama też tak miała a potem przez 10 lat w ciąże zajść nie mogła i w ogóle takie tam inne nieprzyjemnie inne rzeczy związane z ciążą przyjaciół to się jednak poznaje w biedzie.....
|
|
|
|
|
#832 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do zachowania koleżanki to było dziwne...ale niektórzy nie potrafią się zachować w pewnych sytuacjach. |
|
|
|
|
#833 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie wie mama, tata (bo moja mama wygadała za co byłam strasznie zła) i tesciowa. Reszta rodzenstwo dziadkowie dowiedza sie po wizycie 10 czerwca jak bedzie oki. Wtdy moze i przyjaciółka sie dowie.
|
|
|
|
#834 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Moi dobrzy znajomi wiedzą,ja jakoś długo nie umiem utrzymać tajemnicy.
|
|
#835 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam Kobietki.
Dołączam do Waszego grona. Wczoraj ujrzałam 2 kreski na teście - opadła mi szczena i oczy wyszły na wierzch, bo przez 1,5 roku niezabezpieczania się nic się nie działo, już myślałam, że jesteśmy niepłodni czy coś a tu raptem takie zdziwienie... -> A powiedzcie proszę, jak zareagowali Wasi mężczyźni na wieść o ciąży??? Bo mojego faceta tak to zszokowało, że zrobił się blady, później czerwony a potem złapał się za głowę. Zdziwiła mnie jego reakcja, zasmuciła wręcz. Myślałam, że się chociaż trochę ucieszy. A on się zmartwił w sumie i widać boi się teraz bardziej ode mnie (bo ja też zaczęłam się stresować). Dodam, że oboje mamy 28 lat. |
|
|
|
#836 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No to faktycznie dziwne,bo przecież skoro od półtora roku chcieliście mieć dziecko to powinien się bardzo cieszyć,że się w końcu udało... U mnie to trzecia ciąża,więc bez szaleństwa. Spowszedniał mu już chyba mój stan odmienny
|
|
#837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój po pierwszym teście nie uwierzył, bo stwierdził, ze ta kreska jest tak blada, ze ja sobie wymyślam Jak zrobiłam test innej firmy to dłuuugo sie mu przyglądał i mówił "no rzeczywiście, no patrz, no jest ta druga kreska" i po chwili sie poplakal. Ale tez on chciał miec dziecko duzo bardziej niz ja.
|
|
#838 |
|
Wtajemniczenie
|
Znalazłam kilka artykułów na temat reakcji mężczyzn na wieść o ciąży:
http://www.familie.pl/artykul/Dlacze...zy,4500,1.html Tutaj tez jest fajny psychologiczny artykul o tym: http://www.ciazowy.pl/artykul,czemu-...zy,2444,1.html |
|
|
|
#839 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój mąż został wyrwany ze snu o 7 rano jak zobaczyłam 2 kreski na teście ucieszył się bardzo, przytulił mnie i pocałował zaskoczenie w Jego oczach było, ale bardzo pozytywne |
|
|
|
|
#840 |
|
Rozeznanie
|
U mnie wiedzą dwie przyjaciółki, szefostwo i koleżanka, z którą pracuję (musiałam ją uprzedzić, że będę na nią zwalać wymianę wszystkich szkodliwych chemikaliów). Ale ostatnio dostałam gratulację z działu kadr, więc dobre wieści się już rozchodzą :P
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.

. Mówiłam o tym ginowi, ale cukier mam w normie, a on powiedział, że to zupełnie normalne.

przyjaciół to się jednak poznaje w biedzie.....