![]() |
#451 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak określić porowatość włosów?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#452 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#453 |
Zadomowienie
|
...odpowiedz na pytania:
1. Jak długo schną Twoje włosy? do 3 godzin 2. Czy trudno je zmoczyć? srednio, ogolnie mocze je do 2 minut woda 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostaja ok 20 sekkund potem sie przewracaja 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? najlepiej po myciu, na drugi dzien traca na objetosci 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? tak zawsze 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? zawsze fale ![]() 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? bez zmian, najlepsze sa zaraz po umyciu 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? zawsze w koku, bo sa bardzo dlugie 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak ![]() 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. z nowo scietymi koncowkami 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? farbuje ziolowo 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? niemam problemu ![]() 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). kokos i amla = elektryzowanie 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? 2 lata ... a dowiesz się, jaką masz porowatość. ![]() Odpowiedz tylko na powyższe pytania, ale staraj się odpowiadać jak najobszerniej. Jeżeli szukasz pomocy w dobraniu odpowiedniej pielęgnacji dla swoich włosów wbijaj śmiało na wątek: Walka o zdrowe i piękne włosy. Dużą pomocą będzie też zdjęcie całych włosów w dobrym świetle. Zapraszam! ![]() [/QUOTE]
![]() |
#454 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pogranicze średniej i niskiej ![]()
![]() |
![]() |
#455 |
Zadomowienie
|
Pogranicze średniej i niskiej
![]() ![]() ![]()
![]() |
#456 |
Przyczajenie
|
1. Jak długo schną Twoje włosy? raczej krótko, pół godziny aby włosy na długości robiły się suche, około godziny aby były suche przy skórze głowy
2. Czy trudno je zmoczyć? nie 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? czasami zostaje, czasami powoli wraca na swoją strone, to zależy chyba od tego jakie pasemka biore 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? od razu po umyciu i kilka godzin po umyciu. 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? tak 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? w warkoczu tak, ale gdy robie loki bez użycia ciepłej temperatury (wałki, papiloty, koczek,...) loki owszem robią się, ale bardzo szybko włosy znowu się prostują 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? raczej są takie same jakie były przed rozczesaniem 8.Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? raczej chodzę w rozpuszczonych włosach, ale gdy zdarzy mi się mieć koczka cały dzień, to tak po rozpuszczeniu czuję ulgę 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. są miłe, gładkie ale sztywne 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? nie farbuje, prostuje od wielkiego dzwonu i rzadko kiedy suszę 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie, nie mam 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.) chyba nie było takiego kosmetyku, każdy, którego do tej pory używałam służył moim włosom 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? ok, 2 lat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#457 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mam nadzieję, że pomożecie mi określić porowatość moich włosów ![]() 1. Jak długo schną Twoje włosy? 1h 2. Czy trudno je zmoczyć? nie 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostanie 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? od razu po umyciu 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? tak 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? tracą 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? raczek chodzę w rozpuszczonych, od czasu do czasu spinam w koczek wtedy czuję ulgę 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. miękkie 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? od czasu do czasu suszę 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). laminowanie-zero efektów 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od pół roku Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#458 |
Raczkowanie
|
1. Jak długo schną Twoje włosy? 45 minut
2. Czy trudno je zmoczyć? raczej nie 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostanie 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? zaraz po umyciu, na drugi dzień nie nadają się do pokazywania 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? raczej nie 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? dosyć podatne, zostają falki 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? tracą objętość 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? chodzę w rozpuszczoych, wiążę w domu, nie czuję ulgi 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą?nie 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku.są szorstkie 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy?suszę codziennie, farbuję co 2 m-ce 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). odżywki drogeryjne 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy?niestety, nie pielęgnuję, chciałabym zacząć, bo strasznie wyglądają i wypadają |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
Przyczajenie
|
Cześć, będę wdzięczna za pomoc przy określeniu porowatości moich włosów. Wstępnie określiłam na podstawie Waszych odpowiedzi, ale chętnie skonfrontuję z innymi opiniami
1. Jak długo schną Twoje włosy? około 1-1,5h (z wierzchu szybciej, te pod spodem potrzebują więcej czasu) 2. Czy trudno je zmoczyć? łatwo-średnio 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? będzie odstawać, ewentualnie wolno wróci na swoje miejsce 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? kilka godzin po umyciu (zdecydowanie najgorzej tuż przed myciem, myję średnio co drugi dzień, czasami codziennie - prowadzę dość aktywny tryb życia) 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? średnio, te z wierzchu mniej, ale jak odgarnę to pod spodem bardziej) 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? średnio podatne, zostanie lekki ślad 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? bez większych zmian, ewentualnie trochę się puszą 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? z przyzwyczajenia i z wygody najczęściej są spięte w kucyk w zasadzie cały dzień. Ulgę czuję w przypadku rozpuszczenia mocnych koków np. po weselu. 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? trochę tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. włosie pędzelka 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Nigdy nie farbowałam. Suszarkę używam sporadycznie, prostownicę bardzo rzadko. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Nie mam problemów 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Trudno powiedzieć. Do tej pory stosowałam tylko pospolite szampony dostępne w sklepach kosmetycznych... i nic poz tym. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Dopiero zaczynam. Do kompletu informacji dodam, że do tej pory nie interesowałam się szczególnie pielęgnacją włosów:/ Nie stosowałam masek czy olejów. Odżywki ostatni raz jakieś kilka lat temu. Szampony niestety dość pospolite czyli wszystkie zawierające silne detergenty. Czasami jak mi się przypomniało to używałam jedwabiu do włosów. Przy mniejszej ilości poprawiało wygląd, ale zbyt duża ilość dawała wrażenie tłustych włosów. Jestem pod wrażeniem tylu informacji na forum dotyczących pielęgnacji włosów. Nie sądziłam, że tak bardzo je zaniedbywałam, a i tak odwdzięczają mi się względnie nienajgorszym wyglądem Na szczęście oszczędziłam im farbowania czy intensywnego suszenia. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą i wszystkimi informacjami umieszczonymi na forum będę mogła poprawić kondycję swoich długich włosów i cieszyć się wyglądem rozpuszczonych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#460 |
Raczkowanie
|
1. Jak długo schną Twoje włosy?
około 1,5 h 2. Czy trudno je zmoczyć? nie 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostanie 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? kilka godzin po myciu 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? nie 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? raczej bez zmian, trochę się spuszą na chwilę 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? tak, czuję ulgę 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? raczej nie 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. są trochę chropowate (ale też do podcięcia) 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? farbuję z brązu na jasny blond od kilku lat 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). ziołowe balsamy green pharmacy - puszenie włosów, laminowanie - sztywne i suche włosy 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od pół roku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#461 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#462 |
Raczkowanie
|
Dziękuję za odpowiedź
![]() I co teraz? Od czego rozpocząć. Zakupiłam olejki Alterra. Dobrze zrobiłam? Niedawno przeszłam ospę, która dramatycznie pogorszyła stan moich włosów. Skóry zresztą też, ale z tym już skutecznie walczę. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#464 |
Raczkowanie
|
Czy mogę się z Tobą skontaktować przez maila czy jakoś inaczej, żebyś doradziła od czego zacząć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#465 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W tym wątku na takie pytania nie odpowiadam dlatego, że służy on jedynie określaniu porowatości. Gdybym jeszcze odpowiadała na wszystkie wątpliwości tutaj to nie miałabym kiedy spać, a poza tym zrobiłby się konkretny bajzel ![]()
![]() |
![]() |
#466 |
Raczkowanie
|
Napisałam już w wątku, który poleciłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#467 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1.Tak długo, że nigdy nie schną same, bo nie mam czasu czekać, a jakby wyschły to miałabym mega szopę na głowie 2.Trudno je zmoczyć 3.Powoli wróci 4.Kilka godzin po umyciu / na następny dzień 5.Nie, ogólnie są matowe w każdym ![]() 6.Mam falki, ale nie na długo 7.Dodaje im to objętości 8.Czuję ulgę po rozpuszczeniu, ale nie lubię ich rozpuszczonych 9.Tak 10.Psią sierścią ![]() 11.Farbuję włosy, po rozjaśnieniu nie potrafię sobie z nimi poradzić 12.Nie rozumiem pytania? ![]() 13.Każde je puszą 14.Były zdrowe, ale je rozjaśniłam i mam szopę ![]() Błagam pomóż mi doprowadzić je do normalności, bo ogolę się na łyso przysięgam ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#468 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#469 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Żeby sprawdzić czy mi ktoś odpisze dodałam tą stronę jako zakładkę i odświeżałam co jakiś czas buahahha ![]()
![]() |
![]() |
#470 |
Konto usunięte
|
osuszane bawelnianymi koszulkami okolo 4,5 - 5h 2. Czy trudno je zmoczyć? bardzo trudno, czasem mogę lać strumieniem prysznica kilka minut, a gdzieś i tak pozostaną suche 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? od razu wraca na swoje miejsce 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? wyglądają dobrze od razu po myciu, ale kilka godzin po nieco lepiej 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? tak 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? tak 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? przeważnie nieco tracą lub zyskują na niezbyt długo 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? lubię mieć je rozpuszczone, nie lubię ich wiązać, ale czasem robię to dla wygody 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. z puszystym czymś 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? nie 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie, no chyba że czasem po olejowaniu 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). proteiny jajeczne lekko przesuszyły i spuszyły włosy, lecz szybko (1 mycie) wróciły do normy 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? około rok |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#471 |
Raczkowanie
|
Opis moich włosów
![]() 1. Jak długo schną Twoje włosy? Ok. 8 godzin, ale myję je na noc, przerzucam przez jedwabną poduszkę i tak sobie schną, czasami zdarza się, że muszę rano użyć rano suszarki bo włosy są mokre przy skalpie. 2. Czy trudno je zmoczyć? Nie. 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Zostaje, ale chyba dlatego, że włosy są dość długie i przerzucone przez głowę pasemko sięga mi i tak za brodę. 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Jak wyschną przez noc to rano, chyba że muszę je podsuszyć dodatkowo suszarką to wtedy się mocno spuszają i dopiero po jakimś czasie dochodzą do siebie. 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Nie. 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Ogólnie są falowane, ale po zrobieniu warkocza moje naturalne fale się do niego dopasowuję, więc chyba tak. 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Przy skalpie tracą (mam przetłuszczającą się skórę głowy) a na długości się baaaardzo puszą czyli chyba nabierają objętości. Dlatego nie czeszę włosów na co dzień (chyba że przed nałożeniem oleju), tylko na mokro po nałożeniu odżywki. 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Lubię rozpuszczone włosy, bo ładniej w nich wyglądam ![]() ![]() 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Nie. 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z czymś bardzo szorstkim, nierównym.... Może sierścią skołtunionego psa ![]() 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? 3x Nie, tak jak pisałam sporadycznie zdarza mi się dosuszać włosy jak nie wyschną przez noc. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Czasami po olejowaniu mam problem z domyciem włosów przy skalpie zarówno łagodnym szamponem jak i takim z sles. Często włosy po olejowaniu myję dwukrotnie. 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Ciężko je obciążyć (chyba że przy niedokładnym spłukaniu maski czy odżywki). Z kosmetyków, których ostatnio używałam to tak sobie sprawdzały się: - odżywka isana z bawełną, - farmona z lnem. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? sierpień 2013 Załączam zdjęcie robione tosterem parę miesięcy temu ![]()
![]() |
#472 |
Raczkowanie
|
od 3 do 4 godzin same 2. Czy trudno je zmoczyć? są dość gęste więc żeby były całkiem mokre trochę trzeba się pomęczyć 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Zostanie albo wolno wróci na swoją stronę. 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Od razu po myciu. 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Raczej tak. 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Podatne zwłaszcza na kręcenie. 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Nabierają objętości. 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Zazwyczaj czuję ulgę choć ostanio przywyczaiłam trochę włosy do spinania. 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Tak. 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Były 2 tygodnie temu ścinane więc ciężko dokładnie powiedzieć ![]() 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Nigdy nie miałam farbowanych, 2 razy w życiu prostowane ostatni raz ponad 2 lata temu, suszy mi je tylko co 3 miesiące fryzjerka. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Nie zauważyłam żadnych problemów. 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Szampony z SLS typu Garnier z odżywką do włosów, które często mają łupież. Jeden z szamponów powodował u mnie straszny łupież głowy i właśnie garnierem go "leczyłam". 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Od jakiś 2-3 miesięcy ![]() Edytowane przez Ayra21 Czas edycji: 2013-06-06 o 19:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#473 |
Przyczajenie
|
Opis włosów:
1. Jak długo schną Twoje włosy? Ok. 4-5 godzin (moje włosy sięgają niemalże łokci). 2. Czy trudno je zmoczyć? Zwilżanie wodą z atomizera przebiega bardzo ciężko, tak samo moczenie ich w pozycji z głową do dołu. Normalnie pod prysznicem też muszę poświęcić dobrą minutę lub dwie, żeby dokładnie zmoczyć wszystkie warstwy. 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Raczej zostaje, ale to kwestia długości włosów - chociaż zazwyczaj odstaje od głowy i widać, że jest nie na swoim miejscu. 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Kilka godzin po umyciu. Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy podsuszę je chłodnym nawiewiem - wtedy wyglądają najlepiej. 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Tak, błyszczą się zawsze. 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Po rozpleceniu warkocza czy rozpuszczeniu koczka mam delikatne fale, ale po przeczesaniu i kilkunastu-kilkudziesięciu minutach włosy się prostują, ewentualnie mają delikatnie odgniecenia (zależy to oczywiście od ścisłości warkocza/koczka, przykładowo po luźnym warkoczu nocnym moje włosy są niemal zupełnie proste, szczególnie końcówki). 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Raczej wyglądają podobnie, może nieznacznie nabierają. 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Uwielbiam chodzenie w rozpuszczonych włosach. Poza tym wszelkie upięcia są dla mnie niewygodne, boli mnie głowa od większości z nich. 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Tak, błyszczą się od głowy aż po same końcówki. 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Końcówki od razu po wyschnięciu są odrobinę suche, lekko spuszone, zdarzają się sporadyczne rozdwojenia - natomiast po użyciu kropli silikonowego zabezpieczacza są śliskie, gładkie, proste i ujarzmione i takie też pozostają aż do kolejnego mycia. 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Nigdy nie farbowałam włosów, prostownicę odstawiłam kilka lat temu, suszę 3-4 razy w miesiącu. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Niemalże zawsze udaje mi się domyć włosy. 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). - maska Gliss Kur Oil Nutritive nałożona po myciu (przed myciem jest świetna, ale po nie sprawdza się zupełnie) - jedwab Chi odrobinę puszy i przesusza mi końcówki po dłużym stosowaniu - olej lniany jest neutralny, niewiele robi z moimi włosami - szczypta spiruliny jest jak najbardziej w porządku, ale zbyt duża dawka usztywnia i matowi mi włosy - miód nie robi na moich włosach wrażenia - żółto jaja potrafi przesuszyć mi włosy, ale nie ma reguły, czasami działa pozytywnie 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Mniej więcej od dwóch lat, ale nie jestem pewna kiedy dokładnie rozpoczęłam świadomą pielęgnację. Ulubione produkty:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#474 |
Przyczajenie
|
będę wdzięczna za info, co to mam za głowie
![]() 1. Jak długo schną Twoje włosy? 4-5 godzin (są gęste) 2. Czy trudno je zmoczyć? średnio, pod prysznicem trwa to ok. minutę 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? zostaje na chwilę, a potem spływa 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? najlepiej parę godzin po umyciu (np. jak myję wieczorem/w nocy w poniedziałek, to najlepiej wyglądają we wtorek) 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? tak 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? są bardzo podatne 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? ciężko powiedzieć - są falowane więc teoretycznie tracą, ale lekko się mogą puszyć 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? wygodniej w spiętych, ale lepiej się czuję w rozpuszczonych 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. z piórkiem ![]() 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? farbuję, rozjaśniam, rzadko suszę suszarką 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? szampony nawilżające to dla mnie zło - czuję jakbym w ogóle włosów nie myła ![]() 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). zły szampon, czy odżywka - mega problem z rozczesaniem włosów. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? nigdy nie pielęgnowałam ich intensywniej. odżywki używam zawsze po myciu, bo bez niej ciężko się rozczesują i puszą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#475 |
Raczkowanie
|
Po 2 godzinach sprawiają wrażenie suchych, ale żeby w pełni wyschnąć potrzebują ponad 3 godzin. 2. Czy trudno je zmoczyć? I tak i nie. Z jednej strony momentalnie łapią wszelką wodę, ale żeby zmoczyć je w pełni (podczas mycia) trwa to ok 3 minut. 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Powoli wróci na swoją stronę 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Chyba wyglądają tak samo. Różnice są niewielkie. 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Nie. 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Tak. 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Nabierają objętości (czyt. robi się puch) 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Jeśli chodziłabym cały dzień w związanych żyłabym jedynie na środkach przeciwbólowych ![]() 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Raczej nie. 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Są świeżo po obcięciu (2 dni, a już mam białe końcówki :/) więc są dość miękkie. Przed obcięciem - siano, druty i ostra trawa ![]() 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Od 4 miesięcy nie farbuję (i nie będę), prostuję okazjonalnie, suszę od wielkiego święta. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Raczej nie mam tego problemu. Tylko raz udało mi się (a raczej nie udało) nie domyć oleju przy pierwszym myciu. 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Chyba nie mam takich kosmetyków. Jedynie mleczna maska Kallosa. Jako posiadaczka fal staram się kupować polecane przez kręconowłose włosomaniaczki produkty i zwykle nie zawodzą. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Około pół roku, choć nie wiem, czy można to nazwać w pełni świadomą pielęgnacją. Próbuje, testuję i obserwuję co moje włosy polubią. Wiem, że służą im oleje na bazie kokosa (poprawiają skręt), nie przeszkadza im mała dawka SLS oraz nie lubią wody z kranu ![]() Bardzo proszę o pomoc w określeniu porowatości moich włosów.
![]() |
#476 |
Raczkowanie
|
Różnie. Czasem trzy godziny,a czasem 6-7 h. 2. Czy trudno je zmoczyć? Trochę muszę je pomoczyć,żeby były całkiem mokre. 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Baaardzo powoli wraca na swoją stronę. 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Od umycia do dnia po umyciu. 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Zależy od tego jaki mają dzień. 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Po warkoczu trochę burzą się moje loki,ale po kilku godzinach od rozplątania warkocza z lekko falowanych robią się trochę mocniej falowane. 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Po rozczesaniu włosów na sucho to jest jeno wielkie siano,każdy włos jest osobno,więc chyba nabierają ![]() 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Zdecydowanie czuję ulgę. 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? W lustrze nie,ale jak patrzę na nie tak zwyczajnie to widzę . 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Nie wiem jak to opisać.Pierwsze dwa dni po myciu są cudownie mięciutkie,następne trzy są twarde i właśnie teraz są takie. Twarde. 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Nic z tych rzeczy. 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Miałam straszne problemy z zmyciem olei i dlatego teraz olejuję tylko na odżywkę,co daje najlepszy efekt. Tak to nie mam problemów,ale w razie wypadku myję dwa razy. 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). Wszystkie oleje,które stosowałam bez nakładania ich na odżywkę,wszelkie proteiny,maska z proteinami pszenicy z isany, siemie lniane na początku nawilżało,ale potem puszyło moje włosy. 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Dokładnie moje włosomaniactwo zaczęło się 4 lutego 2012 roku,ale miałam wiele przerw. Np. od jakiegoś czasu moja pielęgnacja polega tylko na myciu i użyciu odżywki. Chcę wrócić do intensywnej pielęnacji,pokupywać oleje i dlatego chcę poznać swoją porowatość. Nie wiem czy to coś pomoże,ale dodam tylko,że moje włosy strasznie się plączą,myję je co 5 dni i tyle starcza.Mycie trwa 30-45 minut,ponieważ rozczesuję je tylko na mokro i to tyle trwa.
![]() |
#477 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=versatille;40013647]Jeżeli masz wątpliwości co do porowatości swoich włosów...
...odpowiedz na pytania: 1. Jak długo schną Twoje włosy? -2-3h a są niestety trochę ponad ramię 2. Czy trudno je zmoczyć? -chyba nie 3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? powoli wróci 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? odrazu po umyciu 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? tak 6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? mam, tzn tak ![]() 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? tracą 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? lubię rozpuszczone więc nie chodzę raczej w spietych... niemniej chyba czułabym ulgę 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? tak w łazience tak ![]() 10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. z suchymi końcówkami ![]() 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? farbuje i susze czasem 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? nie 13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). moje badam pod katem przetluszczania szybkiego i plątania wiec... nie znam dokładnych nazw- szukać? wiem ze te które plączą to garniera z adwokado i fruktisy tometei tez nie za ciekawe... babydream mi plącze ale ... po olejowaniu po nocy jak myłam nim i potem nalozylam odzywke było bardzo dobrze! ![]() 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? od miesiąca ... a dowiesz się, jaką masz porowatość. ![]() Odpowiedz tylko na powyższe pytania, ale staraj się odpowiadać jak najobszerniej. Jeżeli szukasz pomocy w dobraniu odpowiedniej pielęgnacji dla swoich włosów wbijaj śmiało na wątek: Walka o zdrowe i piękne włosy. Dużą pomocą będzie też zdjęcie całych włosów w dobrym świetle. Zapraszam! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#478 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#479 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I taka mała porada na końcówki: KLIK! - podejrzewam, że czymkolwiek miałaś ścinane włosy to było to bardzo tępe. Cytat:
![]() Spróbuj czesać włosy, gdy masz na nich odżywkę do spłukiwania, powinno być prościej ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2013-06-08 o 13:44 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
Raczkowanie
|
Heh faktycznie
![]() ![]() Dziękuję za analizę ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.