Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-06-03, 11:21   #1651
Blueberry81
Przyczajenie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez Blueberry81 Pokaż wiadomość
Hej Kobietki
Rety, w koncu was doczytalam do konca! Ale fajny watek!
Moge sie przylaczyc?
Troche o mnie: mam na imie Ola, 32 lata, moj maz jest Anglikiem, slub wzielismy rok temu w Maju. Pracuje od czterech lat w hotelu, gdzie jestem kierownikiem recepcji.
O Kropka staralismy sie od Nowego Roku no i w Kwietniu sie udalo
Termin porodu mam na 31 Grudnia ale to sie moze zmienic po pierwszym usg. Podejscie do ciazy w Anglii jest troche inne niz wPolsce. Pierwsze trzy miesiace sa na zasadzie "co ma byc to bedzie". Oczywiscie jesli sa jakies problemy wtedy opieka jest swietna. Do tej pory jestem bardzo zadowolona ale rowniez nie mam najmniejszych dolegliwosci. Kobiety w ciazy maja wiele ulg finansowych jak np. Bezplatne leki dla kobiety dopoki dzieck nie skonczy 1 Roku, Wszystkie badania bezplatne, rowniez prenatalne. Dziecko ma bezplatne leki do 16 Roku zycia. Mysle, ze to bardzo duzo.
Ahh sie rozpisalam
Pozdrawiam Wszystkie przyszle Mamuski I zycze, aby ten wyjatkowy czas uplynal nam wszystkim w radosnym nastroju. Milego dnia

PS. Moj Ipad probuje Wszystkie polskie slowa zamienic na podobno brzmiace po angielsku. Staram sie je wylapywac, ale nie zwasze sie udaje. Z gory przepraszam
Zapomnialam dodac, ze w polsce jestem z Lodzkiego, okolice Sieradza,
Blueberry81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 11:31   #1652
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Hej Kobietki
Rety, w koncu was doczytalam do konca! Ale fajny watek!
Moge sie przylaczyc?

witaj
Stary 2013-06-03, 11:35   #1653
Blueberry81
Przyczajenie

Blueberry witaj
To prawda,że w UK a Pl są znaczne różnice,ale ja przechodząc tutaj ciążę,rodząc no i wychowując tu dzieci dostrzegam wiele plusów (no minusów też kilka,ale mniej).[/QUOTE]

Dziekuje
Tutaj, to znaczy gdzie, w Polsce?
Czytajac ten watek, troche przeraza mnie ta ilosc badan I wizyt w polsce ale nie mnie to oceniac bo nie mam porownania. Ja jestem w dziesiatym tygodniu I mialam Jedna wizyte zbadali mi krew, mocz, I tetno. Powiedzieli, ze jak cos bedzie nie tak to zadzwonia a jak ok to sie widzimy w 12 tyg na pierwszym USG ehh dziwny jest ten swiat
Stary 2013-06-03, 12:08   #1654
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Blueberry witaj
To prawda,że w UK a Pl są znaczne różnice,ale ja przechodząc tutaj ciążę,rodząc no i wychowując tu dzieci dostrzegam wiele plusów (no minusów też kilka,ale mniej).

Dziekuje
Tutaj, to znaczy gdzie, w Polsce?
Czytajac ten watek, troche przeraza mnie ta ilosc badan I wizyt w polsce ale nie mnie to oceniac bo nie mam porownania. Ja jestem w dziesiatym tygodniu I mialam Jedna wizyte zbadali mi krew, mocz, I tetno. Powiedzieli, ze jak cos bedzie nie tak to zadzwonia a jak ok to sie widzimy w 12 tyg na pierwszym USG ehh dziwny jest ten swiat

Pisałam o plusach tu gdzie teraz mieszkam czyli w Anglii.
Mam porównanie,bo pierwsza ciąża w Polsce,a druga w Anglii. No i mimo,że nie ma badań ginekologicznych,mniej tych Usg to mimo wszystko ja jestem bardziej zadowolona z opieki nad ciężarną i porodu w Anglii.

Ja skończyłam właśnie 8 tydzień i jutro zapiszę się w przychodni na pierwszą wizytę.
Stary 2013-06-03, 12:35   #1655
AnnaM23
Raczkowanie

Hej dzwieczyny wy to macie tempo z produkowaniem postow pozniej ciezko nadrobic hehe

Bluberry witaj

Co do opieku w UK to chyba tez zalezy od tego na jakiego lekarza sie trafi (pewnie jak wszedzie ) ale my przewaznie natrafialismy na jakis beznadziejnych . W poprzedniej ciazy mialam jakas infekcje nerki , tak bolalo ze nie moglam sie z lozka podniesc az mi sie z bolu chcialo plakac, maz zapakowal mnie w auto pojechalismy do szpitala a lekarz stwierdzil ze to bol miesni i ze mam brac paracetamol. Dopiero jak poszlam do przychodni i dostalam leki to mi przeszlo. Teraz na szczescie jestesmy w innej przychodni zapisani gdzie sa na prawde wporzadku lekarze .

Dzisiaj bylam u GP i chyba mam jakas infekcje, wyslala moj mocz do badania, w srode maja byc wyniki .

Moje dziecko probuje mnie wykonczyc, od dwoch dni chodzi spac o 23 , jak go klade po 20 (czyli tak jak zawsze) to chce zebym z nim siedziala, a wtedy zamiast spac to sie wydurnia, jak wychodze to wali glowa w sciane zeby do niego przyjsc. Masakra juz prawie cale czolo w sniakach maz ma dzis przywiesc lozeczko turystyczne od rodzicow przynajnmiej sobie krzywdy nie zrobi. Nie mam pojecia co mu sie nagle pozmienialo
Stary 2013-06-03, 13:04   #1656
Messsuah
Raczkowanie

Witam nowe mamusie

dzisiaj mam dzień rybny, kupiłam sledzie makrele i łososia..... ale mnie wzięło na ryby
Messsuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 13:05   #1657
gosia261282
Gang Iren

Ja to na ryby zawsze mam ochote,jak nie jestem w ciazy to tez. Uwielbiam!
Stary 2013-06-03, 13:25   #1658
Blueberry81
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez AnnaM23 Pokaż wiadomość
Hej dzwieczyny wy to macie tempo z produkowaniem postow pozniej ciezko nadrobic hehe

Bluberry witaj

Co do opieku w UK to chyba tez zalezy od tego na jakiego lekarza sie trafi (pewnie jak wszedzie ) ale my przewaznie natrafialismy na jakis beznadziejnych . W poprzedniej ciazy mialam jakas infekcje nerki , tak bolalo ze nie moglam sie z lozka podniesc az mi sie z bolu chcialo plakac, maz zapakowal mnie w auto pojechalismy do szpitala a lekarz stwierdzil ze to bol miesni i ze mam brac paracetamol. Dopiero jak poszlam do przychodni i dostalam leki to mi przeszlo. Teraz na szczescie jestesmy w innej przychodni zapisani gdzie sa na prawde wporzadku lekarze .

Dzisiaj bylam u GP i chyba mam jakas infekcje, wyslala moj mocz do badania, w srode maja byc wyniki .

Moje dziecko probuje mnie wykonczyc, od dwoch dni chodzi spac o 23 , jak go klade po 20 (czyli tak jak zawsze) to chce zebym z nim siedziala, a wtedy zamiast spac to sie wydurnia, jak wychodze to wali glowa w sciane zeby do niego przyjsc. Masakra juz prawie cale czolo w sniakach maz ma dzis przywiesc lozeczko turystyczne od rodzicow przynajnmiej sobie krzywdy nie zrobi. Nie mam pojecia co mu sie nagle pozmienialo
Masz racje Aniu, zalezy na kogo sie trafi I niewazne w jakim kraju.
Widze, ze Piotrus taki nocny marek. Mam nadzieje, ze chociaz Ci da pospac rano

O infekcje moczowa w ciazy to chyba latwo niestety. Trzymam kciuki, aby wyniki byly dobre

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Messsuah Pokaż wiadomość
Witam nowe mamusie

dzisiaj mam dzień rybny, kupiłam sledzie makrele i łososia..... ale mnie wzięło na ryby
Och rybke to ja tez lubie
Jak ja mam ochote na polskie jedzenie ostatnio. Normalnie wszystko! Ogorki kiszone, buraczki I marchewka zasmazana, kielbasa krakowska, knedle, pierogi I wszyskie polskie tradycyjne zupy. Pojechalam do polskiego sklepu w weekend I nawet pani sie pytala czemu tak lapczywie wszystko kupuje. Powiedzialam jej, ze jestem w ciazy I nigdy nie wiem na co bede miec ochote jutro a ona na to, ze sie domyslila po ilosci kiszonych ogorkow
Stary 2013-06-03, 14:10   #1659
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Witam nowe mamusie

a ja mam dzień kaszny- ugotowałam sobie białą drobną i jem - ale pyszne!!!!
Stary 2013-06-03, 14:35   #1660
aira
Raczkowanie

GG do aira

Witajcie Mamuśki które już znam i nowozafasolkowane również

Ja dzisiaj mam jakoś chandrę i dzień psich smutków
Nawet mojemu TŻtowi się dziś dostało , że bezproduktywnie siedzi przed kompem, a mógłby mi pomóc w porządkach, które są zawsze u mnie lekiem na całe zło Wkurza mnie ta okropna pogoda zimno, wietrznie i wilgotno. Wiem, że nie mam na to wpływu, ale jakoś mi się ostatnio nazbierało i ta pogoda to już jest kropka nad "i".
Zaraz jadę jeszcze do apteki po pojemnik, bo jutro wybieram się na badania zlecone przez mojego gina, a czasy kiedy można było oddać niefrasobliwie materiał do laboratorium w słoiku po przecierze pomidorowym Pudliszki, niestety już minęły bezpowrotnie. Widzę że TŻ tak się przejął, ze biega od piwnicy po strych i nadrabia zaległości w majsterkowaniu w ramach samoobrony przede mną Może zrobię dziś coś dobrego na wieczór żeby było miło

11.06.2013[*]
aira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 14:48   #1661
patrycjja
Zadomowienie

Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Witam nowe mamusie

Ja jestem już po pomidorkach w śmietanie i na nic specjalnego nie mam ochoty. No może jakąś zupke bym zjadła, ale pogoda nie zachęca do wizyty w sklepie. Jakaś burza paskudna się przypałętała i leje niesamowicie :p dobrze, że i tak miałam zamiar spędzić dzień w łóżku
A podoba mi się to tym bardziej, że mąż biega i sprząta zebym ja na razie mogla odpocząć

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-06-03, 14:57   #1662
maruda80
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Od wczoraj miałam wielką ochotę na łazanki, wysłałam męża dzisiaj do sklepu, ugotowałam cały gar (chyba na tydzień będzie). Łazanki chyba da się radę zamrozić?

Poza tym dalej mam ranne mdłości, plamienia niestety też, ale już znacznie mniej.
Z niecierpliwością czekam na wizytę u gina - najwcześniejszy termin jaki udało mi się zdobyć do 13.06 (a w wypisie ze szpitala miałam dane by zgłosić się na kontrole do swojego gina w tym tyg.) .
Mam nadzieję że te 2 tyg. więcej wyjdą tylko na dobre...i będzie już coś konkretnego widać...

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 15:11   #1663
lejdi_aga13
Rozeznanie

hello wlasnie przed 15minutami tescik-2 kreska bardzoslaba mam nadziejeze do was dolacze ostatnia @-8maja...mam 26/28 dzien cyklu wiec mam nadzieje ze to nie falszywy alarm
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 15:14   #1664
gosia261282
Gang Iren

Maruda oj to faktycznie strasznie długie te terminy! Ale to na NFZ czy prywatnie tyle trzeba czekać?

---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ----------

Lejdi_aga jak wyszła kreseczka,nawet blada to już raczej na pewno jesteś,jest bardzo niewiele sytuacji które mogłyby dać fałszywie pozytywny wynik,np przyjmowanie leków z tym hormonem na który jest czuły test.
Stary 2013-06-03, 15:15   #1665
M_aria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
hello wlasnie przed 15minutami tescik-2 kreska bardzoslaba mam nadziejeze do was dolacze ostatnia @-8maja...mam 26/28 dzien cyklu wiec mam nadzieje ze to nie falszywy alarm
Trzymam mocno kciuki
M_aria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 15:16   #1666
Blueberry81
Przyczajenie

Cytat:
Witaj
Trzymam kciuki. Daj znac
Stary 2013-06-03, 15:16   #1667
Sheperdess
Rozeznanie

Współczuję pogody dziewczyny, u nas ładnie i ciepło, zaraz idę na spacer.

Piszecie o jedzeniu, a ja nie wiem na co mam ochotę, może w sklepie coś podpatrzę.

Blueberry i upadły_aniol witajcie na wątku.

Blueberry, ja też mieszkam w UK i, jak na razie, nie narzekam na opiekę. Wszystko jest w porządku. Położna zapewniała, że jeśli tylko byłyby jakieś problemy, to mogę liczyć na pomoc lekarza położnika. Oczywiście mam nadzieję, że się bez tego obędzie. Obecnie czekam na wyniki testów krwi, no i na kolejne USG za trzy tygodnie.
Sheperdess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 15:19   #1668
magnusia
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
Od wczoraj miałam wielką ochotę na łazanki, wysłałam męża dzisiaj do sklepu, ugotowałam cały gar (chyba na tydzień będzie). Łazanki chyba da się radę zamrozić?

Poza tym dalej mam ranne mdłości, plamienia niestety też, ale już znacznie mniej.
Z niecierpliwością czekam na wizytę u gina - najwcześniejszy termin jaki udało mi się zdobyć do 13.06 (a w wypisie ze szpitala miałam dane by zgłosić się na kontrole do swojego gina w tym tyg.) .
Mam nadzieję że te 2 tyg. więcej wyjdą tylko na dobre...i będzie już coś konkretnego widać...

łazanki chyba można mrozić- tak jak pierogi, nie?
Co do wizyty u gina- może idź do przychodni i niech Cię przyjmie między pacjentami- w sumie masz problemy w ciąży, byłaś w szpitalu i nie powinni robić żadnych problemów tylko Cię przyjąć.
Współczuję mdłości i dobrze że plamienia są mniejsze

EDIT: doczytałam o sytuacji z lekarzem- to jakaś masakra żeby człowiek w potrzebie a tym bardziej kobieta w ciąży i to problemowej musiała wystawać pół nocy aby się dostać do lekarza! Może ta gin ze szpitala przymie Cię jakoś wcześniej między pacjentami?

Edytowane przez magnusia
Czas edycji: 2013-06-03 o 15:23
magnusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 15:20   #1669
maruda80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Maruda oj to faktycznie strasznie długie te terminy! Ale to na NFZ czy prywatnie tyle trzeba czekać?
na NFZ jeszcze dłuższej, akurat w miejscowości w której mieszkam przyjmuje na NFZ tylko jedna gin, ludzie od 5-6 rano stoją pod ośrodkiem by zająć kolejkę do rejestracji która jest od 8 rano (kobieta przyjmuje 10 os. które ma umówionych wcześniej na termin + 8-10 z porannej rejestracji)
Ogólnie w moim stanie takie wycieczki zabronione.

Umówiłam się prywatnie do gin która mnie prowadziła w szpitalu (po wyjściu przeprowadziłam wywiad i jest polecana do trudnych ciąż) ale termin najwcześniejszy miała dopiero na 13.06.
Trudno już poczekam bo nie mam zdrowia do użerania się w rejestracji ośrodka.
I tak muszę podejść do lekarza ogólnego w tym tyg. bo mi się leki kończą i zwolnienie lekarskie szpitalne też (mam do 10.06) - mam nadzieję że bez problemu mi wypisze.

Stary 2013-06-03, 15:20   #1670
kefii
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Witam drogie mamuśki

Podczytuję Was od ok. 3 tyg kiedy to pojawiły mi się dwie kreseczki
po kilku dniach pojechałam do lekarza jest pęcherzyk ... ale powiedziałam sobie , że odezwę się po następnej wizycie jeśli będzie wszystko ok .

Tak więc jestem w sobote byłam u gina nasze małe szczęście ma już 9 mm serduszko już bije lekarz powiedział , że to 7 tydzień i jest wszystko ok . Więc jak powiedziałam to i tak zrobiłam

Jestem z województwa Łódzkiego planuje rodzić w Sieradzu .
Z moim wybrankiem jestem już 5 lat , we wrześniu 2012 r wzięliśmy ślub i jestem bardzo szczęśliwa z tego jak nam się życie potoczyło , mam kochanego męża który o nas dba czasem przesadza no ale jak to faceci .
Początek ciązy był cudowny czułam się świetnie, od zeszłego tygodnia męczą mnie poranne mdłości . Jak już zjem śniadanie jest wszystko ok . No i sikanie boszzz ile kobieta w ciąży może sikać

Od samego początku jestem na zwolnieniu więc planuje do Was często zaglądać
Witam nowa mamusie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość
Prowadze działalnośc.
Macierzyński miałam pół roku, Jaś urodził sie w grudniu i sie nie załapałam na roczny macierzyński...
Od pierwszej wizyty chce isc na L4, nawet jeśli wszystko bedzie ok. Chyba mam do tego prawo prawda?
Jasne ze masz ja jestem na L4 juz od pierwszej wizyty i mam to gdzies co inni o tym mysla.

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Apropo wkurzającej rodziny to mnie najbardziej wkurza rodzinka męża, która ciagle powtarza że MUSI być dziewczynka. Może to dziwne ale doprowadza mnie to do szału. Nic ich nie interesuje tylko ciagle o tej dziewczynce. Moja szwagierka ma syna 12 letniego, my też mamy synka i to pewnie bedzie ostatni wnuk moich teściów i dostali małpiego rozumu. Jestem w 8 tyg a teść juz mnie 15 razy pytał kiedy już będzie wiadomo jaka płeć. Jedynie teściowa troche się hamuje. Wczoraj mąż gadał z teściem przez tel i mówi zeby trzymał kciuki bo ide na pierwsze USG i żeby wszystko było dobrze, a on pyta czy juz będę widziała czy dziewczynka. No psychol normalnie. A jak mówimy z TŻ-tem że nam wszystko jedno i będziemy się cieszyć tak samo z córki jak z synka, byle był zdrowy, to on jak zdarta płyta że MUSI być dziewczynka.
Jakbym mame słyszła. A jak jeszcze usłyszła ze przed owulka były strania to nic tylko dziewczynka. Mi tam wsjo co bedzie byle zdrowe

dziewczyna wrzesień 2005
zaręczona 27 lipca 2009
żona 6 sierpnia 2011

II kreseczki 14 maja 2013
mój mały kochany synuś Mikołaj 17 stycznia 2014
II kreseczki 4 września 2014
kefii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 15:20   #1671
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
super- biegnij do gina , rób betę z krwi i przekazuj nam dobre wiadomości
Stary 2013-06-03, 15:22   #1672
M_aria
Rozeznanie

U mnie w mieście terminy na NFZ to jakaś porażka.. Dwa miesiące temu zapisałam się na pierwszy wolny termin.. na sierpień.. muszę chodzić prywatnie:-(
Stary 2013-06-03, 15:24   #1673
magnusia
Zakorzenienie

o kurde burza u mnie idzie a ja się właśnie wykluwam z domu aby po receptę do gina iść ..... może zdążę i ie zmoknę
Stary 2013-06-03, 15:25   #1674
gosia261282
Gang Iren

A z ciekawości jak to teraz jest w Polsce: można iść na L4 od tak sobie czy jednak trzeba mieć wskazania medyczne albo pracę w nieodpowiednich warunkach?
Stary 2013-06-03, 15:28   #1675
M_aria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
A z ciekawości jak to teraz jest w Polsce: można iść na L4 od tak sobie czy jednak trzeba mieć wskazania medyczne albo pracę w nieodpowiednich warunkach?
Byłam u gina w 4 tygodniu i mogłam wsiąść zwolnienie, a czuję się dobrze.
Stary 2013-06-03, 15:41   #1676
maruda80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez M_aria Pokaż wiadomość

czasem zależy też od lekarza.
Jeden da bez problemu, drugi nie bardzo jeżeli ciąża przebiega prawidłowo.

Stary 2013-06-03, 15:49   #1677
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Cytat:
To dobrze!
Ja biore od pierwszej wizyty, nie mam siły prowadzić biznesu, zajmować sie półroczniakiem i byc w ciąży...
Stary 2013-06-03, 15:51   #1678
M_aria
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez maruda80 Pokaż wiadomość
czasem zależy też od lekarza.
Jeden da bez problemu, drugi nie bardzo jeżeli ciąża przebiega prawidłowo.
Nie wiedziałam, ale w takim razie jeszcze bardziej się cieszę, że tego lekarza wybrałam bo 21 mam wizytę i zamierzam wsiąść L4
Stary 2013-06-03, 15:53   #1679
lejdi_aga13
Rozeznanie

dzieki za przyjecie;*

kiedy powinnam isc do lekarza -jak myslicie? mam26/28 ale mam juz duzo objawow i dzis 2 kreska-wychodzi mi 4 tydzien niedlugo 5 ale nie chce isc za wczesnie
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-06-03, 15:57   #1680
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Wow, tutaj zazwyczaj gin nie zalozy karty ciazy przed 10 tygodniem.

Bylam dzisiaj na kontroli i wszystko w porzadku. Te niby plamienia to tylko pozostalosc po piatku. I znowu widzialam bijace serduszko

Maruda80 - wspolczuje kolejek. Kosmos, zeby tyle czekac...
Switezianka_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości