MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć? - Strona 5 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-05-26, 21:57   #121
charsi
Zadomowienie

Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Cytat:
Napisane przez _Marta_M_ Pokaż wiadomość
a wiesz co robią tacy faceci po przecweleniu i wyjsciu na wolnosc?
Nie wiem jak mam odnieść się do tej uwagi, bo każdy widzi, że rzeczywistość w naszym systemie karnym jest jaka jest, ja tylko nakreśliłam sytuację, nie proponuję żadnych rozwiązań, bo jak sama słusznie zauważyłaś nie ma jednego, dobrego wyjścia.
charsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 22:10   #122
Halucynacya
Raczkowanie

Wątek z pytaniem całkowicie retorycznym, bo dla mnie odpowiedź jest oczywista. Mogę iść naga lub wyuzdanie ubrana po ciemnych uliczkach i zakamarkach (oczywiście, jestem ostrożna, bo wiem jak jest i tego nie robię), ale NIKT nie ma prawa tknąć mnie palcem.
Natomiast uważam, że osoby wielokrotnie skazywane za gwałt powinny być kastrowane, tak samo jak pedofile. Może to radykalne podejście, ale skoro nie umieją zapanować nad sobą, powinniśmy chronić osoby niewinne i nie dopuszczać do tego, żeby jacyś zwyrodnialcy robili im krzywdę.

Edytowane przez Halucynacya
Czas edycji: 2013-05-26 o 22:11
Halucynacya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 22:16   #123
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Halucynacya Pokaż wiadomość
Natomiast uważam, że osoby wielokrotnie skazywane za gwałt powinny być kastrowane, tak samo jak pedofile. Może to radykalne podejście, ale skoro nie umieją zapanować nad sobą, powinniśmy chronić osoby niewinne i nie dopuszczać do tego, żeby jacyś zwyrodnialcy robili im krzywdę.
Czy to,że będą niezdolni do kopulacji sprawi,że nie będą niebezpieczni?Gwałcić i torturować można różnymi przedmiotami.To że utracą swój sprzęcik nie znaczy że stracą całkowicie popęd i chory pociąg do takich rzeczy.
Carmela_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 22:28   #124
Halucynacya
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Carmela_ Pokaż wiadomość
Czy to,że będą niezdolni do kopulacji sprawi,że nie będą niebezpieczni?Gwałcić i torturować można różnymi przedmiotami.To że utracą swój sprzęcik nie znaczy że stracą całkowicie popęd i chory pociąg do takich rzeczy.
Zazwyczaj kastraci przyjmują leki obniżające poziom testosteronu we krwi, a więc nie odczuwają pociągu fizycznego ani podniecenia. Może więc to byłoby jakimś rozwiązaniem - prawnie uregulowany przymus leczenia. Uważam, że trzeba takie osoby w jakiś sposób karać, muszą ponosić konsekwencje. Poza tym sama groźba kary kastracji działałaby odstraszająco na potencjalnych gwałcicieli. A tymczasem najczęściej zapewniamy im przytulny państwowy hotel. Dodatkowo, wiele przypadków gwałtów w ogóle nie jest zgłaszanych, bo kobiety zwyczajnie się boją...

Edytowane przez Halucynacya
Czas edycji: 2013-05-26 o 22:37
Stary 2013-05-26, 22:39   #125
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
Zazwyczaj kastraci przyjmują leki obniżające poziom testosteronu we krwi, a więc nie odczuwają pociągu fizycznego ani podniecenia. Może więc to byłoby jakimś rozwiązaniem - prawnie uregulowany przymus leczenia. Uważam, że trzeba takie osoby w jakiś sposób karać, muszą ponosić konsekwencje. Poza tym sama groźba kary kastracji działałaby odstraszająco na potencjalnych gwałcicieli. A tymczasem najczęściej zapewniamy im przytulny państwowy hotel. Dodatkowo, wiele przypadków gwałtów w ogóle nie jest zgłaszanych, bo kobiety zwyczajnie się boją...
Świry są niekoniecznie kierowani tylko podnieceniem i pociągiem.Istnieje o wiele więcej powodów ich popapraństwa.
Stary 2013-05-26, 23:02   #126
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Świry są niekoniecznie kierowani tylko podnieceniem i pociągiem.Istnieje o wiele więcej powodów ich popapraństwa.
Gwałtów dokonują osoby o zaburzeniach seksualnych. To zbrodnie na tle ewidentnie seksualnym (a więc o podłożu stricte hormonalnym).
Prawidłowo wykastrowany koleś (z usuniętymi jądrami, a nie pałką) nie ma żadnych żądzy, podniecenia, nikogo już nie skrzywdzi.

Gwałciciele to nie są popaprańcy na całej linii... Niestety. "Niestety", ponieważ gdyby to była tylko banda śliniących się, agresywnych świrów, to łatwiej byłoby takich rozpoznać i się wystrzegać. Niestety, gwałciciel na co dzień może przypominać Waszego znajomego z pracy albo wujka.

cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 23:13   #127
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
To zbrodnie na tle ewidentnie seksualnym (a więc o podłożu stricte hormonalnym).
Nie do końca. Tu chodzi o chęć zdominowania, pokazania władzy nad ofiarą, upodlenie jej. A najbardziej można, nomen omen, zeszmacić, przez sferę seksualną. I właśnie dlatego to jest tak tragiczne.

Tu nie chodzi o uprawianie seksu właśnie, a w każdym razie jest to jeden z dalszych powodów.

znajomego z pracy lub wujka
- ależ najczęściej gwałciciel to osoba znana ofierze. Wcale niekoniecznie obleśny typ w ciemnej uliczne.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 23:20   #128
cukraktywna
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Nie do końca. Tu chodzi o chęć zdominowania, pokazania władzy nad ofiarą, upodlenie jej. A najbardziej można, nomen omen, zeszmacić, przez sferę seksualną. I właśnie dlatego to jest tak tragiczne.

Tu nie chodzi o uprawianie seksu właśnie, a w każdym razie jest to jeden z dalszych powodów.

znajomego z pracy lub wujka
- ależ najczęściej gwałciciel to osoba znana ofierze. Wcale niekoniecznie obleśny typ w ciemnej uliczne.
No właśnie. Dominacja i władza podniecają kogoś takiego seksualnie (Ameryki nie odkryłaś). Właśnie na tym polegają zaburzenia seksualne, o których wspominałam. A bez potrzeb seksualnych wygasa też chęć zdominowania.
No właśnie. Mówię, że gwałciciel nie musi wyglądać podejrzanie.

Edytowane przez cukraktywna
Czas edycji: 2013-05-26 o 23:21
cukraktywna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-26, 23:56   #129
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cukraktywna Pokaż wiadomość
No właśnie. Dominacja i władza podniecają kogoś takiego seksualnie (Ameryki nie odkryłaś). Właśnie na tym polegają zaburzenia seksualne, o których wspominałam. A bez potrzeb seksualnych wygasa też chęć zdominowania.
No właśnie. Mówię, że gwałciciel nie musi wyglądać podejrzanie.
Piszesz o tle ewidentnie seksualnym i podłożu seksualnym - otóż nie, ponieważ podłoże tkwi w psychice, a seksualność tej przemocy to pochodna.
Stary 2013-05-27, 08:03   #130
TmargoT
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

a jak zapatrujecie sie na problem ofiary,która nie chce ,wstydzi się zgłosić akt gwałtu?
czy piętnujecie taką kobietę,czujecie do niej odrazę?
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 08:09   #131
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
a jak zapatrujecie sie na problem ofiary,która nie chce ,wstydzi się zgłosić akt gwałtu?
Że co? A słyszałaś takie opinie od kogokolwiek?
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 08:10   #132
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Że co? A słyszałaś takie opinie od kogokolwiek?
slyszałam,dlatego pytam
Stary 2013-05-27, 08:12   #133
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Wątek z pytaniem całkowicie retorycznym, bo dla mnie odpowiedź jest oczywista. Mogę iść naga lub wyuzdanie ubrana po ciemnych uliczkach i zakamarkach (oczywiście, jestem ostrożna, bo wiem jak jest i tego nie robię), ale NIKT nie ma prawa tknąć mnie palcem.
Do gwałtu penis nie jest potrzebny. Można zgwałcić przedmiotem, ręką. Przecież zdarzają się również kobiety-gwałcicielki, które gwałcą swoje ofiary (najczęściej małoletnie), a penisa nie mają. Tylko izolowanie takich osób do końca życia. Wielokrotny gwałciciel nie ma prawa chodzić sobie wolny po świecie.

---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

Cytat:
slyszałam,dlatego pytam
Ktoś musi mieć nieźle nasr... we łbie, aby takie coś głosić - to moja odpowiedź.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 08:54   #134
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
Ogólnie to myślę,że nie ma co kopać leżącego i się na nim wyżywać.Jednak gdybym znała osobę która została zgwałcona i nie chciała tego zgłosić,raczej bym baaaardzo starała się ją wysłać na komisariat.Przecież niezgłoszony gwałt daje gwałcicielowi prawo do gwałcenia dalej.Nie wiem jak można być tak bezmyślnym i egoistycznym,żeby przez własny wstyd narażać inne kobiety.Nie czułabym do niej odrazy,ale na pewno niechęć.Bo to nie jest jej osobista sprawa,jeśli jej oprawca chodzi sobie na wolności.
Stary 2013-05-27, 09:18   #135
Loyd
Zakorzenienie

Nie można sobie zasłużyć ,chyba ze wcześniej ofiara sama kogoś zgwalcila.
Prymitywne ale mi zgwalconego gwalciciela nie szkoda.

Hej!!! Chętnie wymienie podkład la mer soft longwear w odcieniu cream ( nadal mam paragon) na shiseido synchro lub synchro glow.
Loyd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 09:45   #136
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Cytat:
Napisane przez Loyd Pokaż wiadomość
Nie można sobie zasłużyć ,chyba ze wcześniej ofiara sama kogoś zgwalcila.
Prymitywne ale mi zgwalconego gwalciciela nie szkoda.
Dobre! Podoba mi sie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ----------

Myslenie pt.sama sobie na to zasluzyla powoduje, ze kobieta nie chce zglaszac tego na policje.

201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 11:10   #137
krem_nugatowy
Raczkowanie

Cytat:
Tak,żeby żyli na garnuszku państwa.Nie wierzę że ktoś,kto był zdolny do gwałtu na niemowlaku,albo do torturowania drugiego człowieka,mógł się zresocjalizować.Nie przyda się już do niczego,a tylko obciąża państwo.
Dziewczyny, sprawdźcie sobie ile kosztuje wykonywanie kary śmierci w stosunku do tradycyjnej odsiadki. Nie chce mi się szukać źródeł, ale pamiętam, że jeden taki wyrok kosztuje więcej, niż w życiu jestem w stanie zarobić.
Stary 2013-05-27, 11:23   #138
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez krem_nugatowy Pokaż wiadomość
Dziewczyny, sprawdźcie sobie ile kosztuje wykonywanie kary śmierci w stosunku do tradycyjnej odsiadki. Nie chce mi się szukać źródeł, ale pamiętam, że jeden taki wyrok kosztuje więcej, niż w życiu jestem w stanie zarobić.
Kara śmierci poprzez zaharowanie się w kamieniołomach wydaje się być całkiem tania i pożyteczna...Strzał z pistoletu w głowę tak samo,ale oczywiście potwory muszą mieć humanitarną śmierć.Według mnie w ogóle nie zasługują by traktować ich jak ludzi.

Po za tym już mniejsza o koszta utrzymania,ale o przepełnienie więzień,zemstę dla rodzin ofiar,fakt że taka jednostka do niczego w życiu się już nie nadaje.

Po co trzymać chwasty w ogródku,nawet jeśli rosną sobie w boku ogrodu i jeśli środek owadobójczy jest drogi?
Stary 2013-05-27, 11:50   #139
giselle2504
Rozeznanie

Cytat:
W dalszym ciągu to ofiara i potrzebna jest jej pomoc. Zwłaszcza w tym, żeby zrozumiała, że jak nie zgłosi, to taki gwałciciel dalej radośnie chodzi sobie wolny i znów może zgwałcić, może nawet i ją po raz kolejny.
Stary 2013-05-27, 11:51   #140
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Ogólnie to myślę,że nie ma co kopać leżącego i się na nim wyżywać.Jednak gdybym znała osobę która została zgwałcona i nie chciała tego zgłosić,raczej bym baaaardzo starała się ją wysłać na komisariat.Przecież niezgłoszony gwałt daje gwałcicielowi prawo do gwałcenia dalej.Nie wiem jak można być tak bezmyślnym i egoistycznym,żeby przez własny wstyd narażać inne kobiety.Nie czułabym do niej odrazy,ale na pewno niechęć.Bo to nie jest jej osobista sprawa,jeśli jej oprawca chodzi sobie na wolności.
gdyby to była twoja przyjaciółka również czułabys niechęć?
uwazałabys,że jest winna?
Stary 2013-05-27, 11:55   #141
Loyd
Zakorzenienie

Cytat:
Jakby to była moja przyjaciółka,moja ukochana przyjaciółka która tyle razy mi pomogła ....i znalabym sprawcę .. Boje sie ze wtedy moja osoba powinna zając sie policja.

Hej!!! Chętnie wymienie podkład la mer soft longwear w odcieniu cream ( nadal mam paragon) na shiseido synchro lub synchro glow.
Loyd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 11:58   #142
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Cytat:
Ja zrozumialam, ze czulaby niechec nie dlatego, ze kobieta zostala zgwalcona, ale dlatego, ze nie zglosilaby tego na policje.

Stary 2013-05-27, 11:59   #143
Halucynacya
Raczkowanie

Cytat:
Myślę, że to nie jest to końca tak. Taka osoba czuje się skrzywdzona, chce się odizolować, nie myśli o innych ofiarach, tylko skupia się na swoim bólu. Być może nie chce przechodzić przez wstrętne w naszym kraju praktyki zeznawania wszystkiego po 10, 15 razy, również w sądzie, oko w oko z gwałcicielem. Jest przerażona i zagubiona, nie myśli racjonalnie.
Stary 2013-05-27, 12:03   #144
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Cytat:
Myślę, że to nie jest to końca tak. Taka osoba czuje się skrzywdzona, chce się odizolować, nie myśli o innych ofiarach, tylko skupia się na swoim bólu. Być może nie chce przechodzić przez wstrętne w naszym kraju praktyki zeznawania wszystkiego po 10, 15 razy, również w sądzie, oko w oko z gwałcicielem. Jest przerażona i zagubiona, nie myśli racjonalnie.
Zgadzam sie.

Stary 2013-05-27, 12:05   #145
TmargoT
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: MARSZ SZMAT. Czy na gwałt można sobie zasłużyć?

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Ja zrozumialam, ze czulaby niechec nie dlatego, ze kobieta zostala zgwalcona, ale dlatego, ze nie zglosilaby tego na policje.

tez tak zrozumiałam,jednak inaczej odczuwamy emocje w stosunku do obcych ,a inaczej o bliskich,stąd moje pytanie
Stary 2013-05-27, 12:18   #146
Carmela_
Raczkowanie

Cytat:
Czego winna Jedyne czego jest winna to niezgłoszenia faktu gwałtu na policję i tego że pozwala gwałcicielowi chodzić wolno.I nie ma znaczenia czy to by była moja przyjaciółka,czy nie,namawiałabym ją do zgłoszenia gwałtu.Gdybym znała osobę która tego nie zgłosiła,odczuwałabym mimowolną niechęć do tej osoby.Przecież to przyzwalanie na zło.Zdaję sobie sprawę,jak traumatyczne może być dla tej osoby opowiadanie tego na policji,w sądzie itd,ale chyba chęć ochrony innych przed tym samym losem,powinna być ważniejsza.

Zresztą teraz chyba te przepisy apropo gwałtu się zmieniają,bo gwałt ma być ścigany z urzędu a nie tylko na wniosek.Mam nadzieję że wraz z tym zmieni się również procedura przesłuchiwania ofiar...
Stary 2013-05-27, 12:40   #147
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
No właśnie dlatego zaznaczyłam,że kara śmierci powinna być zarezerwowana dla przypadków z niepodważalnymi dowodami.
_Każda_ forma kary powinna być. Nie bez powodu mamy domniemanie niewinności. Bo wtedy co? Jak wina jest wątpliwa, to 25 lat, jak udowodniona bezsprzecznie to kara śmierci? To tak nie powinno działać. Dość dużo jest przypadków pomyłek sądów, niestety.
Zresztą, wydaje mi się, że w kwestii gwałtów tak właśnie jest. Czasami są to bardzo trudne procesy i trudno jednoznacznie orzec, więc takie "2 lata w zawieszeniu" wygląda mi na salomonowe wyjście. Bo inaczej sobie nie potrafię wytłumaczyć tak niskich wyroków.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 13:41   #148
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem, jak można czuć odrazę - tym bardziej należy współczuć; na pewno takiej kobiety nie zrozumiem, bo mimo takiej krzywdy nawet nie domaga się dla siebie sprawiedliwości.

Na pewno zachęcałabym do zgłoszenia - argument, że w ten sposób pomoże innym kobietom (złapanie gwałciciela) jest ponoć skuteczny.

Choć po wszystkim, co czym donosi prasa, a co działo się na komisariatach po zgłoszeniu takich spraw (wiktymizowanie ofiary właśnie), mogę zrozumieć niechęć do przechodzenia przez to poniekąd po raz kolejny.
Stary 2013-05-27, 14:25   #149
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Nie. A niechęć - niby skąd?
Tak już mamy w naszej kulturze, że gwałt to coś skrajnie upadlającego osobę zgwałconą, dlatego rozumiem osoby, które nie chcą tego wyciągać na światło dzienne. To nie ich wina, tylko ogólnego klimatu. Znalazłam bardzo odważny tekst, z którym się w większości się nie zgadzam, ale który zawiera kilka ciekawych, wg mnie, spostrzeżeń:
http://seksualnosc-kobiet.pl/moje_ci...zyje_normalnie

Z drugiej strony - wiele osób nie ma zaufania do wymiaru sprawiedliwości i nie zgłasza tego po prostu ze strachu przed zemstą gwałciciela.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-27, 16:13   #150
fatass
Zadomowienie

Jeśli mogę dodać coś od siebie.
Przeżyłam to jak miałam 15 lat (daawno temu). Byłam wtedy zwykłą szarą myszką. Trochę pulchną dziewczynką, z lekką nadwagą. Zawsze bez makijażu, w okularach. Ubierałam się na sportowo - byle wygodnie mi było. Nie mam pojęcia w jaki sposób mogłam się wtedy wydawać dla kogokolwiek atrakcyjna.... . Nie byłam zaniedbana, ale na pewno nie kusiłam. W każdym bądź razie.... po wszystkim czułam do siebie straszną odrazę, złość, niechęć. Zwierzyłam się koleżance... i co usłyszałam? Cytuje: "To masz szczęście, bo mimo, że jesteś gruba ktoś na Ciebie leciał, a ja dalej nie mam chłopaka". Inna zmierzyła mnie tylko wzrokiem i mi nie uwierzyła w ogóle.
... I nie... nigdy tego nie zgłosiłam chociaż znałam dane osobowe tej osoby. On potrafił bardzo skutecznie zastraszyć, nie mówiąc o tym, że przez tydzień codziennie rano przychodził z nożem pod mieszkanie i groził, że jak pisnę słowo to mi rodzinę pozabija .... raz nawet pokazywał mi broń i twierdził, że dla niego to żaden problem tego użyć.

Carmela... co Ty byś w takiej sytuacji zrobiła? Tym bardziej wiedząc w jaki sposób funkcjonuje prawo. Ja bym zgłosiła, jego by wezwali na komisariat, może by go zatrzymali na 24, a potem pewnie by go wypuścili i by sobie hasał do ew. sprawy w sądzie. A ja bym w tym czasie koczowała przerażona noc i dzień pod drzwiami i pilnowała żeby nas nikt nie pozabijał ... w sumie to i tak koczowałam... .

U mnie skończyło się głęboką depresją, problemami emocjonalnymi, samookaleczaniem i 2 próbami samobójczymi ...
Rodzicom przyznałam się dopiero po kilku latach.

---------- Dopisano o 16:13 ---------- Poprzedni post napisano o 16:12 ----------

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość

Z drugiej strony - wiele osób nie ma zaufania do wymiaru sprawiedliwości i nie zgłasza tego po prostu ze strachu przed zemstą gwałciciela.
Dokładnie ....

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości