|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Przejazd PKP a "status studenta"
Cześć wszystkim,
Jest tutaj sporo studiujących osób więc może znajdzie się też osoba, która "przeszła" coś podobnego jak ja. Otóż mam aktualnie status studentki jednej z polskich uczelni, ale na zajęcia nie chodzę od paru miesięcy, nie podchodzę do zaliczeń itp. bo chcę w nowym roku akademickim pójść na zupełnie inny kierunek i, żeby było ciekawiej, na inną uczelnię. W związku z tym składając rezygnację muszę oddać legitymację, co prawdopodobnie nastąpi w lipcu - w lipcu też złożę dokumenty na ten inny kierunek (mogłabym poczekać aż mnie skreślą sami ale nie chcę później płacić za drugi kierunek) i tutaj pojawia się problem. Nie będę miała legitymacji, ale wraz z przyjęciem na te nowe studia zostanie mi "przyznany" status studenta. Czy zatem będzie jakakolwiek możliwość korzystania ze studenckich zniżek na przejazdy PKP do końca września? Moja obecna legitymacja jest ważna w zasadzie do końca października (zapewne jak każda) więc może jednak lepiej poczekać aż skreślenie nastąpi samoistnie? Na tej obecnej uczelni jest rozliczenie roczne. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Przejazd PKP a "status studenta"
Wydaje mi się, że wraz z indeksem i obiegówką, będziesz musiała oddać legitymację. Na drugim kierunku dostaniesz nową legitymację dopiero w październiku, więc przez ten czas będziesz płaciła 100%. Jeśli jednak chodzi o przejazdy PKP oni proponują zniżkę do 26 roku życia i zapłacisz podobnie jak z ważną legitymacją. Chociaż nie wiem, wiem że niektórzy się jak najpóźniej bronią, żeby wykorzystać zniżki do końca
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Stary sposób to "zgubienie" legitki
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
No ale po co chcesz oddawać obecną legitymację już w lipcu? Nie możesz z tymi formalnościami zaczekać do czasu aż dostaniesz nową legitkę z nowej uczelni? Skoro chcesz korzystać ze zniżek to innej opcji nie widzę.
---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
Obowiązywała dla studentów. Dla uczniów do 23 albo 24 roku życia. dalej chyba tak jest, no chyba że się mylę... |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzeniona
|
Tak - do stycznia tego roku miałaś zniżkę uczniowską, studencką i oprócz tego dla osób do 26-go roku życia za okazaniem dowodu. Tą ostatnią właśnie w styczniu zniesiono.
|
|
|
|
|
#7 |
|
Raczkowanie
|
bez sensu rezygnować w lipcu ze studiów. Już nie chodzi o te zniżki, tylko o ubezpieczenie. Stracisz ubezpieczenie rodziców i pozostanie Ci rejestracja jako bezrobotna.
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Sprawa wygląda tak: jeśli nie oddasz legitymacji, i będziesz miała status studenta na 1 uczelni, a będziesz chciała studiować dziennie od nowego roku akademickiego na innej, to po pierwsze będziesz musiała zwrócić się do obecnego dziekana o zezwolenie na podjęcie 2 kierunku studiów. W przeciwnym razie nie przyjmą Cię gdzie indziej.
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
a ja radzę się zainteresować czym na Twojej uczelni (nawet jeżeli są to studia dzienne, państwowe) skutkuje nie chodzenie sobie na studia, nie podchodzenie do zaliczeń itd. bo pomijając fakt, że zużywasz przez to punkty ECTS co, o ile będziesz robić dwustopniowe, poskutkuje koniecznością płacenia to u mnie na uczelni jeszcze za takie akcje się płaci
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
No i tak czy siak trzeba zapłacić za drugi kierunek... Bez względu na to, czy się go zaczęło studiując już inny, czy później.
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zadomowienie
|
Była taka zniżka dla osób, które nie ukończyły 26 roku życia. Wynosiła 26% i obowiązywała we wszystkich pociągach TLK Inter City, w 1 i 2 klasie.
|
|
#13 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie widzę problemu- po prostu gubisz legitymacje, tzn. tak informujesz dziekanat. Nie wiem czy nie będziesz musiała wyrabiać nowej czy pisac jakichś papierków-musisz dopytać w dziekanacie. ZOstaje Ci wtedy w kieszeni legitymacja ważna do października. Tak robią studencie po obronie I stopnia kiedy muszą również składać wszystkie dokumenty (chociaż w tym roku weszła ustawa o ulgach do października, ale nie wiem czy na wszystkich uczelniach tak jest).
tutaj masz informacje jak to wyglądało: http://studia.dlastudenta.pl/artykul/Legitymacje_studenckie_gi na_masowo,39042.html Co do płatności za drugi kierunek, płaci się za studiowanie na raz na 2 kierunkach. Edytowane przez Martacin Czas edycji: 2013-06-05 o 22:11 |
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Płaci się za dodtakowe punkty ECTS, czyli jesli się zacznie 2 studia po skończeniu pierwszych w całości (do tytułu mgr.), to za 2 w całości trzeba zapłacić. Jeśli studiowało się rok na 1 kierunku, wykorzystało się pewne punkty. W przypadku gdy chce się studiować na 2 kierunku może się okazać, że zabraknie "nieodpłatnych punktów" i trzeba za resztę zapłacić.
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zależy co kto planuje ale warto rozważyć bo skoro się człowiek o zniżki na pkp martwi to i pewnie takich kosztów wolałby uniknąć
|
|
|
|
#17 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
Tak tak. Miałam to samo na myśli.
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie chcieli oryginały
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
Odpis jest traktowany jak oryginał. Tzn. jeśli na uczelni życzą sobie oryginału, to odpis będzie również honorowany - tak wynika przynajmniej z moich doświadczeń.
Edytowane przez Odonate Czas edycji: 2013-06-05 o 23:20 |
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
Zgłoś im zaginięcie legitymacji i będzie po sprawie.
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Żeby zachować zniżkę, najlepiej "zgubić" legitymację, jak radzą. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
Podepnę się pod temat ECTS'ów. Sama studiuję jeden kierunek, ale mam znajomych, którzy np. zaczęli jakieś studia, po roku/dwóch zrezygniowali i poszli na coś zupełnie innego. Czy wtedy też się płaci? Zawsze myślałam, że opłaty są tylko w przypadku studiowania równocześnie na więcej niż jednym kierunku, albo zaczynając kolejny po skończeniu pierwszego
![]() Ubiezpieczenie ma się jeszcze przez bodajże 4 miesiące po skreśleniu z listy studentów.
|
|
|
#25 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Nie było konsekwencji, jesli po 2 latach uznało się, że "to jednak nie to" i zaczęło się coś innego.Obecnie bezpłatnie przysługuje pewna pula punktów ECTS, wystarczająca na ukończenie studiów dwustopniowych. Za wszystkie punkty ponad tę pulę trzeba zapłacić.
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
także jeżeli autorka będzie studentką cały semestr (a jest póki jest na liście = uczelnia dostaje za nią kasę) to punkty polecą tak mi się wydaje bo z czymś takim się spotkałam także chyba lepiej się dowiedzieć
|
|
|
|
#27 |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Przejazd PKP a "status studenta"
Tez mi sie tak wydaje, poniewaz uczelnia ponosi takze koszt tej jednej osoby przez caly rok. Wiec co - mozna sobie zaczac kierunek i w polowie olac nie pokrywajac kosztow? Dla mnie byloby to nielogiczne.
|
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Logicznym jest,że skoro z jednej uczelni rezygnujesz w lipcu- przestajesz być studentką, a na innej studia zaczynasz dopiero w październiku, to w okresie od lipca do października studentką nie jesteś ... Jedyny sposób to jak dziewczyny wyżej pisały - stary numer z gubieniem legitymacji ...
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:20.

u mnie chcieli oryginały
13.03.2008
. Nie było konsekwencji, jesli po 2 latach uznało się, że "to jednak nie to" i zaczęło się coś innego.