|
|
#121 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?
Nie wiem jak mam odnieść się do tej uwagi, bo każdy widzi, że rzeczywistość w naszym systemie karnym jest jaka jest, ja tylko nakreśliłam sytuację, nie proponuję żadnych rozwiązań, bo jak sama słusznie zauważyłaś nie ma jednego, dobrego wyjścia.
|
|
|
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
Wątek z pytaniem całkowicie retorycznym, bo dla mnie odpowiedź jest oczywista. Mogę iść naga lub wyuzdanie ubrana po ciemnych uliczkach i zakamarkach (oczywiście, jestem ostrożna, bo wiem jak jest i tego nie robię), ale NIKT nie ma prawa tknąć mnie palcem.
Natomiast uważam, że osoby wielokrotnie skazywane za gwałt powinny być kastrowane, tak samo jak pedofile. Może to radykalne podejście, ale skoro nie umieją zapanować nad sobą, powinniśmy chronić osoby niewinne i nie dopuszczać do tego, żeby jacyś zwyrodnialcy robili im krzywdę. Edytowane przez Halucynacya Czas edycji: 2013-05-26 o 22:11 |
|
|
|
|
#123 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#124 |
|
Raczkowanie
|
Zazwyczaj kastraci przyjmują leki obniżające poziom testosteronu we krwi, a więc nie odczuwają pociągu fizycznego ani podniecenia. Może więc to byłoby jakimś rozwiązaniem - prawnie uregulowany przymus leczenia. Uważam, że trzeba takie osoby w jakiś sposób karać, muszą ponosić konsekwencje. Poza tym sama groźba kary kastracji działałaby odstraszająco na potencjalnych gwałcicieli. A tymczasem najczęściej zapewniamy im przytulny państwowy hotel. Dodatkowo, wiele przypadków gwałtów w ogóle nie jest zgłaszanych, bo kobiety zwyczajnie się boją...
Edytowane przez Halucynacya Czas edycji: 2013-05-26 o 22:37 |
|
|
|
|
#125 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Prawidłowo wykastrowany koleś (z usuniętymi jądrami, a nie pałką) nie ma żadnych żądzy, podniecenia, nikogo już nie skrzywdzi. Gwałciciele to nie są popaprańcy na całej linii... Niestety. "Niestety", ponieważ gdyby to była tylko banda śliniących się, agresywnych świrów, to łatwiej byłoby takich rozpoznać i się wystrzegać. Niestety, gwałciciel na co dzień może przypominać Waszego znajomego z pracy albo wujka.
|
|
|
#127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tu nie chodzi o uprawianie seksu właśnie, a w każdym razie jest to jeden z dalszych powodów. znajomego z pracy lub wujka - ależ najczęściej gwałciciel to osoba znana ofierze. Wcale niekoniecznie obleśny typ w ciemnej uliczne. |
|
|
|
|
|
#128 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie. Mówię, że gwałciciel nie musi wyglądać podejrzanie.
Razem od 6 sierpnia 2007 Zaręczeni od 5 grudnia 2012 Wychodzę za mąż 20 czerwca 2014 Edytowane przez cukraktywna Czas edycji: 2013-05-26 o 23:21 |
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#130 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?
a jak zapatrujecie sie na problem ofiary,która nie chce ,wstydzi się zgłosić akt gwałtu?
czy piętnujecie taką kobietę,czujecie do niej odrazę? |
|
|
|
|
#131 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Ktoś musi mieć nieźle nasr... we łbie, aby takie coś głosić - to moja odpowiedź.
|
|
|
|
|
|
#134 |
|
Raczkowanie
|
Ogólnie to myślę,że nie ma co kopać leżącego i się na nim wyżywać.Jednak gdybym znała osobę która została zgwałcona i nie chciała tego zgłosić,raczej bym baaaardzo starała się ją wysłać na komisariat.Przecież niezgłoszony gwałt daje gwałcicielowi prawo do gwałcenia dalej.Nie wiem jak można być tak bezmyślnym i egoistycznym,żeby przez własny wstyd narażać inne kobiety.Nie czułabym do niej odrazy,ale na pewno niechęć.Bo to nie jest jej osobista sprawa,jeśli jej oprawca chodzi sobie na wolności.
|
|
|
|
|
#135 |
|
Zakorzenienie
|
Nie można sobie zasłużyć ,chyba ze wcześniej ofiara sama kogoś zgwalcila.
Prymitywne ale mi zgwalconego gwalciciela nie szkoda.
|
|
#136 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Myslenie pt.sama sobie na to zasluzyla powoduje, ze kobieta nie chce zglaszac tego na policje. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#137 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, sprawdźcie sobie ile kosztuje wykonywanie kary śmierci w stosunku do tradycyjnej odsiadki. Nie chce mi się szukać źródeł, ale pamiętam, że jeden taki wyrok kosztuje więcej, niż w życiu jestem w stanie zarobić.
|
|
#138 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po za tym już mniejsza o koszta utrzymania,ale o przepełnienie więzień,zemstę dla rodzin ofiar,fakt że taka jednostka do niczego w życiu się już nie nadaje. Po co trzymać chwasty w ogródku,nawet jeśli rosną sobie w boku ogrodu i jeśli środek owadobójczy jest drogi? |
|
|
|
|
|
#139 |
|
Rozeznanie
|
W dalszym ciągu to ofiara i potrzebna jest jej pomoc. Zwłaszcza w tym, żeby zrozumiała, że jak nie zgłosi, to taki gwałciciel dalej radośnie chodzi sobie wolny i znów może zgwałcić, może nawet i ją po raz kolejny.
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uwazałabys,że jest winna? |
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
Jakby to była moja przyjaciółka,moja ukochana przyjaciółka która tyle razy mi pomogła ....i znalabym sprawcę .. Boje sie ze wtedy moja osoba powinna zając sie policja.
|
|
#142 |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?
|
|
|
|
|
#143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#144 | |
|
Konto usunięte
|
Odp: Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?
tez tak zrozumiałam,jednak inaczej odczuwamy emocje w stosunku do obcych ,a inaczej o bliskich,stąd moje pytanie
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedyne czego jest winna to niezgłoszenia faktu gwałtu na policję i tego że pozwala gwałcicielowi chodzić wolno.I nie ma znaczenia czy to by była moja przyjaciółka,czy nie,namawiałabym ją do zgłoszenia gwałtu.Gdybym znała osobę która tego nie zgłosiła,odczuwałabym mimowolną niechęć do tej osoby.Przecież to przyzwalanie na zło.Zdaję sobie sprawę,jak traumatyczne może być dla tej osoby opowiadanie tego na policji,w sądzie itd,ale chyba chęć ochrony innych przed tym samym losem,powinna być ważniejsza.Zresztą teraz chyba te przepisy apropo gwałtu się zmieniają,bo gwałt ma być ścigany z urzędu a nie tylko na wniosek.Mam nadzieję że wraz z tym zmieni się również procedura przesłuchiwania ofiar... |
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą, wydaje mi się, że w kwestii gwałtów tak właśnie jest. Czasami są to bardzo trudne procesy i trudno jednoznacznie orzec, więc takie "2 lata w zawieszeniu" wygląda mi na salomonowe wyjście. Bo inaczej sobie nie potrafię wytłumaczyć tak niskich wyroków. |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na pewno zachęcałabym do zgłoszenia - argument, że w ten sposób pomoże innym kobietom (złapanie gwałciciela) jest ponoć skuteczny. Choć po wszystkim, co czym donosi prasa, a co działo się na komisariatach po zgłoszeniu takich spraw (wiktymizowanie ofiary właśnie), mogę zrozumieć niechęć do przechodzenia przez to poniekąd po raz kolejny. |
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak już mamy w naszej kulturze, że gwałt to coś skrajnie upadlającego osobę zgwałconą, dlatego rozumiem osoby, które nie chcą tego wyciągać na światło dzienne. To nie ich wina, tylko ogólnego klimatu. Znalazłam bardzo odważny tekst, z którym się w większości się nie zgadzam, ale który zawiera kilka ciekawych, wg mnie, spostrzeżeń: http://seksualnosc-kobiet.pl/moje_ci...zyje_normalnie Z drugiej strony - wiele osób nie ma zaufania do wymiaru sprawiedliwości i nie zgłasza tego po prostu ze strachu przed zemstą gwałciciela. |
|
|
|
|
|
#150 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli mogę dodać coś od siebie.
Przeżyłam to jak miałam 15 lat (daawno temu). Byłam wtedy zwykłą szarą myszką. Trochę pulchną dziewczynką, z lekką nadwagą. Zawsze bez makijażu, w okularach. Ubierałam się na sportowo - byle wygodnie mi było. Nie mam pojęcia w jaki sposób mogłam się wtedy wydawać dla kogokolwiek atrakcyjna.... . Nie byłam zaniedbana, ale na pewno nie kusiłam. W każdym bądź razie.... po wszystkim czułam do siebie straszną odrazę, złość, niechęć. Zwierzyłam się koleżance... i co usłyszałam? Cytuje: "To masz szczęście, bo mimo, że jesteś gruba ktoś na Ciebie leciał, a ja dalej nie mam chłopaka". Inna zmierzyła mnie tylko wzrokiem i mi nie uwierzyła w ogóle. ... I nie... nigdy tego nie zgłosiłam chociaż znałam dane osobowe tej osoby. On potrafił bardzo skutecznie zastraszyć, nie mówiąc o tym, że przez tydzień codziennie rano przychodził z nożem pod mieszkanie i groził, że jak pisnę słowo to mi rodzinę pozabija .... raz nawet pokazywał mi broń i twierdził, że dla niego to żaden problem tego użyć. Carmela... co Ty byś w takiej sytuacji zrobiła? Tym bardziej wiedząc w jaki sposób funkcjonuje prawo. Ja bym zgłosiła, jego by wezwali na komisariat, może by go zatrzymali na 24, a potem pewnie by go wypuścili i by sobie hasał do ew. sprawy w sądzie. A ja bym w tym czasie koczowała przerażona noc i dzień pod drzwiami i pilnowała żeby nas nikt nie pozabijał ... w sumie to i tak koczowałam... . U mnie skończyło się głęboką depresją, problemami emocjonalnymi, samookaleczaniem i 2 próbami samobójczymi ... Rodzicom przyznałam się dopiero po kilku latach. ---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ---------- Dokładnie ....
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:52.

A słyszałaś takie opinie od kogokolwiek?