Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1. - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-06-06, 14:24   #1831
Moderna
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

cwiczen nie... do spania mu podkladalam zrulowany kocyk. neurolozka kazala podawac wszystko z drugiej strony. z ktorej strony macie zrodlo swiatla?! to tez ma znaczenie.
no i codzienne czynnosci robic przemiennie (np. odbijanie, noszenie)
no wlasnie swiatlo mamy po prawej
ale co z tego, jak go poloze w lozeczku to sie patrzy na sciane

o odksztalecenie glowki razcej sie nie boje, bo w dzien spi na prawej stronie, a w nocy na lewej.. tylko wlasnie martwi mnie to patrzenie caly czas na prawo..

bedziemy robic tak jak piszecie, czyli nazamiennie czynnosci codzienne i w lozeczku tez bedziemy "cwiczyc"
dzieki
Stary 2013-06-06, 14:24   #1832
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Pani- priv poszedł, dzięki

Nie pada chwilowo, więc podążam do apteki spacerowym krokiem, bo inaczej mnie ☠☠☠☠ica trafi....
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 14:25   #1833
maria28
Kniaginia

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość

a metraz duzy czy mały to zalezy od punktu siedzenia ..... ja mam sam salon 50 metrowy ...... , a nam brakuje ciągle miejsca
No nie mów, że też Ci nie jest obce kombinowanie, jak coś ustawić, żeby się potem o to nie zabić. Albo jak poukładać, żeby się zmieściło i było według kolejności: od najczęściej wyciąganych do najrzadziej

Tasia, brawa dla Krzysia!
misiulka, brawa dla Michasia!

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Zjadłam na śniadanie owsiankę z dużą ilością malin z jogurtem naturalnym i Filip ma troszeczkę obsypane czółko ehh... pewnie po malinach...
Już są maliny? Gdzie??!!!!
Ja dziś ponownie zjadłam truskawki. Jakieś małe krostki i zaczerwienia na buźce niestety zaobserwowałam.
maria28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 14:27   #1834
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misiulka06 Pokaż wiadomość
ważymy już 4 kg i od dnia wyjścia ze szpitala przybrał 1390 g

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
I teraz już kręci w obydwie.
u nas też pomogło

hehe a teraz leży na macie na brzuszku i już się obrócił - jak wskazówka zegarka

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
ja myslalam ze jakąś grającą
też tak myślałam jak matka mi o niej opowiadała. a tu trzeba wydawać dźwięki paszczą

aaa! trochę słońca przed chwilą było, wow! jestem pod wrażeniem

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 14:33   #1835
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
sporadycznie. kwota ma znaczenie

mi pediatra powiedziała, że jak coś zjem to po 3-4 godz będzie w mleku i jak wtedy nic dziecku nie będzie to znaczy, że następnego dnia też mogę zjeść.

też się nad tym zastanawiałam bo mi trochę zostanie i chyba podam.

my od 3 tyg dajemy debridat i jest trochę lepiej. długo podajesz? u nas dopiero po kilku dniach/tygodniu było lepiej. przeraża mnie ilość leków podawanych tak małemu dziecku

ale słodki tłuścioszek
co do pytania to nie, Jakub nie ma żadnej fałdki na rączkach/nóżkach. on chudzina jest.

mnie też wkurza zapach perfum od dziecka. przebieram jak tylko zamknę drzwi za teściową.

yyy... dziwne
u nas najpierw ważenie, mierzenie (obwód główki i klaty), później pediatra badała a dopiero potem szczepienie.

________

byliśmy u pediatry. Jakub przybrał 120g w ciągu tygodnia, czyli nie jest źle. na mm będzie patrzył z daleka waży 4650g. niestety nie unikniemy wizyty u kardiologa.
jak sporadycznie to reczny.
z recznych to polecam lovi Laktator ręczny Protect
i medele harmony

lub inne co maja ten sposob odciagania. inne sie nie sprawdzaja sa mega meczace a te dwa ja testowalam i kolezanki

lovi jest tanszy niz medela i polecam dobrze poszukac bo rozbierznosci cenowe sa straszne.
i z doswiadczenia wiem ze lepiej ciut dolozyc i miec dobry niz isc po kosztach. ja dostalam jeden w prezencie nie z gornej polki i padl a sutki mi skatowal....
15.10. 2011.
21.02.2013. Natalka 31 tc. 1190 g 40 cm

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hhaev4h7a.png

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cdf9h7pw9dmdz.png

http://s10.suwaczek.com/20111015650114.png
Ptaszysko16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 14:35   #1836
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ptaszysko16 Pokaż wiadomość
jak sporadycznie to reczny.
z recznych to polecam lovi Laktator ręczny Protect
i medele harmony
a jak uzywasz tej medeli?
tez mam wlasnie medela harmony, ale mam wrazenie, ze jest zepsuta.. bo nie wytwarza sie zadne cisnienie, jak naciskam.. a moze ja do tego zle podchodze?
no a bez cisnienia to nie pociagnie przeciez..
Stary 2013-06-06, 14:38   #1837
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Znacie moze jakies cwiczenia, by go przymuszac do odginania glowki w druga strone, niz ta preferowana?
Jakub też tylko w jedną stronę patrzył. nie pomagało układanie zabawek z drugiej strony, podkładanie pieluszki średnio bo się złościł, ciągle główkę obracał w "swoją stronę". niedawno sam z siebie (?) zaczął patrzeć i w drugą stronę, równocześnie zaczął zauważać swoją lewą rękę (wcześniej tylko prawą widział, przybliżał do siebie, brał do buzi). może po prostu taka jego pora nadeszła, że zaczęły się rozluźniać mięśnie

pediatra nawet nie zwróciła uwagi na to, a jak wspomniałam ortopedzie na usg bioderek to kazał podchodzić do dziecka z drugiej strony, tak kłaść w łóżeczku żeby podchodzić z odpowiedniej strony (to u nas nie było realne akurat), podkładać pieluszkę żeby uniemożliwić przekręcenie głowy. wszystko ok, ale jak mi się dziecko strasznie złościło to nie zmuszałam już.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 14:39   #1838
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lady_Aga Pokaż wiadomość
Witajcie. Od 3 dni moja córeczka nie za chętnie pije mleko z mojej piersi. 3 misiące ssała tylko pierś, mm jej jeszcze nie podawałam. W mleku jakby zrobiło się mniej pokarmu, piersi są ciągle miękkie, chociaż wiem, że przy większym wysiłku dziecka pokarmu byłoby więcej, ale coś jej się nie chce za bardzo ssać, possie chwilę i zaraz się denerwuje, bo mało albo nic nie leci. No nie mogłam uwierzyć jak wczoraj laktatorem chciałam trochę odciągnąć, ale po półgodzinnym wysiłku może z 5 ml poszło - pierwszy raz tak mało. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Z tego wszystkiego córka się nie najada, ciągle otwiera buźkę, ssie paluszki, ogólnie jest przez to płaczliwa. Smoka ssie od jak miała niecały miesiąc, a problem z piciem z piersi pojawił się dopiero teraz. Piję dużo wody i herbatek ziołowych na laktację, ale to mało pomaga.

Problem jednak staję się większy, gdy do tego dochodzi mój sobotni wyjazd na jakieś 8 godzin i w niedzielę na jakieś 5 godzin. Muszę jechać na egzaminy. Mam troszkę mleka odciągniętego, ale jego nie starczy, zwłaszcza, że wczoraj podawałam to mleko odciągnięte na noc żeby się najadła i coś czuję, że i dzić będę musiała to odciągnięte dawać.

Jestem zmuszona podać mm na ten weekend, choć bardzo nad tym ubolewam, bo tego jeszcze nie planowałam. Jakie mleko mm podajecie Waszym dzieciom, może lepiej skonsultować to z naszym lekarzem? Nie wiem co robić.

Dodam, że jak już mleko modyfikowane na ten weekend to jakieś na wzdęcia, córeczce bardzo dużo gazów gromadzi się w jelitkach (o tym już tu wcześniej pisałam).

Oczywiście po weekendzie dalej chce kontynuować pierś, na razie nie wyobrażam sobie inaczej, o ile mała już się nie przyzwyczai do butelki..

Córeczka dużo ostatnio się ślini, ale to chyba nie jest ząbkowanie:conf used: ma dopiero 3 miesiące skończone.
ja mam od lekarza polecone hipp biocombiotic 1
15.10. 2011.

Stary 2013-06-06, 14:45   #1839
Tajgusia
Raczkowanie

A ja dzisiaj w nerwach. Otóż pomimo, że regularnie i wyłącznie karmię piersią chyba dostaję okresu! Mam od rana bóle takie same jak przy @ i do tego delikatne różowe plamienia. Jestem dwa miesiące po porodzie i półtora miesiąca po łyżeczkowaniu. Dzwoniłam od rana do gina i mówił żebym się nie denerwowała i że tak niby może być. Jutro po południu mam wizytę bo się zaniepokoiłam. A Wy dostałyście już miesiączkę?
Tajgusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 14:51   #1840
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
też tak myślałam jak matka mi o niej opowiadała. a tu trzeba wydawać dźwięki paszczą
zrob to sam
Stary 2013-06-06, 14:56   #1841
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
a jak uzywasz tej medeli?
tez mam wlasnie medela harmony, ale mam wrazenie, ze jest zepsuta.. bo nie wytwarza sie zadne cisnienie, jak naciskam.. a moze ja do tego zle podchodze?
no a bez cisnienia to nie pociagnie przeciez..
tzn ja mam lovi ale on dziala tak samo.
1. sprawdz uszczelki
2. sciagnij nakladke zelowa jak ma
3. docisnij mocno do piersi.
wiem ze w medeli sa dwa tryby moze masz caly czas wlaczony pobudzanie anie ciagniecie - tam sie cos przestawia wez zobacz.

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Tajgusia Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj w nerwach. Otóż pomimo, że regularnie i wyłącznie karmię piersią chyba dostaję okresu! Mam od rana bóle takie same jak przy @ i do tego delikatne różowe plamienia. Jestem dwa miesiące po porodzie i półtora miesiąca po łyżeczkowaniu. Dzwoniłam od rana do gina i mówił żebym się nie denerwowała i że tak niby może być. Jutro po południu mam wizytę bo się zaniepokoiłam. A Wy dostałyście już miesiączkę?
ja jestem 3 miesiace po i juz mialam 3
pierwsza po rowno 2 miesiacach nastepna po 20 dniach od tej pierwszej a kolejna po 14 dniach takze tak mozesz miec juz okres.
wspolczuje
15.10. 2011.

Stary 2013-06-06, 15:40   #1842
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
tzn ja mam lovi ale on dziala tak samo.
1. sprawdz uszczelki
2. sciagnij nakladke zelowa jak ma
3. docisnij mocno do piersi.
wiem ze w medeli sa dwa tryby moze masz caly czas wlaczony pobudzanie anie ciagniecie - tam sie cos przestawia wez zobacz.[COLOR="Silver"]
dzieki
ja, kalafior, chcialam pompowac, a mebrana nie byla zalozona

pompuje jak ta lala
w ciagu kilku minutek (pewnie ze 3) mialam 100 ml
test zakonczony pomyslnie
to pewnie zamroze ta porcje, szkoda wyrzucac.. (moje dziecie nie potrafi jeszcze pic z butelki)..

w takim razie medela harmony moge polecic, bo sie nie nameczy, a mleczko leci
Stary 2013-06-06, 15:48   #1843
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maria28 Pokaż wiadomość
Już są maliny? Gdzie??!!!!
U mnie w zamrażarce

---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
aaa! trochę słońca przed chwilą było, wow! jestem pod wrażeniem
Trochę? U nas tak grzeje, że nie idzie wytrzymać w długich spodniach na polu. Aż poszłam zobaczyć 24st. w cieniu.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 16:24   #1844
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Cytat:
dzieki
ja, kalafior, chcialam pompowac, a mebrana nie byla zalozona

pompuje jak ta lala
w ciagu kilku minutek (pewnie ze 3) mialam 100 ml
test zakonczony pomyslnie
to pewnie zamroze ta porcje, szkoda wyrzucac.. (moje dziecie nie potrafi jeszcze pic z butelki)..

w takim razie medela harmony moge polecic, bo sie nie nameczy, a mleczko leci
no dokladnie naprawde jest dobra tak jak mowisz chwila i jest mleczko
15.10. 2011.

Stary 2013-06-06, 16:38   #1845
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Tak mysle caly czas nad tym laktatorem.. mam z aventu i nie wiem czy on lipny czy moze innym byloby lepiej czy nie. Szkoda mi troche kasy na nowy bo nie mam pewnosci ze innym bym sciagala. A jednak musze troszke podkarmiac mojego leniuszka.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-06-06, 16:50   #1846
eluśka87
Zakorzenienie

GG do eluśka87

Cytat:
ja mialam od piatku niby okres ale skape to bylo.. no i nie wiem jak ma teraz wygladac moja @, wizyte u lekarza mam w srode 12.06
eluśka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 17:18   #1847
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Stary 2013-06-06, 17:22   #1848
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość

Podczytuję styczniówki i tam wiele dziewczyn tak miało, zobacz sobie jest wątek na Mama z klasą : karmienie piersią - tam nawet opisuję takie problemy, wynika to niby z tego że dziecko się łatwiej rozprasza i jakoś tak się właśnie im robiło przełom 3/4 miesiąc. Mija.

Eee tam... masz najlepsze mleko będziemy śmietanę do truskawek robić :P

robi jeszcze zaoczne mgr. Pedagogika. Ale mówiła, że kicha z pracą na etacie, w zawodzie.. prawda to klementyna ??
dzieki poczytam o tym karmieniu;p wyszlismy niedawno do ogrodka i włączyła się syrema-smok wypluty, palce do buzi- tż dłubał w samochodzie wiec my chyc na tylnie siedzenie....nie, nie ja i tż tylko ja i Kacper;D i wsadziłam mu ta prawa piers do buzi i jakoś wymęczył ją
Co do pracy, to niestety szczera, smutna prawda...pedagogów jak psów;p Ja wysłałąm ok 105 szt. CV do szkół i przedszkoli odezwali sie tylko z 4 przedszkoli-same prywatne;/z czego chcieli mnie w trzech. Wybrałam najlepsza opcję chociaz nie bardzo bylo z czego wybierac-takie warunki, ale ciesze sie, ze mam prace, bo kolezanki juz 2lata po studiach i nadal szukaja, a w miedzyczasie albo nianiami sa, albo w marketach na kasie;/
Cytat:

swieta prawda.

my tez ale nic nie bylo w standardach mojego chlopa i z widokiem na stadion

ba! a jakze...
np. pchanie mojemu dziecku pieluchy na buzie - bo jej dzieci tak lubily. i niech sie przytula. zdzwienie mojego ozieblego synka - bezcenne. ale co sie odwroce, to ma jakas szmate przy twarzy...
1.:HAHAHA:
2.
Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Hej dziewczęta!

Nie miałam za bardzo czasu was czytać, bo 2 dni szukałam pralki, w końcu zamówiłam, jutro ma być.
Przeczytałam tylko że Klementyna, ma problemy z karmieniem. Ja też miałam kilka dni temu. Jasiek za cholere nie chciał jeść z prawego cycka, z lewego szło lepiej. Nie mogłam go przystawić bo się wyginał na wszystkie strony. Jak juz przystawiłam to ssał, potem brałam do odbicia i po tym już raczej nie dało się przystawić. Jak normalnie jadł co 3 h, to w tych dniach było tak że zjadł, potem ryk że juz nie chce, po godzinie znów jadł i potem było 3 h przerwy. On płakał i ja razem z nim Teraz już się poprawiło, ale prawy cycek wciąż jest w niełasce

Mokka, kciuki mocne za Leosia
w
ZA SZCZEPIENIE
ALLIW MAM IDENYCZNIE Z TYTMI CYCKAMI. az czasem mi sie karmic nie nchce na mysl o tej szarpaninie i przewracanie z boku na bok-roche lepiej jest jak przeglodzony, to wtedy z braku laku i kit dobry.
Cytat:
Dzien dobry

U nas slonecznie dzis wieczorem idziemy na dzialke upiec kielbaski na grillu, do tego zrobie buleczki z ciasta pizzowego, juz zagniecione rosnie sobie na sloneczku na balkonie

Maluszek spi, a ja mam chwilke dla siebie ufffffff

---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Zyuwazylam tez u mojego dziecka, ze preferuje on jedna strone - prawa - i tylko w te strone patrzy, i przechyla glowke jak lezy na kolanach czy w lozeczku - wiem, ze potrafi tez i w lewa, bo zdarza mu sie tez w druga strone, ale rzadko.
No i zaczelam dzialac i jak go biore na rece to blokuje swoja glowa jego glowke, by patrzyl w lewo.. W lozeczku za nic nie jestem w stanie go przymusic do patrzenia w inna strone - juz nawet probowalam go klasc w odwrotna strone, zmuszam zabawkami, moim glosem itp, ale jest ciezko..

Znacie moze jakies cwiczenia, by go przymuszac do odginania glowki w druga strone, niz ta preferowana?
grill-mniammm
Co do głowy nam ortopeda kazal podchodzic z drugiej strony zabawki mu pokazywac z drugiej i ustawiac tak lezaczek,,ze zeby patrzec na nas musiał odwracac glowke.
Cytat:
Tak mysle caly czas nad tym laktatorem.. mam z aventu i nie wiem czy on lipny czy moze innym byloby lepiej czy nie. Szkoda mi troche kasy na nowy bo nie mam pewnosci ze innym bym sciagala. A jednak musze troszke podkarmiac mojego leniuszka.

Kup sobie w aprece na Zana za bodajze 20zł odciagacz pokarmu Lakta plus- nie sa wielkie pieniadze, a jak dla mnie na sporadyczne odciaganie super-ładnie sciaga prawie do konca piers, bo wiadomo, ze do konca zaden nien sciagnie.
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 17:27   #1849
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
po 3 miesiacu nastepuje kryzys,
moze a nie musi - ja w zyciu nie miałam czegoś takiego
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
heh, nawiedziła mnie teściowa- i znowu bedę ta zła- bo nic się nie gotowało ( mięso dopiero sie rozmraża) i znowu bałagan (pranie z balkonu ściągałam)- swoja drogą coś za często przejazdem koło mnie jest
jak by mnie taka wredna tesciowa tak często odwiedzała to gotowało by się we mnie
Cytat:
Dziś byliśmy na szczepieniu. Jasiu straszliwie płakał zaczął jak tylko położyliśmy go w gabinecie u doktorki i już potem cały czas był roztrzęsiony (ukłucie niespecjalnie go wzruszyło). Bidulek mój. Przez to niestety doktorka za bardzo nie mogła go zbadać, z grubsza go tylko oblukała, zajrzała do gardła, osłuchała (nie wiem czy cos słyszała, bo ja własnych mysli nie słyszałam) zmierzyła głowkę i klatkę, a jak chcielismy go zwazyć to tak wierzgał nogami że waga nie chciała się zatrzymać :/ "mniej więcej" waży 6,5 kg. Na koniec napisała że rozwój prawidłowy. Ale jak czytam jak wasze dzieciaczki są badane to mam wrażenie że u mnie to tak raczej na odwal się zbadała. Może jestem przewrażliwiona, ale kurcze nie chciałabym przez jakąś babe czego zaniedbać. Ech...
biedulek . co do badan to u mnie tez gardziełko, tam popuka ,tu popuka ,zwarzy,obiejrzy i nic więcej ..więc się nie martw ... inne nic dokładniej nie robią .
super ze Jasiu postanowił poćwiczyc główką
Cytat:
Napisane przez Tasia34 Pokaż wiadomość
Byliśmy na szczepieniach; lekarka zadecydowała, że można - Krzyś osłuchowo czysty, nie kaszle, jedynie trochę "pociągający" jest Mieliśmy Hexę i Rotarix - Rotarix wypił ze smakiem, prawie się oblizał Zastrzyk przyjął mniej dzielnie, ale tylko raz zapłakał, w momencie kłucia, więc został pochwalony przez panią pielęgniarkę
W ogóle taki kochany mój Okruszek Taki dzielny, dostał w nagrodę mleczka od Mamusi, choć Mamusia raczej nie karmi w miejscach publicznych

I waży pięknie - 4930 gr Czyli przybrał średnio 300gr tygodniowo
i za spanko
Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
Hej wam laseczki moje kochane ;-)

Siedze w busie jade do kolezanki na szarlotke ..!! Ze okazji jej urodzin ;-)

Dobrze zem sniadania nie jadla - to sie wiecej zmiesci hahaha.
hahaha
Cytat:
witam się. Jesteśmy już po szczepieniach. Michasiu cała wizytę zniósł dzielnie jednak ukłucie go zabolało i zapłakał, Bidulek mój malutki. Nie czekałam długo i od razu ukoiłam jego cierpienie dając mu cyculka. Ale możemy się pochwalić bo ważymy już 4 kg i od dnia wyjścia ze szpitala przybrał 1390 g
[QUOTE=Tasia34;41 186661]

Pamiętacie, pisałam o opuchniętych powiekach, i że podejrzewam syrop Pulneo. Odstawiłam go wtedy, bo się wystraszyłam (na ulotce wyczytałam coś o obrzękach :/). Dziś spytałam lekarkę o to (wtedy byliśmy u innej), powiedziała, że dobrze zrobiłam, bo ten syrop może uczulać. W ogóle niepotrzebnie go dawałam
Dobrze, że tylko półtora dnia i że tego drugiego nawet nie otworzyłam. No i cieszę się, że miałam nosa [/QUOTE]
za wyczucie !

Cytat:
No nie mów, że też Ci nie jest obce kombinowanie, jak coś ustawić, żeby się potem o to nie zabić. Albo jak poukładać, żeby się zmieściło i było według kolejności: od najczęściej wyciąganych do najrzadziej
haha , nie, przy takiej ilości dzieci i innych czworonożnych ... wszystko jest często uzywane i czasem jak ogarniam wzrokiem ten bajzel -nic nie chowane .....

---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

a ! i w sobotę Roszek będzie miał 3 miesiące a skończyły się witaminy d+k więc kupiłam juz samo D bo tamten zestaw do 3 mies.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-06, 18:06   #1850
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:

jaki masz model aventu? pokaz. bo ja to juz specem jestem. to sprobuje cos podpowiedziec jesli chodzi o technike sciagania.
15.10. 2011.

Stary 2013-06-06, 19:36   #1851
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
jaki masz model aventu? pokaz. bo ja to juz specem jestem. to sprobuje cos podpowiedziec jesli chodzi o technike sciagania.
Avent Natural

Stary 2013-06-06, 19:50   #1852
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja dostałam w Boże Ciało ale ja karmię mm no i to było 9 tyg. po łyżeczkowaniu.
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 19:59   #1853
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Avent Natural

to nie kupuj nic innego bo to dziala jak lovi i medela.
z porad praktycznych sciagnij nakladke masujaca, wloz dobrze piers i docisnij (porzadnie!) - najlepiej sprawdz jeszcze za nim zaczniesz sciagac czy jak sama naciskasz leci mleko, i zobacz jak naciskasz czy impulsami jak doisz krowe czy szybko najlepiej jeszcze w ktorym miejscu.
wg mnie i moich cyckow najlepiej to szybko i intensywnie i dociskac do piersi i jak nie leci probowac zmienic uklad piersi w tym plastiku - zobaczysz z czasem jakie ustawienie jest najlepsze i nie zrazaj sie bo z poczatku z kazdym laktatorem trzeba sie dogadac. moze tez byc dobre np. powolne ruchy do calkowitego wyprostu tego ramienia zginajacego sie.

jesli ma on jakas sile ssania do zmiany to zacznij od najmniejszej - naciskajac zobacz czy ruch sutka jest taki ze go wyciaga i puszcza jesli tak to spokojnie i bez nerwow. ja na poczatku mialam ochote rzucac laktatorem przez okno i o podloge i w kryzysach naciskalam sobie palcami.

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

mam nadzieje ze cos pomoglam
no i oczywiscie sprawdzic za kazdym razem czy wszystko jest szczelne (jak u Moderny)
bo to proste i glupie maszyny sa i uszczelki trzeba sprawdzac.
15.10. 2011.

Stary 2013-06-06, 20:13   #1854
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Dzieki, bede jeszcze walczyc.

Stary 2013-06-06, 20:17   #1855
Ptaszysko16
Wtajemniczenie

Dot.: Odp: Mamusie Marzec - Kwiecień 2013 cz.1.

Cytat:
Dzieki, bede jeszcze walczyc.

no spokojnie. czasem dobrze jest system 7-5-3 nawet na sucho lakatatorem i to tez pomaga.
dobrze jest tez wziasc cieply prysznic przed lub rozmasowac cyce, zrobic cieply kompres. kiedys jak zaczynalam sciagac laktatorem to patrzylam ile kapie i gdzies znalazlam ze w ten sposob najlepiej zabic laktacje jak sie skupiasz nie na tym co trzeba i podchodzisz do tego na zasadzie wycisne i koniec. no i smialam sie jak znalazlam rade w stylu: mysl o mleku, o wodospadach mleka itd.

no ale naprawde czasem lepiej nawet wlaczyc cos w tv i patrzec a nie patrzec na buteleczke i liczyc krople.
15.10. 2011.

Stary 2013-06-06, 21:17   #1856
alliw
Zadomowienie

Cytat:
maria zapomniałam, bo mi coś rano nie zacytowało....czytam wczoraj co jadłaś...i sobie już myślę...raaaany ale te dupy to zawsze przesadzają, to ma być dużo ?!... aż doczytałam...."do obiadu" hahaha jak skończymy karmić, wpadam do teśiuniów i wyciągam Cię na

Cytat:
I waży pięknie - 4930 gr Czyli przybrał średnio 300gr tygodniowo

Bo zapomniałam - dziecko mi zaczyna noce przesypiać: dziś przespał ciurkiem 7 godzin!

a z tym chwaleniem że przesypia to uważaj, bo wiele z nas się chwaliło i potem dzieciaki już tak ładnie nie spały, hihi

Cytat:
witam się. Jesteśmy już po szczepieniach. Michasiu cała wizytę zniósł dzielnie jednak ukłucie go zabolało i zapłakał, Bidulek mój malutki. Nie czekałam długo i od razu ukoiłam jego cierpienie dając mu cyculka. Ale możemy się pochwalić bo ważymy już 4 kg i od dnia wyjścia ze szpitala przybrał 1390 g

Cytat:
Co do karmienia - no właśnie, chyba mało jest kobiet, których piersi w ogóle nie bolą podczas karmienia. U mnie jest już lepiej, ale bywały momenty, kiedy Krzyś pił, a mi leciały łzy bólu, a wargi przegryzałam do krwi. Ale przeszło, a takie karmienie jest czymś naprawdę pięknym
(mój kryzys laktacyjny minął na szczęście, wtedy, co pisałam o problemach z mlekiem - wróciło )
mnie nigdy nie bolały i uwielbiam karmić piersią, choć wciąż (a mineły juz 3 miechy) nie czuję się w tym swobodnie

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
anusiak a my nie przeciążymy mózgu naszemu dziecku??

Cytat:
A Wy dostałyście już miesiączkę?
i liczę na to że jeszcze długo nie dostanę

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
dzieki poczytam o tym karmieniu;p wyszlismy niedawno do ogrodka i włączyła się syrema-smok wypluty, palce do buzi- tż dłubał w samochodzie wiec my chyc na tylnie siedzenie....nie, nie ja i tż tylko ja i Kacper;D i wsadziłam mu ta prawa piers do buzi i jakoś wymęczył ją

ZA SZCZEPIENIE
ALLIW MAM IDENYCZNIE Z TYTMI CYCKAMI. az czasem mi sie karmic nie nchce na mysl o tej szarpaninie i przewracanie z boku na bok-roche lepiej jest jak przeglodzony, to wtedy z braku laku i kit dobry.

co do karmienia, to ja się mocno frustruję, ale nie poddaję się, bo wiem że to minie. Poza tym jak mówi tż nasze dziecko nie wygląda na niedożywione (w 6 tyg przybrał 1,2 kg) więc jest ok

Jaś po szczepieniu spał więcej niz zwykle. A wieczorem zrobił nam mega frajdę, trzymalam go na kolanach buźką do tżta, tż spiewał mu piosenkę, a on zaczął się tak cudownie śmiać w głos

Z innych miłych rzeczy byłam dziś u kosmetyczki na "ścieraniu" twarzy
A na kolację zapodałam sobie lody waniliowe z truskawkami

Ach jeszcze muszę wam wrzucić linka bo urzekła mnie ta kołysanka, normalnie łzy mi lecą jak tego słucham: http://www.youtube.com/watch?v=tNM3lV1Bez8
Stary 2013-06-06, 21:27   #1857
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

O! Właśnie o takie info mi chodziło co do 3 miesiąca.
ja właśnie dużo o tym poczytałam ostatnio

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
moze a nie musi - ja w zyciu nie miałam czegoś takiego
no może Ty nie miałaś, ale ja tak
i Lady też ma, bo wszystko się zgadza, więc jej odpisałam, by się nie poddawała z karmieniem

co do okresu, to ja myślałam że dostałam, bo nagle w 5 tyg dostałam krwawienia, ale trwało to tylko kilka godzin i więcej się nie powtórzyło, a Misio ma już 3 i pół miesiąca.

Edytowane przez strippi
Czas edycji: 2013-06-06 o 21:29
strippi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 21:44   #1858
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:

a z tym chwaleniem że przesypia to uważaj, bo wiele z nas się chwaliło i potem dzieciaki już tak ładnie nie spały, hihi

mnie nigdy nie bolały i uwielbiam karmić piersią, choć wciąż (a mineły juz 3 miechy) nie czuję się w tym swobodnie

co do karmienia, to ja się mocno frustruję, ale nie poddaję się, bo wiem że to minie. Poza tym jak mówi tż nasze dziecko nie wygląda na niedożywione (w 6 tyg przybrał 1,2 kg) więc jest ok

Jaś po szczepieniu spał więcej niz zwykle. A wieczorem zrobił nam mega frajdę, trzymalam go na kolanach buźką do tżta, tż spiewał mu piosenkę, a on zaczął się tak cudownie śmiać w głos

Ach jeszcze muszę wam wrzucić linka bo urzekła mnie ta kołysanka, normalnie łzy mi lecą jak tego słucham: http://www.youtube.com/watch?v=tNM3lV1Bez8

uwielbiam ta piosenkę.
Kiedyś Wam pisałam że mam takie płyty jeszcze po Oliwce- to taka seria : http://www.empik.com/muzyka-dla-smyk...ultura,24084,a
i tu własnie jedna z części to są kołysanki spiewane przez Umer i Turnaua. A jak ich słucham to sobie dzieciństwo przypominam- piosenki Kukulskiej, Tik-Tak , jakbyscie spotkały to polecam.

Ptaszysko- : cmok:
po raz pierwszy nie myslalam o tym czy cokolwiek uciagnę i wiesz co z jednego cycka poszło ponad 60, a nigdy, nigdy nic laktatorem nie uciągnęlam. Dzięki: cmok:
Stary 2013-06-06, 22:18   #1859
Tasia34
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
My dziś zdjelismy ostatni gips siódmy) i na 17.06 jesteśmy zapisani na zabieg/operację. Cos tam ze ścięgnem achillesa będa robić - pod narkozą A do tego jeszcze powiedzieli, że o 7mej mamy zgłosic się w rejestracji... pewnie to trochę potrwa i zakładam, że operacja będzie najwczesniej o 9tej... A Leo juz od północy ma być na czczo Ja nie wiem jak my to zrobimy - przecież on się zapłacze. Tyle godzin bez jedzenia? Jak sie 5 min chce przeciągnąć z karmieniem to krzyk jest straszny... a co dopiero tyle godzin? Już się stresuję jak to będzie
No a Leos chyba w szoku że równiez prawa nózka nagle zaczęła mu sie w kolanku zginać, a do tego taka lekka
Super! i za dalszą rehabilitację

Cytat:
wiesz ja nie tykam: cytrusow, kapuchy, kakao, fasoli, a tak, to wsuwam wszystko. truskawek tez nie tykalam, ale tak poczytalam co dziewczyny pisza i... ryzyk-fizyk. i nie zaluje
A ja mam pytanie - co z kapustą KISZONĄ? Też nie można? A fasolka szparagowa? Chyba nie wzdyma

Cytat:
maria zapomniałam, bo mi coś rano nie zacytowało....czytam wczoraj co jadłaś...i sobie już myślę...raaaany ale te dupy to zawsze przesadzają, to ma być dużo ?!... aż doczytałam...."do obiadu" hahaha jak skończymy karmić, wpadam do teśiuniów i wyciągam Cię na

Cytat:

No tak, to już nie zapeszam

Poza tym jak mówi tż nasze dziecko nie wygląda na niedożywione (w 6 tyg przybrał 1,2 kg) więc jest ok

Super!

O jak cudnie! Nie mogę się doczekać na pierwszy prawdziwy uśmiech Krzysia, ale czuję, że już tuż-tuż

Seweryn Krajewski Już jak byłam w ciąży słuchałam tego
A wcześniej jako dziecko
Uwielbiam ją i bardzo mnie wzrusza...
Ania
http://suwaczki.maluchy.pl/li-73227.png
Tasia34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-06, 22:21   #1860
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:

No ja tez zawsze lubiłam karmić, ale powiem szczerze, ze tak mnie denerwowała ostatnio ta szarpanina z Kacperkiem, że sama bylam az na siebin zła...Nawet raz ze zloscia powiedzialam mu, ze niech sobie je te rece jak lepsze od cycka;p Ja wiem, ze on tego na zlosc mi pzeciez nie robi, alechce sie dla dziecka jak najlepiej, a tu on krzywi sie i placze...moze go brzuch przy jedzeni boli? Na szczescie na noc ladnie zjadl z prawej piersi- co prawda nie do konca, bo potem juz zaczely sie krzyki, ale zawsze

Co do okruszka-znam,lubię i spiewam, ale nic nie przebije K.Prońko "Tam bylo Ci najlepiej" z filmu "Cesarskie ciecie" wyje na niej do dziś
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości