|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
wańka wstańka
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią. Część 9
Jeśli chodzi o studentów kierunków filologicznych.
Dziwi mnie jak ktoś po 3 czy pięciu atach takich studiów. Po roku czy dwóch twierdzi, ze jego znajomosc języka jest kiepska i prawie wszystko zapomniał. (przez ten rok nie korzystal intensywnie z jezyka) Jak to mozliwe? W ogole to jest mozliwe?
|
|
#3482 | |
|
Zakorzeniona
|
U mnie wpisują dwóję zawsze - nieważne, czy nie zdałaś, czy po prostu nie przyszłaś. Mamy dwa terminy i potem warunek.
---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3483 |
|
Zakorzenienie
|
mi do indeksu wpisują tylko oceny końcowe, czyli np. jeśli I termin - 2.0, II termin - 5.0, to w indeksie mam ostateczną ocenę 3.5
|
#3484 |
|
Konto usunięte
|
Tego typu rzeczy zawsze zależą od regulaminu uczelni. Jak zaczynałam studia na UJ to wpisywano 2 za niepodejście, potem to zmieniono i teraz nie wpisują (chyba, że coś się zmieniło w ciągu tego roku). Pewnie na różnych uczelniach są odmienne zasady: tu wpisują 2 za niepojawienie się na pierwszym terminie, tam nie itp.
|
|
|
|
#3485 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3486 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
U mnie dwója jest tak czy siak, a potem w większości z drugiego terminu nie możesz dostać więcej niż 3 (próg zaliczenia 75%)
|
|
|
|
|
#3487 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tymczasem na krakowskim UEK-u wpisują w indeksy nawet 5,5 bo tam do stypendium liczy się średnia arytmetyczna. I u mojej znajomej na ostatnim semestrze studiów inżynierskich 90% osób miało stypendium naukowe, bo mieli mało przedmiotów, w dodatku jakieś takie lajtowe i wykładowcy wstawiali im specjalnie same 5 i 5,5 Edytowane przez visionAM Czas edycji: 2013-06-05 o 21:43 |
|
|
|
|
#3488 |
|
Konto usunięte
|
o.o u mnie nie ma 5,5
i nikt nie ma stypendium ;p
|
|
|
|
#3489 |
|
Zakorzeniona
|
U mnie od zeszłego roku ze stypendiami zrobił się żart totalny - wcześniej od 4,5 dostawało się stypendium (całe 100 zł), a nagle ustalili, że 4,85 to dolny próg i za taką właśnie średnią dostajesz 100 zł. Nie muszę dodawać, że mało kto taką średnią ma i mało komu chce się za 100 zł na taką średnią ciężko pracować.
|
|
|
|
#3490 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, ze wszędzie wysokość stypendium powala.
Bardziej się opyla jechać na trójcynach i iść normalnie do pracy...
|
#3491 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja słyszałam, że tytuł inżyniera może nadawać tylko AGH, PK i niektóre kierunki UR :P
sun goes down Edytowane przez WhiteCherry Czas edycji: 2013-06-05 o 21:53 |
|
|
|
|
#3492 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
#3493 |
|
Konto usunięte
|
Mi się nie chce
|
|
|
|
#3494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To ja dalej w mamuśkowym zdziwieniu. jest sobie kobieta w zaawansowanej ciąży, przychodzi ze swoim 3 letnim dzieckiem na plac zabaw, owo dziecko, jest diabłem, nie słucha jej wcale, zabiera dzieciakom zabawki, przegania dzieci z huśtawek, karuzel zjeżdżalni, albo siada na nie i nic nie robi twierdząc przy tym że to jego. A mamusia, babcia, czasem dziadek lub ciotka hahahihi, jaki on zabawny. A jak już im nerwów braknie to szarpią tym dzieckiem jak workiem. Na dzieciaka nijak to nie działa. A teraz najlepsze, owe dziecko na pytanie w stylu co by chciał żeby mamusia urodziła, odpowiada że braciszka bo jak będzie siostrzyczka to on ją zabije. A mamusia, babcia co na to? Nic, tylko durne hahahihih znowu, zero tłumaczenia że tak nie wolni itp I szczerze mówiąc unikam towarzystwa tej mamusi i jej synka jak tylko mogę bo na sam widok mnie wzdryga.
|
|
|
#3496 |
|
Zakorzeniona
|
U mojej koleżanki stypendium dostaje się za średnią 4,0 i jego wysokość to 350 zł. Taka średnia to akurat żaden wyczyn, a kasa też nie taka zła. Ale 4,85 i 100 zł... Żart. Mnie tam oceny na studiach nie interesują, w większości byle zdać
Skupiam się na uczeniu tego, co istotne, a przedmioty jak informatyka, filozofia czy socjologia (niezwiązane kompletnie z moim kierunkiem, ale obowiązkowe) mam gdzieś.
|
|
|
|
#3497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak, to trochę przykre jak ktoś tam myśli o studiach doktoranckich i o karierze naukowej, uczy się na błysk, poświęca na to multum czasu, bo musi mieć piąteczki. I dostaje stówę za fatygę. A wydaje mi się, że pogodzenie ciężkich studiów (i to z zalozeniem, że średnia ma być 5.0 albo coś koło tego) z samodzielnym utrzymaniem się (no bo nie każdemu "mama da") jest po prostu trudne. Ja bym szybko była w wariatkowie.
|
|
#3498 |
|
Konto usunięte
|
No
. Ja tam jestem na studiach w konkretnym celu: a) nauczyć się języka b) przystosować się do pracy w zawodzie.Reszta mnie nie interesuje. Trudno, niektórzy mnie zmieszają z błotem ze kiedyś to studia były studia a nie fiu bździu, wszystko fajnie, ale kiedyś były inne czasy. Akademce każdemu, stołówki i ciepła posadka po studiach. Teraz trzeba zębami wyrywać co swoje, kombinować by mieć za co przeżyć ale jednocześnie w wieku 22 lat mieć 45 lat doświadczenia w zawodzie . Więc ja tam się skupiam na tym co uznaję za ważne, na oceny nikt mi nie będzie patrzył.
|
|
|
|
#3499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3500 |
|
Raczkowanie
|
ale macie dziwne uczelnie
|
|
|
|
#3501 |
|
Zakorzeniona
|
Ucz się mnóstwo, żeby wyrobić ze średnią, oprócz tego rób praktyki i biegaj na konferencje, a jeszcze najlepiej udzielaj się w 5 kołach naukowych i bądź członkiem samorządu... I spróbuj się utrzymać i nie zwariować.
|
|
|
|
#3502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niemal "od zawsze" towaroznawstwo - jako jedno z nielicznych w Polsce. Od kilku lat inżynieria produkcji. Od roku gospodarka przestrzenna. |
|
|
|
|
#3503 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3504 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zawsze się zastanawiałam jak ci ludzie żyją z takimi dochodami. bo większość wynajmuje normalnie stancję i ubiera się lepiej ode mnie![]() no i nie pracuje, bo po co ostatnio nawet akademika nie dostałam, taki ze mnie burżuj czesany
|
|
#3505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to bardzo rozbawiła mnie sprawa ze stypendium socjalnym. Wyszli z założenia, że w drugim semestrze życie jest tańsze. Wszystkim zjechali o 150-200 złotych w dół. Znaczy tym, którym nie było co zmniejszać to im zostawili. |
|
|
|
|
#3506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3507 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3508 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Filozofię uwazam jednak za dosc istotna, jesli jest przeprowadzona w dobry sposob a nie na odwal sie. Osoba zdobywajaca wyzsze wyksztalcenie powinna umiec myslec krytycznie, analizowac, wypowiedziec sie w sposob spojny. A tego niestety czesto studentom brakuje. Klepanie definicji bez zrozumienia na wielu kierunkach (nadal) jest norma. A na zagranicznych uczelniach, studiowanie inaczej wyglada. Moge sie wypowiedziec tylko o UK, gdzie studia sa o wiele przyjmeniejsze i ciekawsze niz w Polsce.
|
|
|
#3509 |
|
Zakorzeniona
|
U mnie z akademikami to też w ogóle żart, bo jest jeden wyremontowany niedawno akademik, który jest wypasiony - bo mieszkasz samemu mając jakby kawalerkę, czyli własną kuchnię i łazienkę. I taki pokój kosztuje prawie 600 zł, ale akademik jest w centrum miasta, więc i tak wychodzi o wiele taniej niż wynajem mieszkania. No, ale że to akademik, to o jego otrzymaniu decyduje status finansowy. I wyobraźcie sobie, jak to osoby niby z dochodem 300 zł na jednego członka rodziny dostały ten akademik
Oczywiście w większości historia ta sama: tatuś pracuje na czarno, a mama siedzi za granicą, a socjal w pełni. No bo bądźmy szczerzy - kto mając problemy finansowe aplikowałby o akademik za 600 zł?
|
|
|
|
#3510 |
|
Konto usunięte
|
Zgadzam się ;- ))))
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:48.

U mnie dwója jest tak czy siak, a potem w większości z drugiego terminu nie możesz dostać więcej niż 3 (próg zaliczenia 75%)

i nikt nie ma stypendium ;p